Mechelen met kinderen | 11 kinderactiviteiten

4

Wat doe je in Mechelen met kinderen? Deze kindvriendelijke stad biedt heel wat vermaak voor het hele gezin. Wij delen de beste tips voor kinderactiviteiten in Mechelen.

Mechelen, stad van de Maneblussers, is in 2014 uitgeroepen tot Kindvriendelijke gemeente. Daarom maakten we van Mechelen een heuse Kinderstad waarin kinderen Koning zijn en zich overal moeten kunnen thuis voelen. Hilde geeft tips over wat je doet in de stad Mechelen met kinderen.

Er is een mascotte ontworpen “Rommy Rombouts”. Je vindt hem terug op de plaatsen waar kinderen zich welkom mogen en kunnen voelen, onder andere in restaurants, hotels, attracties, musea, speeltuinen, handelszaken.

Mechelen met kinderen

De Sint-Romboutstoren

Deze toren zie je al van ver staan, gelijk van welke kant je de stad in rijdt. De Toren is 97,5 meter hoog en telt 538 treden. In de vijf torenkamers die je onderweg naar boven kan bezoeken vind je de geschiedenis van hoe ze de toren lang geleden hebben gebouwd (zonder lift!). Maar ook lees je over de geschiedenis van onze wereldberoemde beiaard en al de klokken die elks een naam hebben en gedoopt zijn.

Als je eenmaal boven bent kan je zo ver kijken tot aan het Atomium in Brussel en tot de kathedraal van Antwerpen en met wat geluk zelfs tot in Leuven. Er is voor de kinderen een kinderbrochure en de skywalk boven op de toren is echt de moeite waard.

Varen

Met het bootje vaar je vanaf de paasvakantie tot aan de herfstvakantie over een deel van de binnendijle. Je vertrekt aan de Haverwerf, vaart tot aan het Keerdok en gaat dan tot aan de Kruidtuin en weer terug. De schipper vertelt je de geschiedenis van Mechelen over het water, hoe we het water nodig hadden voor de brouwerij onder meer, en over de vele vlietjes, over de Grootbrug, … Mechelen langsheen het water is prachtig!

Het Dijlepad

Het Dijlepad doet ongeveer hetzelfde traject als het bootje maar je doet het te voet over een houten pad. Je loopt gelijk met het water, en dus ook even hoog als de eendjes, de waterhoentjes en je ziet de vissen. Je hebt tijd om binnen te kijken in de prachtige huizen aan de waterkant. Kinderen vinden het héérlijk om over het houten pad te lopen!

Als je trouwens bijna aan de brug bent van de kant van de Kruidtuin, aan de Vijfhoek, dan heb je een piepklein straatje onder de huizen door (het lijkt wel een rioolstraatje maar dan netter) , soms afgesloten met een metalen poort, het “boogstraatje”. Dat komt uit in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, vlak naast het allerkleinste snoepwinkeltje dat je ooit hebt gezien!

Begijnhof

Het Begijnhof van Mechelen is Unesco Werelderfgoed. Het is geen standaard begijnhof zoals je ze ziet in Leuven of Brugge. Er wonen ook geen begijntjes meer, er wonen gezinnen met of zonder kinderen. Het is gebouwd rond een kerk en vroeger hadden de begijntjes in hun besloten gemeenschap ook niets meer nodig: ze bakten hun eigen brood, hadden een eigen verpleeghuis.

Aan de rand van dat begijnhof staat onze Brouwerij Het Anker. Het is geweten dat het vroeger de begijntjes waren die het bier brouwden. Het is er heel gezellig rondwandelen, en rustig omdat het er autoluw is. Je kunt in de brouwerij iets gaan eten en de ouders kunnen de verschillende Mechelse bieren proeven ondertussen. De brouwerij is te bezoeken op bepaalde tijdstippen tijdens weekends.

Martin’s Patershof Mechelen

Blijf je logeren? Dan zijn er héél veel hotels. Maar er is wel een heel speciaal hotel bij en dat is een kerk. Altijd al eens willen voelen aan het plafond van een kerk? Dan is dat een uitgelezen moment. De meeste kamers hebben de speciale glasramen die je in een kerk ziet en ook de spitsbogen. Het hotel heeft ook speciale arrangementen voor gezinnen. Wist je trouwens dat de bekende zanger Stromae hier trouwde in het geheim?

Dierenpark Planckendael

Blijf je langer dan een paar dagen in onze mooie stad, ga dan zeker op bezoek in Dierenpark Planckendael. Van olifanten tot giraffen en zebra’s, het zit er allemaal! Je kunt zelfs pinguïns voeren. Het park ligt op een vijftal kilometer van het centrum van de stad en je kunt van aan het station de speciale, supermooie pendelbus naar het park nemen. Ze vallen meteen op!

Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum is een museum voor jong en oud! De jonge garde gaat hun eigen speelgoed zeker herkennen maar mag ook spelen met het speelgoed waar de ouders, grootouders en zelfs overgrootouders mee hebben gespeeld. En daar komt voor ons, ouders, een heel leuk stukje nostalgie boven drijven.

Rommy Rombouts

Er is een mascotte ontworpen “Rommy Rombouts”. Je vindt hem terug op de plaatsen waar kinderen zich welkom mogen en kunnen voelen, onder andere in restaurants, hotels, attracties, musea, speeltuinen, handelszaken. Kom je Rommy Rombouts tegen, dan weet je zeker dat de plek geschikt is voor kinderen.

Technopolis

Een van de bekende uitstapjes in Mechelen met kinderen is een bezoek aan het museum Technopolis. In dit doe-centrum waar wetenschap en technologie centraal staan, kunnen nieuwsgierige kinderen zich urenlang amuseren met allerlei opstellingen en proefjes. 

Technopolis telt twee verdiepingen en is onderverdeeld in verschillende zones. Er zijn leuke shows en allerlei toffe dingen om te doen. Zo ben je snel al een dag zoet!

Zoektochten

Een leuke manier om Mechelen met kinderen te ontdekken is door middel van een zoektocht. Op het kantoor van toerisme zijn er verschillende zoektochten te koop voor kinderen.

Momenteel is er een boekje met 2 zoektochten, eentje langs het water en eentje doorheen de stad (1 pakketje). Je kunt de stad ook gaan verkennen op basis van de streekprodukten, al proevend.

Speeltuinen

En er zijn speciale stadsplannen voor kinderen waarop alle speeltuinen en spelprikkels staan, dat zijn rustpunten waar de kinderen kunnen gaan spelen.

Dat zijn vijf plaatsen in de stad met bijvoorbeeld een doolhof, of een grote Opsinjoor (een soort van stadslegende) waar je mag op klimmen, Jengakubussen die je kunt schuiven en duwen en trekken.

Kindvriendelijk overnachten Mechelen

Mechelen leent zich goed voor een stedentrip. Waar je dan verblijft, dit zijn enkele leuke tips.

 • Blogger Nathalie koos voor het Novotel Hotel. Met een speelhoek in de lobby en gelegen op een toplocatie middenin het centrum. Vanuit daar is alles goed lopend te doen.
 • Hostel De Zandpoort heeft een gemeenschappelijke lounge, een tuin en gratis WiFi. Je overnacht in een van de familiekamers.

Mechelen kindvriendelijk restaurant

Enkele tips voor leuke restaurantjes in de stad zijn:

 • Je gaat naar Beans Bar voor de koffie en de bagels.
 • L’artista is een authentiek Italiaans restaurant in het centrum.
 • Cups ’n Cupcakes is een koffie- en lunchbar met cupcakes, taarten en lunch.
 • Voor een pannenkoek en een speeltuin naast het terras ga je naar t’ ASS.
 • Tapas bar Sava heeft een speelhoek en kleurboeken.

Ervaring stedentrip Mechelen met kinderen

Blogger Nathalie was in Mechelen met haar gezin op stedentrip. In de onderstaande tekst deelt zij haar ervaring met een bezoek aan deze stad.

In juni van het afgelopen jaar zijn we – omdat de zomervakantie (naar de Savoie) nog zolang duurde – gezellig met zijn viertjes een nachtje weg gegaan. We wilden niet zo ver weggaan, maar wel een echt vakantiegevoel krijgen.

In België is dat gevoel al snel gevonden. De bekende steden (Gent, Brugge, Antwerpen) hebben we al eens gedaan en ook wilden we eens wat anders dan de Ardennen. Dat is een kampeerfavoriet. Het werd een stedentrip Mechelen met kinderen! Vanuit onze woonplaats Zwolle iets meer dan 2 uurtjes rijden. Prima te doen!

Overnachten in Mechelen met kinderen

We sliepen in het Novotel Hotel. Bij Novotel slapen kinderen tot 16 jaar altijd gratis op de kamer van de ouders, dus het was redelijk voordelig. Wel stond de kamer goed vol met de slaapbank uitgeklapt. Bij aankomst werden de kinderen meteen goed ontvangen met een leuk cadeautje en konden wij in de bar nog rustig een drankje doen. Ondertussen speelden de kids is de speelhoek in de lobby. Het hotel ligt echt op een toplocatie middenin het centrum. Vanuit daar is alles goed lopend te doen.

Tip: parkeer in het weekend gratis op het Rode Kruisplein. Het was op loopafstand van het hotel. (20 minuten wandelen)

Doen in Mechelen met kinderen

Ja en dan ben je ergens maar 1 nachtje en is er zoveel leuks te doen. Dat was dus keuzes maken. Daarom zijn we begonnen bij het informatiecentrum. Daar hebben we voor 5 euro per stuk het Mechelen prikkelpakket gehaald. Naast kortingsbonnetjes voor verschillende bezienswaardigheden zitten er bonnetjes in waarmee je in verschillende winkeltjes een lokale specialiteit kunt gaan proeven.

Dat proeven van lokale specialiteiten leek ons wel erg leuk voor tijdens de stadswandeling. Meestal niet de meest favoriete bezigheid voor onze jongens, zo’n wandeling, maar zo hadden we wat afleiding onderweg. Ook heeft het informatiecentrum twee wandelroutes uitgezet door de stad speciaal voor (gezinnen met) kinderen.

Tijdens de route kom je ook (kleine) speelplaatsen tegen waar de kinderen weer even hun energie kwijt kunnen. Bij onze twee jongens zeer welkom. Eén van deze dingen was de reuzenopsinjoorke. Opsinjoorke is dé pop uit de Mechelse folklore, die volgens een legende als straf in de lucht werd gegooid. De kleurrijke reuzenversie van de pop staat in het Sint-Romboutskerkhof. Je kan erop klimmen, lopen of zitten, eraan hangen.

Mechelen doet erg haar best om zich te profileren als kindvriendelijke stad. Volgens mij lukt ze dat ook aardig, althans dat merkten wij in Mechelen met kinderen! Hieronder twee activiteiten die wij, naast de wandeling gekozen hebben. Met het prikkelpakket kregen voor beide activiteiten een leuke korting.

De Sint-Romboutskathedraal

Op de één of andere manier zijn onze jongens in kerken meteen rustig. Tijdens iedere vakantie bekijken we wel een kerk. Ze gaan meteen in de fluisterstand en lopen (eindelijk) op een normaal tempo. Ik denk dat ze vaak onder de indruk zijn van alle pracht en praal en vaak de mooie lichtinval door het glas in lood. Zo ook hier, tijdens ons verblijf in Mechelen met kinderen.

Na een kijkje in de kathedraal was het tijd om de toren te beklimmen. De oudste begon al aardig te lezen en las dat de toren wel 97 meter hoog is!

Tijdens de klim zijn er allerlei kamers (met onder andere de klokken) waar van alles te zien en is we (mama) even konden uitpuffen voordat we weer doorliepen. Bovenin wordt je beloond voor het harde werk. Op de skywalk heb je een prachtig uitzicht over de stad! Ook hier is aan de kinderen gedacht met een speciale kinderbrochure.

Later op een terrasje (en zowaar voor het eerst in het buitenland een Fristi gevonden) hebben ze nog veel plezier gehad met de tekenplaat waarop je de toren kunt “afmaken”. Helemaal leuk!

Dierentuin Planckendael

De activiteit op dag 2 hing even af van het weer; bij goed weer de dierentuin en bij slecht weer zouden we naar Technopolis. Het was heerlijk weer, dus op naar de dierentuin! Dat hadden meer mensen bedacht. De parkeerplaats was erg vol. Toch was dat in de dierentuin niet echt te merken.

Deze dierentuin is één van de weinige in België en enkel al daarom is dit leuk om te doen tijdens je stedentrip Mechelen met kinderen. Het dierenpark is verbonden met de dierentuin in Antwerpen. Zelf ben ik helemaal niet gecharmeerd van die dierentuin, omdat de verblijven veel te klein zijn naar mijn idee. Dat vond ik erg zielig om te zien. (het is wel zeker 10 jaar geleden trouwens en misschien is het inmiddels veranderd)

stedentrip Mechelen met kinderen

Bij Planckendael was dat totaal niet het geval. Ik denk wel dat het wat mij betreft één van de mooiste dierenparken is die ik gezien heb. Alles is heel mooi ruim opgezet en de dieren hebben echt voldoende ruimte. Daarnaast is er voor de kinderen veel speelruimte en klauter- en klimparcoursen. Een van de kinderen is redelijk snel uitgekeken op de dieren en voor hem is het spelen het belangrijkst. Hierdoor bleven ze beiden geboeid. Toen wij er waren was er ook iets met Lego. Daar houden onze jongens ook erg van!

Op de plattegrond van de dierentuin stonden ook plaatjes van allerlei Lego-bouwwerken, die ze moesten aankruisen als ze gespot waren. Meteen dus een mooie speurtocht en wedstrijd wie het als eerste zag. Al met al hebben we er flink wat uurtjes doorgebracht en waren we veel later thuis dan verwacht. Maar het was het helemaal waard. Een top weekend was het!

Wij raden een stedentrip Mechelen met kinderen enorm aan. Er is meer dan genoeg te doen voor zeker 2 of 3 volle dagen. Wat zijn jouw tips voor kinderactiviteiten in Mechelen? En zie jij een stedentrip Mechelen met kinderen al zitten? Lees ook onze tips voor een vakantie België!

Credits: de foto boven dit artikel is afkomstig van Aikon Producties.

4 Comments
 1. Rowan zegt

  Wat een handige tips zeg! Mechelen stond niet echt op mijn lijstje, maar als ik dit zo lees lijkt het mij hartstikke leuk!

 2. Monique | WritingMonique zegt

  Wat een leuke tips! Ik ben nog nooit in Mechelen geweest, maar het speelgoedmuseum lijkt me ook wel wat! 🙂

 3. Daisy zegt

  Wat een leuketips! Wij zijn nognooitin Mechelen geweest… Misschien toch eens gaan kijken…Misschien een weekendje ofzo 🙂

 4. jeapiebel zegt

  Kinderen zich welkom mogen en kunnen voelen, dat klinkt goed. Als ik de foto’s zie heb ik echt zin in de zomer. Hilde geeft zeker leuke tips over wat je met je kids daar allemaal kan beleven.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.