Lissabon met kinderen | 17 Uitjes + bezienswaardigheden

Waarom ga je naar Lissabon met kinderen? En wat zijn de leukste kinderactiviteiten in Lissabon? waar eet je, waar overnacht je, kan je ergens zwemmen? Wij beantwoorden al deze vragen en we delen onze tips!

Lissabon met kinderen bezoeken voor een stedentrip, waarom zou je dat doen? Kinderen zijn hartstikke welkom in Lissabon en de prijzen zijn zeer bescheiden. En de Portugezen zijn super kindvriendelijk. Lissabon is echt een aanrader voor een gezinsuitje tijdens een vakantie in Portugal of stedentrip!

Stedentrip Lissabon met kinderen

Een stedentrip Lissabon is om veel redenen aan te raden. Wij hebben Lissabon nu meerdere keren bezocht, iedere keer tijdens een rondreis door Portugal. Het is een fantastische stad! Je vliegt in ongeveer 3 uur naar deze stad.

1. Kies bijvoorbeeld voor het hotel LEGENDARY LISBON SUITES, dit is met vlucht + verblijft. Dit hotel ligt in de wijk Santo Antonio, aan de rand van het centrum. Met ruime kamers en appartementen, een buitenzwembad, een eigen kitchenette en het openbaar vervoer op loopafstand.

2. Een hotel waar kinderen centraal staan? Je betaalt er wel voor maar bij Martinhal Lisbon Chiado Family Suites zit je dan echt goed! In de kinderclub wordt er op kinderen vanaf 6 maanden gepast.

 • TIP! Wil je een stedentrip Lissabon combineren met een rondreis Portugal? Deze 17-daagse familiereis combineert de Algarve, Lissabon en Noord-Portugal!
hotel Lissabon
Martinhal Lisbon Chiado

Lissabon met kinderen | Leukste kinderactiviteiten

In en rondom Lissabon is veel te doen. Zoek je naar evenementen, tijdelijke activiteiten en voorstellingen? De Uitagenda van Visit Lisboa biedt actuele tips en informatie!

Jardim Zoológico de Lisboa

De dierentuin wil je niet missen als je met je gezin in Lissabon bent. Er zijn bijna 300 soorten dieren in de Jardim Zoológico de Lisboa. Kom je aan op het vliegveld, dan is de kans groot dat je grote dierenstickers op de grond ziet. Onze kinderen kregen direct zin om naar de dierentuin te gaan. Leuk is dat je soms het gevoel hebt dan je in een oerwoud rondloopt. Voor de kids is er uiteraard voldoende speelgelegenheid.

Er leven reptielen, zoogdieren, vogels, amfibieën en meer dierensoorten. Je ziet Sumatraanse tijgers in het regenwoud, leeuwen, giraffen en olifanten op de Afrikaanse savanne en ook zijn er kleurrijke Zuid-Amerikaanse vogels.

Als je de dierentuin op een andere manier wilt zien, dan kan je in een soort staande kabelbaan stappen voor een tocht over het park. Kinderen onder de 12 jaar moeten begeleid worden door een volwassene. Deze gaat niet bij regen en/of harde wind.

Elektriciteitsmuseum

Het elektriciteitsmuseum, Museu da Electricidade, is een leuke en interactieve manier om te ontdekken over -uiteraard- elektriciteit. Voor de kosten ( 5, – p.p.) hoef je het niet direct te laten. Central Tejo was een thermo-elektrische centrale, eigendom van Companhias Reunidas de Gás e Electricidade (CRGE), die de hele regio Lissabon van elektriciteit voorzag. Er zijn 19C-dynamo’s en elektromotoren, stoommachines, hogedrukketels, hydraulische generatoren en ander gereedschap en uitrusting te zien.

De permanente tentoonstelling, Circuito Central Elétrica, is een industriële wetenschapsruimte. Dit deel is een van de meest bezochte museumcentra van Portugal en wordt vooral door schoolkinderen.

Lisboa

Parque Eduardo VII

Het stadspark Parque Eduardo VII ligt op een helling en is prachtig onderhouden. Het is een heerlijke break van het wandelen door de drukte van de stad. Je hebt uitzicht over de rivier de Taag en de stad. Je hebt hier 3 serres en een speelplaats, picknickzone bij het paviljoen en er is de Clube VII met een tennisbaan, gymnastiekzaal, zwembad en een restaurant.

 • En ook het Park Jardin da Estrela is een leuk stadspark met een speeltuin. Bezoek eventueel de Basilica da Estrala voor of na je bezoek aan het park.

Oceanário de Lisboa

Het aquarium Oceanário is het grootste aquarium van Europa en omdat dit een van de mooiste aquaria van Europa is, is dit zeker een bezoek waard tijdens een stedentrip Lissabon met kinderen. Er leven hier meer dan 8.000 zeedieren uit 4 oceanen. Duik tijdens een bezoek in de noordelijke Atlantische Oceaan, Zuidelijke IJszee, noordoostelijke Stille Oceaan en de Indische Oceaan. Onderweg zie je onder meer haaien, koraalriffen, papegaaiduikers en de enige 2 zeeotters van Europa.

Ben je in Lissabon met een baby of een kind van 1 of 2 jaar? Elke zaterdag en de 3e en laatste zondag van de maand om 9.00 uur is er een speciaal kinderconcert.

aquarium Lissabon
Oceanário

Wetenschapsmuseum

In het wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento ontdekken de kinderen door middel van doen. Het museum is leuk voor kinderen die in groep 3 of hoger zitten en ideaal is dat je kaartje de hele dag geldig is. Loop dus gerust later op de dag nog eens binnen. Overigens is er ook een gedeelte voor wat jongere kinderen, van 3 – 6 jaar.

Er zijn allerlei activiteiten en proefjes. Daarnaast kan je meedoen met workshops over mechanica, elektronica, 3D-printen en modelleren, programmeren en robotica. Deze zijn bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar, van 11.30 tot 13.30 uur en van 14.30 tot 18.30 uur. De workshops zijn inbegrepen bij het toegangsticket voor de tentoonstellingen.

Kidzania

In Kidzania kunnen de kinderen allerlei beroepen beoefenen. Tandarts, leraar of politieagent: de kids zijn hier de volwassenen. Het museum is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 tot ongeveer 14 jaar. Tijdens een bezoek kunnen de kinderen een salaris verdienen.

Toren van Belem

1. Speeltuinen! Ben je in Lissabon met kleine kinderen, dan zoek je vast en zeker af en toe een speeltuintje op. Enkele leuke speeltuinen zijn bij de tuinen van Belém, het Parque Infantil do Alvito ligt in de bossen en de Jardim da Estrela heeft een leuke speeltuin.

2. Overal in Portugal koop je ze: de zoetigheden. De Portugezen zijn dol op gebak. Ga naar een café, bestel wat te drinken en neem er een taartje bij. En bestel zeker eens een Pastéis de nata.

3. De straatartiesten op Rua Augusta moet je bewonderen als je met je kinderen in Lissabon op stedentrip bent. Ga er dan ook even op een terrasje zitten.

4. Overal in Portugal zie je de Quiosques. Dit is een budget variant van de cafés en restaurants. Je krijgt er een simpele sandwich met kaas of ham, koffie, thee en dranken plus wat versnaperingen. Over het algemeen zit er een terrasje bij en ligt de Quiosque op een gunstige plek. Bij een park, op een plein of naast een speeltuin. LisbonLux maakte een overzicht van de 30 leukste in Lissabon. Doe er je voordeel mee, want ze zijn echt leuk om te bezoeken met kinderen.

 • Leuk uitje net buiten de stad, in de omgeving van Lissabon, is om dolfijnen te gaan spotten bij Setúbal. Stap bijvoorbeeld aan boord van een grote catamaran. Jullie gaan op zoek naar de inheemse Sado-dolfijnen.

Lisbon Story Centre

Een uitje dat in het teken staat van de geschiedenis van de stad is het Lisboa Story Centre aan het Praça do Comércio. De geschiedenis begint bij Ulysses en het verhaal loopt door tot en met het heden. De audiogids van 60 minuten loodst je door de interactieve tentoonstelling. Een ruimte staat in het teken van de aardbeving in 1755.

Lissabon verkennen tijdens een stedentrip

TukTuk

In het vliegtuig ontmoetten wij een gezin dat een week in Lissabon was. Zij huurden een TukTuk met bestuurder en betaalden € 70, – voor vijf kwartier. Het leuke was dat ze veel van de stad zagen, persoonlijke uitleg kregen en dat hun kinderen niet vermoeid raakten.

Tram 28

Omdat de stad op zeven heuvels is gebouwd, is het heel veel klimmen. Natuurlijk kan je de stad ook zien tijdens een ritje met de welbekende tram 28. Aan het eind van de dag zit de tram bomvol en moet je oppassen voor zakkenrollers. Als je met tram 28 wilt gaan, ga dan heel vroeg op de stad.

Bloggers Anke en Marilyn waren in Lissabon en probeerden Tram 28 uit. Zij stonden in een lange rij aan te schuiven, maar waren aangenaam verrast dat de trams elkaar heel snel opvolgden. Uiteindelijk moesten ze niet zo lang wachten vooraleer ze plaats konden nemen in deze historische tram. Nog een meevaller was dat de ramen open waren in de tram dus met genoeg zuurstof kan je je laten meevoeren door de smalle straatjes in Lissabon.

Kleine anekdote: terwijl wij stonden te wachten onder de brandende zon aan Tram 28 kwam een politieman op zijn motor langs en zag een gezin met baby staan. Hij parkeerde zich gelijk en begeleidde deze familie naar de ingang van de tram om ze eerst plaats te laten nemen. Van kindvriendelijk gesproken. Dikke pluim voor deze politieman.

Fietstocht Lissabon langs de bezienswaardigheden

Je kan Lissabon op de fiets ontdekken met een Engelstalige gids! Dit kan met Bajabikes, met een privétocht wordt het tempo afgestemd op jullie wensen. Je komt onder andere langs Parque Eduardo VII, Rivier Tagus, Praca de Comercio, Belem, Praça Marquês do Pombal en Rossio. Als je liever gaat wandelen, ook daarvoor hebben ze een optie!

 • Kinderfietsen 24 inch – 7 tot 9 jr.
 • Kinderzitjes voor kids van 1-3 jaar en tot 23 kg (gratis)
 • Tandem op aanvraag en tegen een toeslag

Lift

Met de lift Elevador Santa Justa kan je omhoog, dit is gratis met de Lisboa Card. Vanuit de benedenstad Baixa zie je deze lift zeker. Ga omhoog en geniet van het uitzicht over het oude stadsdeel van Lissabon.

Kabelbaan

En de kabelbaan, de Telecabine Lisboa, werd in de jaren 90 werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling. De rit duurt 8 tot 12 minuten en je legt een afstand van 1230 meter over de rivier de Taag af. De Zuid-terminal vind je aan de Passeio de Neptuno, naast het Oceanarium en de Noord-terminal ligt aan de Passeio das Tágides, naast de oude Vasco da Gama-toren. 

Lisboa citytrip

Bezienswaardigheden Lissabon met kinderen

Castelo de Sao Jorge

Een must do in Lissabon met gezin is een bezoek aan het kasteel Castelo de Sao Jorge. Dit is een groot kasteel, met prachtig uitzicht over de stad vanaf de kasteelmuren. Dat uitzicht is zo mooi omdat dit op het hoogste punt van de stad ligt. Het is ook heerlijk dwalen door de kasteeltuinen.

De wijk Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon. Omdat dit stuk ongeschonden is gebleven tijdens een aardbeving, zijn de smalle straatjes en de bouwstijl van toen bewaard gebleven. De fado muziek is ook in deze wijk ontstaan en je kan hier naar een van de fadohuizen gaan.

Praça do Comércio

Het Praça do Comércio is het grootste plein in de stad. Je vindt dit plein aan de waterkant. Dit plein wordt nu gezien als één van de mooiste pleinen van Europa. Voor de aardbeving van 1755 heette het plein Terreiro do Paço en stond er het koninklijke paleis. Hier staat nu de triomfboog Arco da Rua Augusta. Je kunt naar de top van de boog klimmen.

De uitzichtpunten in Lissabon

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en dat betekent dat er heel veel mooie uitzichtpunten zijn.

1. Wij gingen naar de Park Bar: een hip café bovenop een parkeergarage. Mijn tip, ga hier niet om 7 uur ‘s avonds heen met kids. Het zit dan stampvol met hippe mensen. Niet direct een aanrader voor Lissabon met kinderen aan het eind van de dag. Waarom je er wel komt is voor de uitzichten. Het café zit op de zesde verdieping, op de vijfde verdieping heb je ook al een heel mooi uitzicht. Alleen dan zonder al die jonge, hippe mensen bij elkaar.

2. Anke en Marilyn logeerden in Hotel Mundial in Lissabon en daar vind je Rooftop Bar & lounge Mundial. Lekkere drankjes en een prachtig uitzicht over Lissabon. En in hetzelfde hotel vind je het gerenommeerd restaurant Varanda de Lisboa met een prachtige panoramisch uitzicht over de stad. Echt prachtig en de prijzen zijn democratisch.

Sintra bezoeken

Sintra ligt buiten Lissabon, maar mag tijdens een stedentrip in Lissabon met gezin niet worden overgeslagen. Als je houdt van paleizen, natuur en mooie uitzichten dan moet je deze plaats echt eens bezoeken. Wij zijn nu twee keer in Sintra met kids geweest en er valt nog zoveel te ontdekken!

Sintra ligt in het gebied Serra da Sintra, een bergrug. Op een groot deel van dit gebergte is bos. Tevens vind je er de prachtige paleizen en landhuizen, die vaak in een fantastische tuin liggen. Deze paleizen zijn in de negentiende eeuw gebouwd. Onze eerste stop in Sintra met kinderen was het Palacio de Pena. Dit kleurrijke, sprookjesachtige kasteel moet je eigenlijk gezien hebben als je in Sintra bent. De kleuren spatten er vanaf en ook de vormen zijn prachtig. Het paleis behoort tot de zeven wonderen van Portugal!

Vanaf het Pena Paleis gingen we door naar het Castelo des Mouros. Het Castelo dos Mouros staat bekend om de enorme muren, wel 450 meter in totaal. 

En ook bezochten we het herenhuis Quinta de Regaleira. Deze bezienswaardigheid in Sintra is absoluut mijn favoriet. Het landgoed staat vol met bijzondere kapellen, fonteinen, vijvers, monumenten en zelfs onderaardse gangen. Via de enorme wenteltrap kom je in de waterput te staan. Helemaal onderaan kan je dan via de onderaardse gangen verder wandelen en weer iets nieuws ontdekken.

Sintra
Sintra

Stranden bij Lissabon met kinderen

Als je in Lissabon bent dan wil je waarschijnlijk ook wel strand zien. Je zit zo dichtbij de kust! Een kleine waarschuwing: er staat vaak veel wind dus echt relaxed zwemmen in zee zit er niet in. Kinderen zou ik enkel laten pootje baden.

 • In Lissabon zijn aan de rivier de Taag. Onze reisgids raadde dit niet direct aan omdat het water vervuild is. De kustplaatsen Cascais en Estoril liggen voor de hand: deze plekken zijn per trein vanuit Lissabon te bezoeken. Het kan hier in de zomermaanden erg druk zijn.

Aan de overkant van de Taag ligt Costa da Caparica, met 30 kilometer aan zandstrand. Langs de kust gaat een treintje, waardoor je kan uitstappen op een strand naar keuze. Je bereikt dit gebied per veerboot of per bus vanuit Lissabon. En ten noorden van Lissabon ligt het leuke plaatsje Ericeira, met allerlei mooie zandstranden.

Azenhas do Mar heeft een natuurlijk zwembad, dit is dan een goede plek voor zwemmen met kinderen. Het strand is niet erg groot dus het oogt al snel druk. Deze plek is (controleer het natuurlijk even) bereikbaar met de Hop On Hop Off. En wil je de de echt goede surfers zien? Dan zit je goed bij Praia do Guincho.

Lapa de Santa Margarida

Parque Natural da Arrábida

Zuidelijk van Lissabon ligt het natuurgebied Parque Natural da Arrábida. Met bergen, kalkformaties en prachtige stranden! Dit gebied is, afgezien van de stranden van Costa da Caparica, nog niet zo bekend onder de toeristen. Voor ons juist een reden om erheen te gaan!

Blauw, wit en groen zijn de kleuren die je hier veel aantreft. Het blauw van de zee, het wit van de kalkformaties en het groen van de natuur. Daarnaast bestaat het park uit gebergtes: Serra da Arrábida en Serra do Risco.

Om een mooi zicht te hebben op het gebergte volg je wegnummer N-379 I. Absoluut een aanrader met links de bergrijen en rechts de zee. Onderweg kom je langs het fransiscanenklooster Convento da Arrábida. Stop zeker af en toe bij de uitkijkpunten, het is de moeite waard.

Lapa de Santa Margarida – in een grot

We willen wandelen in het natuurpark maar hebben geen gids mee en zien niet direct de borden staan. We rijden op goed geluk richting de stranden en zien dan wat mensen wandelen. Daar gaan we achteraan! Geen slechte keuze, zo blijkt. We hadden dit weggetje nooit zelf gevonden, aangezien het dood lijkt te lopen bij het hek. Net voor het hek klim je aan de linker kant over een kleine muur en dan wandel je opeens langs een prachtig pad naar beneden.

Beneden aangekomen blijkt er een grottencomplex te zijn waar je in kan. Van binnenuit heb je mooie uitzichten op de zee, die hier tegen de rotsen slaat. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de kust.

We waren hier op goed geluk, maar het lijkt erop dat je in de straat Rua do Portinho da Arrábida moet zijn. Het weggetje start tegenover het hotel. Verderop in de straat is er een restaurantje en een strand. Daarbij ligt ook het Museu Oceanográfico. Het is gevestigd in het fort Fortaleza de Santa Maria. Leuk om even heen te gaan met het gezin, om naar de vissen en de zeedieren te kijken.

Lapa de Santa Margarida

Stranden

Natuurlijk wilden we een strand zien in dit natuurpark bij Lissabon. Daarvoor sla je af richting Portinho da Arrábida. In het natuurgebied zijn meerdere witte zandstranden. Wij reden naar Restaurante Anicha-Bar. Hiervoor is heel wat parkeerruimte en in de omgeving zijn er veel stranden. Het restaurant is niet direct een aanrader (1,4 ster beoordeling op Maps) maar het strand is geweldig.

Voordat je het strand oploopt kan je naar een klein stuk met opgravingen gaan. Onze kinderen vonden het erg leuk om hier een half uurtje rond te lopen en te kijken. Op Google Maps zie ik de opgravingen niet staan. Je loopt hierheen vanaf de parkeerplaats. Dan kan je of de weg omhoog nemen of de weg naar beneden. De weg omhoog gaat naar de opgravingen.

Setubal

Wist je dat Setubal de derde stad van Portugal is? Wij ook niet. We zijn er wel even geweest tijdens onze vakantie in Lissabon met kinderen. Setubal is een havenstad met een overzichtelijk centrum. Een gedeelte hiervan is voetgangersgebied. Ook is er een boulevard en er zijn twee kleine stranden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Jezus-kerk (Igreja de Jesus).

Bijzonder aan deze stad is dat er in de baai, bij de rivier de Sado, een groep dolfijnen leeft. Als je wilt kan je deze dolfijnen vanaf de boot bekijken. Vanaf de haven in de stad vertrekken de boten naar de groep.

Lissabon strand met kids

Dit gebied ten zuiden van Lissabon is niet erg bekend onder toeristen. Nu we er drie dagen geweest zijn wil ik nog meer van het gebied verkennen. Rijd je vanaf Setubal verder naar beneden dan zijn dit aanraders:

 • Schiereiland Troía ligt net onder Setubal. Vanaf deze stad kan je er met de boot heen. Het schiereiland en vooral rondom Comporta staat vooral bekend om de prachtige stranden en leuke strandtenten.
 • Carrasqueira: voormalige zoutpannen, rijstvelden en wetlands. Je komt hier ook flamingo’s tegen.
 • Serra da Arrábida is een badplaats met kasteel. Het ligt op een rots, dus het is even klimmen. Wel maken de uitzichten de klim de moeite waard.
 • Sesimbra is een vissersplaats. De Portugezen rijden om om hier hun verse vis te kopen. Ook is er een fort te bezichtigen.
 • Cabo Espichel ligt op ruim 10 kilometer van Sesimbra. Dit is de moeite waard vanwege de rotsen, kliffen en de natuur.

Let op: er is net onder Lissabon een stuk automatische tolweg. Dat is de A33. De kosten zijn niet zo hoog (€ 0,75), maar dan moet je wel betalen. Lees over het betalen van de elektronische tol in Portugal op de site van de ANWB. Hier staat alle informatie over de elektronische tol betalen, wat toch wel handig is!

Wat zijn jouw tips voor Lissabon met kinderen? Lees ook onze het bloemeneiland Madeira, ga naar Noord-Portugal of op een rondreis naar de Azoren!

strand Lissabon met kind

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën