Florence met kinderen | 23x Uitjes voor het gezin

Een stedentrip Florence met kinderen, is dat de moeite waard? Waarom ga je naar deze Italiaanse stad en wat is er te doen? Wij waren in Firenze met het gezin. Hier lees je de leukste tips voor uitjes en bezienswaardigheden in deze prachtige Italiaanse stad.

Tijdens de voorjaarsvakantie wilden we een aantal dagen ontsnappen aan de Nederlandse winter. Het plan werd al snel duidelijk: we gaan naar de steden Florence en Bologna. En de uitvoering was heerlijk: mooi, zonnig weer, twee leuke steden en er echt even tussenuit zijn. We vlogen naar Bologna en reden vanaf daar naar Florence, waar we twee nachten verbleven.

Met de kinderen wandelden we door de stad, aten we ijsjes en zochten we naar de leukste kinderactiviteiten. In deze blog lees je al onze tips voor de stad en de omgeving!

Florence met kinderen bezoeken

Florence is de beroemdste stad van Toscane, er zijn ontzettend veel musea en in iedere straat en op elk plein is wel iets moois te ontdekken! Je kan ervoor kiezen om de stad te ontdekken per Hop On, Hop Off bus. In de warme zomermaanden en met kleine kinderen is hier zeker wat voor te zeggen. De stad is echter overzichtelijk genoeg om de bezienswaardigheden aan te lopen.

In de zomermaanden kan het wel heel warm en druk zijn in de stad. Wij raden dan aan om of een hotel met zwembad te zoeken (bijvoorbeeld het hostel Plus Florence met dakterras en zwembad), of maak dagtrips naar de stad tijdens je vakantie in de Toscane.

Tip! Wij hebben alles gelopen door de stad. Je kan ook meegaan met een leuke fietstour van de organisatie Bajabikes. In 3 uur tijd zie je alle Florence bezienswaardigheden die deze stad zo de moeite waard maken. De gids is Nederlands en woont al jaren in Italië. Er zijn 20 en 24 inch kinderfietsen beschikbaar.

stadsmuur Florence

Bezienswaardigheden Florence met kinderen

Verkeersborden

Een van de leuke dingen om te doen tijdens het rondlopen door Florence is het zoeken naar de bijzondere verkeersborden! Veel verkeersborden hebben een klein grapje gekregen van de Franse kunstenaar Clet. Bijvoorbeeld een pijl met een hartje erbij, of een Pacman op het bord. Wie vindt de meeste verkeersborden en wie vindt het leukste bord?

Boboli-tuinen in Florence met kinderen
Uitzicht op Florence vanaf de Boboli-tuinen

Everzwijn

Een van de toeristische dingen om te doen in Florence met kinderen is naar het beeld van een groot everzwijn gaan. Dit beeld vind je bij de Mercato Nuovo. De snuit van de everzwijn glimt omdat het heel vaak gekust en geaaid is, volgens de legende. Voor een portie geluk moet je een muntje tussen de poten van het everzwijn gooien. Belangrijk is dat het muntje direct in het rooster valt.

draaimolen Firenze

De draaimolen is een must in Florence met kinderen

De draaimolen, ook nu onze kinderen 6 en 7 jaar zijn kunnen we ze er nog mee verleiden. “Als we deze kerk ingaan mogen jullie daarna nog een rondje op de draaimolen.” De draaimolen staat op de Piazza della Repubblica. Het is een mooi, oud carrousel, met paarden. Je betaalt slechts € 1, – voor een rondje. Wij zaten een tijdje op het plein, te genieten van de februari zon. Er kwamen heel geregeld gezinnen langsgelopen met blije kinderen die in de draaimolen mochten.

Op het plein staat trouwens ook een bronzen maquette van Florence, leuk voor de oudere kinderen om te ontdekken waar ze gelopen hebben.

Boboli-tuinen

Boboli-tuinen

Een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Florence, en de plek die de kinderen het leukst vonden, waren de Boboli-tuinen. Deze staan bekend als de mooiste tuinen van de stad. Het was even zoeken naar de ingang van deze tuinen. Het antwoord: bij het paleis en de kaartverkoop is rechts van de ingang. Dan wandelen over de binnenplaats en de tuinen in.

In de winter staat, logisch, niets in bloei en toch was het erg prettig om rond te lopen door deze tuinen. De ruimte, de vijvers, kunstwerken: heerlijk. En het mooiste deel was waarschijnlijk nog het uitzicht op de stad. Wij hebben een hele tijd op een bankje gezeten terwijl de kinderen met stokken speelden. Als het warm is, is het een goed idee om wat eten en drinken te halen en te picknicken in dit park!

Boboli-tuinen
Boboli-tuinen

Ponte Vecchio

Op pad naar de Boboli-tuinen kwamen we langs de beroemde brug de Ponte Vecchio. Deze middeleeuwse brug is gebouwd over de rivier de Arno. Bijzonder aan de brug is de doorgang erboven: deze werd gebouwd voor een belangrijke familie. Op deze manier hoefden zij niet tussen het volk te lopen.

Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de stad en de kinderen vonden het leuk om hier even stil te staan en rond te kijken. Toen wij er waren was het al vrij druk op de brug, in de zomermaanden is het hier waarschijnlijk heel erg druk.

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

Botanische tuin Florence

Toen we naar het centrum liepen kwamen we langs de botanische tuin van Florence. Deze was helaas gesloten (geopend op zaterdag en zondag), anders waren we er even gaan kijken. De geur die van de kruiden afkwam was wel erg fijn! – Website

Florence met kinderen

Duomo (Santa Maria del Fiore-kathedraal)

Als je in Florence bent dan wil je de Duomo natuurlijk wel zien. De kathedraal met de enorme koepel is zo’n mooie bezienswaardigheid! Dit gebouw wordt wel gezien als een van de mooiste kunstwerken op aarde. Toegang tot de kathedraal is gratis.

De koepel, Cupola del Brunelleschi, kan je ook in/op, dat kost wel geld. Er zijn 463 treden en er staan waarschuwingen voor mensen met hoogtevrees. Reserveer je tijdslot zo lang mogelijk van tevoren vanwege de drukte.

Florence met kind

Park le Cascine 

Het grootste park van Florence, le Cascine, is ook fijn om te bezoeken als je in Florence met kinderen bent. Naast de speeltoestellen is er een openluchtzwembad. Hier kan je fietsen en skates huren.

Piazzale Michelangelo

Ook aan de andere kant van de rivier, net als de Boboli-tuinen is dit uitzichtpunt. Piazzale Michelangelo was een van de andere favoriete plekken van de kinderen in de stad. Via lange trappen loop je omhoog, naar het grote verhoogde plein. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de stad, de bruggen en de torens!

Andere activiteiten in Florence met kinderen

Even tot rust komen met de kinderen? Ga op zoek naar de Biblioteca delle Oblate: de bibliotheek. Hier zijn boeken en vaak ook wat spelletjes.

En ben je met de kinderen op zoek naar wat speeltuinen in Florence? Deze schijn je te kunnen vinden bij Piazza D’azeglio, Giardino di Borgo Allegri en Piazza dei Ciompi. Er zijn vooral hele kleine speeltuintjes in het centrum. Anders dan in bijvoorbeeld Berlijn zit er geen grote speeltuin op iedere straathoek.

stedentrip Italië met gezin

Kindvriendelijke musea Florence

Florence is de stad van de musea, maar welke zijn leuk met kinderen? Wij delen hieronder vast enkele tips. Voor eigenlijk alle bezoeken geldt dat het verstandig is om vooraf te reserveren of een kaartje te kopen. Veel musea in Italië zijn gratis toegankelijk voor kinderen.

Palazzo Vecchio Familie Museum

Een van de leuke, kindvriendelijke musea in Florence is het Palazzo Vecchio Familie Museum. Dit museum is bedoeld voor kinderen tot en met een jaar of 8, maar voor oudere kinderen is dit ook nog leuk. In dit museum kom je erachter hoe de rijke families vroeger leefden. Je kan een van de Engelstalige familie rondleidingen van het museum (met gekostumeerde gidsen) en kinderactiviteiten boeken. Doet dit het liefst al enkele dagen voor je bezoek.

In het museum kom je in aanraking met onder andere poppenspel, verhalen en speurtochten. Voor veel kids is het hoogtepunt de kostuumkamer, waar ze zich mogen verkleden. De buitenkant van het Palazzo Vecchio is prachtig. En ook leuk is het om de Arnolfo-toren te beklimmen. Na 233 treden wacht een mooi uitzicht over de stad! Kinderen moeten hiervoor minimaal 6 jaar zijn.

In de Accademia Gallery staat het standbeeld van David van Michelangelo, een van ‘s werelds beroemdste sculpturen. Als je een kunstmuseum wilt zien in Florence met kinderen, dan is deze een must.

stedentrip Italië met gezin

Uffizi Museum and Galleries

Een van de beroemdste kunstmusea ter wereld met kinderen bezoeken? Dat kan met de familietour van het Uffizi Museum and Galleries. Deze tour duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg zijn er allerlei interactieve spelletjes en quizzen voor de kids. En je ziet natuurlijk de werken van onder andere Da Vinci, Michelangelo en Raphael!

Leonardo da Vinci-museum

Een ander tof museum in Florence voor het gezin is het Leonardo Da Vinci museum. Hier mogen de kinderen overal aankomen, dat is natuurlijk al de basis van een succesvol museumbezoek voor kinderen. In het museum staan een aantal modellen van Da Vinci’s werktuigen die je kan testen. Voor de kinderen is er daarnaast een plek waar ze met blokken mogen bouwen en er zijn kleurplaten.

Museo Galileo

Een museum dat me heel leuk lijkt met oudere kinderen is het Museo Galileo. Het museum staat in het teken van wetenschappelijke ontdekkingen. Er zijn tentoonstellingen (sommige interactief) over onder andere astronomie, meteorologie en geneeskunde. 

Italië stad

La Specola

Het museum La Specola is een natuurhistorisch museum. Dit is ook het oudste wetenschapsmuseum van Europa en het ligt naast de Boboli-tuinen! Dit kindvriendelijke museum in Florence is geschikt voor kinderen die gek zijn op dieren. Er zijn opgezette dieren en skeletten te zijn. Onder andere van zeedieren, vogels en zoogdieren.

Kindvriendelijke restaurants in Florence

Wij waren een aantal dagen in Florence met kinderen. Inmiddels hebben we tijdens reizen naar Zuid-Europa de gewoonte gemaakt dat we uitgebreid lunchen en dan in de avond koken we zelf. Omdat de restaurants zo laat open gaan (rond 20:00 uur) is het met onze kinderen niet prettig om dan pas aan te schuiven. En overdag kiezen we voor de lunch de ene keer voor een broodje met wat fruit en de andere schuiven we aan in een mooi restaurantje.

  • Voor het ontbijt en ijsjes in de avond gingen we naar Gelateria Cavini, Piazza delle Cure, 19. Dit ligt net buiten het toeristische centrum, maar om de hoek van ons appartement in Florence. Met heerlijke ijsjes en taart en de de prijzen zijn prima.
  • Wij aten in het centrum van de stad bij La Fettunta. Een klein en gezellig restaurantje met fijne gerechten en goede prijzen! Rechts van de ingang als je naar buiten loopt, koop je sandwiches. Rond lunchtijd zijn de rijen enorm maar het wachten is de moeite waard.
  • Verderop in de straat, vanuit de ingang naar buiten is het naar links, zit een koffiebar. Uit mijn hoofd iets van Patrizia of Angelina en dan nog een woord. De cappuccino is goed en betaalbaar.
Italië stad

Meer restaurants in Florence met kinderen

Een aantal extra tips voor fijne restaurantjes in de stad zijn:

  • Een super kindvriendelijke tip is een restaurant waar je pizza’s eet: Buoneria/Il Fosso Bandito. Het ligt in het Cascine park en naast het terras is er een speeltuin!
  • Niet een restaurant maar wel leuk om te bezoeken vanwege al het eten en de geuren: de markt Mercato Centrale. Op de eerste verdieping zitten een aantal restaurantjes, waar het eten vers bereid wordt.
  • Fuoco Matto bij het San Marco plein heeft een speelhoek met LEGO en een tv.
  • Bij La Beppa Fioraia is er een speeltoestel. Verderop in de straat is een speeltuin.
  • Ben je in de zomermaanden in de stad? Dan kan je naar het stadsstrand Spiaggia Sull’Arno. Er is dan ook een beachclub: Easy Living. Een duik in de rivier zit er helaas niet in.
botanische tuin Florence
Botanische tuin Florence

Overnachten in Florence met kinderen

In Florence zijn er natuurlijk super veel accommodaties, maar welke kies je? Ik deel een aantal tips!

Wij verbleven bij Casa Bertini, een ruim appartement met twee slaapkamers en een parkeerplaats vlakbij het centrum van de stad. In de ene slaapkamer staat een tweepersoonsbed, in de ander een stapelbed. De woonkamer is groot, in de badkamer is een douche en er is een wasmachine. Voor de kinderen zijn er twee grote bakken met speelgoed. In de een LEGO, in de ander een treinbaan. Wij vonden dit een prettige plek om te overnachten en zouden er weer voor kiezen.

Andere kindvriendelijke accommodaties in Florence zijn:

  • Hotel Spadai heeft een van de best scores. Het ligt op een paar minuten van de Duomo, er zijn familiekamers en het is betaalbaar.
  • Appartement Tavanti Suite met twee slaapkamers en twee badkamers heeft een gemiddelde score van 9,7!

Uitjes rondom Florence met kinderen

Rondom Florence zijn er uiteraard nog heel veel leuke dingen om te doen. Hieronder deel ik een aantal tips voor uitstapjes vanuit Florence!

Fiesole

Fiesole is een stadje en het ligt ten noorden van Florence, in de heuvels. Het is een mooi stadje met een aantal bezienswaardigheden en je hebt vanaf de stad goed uitzicht op Florence. In het park Parco di Monte Ceceri zijn een aantal wandelroutes.

De makkelijkste manier om naar Fiesole te reizen is met bus 7 vanaf Piazza San Marco. Koop bij een tabaccaio een buskaartje, daarmee kan je 90 minuten reizen. Je stempelt het kaartje in de bus. In Bologna hoorden we dat kinderen tot 1 meter gratis meereizen.

Livorno met het aquarium

Je stedentrip Florence combineer je gemakkelijk met een dagje strand. Reis daarvoor bijvoorbeeld naar de havenstad Livorno. In deze stad bezoek je onder andere de vesting, Fortezza Vecchia. Binnen de stadsmuren zie je onder andere de haven en de grachten. Ook leuk met de kinderen is een bezoek aan het Natuurhistorisch museum, Museo di Storia Naturale del Mediterraneo. Met onder andere een botanische tuin en een skelet van een walvis. Ander leuk uitje in Livorno met kinderen is een bezoek aan het aquarium, met een onderwatertunnel.

En natuurlijk kan je hier naar het strand: er zijn een aantal kleine zandstranden. Je betaalt hiervoor (zoals op meer plekken in Italië) een kleine toegangsprijs. Livorno combineer je eventueel met Pisa.

Meer uitjes in de buurt van Florence met kinderen

#1 Pisa – Blogger Alyt bezocht Pisa met kinderen. Op dezelfde dag bezocht zij Lucca en San Gimignano. Zij bezochten enkel de hoogtepunten. En in Pisa is dat uiteraard het plein Piazza dei Miracoli, waar de toren van Pisa staat. Wil je meer van Pisa zien, dan is de Academische Botanische Tuinen een aanrader. Een andere rustige plek in de stad is de Giardino Scotto. Dit is een grote stadstuin met een fort.

#2 Pistoia en de dierentuin – Pistoia is een stadje in de Toscane en het was in 2017 de culturele hoofdstad van Italië. In het stadje zijn een aantal bezienswaardigheden en in de omgeving zijn allerlei thermale baden. De kinderen zijn waarschijnlijk enthousiast als je vertelt over de dierentuin van Pistoia: Giardino Zoologica di Pistoia. Dit is een park met meer dan 400 dieren en twee speelplaatsen.

#3 Lucca – Blogger Nicole en blogger Alyt waren allebei in Lucca met kinderen en ze vonden het een hele leuke stad om te bezoeken. De binnenstad is bijna helemaal autovrij, waardoor je er goed kan rondlopen met de kinderen. Vanaf de stadsmuur kijk je uit over de stad. Leuk voor kinderen is onder andere het beklimmen van de Torre Guinigi en er zijn allerlei speeltuintjes in de stad.

#4 Siena – Blogger Nicole bezocht ook de stad Siena met haar gezin. Deze kindvriendelijke stad in Toscane ontdek je aan de hand van dieren. De zeventien wijken van Siena hebben bijna allemaal een dier als symbool. 

#5 Parco di Pinocchio – Het Parco di Pinocchio staat, uiteraard, volledig in het teken van Pinokkio. Om het park te waarderen is het aan te raden dat je het verhaal van Pinokkio kent. Verwacht geen pretpark, het is een kleiner en wat ouder park.

Florence

Florence met kinderen | Praktische tips

Wil je ook naar Florence met je gezin? Dan deel ik hier een aantal praktische tips voor je bezoek.

Beste reistijd

Wat is het beste moment om Florence te bezoeken met het gezin? Als je op vakantie bent in de Toscane dan zou ik gewoon gaan als je de tijd hebt (en zin hebt). Maar ga je speciaal voor een stedentrip Florence erheen, dan raad ik aan om buiten het hoogseizoen te gaan.

Wij waren er in februari, als er amper rijen zijn. En het weer was met 16 graden en een zonnetje perfect. In het voorjaar zijn de tuinen en parken dan weer mooier en het is weer net wat warmer.

De stad Florence met kinderen verkennen

Hoe ontdek je Florence met het gezin? Wij hebben alles te voet verkend en onze kinderen zijn 6 en 7 jaar. Dat ging prima. En omdat Florence zo’n mooie stad is, is het ook aan te raden om het centrum lopend te ontdekken. Op deze manier kom je langs allerlei leuke straten, steegjes en pleinen.

In dit artikel lees je de belangrijkste informatie over het openbaar vervoer in Florence.

Auto huren

Als je meer wilt zien dan alleen Florence met kinderen, dan is het handig om een auto te huren. Wij huurden een auto bij Sunny Cars. Dit was ideaal, want de all-in formule is in Italië fantastisch. Alle verzekeringen zijn direct geregeld, waardoor je met een gerust hart rondrijdt door Italië. We hadden eerdere ervaringen met het rijden in Italië en we wisten dat dit toch een beetje anders gaat dan in Nederland. Een goede verzekering is dan erg prettig. Tegelijkertijd is de vrijheid van een huurauto natuurlijk top. Op die manier konden we meer van Italië zien dan enkel steden.

Een deel van het centrum van Florence is autovrij: je hebt een vergunning nodig om hier te mogen rijden. Kom je voor een dagje naar Florence, dan kan je parkeren bij Villa Costanza. Vanaf deze plek is er een tram die je naar het centraal station van Florence, Santa Maria Novella, brengt. Voor een uur parkeren betaal je € 0,50.

Florence met kinderen | Terugblik

Wij hadden een aantal hele fijne dagen in Florence met ons gezin. We wandelden door de stad, bezochten bezienswaardigheden, genoten van het eten en de koffies en kwamen tot rust in de parken. Florence willen we zeker nog eens bezoeken, dan waarschijnlijk als onderdeel van een vakantie in de regio!

Tijdens onze rondreis door Italië met kinderen bezochten we naast Florence ook Bologna. Bologna bleek een hele overzichtelijke en kindvriendelijke stad.

Wil je meer tips lezen?

Boboli-tuinen in Florence met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën