17x Mechelen met kinderen | Daguitstappen met gezin

4

Wat doe je in Mechelen met kinderen? Deze kindvriendelijke stad in België biedt heel wat vermaak voor het hele gezin. Wij delen de beste tips voor kinderactiviteiten in Mechelen.

Mechelen, stad van de Maneblussers, is in 2014 uitgeroepen tot Kindvriendelijke gemeente. Daarom maakten we van Mechelen een heuse Kinderstad waarin kinderen Koning zijn en zich overal moeten kunnen thuis voelen. Overal in de stad zijn speeltoestellen voor de kinderen en er zijn natuurlijk ook veel Belgische lekkernijen te koop.

Waarom je op stedentrip België naar Mechelen gaat? Local Hilde geeft tips over wat je doet in de stad Mechelen met kinderen.

Mechelen met kinderen ontdekken

Varen

Met het bootje vaar je vanaf de paasvakantie tot aan de herfstvakantie over een deel van de Binnendijle. Je vertrekt aan de Haverwerf, vaart tot aan het Keerdok en gaat dan tot aan de Kruidtuin en weer terug. De schipper vertelt je de geschiedenis van Mechelen over het water, hoe we het water nodig hadden voor de brouwerij onder meer, en over de vele vlietjes, over de Grootbrug. Mechelen langsheen het water is prachtig en zeker tof om eens te doen in Mechelen met kinderen.

Fietstocht op kindermaat

Wist je dat Mechelen veel meer historisch beschermde huizen heeft dan Brugge? Je ziet er de ene na de andere prachtige gevel, soms nog van hout. Dit én nog veel meer ontdek je tijdens de fietstocht door Mechelen op kindermaat van Bajabikes:

 • Kinderfietsen: vanaf 8 jaar
 • Kinderzitjes: ja tot 22kg
 • Tandems: niet beschikbaar

Zoektochten voor kids

Een leuke manier om Mechelen te ontdekken met de kinderen is door middel van een zoektocht. Op het kantoor van toerisme zijn er verschillende zoektochten te koop voor kinderen. Momenteel is er een boekje met 2 zoektochten, eentje langs het water en eentje doorheen de stad (1 pakketje). Je kunt de stad ook gaan verkennen op basis van de streekproducten, al proevend.

Andere optie is om de stad met al wandelend te ontdekken met deze actieve wandelzoektocht van Brouwerij het Anker. De interactieve Maneblusser wandelzoektocht van 3,8 km staat gelijk aan zo’n 3 uur plezier voor jong en oud! 

Wat te doen in Mechelen met kinderen? 5x Bezienswaardigheden

De Sint-Romboutstoren

Deze toren zie je al van ver staan, gelijk van welke kant je de stad in rijdt. De Toren is 97,5 meter hoog en telt 538 treden. In de vijf torenkamers die je onderweg naar boven kan bezoeken vind je de geschiedenis van hoe ze de toren lang geleden hebben gebouwd (zonder lift!). Maar ook lees je over de geschiedenis van onze wereldberoemde beiaard en al de klokken die elks een naam hebben en gedoopt zijn.

Als je eenmaal boven bent kan je zo ver kijken tot aan het Atomium in Brussel en tot de kathedraal van Antwerpen en met wat geluk zelfs tot in Leuven. Er is voor de kinderen een kinderbrochure en de skywalk boven op de toren is echt de moeite waard.

Blogger Nathalie beklom de toren met haar kids en schreef erover: “Na een kijkje in de kathedraal was het tijd om de toren te beklimmen. De oudste begon al aardig te lezen en las dat de toren wel 97 meter hoog is! Tijdens de klim zijn er allerlei kamers (met onder andere de klokken) waar van alles te zien en is we (mama) even konden uitpuffen voordat we weer doorliepen. Bovenin wordt je beloond voor het harde werk. Op de skywalk heb je een prachtig uitzicht over de stad! Ook hier is aan de kinderen gedacht met een speciale kinderbrochure.”

Het Dijlepad

Het Dijlepad doet ongeveer hetzelfde traject als het bootje maar je doet het te voet over een houten pad. Je loopt gelijk met het water, en dus ook even hoog als de eendjes, de waterhoentjes en je ziet de vissen. Je hebt tijd om binnen te kijken in de prachtige huizen aan de waterkant. Kinderen vinden het héérlijk om over het houten pad te lopen!

Als je trouwens bijna aan de brug bent van de kant van de Kruidtuin, aan de Vijfhoek, dan heb je een piepklein straatje onder de huizen door (het lijkt wel een rioolstraatje maar dan netter) , soms afgesloten met een metalen poort, het “boogstraatje”. Dat komt uit in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, vlak naast het allerkleinste snoepwinkeltje dat je ooit hebt gezien!

Mechelen

Begijnhof

Het Begijnhof van Mechelen is Unesco Werelderfgoed en absoluut een aanrader om te bezoeken als je in Mechelen met kinderen bent. Het is geen standaard begijnhof zoals je ze ziet in Leuven of Brugge. Er wonen ook geen begijntjes meer, er wonen gezinnen met of zonder kinderen. Het is gebouwd rond een kerk en vroeger hadden de begijntjes in hun besloten gemeenschap ook niets meer nodig: ze bakten hun eigen brood, hadden een eigen verpleeghuis.

Aan de rand van dat begijnhof staat onze Brouwerij Het Anker. Het is geweten dat het vroeger de begijntjes waren die het bier brouwden. Het is er heel gezellig rondwandelen, en rustig omdat het er autoluw is. Je kunt in de brouwerij iets gaan eten en de ouders kunnen de verschillende Mechelse bieren proeven ondertussen. De brouwerij is te bezoeken op bepaalde tijdstippen tijdens weekends.

Martin’s Patershof Mechelen

Blijf je logeren? Dan zijn er héél veel hotels. Maar er is wel een heel speciaal hotel bij en dat is een kerk. Altijd al eens willen voelen aan het plafond van een kerk? Dan is dat een uitgelezen moment. De meeste kamers hebben de speciale glasramen die je in een kerk ziet en ook de spitsbogen. Het hotel heeft ook speciale arrangementen voor gezinnen. Wist je trouwens dat de bekende zanger Stromae hier trouwde in het geheim?

Leuke activiteiten in Mechelen met kinderen

Zwembad De Nekkerpool

Wil je gaan zwemmen tijdens je dag in Mechelen met kinderen, dan kan je terecht bij zwembad De Nekkerpool. Tof hier is dat er binnen- en buitenbaden zijn. Er is een zwemvijver met glijbaan en strand en speeltuinen. En binnen is er binnenspeeltuin Nekki, geopend elke woensdag, feestdag, schoolvakantie. Nederlanders, let wel op dat dit gaat om de Belgische feestdagen en schoolvakanties. Het binnenbad is beperkt geopend voor recreatiezwemmen, dus let hier op de openingstijden.

Domein Tivoli

Het Domein Tivoli is een voormalig kasteelpark. Nu is het een wandelpark met een kinderboerderij. Ook is er een speeldorp met klimtorens, burchten, glijbanen en loopbruggen. Daarnaast vindt je er een tof avonturenparcours tussen de bomen met hangbruggen, touwen en evenwichtsbalken.

Dierenpark Planckendael

Blijf je langer dan een paar dagen in onze mooie stad, ga dan zeker op bezoek in Dierenpark Planckendael. Van olifanten tot giraffen en zebra’s, het zit er allemaal! Je kunt zelfs pinguïns voeren. Het park ligt op een vijftal kilometer van het centrum van de stad en je kunt van aan het station de speciale, supermooie pendelbus naar het park nemen. Ze vallen meteen op!

Ook blogger Nathalie was in deze dierentuin tijdens haar stedentrip in Mechelen met kinderen. Zij schreef: “Deze dierentuin is één van de weinige in België. Zelf ben ik helemaal niet gecharmeerd van die dierentuin, omdat de verblijven veel te klein zijn naar mijn idee. Dat vond ik erg zielig om te zien. Bij Planckendael was dat totaal niet het geval. Ik denk wel dat het wat mij betreft één van de mooiste dierenparken is die ik gezien heb. Alles is heel mooi ruim opgezet en de dieren hebben echt voldoende ruimte. Daarnaast is er voor de kinderen veel speelruimte en klauter- en klimparcoursen. Een van de kinderen is redelijk snel uitgekeken op de dieren en voor hem is het spelen het belangrijkst. Hierdoor bleven ze beiden geboeid. Toen wij er waren was er ook iets met Lego. Daar houden onze jongens ook erg van!

Op de plattegrond van de dierentuin stonden ook plaatjes van allerlei Lego-bouwwerken, die ze moesten aankruisen als ze gespot waren. Meteen dus een mooie speurtocht en wedstrijd wie het als eerste zag. Al met al hebben we er flink wat uurtjes doorgebracht.” Koop hier je tickets!

Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum is een museum voor jong en oud! De jonge garde gaat hun eigen speelgoed zeker herkennen maar mag ook spelen met het speelgoed waar de ouders, grootouders en zelfs overgrootouders mee hebben gespeeld. En daar komt voor ons, ouders, een heel leuk stukje nostalgie boven drijven. (tickets kopen)

Rommy Rombouts

Er is een mascotte ontworpen in Mechelen en dat is “Rommy Rombouts”. Je vindt hem terug op de plaatsen waar kinderen zich welkom mogen en kunnen voelen, onder andere in restaurants, hotels, attracties, musea, speeltuinen, handelszaken. Kom je Rommy Rombouts tegen, dan weet je zeker dat de plek geschikt is voor kinderen.

Technopolis

Een van de bekende uitstapjes in Mechelen met kinderen is een bezoek aan het museum Technopolis. In dit doe-centrum waar wetenschap en technologie centraal staan, kunnen nieuwsgierige kinderen zich urenlang amuseren met allerlei opstellingen en proefjes. Technopolis telt twee verdiepingen en is onderverdeeld in verschillende zones. Er zijn leuke shows en allerlei toffe dingen om te doen. Zo ben je snel al een dag zoet! (tickets kopen)

Speeltuinen

En er zijn speciale stadsplannen voor kinderen waarop alle speeltuinen en spelprikkels staan, dat zijn rustpunten waar de kinderen kunnen gaan spelen. Dat zijn vijf plaatsen in de stad met bijvoorbeeld een doolhof, of een grote Opsinjoor (een soort van stadslegende) waar je mag op klimmen, Jengakubussen die je kunt schuiven en duwen en trekken.

Kazerne Dossin

Dit is een museum, memoriaal en documentatiecentrum over de Holocaust en mensenrechten. Er is hier een interactief belevingsparcours ontwikkeld voor kinderen. Zij gaan op pad door het museum. Met een bosje sleutels proberen ze de kisten in het museum te openen. Hierdoor ontdekken ze stap voor stap het verhaal van Simon Gronowski, het jongetje dat wist te ontsnappen. Hier lees je meer over de mogelijkheden voor gezinnen.

Naar Mechelen met kinderen – Prikkelpakket

Blogger Nathalie was twee dagen in Mechelen met haar gezin en zij begonnen hun citytrip bij het informatiecentrum. Daar hebben ze voor 5 euro per stuk het Mechelen prikkelpakket gehaald. Naast kortingsbonnetjes voor verschillende bezienswaardigheden zitten er bonnetjes in waarmee je in verschillende winkeltjes een lokale specialiteit kunt gaan proeven.

Dat proeven van lokale specialiteiten leek ons wel erg leuk voor tijdens de stadswandeling. Meestal niet de meest favoriete bezigheid voor onze jongens, zo’n wandeling, maar zo hadden we wat afleiding onderweg. Ook heeft het informatiecentrum twee wandelroutes uitgezet door de stad speciaal voor (gezinnen met) kinderen.

Tijdens de route kom je ook (kleine) speelplaatsen tegen waar de kinderen weer even hun energie kwijt kunnen. Bij onze twee jongens zeer welkom. Eén van deze dingen was de reuzenopsinjoorke. Opsinjoorke is dé pop uit de Mechelse folklore, die volgens een legende als straf in de lucht werd gegooid. De kleurrijke reuzenversie van de pop staat in het Sint-Romboutskerkhof. Je kan erop klimmen, lopen of zitten, eraan hangen.

Kindvriendelijk restaurant Mechelen

Enkele tips voor leuke restaurantjes in de stad zijn:

 1. Je gaat naar Beans Bar voor de koffie en de bagels.
 2. L’artista is een authentiek Italiaans restaurant in het centrum.
 3. Cups ’n Cupcakes is een koffie- en lunchbar met cupcakes, taarten en lunch.
 4. Voor een pannenkoek en een speeltuin naast het terras ga je naar ’t ASS.
 5. Tapas bar Sava heeft een speelhoek en kleurboeken.

Kindvriendelijk overnachten Mechelen

Mechelen leent zich goed voor een stedentrip. Waar je dan verblijft in Mechelen met kinderen? Dit zijn enkele leuke tips.

#1 Hostel De Zandpoort heeft een gemeenschappelijke lounge, een tuin en gratis WiFi. Je overnacht in een van de familiekamers.

#2 Onze gastblogger verbleef met haar gezin in het Novotel Hotel en zij schreef hierover: “Bij Novotel slapen kinderen tot 16 jaar altijd gratis op de kamer van de ouders, dus het was redelijk voordelig. Wel stond de kamer goed vol met de slaapbank uitgeklapt. Bij aankomst werden de kinderen meteen goed ontvangen met een leuk cadeautje en konden wij in de bar nog rustig een drankje doen. Ondertussen speelden de kids is de speelhoek in de lobby. Het hotel ligt echt op een toplocatie middenin het centrum. Vanuit daar is alles goed lopend te doen.” Tip: parkeer in het weekend gratis op het Rode Kruisplein. Het was op loopafstand van het hotel. (20 minuten wandelen)

Wij raden een stedentrip Mechelen met kinderen enorm aan. Er is meer dan genoeg te doen voor zeker 2 of 3 volle dagen. Wat zijn jouw tips voor kinderactiviteiten in Mechelen? En zie jij een stedentrip Mechelen met kinderen al zitten? Lees ook onze tips voor een vakantie België!

Credits: de foto boven dit artikel is afkomstig van Aikon Producties.

4 Comments
 1. Rowan zegt

  Wat een handige tips zeg! Mechelen stond niet echt op mijn lijstje, maar als ik dit zo lees lijkt het mij hartstikke leuk!

 2. Monique | WritingMonique zegt

  Wat een leuke tips! Ik ben nog nooit in Mechelen geweest, maar het speelgoedmuseum lijkt me ook wel wat! 🙂

 3. Daisy zegt

  Wat een leuketips! Wij zijn nognooitin Mechelen geweest… Misschien toch eens gaan kijken…Misschien een weekendje ofzo 🙂

 4. jeapiebel zegt

  Kinderen zich welkom mogen en kunnen voelen, dat klinkt goed. Als ik de foto’s zie heb ik echt zin in de zomer. Hilde geeft zeker leuke tips over wat je met je kids daar allemaal kan beleven.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.