Heidelberg met kinderen | 7x Uitjes & Hotels!

Als je onderweg bent naar een vakantie in bijvoorbeeld Oostenrijk of Italië, vormt de stad Heidelberg een leuke plek voor een tussenstop. Wat je doet in Heidelberg met kinderen? Hier lees je een aantal tips voor kinderactiviteiten!

Heidelberg staat vooral bekend als de stad met het kasteel boven de stad en daarbij ook de brug over de rivier Neckar. Hiermee is het een haast sprookjesachtige plaats, met bos en heuvels. Toeristen weten dat en je bent helaas niet de enige die hier naartoe reist.

Je kan natuurlijk ook naar Heidelberg reizen voor een stedentrip. Vanaf Utrecht en Antwerpen is dit ongeveer 5 uur rijden. Met de trein vanaf Amsterdam ben je, met de snelste verbinding, ruim 4 uur onderweg (treintickets bekijken).

Uitjes Heidelberg met kinderen

Rondvaart

Je kan de stad niet alleen vanaf boven bekijken, maar ook vanaf het water! Tijdens een rondvaart van 50 minuten vaar je over de Necker, langs enkele bezienswaardigheden van de stad. Je ziet onder andere kasteel van Heidelberg, de oude brug en de oude binnenstad. De tour begint bij de Heidelberg-Stadthalle.

Heidelberg met kinderen

Kasteel

Een must tijdens een stedentrip Heidelberg met kinderen is het kasteel bezoeken. Het Kasteel Heidelberg is een beroemde kasteelruïne. Vanaf boven heb je prachtig uitzicht op de stad en het omliggende Neckardal. Je kan omhoog wandelen, maar er gaat ook een treintje. Je kan het kasteel bezoeken, bekijk daarvoor de website. In het kasteel kan het wel heel druk worden. Bezoek eventueel de Stückgarten, met de mooiste uitzichten op het kasteel.

Bergbaan naar het kasteel en de Königstuhl

Met het treintje het je naar het kasteel reizen of verder omhoog gaan. De Benedenspoorlijn is een van de modernste bergbanen van Duitsland. Stap in op de Kornmarkt in de oude stad. En in Molkenkur kan je overstappen in de oudste elektrisch bediende bergbaan. Daarmee reis je verder naar Königstuhl, het hoogste punt van de stad op ruim 550 meter hoogte. Hier kijk je uit over de Rijnvlakte, bij goed weer tot en met de Pfalzwijnroute.

Bij de Königstuhl zijn er allerlei uitjes te doen, waaronder de valkerij, het staatsobservatorium, sprookjesparadijs en het Max Planck Instituut voor Sterrenkunde. Daarnaast kan je er gaan wandelen en bijvoorbeeld het bosavonturenpad ontdekken.

Heidelberg met kinderen

Märchen Paradies

Ben je in Heidelberg met kinderen, dan is een van de tips om het Märchen Paradies te bezoeken. Dit uitje ligt bij de Königstuhl. Je ziet hier allerlei figuren en huizen uit bekende sprookjes als Sneeuwwitje, Repelsteeltje en de Baron van Lies Munchausen in een gebied van 29.000 vierkante meter. Dit is een vrij groot gebied, dus voor kleine kinderen zijn er bijvoorbeeld de heksenrijbaan, paardrijbaan, parkbaan en de Murgelbahn waarmee ze het park kunnen verkenne. Daarnaast heb je er speeltoetsellen als springkussens, trampolines, bumperscooters en jetscooters. Verwacht geen groot pretpark, maar een nostalgisch familiepark dat vooral leuk is met wat jongere kinderen.

Abenteuerwald Königstuhl

Het bosavonturenpad is een leer- en avonturenparcours van 2 kilometer, speciaal uitgezet voor een wandeling bij Heidelberg met kinderen. Tijdens een route, kinderwagens kunnen mee, komen de kinderen allerlei leuke speelpunten tegen waardoor ze het bos gaan ontdekken en ervaren. Het begin en einde van het bosavonturenpad ligt op de wandelparkeerplaats aan de Königstuhl.

  • Wil je langer (en rustiger) wandelen, dan is er ook de route Via Naturae van 8 kilometer.

Tinnunculus

De Tinnunculus is een kleine valkerij op de Königstuhl. Hier kan je anders zelden geziene roofvogels van dichtbij zien. Kijk naar de gewaagde duikvluchten van de valken, luister naar de stille vlucht van de uilen en bekijk de Amerikaanse zeearend van dichtbij. Een voorstelling duurt ongeveer 45 minuten. In de wintermaanden zijn ze gesloten.

Zoo van Heidelberg met kinderen bezoeken

Een geliefd uitje voor gezinnen is de dierentuin. Er is een kinderboerderij, maar er leven ook allerlei grotere en bijzondere dieren als leeuwen, Aziatische olifanten, stokstaartjes en laaglandgorilla’s. Op veel plekken in de dierentuin zijn er speeltuinen met klimtorens, glijbanen of schommels. Ook is er een waterspeelplaats bij het roofdierenhuis en een fontein bij het speelschip voor verkoeling op warme dagen. Bijzonder is het speelschip “De Ark van Noach”, deze staat in de grote speeltuin bij de uitgang van de dierentuin. In de romp van het schip is er een labyrint van gangen en paden waarbij je uitkomt bij verschillende speelkamers.  (Website)

Hotels Heidelberg met kinderen

Langer in Heidelberg verblijven? Dan zijn dit leuke hotels voor een overnachting:

  • Het B&B Hotel in Heidelberg is een goede optie als je op doorreis bent. Met familiekamers en gratis parking. Verwacht geen luxe, maar het is verder wel een prima hotel als tussenstop!
  • Hotel am Schloss ligt aan de voet van het historische kasteel van Heidelberg, op 10 minuten lopen vanaf het treinstation. Er zijn kamers of verblijf in een appartement met 2 slaapkamers.

Lees ook: tips voor Mannheim, een stad vlakbij Heidelberg. En de handige tussenstops in Duitsland.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën