Algarve met kinderen | 50+ Tips

0

De Algarve met kinderen bezoeken is een heel goed idee voor de zomervakantie. Dit is een prachtige regio in Portugal. Wij waren er, blogger Alyt was er ook eens, en we delen onze tips!

Algarve ligt in het zuiden van Portugal, de meeste mensen die hierheen gaan vliegen naar dit gebied. Met de auto is het een heel eind rijden. Je kan vliegen op Faro of je vliegt naar Lissabon en je rijdt dan naar het zuiden. Wij vlogen naar Lissabon en maakten een roadtrip door Spanje en Portugal, langs onder andere Badajoz, Sevilla en Ronda.

Algarve met kinderen

De Algarve is de zuidelijkste regio van Portugal. Er is veel strand, maar er is meer! Zo zijn er leuke dorpen en steden, er is veel mooie natuur en er zijn heel wat leuke kinderactiviteiten. In deze blog delen wij de beste tips voor een vakantie in de Algarve met het gezin. We delen tips voor dorpen en steden, kindvriendelijke stranden, bezienswaardigheden en de leuke kinderactiviteiten in de Algarve. Heel veel tips, dus we starten direct!

Algarve met kinderen

Dorpen en steden in de Algarve

We beginnen met de dorpen en steden in de Algarve en die zijn er veel. Daarom noemen we slechts een aantal belangrijke.

In totaal delen we 9 steden en dorpen, dus hier staan onze eerste 9 tips.

Carvoeiro

Carvoeiro was een vissersdorp en het is een heel leuk, mooi plaatsje om te bezoeken. Dit stadje ligt op een heuvel, er staan veel witte huizen en er zijn allerlei strandjes tussen de kliffen. Wil je het stadje ontdekken maar hebben je kinderen geen zin om te wandelen? Stap dan in het toeristentreintje.

Een aanrader om te doen is om het houten wandelpad vanuit het centrum van Carvoeiro te volgen. Dit loopt tot aan de rotsformaties en zeegrotten van Algar Seco.

Carvoeiro
Carvoeiro

Lagos

Lagos is een van de oudste steden van de Algarve. Een stadje met mooie kerkjes, gezellige straatjes en veel cafés. Alyt was hier met haar gezin en ook Karlien bracht hier wat uren door. We vonden dit stadje allebei vrij toeristisch, dus of je het leuk vindt hangt wat af van wat je zoekt.

Een van de aanraders om te bekijken in Lagos is Forte do Pau da Bandeira, aan het eind van de boulevard. Dit is een fort dat werd gebouwd om de stad te beschermen.

Albufeira

Albufeira ligt centraal in de Algarve. Ga je op vakantie naar de Algarve met kinderen en wil je veel van de regio zien, dan is dit een goede verblijfplaats.

Blogger Roxanne komt al jaren in deze stad en ze gaat erheen vanwege de ligging, de nabijheid van mooie stranden en omdat ze het stadje leuk vindt. Lees de uitgebreide tips in de blog over Albufeira met kinderen.

Monchique

Monchique

Het Monchique-gebergte (sowieso een aanrader) ligt in het binnenland. Hier ligt ook het gelijknamige plaatsje Monchique. Dit is een dorpje met witte huisjes, gezellige cafés en leuke straatjes. Vlakbij ligt Foia, met 902 meter het hoogste punt van de Algarve.

Faro met kind

Faro

Faro kan je zien als de toegangspoort tot de Algarve, aangezien veel toeristen hier aankomen op het vliegveld. Weinig toeristen blijven in Faro, aangezien deze stad geen stranden heeft. De stad is zeker een bezoek waard, vanwege het mooie oude centrum met de vele bezienswaardigheden. Deze stad heeft een stadsmuur, er zijn veel leuke restaurantjes en de afwezigheid van toeristische restaurantjes.

Een bijzondere en wel wat griezelige bezienswaardigheid in Faro is de kapel van Igreja de Nosso Senhora do Carmo. Deze kapel werd gebouwd met de botten van ongeveer duizend (overleden) monniken.

Sagres

Tijdens ons verblijf in de Algarve met kinderen reden we naar Cabo de São Vicente, daarover later in dit artikel meer. Onderweg kom je door Sagres, waar we natuurlijk even rondkeken. Sagres is niet zo bijzonder als bijvoorbeeld Silves of Faro. Maar de surfsfeer die er hangt is heel erg prettig, daarnaast is het leuk om even rond te wandelen door de haven.

Het kasteel van Silves

Silves

Wij verbleven in het stadje Silves, waarover je leest in het artikel Silves met kinderen. Omdat we er in de winter waren, zocht ik een stadje waar het een en ander te doen is voor gezinnen. Daarnaast wilden we een redelijk centrale uitvalsbasis, zodat je ook in de omgeving wat kan zien.

Silves bleek ideaal: we hadden een groot huis met open haard gehuurd, en in het stadje was er het kasteel en er zijn leuke restaurants.

Tavira

Tavira

Het stadje Tavira ligt aan de oostkant van de Algarve, richting Spanje. Dit stadje is zeker een aanrader om te bezoeken, met de mooie straten aan de rivier Rio Gilão en het kasteel met de vestigingsmuren. Wandel door het strandje, over het strand en langs de witte zoutpannen. Bekijk hier wat je doet in Tavira.

Portimão

Portimão ligt aan de monding van de rivier Rio Arade. Dit stadje staat bekend om de lange zandstranden met het rustige water. Daarmee is het een heel fijn gebied voor een gezinsvakantie in de Algarve.

Op ongeveer drie kilometer van het centrum ligt Praia da Rocha, één van de bekendste stranden in de Algarve.

Algarve met kinderen

Kindvriendelijke stranden Algarve

Als je naar de Algarve met kinderen gaat dan is de kans groot dat je wilt weten wat de kindvriendelijke stranden in de Algarve zijn. Er zijn natuurlijk heel veel stranden in dit gebied. Wij delen een aantal waar wij (Karlien en Alyt) waren en een aantal waarvan we vaak horen dat ze ideaal zijn voor families.

We delen in dit stuk 14 tips. Hierboven deelden we de eerste 9 tips dus in totaal zitten we nu op 23 tips.

Onze aanraders

Praia da Marinha (Caramujeira): dit is een super mooi strand, bekend van de ansichtkaarten. Waar je op moet letten is dat er een lange afdaling met de trap is. Het strand is niet heel groot, wel mooie rotspartijen. Leuk voor de actieve gezinnen is dat je vanaf Praia da Marinha kan wandelen tot aan het strand Praia de Benagil. Deze route is zo’n 3 kilometer lang.

Praia Dona Ana (Lagos): dit is ook weer een prachtig strand met rotsformaties. Dit strand bereik je ook via trappen. Vanaf het strand kan je over de heuvel klimmen en dan naar een volgend strand lopen.

Ponte da Piedade (Lagos): op dit strand zijn prachtige rotsformaties, om het strand te bereiken loop je langs een lange afdaling via kleine trappetjes.

Praia dos Caneiros (Ferragudo): dit is een leuk strand met strandtent. Toen wij er waren zaten er veel mensen te eten.

Praia de Carvoeiro (Carvoeiro): dit is een schilderachtig strand met vissersbootjes. Wij waren er in oktober, de zee was er te woest in in te zwemmen. Vlakbij het strand is er een plankenpad langs de rotsen. Prachtig om er overheen te lopen met de kinderen.

Algarve met kinderen

Meer kindvriendelijke stranden in de Algarve

Hierboven las je de kindvriendelijke stranden waar we zijn geweest. Dit zijn nog een aantal extra aanraders voor familievriendelijke stranden.

 • Praia de Odeceixe (Odeceixe): dit is een wit zandstrand in het noorden van de Algarve. Het strand ligt bij de monding van de rivier, waardoor het water ondieper en kalmer is aan de ene kant. Aan de andere kant is het water wilder, daar kan je surfen. Het is wel een eindje rijden naar dit strand.
 • Praia do Anção (Faro): direct bij Faro ligt geen strand, dit strand ligt in de omgeving van Faro. Het is een groot, ongerept strand en het is populair bij gezinnen. Dit komt onder andere door het rustige water en de hoeveelheid strandbars. Er zijn ook strandwachten.
 • Praia da Bordeira (Carrapateira): dit strand staat ook bekend als Praia da Carrapateira. Waarom we dit strand aanraden is vanwege de enorme zandduinen achter het strand. Het strand is erg breed, ook is het populair onder de surfers.
 • Praia Gale Beach (Albufeira): het westelijk deel van dit strand is breed, het oostelijk deel van het strand is gevuld met rotsformaties en grotten. Voor families zijn de meertjes tussen de rotsen vaak ideaal (denk aan de waterschoenen!).
 • Praia de Alvor (Portimão): dit strand bestaat uit kilometers aan wit zand. Vanaf het strand kijk je uit op Lagos en je kan het Monchique gebergte zien. Als je wilt kan je zonnebedjes huren. Op diverse plekken op het strand zijn strandtenten en je kan watersporten.
 • Praia da Rocha (Praia da Rocha): een van onze bloggers was op vakantie in Praia da Rocha. Ook dit strand is zeer populair bij gezinnen, met het mooie, witte zand en de kliffen.
 • Praia Grande (Carvoeiro) is een aanrader in de Algarve met kinderen want dit strand heeft een speelpark en er zijn een aantal barretjes. Daarnaast is het prettig dat het water redelijk rustig is.
 • Blogger Aniek deelde in haar blog over een camperreis in de Algarve de tip voor het strand bij Beliche. Ze geeft aan dat het pad naar beneden vrij steil is. Zelfs met surfplank en een peuter is dit alsnog goed te doen. Dit strand is beschermd en het ligt tussen steile kliffen, met kleine grotten. Genoeg te ontdekken voor kids dus!
 • Ook deelt Anniek het strand Praia do Carvalho: het bereiken van dit strand is wat minder kindvriendelijk. Want om het strand te bereiken moet je door een rots klimmen (in de stenen zijn traptreden uitgehakt, even oppassen met lopen). Het strand is beschut, de rotsen zijn fascinerend en je kunt langs de rotswand naar een kleine grot klimmen.
Algarve met kinderen

Bezienswaardigheden Algarve met kinderen

Wat zijn de mooie bezienswaardigheden in de Algarve die je niet wil missen? Wij delen zes bezienswaardigheden.

We zaten al op 23 tips, dit zijn 6 tips, dus in totaal zitten we nu op 29 tips.

Cabo de Sao Vicente

Alyt en Karlien zijn tijdens hun verblijf in de Algarve allebei naar het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa gereden. Dit is Cabo de Sao Vicente. Hier staat een vuurtoren. Het is een mooie plek, niet heel bijzonder, wel leuk om heen te rijden als je in de buurt bent.

Cabo de Sao Vicente

Berg Foia

In het berggebied van de Algarve, Monchique, is de hoogste top berg Foia, met 900 meter. Hier kan je kurkbomen bekijken. Alyt is toen naar het restaurant Jardim das Oliveiras geweest voor een bakje koffie. Op het parkeerterrein stonden ook kurkbomen.

Grot van Benagil

De grot van Benagil is een van de bekendste rotsen van de Algarve. Dit is een heel groot, natuurlijk rotsafdak. Het uitzicht op zee is prachtig. Je kan deze grot ook tijdens een boottocht bewonderen. Een boottocht duurt vaak een aantal uur en het is tof om de Algarve vanaf het water te bewonderen. (dit zijn opties voor boottochten)

Algar Seco

Ook de rotsformaties en zeegrotten van Algar Seco zijn een bezienswaardigheid in de Algarve. Je vindt deze bij het stadje Carvoeiro. Ideaal is dat dit nog niet door de massa is ontdekt. In dit gebied zijn allerlei mooie rotsmassa’s te bewonderen. Een groot deel van het pad is redelijk goed begaanbaar, het is niet geschikt voor kinderwagens of als je slecht ter been bent.

Ria Formosa

Als je, net als wij, van wandelen houdt is Ria Formosa een aanrader tijdens je verblijf in de Algarve met kinderen. Dit is een prachtig natuurgebied met zoutpannen, eilanden en lagunes.

Silves met kinderen
Kasteel Silves

Kasteel in Silves

Silves is sowieso een leuk stadje om te bezoeken als je in de Algarve met kinderen bent. Het kasteel is dan wel de belangrijkste bezienswaardigheid. Van het kasteel is het een en ander bewaard gebleven, in het kasteel is een restaurant.

