FUNEN met kinderen | 11x Leuke uitjes

Wat is er te doen in Funen met kinderen? En waar overnacht je? Op het eiland vind je mooie stranden, 123 kastelen en landhuizen, steden en veel kinderactiviteiten. Hier lees je al onze tips voor het Deense Funen met kinderen.

Funen (Fyn) ligt in het hart van Denemarken. Dit eiland is het op één na grootste eiland van het land. Het eiland staat bekend om de heuvels, boomgaarden en boerderijen met rieten daken. Als je van fietsen houdt is dit een perfecte bestemming: er is ongeveer 1200 kilometer aan fietspad op Funen.

Vanaf Utrecht is het zo’n 700 kilometer rijden naar het eiland en vanaf Antwerpen 860 kilometer. Te doen in een dag, of maak een tussenstop in Duitsland, bijvoorbeeld in de stad Bremen of in Hamburg.

Doen in Funen met kinderen

Elverhoj

Vlaamse blogger Eva bezocht de stad Odense tijdens de zomervakantie. Een van de hoogtepunten van hun bezoek aan deze stad was het bezoek aan het oude vakwerkhuisje Elverhoj. Dit bleek een ontdekkingstocht te zijn naar verkleedkleren, je speelt gezelschapsspelletjes en er komen trollen, elfjes en prinsessen voorbij. Alles was toegestaan en het was een super toffe kinderactiviteit in Funen, met volop ruimte voor de fantasie.

Kasteel Egeskov

Een andere aanrader in Odense is het Kasteel Egeskov. Dit schijnt een van de mooiste plekken van Europa te zijn. En wellicht belangrijker voor de kids: in de kasteeltuinen zijn allerlei leuke activiteiten te doen. Je hebt er een klimpad, de Tree Top Walking, van 50 meter. Daarnaast is er een 11 meter hoge klimpiramide, een speelbos, grote speeltuin en er zijn mooncars. Tof is ook het doolhof, waar je gemiddeld zo’n 15 minuten mee bezig bent. De kinderen zijn geregeld sneller dan hun ouders.

Funen met kinderen

Trolleycycling op Funen

Blogger Alyt is gaan trolleyfietsen toen zij met in Funen met kinderen was. Op het eiland Funen kun je van half april tot half oktober trolleyfietsen. In drie dorpjes (Glamsbjerg, Tommerup, Assens) kun je opstappen. Je mag zelf weten waar je naartoe fietst. De lengte van het hele traject is ruim 29 kilometer. Je moet de fiets inleveren waar je ‘m hebt opgehaald.

Op enkele plekken op de route kun je je fiets keren, op een draaiplateau. Je fietst op een enkel spoor, mocht je een tegenligger tegenkomen moet een van de twee de fiets optillen en naast het spoor zetten om de ander er door te laten. Er kunnen maximaal 3 volwassen en 2 kinderen op de fiets mee. En je kunt ook nog een grote boodschappentas kwijt om onderweg ergens te picknicken.

Op een fiets (trolley) fietsen over een oude spoorrails, dwars door het platteland. Wat een avontuur was dat!

Wij hadden telefonisch voor vier uren een fiets gereserveerd. Bij het bezinepompstation in Gramsbjerg konden wij de sleutel ophalen van het slot en betalen. De fietsen staan al klaar op het spoor, alleen zit er nog een slot omheen. Toen met de auto richting het oude station, waar de fietsen klaar staan.

Wij zijn vanuit Gramsbjerg, langs Flemøse, naar Ebberup door Funen met kinderen gefietst en toen weer terug. In totaal hebben wij ruim 20 kilometer gefietst. Daar hebben wij iets minder dan vier uur over gedaan. Onderweg hebben we gepicknickt. Hier en daar staan picknickbanken. We reden langs boerderijen, graanvelden en oude stations. Ook lag er een supermarkt op de route, waar we een ijsje hebben gehaald. Dit avontuur hadden wij niet willen missen.

  • Op de website staan de adresgegevens en een routekaart, handig om deze uit te printen en mee te nemen. De afstanden staan er op, de keerpunten en de picknickplekken.

Spoorwegmuseum in Odense

Blogger Eva bezocht het Spoorwegmuseum (Danmarks jernbanemuseum) tijdens haar vakantie in Funen. Meestal kan je doorheen de trein lopen en de sfeer van vroeger opsnuiven. Een rit in een stoomtrein is mogelijk. Dit wordt door een klassieke omroeper op tijd aangekondigd. Dagelijks rijdt er een minitrein. Verder is het echt een speelparadijs voor de kids, met een perron, treinrails, wagons, seinen en kaartverkoop.

Middelfart

Meer tips Funen met kinderen

  • Een van de beste dierentuinen in Europa is de dierentuin van Odense! Deze moet je eigenlijk bezoeken als je in Funen met kinderen bent. Natuurlijk zijn er veel dieren te zien en er zijn een aantal leuke speeltuinen. Zeker een aanrader als je op vakantie naar Denemarken gaat. (Website)
  • Wil je klimmen, dan is Gorilla Park leuk om te bezoeken. Dit klimpark ligt in Stenstrup, in de buurt van Svendborg. Voor kinderen vanaf 4 jaar zijn er hier al mogelijkheden!

Het Fjord & Bælt is een belevings- en onderzoekscentrum dat interessant is voor zowel kinderen als volwassenen. Je leert hier allerlei dingen over de wereld onder water. Met name over bruinvissen en zeehonden.

Middelfart – Leuke stad in Funen met kinderen

De stad Middelfart ligt op het eiland Funen, aan het water de Kleine Belt (Lillebaelt). In dit stadje liggen twee bruggen over de Kleine Belt, de Oude Kleine Keltbug uit 1935 en de Nieuwe Kleine Beltbrug uit 1970. De bruggen verbinden Middelfart en het eiland Funen met Jutland. Er is genoeg in Middelfart te doen voor het hele gezin. Blogger Alyt was hier en deelt haar leukste tips voor een dagje uit in Middelfart met kinderen. Zij bezochten dit stadje tijdens de zomervakantie, toen we vanaf één vaste camping allerlei daguitstappen maakten.

Leuk aan dit Deense stadje is de combinatie: het water, de vakwerkhuizen en de mooie pastelkleurige huisjes. Vanwege de ligging van deze stad kan je allerlei daguitstappen prima maken. Je kan naar LEGOLAND maar het eiland Funen bezoek je net zo gemakkelijk. Goed, genoeg introductie, laten we verder gaan naar de leukste kinderactiviteiten in Middelfart!

Deens gebak eten

Bij de bakkerij Lagkagehuset, adres Ostergade 14, kun je heerlijk Deens gebak kopen. Deze bakkerij zit op meerdere plekken in Denemarken. Achterin de zaak of op het terras zitten, voor een gebakje met koffie of frisdrank. (Er is in deze zaak een toilet met een plek om je baby te verschonen.)

Deens gebak

Museum Saerudstillinger

Wil je terug in grootmoeders tijd dan kun je naar café Inga gaan in het museum Saerudstillinger. Onder andere ouderwetse vloerkleden, banken en stoelen, schilderijtjes en lampenkappen zijn het decor voor het café. Hier worden gebakjes volgens oude originele recepten verkocht. Het museum stelt niks voor. We liepen hier even doorheen, omdat we met het toegangskaartje van het Henner Friisers Hus ook hier toegang hadden. Na twee minuten hadden we dit wel gezien. Ga dus zeker naar het café, het museum mag je overslaan!

bruinvissafari Middelfart

Bruinvissafari in Middelfart met kinderen

Vanaf de nieuwe jachthaven liepen we in een paar minuten naar de oude jachthaven. Tegenover de viskiosk lag de boot Mira3 al klaar. Na de veiligheidschecks voeren we de haven uit. We gingen de Kleine Belt op, op zoek naar bruinvissen. Zo voeren we onder de Oude brug door en hadden we zicht op de Nieuwe brug. We zaten op het dek, maar tijdens een regenbui konden we met z’n allen naar binnen.

Tijdens de reis werd uitleg gegeven over het gedrag en het leven van de bruinvissen in de Kleine Belt. De populatie bruinvissen is hier het grootst ter wereld. De uitleg werd in het Deens, Duits en Engels gegeven. Ook hadden ze een grote, neppe bruinvis mee.

Zodra iemand een bruinvis had gespot draaiden alle camera’s daar naar toe. Het was erg moeilijk om er een voor je lens te krijgen, omdat ze maar heel even boven komen. Het is leuker om gewoon lekker te kijken maar je wilt natuurlijk wel met een foto thuiskomen. Af en toe werd de boot stilgelegd als we een groepje bruinvissen hadden gespot. Het was heel ontspannen allemaal.

De meiden en wij genoten van het uitzicht tijdens deze boottocht in Funen met kinderen. Op een privé landgoed zagen we zelfs nog herten lopen.Als je meegaat met de boot is een verrekijker handig om mee te nemen. Er is aan boord een toilet. Je kan drinken kopen op de boot, maar je mag ook zelf meegenomen eten en drinken aan boord nuttigen. (Website)

bruinvissafari Middelfart

Henner Friisers Hus

Tijdens onze dag in Middelfart tijdens een vakantie in Funen met kinderen zijn we ook naar het Henner Friisers Hus gegaan. We werden vriendelijk ontvangen bij de entree. Het Henner Friisers Hus is het oudste huis (uit 1580) dat in Middelfart staat, inmiddels is het een museum. De eerste verdieping is gewijd aan de bruinvissen en de bruinvissenjacht. De rest van het museum vertelt de geschiedenis van Middelfart. Op de begane grond lagen oude gebruiksvoorwerpen, kleding en informatie over Middelfart en het gebouw zelf.

Henner Friissers Hus

Voor kinderen zijn er twee speurtochten. Een gaat door het hele museum en een is alleen voor de eerste verdieping (bruinvissen). Wij kozen voor de speurtocht over de bruinvissen. De meiden moesten een symbool met cijfer vinden. In totaal waren er acht vragen. Het was erg leuk en verrassend. In een hoek lagen grote knuffel bruinvissen, en op een groot touchscreen kon je een spel spelen. Het was een erg leuke, interactieve speurtocht over de “bruinvis” verdieping. We waren er zeker wel een uurtje zoet mee. Echt een aanrader voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Middelfart met kinderen

Bridgewalking in Middelfart op Funen met kinderen

De Oude Kleine Beltbrug dient zowel voor spoor- als autoverkeer, fietsers en wandelaars. Bridgewalking hebben wij niet gedaan, maar omdat deze activiteit zo uniek is beschrijf ik ‘m wel. Het is zeker een aanrader als je in Middelfart met kinderen bent, zodra je kinderen groter zijn dan 1.40.

Bij Bridgewalking loop je heen en terug over beide kanten van de brug, op 57 meter hoogte, over het verkeer heen. De brug is 1,1 km lang. De gehele looproute loop je gezekerd aan de rails. Je hebt daarbij een harnas om en iedereen moet een grijze overall aan.

Vanwege veiligheidsvoorschriften mogen losse voorwerpen, zoals camera’s en telefoons niet mee. De minimale lengte om mee te mogen is 1.40 cm. De activiteit duurt ongeveer 2 uur . Bridgewalking kan in Europa alleen in Middelfart, en is daarom een unieke activiteit. Website

Landal Middelfart

Kindervakanties | Funen met kinderen

Wil je op vakantie naar Funen, dan kan je overnachten bij Landal. Het park Landal Middelfart ligt in het bos en aan zee. Op het park is er een overdekt- en openluchtzwembad. Er zijn bungalows voor 2 personen en bungalows voor 4 tot 6 personen. Verder is er op het park onder andere een voetbalveld, een speeltuin en een speurtocht.

Vakantiepark Bogense Strand ligt aan de noordkant van Funen. Het park ligt op 600 meter van de kust, er is een speeltuin en je verblijft op loopafstand van het historische stadje Bogense.

Een andere optie is om op een 8-, 11-, 12-daagse familierondreis Denemarken te gaan, met verblijf in Funen. Dit is een afwisselende familierondreis Seeland, Funen en Jutland. Jullie verblijven op kindvriendelijke vakantieparken en de reis is inclusief entree Legoland®en de overtocht Puttgarden – Rødby met Scandlines.

Verder lezen na deze blog over Funen met kinderen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën