BRUGGE met kinderen | 17x Uitjes + Zoektochten

Een stedentrip Brugge met kinderen, hoe leuk is dat en wat is er te doen? Onze gastblogger ging met haar dochter naar Brugge en deelt haar tips en kinderactiviteiten voor een stedentrip of een dagje Brugge. Je leest hier de leukste tips voor een dagje weg in Brugge of voor een familie uitstap naar deze prachtige stad.

Brugge is zeker geen onbekende bestemming voor een stedentrip, maar er valt nog genoeg te ontdekken. Brugge is wellicht wel net zo leuk als de steden Antwerpen en Gent! Zeker buiten de gebaande (toeristische) paden valt er ontzettend veel leuks te ontdekken. Het compacte historische centrum, waar bijna alles op loopafstand is, maakt het een handige bestemming voor een stedentrip, ook met (jonge) kinderen.

Onze gastblogger ontdekte onlangs deze leuke oude stad samen met haar dochter van 4. Het was hun eerste weekendje weg met zijn tweeën en we ontdekten een aantal leuke en minder bekende kanten van Brugge. Daarnaast zijn er andere gastbloggers van Reistipsmetkids in deze stad geweest en zij hebben de blog aangevuld met hun tips voor bekende highlights van Brugge.

Stedentrip Brugge met kinderen

Brugge is zoals gezegd geen onbekende bestemming voor een weekendje weg met de kids! Maar de stad is zeker een bestemming die de moeite waard is en met wat speurwerk zijn er genoeg leuke plekjes en kinderactiviteiten in Brugge die het bezoeken waard zijn. Het fijne is dat deze plekken door de meeste toeristen nog niet zo ontdekt zijn, zodat je de drukte wat ontloopt.

Wij raden een weekendje weg of een citytrip Brugge zeker aan. Er zijn vele leuke kinderactiviteiten Brugge te doen en er zijn natuurlijk mooie bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er veel meer leuke uitjes in de omgeving van Brugge, zoals een bezoek aan de Belgische kust met onder andere badplaatsen Knokke en Zeebrugge dichtbij!

Historium Brugge
Choco Story

Bezienswaardigheden Brugge met kinderen

Belfort beklimmen

Wij begonnen ons tripje in Brugge met een klim naar de top van de Belfort toren. We klommen 366 treden omhoog en waaiden door windkracht 7 bijna van de toren. Maar we konden wel even genieten van een mooi uitzicht over de stad. Het 83 meter hoge Belfort uit de 13e eeuw is een van de drie iconische torens van Brugge. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een indrukwekkend zicht op Brugge en omgeving. Op weg naar boven kun je halt houden op diverse plekken. Zo zie je vanuit de torenkamer het klavier waarop vandaag de beiaardklokken worden bespeeld.

Chocolademuseum en Frietmuseum

Ook brachten we een bezoek aan het Frietmuseum en het Chocolademuseum. Dit zijn perfecte musea voor lekkerbekken, want er is in beide musea van alles te proeven. In het Frietmuseum leer je het een en ander over de geschiedenis van de aardappel, de Belgische friet en de verschillende sauzen en dressings.

Onze blogger Eva bezocht Choco Story met haar gezin. Het was volgens haar leerrijk om alle gebruiken uit heden en verleden van chocolade te zien. De kinderen kunnen doorheen het huis pictogrammen volgen. Deze komen overeen op hun familieparcours met cijfertjes. Als ze hun blad vol gekleefd hebben met de juiste pictogrammen bij de juiste cijfers, krijgen ze nog een verrassing. Choco-Story geeft interessante gegevens en een mooi overzicht over het verhaal van de cacaoboon tot de chocoladereep. Voor Eva en gezin ontbrak het interactieve en de massa aan informatie komt nogal overdonderend over.

kinderactiviteiten Brugge

Rondvaart

Ook een rondvaart over Brugse Reien is een goede manier om de stad te ‘verkennen’. Daarnaast kunnen de kinderbenen even uitrusten tijdens het varen en ondertussen ontdek je de stad. De boottocht (Opstapplaats Nummer 3, Nieuwstraat 11, website) duurt een half uur en toont de mooiste plekjes van Brugge vanuit een geheel andere invalshoek dan wanneer je wandelt of fietst.

De bootjes varen in principe dagelijks, van 10.00 uur tot 17.00. In het winterseizoen, in het weekend, vakantieperiodes en op feestdagen varen de boten soms op andere tijden. Daarnaast hebben de weersomstandigheden ook invloed op de vaartijden.

Zoektochten Brugge met kind

  • Je kan bijvoorbeeld met ‘Sleutels van de stad Brugge‘ op zoektocht gaan. Dit is een vakantiespel, speurtocht en stadswandeling in één. Het is met name een aanrader voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar oud, maar eigenlijk gewoon leuk voor het hele gezin.
  • In de diverse musea in Brugge kan je op een zoektocht gaan met de kids. Ook zijn er toffe familieparcoursen.

Het Begijnhof

Het Begijnhof is een beetje een verborgen plekje in de stad. In Brugge kan het behoorlijk druk zijn met toeristen, maar ook in die drukte vind je plekjes die nog niet overlopen worden door drukte. Het Begijnhof is zo’n plekje!

Het is een kleine oase van rust, een klein stukje buiten de drukte van het hart van Brugge. Wij liepen er samen in 20 minuten naar toe vanuit ons hotel net achter de Markt. Je loopt dan door verschillende leuke straatjes met oude pandjes. Wanneer je dit in de ochtend doet, is het nog niet zo druk en kun je een beetje extra genieten van alle mooie gebouwen.

In het ‘Begijnhof Ten Wijngaarde’ vind je mooie witgeschilderde huisjes met een kloostertuin aangelegd in 1245. Vroeger woonden hier begijntjes, geëmancipeerde vrouwen die er toch een vroom en celibatair leven op na hielden. Nu wordt het Begijnhof bewoond door zusters van de Orde van Sint-Benedictus. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Begijnhuisje, waar je even terug gaat in de tijd en ziet hoe ze in de 17e eeuw leefde.

  • Wij bezochten Brugge in de Lente. Dan staat de Kloostertuin vol gele narcissen! Een heel bijzonder gezicht in combinatie met die kleine witte huisjes.
kinderactiviteiten Brugge

Originele activiteiten Brugge met kinderen

In deze blog wil ik juist ook ingaan op de minder bekende plekken van de stad. Dit zijn mijn tips om wat onbekendere plekken van Brugge met kinderen te ontdekken, het zijn mogelijkheden voor originele activiteiten.

Cozmix

Het ligt een klein beetje buiten de stad, maar het is wel de moeite waard tijdens een bezoek aan Brugge met kinderen. Cozmix is het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek en hier kunnen je van alles leren over sterren, planeten en de zon.

Een film in het Planetarium is altijd onderdeel van je bezoek aan Cozmix. De film wordt geprojecteerd in een koepel en dat is een bijzondere ervaring! In de weekenden en vakanties zijn er altijd speciale kindervoorstellingen over sterren en planeten. Door de projectie in de koepel heb je soms bijna het gevoel dat je zelf over Mars of de maan vliegt.

Na de film neemt een gids je mee in de wereld van sterren en planeten. Hij vertelt van alles over de sterren en de sterrenbeelden en je bezoekt samen de tentoonstelling en de observatietoren. Hier kun je door de telescopen naar de zon kijken of ’s avonds naar de sterren. Natuurlijk moet je dan wel een beetje duimen dat het helder weer is, want dan zie je het meest.

Rondom de sterrenwacht ligt een enorme tuin en hier kan je een wandeling maken door een schaalmodel van het zonnestelsel. Elke stap die je zet komt overeen met 9 miljoen kilometer, het is bijna niet voor te stellen hoe enorm de afstanden tussen de planeten zijn! Als je het planetenpad volgt dan kom je langs alle planeten, de planetoïdengordel, Pluto en de IJsdwergen. Op de website van Cozmix vind je een overzicht van de actuele films en andere activiteiten.

Brugge met kinderen

Het Concertgebouw circuit (Zoektocht Brugge!)

Het onverwachte hoogtepunt en een van de hele toffe kinderactiviteiten tijdens de mini-break in Brugge met kinderen was een bezoek aan het Concertgebouw circuit. Ik kwam dit toevallig tegen toen ik op zoek was naar leuke uitjes in Brugge met kinderen.

Het circuit is een interactief parcours door het verrassende Concertgebouw. Er is een speciaal kinderparcours: de excentrieke liervogel neemt je mee op avontuur. Het parcours gaat dwars door het gebouw en zit vol leuke opdrachten en spelletjes. Je komt op plekken in het gebouw waar je normaal nooit komt en je eindigt je tocht op het dakterras van het gebouw waar je muziek kunt maken op oude Beiaardklokken. Ook geniet je hier van een heel mooi uitzicht over de stad.

Tijdens je route kom je langs leuke interactieve geluidsinstallaties, waar je zelf ‘muziek’ kunt componeren. Je kunt het parcours zelf volgen door de pijlen te volgen. Overal hoor je bijzondere muziek en geluiden. Wij vonden het echt een heel leuk avontuur om op de manier het bijzondere Concertgebouw te ontdekken! Mijn dochter heeft het er nog wekenlang over gehad en toen we later thuis op YouTube de echte Liervogel opzochten was het avontuur compleet: de Liervogel kan namelijk alle geluiden die hij hoort imiteren.

Kinderuitje

Kinderactiviteiten in Brugge

In en rondom Brugge met kinderen is natuurlijk nog veel meer te doen dan ik nu opneem ik deze blog. Daarom deel ik een aantal extra tips voor kinderactiviteiten in Brugge. Net als iedere stad zijn er in Brugge heel regelmatig leuke evenementen speciaal voor kids. Op de website Uitmetdevlieg.be vind je veel leuke tips voor evenementen en activiteiten voor Kinderen.

Jumpsquare

Zoek je een leuk en actief indoor uitstapje in Brugge, ga dan trampolinespringen bij Jumpsquare. De main court biedt zo’n 300 – 500 m2 aaneengesloten Trampolines en is het centrale punt in de Jump Arena. . Zodra jij je comfortabel voelt op de MAIN COURT, waag dan ook de sprong naar de andere Zones. De SPORTS ZONE is dé Area om lekker actief bezig te zijn.

Ben je op pad met peuters en kleuters? Tijdens de MiniJump is de Jump Arena speciaal gereserveerd voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar. Zij kunnen dan rustig en veilig springen. Broers of zussen die ouder zijn dan 5 jaar kunnen niet mee-springen tijdens de Mini Jump. Wil je toch graag met het hele gezin jumpen, dan kan dit tijdens het Vrij Jumpen of tijdens de Family Jump.

Boudewijn Seapark Brugge
Boudewijn Seapark

Boudewijn Seapark

Het Boudewijn Seapark is een themapark met dolfijnen en ligt vlakbij Brugge. Op de terreinen van Boudewijn Seapark kan je van alles doen. Er is een expohal, een schaatspiste (in de winter), een attractiepark, een dolfinarium, zeehonden- en zeeleeuwenshows, een binnenspeeltuin en een waterpretpark (in de lente/zomer).

The “eyecatcher” van het Boudewijn Seapark is toch wel het prachtige overdekte Dolfinarium. In dit mooi verlichte gebouw met een projectiescherm van maar liefst 320 m2 komt de dolfijnenshow volledig tot zijn recht. Daarnaast is er een leuk pretparkje. Vooral voor kinderen tussen 6 en 12 jaar is dit park ideaal omdat je ze de vrijheid kan geven om dingen alleen uit te proberen. Jongere kids kunnen ook veel doen, maar met de nodige begeleiding uiteraard.

Is het slecht weer tijdens je dagje uit in Brugge met kinderen, dan kan je hier terecht in Bobo’s indoor. Voor de kids zijn hier tal speeltoestellen zoals de klimtoren, springkasteel, ballenbad, en noem maar op. Ideaal!

Brugge met kind
Historium

Historium

In het museum Historium ga je terug in de tijd, naar de gouden eeuw van Brugge. Dit is een leuk uitje in Brugge met kinderen, omdat je stapt in een wereld van de gouden eeuw van Brugge. Je maakt tijdens het dagje uit in Brugge een dag mee in 1435. De makers speelden vooral in op de beleving. Het geluid, beeld en de nagemaakte decors zijn dan ook fantastisch!

Via een parcours door verschillende zalen en trappen tussen de verschillende plaatsen volg je Jacob, de loopjongen van Jan Van Eyck. Mindervaliden kunnen via liften de attractie ook bezoeken. Na de “ontknoping” van het verhaal volgt nog een interactief gedeelte met opdrachtjes voor de kinderen en meer historische achtergrond voor de geïnteresseerden.

Afsluiten kan je met de VR Experience waarin je helemaal wordt ondergedompeld in het 15e eeuwse Brugge. Een filmpje neemt je mee op een koopvaardijschip en brengt je tot in de Brugse binnenstad.

ZWIN Natuur
ZWIN Natuurgebied

Zwin Natuurpark

Wil je het bezoek aan de stad combineren met natuur? Het ZWIN natuurpark ligt in de omgeving en is prachtig. Het Zwin is een prachtig grensoverschrijdend natuurgebied tussen Knokke-Heist en Cadzand. Bij het bezoekerscentrum krijg je hier allerlei info over het gebied en wat er allemaal te beleven valt. Verder vind je hier ook een taverne, een speeltuin en kan je onmiddellijk al heel wat vogels spotten.

De huttentocht bij het Zwin Natuurpark is een pad van ongeveer 1 kilometer. Het neemt je mee langs een tiental kijkhutten waar van alles te beleven valt. Je kan er doorlopend deelnemen aan workshops. Je kan ook effectief de Zwinvlakte op om mooie wandelingen doen. Volg wel de aangeduide routes om de natuur niet te beschadigen. Denk er ook aan om gepast schoeisel mee te brengen, want het kan wel eens blubberig zijn. 

Het Zwin staat heel hoog op ons lijstje van superleuke gezinsuitstapjes. Het is niet alleen budgetvriendelijk maar ook echt leuk! De mix tussen het actieve buitengedeelte en het interactieve binnendeel is fantastisch.

De Zeven Torentjes

Een leuke gratis kinderactiviteit is een bezoek aan de Kinderboerderij De Zeven Torentjes (Canadaring 41), een van de gratis opties voor een dagje weg in Brugge met kinderen. Dit is een historisch waardevolle hoeve met indrukwekkende schuren, stallen en vermaarde 17de-eeuwse duiventoren. Je vindt er heel wat neerhofdieren, van kip tot koe. De grote moestuin, kruidentuin en bijenhoek prikkelen al je zintuigen.

Dit domein is vrij en gratis toegankelijk en is elke dag open van 9.00 uur tot zonsondergang. Het speelplein, de stallen, geiten-en schapenweides zijn vrij toegankelijk voor het publiek. 

Kinderfestival

Tijdens ons bezoek aan Brugge vond het Kinderfilmfestival plaats in de stad. Natuurlijk waren verschillende (kinder) films die je kon bekijken, rondom het festival waren nog veel meer leuke activiteiten in de stad. DIt is het JEF festival in de Krokusvakantie. Dit is een festival voor jeugdfilm, games en audiovisueel experiment. Voor jong en oud, in school- én vrije tijd.

Er zijn prachtige filmpremières, een superknusse peutercinema en een spectaculair XL-Medialab vol games en installaties om volop mee te experimenteren. Het festival vindt op allerlei plekken binnen België plaats.

Brugge met kinderen | Wat te doen met regenweer

In Brugge zijn super veel leuke activiteiten te doen als het regent. We geven hier een opsomming van enkele tips in deze stad:

  • Museum Historium
  • Je kan gaan trampolinespringen bij Jumpsquare
  • In het Boudewijn Seapark is een mega grote indoorspeeltuin!
  • Cozmix sterrenwacht
  • Het Brugs Biermuseum is leuk met de hele familie! Met een iPad Mini ontdekken jullie op een interactieve manier van alles te weten over bier!
  • Seafront Maritiem Themapark in Zeebrugge
  • Ga zwemmen in het Zwembad LAGO Brugge Olympia. Dit is een subtropisch zwemparadijs met zwembaden, peuterbadjes, buitenbad, wildwaterbaan en drie glijbanen!

Brugge binnenspeeltuinen

Wat te doen in Brugge met kind met regenweer, wat zijn dan de leuke kinderactiviteiten in Brugge? Je kan bijvoorbeeld ook naar een van de leuke indoor speeltuinen gaan in de stad. Een aantal tips daarvoor zijn:

1. Bobo’s Indoor is de reuzegrote binnenspeeltuin in Boudewijn Seapark! Deze binnenspeeltuin is 2500m² groot en er zijn meer dan 10 attracties! Ook zijn er spectaculaire avonturenbanen en springkastelen.

2. De Toverplaneet is ook een indoor speeltuin in Brugge. Er is hier een zone waar zowel de baby’s als de peuters tot 4 jaar ongestoord de grote speelwereld om zich heen, veilig kunnen ontdekken.

3. Speeldorp Bo-bo’s Land ligt tussen Brugge en Knokke in. Er is hier zowel binnen als buiten veel speelruimte en er is een restaurant bij!

België

Eten in Brugge met kinderen (ook met speeltuin)

Er zijn tal van toffe opties om te gaan eten in Brugge met het gezin. Dit zijn onze aanraders:

Sanseveria Bagelsalon heeft allerlei belegde bagels, voor een ontbijt of lunch met het gezin!

Cafetaria Kiboe is de cafetaria van de Kinderboerderij de Zeven Torentjes, waar een hele grote speeltuin is. Er staan onder andere pannenkoeken op de kaart.

In het Tillegembos staat een mooi gerestaureerde oude hoeve, ‘In de Trutselaar’. Deze ligt aan de zuidkant van Brugge. Deze ligt middenin het groene bos. Het immense terras, grote speeltuin en de ruime parking zijn extra pluspunten.

De Nieuwe Blauwe Toren ligt net buiten Brugge en deze is erg leuk voor kids, met binnen- en buiten speelruimte. Ook is er een aangepast menu voor kindjes. De Nieuwe Blauwe Toren is een waar speelparadijs met voor elk kind wat wils.

Op stedentrip Brugge met kinderen

Familiehotel Brugge

Ga je op een dagje uit naar Brugge of maak je er een stedentrip van? Deze stad heeft meer dan genoeg te bieden voor een langer verblijf. Kiezen jullie ervoor om langer in Brugge te blijven, dan zijn deze accommodaties aanraders voor gezinnen:

Grand Hotel Normandy: hotel met een Normandische voorgevel. Met verwarmd binnenbad en er zijn familiekamers.

Green Park Hotel: omgeven door een bosgebied. Er is een verwarmd buitenbad met een terras. Het ligt op 10 minuten rijden van Brugge. Ideaal voor jonge kids vanwege de overdekte speelruimte en de buitenspeeltuin.

Naar Brugge reizen

Brugge is goed bereikbaar per auto en met de trein. Op deze pagina van de stad zie je waar je gratis kan parkeren in de stad! Zou je vanuit Nederland reizen, boek dan tickets via NS International.

Een stedentrip Brugge met kinderen raden we zeker aan, net als deze kindvriendelijke steden in België.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën