Sintra met kinderen – Fantastisch uitje Portugal

Sintra is waanzinnig! Als je houdt van paleizen, natuur en mooie uitzichten dan moet je deze plaats echt eens bezoeken. Sintra met kinderen bezoeken: is dat te doen? Wat wil je echt zien als je in Sintra bent en hoe verken je deze Portugese plaats? Wij delen onze tips!

In de zomer van 2017 waren we in Portugal. We huurden een huis in de omgeving van Ericeira en waren van plan om ook naar Sintra te gaan. Om 18.00 ‘s avonds gingen we er, op de laatste dag, heen. Het was onwijs druk en warm. Toen besloten we: we komen terug op een rustiger moment. In de winter van 2019 maakten we een rondreis door Portugal en Spanje. De eerste overnachting die we vastlegden was die in Sintra! Wij willen absoluut nog eens terug. We hebben 1.5 dag rondgewandeld in Sintra met kinderen en dit is wat we deden.

Aanvulling: in het voorjaar van 2019 waren bloggers en vriendinnen Marilyn en Anke ook in Sintra. Deze blog is hier en daar aangevuld met hun tips.

Sintra met kinderen

Sintra met kinderen bezoeken

Als je naar Sintra met kinderen gaat dan weet je waarschijnlijk niet zo goed waar je moet beginnen. Althans, dat hadden wij. Er is zoveel te zien dat je door de bomen het bos haast niet meer ziet. Ik deel wat je er ziet en wat wij ervan vonden.

Sintra ligt in het gebied Serra da Sintra, een bergrug. Op een groot deel van dit gebergte is bos. Tevens vind je er de prachtige paleizen en landhuizen, die vaak in een fantastische tuin liggen. Deze paleizen zijn in de negentiende eeuw gebouwd. De reden dat ze juist deze plek uitkozen was het klimaat. In de winter wordt het niet te koud en in de zomer is het aangenaam koel. En dat is verfrissend als je het vergelijkt met de warmte in Lissabon. De paleizen, landhuizen en tuinen liggen verspreid over de heuvels rondom Sintra.

Waarschijnlijk start je je bezoek in het centrum van Sintra. Dit is een gezellig plaatsje met leuke huisjes, steegjes en straatjes en heel veel restaurants. Daarna wil je waarschijnlijk direct naar de paleizen en tuinen. Dit is wat wij deden en zagen.

Sintra met kinderen

Bezienswaardigheden Sintra met kinderen

Palácio de Pena

Onze eerste stop in Sintra met kinderen was het Palacio de Pena. Dit kleurrijke, sprookjesachtige kasteel moet je eigenlijk gezien hebben als je in Sintra bent. De kleuren spatten er vanaf en ook de vormen zijn prachtig. Het paleis behoort tot de zeven wonderen van Portugal! Niet alleen het paleis is de moeite waard, ook de tuinen (het park van Pena) en de uitzichten zijn dat.

Wij wandelen direct naar het kasteel. Het oogt echt sprookjesachtig, bijna alsof het uit een Disneyfilm komt. De kinderen vinden het prachtig. Daarom bezoeken we ook het paleis van binnen. De Tritonpoort bij de ingang is prachtig, we staan er een tijd naar te kijken. Ook de weg omhoog naar het paleis biedt voldoende mooie plekjes waar je even stil wilt staan.

Omdat het winter is is het niet te druk en we kunnen in het begin op ons eigen tempo door het paleis wandelen. Aan het eind is het drukker en dan sta je wel in de rij om het laatste gedeelte van het paleis te zijn. De kinderen vonden het erg leuk binnen: als we buiten staan vragen ze direct of we nog een keer door het paleis kunnen wandelen. Aangezien we nog meer op het programma hebben staan moeten we ze teleurstellen.

Parque de Pena

Als je het paleis hebt gezien of bezocht dan wil je ook even door de tuinen wandelen. Het park is 85 hectare groot en het hoogste punt ligt op 529 meter. In deze tuinen is zoveel te zien en te ontdekken dat je er met gemak een dag door kan brengen. Je komt meertjes, fonteinen, historische tuinen en kloostertuinen tegen.

Pena Paleis van binnen
Pena Paleis van binnen
Sintra bezienswaardigheden

Castelo dos Mouros

Vanaf het Pena Paleis lopen we door naar het Castelo des Mouros. De afstand tussen deze paleizen is ongeveer 15 minuten lopen. Je combineert deze bezienswaardigheden daarom makkelijk tijdens een bezoek aan Sintra met kinderen.

Het Castelo dos Mouros staat bekend om de enorme muren, wel 450 meter in totaal. Vanaf de ingang wandel je langs een stukje natuur en dan sta je bij de kasteel muren. Er gaat onderweg een pad naar beneden, dat was helaas afgesloten toen wij er waren (januari 2019). Het leuke is dat je over deze muren kan wandelen, let wel goed op je kinderen. Onderweg kom je langs een aantal uitkijktorens. Vanaf de muren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving!

Deze bezienswaardigheid bezoek je vooral vanwege de mooie ligging op de heuvels en de uitzichten.

Sintra met kinderen
Moors kasteel

Quinta da Regaleira

We wandelen vanaf het Moorse kasteel naar beneden, richting Sintra. Hiervoor lopen we door Vila Sassetti en dat is absoluut een aanrader. Wat een waanzinnige weg door de natuur naar beneden. Als we beneden zijn in Sintra twijfelen we wat we doen: nog naar een bezienswaardigheid of rustig naar onze accommodatie wandelen. We hebben toch nog zin in meer en we gaan naar Quinta de Regaleira. Dit ligt net buiten het centrum van Sintra en je kan er prima heen wandelen.

Het is geen paleis, officieel heet het een herenhuis. Maar het is sprookjesachtig mooi. En de tuin eromheen: waanzinnig. Ik vind het ontzettend jammer dat we hier aan het eind van de dag in Sintra met kinderen waren, terwijl de zon al weg was. Hoe mooi moet het zijn met de zon erop? Deze bezienswaardigheid in Sintra is absoluut mijn favoriet. Het landgoed staat vol met bijzondere kapellen, fonteinen, vijvers, monumenten en zelfs onderaardse gangen.

Meest bijzonder is de enorme wenteltrap waarmee je in de waterput komt te staan. Helemaal onderaan kan je dan via de onderaardse gangen verder wandelen en weer iets nieuws ontdekken. Het leukst is de weg waarbij je achter de waterval uitkomt. Over de stenen loop je door het meer naar het normale pad. Deze tuin was bij ons allemaal favoriet, we hadden hier wel een hele dag willen blijven.

Quinta da Regaleira
Quinta da Regaleira
Quinta da Regaleira
Wensput
De wensput waar je in kan

Convento dos Couchos

De volgende ochtend, onze laatste ochtend in Portugal, moeten we kiezen tussen de Convento dos Couchos en Palacio en Parque de Monserrate. Uiteindelijk kiezen we voor Conveto dos Couchos, omdat we de tuin van gisteren nog niet vergeten zijn. Quinta de Regaleira was dat. Monniken woonden in de Convento dos Couchos en deze plek staat bekend om de eenvoud. Vanaf de parkeerplaats is het een stukje wandelen naar de overblijfselen van het klooster. De natuur is best woest.

Tof is dat je door het voormalige klooster kan wandelen. De kamers zijn mini en je vraagt je af hoe ze hier hebben kunnen wonen. Onze kinderen vonden het heerlijk om rond te dwalen. Deze bezienswaardigheid is absoluut anders dan de andere bezienswaardigheden in de stad. Het is sober en eenvoudig opgebouwd. Geen pracht en praal of prachtige kleuren. Veel toeristen slaan dit over waardoor het redelijk rustig is hier. En dat is ook weleens fijn.

Conveto dos Couchos

Nog meer doen in Sintra met kinderen

En in de anderhalve dag dat wij in Sintra met kinderen waren hebben we natuurlijk ook een aantal dingen niet gedaan of gezien. Dit is wat we hebben gemist.

Palacio Nacional

Dit is het nationale paleis van Sintra. Je wandelt er vanaf het station in een kwartiertje heen. Opvallend aan de buitenkant van het paleis zijn de twee schoorstenen, die zijn 33 meter hoog. Vooral de binnenkant van dit paleis schijnt de moeite waard te zijn!

Palacio en Parque de Monserrate

Helaas kwamen we niet meer toe aan het Palacio de Monserrate. Na 1,5 dag wandelen kregen de kinderen de keuze: of nog naar het paleis, of naar het strand. Het werd het strand.

Ook het Palacio de Monserrate is bijzonder mooi en de exotische tuin doet sprookjesachtig aan. Heb je er de tijd voor ga er dan zeker heen.

Hoe verken je Sintra met kinderen?

Als je ons volgt dan weet je dat wij graag en veel wandelen. Ook met de kinderen (toen 4 en 6). Zij wandelen zo 15 kilometer op een dag tijdens een stedentrip. In Sintra zijn de afstanden niet het probleem: de hoogtemeter maken het zwaar. Daarnaast rijdt er veel verkeer dus het is nogal eens onrustig op en langs de weg. Dit is hoe je Sintra met kinderen kan verkennen.

Wij verbleven in Sintra, en de auto parkeerden we gratis. Parkeren in zeker in de zomer haast onmogelijk. Kom met de trein vanuit Lissabon of boek een hotel in de stad. Wil je Sintra met de auto verkennen? Reken dan op veel filerijden en heel veel moeite doen om te parkeren. Het is echt zonde om met je eigen auto door Sintra te rijden, het neemt het plezier van je bezoek weg. Zeker in de drukkere maanden!

Wandelen

Wij bekeken de opties voor de busdienst en toen dachten we: we kijken wel hoever we wandelend komen. Uiteindelijk hebben we alles te voet gedaan op dag 1. We startten in het centrum en daar liepen we een aantal VVV gidsen tegen het lijf. Ze vroegen ons of we wel zeker wisten dat we wilden lopen. Vervolgens stuurden ze ons op pad. Aanvankelijk liepen we langs de weg, over een smalle stoep waar ook weleens auto’s staan geparkeerd. Niet ideaal!

Even later vonden we een wandelpad door de natuur naar het Pena Paleis, het Santa Maria Trail. Dat is zeker een aanrader! Houd er wel rekening mee dat wij er in januari waren, toen was het niet warm.

Vanaf Castelo dos Mouros wandelen naar beneden, we komen het wandelpad van Villa Sassetti tegen. En deze is werkelijk schitterend. Je wandelt door het bos, dwars door de natuur. Onderweg geniet je van mooie uitzichten. De route is goed te bewandelen met kinderen, maar deze route is niet geschikt als je slecht ter been bent.

Hop On Hop Off

In Sintra rijdt een Hop On Hop Off bus. Wij hebben naar deze optie gekeken, maar het zou ons € 50, – kosten voor het gezin. En dan rijdt de bus in de winter maar een aantal uur per dag. Er zijn 2 busroutes, dus ook buiten Sintra kan je het een en ander bekijken. Houd er wel rekening mee dat de busjes, zeker in het hoogseizoen, snel vol zitten.

  • De goedkopere optie is het openbaar vervoer. Overal in Sintra zie je de stadsbussen rijden. Ook hiervoor kan je een dagkaart kopen en die kost je maar € 5, – per persoon. Een wereld van verschil met de Hop On tour!

TukTuk

Overal in Sintra rijden TukTuks rond. In de winter waren ze niet vaak bezet. Maar ook in de zomer vermoed ik dat je er niet heel lang op hoeft te wachten. Voordeel hiervan is dat je makkelijk van A naar B rijdt. Anke en Marilyn waren in april 2019 in Sintra en gebruikten de TukTuks om zich snel te verplaatsen naar het hoogste en laagste punt. Voor 5 euro per persoon  (voor ongeveer 15 minuten) scheurden ze met een TukTuk door de straten van Sintra en beleefden zo een geweldige trip.

Met een Tuktuk behoud je je vrijheid en kan je snel en moeiteloos vele plekken van Sintra bezoeken en zo je dag maximaal beleven.

Mafra in de omgeving van Sintra met kinderen

Sintra is prachtig, maar ook ontzettend druk. In de buurt van Sintra ligt het stadje Mafra. Wij waren in Mafra met kinderen. Deze plaats staat vooral bekend om het grote paleis dat er staat. Het gebouw bestaat uit drie onderdelen: het Koninklijk Paleis, een Basiliek en een Klooster. Daarnaast heb je de paleistuinen, Jardim do Cerco.

Maar de kinderen vonden de paleistuin bij Mafra wel erg leuk. In deze tuinen staat een grote speeltuin met een restaurant ernaast. Daarnaast is er veel te ontdekken in de tuin, er zijn veel bloemen en je kan er goed wandelen. Ook is het aangenaam druk, dus niet veel te druk. De toegang tot de tuinen is gratis.

De paleistuinen in Mafra kan je prima combineren met een bezoek aan Sintra. Als je naar Sintra gaat, ga dan heel vroeg op de dag (echt heel vroeg). Zodat je de drukte ontloopt. Dan kan je halverwege de middag door naar Mafra (of naar de mooie stranden bij Ericeira, of naar Cabo da Roca). Wij zijn niet in het paleis geweest, want we waren er aan het eind van de dag. Wel waren wij een aantal uur in de paleistuin met onze kinderen. En eerlijk is eerlijk, de paleistuin bij Sintra ziet er op foto’s veel spectaculairder uit.

Tuinen Mafra

Natuurpark Tapada de Mafra

In de blog over Ericeira met kinderen tipt Darcie dit natuurpark van Mafra. In ‘Tapada Nacional de Mafra’ vind je 819 hectare aan natuur. Onder andere kurkbomen van een paar honderd jaar oud, veel soorten vogels, vossen, herten en zwijntjes. Er zijn diverse manieren om het park te bezoeken. Wandelend, per fiets, per elektrische trein of per paard. Voor meer info kan je terecht op de website van het natuurpark.

Praktische tips voor Sintra met kinderen

Toen wij naar Sintra gingen voelden we ons wat overweldigd: er was zoveel te zien. Waar moesten we beginnen? Bekijk op de officiële site de actuele openingstijden en prijzen. De toegangskaartjes kan je eventueel ook online kopen.

Wij hebben in één dag 3 paleizen gezien en de volgende dag hebben we de vierde bezienswaardigheid net buiten Sintra gezien. Daar gingen we met de auto heen. Drie paleizen bezoeken op een dag kan prima, maar je hebt niet alle rust om overal stil te staan. Wil je meer zien dan is het aan te raden om de bus te nemen zodat je je kinderen niet vermoeid met het wandelen.

Hoeveel dagen Sintra met kinderen

Ga je naar Sintra met kinderen dan vraag je je waarschijnlijk af hoeveel tijd je nodig hebt. Dat hangt echt af van wat jullie willen zien en waar jullie interesse ligt. Ga je een dagdeel dan kan je bijvoorbeeld het Pena Paleis al zien met de indrukwekkende tuin. Weet je van tevoren: wij willen heel veel zien? Ga dan zeker 2 of misschien wel 3 dagen naar Sintra, zodat je alle tijd hebt.

Als je Sintra met kinderen bezoekt dan is het praktisch om je goed voor te bereiden. Trek wandelschoenen of andere stevige schoenen aan, neem eventueel een draagzak mee. Vergeet ook niet om voldoende water, zonnebrandcrème en eventueel een zonnehoedje in je tas te stoppen. Haal in Sintra bij de VVV een (wandel)kaart van het gebied of neem een goede reisgids mee.

Restaurants en koffie

Wij waren twee nachten in Sintra. De stad zelf is gezellig en er zijn een hoop restaurantjes.

Dit zijn onze aanraders:

  • Casa das Minas zit een beetje verborgen, maar laat dat je niet weerhouden. Met uitzicht op de zee en het paleis.
  • Bij Piriquita haal je de beste gebakjes.
  • Gazeta Coffee House heeft prima eten voor een normale prijs.
  • Vlakbij het treinstation zit Saudade, ook hier kom je voor de gebakjes.
  • En bij Giallo d’Oro eet je de beste pizza’s.

Sintra bereiken

Kom je vanuit Lissabon, pak dan de trein naar Sintra. De rechtstreekse trein naar Sintra rijdt vanaf station Rossio. Ook vanaf station Oriente pak je de trein naar Sintra. Je bent iets meer dan een half uur onderweg en een kaartje kost rond de €5, – voor een enkele reis.

Tip: ook in Sintra is je Lisboa card geldig. Gebruik je kaart om gratis met de trein van Lissabon naar Sintra te reizen. Je moet je kaartje niet meer verzilveren, je kan met je Lisboa card gewoon de poortjes openen en instappen. In Sintra zelf krijg je korting met je kaart bij diverse musea en parken.

Omgeving Sintra met kinderen

Hebben de kinderen genoeg cultuur gezien en voldoende beweging gehad? Dan kan je naar het mooie plaatsje Azenhas do Mar, met een natuurlijk zwembad. Bij Praia Grande vind je een groot zoutwaterzwembad en een heel groot strand.

Azenhas do Mar

Of ga avondeten in de leuke badplaats Ericeira. Wij waren een week in de omgeving van deze stad en vonden het een heerlijke plaats. Tot laat op de avond zijn de restaurants geopend.

Ook kan je rijden naar Cabo da Roca, de vuurtoren die op het meest zuidwestelijke puntje van het vasteland van Europa staat.

Kindvriendelijk overnachten in Sintra

Wil je overnachten in Sintra en zoek je een fijn hotel of appartement? Dit zijn mijn aanraders:

Bijzonder overnachten doe je bij Hotel Glamping Sintra, op een paar kilometer buiten de stad.

Pestana Sintra Golf Resort & SPA Hotel biedt luxe en heeft 3 zwembaden, binnen en buiten! Hier kom je op adem na een dag cultuur snuiven.

Dat waren ze, mijn tips voor Sintra met kinderen. Heb je vragen? Laat je reactie achter in de comments, ik probeer deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Lees ook:
Doen in Ronda met kinderen
Bezoek het Spaanse Cadiz met gezin

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën