Uitjes met peuters | 21 tips in Nederland en België

Als je op stap gaat met kinderen van 2 of 3 jaar, dan is het handig als de activiteit is aangepast op het niveau van jouw kind. Sommige musea zijn veel te saai, je mag nergens aankomen. En soms is de speeltuin nog wat te lastig om je kind echt zelf te laten spelen. Daarom is het ideaal als je naar specifieke activiteiten gaat die geschikt zijn voor peuters van 1, 2 of 3 jaar. Op zoek naar leuke uitjes met peuters? Hier staan een aantal tips voor een gezellig, en soms goedkoop, dagje uit!

Mijn ervaring is dat je met peuters helemaal geen spannende dingen hoeft te doen voor een leuk dagje uit. Een speeltuin of boswandeling voor peuters (bijvoorbeeld het Sommeltjespad op Texel) is al meer dan genoeg vermaak. Sommige uitjes die we delen zijn geschikt voor een uur of twee, van andere kan je gemakkelijk een dagje uit met een peuter maken. En daarnaast zijn er natuurlijk ook uitjes met peuters van 2 of 3 jaar die wel speciaal zijn en ook nog eens hartstikke geschikt voor kinderen van deze leeftijd.

Leuke uitjes met peuters in Nederland

Sprookjeswonderland

Pretpark Sprookjeswonderland ligt in Noord-Holland, in Enkhuizen, en is echt een heel leuk voor een uitje met peuter (en kleuters). Dit overzichtelijke park biedt voldoende vermaak voor een dag. De toegangsprijzen zijn heel schappelijk, zeker als je het vergelijkt met grotere pretparken als Walibi of de Efteling. Kinderen tot en met 1 jaar mogen gratis naar binnen.

Tijdens je dagje weg in dit park kom je langs attracties als de lieveheersbeestjes-bootjes, verschillende Sprookjes-uitbeeldingen, Kabouterdorp, kinderboerderij en een speeltuin uiteraard.

uitjes met peuter
Villa Zebra

Villa Zebra (Rotterdam)

Bij Villa Zebra wordt je peuter aangemoedigd om zelf creatief aan de slag te gaan. Leuk is dat er een aparte tentoonstelling is voor jonge kinderen, dus je bent hier zeker op de juiste plek met je peuter.

Onze blogger bezocht dit uitje met 3 kinderen en schreef toen onder meer: “Op een regenachtige zondagmiddag gingen wij met onze drie kids (5, 3,5 en 1,5 jaar) naar Villa Zebra. Van de buitenkant werd ik al enthousiast. Kunstpilaren dienen als ‘speeltuin’ voor de kids en een echte regenboog toverde zich in de lucht. Bij binnenkomst werden we gigantisch vriendelijk ontvangen en werd de kinderen uitgelegd wat ze allemaal konden doen in Villa Zebra. De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt en ze konden zich flink uitgeleefd. Gek gedaan in het circus, hoge huizen gebouwd en boekjes gelezen. Heerlijk om zo met je kind te kunnen spelen.”

Kinderboekenmuseum (Den Haag)

Het Kinderboekenmuseum vond ik zó leuk met mijn peuter en ik raad het iedereen aan om hier eens heen te gaan als je zoekt naar uitjes met peuters. Het is ontzettend goed vormgegeven en er is over nagedacht.

Een vaste bezoeker van het museum deelde met ons: “In het Kinderboekenmuseum maak je op een speelse manier kennis met beroemde kinderboeken zoals Nijntje en Kikker. Door spelletjes, tunnels en andere leuke themakamers word je door verschillende verhalen en karakters geleid. Ik vind het heel fijn dat mijn zoon in aanraking komt met tijdloze kinderboeken.”

Ouwehands dierenpark
Ouwehands dierenpark

Ouwehands Dierenpark

Het Ouwehands Dierenpark is een mooie dierentuin en hier leven allerlei soorten dieren, waaronder ijsberen en reuzenpanda’s. Er is de Gorilla Adventure, deze wordt gescheiden door een kloof van elf meter hoog. En door een tunnel van tachtig meter maak je kennis met de geluiden uit het oerwoud. In het Berenbos leven bruine beren, die vroeger mishandeld zijn. Samen met de wolven leven ze op een groot bosperceel met een waterval, rotsen en een vijver.

Ga met de kinderen ook naar de overdekte speeljungle RavotAapia, Europa’s grootste overdekte speeljungle, en de Expeditie Berenbos.

Nijntje Museum (Utrecht)

Als je kindje gek is op Nijntje, dan mag je het Nijntje museum in Utrecht niet overslaan. Dit is echt een van de leuke uitjes met peuters. Het is helemaal ingericht op dreumes, peuter en kleuter. Het museum is super interactief en in het teken van Nijntje. De perfecte plek voor een uitje met een Nijntje fan.

Op de website staat onder meer: “Een bezoek aan het nijntje museum is een actieve ontdekkingstocht die je nooit meer vergeet. kijken, ruiken, onderzoeken, doen: spelenderwijs leer je zoveel meer! Het nijntje museum is de wereld in het klein. neem een kijkje in het huis van nijntje, de winkel van betje, op het verkeersplein, de boerderij en bij de dokter.”

Soms is er een prikkelarme ochtend, kijk daarvoor op de website in de agenda. Op de prikkelarme ochtend is het nijntje museum ‘s ochtends geopend en is het rustiger dan normaal gesproken.

Nijntje Museum
Nijntje Museum

Julianatoren

De Julianatoren is een familie attractiepark, met meer dan 60 attracties voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar! Onze blogger bezocht dit park met haar dochter en schreef onder meer: “Wat direct op viel is dat het een fijn compact park is! Je hoeft geen grote rondes te lopen, maar alles ligt dichtbij elkaar. End e attracties worden afgewisseld met meer dan voldoende rustplekjes en horecatentjes. Het park ziet er verder heel mooi, verzorgd en goed onderhouden uit. 

Dat we geen fanatieke Pretpark bezoekers zijn, dat werd meteen duidelijk. Onze peuterdochter (3,5) moest even wennen aan alles wat er gebeurde om haar heen. Ze wilde in eerste instantie in geen enkele attractie. Gelukkig vind je in het park een mix van Attracties en Speeltoestellen en kon ze even rustig ‘acclimatiseren’ op de trampoline. Toen we meer naar achteren in het Park Jul’s helikopterbaan spotte, was ze los.”

Orchideeënhoeve

De Orchideeën hoeve in Luttelgeest (Flevoland) is leuk voor een dagje uit met peuter, en niet alleen vanwege de grote binnenspeeltuin. Dit is een mooi en groot overdekt tropisch paradijs. Wandel hier door de grootste vlindertuin van Europa en daarnaast zijn er tal van tropische dieren en planten om te ontdekken.

Naast koikarpers voeren, kan je ook de lori’s voeren (die komen op je hoofd zitten) en garnalen voeren aan de schildpadden en meervallen. Garnalen voeren aan deze beesten is erg leuk om te doen. Een bezoek is echt een aanrader als je houdt van natuur en beesten. Naast lori’s en vissen zijn er ook aapjes, vlinders en vogels te zien. En natuurlijk is er de grote speeltuin.

Orchideeënhoeve

Plaswijckpark

Ook een bezoek aan het Plaswijckpark mag niet missen als je zoekt naar leuke uitjes met peuters. Het park ligt verscholen tussen de huizen in Hillegersberg, een wijk in Rotterdam-Noord. Onze blogger startte het bezoek met een ritje in de boemeltrein. Op die manier kregen zij een goede indruk van het park. De trein vertrekt vanaf het grote plein waar ook de draaimolen staat en rijdt in 15 minuten een rondje.

In het gedeelte Speelwijck zijn er de “gewone” speeltuinen en ook de verkeerstuin. Dit is een nagebouwd dorpje met echte verkeersregels. De skelters zijn aan de lengte van jouw kind aan te passen. De officiële leeftijd voor de grote verkeerstuin is 6 t/m 12 jaar (kleine verkeerstuin van 2 t/m 5 jaar). Naast de Verkeerstuin ligt de havenspeeltuin. Dit is een grote waterspeeltuin met verschillende glijbanen, sproeiers en bovenop de grote emmer met water die door het gewicht om de zoveel tijd omvalt.

Aan de andere kant van het Plaswijckpark vind je Dierenwijck. Een combinatie van dierentuin dieren en kinderboerderij dieren. In het midden van het Plaswijckpark ligt Wandelwijck met de Engelse tuin. Wil je even de drukte ontvluchten dan is dit de ideale plek. Langs het pad staat de geschiedenis van het park beschreven.

Efteling met het sprookjesbos

Een van die uitjes met peuters die blijvende indruk zal maken is een bezoek aan de Efteling en het Sprookjesbos! Wij waren hier met een peuter en een kleuter en ze vonden het fantastisch. Het Sprookjesbos is natuurlijk magisch en daarnaast zijn er echt veel attracties op kindermaat.

Het leuke aan de Efteling is dat je hier goed terecht kan met tieners, maar ook voor een bezoek met peuters en kleuters is het al leuk. Er zijn echt genoeg attracties, waaronder:

 • Droomvlucht;
 • Fata Morgana;
 • Sprookjesbos;
 • Carnaval Festival;
 • Draaimolen;
 • Oldtimerbaan;
 • Monorail.

Sanje’s Safari

Een van de kleinere dierentuinen in Nederland is Sanjes Safari in Friesland! Hier wonen meer dan 40 diersoorten, zoals de vogels, pony’s, stokstaartjes, geitjes en neusberen. Verder zie je er flamingo’s, zilvervossen, loopvogels en de Wallaby. In het caviadorp leven de cavia’s samen in echte huizen.

En ook aan spelende kinderen is hier gedacht. Hier is de grootste apenkooi van Friesland. Kinderen tot en met 4 jaar, dus met dreumes en peuter, hebben hun eigen speelwereld met een ballenbak, zitzakjes en loopfietsen. Of ze kunnen met de zachte blokken spelen in de softplayhoek.

Kabouterpaden | Uitjes met peuters

Op heel veel plekken in Nederland zijn er Kabouterpaden: korte wandelingen speciaal ontwikkeld voor peuters en kleuters. Dit zijn leuke uitjes met peuters omdat er een spelelement in zit: het zoeken naar kabouters en het uitvoeren van de opdrachten. Ze gaan met een puntzak en en een puntmuts op pad. Vaak zijn de routes niet langer dan 2 kilometer, waardoor het te doen is om te wandelen met jonge kinderen. De routes zelf zijn gratis te lopen, de opdrachtboekjes en kaboutermutsen kosten meestal een aantal euro per kind.

Zo liepen wij al een Kabouterpad op Texel en ook een Kabouterpad in Rhoon. Andere leuke Kabouterpaden in Nederland zijn onder meer:

 • Kabouterpad Mastbos bij Breda
 • Duinkabouterpad Hollands Duin vanaf Restaurant Langs Berg en Dal in Noordwijk
 • Kabouterpad Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Overijssel
 • Kabouterpad Strabrechtse Heide in Noord-Brabant
 • Het Kabouterpad Lauwersmeer, op de grens van Groningen en Friesland
 • Het Kabouterpad bij de Schoorlse Duinen, Schoorl. Een van de mooiste wandelgebieden van ons land.
dagje weg peuter

Aviodrome (Lelystad)

Is je kind gek op vliegtuigen en ben je op zoek naar leuke uitjes met peuters? Dan is het Aviodrome in Lelystad een hele leuke plek voor een uitje met peuter. Er zijn meer dan 100 vliegtuigen en ook binnen is meer dan voldoende te doen. Ideaal aan dit dagje uit met peuters is de combinatie van leren, spelen en ervaren. Een super uitje voor iedereen die gek is op vliegen.

Het Aviodrome is een eigenlijk een combinatie van een museum en een themapark en daarbij is er ook veel speelruimte. In de grote hal met de vliegtuigen is een speelgedeelte en in de centrale hal is een grotere speelplek, beide natuurlijk in thema van de luchtvaart. Buiten gaat dit verder, naast een ‘gewone’ speeltuin zijn er ook meerdere speelplekken met vliegtuigen.

Het luchtvaartthema is op een goede manier en in allerlei details is doorgetrokken. Zo krijg je geen toegangskaartje, maar een vliegticket, en je gaat door een douane-scanner bij de ingang. Ook de aanwijs-borden zien eruit alsof ze op een vliegveld hangen. Op allerlei plekken kan je in vliegtuigen stappen, in de cockpit kijken, en bijvoorbeeld in een simulator zelf vliegen. 

Avonturenboerderij Molenwaard (Zuid-Holland)

De Avonturenboerderij Molenwaard is een van de leukste uitjes met peuters en ligt in Groot-Ammers, Zuid-Holland. Een bezoek aan deze boerderij is leuk met jonge en wat oudere kinderen. Zo zijn er meerdere speeltuinen, er is een blote voetenpad en er zijn allerlei dieren. Daarnaast kan je er speuren: volop activiteiten voor een tof dagje uit.

Speeltuin Linnaeushof

De Speeltuin Linnaeushof ligt in Noord-Holland. Leuk eraan is dat er heel veel speelruimte is, het is de grootste speeltuin van Europa! Voor jongere kinderen zijn er dingen om te doen en ook voor oudere kinderen tot een jaar of 12 is er voldoende te doen. Zowel buiten als binnen zijn er speelmogelijkheden en in de zomermaanden is er een waterspeeltuin.

Ideaal aan deze mega speeltuin is dat er voor iedere leeftijdscategorie (tot 12 jaar) speelgedeeltes zijn. Dus niet enkel voor de peuters en kleuters, maar ook voor de oudere kinderen zijn er uitdagende speeltoestellen. Op de warme dagen biedt de waterspeeltuin verkoeling, een leuke plek waar ook peuters veilig kunnen spelen. En ook binnen kan er gespeeld worden. In het overdekte gedeelte zijn er onder andere minicars, een speelkasteel, luchtskelters en een speelstraat. Voor de kleine kids is er de overdekte Wortelberg, hier zijn verschillende speeltoestellen voor hun leeftijd.

Dolfinarium

Een van de bekendere parken in Nederland is het Dolfinarium. Hier ontdek je de waterwereld van dichtbij! Er zijn overdag allerlei shows met dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen. Door middel van dierenvoorstellingen op het park wil het Dolfinarium kennis over de dieren en de natuur overdragen aan de bezoekers. Verder kan je er vissen zien en dieren als krabben, kreeften en oesters. Je leert er al spelend alles over de dieren die in onze eigen Noordzee leven.

In Waterpret, het waterpark van het Dolfinarium, zijn er liefst 7 verschillende, snelle waterglijbanen naar beneden. Dit is van 25 mei t/m 30 september geopend bij een temperatuur van 20 graden Celcius of hoger. Als je wilt zwemmen, loop je naar het strand en neem een heerlijke duik in het Veluwemeer. Er is hier een eigen strand. Verder zijn er vier speeltuinen op het park.

Holle Bolle Boom

Blogger Jolanda ging met haar peuter naar de Holle Bolle Boom, een grote speeltuin in Noord-Holland. Deze leuke speeltuin bestaat uit de belevenissen binnen, de belevenissen buiten en plons. Voor iedere belevenis betaal je apart toegang, zo kan je de kosten in de hand houden en kiezen voor de belevenissen waar jullie zin in hebben. Er is een ruime hoeveelheid keuze aan speelruimte en voor iedere leeftijd zijn er leuke dingen om te doen!

Land van Jan Klaassen (Doetinchem, Gelderland)

Volgende tip voor een dagje uit met peuter van 1 of 2 jaar is een bezoek aan het Land van Jan Klaassen! Dit familiepark ligt in Braamt, bij Doetinchem in de provincie Gelderland. Er is een grote binnen- en buitenspeeltuin en natuurlijk kan je de interactieve poppentheatervoorstellingen zien.

In de buitenspeeltuin van 30.000 m2 zijn er meer dan 60 speeltoestellen als glijbanen, schommels, fietsjes en springkussens. Met de kaboutertrein breng je een bezoek aan het dorp van Jan Klaassen, waar de bakker, de molenaar, het gemeentehuis en de politie tot leven komen. In Het Land van Jan Klaassen ontmoet je cowboys zie je de schatkist van de piratenboot. De 40 meter lange regenboogglijbaan is gaaf voor de oudere kinderen en de waterspeeltuin zorgt voor verkoeling op de warme dagen. 

De binnenspeeltuin is 2000 m2 groot. Fiets door de lucht in de zweefauto’s, maak een treinreis door de goudmijn of leef je uit op het springkussen. Daarnaast zijn er natuurlijk speeltoestellen!

Drouwenerzand (Drenthe)

Het pretpark Drouwenerzand is een goed betaalbaar pretpark in Drenthe. Met de entreeprijs voor dit Attractiepark geniet je niet alleen van de leukste attracties en speeltoestellen maar ook van vers fruit, belegde broodjes, verse dagsoep, frites, snacks, koffie, thee, limonade en ijs! (onze review)

Attractiepark Drouwenerzand biedt ontzettend veel soorten attracties aan. Echte waaghalzen zullen zich prima vermaken in de Freak Out. De Freak Out is een enorme draaiende schommel waarin passagiers heen en weer worden geslingerd. Voor een dagje uit met peuters van 2 of 3 jaar zijn er gelukkig ook allerlei opties: je kan er ponyrijden, er is een water-en zandspeelplaats, een ezelbaan (indoor) en een oldtimerbaan.

Doordat het park overzichtelijk is en niet extreem groot, zal je alle attracties in een paar uurtjes tijd een paar keer kunnen ervaren. Daarnaast is het door de grootte een fijne plek om naartoe te gaan met peuters en kleuters.

Plopsa Indoor Coevorden (Drenthe)

We blijven nog even in Drenthe voor de tips van dagjes uit met peuters van 1, 2 of 3 jaar. Hier vind je ook Plopsa Indoor Coevorden, het indoorpretpark van Nederland. Er zijn 25 magische thema-attracties, in de thema’s van onder meer Bumba, Plop, Wickie de Viking en Mega Mindy. Dit zijn attracties als de K3 Zweefmolen, Vliegende Fietsen, een Carrousel en De Wickiebaan.

Goed om te weten dat, net als bij andere pretparken, er soms een bepaalde lengte nodig is voor een attractie. Kinderen die 90 centimeter zijn, of kleiner, mogen niet overal in. Bij sommige attracties is een lengte van 100 of 120 centimeter nodig en soms is er dan begeleiding door een volwassene nodig. De toegang is wel goedkoper, of zelfs gratis, als je kindje nog wat kleiner is.

Schateiland Zeumeren (Gelderland)

Het Schateiland Zeumeren ligt in het recreatiegebied Zeumeren, bij Voorthuizen. En het Schateiland Zeumeren is het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland (ruim 5500 m2). Dit kindvriendelijke uitje is verdeeld in drie hoeken. Bij de ingang zie je het grote schip met daaronder de kapiteinshut. Dit is het educatieve stuk en daar leren de kinderen het een en ander over het piratenleven. Tegenover het schip, naast de ingang, staan de vissershut, de peuterspeelhoek en het zeemansgevecht.

Schateiland is gevestigd op een ideale locatie, bijna in het midden van het land. Voor jong en oud is er van alles te doen en door de grootte van de hal zit je elkaar niet in de weg. Naast de grote hal binnen is er buiten nog een terras met speeltuin. In de zomer vuur je waterballonnen worden af op elkaar met een reusachtige katapult of je gaat met een waterfiets een rondje over het meer.

Speelpark Oud Valkeveen (Noord-Holland)

Het Speelpark Oud Valkeveen ligt in het zuidelijk deel van Noord-Holland. Dit leuke speelpark ligt in een bosrijk natuurgebied tussen Huizen en Naarden. Al 95 jaar is het een paradijs voor kinderen die van ‘gewoon lekker spelen’ houden. Het park heeft een grote speelweide, een theater en een eigen strand aan het Gooimeer. En het treintje neemt je mee door het park. Je kunt vanuit het treintje alle attracties zien en onderweg bij een aantal stations uitstappen.

Ga je hierheen op uitje met een peuter of een kleuter, dan kan je naar “Miniland’ gaan. Dit is specifiek ingericht voor kinderen van 1, 2, 3 jaar of ouder. Naast het echte buitenspelen kan je ook naar enkele overdekte attracties. Verder is er hier een prachtige indoor speelhal van 1500 m2 en een bioscoop waar leuke kinderfilms en series draaien.

Boer Bart (Friesland)

In Friesland kan je met peuters bijvoorbeeld naar Boer Bart gaan in Rotstergaast. Dit is een leuke speelboerderij met een restaurant. Op de speelboerderij kan je de landbouw beleven! Omdat je op de boerderij bent kan je ook het een en ander ontdekken over boerderijdieren, natuur en de oorsprong van voedsel. En je kan natuurlijk spelen op de trampolines en traptrekkers. Of dwaal door het Wilgendoolhof en zoek de ezel.

Berkenhof’s Tropical Zoo (Zeeland)

Ook de Berkenhof Tropical Zoo is een leuke plek voor een dagje uit met peuter of kleuter in Zeeland. Krokodillen, slangen en schildpadden, je vindt ze allemaal in Berkenhof Tropical Zoo. En tijdens het vlinderseizoen (begin april t/m november) fladderen de meest prachtige tropische vlinders rond in de vlindertuin.

Vanuit de groene oase loop je de fossielenmijn in, aangekleed als een echte mijn lijkt het net of je ondergronds loopt. Hier ligt een groot mammoet hoofd en verschillende botten of fossielen met informatie. Dan wandel je door naar de Dino Expo, verschillende grote dinosaurussen staan hier opgesteld en is er veel informatie over de prehistorische tijdperk. 

En als je de Kids jungle binnenstapt word je overvallen met het wauweffect. De Kids jungle is een binnenspeeltuin van 1200 m2. De speeltuin bestaat uit twee ondiepe plassen die verbonden zijn met een beekje. De afwisselende activiteiten maakt het een ontzettend leuk uitje. De vlindertuin is waanzinnig, zeker als je in het vlinderseizoen gaat.

Speelpark Klein Zwitserland (Limburg)

Of ga naar het Speelpark Klein Zwitserland in Limburg. Hier kan je met peuters en kleuters leuk spelen in het Kleuterland. Deze overzichtelijke speeltuin voor kinderen tussen 0 en 6 jaar staat vol met speeltoestellen die te maken hebben met het thema ‘Vrolijke Beestenbende’. Glijd van de olifantenglijbaan of schommelen tussen de apen. Alle speeltoestellen zijn veilig afgewerkt om het speelplezier te vergroten. Op warme dagen is niks lekkerder dan te spetteren en te plonsen in ons buitenzwembad. De diepte loopt af van 25 cm tot aan 45 cm!

Leuke uitjes met peuters in België

Kabouterberg in Kasterlee

Ook leuk als uitje met peuters in Belgie is de Kabouterberg in Kasterlee. Toen onze blogger hier was met kids, kreeg zij super veel enthousiaste reacties van lezers dat dit echt een van de leukste uitjes in België is. De wandeling duurt ongeveer 2 uur maar door het rustige tempo, kunnen ook de allerkleinste makkelijk volgen. De richtleeftijd voor deze wandeling is 3 tot 7 jaar. 

Deze wandeling deden we samen met een vertelster die heel veel wist over de kabouters die daar in het bos wonen. Om aan de wandeling te kunnen starten, moesten we eerst langs het doolhof om zo in het kabouterbos uit te komen. Onderweg zijn er veel stopplaatsen waar de kinderen even kunnen uitrusten, taart mogen bakken voor een jarige kabouter, liedjes zingen, kijken hoe fit ze zijn, naar de kabouterschool, op een podium samen zingen en dansen, door tunnels kruipen. Een bezoekje aan het kabouterpaleis kan natuurlijk niet ontbreken. Klauteren, kruipen, en proberen door alle, soms erg smalle gangen te komen.

Harry Malter

Het Harry Malter familiepark combineert spelen, attracties, shows en dieren en richt zich op kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd. Deze van de kindvriendelijke uitjes België is helaas wel gesloten in de winter.

Familiepark Harry Malter is een domein van kleiner formaat (3,5ha) en het park is met name gericht op kids van peuter- en kleuteronderwijs. Geen snelle rollercoasters of immense dieren maar charme en nostalgie troef! Neem de tijd om met je kleintje onze kabouterhuisjes te bezoeken, kleinere maar lieve diertjes van héél dichtbij te leren kennen. In het spiegelhuis is het altijd lachen geblazen of maak je liever een ritje op onze zweefmolen, piratenboot of kleuterrad. Dit is echt een van de toffe uitjes met peuters en kleuters in België.

Wandelen met peuters tijdens een dagje uit

Een goed betaalbaar, en soms gratis, uitje is om naar een blotevoetenpad of avonturenpad te gaan. Eerder maakten wij dit overzicht van leuke paden in België met kinderen. Leuke wandelroutes met jonge kinderen zijn onder meer:

 • Het Totterpad is een avontuurlijk wandelpad van 1,6 km voor kinderen van 3 tot 12 jaar dat vertrekt en aankomt aan het bezoekerscentrum van Meerhout.
 • Of ga wandelen in het Provinciaal Groendomein Hertberg in Herselt, hier is het leuke stoerparcours. Op deze 4 km lange wandeling zijn er 6 grote belevingsspeeltuigen en deze zijn door een zoektocht verbonden.
 • Het 3 kilometer lange kabouterpad (of 40.000 kaboutervoetjes) van Lanaken brengt langs verschillende natuurspelletjes. Dit pad is bij het Landgoed Pietersheim, met een gratis kinderboerderij.
 • In het Drongengoedbos in Ursel is er een Kabouterpad voor de kindjes. Onderweg kom je langs kabouterhuisjes. Er is ook een langere route en in het gebied is er een speeltuin.

Houtopia

Een van de uitstappen met peuters in België vind je in de Ardennen! Dat is Houtopia en dit uitje is speciaal ingericht voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Hier mogen de kinderen aan de hand van allerlei ervaringen de 5 zintuigen en de wereld rondom echt gaan ontdekken. Ook is er een evenwichtig parcours, een avonturenparcours, een glijbaan van meer dan 30 meter en een grote buitenspeeltuin.

Wildpark Forestia

Het wildpark Forestia ligt vlakbij de Hoge Venen en de Ardennen, op een minuut of 15 vanaf Spa. Dit park heeft een klimpark en een dierenpark, waardoor het een leuke combinatie biedt van activiteiten. Met wat oudere kinderen wandel je in een uurtje ongeveer langs alle dieren, met jongere kinderen ben je waarschijnlijk wat langer onderweg.

Het klimpark is (deels) geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, waardoor dit een van de avontuurlijkere uitstappen in België is in deze lijst voor gezinnen met kleine kids! Voor kinderen vanaf 2 jaar is er de Mini klimroute. Hier kunnen peuters en kleuters die nog niet oud genoeg zijn voor de werkelijke klimroutes, spelenderwijs genieten van deze kleine “klauter” route, wel onder begeleiding van een volwassene. En hoe ouder je bent, hoe meer parcoursen je kan proberen en hoe hoger deze gaan.

Museum voor Natuurwetenschappen

Onze blogger Lynn bezocht het Museum voor Natuurwetenschappen met haar peuter tijdens een stedentrip Brussel. Er is zoveel te zien, zoveel te lezen, zoveel te ontdekken. Het museum is op een hele leuke manier leerrijk, voor zowel het kind als de ouders. Eens aangekomen bij de dinosauruszaal, kan je niet anders dan verbazend van de ene naar de andere kijken. Er staan levensgrote opgezette skeletten en er is een klein zandbakje waar je ‘echte’ botten kan opgraven.

In het Drongengoedbos in Ursel is er een kabouterpad voor de kindjes. Onderweg kom je langs kabouterhuisjes. Er is ook een langere route en in het gebied is er een speeltuin.

Kindermuseum Brussel

Het museum dat ook niet mag missen onder de uitjes met peuters is het Kindermuseum Brussel, dit museum in Brussel is ook echt gericht op de jongste kinderen. Dit museum is volledig op kindermaat en de kinderen ervaren er dat iedereen in iets anders goed is. Het Kindermuseum is een aanrader om tijdens het weekend of vakantie te doen op een regenachtige dag. Je kan er makkelijk een hele middag verblijven zonder je een minuut te vervelen! De tentoonstellingen wisselen eens in de zoveel tijd, overeenkomstig zijn de aspecten doen, leren en ontdekken

Plopsa Indoor Hasselt

Een van de toffe uitjes met peuters voor een dagje uit is dan toch wel Plopsa Indoor Hasselt. Volledig in het teken van Studio 100 en met allerlei toffe attracties die ook geschikt zijn voor de kleinsten is dit een heel leuk dagje uit.

Je hebt hier allerlei attracties die echt leuk zijn voor peuters en kleuters. Maak bijvoorbeeld op een leuke manier kennis met de verkeersregels! Kies een politie- of brandweerauto en maak samen met je favoriete K3’tje een ritje op het K3-Verkeerspark. Let op voor de andere auto’s, stop netjes voor de overstekende voetgangers en rijd vooral niet door het rode licht! Of stap in de Wickie Coaster. Hiermee scheer je rakelings langs de ruige rotsen en verken je met duizelingwekkende snelheid de donkere grot. 

Wereld van Kina in Gent

De Wereld van Kina in Gent is een natuurmuseum op kindermaat! Het is een museum op twee locaties, die 3 km van elkaar liggen (te voet of met de fiets). Er zijn hier allerlei leuke activiteiten voor gezinnen (deze). Zo zijn er tentoonstellingen voor kids en zoektochten voor kleuters.

De zoektochten zijn voor kinderen vanaf 4 jaar, maar met oudere kleuters en wat begeleiding moet dat toch wel lukken waarschijnlijk. Ben je 4 of 5 jaar? Maak dan kennis met Geeuw de meeuw, de ster van ons doe-boekje. Grijp mama’s of papa’s hand om samen te speuren, te springen, te kleven en te kleuren. Je kan deze speurtocht aan het onthaal vragen. En trek er met Jacobus op uit in de tuin. Hij legt je het vuur aan de schenen met echte drakentaken. Verdien jij straks een drakendiploma?

Boudewijn Seapark

Het Boudewijn Seapark in Brugge is top voor een dagje uit met jonge kinderen. Op de terreinen van Boudewijn Seapark kan je van alles doen. Er is een expohal, een schaatspiste (in de winter), een attractiepark, een dolfinarium, zeehonden- en zeeleeuwenshows, een binnenspeeltuin en een waterpretpark (in de lente/zomer).

Uitjes met peuters | Binnenspeeltuinen

Veel binnenspeeltuinen bieden de mogelijkheid om voor een gereduceerd tarief ’s ochtends te komen spelen. Ideaal voor je kleintje: de grote kinderen zitten op school dus jouw peuter kan zich uitleven. Wij gingen vaak naar binnen op het moment dat veel gezinnen weer naar huis gingen vanwege de middagslaapjes. Buiten de schoolvakanties is het op die tijden vaak erg rustig, ideaal!

Wat de leuke binnenspeeltuinen voor een uitje met peuters zijn? Deze 5 zijn in ieder geval favoriet bij ons.

1. Monkey Town heeft vestigingen door heel Nederland. In iedere vestiging is er een speciale hoek voor kinderen tot en met 4 jaar.

2. KidZcity in Utrecht is heeft een binnenspeeltuin en ook botsauto’s, een draaimolen, glijbanen, klimhoeken en lasergames. Daarnaast is er hier een speciale peuterhoek. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen.

3. Candy Castle is een binnenspeeltuin in Amsterdam en deze indoor playground heeft het thema snoepgoed. Er is onder meer een grote ballenbak en veel klautertoestellen. Hier zijn speciale peuterochtenden.

4. Mini Mundi in Middelburg is een speelpark met een binnenspeeltuin. Voor kinderen van 0 tot 3 jaar is er een speciaal gedeelte met onder andere klimtoestellen, glijbanen en speelkeukentjes. Daarnaast is er een deel voor oudere kinderen, buiten is er een klein pretpark en is er een miniatuurpark.

5. Hof van Eckberge ligt in Gelderland en ook hier kan je zowel binnen als buiten spelen. Voor een uitje met peuter, kleuter of dreumes is er een zandbak, glijbanen legoblokken. Ideaal is ook de rustige snoezelruimte. Buiten kunnen de kinderen spelen in een speeltuin, dierentuin en waterpark.

Leuke binnenspeeltuinen in België voor uitjes met peuters

Ook in België zijn er tal van leuke binnenspeeltuinen als je zoekt naar een tof indoor uitstapje met peuters of kleuters. Een greep uit de opties:

Kleuterspeelstad

1. De binnenspeeltuin Kleuterspeelstad in Turnhout is gericht op kids tot 6 jaar. Deze binnenspeeltuin in het noorden van België is volledig geschikt voor kinderen van 1, 2 en 3 jaar dus. Erg leuk om eens een dagdeel heen te gaan met je peuter.

Megaspeelstad

2. Megaspeelstad is een betaalbaar kinderpretpark. Je betaalt een tientje inkom voor de kinderen (die groter zijn dan 85 centimeter) en alle attracties zijn inbegrepen. Je vindt hier speelkooien per leeftijd, ballenbad, trampolinepark, discozaal, springkasteel, blokkenzone, playstationzone. Dan heb je daarnaast ook nog het buitengedeelte, dat is Toverstad. Zo is er een grote klimvulkaan, een airtrampoline, grote glijbanen, klautertoestellen, hindernissenparcours, trampolines. Daarnaast vind je er ook een aantal diertjes (geiten en kippen) een go-kartpiste en een ballshooter.

Tarzan & Jane

3. In Heusen-Zolder, over de grens voorbij Eindhoven, ligt Tarzan & Jane. Dit is de grootste binnen- en buitenspeeltuin van de Benelux. De binnenspeeltuin is 4000 m2 groot en heeft vier verdiepingen! Er is ook een baby & peuter zone en een waterspraypark!

Uitjes met peuters | Leukste dierentuinen in NL en BE

Naar de dierentuin gaan, dat waarderen mijn kinderen! Ook als peuter al. In de meeste dierentuinen mogen peuters onder de 3 jaar gratis naar binnen, dat scheelt aanzienlijk in het geld dat je betaalt. Naast de grotere parken kan je ook naar Landgoed Hoenderdaell gaan.

Diergaarde Blijdorp

De dierentuin van Rotterdam staat in het teken van het dieren- en plantenleven uit de hele wereld. In Blijdorp is zoveel te ontdekken. Je kan op een poolexpeditie in Arctica gaan, naar de Afrikaanse savanne, trekken door de Aziatische jungle, de Amazone en het Oceanium!

Leuk voor de kinderen is ook de binnenspeeltuin Biotopia, klim hier door de jungle en glijd over de vin van een bultrug. Daarnaast is er de enorme speeltoren van de Oewanja Kinderjungle met een speciaal deel voor kleuters en peuters.

Pairi Daiza

Dierentuin Pairi Daiza is een dierentuin in de buurt van de stad Mons. Deze dierentuin staat bekend als een van de leukste van België en werd ook verkozen tot beste Zoo van Europa! Het park bestaat uit allerlei verschillende gedeeltes en natuurlijk zijn er allerlei leuke dingen voor kinderen om te doen. Deze “Tuin der Werelden” neemt je mee op een wereldreis door de 5 continenten in gezelschap van meer dan 7000 dieren. Dit zijn onder meer reuzenpanda’s, olifanten, ijsberen, neushoorns, walrussen, gorilla’s, orang-oetans, vissen en verschillende zeldzame vogels!

Bellewaerde

Kan je niet kiezen tussen een dagje dierentuin of een dagje pretpark met het gezin in België? Dan kies je gewoon een dagje Bellewaerde. In dit pretpark in de buurt van Ieper (België) vind je achtbanen én apen, een wildwaterbaan én wilde dieren. Het park is ingedeeld in verschillende gebieden: Canada, India, Kidspark, Savanne, Jungle, Far West en Mexico. De mix van dieren en attracties zorgt voor afwisseling. De indeling in thema’s is geslaagd. Het is een groen park waar het aangenaam wandelen is. De vele waterattracties zijn top, maar neem je voorzorgen als je in september gaat.

uit met kids

Uitjes met peuters | Leukste vakantieparken

Maak je van je uitje met peuter een vakantie of een weekendje weg? Dan zijn er tal van zeer geschikte vakantieparken voor gezinnen met kleine kinderen. Dit zijn onze 3 favoriete vakantieparken voor een verblijf met peuters, kleuter of dreumes.

Molenwaard

1. Kies bijvoorbeeld voor een verblijf in het vakantiepark Molenwaard, met speciale opties voor dreumes en peuter. Het speciale midweek-arrangement is volledig gericht op alle dreumesen en peuters die nog niet naar school gaan. Deze weken is er een animatie- en entertainmentprogramma op maat, passend bij de jongste bezoekers. De grote binnenspeeltuin zorgt voor eindeloos speelplezier. Jullie hebben gratis en onbeperkt toegang tot Avonturenboerderij Molenwaard!

 • Kinderboerderij/dierenweide en Speeltuin
 • Kinderspeelhoek (zonder begeleiding)
 • Recreatieprogramma (gehele jaar)

Zandstuve

Het Kampeerdorp de Zandstuve ligt in de bosrijke omgeving van Hardenberg. Op onze camping voor peuters kunnen de kinderen zich opperbest vermaken dankzij al onze kindvriendelijke faciliteiten. Er is het verwarmde buitenzwembad met glijbaan en er zijn meer dan 30 speeltuinen verspreid over de hele camping. Verblijf op een kampeerplaats of in een accommodatie.

Molenweide

Of kies voor Vakantiepark Molenheide, misschien wel het kindvriendelijkste vakantiepark van België! Park Molenheide biedt een indrukwekkend overdekt zwemparadijs, met  4 zwembaden en 4 avontuurlijke glijbanen. Ook is hier de grootste overdekte binnenspeeltuin in de Benelux, die maar liefst 7.500 m2 aan speelplezier beslaat. Tevens hebben ze een bekroonde, immense indoor minigolfbaan, die de prestigieuze Thea Award heeft ontvangen en tevens de grootste van Europa is.

Verder lezen na deze tips voor uitjes met peuters?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën