Hasselt met kinderen | 10x Leuke uitjes voor gezin

Een van de leukste steden van België voor een dagje uit of een stedentrip is misschien wel Hasselt. Verrassend, want deze stad is zeker niet zo bekend als Gent, Antwerpen en Mechelen. In Hasselt met kinderen is er zoveel te doen dat een trip hierheen absoluut de moeite waard is. Wat doen in Hasselt met gezin? Je leest het hier!

Hasselt heeft de bijnaam de stad van de smaak en ligt in de provincie Limburg. Er wonen ongeveer 75.000 inwoners en deze heeft een compact centrum, ideaal als je een dagje weg gaat met kinderen. Net als andere Vlaamse steden als Gent en Leuven is dit een echte studentenstad. Tijdens de zomervakantie waren wij een lang weekend in de regio Genk en Hasselt met kinderen. We ontdekten dat dit een heel kindvriendelijk gebied is. In deze blog deel ik de tips voor kinderactiviteiten in Hasselt.

Doen in Hasselt met kinderen

Abdijsite Herkenrode

Onze meisjes zijn helemaal gek van eenhoorns, dus een uitstap naar deze abdijsite met het symbool een éénhoorn kon niet ontbreken. Het eerste wat opvalt is dat domein echt onbeschrijfelijk mooi is. Je ziet imposante gebouwen die neergepoot zijn in een sprookjesachtige tuin. Het bezorgde ons een instant vakantiegevoel.

Herkenrode heeft drie gezinszoektochten en wij probeerden er twee uit tijdens onze weekendje weg in Hasselt met kinderen. We begonnen met de pientere theepoten in de kruidentuin. Dit is een zoektocht voor kids van 3 tot en met 12 jaar en is volledig gratis. Kinderen boven de 12 jaar en volwassenen betalen dan enkel de toegang tot de kruidentuin.

Zoektochten in Herkenrode

De kids kregen een schatkaart mee en moesten dan op zoek naar de verstopte theepotten. In de theepotten zaten er dan diverse opdrachten voor alle zintuigen. Er waren twee soorten opdrachten: de jongere kids kregen iets makkelijkere opdrachten dan de oudere kids. Echt leuk om de kids zo enthousiast door de tuin te zien rennen.

De tweede zoektocht die wij deden was “Op zoek naar de eenhoorn”, deze is geschikt voor kids tot 6 jaar. Heel even probeerden wij ook de zoektocht voor de iets oudere kids “Hendriks geheimen”. Maar omdat dit veel leeswerk was en we de kleinste kids moesten helpen met de andere zoektocht was dit voor ons te veel werk. Wij besloten met z’n allen de éénhoorn zoektocht te doen. De kids vonden het geweldig om de opdrachten uit te voeren en zo op een speelse wijze de abdij te verkennen. (Website)

Abdijsite Herkenrode
Abdijsite Herkenrode

Villa Verbeelding

Villa Verbeelding is een superleuk belevingsmuseum dichtbij het station. Het is gevestigd in een onopvallend rijhuis, maar dan wel ééntje dat je moet gezien hebben. De naam “Villa Verbeelding” is een erg passende naam want je valt hier van de ene verbazing in de andere. De boeken komen hier echt tot leven. Overal kan je dingen zien en uitproberen en het is allemaal op een erg speelse wijze ingericht.

Je wordt vanaf de eerste seconde getriggerd om dingen te ontdekken en dat is echt geweldig. Op de website van Villa verbeelding zie je welke (tijdelijke of vaste) tentoonstellingen er zijn, welke lezingen er gepland staan, maar ook aan welke workshops je kan deelnemen.

Ze hebben een uitgebreid aanbod voor kinderen en volwassenen. Zo is er het ganse jaar rond veel te beleven in dit museum. Iedereen wil wel zo’n Villa Verbeelding dichtbij huis denk ik. Wij begonnen ons Villa Verbeelding avontuur met een speurtocht doorheen de diverse kamers. De kids doken met veel plezier de kamers in.

We lazen mooie boekjes, tekenden portretten, bezochten de tentoonstelling van schrijver tot lezer en probeerden een echte camera obscura uit. Het was echt heel erg leuk én leerzaam. Dit kindvriendelijke museum is zeker een aanrader als je naar Hasselt met kinderen gaat.

Villa Verbeelding met kinderen
Villa Verbeelding met kinderen

Openluchtmuseum Bokrijk

Openluchtmuseum Bokrijk, op 20 minuten van Hasselt, zorgt ervoor dat je een dag toe kan voegen aan je bezoek aan kindvriendelijk Hasselt. Er is een gedeelte waarvoor je toegang betaalt (met het Openluchtmuseum) en er is een gedeelte waar je gratis naar binnen kan.

Onze blogger Marilyn was hier met haar gezin tijdens een dagje weg in Hasselt met kinderen en schreef onder meer: “Bokrijk is een plaats die je MOET gezien hebben. Het is een supergroot domein dat fascinerend is voor groot en klein. Het terrein is bezaaid met prachtige authentieke huisjes die verdeeld werden in diverse te bezichtigen regio’s. Zo heb je de regio Oost- en West-Vlaanderen, Kempen, Haspengouw en de sixties. Ieder huisje had zijn eigen verhaal en beleving. Je kreeg uitleg over de oude ambachten, over de vergeten groenten, over de vroegere speelgoedjes, noem maar op. Er was ook een oud schooltje waar je op een bepaald tijdstip terug in de tijd dook met een les van weleer, echt geweldig!”

Zeker een bezoek waard is het waterfietspad, dat is uitgeroepen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld! Ook de grote speelschuur levert een hoop plezier op. Lees verder over Bokrijk met kinderen.

Openluchtmuseum Bokrijk

Modemuseum

Gek op mode? Ga naar het Modemuseum waar je wordt uitgedaagd om na te denken over mode! In schoolvakanties zijn er creatieve rondleidingen door het museum. Van zwierige jurken over hightech outfits tot knotsgekke pakken, voor kinderen valt er heel wat te ontdekken in onze expo’s. Daarom voorzien ze jullie in dit museum telkens een gezinsparcours op maat bij iedere tentoonstelling. Zo ga je voor de expo Bags ga je samen opzoek naar het geheim van de ontwerper.

Trampolinepark

Ga trampolinespringen bij de Jumpsquare! Voor alle jumpertjes van 2 t/m 5 jaar is er Mini Jump, zij kunnen tijdens deze speciale uren op een superleuke én veilige manier leren springen, rollen en vallen zonder dat de grote kinderen ze in de weg staan. 

De SPORTS ZONE is dé Area om lekker actief bezig te zijn. Je vindt hier sporten die je misschien al kent, maar dan omgetoverd tot een variant op de Trampolines. Door de vering van de Trampolines krijgt elke sport hier een hogere dimensie. Jump hoger en verder, overtref je persoonlijke records.

Hasselt met kind

De Japanse tuin

Even bijkomen van het bezoeken van deze musea tijdens een dagje uit in Hasselt met kinderen? De Japanse tuin in Hasselt is een prachtig rustpunt. Ieder seizoen ziet de tuin er een beetje anders uit. Dit is trouwens de grootste Japanse tuin van Europa. Op 1 mei is kinderdag in de tuin, er zijn dan allerlei leuke spellen te doen.

Karlien en haar gezin waren in Hasselt met kinderen en bezochten de Japanse tuin in de herfst. Dit is echt een uitje voor de natuurliefhebber, en de liefhebber van architectuur. Dan is het fantastisch. Houd je daar niet zo van, dan wandel je vrij snel door het geheel heen. De Japanse tuin wilden wij al heel lang eens bezoeken: we zijn gek op natuur, tuinen en architectuur.

Toen we in Houthalen-Helchteren op vakantie waren moesten we daarom even naar Hasselt rijden om deze tuin te bezoeken. De Japanse tuin is de grootste Japanse tuin in Europa. Een Japanse tuin was bedoeld voor meditatie en dat is wat je vooral ook vindt als je de tuin bezoekt: rust! Er staan overal bankjes, je wandelt rustig rond en je geniet van wat je ziet.

Belgisch Limburg

De kinderen vroegen zich af: wat gaan we daar dan doen? Toen we eenmaal binnen waren bij de Japanse tuin Hasselt vonden ze het erg leuk. Er zijn allerlei mooie doorkijkjes, je ziet de watervallen en daar kan je via stenen naar de andere kant lopen of springen. De koivissen zijn groot en machtig om te zien. En aan de andere kant van deze tuin kwamen we een vredesbel tegen.

Houd je van mooie tuinen, van rust en van wandelen, dan is de Japanse tuin Hasselt zeker de moeite waard. In ongeveer een uur ben je op een rustig tempo echt wel door de tuin heen. Met de kinderen is dit een aanrader als je kinderen van natuur houden en zich een beetje rustig kunnen houden. Het is niet heel groot, wel is het geheel mooi onderhouden en ieder seizoen ziet de tuin er een beetje anders uit. Bekijk de praktische informatie op de website.

Japanse tuin Hasselt

Domein Kiewiet

Naast de Japanse tuin is er nog meer natuur in Hasselt. Domein Kiewit ligt op 6 kilometer van het Hasseltse stadscentrum en is vlot bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de auto. Je hebt er 130 hectare natuurpracht binnen handbereik.

In Domein Kiewiet wandel je over plankenpaden. Ook zijn er onder andere boerderijdieren, ga naar het speelbos en ook is er een speelhoek. ’t Plezante Potenpad is een wandeling van 2 kilometer, die ook geschikt is met kinderwagens. Daarnaast zijn er een aantal andere wandelroutes uitgezet.

  • In het speelbos zijn kinderen de baas. Je kan er kampen bouwen met takken en bladeren of avonturen beleven in de klim-en-klauterhoek met speelbrug.
  • Aan het terras van taverne Koe-vert ligt de speeltuin. Voor dreumes, peuter en kleuter is er de grote zandbak, veerwipjes en het huisje met glijbaan. Het klim- en klauterparcours is ideaal voor lagere schoolkinderen.

Bezoek hier ook de gratis toegankelijke kinderboerderij tijdens een dagje uit in Hasselt met kinderen. De kinderboerderij is heeft konijnen, cavia’s en kippen in de stal. Op de weiden grazen geiten, schapen, ezels en een paard. De omliggende natuurgebieden worden beheerd met de hulp van Gallowayrunderen. IAan de kruiden- en ambertuin wemelt het van de vlinders en de insecten.

Meer uitjes Hasselt met kinderen

Park Natuur en Cultuur – In dit park staan heel veel kabouters maar ook kom je dansende beren tegen! Er zijn 25 verschillende soorten tuinkamers, in het paviljoen kan je wat drinken. Het park is 15.000 m2 groot en heeft tuinkamers vol verrassingen en taferelen.

Verken Hasselt met kinderen op de fiets. Hasselt ligt in Limburg, het fietsparadijs van België. Stap op de fiets om Hasselt en omgeving te verkennen. Een leuke route is bijvoorbeeld de Street Art route. Je haalt deze gratis bij het toerismebureau.

C-Mine

Een leuk uitje met kinderen rondom Hasselt is de C-Mine. Je kan dit bezoek starten in de mijn. Aan de hand van een audioset kon je op eigen houtje de mijn verkennen. Kinderen mogen de zoektocht van Cyriel de Krekel uitproberen met een buikgordel en allerlei detectivespulletjes. Gewapend met een opdrachtenboekje en zaklamp duiken zij de mijn in en spelenderwijs beleven zij de geschiedenis van de mijn.

Het eerste gedeelte van de expeditie is ondergronds, het tweede gedeelte mocht je je beenspieren bovenhalen want dan moest je trappen lopen. Eindeloze trappen leidden je naar de top van de mijnschacht waar je een mooi zicht kreeg op het C-mine domein en omstreken.

Op het einde van de expeditie kon je dan ook nog een virtual reality beleving doen. Dat is standaard inbegrepen in je inkomticket en wel eens de moeite waard om de mijn te beleven door de ogen van een mijnwerker.

C-Mine Hasselt met kinderen
C-Mine

Wat te doen in Hasselt met kinderen als het regent

In een blog over Hasselt met kinderen kan Plopsa Indoor natuurlijk niet missen. Dit is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar. Er zijn 25 leuke attracties in de wereld van de Studio 100-helden. Er is ook een buitengedeelte.

  • Binnenspeeltuin Pretland bezoeken is een stuk goedkoper dan Plopsa Indoor en ook hier is er eindeloos speelplezier mogelijk. 

Andere activiteiten in Hasselt als het regent? Ga naar de bibliotheek (Gratis toegankelijk) of naar de film in Kinepolis.

Overnachten in Hasselt met kinderen

Wil je langer in Hasselt blijven dan een dag? Dan zijn dit aanraders om te verblijven:

Het hotel Holiday Inn Hasselt behoort tot een grote keten. Ideaal is het verwarmde binnenzwembad en kinderen eten in het restaurant gratis mee.

Het Radisson Blu Hotel heeft een binnenzwembad en een dakterras met fantastisch uitzicht.

Vakantieparken bij Hasselt met kinderen

Maak je van je dagje weg in Hasselt een weekendje of zelfs een gezinsvakantie? Limburg biedt fantastisch veel opties voor een vakantie met kinderen! Wat ons betreft is dit een goede keuze. Enkele tips voor leuke vakantieparken in de omgeving van Hasselt zijn:

Molenheide

Verblijf bijvoorbeeld bij het Park Molenheide, het kindvriendelijke vakantiepark dat recent de prijs won van ‘Beste vakantiepark van België’. Dit ligt ten noorden van Hasselt en vlakbij de grens met Nederland. Hier is het echt een paradijs voor kinderen.

Dankzij de 20.000m² aan overdekte faciliteiten kunnen kinderen uren spelen in de grote binnenspeeltuin en in het overdekte zwemparadijs, waar vier zwembaden én vier glijbanen zorgen voor dagen vakantiepret. Ook de recent vernieuwde Magische Parkshow met acts van wereldniveau is een aanrader!

  • 7.500m² aan puur speelplezier. Meer dan 60 toestellen waaronder glijbanen, klimtorens, een shooting gallery, een go-carpiste, een zandbak, een kindercinema en een voetbalkooi!
  • Ontdek de grootste indoor mini-golf van Europa
  • En ontdek de 1.000.000 m² aan groene natuur waarin Park Molenheide al meer dan 50 jaar gelegen is

Erperheide

Een andere optie voor een vakantie bij Hasselt met kinderen is een verblijf bij Center Parcs Erperheide. In België is dit een van de top tips voor een vakantiepark voor kinderen! Er is een grote indoor speeltuin. Daarnaast heb je uren zwemplezier in de Aqua Mundo met wildwaterbaan en water playhouse. 

  • Verblijf in de vernieuwde cottages
  • Veel leuke spel- en sportactiviteiten voor kinderen van alle leeftijden
  • Gaaf zwembad met waterglijbaan, wildwaterbaan en water playhouse

Vragen over een bezoek aan Hasselt met kinderen

Hoeveel dagen in Hasselt met kinderen doorbrengen?

Wil je Hasselt echt zien dan heb je aan één dag niet genoeg. Met twee dagen krijg je een goede indruk en blijf je langer, dan verken je echt alles. Heb je de tijd, combineer je bezoek dan met een stedentrip Genk. Wij raden aan om meerdere dagen in Hasselt te verblijven met gezin, maar ook voor een dagje weg leent Hasselt zich ontzettend goed.

Wat is er te doen tijdens een dagje uit in Hasselt?

De stad Hasselt in de provincie Limburg biedt die perfecte mix tussen musea en groen, actief en cultuur. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige Abdijsite Herkenrode, met leuke zoektochten. Of breng een dagje weg in Hasselt door in Bokrijk, het enorme openluchtmuseum. En bij Domein Kiewiet wandel je over plankenpaden, zie je boerderijdieren, speel je uren in het speelbos en ook is er een speelhoek bij het café.

Lees ook: dit doe je in Maastricht met kinderen en ook Lanaken is leuk om te bezoeken. Daarnaast deelden wij ook tips voor Bree en Peer!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën