Kinderactiviteiten in Gent | 30 Tips

Doen in Gent met kinderen

0

Gent is een van mijn lievelingssteden. Vroeger kwam ik er zeer geregeld, met de kinderen zijn we er twee keer geweest. Ik deel een aantal kinderactiviteiten in Gent die zeker de moeite waard zijn tijdens je stedentrip Gent met kinderen.

Gent ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, en in de stad wonen ongeveer 250.000 mensen. Gent is de stad van het kleine biercafé, en sowieso de stad waar je zeker een pintje moet proberen. Maar Gent heeft voor gezinnen nog veel meer te bieden. Wij delen een aantal leuke kinderactiviteiten in de stad. Voor een stedentrip of een dagje uit! Mis je tips voor Gent met kinderen in dit overzicht? Deel jouw tips dan in de reacties!

Gent met kinderen ontdekken

Wil je Gent ontdekken, dan kan je gebruik maken van het goed geregelde openbaar vervoer. Daarnaast is de stad heel overzichtelijk, dus lopen is ook prima te doen. En op de fiets kan je goed uit de voeten, heel wat mogelijkheden dus om de stad te verkennen. Er is een CityCard te koop, een kaart waarmee je bezienswaardigheden en musea gratis of tegen een lager tarief kan bezoeken. Bereken vooraf of je het geld eruit haalt.

kinderactiviteiten in Gent

Kinderactiviteiten in Gent

Boottocht

Veronique verkende de stad per boot met haar kinderen. Een hele mooie ervaring volgens haar, en zeker de moeite waard als je op een stedentrip naar Gent met kinderen gaat. Met een leuke gids aan boord kregen ze veel mee over de historie van Gent.

Gravensteen

Tijdens de boottocht kwamen ze ook langs Gravensteen, de Middeleeuwse burcht in het centrum. Het voelde alsof ze in de Middeleeuwen waren beland. Deze burcht bezoeken is erg leuk!

stedentrip Gent met kinderen

Trampolinepark

Voordat Veronique naar het centrum van de stad ging, zijn ze eerst gaan springen. Dit was in het Trampolinepark Jumpsky. Een hele leuke plek voor de kinderen, en stiekem ook voor de ouders! Ze hebben hier een uur gesprongen en vonden dit zeer de moeite waard.

Van Eyck jaar in Gent 2020

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Gent is waar Van Eyck zijn wereldberoemde altaarstuk schilderde. “Van Eyck was here” is het Gent in 2020: een jaar lang zet de stad de onbreekbare band tussen de stad en de grootmeester in de schijnwerpers. Er is een barstensvol en veelzijdig programma ontwikkeld. Voor gezinnen is er onder andere bij het Museum voor Schone Kunsten (MSK) een gratis kindertour.

Wat ons ook heel bijzonder lijkt is Lights on Van Eyck, een magisch multimediaal spektakel in de Sint-Niklaaskerk, vanaf eind maart te bewonderen.

Open Air Cinema in Gent 2021

De volledige zomer lang wordt er een super toffe Open Air Cinema in Gent georganiseerd. Elke zondagvoormiddag (11u) zenden ze hier een kinderfilm uit. De film is altijd Nederlandstalig gesproken, dus ben je op een zondag in Gent met kinderen neem dan een kijkje op het programma.

Parkbos

Het Parkbos is het stadsbos van Gent en is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een stedentrip Gent met kinderen. Dit park is nog in ontwikkeling, en in 2020 zouden er twee speelbossen bij komen. Het is nu een gebied met onder andere speelnatuur, portaal Grand Noble en bewegwijzerde wandel-, fiets- en ruiterpaden.

De Gentse feesten

Toen Veronique in Gent was, waren de winterfeesten bezig. Wij waren in Gent tijdens de hele bekende Gentse feesten, die zijn in de zomer. De kinderen waren toen een baby en een peuter en we waren blij dat ze allebei in de kinderwagen zaten. Op die manier konden we heel veel van de Gentse feesten meekrijgen. Er wordt heel erg veel georganiseerd, het is gezellig druk op straat en overal koop je wat te eten.

De Gentse feesten is eigenlijk een unieke ervaring die je eens moet beleven. Met veel straattheater, spel, allerlei activiteiten voor de hele familie en vooral ook heel veel gezelligheid op straat.

Huis van Alijn

Het museum Huis van Alijn is een aanrader. Hier ontdek je met de kinderen hoe het dagelijks leven veranderd is. je kan je verkleden, fotoboeken bekijken, knutselen en nog veel meer!

Blogger Eva was er onlangs met haar ouders en haar kinderen en het was echt een trip down memory lane. Zoveel herkenning in de spullen en ook zo leuk om de kinderen op deze manier uitleg te geven over haar eigen jeugd.

stedentrip Gent met kinderen

STAM

Het Gentse Stadsmuseum STAM is zeker leuk om met de kinderen heen te gaan. Je ziet de grote stadsfoto van Gent, er is een LEGO-bouwplaats en af en toe zijn er tentoonstellingen speciaal voor kinderen.

Blogger Kurt was er onlangs met zijn kinderen en ze beleefden hier een aantal aangename uren. Met leuke doe-opdrachten waarover nagedacht moest worden, maar die niet te moeilijk zijn, zijn je kinderen zoet. En ondertussen steken ze er ook nog wat van op.

S.M.A.K.

Een museum met hedendaagse kunst kan juist ook met kinderen erg leuk zijn. De jongsten kan je uitleggen over wat er te zien is. Voor de wat oudere kinderen is er een boekje waarin zij vragen kunnen beantwoorden.

Belfort

Bezoek zeker ook het Belfort. Dit is de middelste toren in de torenrij. De draak die op de toren staat beschermt de stad Gent. Beklim de trap, geniet van het uitzicht over de stad en vergeet ook zeker niet om de speurtocht te volgen. Dit is een interactieve zoektocht met allerlei weetjes en leuke opdrachten.

Blotevoetenpad

Op slechts 3 kilometer van het centrum kan je met de kinderen een blotevoetenpad lopen! Huur een fiets (ook in de binnenstad van Gent kan je prima fietsen) en ga naar natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Er is hier een blotevoetenpad en een Boeboekspad. Leen voor dat laatste pad een rugzak bij het bezoekerscentrum.

Stadsparken in Gent met kinderen

Maar ga je naar Gent met kinderen, sla dan zeker ook de parken niet over. Denk aan het Citadelpark en het Koning Albertpark.

Tijdens de zomermaanden is het sport- en recreatiepark Blaarmeersen, net buiten de stad, een welkome break. Inclusief een grote waterspeeltuin, dus vergeet je zwemspullen zeker niet mee te nemen.

Wil je lezen over de speeltuinen in Gent? Ik vond hier een mooi overzichtje.

Kindvriendelijke musea

We noemden in dit artikel over Gent met kinderen al het STAM, S.M.A.K. en het Huis van Alijn. Gent is gevuld met kindvriendelijke musea, want we kunnen nog meer tips geven!

Andere leuke, culturele tips voor kinderactiviteiten in Gent zijn onder andere:

 • de Wereld van Kina, met een tuin en een huis om te ontdekken.
 • Bezoek ook het Industriemuseum
 • en daarnaast raden we het Design Museum aan.

St-Pietersabdij

De St.-Pietersabdij is een oase van rust. De abdij zelf is leuk om te bezoeken, waar je in de ene na de andere verbazing valt. Maar de tuin is ook al een bezoek waard. In deze prachtige tuin met wijngaard kom je ook veel studenten tegen.

Bourgoyen-Ossemeersen

Het stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen ligt net buiten Gent en hier ga je echt heen als je van de natuur houdt.

Er zijn heel wat wandelroutes, wat het een van de perfecte kinderactiviteiten in Gent maakt als je even wilt bijkomen. Voor kinderen vanaf 5 jaar staat de educatieve rugzak klaar, de Boeboeks.

Fietsen

Ideaal aan Gent is dat je er goed kan fietsen. De stad is niet al te groot, dus wandelt zie je ook al veel. Maar met jonge kinderen is het soms een uitdaging om 100 meter te wandelen. Ook kan je tegenwoordig buggy’s huren via het toeristenbureau, bij het buggypunt.

Stoomtreinmuseum Maldegem

Als je van stoomtreinen houdt is het Stoomtreinmuseum in Maldegem, net buiten Gent, ook een leuk uitje. Blogger Anke was hier met haar gezin en ze gaf aan dat liefhebbers hier uren zoet zijn. Anders is het gewoon een leuk uitje.

Het Graf­fi­ti­straat­je

Ben je in Gent met kinderen en wil je tussen de kinderactiviteiten in Gent ook wat moderne kunst meenemen? Dan moet je toch ook eens het Graf­fi­ti­straat­je bewonderen. Je vindt dit in het Werregarenstraatje en dit is als een open canvas voor jonge straatkunstenaars. Super leuk en kleurrijk om te zien!

Familiepark Harry Malter

Net buiten Gent vind je het leuke en overzichtelijke familiepark Harry Malter, wat heel leuk schijnt te zijn. Wij mogen dit park binnenkort testen, dus later meer hierover!

Sint-Baafs­kathe­draal

Bezoe­kers­cen­trum Sint-Baafs­kathe­draal

In het voorjaar van 2021 is er in de mooie Sint-Baafskathedraal een gloednieuw bezoekerscentrum geopend. Hier zie je de gerestaureerde panelen van het Lam Gods en natuurlijk ook andere authentieke kunstschatten. Met een virtual reality-bril kan je diep in het verleden reizen en de geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal ervaren. Vanwege Corona reserveer je de tickets het best op voorhand.

Nog meer kinderactiviteiten in Gent

Er is nog veel meer te doen in Gent voor gezinnen, dus we delen wat extra tips voor leuke uitjes in en om de stad.

 • Zo lezen we over de “Concrete Canvas Tour”. Je kan een gratis routekaart ophalen bij de VVV van de stad. Met de kinderen ga je op zoek naar allerlei leuke straatkunst.
 • Probeer de Neuzekes ook eens, de snoepjes van de stad. Dit zijn zachte paarse kegeltjes met siroop binnenin. 
 • Als je wilt gaan zwemmen met het gezin, dan is zwembad Gent Rozebroeken een aanrader. Er zijn glijbanen, een peuterbad en in de zomer kan je in het buitenbad zwemmen.

Kindvriendelijke restaurants in Gent met kinderen

Na al die leuke kinderactiviteiten in Gent heb je waarschijnlijk honger gekregen. Gent barst van de ontzettend leuke cafés en restaurant. Voor een warme wafel of een kom soep bijvoorbeeld.

 • De Souplounge, daar heb ik goede herinneringen aan. Hier heb je keuze uit 4 verse soepen, iedere dag zijn er andere opties. Je kan ze naar smaak aanvullen met toppings.
 • Conceptstore Amélie is zeker een aanrader met kinderen: eten, spelen en winkelen kan hier!
 • Lunchbar “Boon” scoort volgens Eva hoog op de schaal van kindvriendelijkheid. Alleen al vanwege het mooie erfgoedpand wil je hierheen!
 • Heb je zin in iets zoets, dan wil je even bij Julies House langs. Lastig kiezen uit de mooie taartjes en cupcakes!
 • Nog zo’n favoriet van mij: de Aba-jour. De ingang lijkt op een winkelcentrum, binnen zit je het best aan een tafeltje bij het water.
 • Ook ideaal voor met kinderen: de Holy Food Market, waarbij iedereen iets kan kiezen dat ‘ie lekker vindt. Wel zo makkelijk met kinderen.
 • RAY hebben we nog niet getest maar het ziet er zo tof uit dat we deze moeten noemen. Ray is een glazen orangerie aan de Sint-Niklaaskerk. Het is van alles, wat vooral interessant is is dat dit een weekendbar is met een indoor speeltuin voor de kids! Dus mocht je hier zijn geweest, laat ons zeker even weten wat het precies is en hoe je het vond.

Overnachten in Gent met kinderen

Wij raden je aan om er een stedentrip Gent met kinderen van te maken. Deze stad is echt een bezoek waard en er zijn meer dan voldoende kinderactiviteiten in Gent om er een weekend mee te vullen! Dit zijn enkele tips om te verblijven in de stad:

 • Overnachten in een betaalbaar hotel met het gezin? Dan is het Ibis budget Gent Centrum Dampoort wellicht een goede keuze.
 • Als je wilt overnachten in een appartement met 1 of 2 slaapkamers, dan is Studio 17 een aanrader. Dit gebouw ligt op 1 kilometer van het historische centrum van Gent. Het gebouwd deed ooit dienst als textielfabriek, in de jaren 1900. 
 • Verblijven in een huisje en gratis kunnen parkeren? Wellicht is het Romantic 16th century workers house dan een goede optie. Het huis heeft twee slaapkamers. Deze woning ligt dichtbij het centrum van Gent.
 • Buiten de stad, maar wel groot en luxe. Zelfs geschikt voor een weekend weg met een ander gezin. Feel@Home ligt op 6 kilometer van het centrum van Gent. Je verblijft in een villa met een keuken, een hot tub in de openlucht, 2 woonkamers en 4 slaapkamers.

Wil je meer accommodaties zien in Gent? Bekijk hier het overzicht. Je kan ook via TUI vaak leuke aanbiedingen vinden.

Kom je uit Nederland? Bekijk dan de aanbiedingen met de trein naar Gent. Boek je een paar maanden vooraf, dan zijn de prijzen vaak gunstig. Heb je ook geen gedoe met parkeren in de stad.

Omgeving Gent met kinderen | Uitstapjes

Wil je leuke dingen doen in de omgeving van de stad, dan zijn dit enkele aanraders:

 • Openluchtmuseum Gallische Hoeve in Destelbergen: reconstructie van een landelijke nederzetting uit de Late IJzertijd / vroege Gallo-Romeinse periode.
 • Natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen met een blotevoetenpad en een Boeboekspad.
 • Bezoek het Meetjesland, tussen Gent en Brugge in.

Meer lezen over Belgische steden?
Dit zijn onze tips voor Antwerpen met kinderen
Ook leuk is Leuven met gezin bezoeken
Of combineer Gent met charmant Brugge
En lees al onze tips voor stedentrips met kinderen
Doen in Sint-Niklaas

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.