Roadtrip Italië met kids | Routes en tips

Een roadtrip Italië met kids: hoe leuk is dat? Wat zijn goede routes en wat zijn onze ervaringen hiermee? In deze blog delen wij al onze tips voor jouw autovakantie in Italië met kinderen.

Wij waren op vakantie in Italië en maakte toen een roadtrip door het zuiden van Italië. In deze blog deel ik onze ervaringen met deze rondreis, daarnaast geef ik de ervaringen van blogger Jolanda weer. Zij maakte een roadtrip op Sicilië. En ook deel ik een aantal andere roadtrip ideeën in dit mooie land. Ok, starten we!

Wil je naar Italië maar weet je niet waarheen? Lees dan onze blog over mooie Italiaanse bestemmingen voor gezinnen.

Daarom Italië met kinderen

Waarom je kiest voor Italië? Ik denk dat de redenen overduidelijk zijn, maar ik geef nog even een aantal voordelen van deze bestemming:

 • Pizza
 • IJs
 • Koffie
 • Mooie stranden
 • Meren
 • Natuur
 • Prijspeil is lager dan in Nederland
 • Fantastische steden

Als je naar Italië gaat is het de overweging waard om in de mei- of de herfstvakantie te gaan. Redenen hiervoor zijn dat de temperatuur aangenamer is, overnachtingen zijn goedkoper en er zijn veel minder toeristen.

Roadtrip Italië met kids: onze rondreis

Wij gingen in het voorjaar van 2018 naar het zuiden van Italië op vakantie. We bezochten de stad Napels en de omgeving en we reden een heel stuk zuidelijker. Daarnaast bezochten we de Amalfikust. Ik deel onze indrukken en tips voor een rondreis in dit gebied.

Een rondreis bestaat voor ons vaak uit mooie steden, historische plekken, natuurgebieden en stranden bezoeken. Daarnaast wandelen we heel graag dus we gaan meestal ook op zoek naar echte wandelgebieden.

roadtrip Italië met kids

Napels

We hadden een verblijf van enkele dagen gepland in Napels. We zouden dan na deze dagen pas de auto ophalen en vervolgens echt starten aan de rondreis door Italië. Een staking gooide roet in het eten: we vlogen pas een paar dagen later dan gepland.

Daardoor hadden we slechts kort de tijd in Napels met kinderen, de rondreis kon wel direct starten.

Pompeï

Daarna reden we naar Pompeï, waar we bijna een hele dag doorbrachten. Pompeï is wereldberoemd. Wij waren blij dat we hier in het laagseizoen waren: het was toen al druk maar het was nog te doen. Daarnaast was de temperatuur prima, in de zomer lijkt me dit geen doen met kinderen.

Lees onze tips voor Pompeï met kinderen.

roadtrip Italië met kids

Calabrië

Vervolgens gingen we verder met onze roadtrip Italië met kids en reden we naar het zuiden, naar de (voor toeristen) onbekendere regio Calabrië. Dit gebied ligt in de laars van Italië.

Waarom we voor deze regio kozen? Allereerst de stranden: deze liggen aan de Tyrreense en Ionische Zee. Daarnaast is er in dit gebied veel natuur en er zijn hoge bergen. En dat het nog een onbekend stuk Italië is, is ook niet verkeerd.

Wij verbleven in het noorden van Calabrië met kinderen, de regio is te groot om vanaf een plek te verkennen. Hierdoor hebben we slechts een stukje van dit gebied gezien. Maar wat we zagen was prachtig: natuur, bergen, rustige dorpjes waar je echt wordt aangestaard omdat ze amper toeristen zien en natuurlijk zagen we ook mooie stranden.

Calabrië

Amalfikust

Na de rust in Calabrië reden we naar de drukte van de Amalfikust. Deze kust is echt prachtig, echt prachtig. En absoluut het bezoeken waard. Mijn eerste tip: ga er niet in het hoogseizoen heen, dan is het onwijs druk. Buiten het hoogseizoen is het ook druk, maar dan is het te doen.

Wij huurden een huisje toen we bij de Amalfikust waren en dat huisje stond net buiten Ravello. Dagelijks wandelden wij in ruim een half uur naar Ravello, onderweg genoten wij van de uitzichten.

Ook naar de Amalfikust? Lees mijn tips voor dit gebied.

Vesuvius

En dan het laatste stuk van de rondreis door Italië met kinderen alweer: dat was een bezoek aan de Vesuvius. We zouden twee weken naar Italië gaan, door de staking was dat anderhalve week. En die tijd, die vliegt voorbij. De vulkaan Vesuvius is wereldberoemd en je kan deze beklimmen. Wij brachten een bezoek aan een restaurant, wandelden wat en genoten van het uitzicht op de stad Napels.

Dit was ons verslag van een rondreis door Italië. Hieronder deel ik de roadtrip van blogger Jolanda. Daarna volgen tips voor rondreis routes en we delen praktische tips.

roadtrip Italië met kids

Roadtrip Italië met kids: Sicilië

Jolanda maakte ook een roadtrip door het zuiden van Italië: zij was op Sicilië. Haar rondreis Sicilië met gezin was een succes. Ze gaf aan dat er heerlijke stranden en de zee zijn om in te spelen en daarnaast zijn ook de bezienswaardigheden leuk voor kinderen.

Tijdens hun roadtrip hebben ze op vier plekken overnacht. Op deze manier konden ze veel van het eiland zien zonder dat ze al te lang moesten rijden. Ze beginnen met een verblijf aan de voet van de Etna, die ze natuurlijk bezochten. Daarnaast brachten ze een bezoek aan de Alcantara kloof. Hun tweede accommodatie van de rondreis Sicilië bij het oude vissersdorpje Cefalú. Daarna rijden ze door naar Ragusa Ibla, waar ze onder andere een groot kasteel bezoeken.

Laatste plek van hun rondreis is Lido di Noto, vanaf waar ze de westkust verkennen. Lees alles over de rondreis Sicilië van deze gastblogger.

Roadtrip Italië met kids | 6x route ideeën

Hierboven deelden we een aantal verslagen voor een rondreis door Italië met gezin. Er zijn in dit grote land natuurlijk veel meer opties voor een autovakantie doorheen het land. Dit zijn enkele andere route ideeën:

 • Combineer het prachtige Zuid-Tirol met een van de meren in Noord-Italië als het Gardameer.
 • Nicole was in de zomervakantie in Italië. Zij combineerden het Gardameer met Toscane en regio De Marken. Als je in de zomervakantie in Italië bent heb je in veel accommodaties te maken met de zaterdag tot zaterdag regel: je kan dan enkel een hele week blijven.
 • Verken de zuidelijke regio Puglia. Dit is een vrij onbekende regio met prachtige stranden, leuke dorpjes en veel bezienswaardigheden.
 • Combineer een rondreis door Piemonte met een bezoek aan de stad Turijn.
 • Wij waren in het noorden van Italië en combineerden de steden Florence en Bologna tijdens een roadtrip. Je kan dit makkelijk uitbreiden met het ontdekken van Emilia-Romagna en de natuurgebieden, of je rijdt naar de kust.

Roadtrip Italië met kids: praktische tips

Het mooie aan een rondreis is dat je deze zelf kan samenstellen en indelen. Je kan ervoor kiezen om de route vooraf helemaal uit te stippelen, je kan er ook voor kiezen om ter plekke te kijken waar je heen rijdt. Wij kiezen er eigenlijk altijd voor om de rondreis al vooraf te plannen. Zo zijn we zeker van fijne accommodaties en we stippelen van tevoren al uit waar we graag heen willen.

Hierbij houden we rekening met de kinderen: onze kinderen houden er niet van om al te vaak te moeten verplaatsen. Daarom verblijven we minimaal 2, maar liever 4 of 5 nachten op één plek. We kiezen dan voor een centraal gelegen plek, waar je meer dan voldoende dingen kan zien en doen.

Plan je de rondreis niet vooraf, dan ben je ter plekke natuurlijk een stuk flexibeler in wat je gaat doen en hoelang je ergens verblijft. Het fijne hieraan vind ik dat je op een plek waar je het helemaal naar je zin hebt, je dagen kan blijven hangen. Nadeel kan zijn dat je achteraf denkt: ik had toch wat meer van het land willen zien.

Wij boeken onze overnachtingen bijna altijd bij Booking.com. Reden hiervoor is dat je heel veel keuze hebt uit accommodaties, als vakantiehuizen, appartementen en hotels.

Italië bereiken

Als je op een roadtrip Italië met kids wilt is een van de eerste vragen die je je stelt waarschijnlijk: hoe gaan we naar Italië?

Er zijn natuurlijk een aantal opties:

 1. Je rijdt naar Italië, bekijk onze tips voor tussenstops.
 2. Ook kan je met de auto op de nachttrein stappen. Je rijdt naar Düsseldorf of Berlijn en dan reis je mee naar München, Innsbruck of Wenen. Bekijk de ticketprijzen hier. Vroeger boeken is goedkoper.

Auto huren

Ga je met de trein of het vliegtuig naar Italië, dan heb je waarschijnlijk nog een auto nodig. Wij huren een auto over het algemeen bij Sunny Cars. Reden hierachter is de all-in autohuur: al je verzekeringen zijn direct geregeld. Voordeel daarvan is dat je geen gedoe hebt bij het ophalen van je auto omdat ze je dingen willen aansmeren.

Kindvriendelijk overnachten in Italië

Je kan op heel veel plekken kindvriendelijk overnachten in Italië. Het is geen doen om hier alle aanraders in heel Italië te delen. Daarom geven we meer algemene tips, zodat je zelf op zoek kan gaan op basis van jouw voorkeuren.

Dat was het, onze uitgebreide blog over een roadtrip Italië met kids. Wil je meer uitgebreide blogs lezen? Dan zijn deze uitgebreide artikelen wellicht interessant:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën