Uitjes met kind | 30x BESTE Dagje uit met kinderen in Nederland

De leukste uitjes met kind in Nederland? Al sinds 2017 lees je op Reistipsmetkids.nl tips voor dagjes uit met gezin in Nederland en België. En dan is het natuurlijk de vraag, welke van deze uitjes met kinderen zijn écht leuk voor het hele gezin? Waar zouden wij keer op keer terugkomen? Na meer dan 5 jaar bloggen staan hier dan onze tips, met meer dan 30 favoriete uitjes voor een daguitstap met het gezin.

Leukste uitjes met kind in Nederland

Dit overzicht start met leuke en vooral ook veelzijdige uitjes. Daarna gaan we verder met onder meer dierenparken en komen ook interactieve musea aan bod. Mis jij een leuk uitje in dit overzicht van toffe uitstappen voor een dagje uit met gezin? Laat in de reacties jouw favoriete uitje weten, dan gaan we dat uitje zeker ook eens testen!

Veelzijdige uitjes met kinderen

Efteling in Noord-Brabant

De Efteling is voor mij het leukste pretpark in Nederland en ook echt de ideale plek voor een dagje uit met kinderen. Er zijn achtbanen, maar is is ook heel veel te doen voor jongere kinderen of mensen die niet zitten te wachten op hele spannende attracties.

In de Efteling zijn er tal van attracties en ook is er het Sprookjesbos. Wij waren in de Efteling met jongere kinderen en ook toen was het al een hele leuke dag, waarin we lang niet alles konden doen en keuzes moesten maken. De kinderen wilden nog niet in de enge achtbanen, waardoor mijn man en ik afwisselend in deze attracties gingen. Er is dan een single riders ingang, waardoor je amper hoeft te wachten in de echte rij.

Van een dagje naar de Efteling kan je ook een weekendje weg maken, er zijn een aantal vakantieparken van de Efteling (dat zijn deze).Als je hier overnacht dan is de entree tot het park inbegrepen.

TIP! Zijn je kinderen nog jong, is de Efteling wat duur of ver weg? Sprookjeswonderland in Enkhuizen is ontzettend leuk voor de kleintjes (peuters en kleuters).

uitjes met kinderen

Kinderboekenmuseum in Den Haag

Met mijn dochter was ik in het kinderboekenmuseum in Den Haag. En dit was absoluut niet eentonig of saai. Juist hartstikke interactief en ook geschikt voor de allerkleinsten. Wij waren ontzettend enthousiast. Dit museum is zo leuk gemaakt en zit zo goed in elkaar, dat je terug blijft komen. Ik ken meerdere ouders die hier jaarlijks heengaan met hun kinderen.

Voor de jongste kinderen waren de meest populaire of kinderboeken uitgewerkt in de tentoonstelling, van A tot Z. Onderweg kom je bijvoorbeeld langs Rupsje Nooit Genoeg en het huisje van Nijntje. Voor peuters en kleuters spreekt dit ontzettend tot de verbeelding. Voor grotere kinderen waren er ook op maat gemaakte tentoonstellingen. En daarnaast is er nu ook een gedeelte voor pubers. Back Street leidt je via donkere steegjes naar tien verschillende ruimtes. Ga hier gokken op literaire verhalen in het casino, maak kennis met hedendaagse schrijvers in de Gym of leer verleiden met taal in de Limousine.

Het museum gaat binnenkort wel verhuizen van Den Haag naar Utrecht, we hopen dat het dan minstens net zo leuk wordt.

Dinoland Zwolle – Veelzijdig speelpark

Volgende tip voor een van de leuke uitjes met kind is Dinoland in Zwolle. In Dinoland staan natuurlijk allerlei dinosaurussen, vlakbij de ingang is er de T-Rex expeditie. Deze expositie is gemaakt in samenwerking met Naturalis. Je ziet allerlei dino’s en ook kom je het een en ander over dino’s te weten. Bij de ingang staat een enorm T-Rex skelet op ware grootte!

Naast de dinosaurussen is er nog meer te doen. Zo is er een hoogteparcours voor kinderen vanaf 1,30 m., er is een laagteparcours, minigolf, speeltuin, speurtocht en een binnenspeeltuin. Het is een zeer divers uitje. Je verwacht bij een park gericht op dinosaurussen dat het vooral leuk is voor peuters en kleuters, maar vanwege de vele opties als het hoogteparcours erbij is dit ook een geschikte tip voor een dagje weg in Nederland met kinderen vanaf 8 jaar.

Berkenhof Tropical Zoo in Zeeland

Gaan we verder naar Zeeland, waar je Berkenhof Tropical Zoo vindt. Een jungle in Zeeland, waar je verschillende dieren kan spotten als krokodillen, slangen en schildpadden. Er is een vlindertuin, fossielenmijn en een dino expo. Ook tof is de Kids jungle, een binnenspeeltuin van 1200 m2. Het is een uitje met allerlei leuke activiteiten. En een prettige afwisseling tussen dieren kijken, ontdekken en spelen. Zeker een aanrader als je in Zeeland met kinderen bent!

Keukenhof

Uniek aan de Keukenhof, vergeleken met de rest van de lijst van uitjes met kind, is dat het slechts een aantal weken per jaar geopend is. De bekende attractie, waar jaarlijks heel wat Nederlanders en toeristen op af komen, is geopend in het voorjaar. Afgelopen jaar ging blogger Nicole hierheen met haar gezin. En in tegenstelling tot wat je misschien verwacht van een grote bloementuin, is hier heel veel te doen voor kinderen.

Wandelen over de leuke bruggetjes, de speurtocht volgen, spelen in de grote speeltuin, een boottocht maken en op woensdagmiddag bezoek je het sprookjesfestival.

Nederland uitjes met kind

Linnaeushof

De grootste speeltuin van Europa, dat valt dan haast direct onder de leukste uitjes met kind. Mijn zoon was met zijn vriendje naar de Linnaeushof, op een mooie dag in het voorjaar. Het is de grootste speeltuin van Europa en dat houdt ook in dat je aan een dag speelplezier eigenlijk nog niet genoeg heb. Ideaal is dat er binnen en buiten speelmogelijkheden zijn. En op warme dagen dan is het waterstuk ook open. De kinderen hebben hier het grootste gedeelte van de dag gespeeld.

Aviodrome in Flevoland

Voor ieder kind, en iedere volwassene, die gek is op de luchtvaart is Aviodrome een absolute aanrader. Dit dagje uit voor kinderen ligt in Flevoland en is daarmee goed bereikbaar vanuit heel Nederland. Aviodrome bestaat uit leren, ontdekken en spelen. Het luchtvaartthema is door het hele museum uitgewerkt. Vanaf de ingang tot aan de speeltuintjes! Ook mag je in een simulator een vliegtuig besturen en er is een 4D-film. Een aanrader en daarom ook onderdeel van de lijst met favoriete uitjes met kinderen.

uitjes met kinderen Nederland
Wildlands

Leukste dierenparken voor uitjes met kind

Gaia Zoo

De dierentuin Gaia Zoo ligt in Limburg. Deze dierentuin is meerdere keren bekroond tot mooiste dierentuin van Nederland. Volgens ons is dat absoluut terecht! Wij zouden speciaal naar Limburg rijden voor dit uitje met kinderen.

Dit park is ontzettend mooi ingericht. Er is veel groen, de paden zijn afwisselend en op veel plekken zijn leuke doorkijkjes. Wat ook fijn was (vonden wij) was dat het echt een dierentuin is, daar ligt het accent op. Hoogtepunt van het bezoek was voor mij het moment dat de leeuwen te eten kregen. We zagen dat van dichtbij en je zag ook heel duidelijk hoe de verhoudingen tussen de leeuwen waren.

Naast de vele dieren zijn er ook speeltuinen. Bij de ingang zit een grote waterspeeltuin en bij het grote restaurant is een speeltuin. Ook is er een indoor speeltuin: DinoDome. Buiten is er JungleTour, met loopbruggen. De kinderen vonden vooral ook de afwisseling in Gaia Zoo erg leuk.

Wildlands in Drenthe

Een andere leuke tip voor uitjes met kinderen in Nederland is een bezoek aan Wildlands in Emmen. Dit uitje is een combinatie van een dierentuin en een avonturenpark. Er zijn veel dieren te zien, maar de kinderen kunnen er ook veel spelen en er is een achtbaan. Een alles in een park dus. Mijn kinderen vonden dit een fantastisch uitje.

Wildlands is een vrij groot park en bestaat uit drie gedeeltes: Jungola, Serenga en Nortica. Jungola is grotendeels overdekt. Bij binnenkomst loop je direct door de vlindertempel en daarna hadden we mazzel tijdens ons bezoek, want er was een paar dagen eerder een olifant geboren. En leuk in dit deel is ook het varen over de Rimbula River. Je vaart een rondje door de jungle, en ondertussen vertelt avonturier Jim je het een en ander. De wachttijd was, op een vrij drukke dag, kort. Het spannendste van de boottocht was de grot.

In het tweede deel, Serenga, zijn we het grootste gedeelte van de dag geweest. Je waant je echt een beetje in Afrika en zeker ook de speeltuin met watergedeelte en kinderboerderij bevielen goed. En in het deel Nortica lijkt het of je ergens in Scandinavië een haven inloopt. De zeeleeuwen zwemmen bij de ingang. En de Artic 1 te gaan is een ontzettend leuke film / 4D ervaring. Ik vond dit onderdeel het allerleukst van de entertainment. In je stoel ga je mee op een testrit. Zeker de moeite waard!

Dierenpark Amersfoort

Een van de dierentuinen waar mijn zoon helemaal gek op is (en hij is echt heel gek op dierentuinen) is Dierenpark Amersfoort. Ik hoor het hem nu ook al zeggen: het is geen dierentuin, maar een dierenpark. Wat dit park sowieso al leuk maakt voor kinderen is de Klim Alles-route. Via deze route ga je onderdoor, bovenlangs en achterom de dierenverblijven via de paadjes, touwbruggen, tunnels en glijbanen. Een heel bijzondere manier van door een dierentuin lopen.

Er is veel te doen en te zien in dit dierenpark. Het ziet er verzorgd uit en er zijn veel dieren te bewonderen. De presentaties, de ontmoetingen met dierenverzorgers, de avontuurlijke paadjes en diverse horeraca maken het tot een heerlijk dagje uit. Combineer je verblijf eventueel met een dagdeel in Soest met kinderen. Aanrader daar is pannenkoekenrestaurant De Smickel.

uitjes met kinderen
Orchideeën hoeve

Orchideeën hoeve

De Orchideeën hoeve was zo’n verrassing voor ons. Met prachtige tuinen en planten, watervallen en rotsen. En daarnaast ook nog veel dieren en een grote speeltuin.

Vanaf het moment dat je binnenkomt kijk je je ogen uit. Er is steeds weer iets anders te ontdekken. Is het een botanische tuin, is het een dierentuin, is het een indoor speeltuin? Het is een mix van deze drie en dat maakt het ook zo leuk.

Het allermooiste was de enorme ruimte met hangende planten: WOW! Dit uitje is geheel overdekt en toegankelijk met rolstoel en kinderwagen. Perfecte locatie voor een uitje met de hele familie.

Zeehondencentrum Ecomare op Waddeneiland Texel

Als je naar Texel gaat wil je een bezoek aan het zeehondencentrum Ecomare eigenlijk niet overslaan. Je gaat naar Ecomare om naar zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren te kijken. Maar er is meer: je kan ook het een en ander leren over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel. Vanaf Ecomare zijn er diverse excursies mogelijk en in de vakantieperiodes organiseren ze extra activiteiten voor kinderen.

dagje weg Nederland gezin
Museum Voorlinden

Leukste musea voor een dagje uit met kinderen

Museum Voorlinden bij Den Haag

Een museum van moderne kunst in een lijst met leuke uitjes met kind? Ja! Want dit museum maakt kunst toegankelijk. Een maand na ons bezoek hebben de kinderen het nog steeds over het museum. Een zwembad waar je onder kan liggen, een spiegelhuis. Prachtig!

Museum Voorlinden maakt kunstmusea bezoeken laagdrempelig. Het is kunst, het is abstract soms maar het is ook speels en afwisselend. Hierdoor verdient dit museum in de buurt van Den Haag absoluut een plek in de favoriete uitjes in Nederland met kinderen.

NEMO in Amsterdam

Het museum waar al mijn bloggers enthousiast over zijn, NEMO in Amsterdam. Dit is ook een perfecte optie voor een dagje uit met kinderen met de trein. Ik kom er zeker eens per jaar met mijn kinderen. Het is een wetenschapsmuseum gericht op ontdekken. Er zijn heel veel plekken waar je iets kan doen, proberen of ontdekken. Het is soms wel erg druk maar omdat er zoveel plekken zijn waar je iets kan doen sta je nooit lang te wachten.

Voor kinderen is NEMO ontzettend interessant en leuk, voor ouders is er ook genoeg te beleven. Je bent er met gemak een dag zoet en het jaar erop wil je weer terug. Op zondagen zijn er geregeld speciale lezingen voor kinderen, deze worden aangekondigd op de website. Als je kind erbij wilt zijn heb je een toegangskaartje nodig.

Natuurmuseum Fryslan, Friesland

Blogger Alyt test graag uitjes voor Reistipsmetkids. Maar zelden kwam ze zo enthousiast terug als na het bezoek aan Natuurmuseum Fryslân. De OnderWaterSafari was het hoogtepunt van het bezoek, helaas is deze inmiddels al een paar maanden in onderhoud. De rit duurt 6 minuten en onderweg hoor en zie je van alles. Je mag geen foto’s maken en dat maakt de rit eigenlijk nog wel indrukwekkender.

Daarnaast heeft het museum nog veel meer leuke tentoonstellingen. En er is een groot skelet van een walvis. Je bent hier met gemak een dagdeel zoet. En alleen al voor de onderwatersafari kom je nog eens terug.

museum Nederland gezin

Beeld en Geluid in Hilversum, Noord-Holland

Een heel tof museum in Hilversum is Beeld en Geluid. Dit is een heel interactief museum waarin de media centraal staat. Dat varieert van het presenteren van een journaal tot meedoen met Kinderen voor Kinderen. De activiteiten variëren: sommige zijn heel tof voor de kinderen, andere zijn een feest van herkenning voor de ouders. Je bent hier al snel uren zoet, omdat de meeste dingen zo leuk zijn om te doen.

Verzetsmuseum Junior in Amsterdam

Nog een tip voor een uitje met kind in Amsterdam. Dit uitje ligt tegenover dierentuin Artis en je kan het ook gemakkelijk combineren met een bezoek aan de dierentuin voor een dagje uit met kinderen. We hebben het dan natuurlijk over het Verzetsmuseum. Het gedeelte voor volwassenen vond ik niet heel interessant, het Junior gedeelte maakte ontzettend veel indruk.

In het Junior-museum volg je vier verhaallijnen over kinderen in de Tweede Wereldoorlog. De kinderen hadden hun eigen verhaal, met hun eigen thema. Zo was er bijvoorbeeld een kind dat moest onderduiken. Deze verhaallijnen zijn interactief uitgewerkt, waardoor je echt in de verhalen komt. Indrukwekkend is dan ook nog dat deze verhalen van echte mensen zijn en je volgt ze niet alleen tijdens de oorlog maar ook in de rest van hun leven. Het is zien, wandelen en doen.

Dit uitje is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, want wat je ziet, hoort en leest is heel indrukwekkend. Geen doorsnee, luchtig uitje, wel enorm de moeite waard.

Spoorwegmuseum

Een van de leukste, kindvriendelijke musea in de stad Utrecht vinden wij het Spoorwegmuseum. Zeker een vermelding in het overzicht van uitjes met kind waard. In het Spoorwegmuseum is de treinliefhebber helemaal op zijn plaats. Er is veel te zien en te doen en dit museum is een aanrader voor jong en oud. 

Je wandelt door de tijd in het museum, want je komt binnen bij het in 1874 gebouwde Maliebaanstation. Prachtig! Daarna kom je te weten hoe het treinvervoer in de afgelopen jaren ging. Voor kinderen is er een speurtocht en er zijn een aantal attracties voor kinderen.

dagje weg in Nederland
Klok & Peel

Museum Klok & Peel

Het Museum Klok & Peel in Noord-Brabant bestaat eigenlijk uit twee musea. Het ligt in natuurgebied de Peel. Je komt het een en ander te weten over de Peel en de dieren die er leven en daarnaast ontdek je van alles over klokken en beiaards. Het is een leuke combinatie en daarom staat deze tip in het overzicht van toffe uitjes met kind.

Met een speurtocht in de hand ga je op pad door museum De Peel. Er komt onder andere een enorme vinvis voorbij zwemmen, gevolgd door een paar (prehistorische) haaien en dolfijnen. Er zijn interactieve presentaties met beeld en geluid, maar ook de vele opgezette of gereconstrueerde dieren zijn echt bijzonder om te zien.  Daarna bezoek je museum Klok, waar je onder andere de klokken mag luiden. Er is onder andere een hele ruimte gevuld met verschillende soorten bijzondere uurwerken en een aantal ervan mag je zelf in beweging zetten.

  • Zijn je kinderen wat ouder, dan kan je dit uitje eventueel combineren met Mind Mysterie in Horst. Of combineer het met wandelen in Nationaal Park De Groote Peel, waar diverse wandelroutes zijn uitgezet.

Openluchtmuseum Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in de stad Arnhem is een dagtrip waard, zeker op mooie dagen. Dee valt absoluut onder onze favoriete uitjes met kind in Nederland. De eerste blikvanger als je binnenkomt is de tram van 88 jaar oud. Vanuit de tram kan je gelijk zien wat er allemaal te doen is in het Openluchtmuseum.

Je hebt hier binnen en buiten een hele hoop te doen, met onder andere het kindererf, Dorp en handboogschieten. Zeker in de (zomer)vakanties is er veel te doen en zijn er allerlei extra activiteiten. Blogger Hilda was er op een regenachtige dag en bracht er zes uur door en had nog niet alles gedaan. DIt museum heeft alles in huis voor een leuke dag uit met kinderen. Combineer het met een bezoek aan de stad Arnhem en het Watermuseum, de Veluwe of dierenpark Burgers’ Zoo.

dagje op stap Nederland gezin

Leuke pretparken voor uitjes met kind

Avonturenpark Hellendoorn

Blogger Anouk bracht laatste een hele dag door in Avonturenpark Hellendoorn met haar zoon. Aan het eind van de dag wilde hij nog lang niet naar huis, ideaal uitgangspunt als je zoekt naar een uitje met kinderen. Avonturenpark Hellendoorn is een park met heel wat attracties en speeltuinen plus een watergedeelte. Voor iedere leeftijd is er genoeg te doen.

Het fijne aan dit park is de combinatie van leuke, toegankelijke attracties en het grote waterpark. Zeker op de mooie, warme dagen zijn kinderen hier de hele dag zoet met zwemmen en glijden. En dit park is met recht een Avonturenpark: er zijn verschillende attracties en speeltuinen om te klimmen en klauteren, maar ook met waterspuiten uit de stoep die af en aan water spuiten.

Voor alle leeftijden zijn er attracties: van verschillende treintjes/monorail door het park, tot echte achtbanen en een waterbaan met boomstammen. En als het boven de 20 graden is, opent aan het begin van de middag de Aquaventura. Dit is een nieuw deel van het park met 11 waterglijbanen en een gedeelte waar kleine kinderen kunnen spelen.

Tikibad

Bij Duinrell hoort ook het Tikibad. Een enorm zwembadcomplex met heel veel glijbanen. Ik ben overal vanaf geweest en sommige zijn erg spannend.

Gelukkig zijn er ook veel opties als je liever niet van die hele spannende glijbanen gaat. Dan is er bijvoorbeeld het overdekte Waterpark Playa. Dit is een paradijsje voor de jongste kinderen tot 120 cm, met allerlei glijbanen en een apart ruim en verwarmd peuterbad tot 3 jaar. Voor meer spanning zijn er 16 glijbanen buiten het Waterpark Playa gedeelte. Met snelheden van 20 km per uur tot 70 km per uur. En ook de Lazy River is een aanrader.

Nederland uitjes met kinderen

Leukste uitjes met kind – Veelzijdig

Kasteeltuinen Arcen

Iets verder naar het zuiden, in Limburg bij Venlo, vind je de Kasteeltuinen Arcen. Wij waren hier met het gezin en we vonden het een heel tof uitje. Vooropgesteld: wij houden van natuur, buiten zijn en wandelen. In de Kasteeltuinen Arcen vind je precies dat. Het is een combinatie van een aantal hele mooie tuinen: de een nog mooier dan de ander. Daarnaast zijn er leuke doorkijkjes en er zijn allerlei toffe kinderactiviteiten te doen.

Er is een speeltuin, vlot, (gratis) minigolf en vinden jullie de glijbaan die verstopt zit in een van de tuinen? Wij brachten hier uren door en gaan graag nog eens terug om het geheel nog rustiger te kunnen bekijken!

op stap in Nederland
Kasteeltuinen Arcen

Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een van de Nationale Parken in Nederland. Reden om deze tussen de leuke gezinsactiviteiten en toffe uitjes met kind te zetten is omdat er veel te doen is. En dit natuurgebied is uiteraard heel erg mooi, in ieder seizoen. Het gebied bestaat uit bossen en zandvlaktes, maar er is ook een indrukwekkend kunstmuseum: het Kröller-Müller museum. Het gehele jaar door zijn er activiteiten voor gezinnen, The Nature Game is daar een van.

Blogger Nicole ging met haar zoon en de iPad op pad, op zoektocht naar het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum. Het spel zit goed in elkaar en er is een prettige afwisseling tussen opdrachten en verhalen. Doordat het spel ook echt jouw locatie volgt door het park voelt het heel persoonlijk. Lees ook wat er verder te doen is op de Veluwe met kinderen!

Nederland uitjes met gezinnen
Hoge Veluwe

Muiderslot

Het Muiderslot is het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland. Nu is het een museum. En dan is de vraag: is dit ook leuk als een uitje met gezin? Op een zonnige, koude zondag in januari gingen wij met de kinderen naar Muiden. Op pad naar het Muiderslot. We begonnen met een bezoek aan de kasteeltuin en een rondje over de dijk. In de zomer is dit waarschijnlijk een heel fijne plek om even te relaxen. Nu in de winter was het erg fris in de wind, dus we gaan door naar het slot.

In het slot zijn twee routes uitgezet: de ridderroute en de torenroute. Je mag zelf bepalen in welke volgorde je de routes loopt en als je wilt kan je de routes een aantal keer lopen. Onderweg kom je in allerlei kamers en op verschillende plekken zijn leuke activiteiten te doen. Favoriet bij de kinderen: de Oud-Hollandse spelletjes en het computerspel waarbij je stene op indringers gooit.

Al op de weg terug naar huis stellen de kinderen de vraag of we vaker naar het Muiderslot kunnen gaan! Zeker een aanrader dus. Als je wilt kan je vanaf het Muiderslot naar Pampus varen. Op die manier combineer je twee uitjes.

uitje met kind naar Pampus
Varen naar Pampus

Pampus in Amsterdam

Op zoek naar een leuk en afwissend uitje met kinderen en dan net anders dan anders? Gavaren vanuit Amsterdam, dat kan naar het eilandje Pampus. Je vindt hier een fort op een onbewoond eiland. Dat klonk voor blogger Nicole als muziek in haar oren, en samen met haar zoon stapte ze op de boot in Noord-Holland.

De combinatie van het varen, het fort ontdekken en de Xperience tocht maakt dit volgens haar een van de leukste uitjes met kinderen in Nederland. Bij de winkel in het restaurant zijn er twee tochten door het fort te koop. Voor de interactieve onderdelen van de Xperience is dat een grote sleutel (2 euro per stuk) en voor de speurtocht een speciale blacklight pen (2,50 euro per stuk). Naast de Xperience en blacklight speurtocht is er rond het fort ook een foto tentoonstelling te zien, over de stelling van Amsterdam waar Pampus onderdeel van uitmaakt. En tweemaal per dag kun je ook met een gids mee het fort in voor een uitgebreide rondleiding.

De Spelerij – Uitvinderij met kinderen

Een van de leuke uitjes met kind in het oosten van het land is De Spelerij – Uitvinderij. Blogger Alyt was hier en ze zei dat ze nog nooit zoiets gezien had. Buiten, in de Spelerij, kan er naar hartenlust ontdekkend worden gespeeld op de fantasierijke speelplekken en speeltoestellen. Binnen, in de Uitvinderij, kun je in de werkplaats verschillende kunstwerken maken.

Als je het park oploopt zie je allerlei kleurrijke en kunstzinnige speeltoestellen en speelplekken. Loop door rioolbuizen, vang je schaduw, zet mechanismen in werking of ga in de monorail zitten. De kinderen wisten van verbazing niet waar ze moesten beginnen.

En binnen in de Uitvinderij is een grote, overdekte werkplaats waar kinderen hun eigen kunstwerken maken. Het lijkt een beetje op het technieklokaal van de middelbare school.

Alyt schreef: “Het is zo anders dan andere parken. Fantasievol, lekker de handen uit de mouwen steken, ontdekken en spelen. De meiden vonden de rolletjesglijbaan het allerleukst en wij als ouders vonden de Uitvinderij het leukst!”

Spelerij
Spelerij

Schateiland Zeumeren – grote binnenspeeltuin Nederland

De volgende van de aanraders voor uitjes met kind ligt in recreatiegebied Zeumeren, bij Voorthuizen. Schateiland Zeumeren is het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland! Blogger Jolanda ging hierheen met haar zoon. Het Schateiland bestaat uit drie gedeeltes: een schip met daaronder de kapiteinshut, de vissershut, de peuterspeelhoek en het zeemansgevecht. Er is ontzettend veel te doen en het ligt redelijk centraal in Nederland!

Madurodam

En Madurodam, hier zie je Nederland in het klein. Maar is dat ook leuk om met kinderen te bezoeken? Ja! Dat zegt blogger Anouk, die hier samen met haar zoon was. Want naast de kleine gebouwen, waarmee je veel van Nederland ziet, zijn er ook allerlei attracties! Het uitje is interactief. En hoe leuk is het als je gebouwen uit jouw eigen stad terugvindt in Madurodam?

This is Holland

Gaat het om een leuk uitje met kind in Nederland, dan mag je de 5D ervaring “This is Holland” toch niet overslaan in de lijst. Voor deze ervaring is er 2 jaar lang op diverse ervaringen in Nederland gefilmd. En het resultaat zie je vanaf een bank. Je zit op een bank en het lijkt alsof je echt over Nederland vliegt. De ervaring is eigenlijk niet uit te leggen, je moet het ervaren. This is Holland vind je in Amsterdam-Noord en is daarmee goed te combineren met de andere kinderactiviteiten in Amsterdam.

uit met pubers
Walibi

Uitjes met kind – Tieners en Pubers

Ga je op een uitje met kind boven de 10 jaar, dan zijn er natuurlijk allerlei andere uitjes die leuk zijn voor een dagje weg met pubers. Dit zijn onze 5 aanraders – de linkjes verwijzen direct naar de website van de aanbieder!

WALIBI – met veel achtbanen en andere spannende attracties en ook nog een stukje betaalbaarder dan bijvoorbeeld de Efteling. Dit uitstapje wordt leuker naarmate je kinderen ouder zijn en meer durven. Er zijn attracties voor kids tot en met 6 jaar of ongeveer 10 jaar, maar de meeste attracties zijn echt leuk met tieners.

TOVERLAND – Dit is een attractiepark in Limburg met leuke achtbanen! Er zijn niet alleen hele spannende achtbanen, maar er is ook een nieuwe tovershow in het Magiezijn in Port Laguna. Een zweefmolen, rups, treintje, cakewalk en nog meer vind je in het overdekte deel. Daarnaast zijn er nog verschillende waterspeelplaatsen, kletterparcours en speeltoestellen. Dit uitje is ook geschikt als je bijvoorbeeld met pubers en jonge kinderen een dagje weg wilt gaan in Nederland.

Uitjes met kinderen – Dreumes, peuter en kleuter

Een dagje uit met een dreumes, peuter of kleuter in Nederland kan ook heel leuk zijn! Wat zijn onze favorieten om te doen met kinderen? We hebben overlegd met het team van gastbloggers en deze 5 tips kwamen naar voren! Hier zijn meerdere van de gastbloggers geweest met gezin en allemaal waren ze heel enthousiast over het dagje uit.

Avonturenboerderij Molenwaard

De Avonturenboerderij Molenwaard in Zuid-Holland is echt een uitje voor peuters en kleuters. En, ook niet onbelangrijk, Avonturenboerderij Molenwaard is in 2019, 2020, 2021, 2022 én 2023 uitgeroepen tot het Leukste Uitje van Zuid-Holland. Het is dus écht een succes om hier naartoe te gaan met het gezin. 

Maak een ponyritje, ga trekker rijden, knuffel met de dieren of geniet van de parkshows! Ontdek het wilgendoolhof, speel in de speeltuin, maak je voeten vies op het blotevoetenpad: er zijn tal van opties. Kinderen ervaren spelenderwijs hoe het is om te leven op een boerderij.

Sprookjeswonderland

Een van de tofste themaparken voor jonge kinderen in Nederland is Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Dit park is kleinschalig en de toegangsprijs is te overzien. Er zijn een aantal wat kleinere attracties, het thema is uiteraard sprookjes en er is een speeltuin.

  • Kabouterdorp
  • Sprookjesuitbeeldingen
  • Attracties op kindermaat, zoals de varende lieveheersbeestjes
  • Kinderboerderij
  • Speeltuin
  • Shows

Kindermuseum Villa Zebra

Voor een dagje uit met kinderen in Rotterdam is het Kindermuseum Villa Zebra een goede optie. Museum Villa Zebra ligt aan het water op de Kop van Zuid, met prachtig uitzicht over de Maas en de Rotterdamse skyline. Hier word je van de buitenkant van het gebouw al enthousiast. Kunstpilaren dienen als ‘speeltuin’ voor de kids, hoe kindvriendelijk wil je het hebben.

Er zijn wisselende tentoonstellingen, met name gericht op kinderen van 2 tot en met 6 jaar. De interactieve kunstinstallaties stimuleren de verbeeldingskracht, taalontwikkeling, motoriek en creativiteit van jonge kinderen. En in kindertaal uitgelegd: je mag spelen, proberen, ontdekken. Een hele leuke plek voor een dagje weg met het jonge gezin.

Nijntje Museum

Als het gaat om wat te doen met kinderen in Nederland, dan mag het Nijntje museum toch niet missen. Dit is een van de musea in Nederland dat echt ingericht is op jonge kinderen, op uitjes met kleuters, is het Nijntje Museum. Het museum staat in Utrecht, de geboortestad van Nijntje en is in 2023 volledig vernieuwd.

Het museum staat in het teken van kijken, ruiken, onderzoeken, doen en dat volledig op het niveau van jonge kinderen. Je stapt hier in de wereld van Dick Bruna’s prentenboeken! Neem tijdens het bezoek een kijkje in het huis van Nijntje, de winkel van Betje big, de dokter en nog veel meer.

Meer tips voor een dagje weg met kinderen

We hebben er al heel veel gedeeld, maar er zijn natuurlijk veel en veel meer toffe uitjes voor gezinnen in Nederland. Dit zijn een aantal extra tips:

Dat zijn ze, de leuke uitjes met kind in Nederland. Er zijn natuurlijk nog veel meer toffe tips voor gezinsuitstappen, dus deel jouw favorieten zeker met ons. Eerder deelden we kindvriendelijke uitjes in België!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën