9x Middelfart met kinderen | Uitjes Denemarken

0

Tijdens een vakantie in Denemarken bezocht Alyt het stadje Middelfart met kinderen. In deze blog deelt zij wat er te doen is.

Middelfart ligt op het eiland Funen, aan het water de Kleine Belt (Lillebaelt). In dit stadje liggen twee bruggen over de Kleine Belt, de Oude Kleine Keltbug uit 1935 en de Nieuwe Kleine Beltbrug uit 1970. De bruggen verbinden Middelfart en het eiland Funen met Jutland.

Leuk aan dit Deense stadje is de combinatie: het water, de vakwerkhuizen en de mooie pastelkleurige huisjes. Vanwege de ligging van deze stad kan je allerlei daguitstappen prima maken. Je kan naar LEGOLAND maar het eiland Funen bezoek je net zo gemakkelijk. Goed, genoeg introductie, laten we verder gaan naar de leukste kinderactiviteiten in Middelfart!

Doen in Middelfart met kinderen

Er is genoeg in Middelfart te doen voor het hele gezin. Daarom deel ik in deze blog de leukste tips voor Middelfart met kinderen. Wij bezochten dit stadje tijdens de zomervakantie, toen we vanaf één vaste camping allerlei daguitstappen maakten.

Middelfart met kinderen viel goed in de smaak, vanwege de afwisseling van kinderactiviteiten en bezienswaardigheden. Ook was het nergens echt druk en in een dag krijg je al een hele goede indruk van deze stad.

Deens gebak eten

Bij de bakkerij Lagkagehuset, adres Ostergade 14, kun je heerlijk Deens gebak kopen. Deze bakkerij zit op meerdere plekken in Denemarken. Achterin de zaak of op het terras zitten, voor een gebakje met koffie of frisdrank. (Er is in deze zaak een toilet met een plek om je baby te verschonen.)

Deens gebak

Museum Saerudstillinger

Wil je terug in grootmoeders tijd dan kun je naar café Inga gaan in het museum Saerudstillinger. Onder andere ouderwetse vloerkleden, banken en stoelen, schilderijtjes en lampenkappen zijn het decor voor het café.

Hier worden gebakjes volgens oude originele recepten verkocht. Het museum stelt niks voor. We liepen hier even doorheen, omdat we met het toegangskaartje van het Henner Friisers Hus ook hier toegang hadden. Na twee minuten hadden we dit wel gezien. Ga dus zeker naar het café, het museum mag je overslaan!

Bruinvissafari in Middelfart met kinderen

Vanaf de nieuwe jachthaven liepen we in een paar minuten naar de oude jachthaven. Tegenover de viskiosk lag de boot Mira3 al klaar. Aan boord zaten naast Nederlanders, Denen, Duitsers en Italianen. De tocht duurt twee uur. Na de veiligheidschecks voeren we de haven uit.

We gingen de Kleine Belt op, op zoek naar bruinvissen. Zo voeren we onder de Oude brug door en hadden we zicht op de Nieuwe brug. We zaten op het dek, maar tijdens een regenbui konden we met z’n allen naar binnen.

Tijdens de reis werd uitleg gegeven over het gedrag en het leven van de bruinvissen in de Kleine Belt. De populatie bruinvissen is hier het grootst ter wereld. De uitleg werd in het Deens, Duits en Engels gegeven. Ook hadden ze een grote, neppe bruinvis mee.

Zodra iemand een bruinvis had gespot draaiden alle camera’s daar naar toe. Het was erg moeilijk om er een voor je lens te krijgen, omdat ze maar heel even boven komen. Het is leuker om gewoon lekker te kijken maar je wilt natuurlijk wel met een foto thuiskomen. Af en toe werd de boot stilgelegd als we een groepje bruinvissen hadden gespot. Het was heel ontspannen allemaal.

De meiden en wij genoten van het uitzicht. Op een privé landgoed zagen we zelfs nog herten lopen.

Praktische info bruinvissafari

Als je meegaat met de boot is een verrekijker handig om mee te nemen. Er is aan boord een toilet. Je kan drinken kopen op de boot, maar je mag ook zelf meegenomen eten en drinken aan boord nuttigen.

Website: https://www.mira3.dk/kopi-af-om-mira3
Adres: Havnegade 84, Middelfart
Kinderen tot 2 jaar gratis

Adres:
Brogade 6
Middelfart

bruinvissafari Middelfart

Henner Friisers Hus

Tijdens onze dag in Middelfart met kinderen zijn we ook naar het Henner Friisers Hus gegaan. We werden vriendelijk ontvangen bij de entree. Het Henner Friisers Hus is het oudste huis (uit 1580) dat in Middelfart staat, inmiddels is het een museum.

De eerste verdieping is gewijd aan de bruinvissen en de bruinvissenjacht. De rest van het museum vertelt de geschiedenis van Middelfart. Op de begane grond lagen oude gebruiksvoorwerpen, kleding en informatie over Middelfart en het gebouw zelf.

Speurtochten in het Henner Friisers Hus

Voor kinderen zijn er twee speurtochten (in het Engels). Een gaat door het hele museum en een is alleen voor de eerste verdieping (bruinvissen). Wij kozen voor de speurtocht over de bruinvissen. De meiden moesten een symbool met cijfer vinden. In totaal waren er acht vragen. Het was erg leuk en verrassend. In een hoek lagen grote knuffel bruinvissen, en op een groot touchscreen kon je een spel spelen.

Een van de vragen ging over het sonar geluid van de bruinvissen, hoe ze hun weg vinden in het water. Met een speciaal apparaatje konden de kinderen dit ook ervaren. Het apparaatje moest je in de hand houden, de ogen sluiten en gaan lopen. Het apparaatje begon te trillen als je tegen een muur stuitte.

Het was een erg leuke, interactieve speurtocht over de “bruinvis” verdieping. We waren er zeker wel een uurtje zoet mee. Echt een aanrader voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Praktische info Henner Friisers Hus

Entree: € 5,40 voor volwassenen, kinderen mogen gratis naar binnen. Met een kaartje heb je tevens toegang tot het museum Saerudstillinger. Pinnen is mogelijk.

We konden de jassen en tas kwijt in de kluisjes. Je doet hoesjes om je schoenen zodat de vloeren niet zouden beschadigen. De hoesjes kun je gratis pakken.

Bridgewalking in Middelfart

De Oude Kleine Beltbrug dient zowel voor spoor- als autoverkeer, fietsers en wandelaars. Bridgewalking hebben wij niet gedaan, maar omdat deze activiteit zo uniek is beschrijf ik ‘m wel. Het is zeker een aanrader als je in Middelfart met kinderen bent, zodra je kinderen groter zijn dan 1.40.

Bij Bridgewalking loop je heen en terug over beide kanten van de brug, op 57 meter hoogte, over het verkeer heen. De brug is 1,1 km lang. De gehele looproute loop je gezekerd aan de rails. Je hebt daarbij een harnas om en iedereen moet een grijze overall aan.

Vanwege veiligheidsvoorschriften mogen losse voorwerpen, zoals camera’s en telefoons niet mee. De minimale lengte om mee te mogen is 1.40 cm. De activiteit duurt ongeveer 2 uur . Bridgewalking kan in Europa alleen in Middelfart, en is daarom een unieke activiteit.

Adres:
The Bridge Walking Welcome Centre
Galsklintvej 4
Middelfart
Website
Gratis parkeergelegenheid
Toegang vanaf € 27, –

Middelfart met kinderen

Verder doen in Middelfart met kinderen

Naast de bruinvissafari, bridgewalking zijn er nog tal van andere (gratis) activiteiten in en rondom Middelfart te doen. Een rondje lopen door het oude centrum is ook de moeite waard, oude huizen kijken. En er zijn genoeg leuke winkels om binnen te kijken.

Praktische info Middelfart met kinderen

Je kunt je auto op diverse plekken parkeren, vaak met de blauwe schijf of in de parkeergarage. Wij parkeerden de auto aan de Havnegade. De blauwe schijf hebben wij een keer opnieuw gedraaid, omdat we er langer dan de drie uur toegestane tijd stonden. Het toeristeninformatiecentrum vind je hier ook, aan de Havnegade 6.

Kindervriendelijke accommodatie Middelfart

#1 Milling Hotel Park met familiekamers ligt op 100 meter van het treinstation van Middelfart en op ongeveer 1,5 km van de haven van Middelfart. Het biedt gratis WiFi, gratis parkeergelegenheid en een eigen restaurant, waar traditionele Deense gerechten geserveerd worden.

#2 Beach Park Middelfart is het eerste park van Landal op Funen! Het park ligt in een mooi natuurgebied.  Ga op ontdekking in het groen of verken de omgeving vanaf het water met een kajaktocht. Het park ligt vlakbij Fænøsund dat samen met de Kleine Belt heel veel leuke watersportmogelijkheden biedt. Neem een duik in het overdekte zwembad of als het lekker weer is in het openluchtzwembad. 

  • Overdekt zwembad en openluchtzwembad
  • Gameroom
  • Speeltuin

Meer over Denemarken na deze blog over Middelfart met kinderen?
Eva deelde wat je doet in het zuiden van Jutland met het gezin
Dit zijn tips voor Kopenhagen met kids
Heel leuk in Denemarken is het Universe Science Park.
Lees over ons bezoek aan het Tirpitz Bunkermuseum.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.