Kerstmarkten met kinderen | TOP 5 in binnen- en buitenland

Als je naar een kerstmarkt met kinderen gaat, naar welke stad en kerstmarkten ga je dan? Wij hebben een aantal leuke en kindvriendelijke kerstmarkten gevonden die wij in dit artikel met jullie delen! Daarnaast geven we ook tips om er een weekendje weg van te maken naar een van de kerstmarkten met kinderen, dus voor hotels en vervoer!

De meeste kerstmarkten starten eind november en lopen door tot en met de eerste week van januari. Zoek voor jouw kerstmarkt de specifieke informatie op! Het is een leuk uitstapje voor een weekendje weg of een activiteit tijdens de kerstvakantie.

Leuke kerstmarkten met kinderen

Kerststad Valkenburg

In Zuid-Limburg wordt het stadje Valkenburg omgetoverd tot een echte kerststad. Van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024 is het Geulstadje Valkenburg weer van onder tot boven in kerstsferen gehuld.  Met de vele lichtjes, de muziek en al het lekkers, boven- én ondergronds!

Er is een ondergrondse kerstmarkt en twee maal per week is er een sprookjesachtige optocht (Landal Christmas Parade) door de oude straatjes van het stadje. In de omgeving zijn er mooie wandelingen langs tientallen kribkes (kerststallen), diverse wegkruizen en kapelletjes. (website)

Maak je er een weekendje weg van? Verblijf dan bij een van deze kindvriendelijke vakantieparken in de buurt van de kerstmarkten:

 1. Vakantiepark Kasteeldomein De Cauberg ligt in Valkenburg op de top van de Cauberg. Je wandelt in 5 minuten naar het centrum van het stadje.
 2. Veel lezers van Reistipsmetkids boeken een overnachting bij Topparken Valkenburg voor een weekendje weg in Limburg. Dit vakantiepark ligt tussen Maastricht en Valkenburg in, waardoor je de kerstmarkten goed kan combineren. Op het park is een speeltuin en een gaming room.

Le Village de Noël in Luik

De volgende tip voor het bezoeken van een kerstmarkt is om naar Luik te gaan in België. Dit is de grootste en oudste kerstmarkt van België en qua ligging is deze goed te combineren met de kerstmarkt in Valkenburg of een kerstmarkt in Duitsland of de Elzas. Het is misschien wel een onmisbare tussenstop tussen de Elzasser en Duitse kerstmarkten en de stad ligt vlakbij Maastricht en Valkenburg.

Het officiële kerstdeel is er bij Place du Marché en via versierde straatjes loopt dit door tot Place Saint-Lambert. Er is een reuzenrad, een ijs-glijbaan en een schaatsbaan! In 2023 start de kerstmarkt op 25 november en eindigt op 30 december. De ijsbaan gaat een week later pas dicht. (Alle info staat op deze site)

 • Voor de Nederlanders, met NS International reis je snel naar Luik. Koop hier tickets.
 • Overnacht bijvoorbeeld bij Mercure Liege City Centre. Dit is gevestigd in een 17e-eeuws voormalig klooster met uitzicht op de Maas.
kerstmarkt Duitsland
Düsseldorf

Kerstmarkt in Düsseldorf, Duitsland

Blogger Nicole ging op een stedentrip Düsseldorf tijdens de winterperiode. Deze stad in Duitsland heeft niet één, maar maar liefst zeven verschillende kerstmarkten verspreid door de Altstadt. Je wandelt eenvoudig van plein naar plein door sfeervol verlichte straten. Hierdoor is het hele centrum van de stad veranderd in een groot winter wonderland. Wat de markten allemaal met elkaar gemeen hebben is het gigantische aanbod aan eten en drinken: gepofte kastanjes, Reibekuchen (gefrituurde aardappelkoeken, onze favoriet!), pretzels, gesuikerde amandelen, gluhwein, warme chocolademelk en natuurlijk het het lokale Alt bier.

De kerstmarkt in 2023 is van 23 november tot 30 december 2023. Bij deze kerstmarkten zijn er voor kinderen allerlei opties: bij de Kinderzelt op de Köbogen markt worden activiteiten georganiseerd (helaas was er nog geen activiteit toen wij er waren). Op de Märchen markt worden sprookjes voorgelezen en kunnen jonge kinderen in de draaimolen. Een draaimolen vind je ook op de Marktplatz, samen met een klein poppentheater. En op de Sternchen markt draait een mini reuzenrad voor de allerkleinsten. (Info van toerismebureau)

 • Reis met NS International snel en betaalbaar naar Düsseldorf, tickets koop je hier.
 • Verblijf bijvoorbeeld in een kamer voor vier personen bij AltDüsseldorf, in het centrum van de stad.
kerst

Kerstmarken Elzas in Frankrijk

In de Elzas zijn veel mooie kerstmarkten. De kerstmarkt van Straatsburg werd voor het eerst in 1570 gehouden is in het hele centrum van de stad. Over staan houten kerstkraampjes en bij de Place des Meuniers kan je de Elzasser kerstspecialiteiten proeven. Voor kinderen is er een kerstmarkt op de Place Saint-Thomas. Ook is er de grote kerstboom op de Place Kléber, boven de ijsbaan. Om 5 uur gaan de lichtjes aan, een prachtig gezicht!

