RIBE met kinderen – 3 tips voor leuke uitjes

Eva was tijdens de zomervakantie op vakantie in Denemarken met haar gezin. Tijdens hun rondreis verbleven ze in Ribe. Ribe is een stad vol geschiedenis: bewonder de Domkerk, de vakwerkhuizen en de keienstraten. Langs de rivier Ribe Vestera kom je leuke restaurants en terrasjes tegen. In deze blog deelt ze wat ze deden in Ribe met kinderen.

Leuk detail is dat Ribe de oudste stad van Denemarken is, Ribe ligt in Zuid-Jutland! Deze stad is niet heel groot, maar er is wel van alles te doen. Wij bezochten tijdens onze vakantie in Ribe het Vikingecenter en het Vadehavscentret.

Op rondreis en wil je dit niet zelf uitzoeekn? Deze 17-daagse familiereis per auto door Denemarken & Zweden komt langs oude Deense steden, Legoland, meren, de Bohuslän kustlijn met kleine baaien en kleurrijke dorpen en schiereiland Öland!

Ribe met kinderen

Vikingecenter

Even buiten het stadje ligt het Ribe VikingeCenter. Vanuit het stadscentrum is dit een fikse wandeling. Met onze gehuurde fietsen is dit perfect te doen. Na een zeer vriendelijke ontvangst konden we het openluchtmuseum betreden. Het centrum heeft een groot aantal vrijwilligers, die in hun vrije tijd in het complex “wonen” en leven zoals de Vikings het zoveel jaren geleden gedaan hebben. Verschillende van die “reenactment” liefhebbers zijn trouwens Nederlanders, maar ook veel Duitsers en uiteraard Denen hebben we mogen ontmoeten. Heel af en toe kom je ook een Belgische Viking tegen.

Het domein is redelijk uitgestrekt. Reken maar dat je minstens een halve dag nodig hebt om dit museum in Ribe met kinderen volledig te ontdekken.

Vikingecenter

Kinderen kunnen zich uitleven in bepaalde oude ambachten zoals het slaan van houten spijkers, het maken van een speer of pijl en het slaan van een munt. Zwaardvechten zoals echte Vikings of boogschieten als geoefende jagers waren bij onze jongens heel populair. Bij de ingang kan je, mits bijleggen, kiezen om deze activiteiten te doen. Je krijg dan een kaartje waar de verschillende activiteiten op vermeld staan en die je bij elke activiteit laat aftekenen.

Vikingecenter bezoeken in Ribe

In het domein staan verschillende langhuizen (een lang huis waar verschillende families samen woonden), een kerk, een aanlegsteiger, een boerderij waar je binnen mag. Hier worden volop activiteiten door de vrijwilligers gedaan. Iemand was bezig uit glas sieraden te maken, een ander was bij collega-Vikkings tattoos om ambachtelijke wijzen aan het zetten, er werd wol gesponnen en geverfd en de smidse werd een mes gemaakt, er werden heuse gezelschapsspelletjes gespeeld waar je als bezoeker kon deelnemen.

Vikingecenter

Naast het gezelschapsspelletje konden de kinderen (en volwassenen) ontdekken hoe de Viking kinderen zich vermaakten. En mocht uiteraard al die spelen uitgeprobeerd worden. Overal waar je kwam kon je uitleg vragen aan de aanwezige Viking en met veel enthousiasme werd deze verstrekt in verschillende talen.

Het Vikingcentrum geeft je de gelegenheid om zelf het leven als een Viking te ervaren en er voor een poosje deel van uit te maken. Dit museum is zeker een aanrader tijdens je vakantie in Denemarken. Let er wel op dat dit museum niet het hele jaar door geopend is!

Vadehavscentret

Vadehavscentret

Tijdens ons verblijf in Ribe met kinderen bezochten we het waddenzeemuseum “Vadehavscentret”. Hier krijg je beeld over de Waddenzee en haar bewoners, zowel boven, onder en langs het water. Je leert heel wat over de biologische omgeving in al haar pracht. Ook het belevingsgehalte van het museum was heel groot! Kinderen kunnen aan de hand van proefjes en puzzels zaken leren over de natuur in de omgeving. Je volgt in het museum een parcours en elke opstelling zorgt voor een frisse kijk op de inhoud. Het geheel is heel mooi vormgegeven.

Vadehavscentret
Vadehavscentret

Eilandje Mando

Enige minpuntje aan het Vadehavscentret vonden we de informatie over de tochten richting Mando. Bij laag water kan je immers over het wad rijden naar het eilandje Mando met 37 inwoners. Men kon ons niet de juiste informatie verstrekken rond de reistijden van de “watertaxi” waardoor we eerst het museum deden en nadien te laat waren voor deze wellicht ook bijzondere trip. Een reden om terug te gaan naar Ribe met kinderen?

We lieten het echter niet aan ons hart komen en trokken dan nog zelf even tot aan het wad, want wat je zag in het museum, moet je toch ook wel even in het echt zien nietwaar?

Eilandje Mando, foto Eva uit de blog over Zuid-Jutland

Ribe met kinderen | Tot slot

Combineer je bezoek aan Ribe met kinderen met het Nationaal Park de Waddenzee. Nederlandse blogger Eva schreef hierover in haar blog over Jutland met kinderen. Wij verbleven in Ribe tijdens onze rondreis Denemarken met kinderen en de stad Ribe heeft echt aangenaam verrast! Zouden we de rondreis nog eens overdoen, dan zouden we wellicht eindigen in Ribe. Dit keer begonnen we de route in Ribe.

De stad Ribe ligt op ongeveer 6,5 uur rijden vanaf Utrecht en op 7.50 uur rijden vanaf Antwerpen, lees eventueel de tips voor tussenstops in Duitsland.

  • Een aanrader voor gezinnen is bijvoorbeeld het Ribe Byferie Vakantiepark. Er is een speeltuin en een skatebaan op het park en als je er verblijft heb je gratis toegang tot zwembaden in de omgeving.

Meer over Denemarken:
Dit doe je in Aarhus met kids

Ribe met kinderen bezoeken

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën