11x Aarhus met kinderen | Kinderuitjes

Wat doe je in Aarhus met kinderen en waarom ga je naar deze Deense stad? Alyt was op vakantie in Jutland met haar gezin en zij bezochten Aarhus. In deze blog deelt zij haar tips voor leuke kinderactiviteiten in de stad.

Deze havenstad is de tweede stad van Denemarken. De stad begon als Vikinghaven. Leuk aan Aarhus is dat het een mooie mix van nieuw en oud is. Aarhus was in 2017 de culturele hoofdstad van Europa. Daarnaast is het een echte studentenstad. Er zijn veel museums en andere bezienswaardigheden te vinden. Wij verkenden de stad in één dag met de AarhusCARD. In deze blog deel ik wat de leuke kinderactiviteiten in Aarhus zijn.

Stedentrip Aarhus met kinderen

We begonnen onze stedentrip bij het ARoS  kunstmuseum. Vanaf de parkeergarage was het zo’n 15 minuten lopen. Het gebouw valt direct op omdat op het dak een regenboog panoramadek staat. Het mooie straatje, Mollestien, lag op de looproute dus daar stonden we direct even stil.

Wil je veel doen in de stad, schaf dan zeker de AarhusCARD aan. Je krijgt hiermee gratis toegang tot meer dan 40 musea, attracties en activiteiten in en rond Aarhus.

Mollestien bekijken

Mollestien

Dit is het meest gefotografeerde straatje van Aarhus. Ook wij hebben hier foto’s gemaakt. Met kleine, gekleurde huisjes en veel rozenstokken is het echt een idyllisch straatje. De meeste huisjes zijn in de 18e eeuw gebouwd. Het waren oorspronkelijk huizen met één verdieping. Dit straatje is prachtig en daarom is het haast een must als je in Aarhus bent.

Foto Eva in blog Zuid-Jutland

ARoS kunstmuseum

Nadat we Mollestien bezochten liepen we verder naar het ARoS kunstmuseum. Dit kunstmuseum staat bekend om zijn regenboog panoramadek, deze zie al van verre. Kinderen zijn welkom in dit museum. Er zijn vaste en wisselende collecties. Het museum is zo’n 20.000 vierkante meter groot.

Het symbool van het museum is toch wel het kunstwerk ‘The Boy’ van Ron Mueck. Bij de kassa werden hier al op gewezen. We zouden eigenlijk alleen maar naar het panoramadek gaan, maar omdat dit beeld zo bekend is, hebben we hier toch even naar gekeken.

ARoS Kunstmuseum

Het is een levensecht beeld van vijf meter hoog. Het is een jongen die op zijn hurken zit. Heel indrukwekkend als je ervoor staat. De meiden vonden het prachtig, leek net echt! De rest van de collecties hebben we niet bekeken, we kwamen tenslotte voor het panoramadek.

De meiden begonnen door het panoramadek te rennen (dat mag) op zoek naar hun lievelingskleur. Je had fantastisch uitzicht over de stad. En je kan hier prachtige foto’s maken. De stad krijgt elke keer een andere kleur. Het glas wisselt om de paar meter van kleur. Het panoramadek is een cirkel, je kunt een heel rondje lopen. Het museum heeft ook een prachtige shop met allerlei hebbedingen, boeken. Dit is wel erg prijzig.

Den Gamle By

Den Gamle By (de oude stad)

Vanaf ARoS was het zo’n tien minuten lopen naar Den Gamle By. Dit is een levend openluchtmuseum met oude gebouwen uit de Deense geschiedenis. Er zijn drie jaartallen die centraal staan, namelijk: 1864, 1927 en 1974.

Je kunt rondlopen en de huisjes, werkplaatsen en andere gebouwen van binnen bekijken. In de straatjes kun je mensen in klederdracht, maar ook paarden met koetsen tegenkomen. Tegen betaling kan je er een rondrit mee maken.

Verder kun je kennismaken met de bewoners, hun beroepen en hobby’s en een kijkje nemen op de tuinderijen. Op de huisjes staat vaak een bordje met uitleg. Veel huisjes zijn elders in Denemarken afgebroken en hier weer opgebouwd. Dit openluchtmuseum is zeker een aanrader in Aarhus met kinderen.

Jaar 1864

Het jaartal 1864 vonden wij het leukst, de paarden met koetsen trok de aandacht van mijn jongste meid. En de oude kermis vonden ze geweldig, vooral de ouderwetse schommelbootjes. Ook konden we hier andere ouderwetse spellen spelen, zoals steltlopen en hoepelen.

Overal in het park is eten en drinken verkrijgbaar, maar je mag ook zelf eten en drinken meenemen. Er zijn hier veel picknickplaatsen, zowel binnen als buiten.

In het jaar 1927 wordt de inrichting van de huizen al iets luxer en krijgen ze meer vertrekken. In een van de gebouwen zat ook een speelgoedmuseum. Ook zien we een ouderwetse auto staan.

Aarhus met kids

In 1974 kun je door een winkelstraat lopen. We zijn de radio/televisiewinkel en een supermarkt binnengelopen. Geweldig om te zien dat er alleen nog maar zwart wit tv’s werden verkocht. En konden we een kijkje nemen in een kinderdagverblijf.

In een van de gebouwen in de winkelstraat was een tentoonstelling die de geschiedenis van Aarhus vertelt (Aarhus Story).  Ergens op een pleintje stond een prachtige VW kever, hing de was buiten en in de brommerwerkplaats waren mannen aan het sleutelen aan een van de brommers.

We vonden het een erg leuk museum. We hebben ons zo’n 2,5 uur ontzettend vermaakt.

Tivoli Friheden
Tivoli Friheden

Tivoli Friheden

Buiten het centrum staat Tivoli Friheden. Tivoli Friheden is een groot amusementspark, waar zowel openluchtconcerten worden gegeven, als een attractiepark staat. Er zijn zowel attracties voor kleine kinderen als volwassenen. Ook kun je hier zomers barbecueën, zijn er speeltuinen, picknickplekken, restaurants en barretjes.

Kijk even goed wanneer het park geopend is als je in Aarhus met kinderen bent. Buiten het hoogseizoen is het niet elke dag open. Je kan gratis parkeren in de omgeving van het park. Om het  park binnen te mogen gaan betaal je entree, voor de attracties betaal je apart, mocht je hier gebruik van willen maken. Met de Aarhuscard hoef je geen entree te betalen (wel moet je de attracties betalen). Er zijn ook combitickets te koop (entree+attracties).

Wat betaal je voor de attracties

Ben je groter dan 90 cm betaal je €16, – voor de attracties. Je krijgt een armbandje (turband) waarmee je onbeperkt gebruik mag maken van de attracties. Je kan ook losse tickets (Tivoletter) kopen á € 1,35.

In het park hangt een infobord wat elke attractie kost (hoeveel losse tickets)  en voor wie de attractie (qua lengte) geschikt is, dit alles staat ook in de folder die daar verkrijgbaar is. Wij mochten geen drinken meenemen, dit werd bij de ingang gecontroleerd.

Wij kozen ervoor om losse tickets te betalen. En in een restaurant hier hebben wij gegeten. Na het eten hebben wij ons nog vermaakt in de speeltuinen en in de waterbootjes (zwaantjes) waar je gratis in mocht.

‘Den Uendelige Bro’

Buiten het centrum ligt de oneindige brug, ‘Den Uendelige Bro’.  Deze brug (cirkel) loopt gedeeltelijk door de zee en over het strand. Je kunt er een rondje (omtrek 180 meter) overheen lopen. De brug ligt op het Ballehage Strand. Het kunstwerk is te zien van mei t/m oktober.

Aarhus Street Food

Blogger Eva was in de wintermaanden op vakantie in Aarhus met kinderen, lees hierover in de blog over Jutland met kids.

Zij hebben gegeten bij Aarhus Street Food. Dat is een drukbezochte overdekte foodhall met stalletjes met eten van over heel de wereld. Je kunt er fish en chips eten, pulled pork, Vietnamese en Oegandese gerechten, allerlei soorten burgers, shoarma, pasta, hot dogs, Deense gehaktballetjes natuurlijk. Het eten is snel klaargemaakt en er is een kinderhoek.

Aarhus met kinderen

Andere kinderactiviteiten in en rondom Aarhus

Met de Aarhuscard kun je naar erg veel leuke en interessante museums en andere bezienswaardigheden in Aarhus met kinderen:

  • De botanische tuinen (ligt tegen Den Gamle By aan),
  • Steno Science Museum,
  • Naturhistorisk Museum,
  • AQUA Akcarium & Dyrepark.

Er is zoveel te doen in Aarhus, wij moesten echt keuzes maken. Vergeet ook niet een rondje door het mooie centrum te lopen. Het warenhuis Magasin, of de speelgoedafdeling bij winkel Paustian (houten speelgoed) zijn aanraders.

Overnachten in Aarhus met kinderen

Wil je overnachten in Aarhus? Bekijk dan bijvoorbeeld deze opties.

#1 Hotel GUESTapart heeft appartementen, een sauna, restaurant, fitnesscentrum, gemeenschappelijke lounge en een terras.

#2 Hotel Atlantic biedt uitzicht op de stad en de haven ligt in het centrum van Aarhus, op 500 meter van het Store Torv-plein.

De AarhusCARD

De AarhusCARD geeft je gratis toegang tot meer dan 20 musea, attracties en activiteiten (bijvoorbeeld rondleidingen). Daarnaast kun je gratis gebruik maken van de bus in Aarhus en omgeving, de Hop On Hop Off bus en kun je gratis parkeren in parkeergarage Navitas (dichtbij het centrum).

De AarhusCARD kun je onder andere kopen bij DOKK1, bij het toeristeninformatiecentrum. Er zijn kaarten te koop vanaf 1 dag, voor kinderen betaal je een gereduceerd tarief. Kinderen kunnen veel museums/activiteiten gratis bezoeken. Overweeg eerst of het de moeite waard is om voor je kinderen een AarhusCARD aan te schaffen.

Kan een 24 uur AarhusCARD voor een dag uit?

Voor ons kon de 24 uur AarhusCARD voor volwassen uit, die voor de kinderen niet. Per volwassene hebben we zo’n € 12,- bespaard. Daarbij betaalden we geen parkeerkosten, omdat we met de voucher gratis konden parkeren in parkeergarage Navitas.

Gratis parkeren met AarhusCARD

In het overzichtsboekje die je bij de aanschaf van een AarhusCARD krijgt, zit een voucher. Op de voucher vul je de datum en tijd in van je bezoek aan Aarhus en het AarhusCARD nummer. Leg vervolgens de voucher achter je autoraam. Deze parkeergarage staat dichtbij DOKK1 en op loopafstand van het centrum en museums zoals Den Gamle By en ARoS.

Adres Navitas parkeergarage: Inge Lehmans Gade 10 (let wel: parkeer in de groene zone)

Verder lezen na deze blog over Aarhus met kinderen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.