Info kerstmarkt Strassbourg – 24 november tot 24 december 2023 – en over die van de Elzas Kerstmarkten – 25 november tot 6 januari 2023. En op deze pagina van het Toerismebureau staat info over kerstmarkten met kinderen in de Elzas.

 • Reis bijvoorbeeld met de trein naar Straatsburg, tickets koop je bij de NS International.
 • Overnacht bij Hôtel Graffalgar, op 200 meter van het treinstation van Straatsburg, op 5 minuten lopen van La Petite France en op 1 km van de kerstmarkt. Er zijn familiekamers.

Wenen kerstmarkt met kinderen

De stad Wenen is in alle jaargetijden leuk om te bezoeken, met de mooie bezienswaardigheden en vele kinderactiviteiten. De stad heeft allerlei soorten kerstmarkten, de bekendste is de Wiener Christkindelmarkt. De kerstmarkt is al ruim 700 jaar en ligt bij het Wiener Rathaus. Voor kinderen is er in Wenen een kerstwereld in het park met een draaimolen, een kerststalpad en een aparte ijsbaan. Ook is er het kerstdorp aan de Maria-Theresien-Platz.

 • Info over de markten, vanaf ongeveer 15 november – 26 december 2023. De opening verschilt per markt in Wenen.

Naar de kerstmarkten met kinderen in Wenen? Via TUI boek je vlucht en verblijf naar Wenen in één keer. Kies bijvoorbeeld voor NH DANUBE CITY, een hotel met wellness. Binnen 10 minuten ben je in het historische stadscentrum maar shoppen kan ook in het voor de deur gelegen grootste winkelcentrum van Wenen, Donauzentrum.

Kerstmarkt Londen

En ook Londen is natuurlijk een grote aanrader als je zoekt naar een kindvriendelijke kerstmarkt. In Londen zijn er tientallen kerstmarkten. De meeste kerstmarkten zijn geopend vanaf half november tot de eerste week van januari. Hyde Park Winter Wonderland staat bekend als de leukste en een gratis kerstmarkt. Er zijn natuurlijk vele kerststallen en daarnaast kan je er schaatsen, kermisspelletjes spelen en in het reuzenrad gaan.

Naar de kerstmarkten met kinderen in Londen?

 • Swinton Hotel ligt op minder dan 500 meter van King’s Cross St Pancras Railway Station en de Eurostar-treindiensten. Er zijn familiekamers.
Heinzels Wintermärchen©www.badurina.de KölnTourismus GmbH.jpg
Heinzels Wintermärchen Keulen ©www.badurina.de KölnTourismus

Kerstmarkten met kinderen in Duitsland

Hierboven deelden we al dat Düsseldorf een hele leuke en kindvriendelijke kerstmarkt heeft, net over de grens in Duitsland. In ons buurland zijn er meer leuke kerstmarkten, dit zijn aanraders! Al deze steden zijn goed en snel bereikbaar met de trein, tickets en info over de kerstmarkten staat je via NS International

Berlijn

De wereldstad Berlijn met wel 100 kerstmarkten mag natuurlijk niet missen in dit overzicht. Naast de vele kinderactiviteiten en bezienswaardigheden in de stad, kan je dan ook naar de Alexanderplatz met leuke kraampjes en een kermis en bijvoorbeeld naar het verlichte Schloß Charlottenburg. In deze stad zijn er bijna honderd verschillende kerstmarkten, dus ga vooraf na welke jij wilt zien! De gratis kerstmarkt op het Alexanderplatz is leuk, met kraampjes, ijsbaan, draaimolen en het hoge reuzenrad! Deze is geopend van 27 november tot 26 december 2023.

Berlijn is goed bereikbaar met de directe trein die meerdere keren per dag rijdt, tickets via NS International.

Of verblijf in de wijk Kreuzberg met veel cafés, speeltuinen en winkels. Er zijn diverse appartementen te huur bij Traumberg Flats. De appartementen zijn ruim en de metro stopt om de hoek.

Dresden

Vanaf 29 november tot 24 december kan je in Dresden naar een van de oudste kerstmarkten van Duitsland. Al sinds 1434 heb je hier kerstmarkten! Het is een kerstmarkt van 15.000 vierkante meter. Deze zogenaamde Striezelmarkt wordt regelmatig uitgeroepen tot favoriet onder de kerstmarkten in Duitstalige landen. Er zijn attracties en knutselkraampjes voor kinderen. Verder is er het historische reuzenrad en de draaimolen. Sta op de toren van de Kreuzkirche voor het uitzicht over de Striezelmarkt,

Bij de kerstmarkt op de Neumarkt is er een open haard en de kerststal met schapen is geliefd onder kinderen.

 • Wij logeren tijdens ons verblijf in Dresden met kinderen in het familie vriendelijke Bilderberg Bellevue Dresden met een binnenbad.

Kerstmarkten Duitsland net over de grens

Keulen

In Keulen is een kerstmarkt net over de grens en vanwege ligging bij de dom is dit een van de populairste kerstmarkten van Duitsland. En midden op de markt staat een 25 meter hoge rode spar uit de Eifel. Er zijn 6 kerstmarkten in de stad en de periode is van half november tot kerst. De website is www.koelnerweihnachtsmarkt.com/de/, maar vanwege een privacyfout link ik deze nu niet. Hopelijk werkt deze binnenkort weer.

Münster

Kerstmarkt Münster is een populaire kerstmarkt net over de grens en is geopend van 27 november – 23 december. Er zijn 6 kerstmarkten en de markt staat vooral bekend om de leuke sfeer. Voor de Lambertikerk staat er een grote kerstboom op met 250 lichtjes en ook vele andere lichtbomen zijn versierd. Website

Oberhausen

Kerstmarkt Oberhausen is ook een van de kerstmarkten met kinderen net over de grens in Duitsland. Er zijn hier drie kerstmarkten open met kraampjes, eten, drinken en attracties. Leuk voor gezinnen is de Secret Santa-markt met een sprookjesboom, kabouterfiguren, kaboutertrein en kaboutercarrousel. In Centro Oberhausen is er een kindersneeuwscooterbaan en rodelbaan. Tussen 11 november en 23 december zijn hier de grootste kerstmarkten van de metropool Ruhr.

Aken

Kerstmarkt Aken ligt net over de grens voorbij Valkenburg en Maastricht. De sfeer is net weer even anders en de straten rondom de Dom en het stadhuis zijn erg leuk om te bezoeken. Op de officiële website staan de tips over waar de draaimolens staan, de speeltoestellen en natuurlijk de leukste kraampjes. Deze is geopend van 24 november tot 23 december.

kerstmarkten met kinderen

Kerstmarkten met kinderen in België

Veel van de grotere steden in België hebben een kerstmarkt. Dit zijn 6 tips!

 1. Wintertijd in Leuven – 7 december 2023 – 7 januari 2024. Met kerstmarkt, lichtparcours en concerten, Groot Begijnhof bij kaarslicht. (kinderactiviteiten in Leuven)
 2. Winter in Antwerpen – start op 8 december 2023. Met een kerstmarkt, schaatsbaan en reuzenrad. (kinderactiviteiten in Antwerpen)
 3. Wintergloed in Brugge – 24 november 2023 t.e.m. 7 januari 2024. Met kerstmarkten, lichtbelevingswandeling, schaatsbaan en een winterbar.
 4. Winterfeesten in Gent – 7 december 2023 – 31 december 2023. Met kerstmarkt, rolschaatsbaan en een Winterwonderkasteel.
 5. Winterpret in Brussel – Met een kerstmarkt, klank- en lichtshow en diverse culturele activiteiten.
 6. Winterland Hasselt – van 17/11/2023 tot 07/01/2024 – Met onder andere een winterdorp, reuzenrad en een overdekte schaatsbaan. (kinderactiviteiten in Hasselt)
kerst

Kerstmarkten met kinderen in Europa

 • Kerstmarkt in Arras, Noord-Frankrijk. Wij waren op deze kerstmarkt met ons gezin. Er waren veel kleine chalets, schaatsbaan en een reuzenrad. Voordeel van deze kerstmarkt is dat het goed aan te rijden is vanuit Nederland. Op deze pagina staat de informatie erover.
 • In Zuid-Tirol is er meer dan skiën in de wintermaanden. Er zijn diverse Südtiroler Christkindlmärkte. Deze zijn te vinden in de historische straten en pleinen van Bozen, Meran, Brixen, Sterzing en Bruneck.
 • En dan een verrassende, in Zagreb is de kerstmarkt ‘Advent Zagreb’. De stad wordt een winterwonderland met vele lichtjes en gave kerstactiviteiten. Er is een ijsbaan, er rijden reuzetreinen en er zijn allerlei voorstellingen. Zagreb bereik je het snelst met het vliegtuig.

Kerst in Disneyland Paris

Een bijzondere manier om de kerst door te brengen is bij Disneyland Paris. Geniet van 11 november 2023 t/m 7 januari 2024 van de kerstmagie in Disneyland Paris. De unieke sfeer van Disney Betoverende Kerst is fantastisch voor de echte Disney fan. Bewonder de twinkelende kerstboom en zie Mickey’s Dazzling Christmas Parade.

Dat waren onze tips voor leuke kerstmarkten. Lees ook de tips voor uitjes in de kerstvakantie en de uitjes in de kerstvakantie in België!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën