Mechelen met kinderen | 10 kinderactiviteiten

4

Wat doe je in Mechelen met kinderen? Deze kindvriendelijke stad biedt heel wat vermaak voor het hele gezin. Wij delen de beste tips voor kinderactiviteiten in Mechelen.

Mechelen, stad van de Maneblussers, is in 2014 uitgeroepen tot Kindvriendelijke gemeente. Daarom maakten we van Mechelen een heuse Kinderstad waarin kinderen Koning zijn en zich overal moeten kunnen thuis voelen. Hilde geeft tips over Mechelen met kinderen.

Er is een mascotte ontworpen “Rommy Rombouts”. Je vindt hem terug op de plaatsen waar kinderen zich welkom mogen en kunnen voelen, onder andere in restaurants, hotels, attracties, musea, speeltuinen, handelszaken.

Mechelen met kinderen

1. De Sint-Romboutstoren

Deze toren zie je al van ver staan, gelijk van welke kant je de stad in rijdt. De Toren is 97,5 meter hoog en telt 538 treden. In de vijf torenkamers die je onderweg naar boven kan bezoeken vind je de geschiedenis van hoe ze de toren lang geleden hebben gebouwd (zonder lift!). Maar ook lees je over de geschiedenis van onze wereldberoemde beiaard en al de klokken die elks een naam hebben en gedoopt zijn.

Als je eenmaal boven bent kan je zo ver kijken tot aan het Atomium in Brussel en tot de kathedraal van Antwerpen en met wat geluk zelfs tot in Leuven. Er is voor de kinderen een kinderbrochure en de skywalk boven op de toren is echt de moeite waard.

2. Varen

Met het bootje vaar je vanaf de paasvakantie tot aan de herfstvakantie over een deel van de binnendijle. Je vertrekt aan de Haverwerf, vaart tot aan het Keerdok en gaat dan tot aan de Kruidtuin en weer terug. De schipper vertelt je de geschiedenis van Mechelen over het water, hoe we het water nodig hadden voor de brouwerij onder meer, en over de vele vlietjes, over de Grootbrug, … Mechelen langsheen het water is prachtig!

3. Het Dijlepad

Het Dijlepad doet ongeveer hetzelfde traject als het bootje maar je doet het te voet over een houten pad. Je loopt gelijk met het water, en dus ook even hoog als de eendjes, de waterhoentjes en je ziet de vissen. Je hebt tijd om binnen te kijken in de prachtige huizen aan de waterkant. Kinderen vinden het héérlijk om over het houten pad te lopen!

Als je trouwens bijna aan de brug bent van de kant van de Kruidtuin, aan de Vijfhoek, dan heb je een piepklein straatje onder de huizen door (het lijkt wel een rioolstraatje maar dan netter) , soms afgesloten met een metalen poort, het “boogstraatje”. Dat komt uit in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, vlak naast het allerkleinste snoepwinkeltje dat je ooit hebt gezien!

4. Begijnhof

Het Begijnhof van Mechelen is Unesco Werelderfgoed. Het is geen standaard begijnhof zoals je ze ziet in Leuven of Brugge. Er wonen ook geen begijntjes meer, er wonen gezinnen met of zonder kinderen. Het is gebouwd rond een kerk en vroeger hadden de begijntjes in hun besloten gemeenschap ook niets meer nodig: ze bakten hun eigen brood, hadden een eigen verpleeghuis.

Aan de rand van dat begijnhof staat onze Brouwerij Het Anker. Het is geweten dat het vroeger de begijntjes waren die het bier brouwden. Het is er heel gezellig rondwandelen, en rustig omdat het er autoluw is. Je kunt in de brouwerij iets gaan eten en de ouders kunnen de verschillende Mechelse bieren proeven ondertussen. De brouwerij is te bezoeken op bepaalde tijdstippen tijdens weekends.

5. Martin’s Patershof Mechelen

Blijf je logeren? Dan zijn er héél veel hotels. Maar er is wel een heel speciaal hotel bij en dat is een kerk. Altijd al eens willen voelen aan het plafond van een kerk? Dan is dat een uitgelezen moment. De meeste kamers hebben de speciale glasramen die je in een kerk ziet en ook de spitsbogen. Het hotel heeft ook speciale arrangementen voor gezinnen. Wist je trouwens dat de bekende zanger Stromae hier trouwde in het geheim?

6. Dierenpark Planckendael

Blijf je langer dan een paar dagen in onze mooie stad, ga dan zeker op bezoek in Dierenpark Planckendael. Van olifanten tot giraffen en zebra’s, het zit er allemaal! Je kunt zelfs pinguïns voeren. Het park ligt op een vijftal kilometer van het centrum van de stad en je kunt van aan het station de speciale, supermooie pendelbus naar het park nemen. Ze vallen meteen op!

7. Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum is een museum voor jong en oud! De jonge garde gaat hun eigen speelgoed zeker herkennen maar mag ook spelen met het speelgoed waar de ouders, grootouders en zelfs overgrootouders mee hebben gespeeld. En daar komt voor ons, ouders, een heel leuk stukje nostalgie boven drijven.

8. Rommy Rombouts

Er is een mascotte ontworpen “Rommy Rombouts”. Je vindt hem terug op de plaatsen waar kinderen zich welkom mogen en kunnen voelen, onder andere in restaurants, hotels, attracties, musea, speeltuinen, handelszaken. Kom je Rommy Rombouts tegen, dan weet je zeker dat de plek geschikt is voor kinderen.

9. Zoektochten

Een leuke manier om Mechelen met kinderen te ontdekken is door middel van een zoektocht. Op het kantoor van toerisme zijn er verschillende zoektochten te koop voor kinderen.

Momenteel is er een boekje met 2 zoektochten, eentje langs het water en eentje doorheen de stad (1 pakketje). Je kunt de stad ook gaan verkennen op basis van de streekprodukten, al proevend.

10. Speeltuinen

En er zijn speciale stadsplannen voor kinderen waarop alle speeltuinen en spelprikkels staan, dat zijn rustpunten waar de kinderen kunnen gaan spelen. Dat zijn vijf plaatsen in de stad met bijvoorbeeld een doolhof, of een grote Opsinjoor (een soort van stadslegende) waar je mag op klimmen, Jengakubussen die je kunt schuiven en duwen en trekken.

Wat zijn jouw tips voor kinderactiviteiten in Mechelen? En zie jij een stedentrip Mechelen met kinderen al zitten? 

Lees ook: stedentrip Mechelen met gezin

Credits: de foto boven dit artikel is afkomstig van Aikon Producties.

 

4 Comments
 1. Rowan zegt

  Wat een handige tips zeg! Mechelen stond niet echt op mijn lijstje, maar als ik dit zo lees lijkt het mij hartstikke leuk!

 2. Monique | WritingMonique zegt

  Wat een leuke tips! Ik ben nog nooit in Mechelen geweest, maar het speelgoedmuseum lijkt me ook wel wat! 🙂

 3. Daisy zegt

  Wat een leuketips! Wij zijn nognooitin Mechelen geweest… Misschien toch eens gaan kijken…Misschien een weekendje ofzo 🙂

 4. jeapiebel zegt

  Kinderen zich welkom mogen en kunnen voelen, dat klinkt goed. Als ik de foto’s zie heb ik echt zin in de zomer. Hilde geeft zeker leuke tips over wat je met je kids daar allemaal kan beleven.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.