Wij waren er in januari, waardoor het niet al te heet was. We hadden gedacht dat we hier een uurtje door zouden brengen, maar de kinderen zagen het als een grote speelplaats. Daardoor bleven we er uiteindelijk een uur of 4.

Kinderactiviteiten in de Algarve

We gaan verder met dit overzicht van de Algarve met kinderen en dan in de categorie kinderactiviteiten. Want die zoek je meestal als je op vakantie met het gezin bent. Gelukkig zijn er in de Algarve heel wat opties, dus hier komen ze!

We delen 22 tips, dat komt bij de 29 tips die we al deelden hierboven. Dat maakt het totaal nu 51 tips. Onder de kinderactiviteiten gaan we verder met de praktische tips en plekken om te overnachten.

Dolfijnencruise

Alyt stapte in Sagres op de boot voor een dolfijnencruise met de Cape Cruiser. Onze meiden waren toen 6 en 4 jaar oud en konden mee op de ribboot. Het ging heel hard, daarom werden er extra beschermkussentjes voor hun stoeltje vastgezet. Maar zo gaaf om te doen, echt een aanrader als je in dit gebied op vakantie bent. Ik heb de cruise van tevoren gereserveerd. – Hier boek je zo’n cruise

Waterparken Algarve

Ben je in de zomermaanden in de Algarve, dan is het heel leuk om naar een van de grote waterparken te gaan.

 • Zo kan je naar Aqualand Algarve bij Alcantarilha gaan. Hier kan je onder andere waterraften en bodysurfen. Ook is er een semi-olympisch zwembad. Voor de jongere kinderen is er het Children’s Paradis” met miniglijbanen. Voor de waaghalzen is er de “Banzai”, dit is een glijbaan met een verticale val van 23 meter. Ook kan je naar het golfslagbad Surf Beach en de snelle “Hydra”, met drie glijbanen. (Tickets)
 • Of je bezoekt Slide & Splash bij Lagoa. Kan jouw kind al goed zwemmen, dan kan die terecht op de vele lange glijbanen. Voor jongere kinderen zijn er andere speeltoestellen in het kinderbad.
 • Aquashow Park is het meest complete waterpark van Portugal en ligt in de buurt van de stranden van Quarteira en Vilamoura. Er zijn veel verschillende glijbanen, zoals de ‘Free Fall/Kamikaze’ van 32 meter hoog. Dit is een combinatie van 2 glijbanen waardoor je het gevoel krijgt alsof je op een grote golf surft. En de glijbaan ‘Wild Snake’ is een wilde rit in het donker. Er is een golfslagbad dat zeegolven nabootst. En in de showruimte kun je naar optredens met roofvogels, exotische vogels en reptielen kijken. (tickets kopen)

Dierentuin Zoo in Lagos

Met mijn kleine dierenvriend gaan we vaak naar de dierentuin. In de Algarve met kinderen kan je daarvoor terecht bij de Zoo, bij het stadje Lagos. Je komt hier niet voor de grote dieren als giraffen en tijgers. Wel voor de kleinere dieren als stokstaartjes en reptielen, daarnaast zijn er uiteraard speeltuinen en er is een kinderboerderij.

Krazy World Interactive Zoo & Park

Krazy World Interactive Zoo & Park is een interactieve dierentuin met activiteiten voor het hele gezin. Er zijn diverse dieren, als dwerggeiten, wallaby’s, lama’s en herten. Ook is er een zwembad met een waterglijbaan. Verder kan je gaan boomklimmen, waterfietsen, opblaasboten, ponyrijden en je kan er midgetgolf spelen. Daarnaast is er een groot overdekt gedeelte met een restaurant en een opblaasbaar springkasteel. (tickets)

Surfen

De Algarve is fantastisch als je van surfen houdt. Ook je kinderen kunnen hier surfen. Toen wij een jaar eerder in de omgeving van Peniche waren (boven Lissabon), zagen wij vrij jonge kinderen al oefenen op een kleine surfplank. Ik lees dat kinderen vanaf 6 jaar al op les kunnen. Wel is dan de voorwaarde (in ieder geval bij sommige scholen) dat een van de ouders meegaat als je kind nog geen 14 jaar is. (boek hier je surfles en deze is in Albufeira)

Stand Up Paddle

Als surfen niet perse een wens is, maar je bent wel graag actief in en op het water, dan is Stand Up Paddle heel erg leuk om te doen.

Kajakken

Een andere leuke wateractiviteit om te doen in de Algarve met kinderen is om te gaan kajakken. Wij hebben dit met jonge kinderen gedaan in Thailand. De kinderen kregen zwemvestjes aan waardoor het veilig was. Dit was een hele leuke activiteit. – Boek hier bijvoorbeeld een tour waarmee je door de Benagil grotten gaat kajakken.

Zoo Marine

Een andere tip van blogger Anniek, die van de camperreis in de Algarve, is de Zoo Marine. Dit park ligt vlakbij Albufeira en het is een combinatie van een waterpark en een pretpark. Naast een aantal attracties (draaimolen, reuzenrad en treintje) is er een aquarium en er zijn tropische vogels in dit park. Daarnaast is er ook nog een zeehonden- en dolfijnenshow.

Het beste van dit alles is waarschijnlijk nog het Zoomarine Beach. Een prachtig waterpark met een golfslagstrand, waterglijbanen, een speeltoestel in het zwembad, Harakiri waterglijbaan en een wildwaterbaan. Er staan echt mega veel toestellen en dat ziet er heel leuk uit voor gezinnen met jonge en oudere kinderen. Zoo Marine is absoluut een aanrader voor je vakantie in de Algarve met kinderen. Let er wel op dat je het beste op een mooie dag kan gaan, zodat je ook zin hebt om Zoomarine beach te testen. Op een koudere dag is dat waarschijnlijk iets minder leuk.

Algarve Life Sciences Center Museum

Algarve Life Sciences Center Museum bestaat uit allerlei onderdelen. Er zijn twee aquaria. Het ene aquarium is tropisch en het laat de subrealistische omgeving van de kustlagune van Ria Formosa zien, met zeepaardjes. Een ander deel heeft het interactieve “Know +, Eat Well, Walk better”, met onderdelen over natuurkunde, geologie, voedsel, meteorologie en vulkanen. (ticket)

Parque Aventura

In Parque Aventura kan je over allerlei touwparcoursen klimmen en klauteren, tussen de boomtoppen. Ook kan je hier paintballen.

Binnenspeeltuinen

Is het een hele regenachtige dag, of is het veel te heet om buiten rond te lopen? Tot groot plezier van onze kinderen zoeken we op dat soort momenten weleens een binnenspeeltuin op. Ook in de Algarve zijn er op een aantal plekken binnenspeeltuinen. Bijvoorbeeld Tribo dos Reguilas en Soft Play.

Piratenschip

Een andere manier om de kustlijn van de Algarve te bewonderen is door op het piratenschip te stappen met je kinderen. Dit kan bijvoorbeeld op het Santa Bernarda Pirate Ship. – boek hier

Parque da Mina

Als je naar het berggebied Monchique gaat dan is het een aanrader om parque da Mina te bezoeken. Op deze boerderij ontdek je hoe mensen vroeger leefden in dit gebied, er is een (niet langer actieve) kolenmijn en er zijn ruim honderd dieren, waaronder pony’s en vogels.

Algarve met kinderen
Silves

Kastelen in de Algarve

Onze kinderen vonden het onwijs leuk om het kasteel van Silves te verkennen, gelegen op de top van een heuvel. Op de grote binnenplaats speelden ze hun fantasiespellen, waardoor we er uren bleven.

Nu noemde ik het kasteel al bij de bezienswaardigheden, maar er zijn er nog twee die ik wil tippen. En voor de kinderen was dit meer een kinderactiviteit dan een bezienswaardigheid. Dit zijn het kasteel Castro Marim en het kasteel van Tavira.

Karten

Als je kinderen oud genoeg zijn, en van snelheid houden, dan is het wellicht leuk om te gaan karten. Dit kan op de internationale kartbaan van Portimão. Daarnaast zijn er enkele kleinere kartbanen in de Algarve.

Algarve met kinderen

Krazy World Zoo

Krazy World Zoo is, net als Marine Zoo, een combinatie park. Zo zijn er allerlei dieren als schildpadden, slangen en geiten, en je kan er verschillende activiteiten beleven. Denk aan midgetgolf, ponyrijden en in de zomermaanden is het grote zwembad geopend.

Fiesa Zandsculpturen

Het Fiesa Zandsculpturen festival is een bijzonder uitje in de Algarve. Je ziet hier allerlei mooie sculpturen, gemaakt van zand. Je kan er overdag heen, maar ook ’s avonds, als het extra mooi verlicht is.

Speeltuin Silves
Speeltuin Silves

Speeltuinen Algarve

Een van de populairste kinderactiviteiten voor gezinnen: een doodgewone speeltuin. Wij zoeken deze altijd op als we op reis zijn met de kids. In Spanje kwamen we op meer plekken speeltuinen tegen dat in de Algarve, maar je vindt ze hier zeker ook.

Als je een speeltuin zoekt in de omgeving waar jij verblijft in de Algarve, dan is de app “Speeltuin buddy” een aanrader. Op die manier zie je waar de speeltuinen zijn. Ik heb deze app niet getest in de Algarve, dus ik weet niet hoe betrouwbaar die is. Maar het is een (gratis) download waard volgens mij.

Daarnaast zijn dit enkele tips voor speeltuinen in de Algarve:

 • Zo zit er in Silves een grote speeltuin, met daarnaast een fitness-buitenruimte. Als je navigeert op het zwembad vind je deze zeker. Ernaast is een barretje, ideaal!
 • Op het strand van Praia Grande zijn diverse kleine speeltuintjes.
 • Ik lees dat er in Parque da Alfarrobeira in Albufeira een grote speeltuin zou zijn.

Midget golf

Op heel veel plekken in de Algarve kan je midget golfen, altijd leuk voor een uitje met het gezin. Dit zijn een aantal leuke plekken om te gaan minigolfen, maar zoals gezegd, het kan op veel meer plekken.

 • Het Family Golf Park in Vilamoura heeft twee banen. Daarnaast is er een barretje, speeltuin, speelkamer en er rijdt een toeristentreintje.
 • Ook leuk is Adventure Golf Alvor in Alvor in het Jurrasic Park thema.
 • Adventure Mini Golfe Park vind je in Albufeira.

Children’s Life Science Center

Een betaalbaar museum/uitje in Faro is het Children’s Life Science Center. Er zijn hier geregeld diverse tentoonstellingen over wetenschap en techniek, waarbij kinderen mogen ontdekken door middel van allerlei experimenten. Een familiekaart (2 volwassenen en 2 kinderen) kost zo’n € 8, -.

Portugese wassenbeeldenmuseum Discovery

In de haven van Lagos kan je naar het wassenbeeldenmuseum Discovery. In dit museum ontdek je het een en ander over de maritieme geschiedenis van de Algarve en de beroemde ontdekkingsreizigers.

Aqua Porimao

Als je houdt van winkelen dan raadt Alyt het winkelcentrum Aqua Porimao aan. Hier vind je onder andere grote vestigingen van Primark en H&M.

Jeeptour

Als je met een jeeptour meegaat, zie je een ander stuk van de Algarve. Waarschijnlijk kom je op plekken waar je anders niet was geweest. Wij hebben op Curacao een soortgelijke ervaring gehad en dat was heel tof.

Praktische info Algarve met kinderen

Bereikbaarheid Algarve

Als je op vakantie gaat naar de Algarve, dan kies je er meestal voor om met het vliegtuig te gaan. Rijden duurt heel lang en de trein is niet een heel betaalbaar alternatief (ik zocht dit eens uit voor mijn Interrail reis met de kids).

Vliegen kan vanaf diverse luchthavens in Nederland, België of net over de grens in Duitsland. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op:

 • Transavia – vluchten vanaf Eindhoven, Rotterdam en Schiphol.
 • Bij Vliegwinkel vergelijk je prijzen.
 • En dat vergelijken van prijzen kan ook via Skyscanner.

Als ik een losse vlucht boek (dus geen pakketreis) dan zoek ik meestal via Booking.com naar accommodaties. Ik filter op prijs, locatie, geschiktheid voor gezinnen en eventueel zwembad, aantal kamers en dergelijke.

Algarve
Silves

Auto huren + tolwegen

Ga je naar de Algarve, dan raad ik aan om een auto te huren. De reden: op die manier kan je veel meer zien van deze regio dan enkel het gebied waar je verblijft. Ook is het over het algemeen goedkoper om een auto te huren dan om met een excursie mee te gaan.

Wij huurden een auto via Sunny Cars, waarbij je direct all in zit. Dus geen gedoe met extra verzekeringen afsluiten en dergelijke.

Waar je echt op moet letten in de Algarve (en de rest van Portugal) is de tol. Er is een elektronisch tolsysteem ingevoerd, waardoor je soms over tolwegen rijdt zonder dat je het merkt. Wij hadden geen responder (iets van een tolkastje) voor in de auto gehuurd, waardoor we geregeld naar het postkantoor gingen om te kijken of er nog tol betaald moest worden. Betaal je dit niet, dan kan je rekenen op een boete.

Moraal van dit verhaal: zoek uit waar jij mee te maken hebt qua tolwegen! Of huur bij de auto ook een responder, aan ons werd dit gevraagd toen we de auto van Sunny Cars haalden bij de luchthaven.

Algarve met kinderen

Waar ga je op vakantie in de Algarve?

Een vraag die je je waarschijnlijk stelt is “waar ga je op vakantie in de Algarve”. Ik denk dat er twee aanvliegroutes zijn: of je zoekt naar een accommodatie die aan al je wensen voldoet, of je zoekt eerst naar de plek in de Algarve waar je graag wilt verblijven.

Wij waren in januari in de Algarve, wanneer het net te koud is om echt van het strandleven te genieten. Daarom zocht ik naar een leuk stadje om te verblijven, waar voldoende te doen was voor de kinderen. Zonder dat je steeds in de auto moest stappen. Wij kwamen uit bij het leuke stadje Silves.

Zouden we in de zomer gaan dan zou ik wellicht eerder kiezen voor een rustige plek in de buurt van strand, strandpaviljoens en surfen. Met voldoende mogelijkheden om wat van de omgeving te zien zonder dat je direct een uur in de auto zit. Hieronder deel ik de kindvriendelijke accommodaties in de Algarve per stad/kustplaats.

Algarve vakantie
Silves

Kindvriendelijke accommodaties per kustplaats

Welke vakantie in de Algarve kies je voor je gezinsvakantie? Ik deel hieronder allerlei fijne opties, gesorteerd op verblijfplaats. Wil je een losse accommodatie boeken omdat je je vliegticket apart boekt, zoek dan ook via Booking.com. Zoek je naar All-inclusive, dan zijn dit onze aanraders.

Belangrijkste aanbieders in de Algarve zijn TUI, met veel keuze uit hotels en accommodaties, Corendon (prijzen vanaf € 279, -) en daarnaast ook D-reizen met keuze uit ruim 200 reizen.

Albufeira

 • Resort Alfagar II scoort hoog op kindvriendelijkheid. Ideaal zijn de buitenbaden, met kinderbad, en de drie waterglijbanen. In het kinderbad staan een aantal speeltoestellen. Ook is er een speeltuin.
 • Of blijf bij de buren, ook erg kindvriendelijk, in resort Alfagar I Village.
 • Bij TIME TO SMILE Balaia Senses verblijf je in een twee- of driekamerappartement. Het is een kleinschalig complex met zwembad.
 • Je zit ook goed in een van de appartementen van Club Albufeira. Bij dit complex zijn meerdere zwembaden en er is een speeltuin.
 • Wil je all inclusive verblijven? Het Patio Suite Hotel is een gerenoveerd 4-sterren hotel met een All Inclusive formule. Het hotel ligt vlakbij het mooie strand van Praia da Falésia. Met miniclub, kinderbaden en minidisco.
 • Ook hotel Albufeira Sol is fijn voor gezinnen, met onder andere een kinderbad en miniclub.
 • Balaia Golf Village is een vakantiepark, waarbij er bij ieder hofje een zwembad is.
Vakantiepark Alvor
Vakantiepark Alvor

Alvar

 • Op loopafstand van Alvar ligt het hotel Pestana Dom João. In een groene tuin met palmbomen en zwembaden. Er is een kinderbad en een kinderclub.
 • Als je liever in een vakantiepark verblijft dan is vakantiepark Prainha Village een goede optie. Het wordt een ideale plek voor familievakanties genoemd. De ligging aan zee, veel groen, kinderbaden buiten, een speeltuin en een binnenbad maken het al een fijne plek voor gezinnen. De huisjes zijn heel ruim en je hebt uitzicht op zee vanaf het zwembad.
 • Wil je liever een wat groter complex? Dan zit je goed bij het vakantiecomplex Alvor Baia, een vrij nieuw resort. In de tuin is een groot zwembad met apart kinderbad, er is een miniclub (4-12 jaar), een minidisco en een speeltuin. 

Armacao de Pera

 • We beginnen hier met een All Inclusive optie. Want daarvoor zit je goed bij VILA GALÉ NAUTICO. Met kinderbad, speeltuin en miniclub.
 • Bij het hotel Be Live Palmeiras Village verblijf je in de zomermaanden op basis van All Inclusive. Met 2 kinderbaden en glijbanen, een speeltuin en een miniclub is er voldoende te doen.
 • Een andere optie is verblijven in Quinta das Figuerinhas. Dit is een resort met appartementen. Deze liggen verspreid over een grote tuin.
Quinta do Paraiso

Carvoeiro

 • Bij het vakantiepark Quinta do Paraiso verblijf je of in een kamer, of in een bungalow. Dit is een groots opgezet vakantiepark. Er zijn veel activiteiten, kinderbaden en een kinderclub. Dit vakantiepark in de Algarve is daarom populair bij gezinnen.
 • Verblijven in je eigen, goed ingerichte, villa in de Algarve met kinderen met een zwembad voor jezelf?! Dat kan bij VILLA’S CARVOEIRO CLUBE!
 • Een ander fijn vakantiepark in Carvoeiro is Rocha Brava. In het vakantiepark staan witgeschilderde huisjes, met daaromheen frisgroene grasvelden en paarse bougainvilles. Voor de kinderen is er met een kinderbad, kinderclub en speeltuin voldoende vermaak. Het vakantiepark is prachtig gelegen, bovenop een klif.
 • Winnaar van de “hotel of the year award” was het hotel Colina Village. Dit is een 3-sterren appartementencomplex met goede faciliteiten. Ideaal zijn de appartementen met meerdere kamers (maximaal 4 kamers). Voor de kinderen is er een leuke speeltuin en een zwembad.

Monte Gordo

 • Het hotel Dunamar is een echte favoriet in Monte Gordo. Veel Nederlanders komen hier ieder jaar weer terug. Dat is vanwege de ligging aan het strand en het gezellige centrum van Monte Gordo dat om de hoek ligt. Je kan kilometers over het lange strand lopen. Er is een kinderbad bij het hotel.
 • Een andere optie is om te verblijven in het Prime Energize Monte Gordo. Bij de roof top bar kan je wat drinken met mooi uitzicht en op het dak is een zwembad. Het strand is om de hoek.

Praia da Rocha

En de laatste kindvriendelijke accommodaties in de Algarve die we in dit uitgebreide overzicht delen staan in Praia da Rocha. Komen ze:

 • Het hotel Algarve Casino ligt direct aan het strand. Er zijn drie restaurants, een fitnessruimte, buiten is er een zoutwaterzwembad met apart kinderbad en een speeltuintje.
 • Verblijf in Castelos da Rocha op loopafstand van het centrum en het strand. Er is een kinderbad aanwezig.

Nog meer tips nodig voor overnachten in de Algarve met kinderen?

 • Een uitgebreid overzicht van allerlei soorten accommodaties, zoals hotels, vakantiehuizen en appartementen? Zoek dan via Booking.com. Filteren kan op allerlei dingen, waaronder prijs, data, kindvriendelijk, met een zwembad, parkeren e.d.
 • Een van de belangrijkste aanbieders in de Algarve is TUI, met veel keuze uit hotels en accommodaties.
 • Ook Corendon (prijzen vanaf € 279, -) biedt veel mogelijkheden.
 • En daarnaast raden we aan om ook bij D-reizen te kijken. Zij bieden ruim 200 reizen.

Verder lezen na dit artikel over de Algarve met kinderen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.