Parijs met kinderen | 15+ kinderactiviteiten

Tips voor kinderactiviteiten in Parijs

1

Parijs, een stad met 2,25 miljoen inwoners, dient zich meer dan prima voor een citytrip met kinderen. Naast de geijkte bezienswaardigheden is er in de lichtstad zoveel meer te doen! Onlangs bezochten wij Parijs en daar hebben we alle tijd voor genomen. Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Parijs met kinderen.

De gemiddelde reisperiode is zo’n drie dagen, maar met kinderen haal je meer uit je verblijf als je kiest voor een langer verblijf. Zo kan je naast het bezoeken van de welbekende plekken zoals de Eiffeltoren en de Sacre Coeur ook de tijd nemen voor activiteiten die zeker voor kinderen erg leuk zijn.

Tip: laat de voorpret van je reis ook bij je kinderen beginnen. Leen bij de bibliotheek speciale kinderboeken over Parijs of geef een leuk doe-boek cadeau. Hier wat leuke en leerzame titels: Lonely Planet, verboden voor ouders; Kidscitytrips.nl – Parijs; Drawyourmap – Parijs.

Parijs met kinderen – praktische info

Parijs bereiken vanuit Nederland en België

Parijs bereik je vanuit Nederland het gemakkelijkst door op tijd een ticket voor de Thalys te boeken. Vanaf Brussel gaat deze snelle trein op volle snelheid wat al een hele beleving op zich is. Bekijk direct de aanbiedingen!

Parijs heeft een overschot aan hotels en er is altijd wel een kamer ergens te boeken. Wij kozen voor een iets wat simpel hotelletje vlakbij Gare du Nord, centraal gelegen in de stad en een goede plek om de stad vanuit te verkennen. Dit zijn betaalbare hotels in Parijs!

Je kan Parijs ook eenvoudig bereiken met de auto. Met de kinderen is dit wel zo handig. Wel is het belangrijk om te weten dat er in Parijs een permanente milieuzone van kracht is. Om Parijs binnen te rijden heb je een sticker nodig. Als je die niet hebt riskeer je een boete van € 68, -. Bestel direct jouw vignet voor Parijs via Ecovignetfrankrijk.be.

Tips voor een stedentrip Parijs met kinderen

Met de metro bereik je alles! Als je meerdere dingen op één dag wilt doen is er de metro. De kinderbeentjes moeten al heel wat kilometers afleggen en af en toe de metro pakken is dan echt een uitkomst.

Uiteraard hebben wij ook bovenop de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe gestaan en hebben we met open mond naar de prachtige glas in lood ramen staan kijken van de Notre Dame, maar Parijs is meer dan dat! In Parijs zijn de meeste bezienswaardigheden voor EU inwoners onder de 25 jaar gratis te bezoeken. Hierdoor is het mede aantrekkelijk om de dure stad Parijs te bezoeken. Je legt hier zo 15 euro voor 2 cola neer, maar musea bezoeken kost hier vaak niets.

Tip: er zijn verschillende kaartjes voor het openbaar vervoer te koop. Hiervoor koop je losse kaartjes, een carnet (een bundel van 10 kaartjes) of een Paris Visite. Reken goed uit op welke manier je het voordeligste uit bent.

Doen in Parijs met kinderen

Parijs is verdeeld in 20 arrondissementen, deze lopen als een spiraal om elkaar heen. Arrondissement één is het centrum en hoe verder je van het centrum raakt, hoe hoger het arrondissementsnummer.

Dit artikel heeft die arrondissementen als leidraad genomen, handig om precies te weten waar iets ligt. Niet ieder arrondissement zal genoemd worden. Alleen die waar iets leuks te doen is voor kinderen dat nog redelijk onbekend is.

Arrondissement 1: Louvre-Les Halles

Het Louvre is misschien niet een plek waarvan je direct denkt dat het interessant kan zijn voor kinderen. Het staat bekend vanwege de Mona Lisa, maar als je kind de boeken van Dummie de Mummie heeft gelezen kan hij zijn hart ophalen op de Egyptische afdeling van het Louvre.

Een flinke collectie geeft goed weer hoe het nou precies zat met de mummies. Hoewel je je een hele aaneengesloten dag kan doorbrengen in het Louvre, een voordeel van het kaartje is dat je onbeperkt in en uit het museum op één dag kan gaan. En dat is misschien wel extra aantrekkelijk.

Tussendoor kan je bijvoorbeeld de beste warme chocolademelk van Parijs drinken bij Angelina aan Rue de Rivoli 226 dat om de hoek van het Louvre ligt. Je waant je hier in ergens in 1800. Het interieur en het bedienend personeel passen helemaal bij de victoriaans ogende toonbank vol prachtige gebakjes.

Arrondissement 2: Bourse-Bibliothèque

Mocht je je helemaal kunnen verliezen in stijl van het Victoriaanse tijdperk, ga dan ook eens tijdens je verblijf op zoek naar één of meerdere van de 20 overgebleven “shopping malls avant la lêtre”. Deze voorlopers van warenhuizen liggen redelijk verscholen, maar zijn te mooi om over te slaan.

De glazen daken, de charmes en de vele boetiekjes van deze diverse galerieën laten je de drukte van de stad echt vergeten. Galerie Vivienne is de mooiste. Maar Passage des Panoramas en Passage Joufrey mogen er ook zeker zijn. 

Ieder poppenmeisje kan haar hart ophalen bij “Pain d’épice” in Passage Joufrey(arrondissement 9). Alles wat je nodig hebt om een poppenhuis te maken kan je hier vinden. Van een ieniemienie appeltje tot een hippe bank.

Arrondissement 3: Temple

Rue de Montmorency 51 heeft een link met de Harry Potter boeken en films. In dit oudste huis van Parijs heeft  Flamel gewoond, een vriend van Perkamentus de oude tovernaar uit deze verhalen.

Arrondissement 4: Hôtel de Ville-Marcus

In dit arrondissement staat het stadhuis. Een indrukwekkend groot gebouw, maar er vlakbij staat de welbekende Notre Dame. Kijk voor je vertrek naar Parijs met kinderen samen naar de film “Klokkenluider van de Notre Dame”. Kinderen zien deze prachtige Kathedraal door heel andere ogen na het kijken van deze film.

Op het plein voor de Notre Dame ligt Point Zèro des routes de France. Het is even zoeken, maar deze speurtocht is voor kinderen erg leuk! Zo’n groot plein en ergens ligt er een ronde steen tussen de keien. Alle afstanden tussen Parijs en andere steden worden vanaf dit punt gemeten.

Na afloop ga je bij glacier Berthillon aan rue Saint-Louis 29-3 langs. Het is de oudste ijsmaker van Parijs. Ze verkopen er de lekkerste ijs- en sorbetbollen die je je maar kan voorstellen.

Arrondissement 5: Quartier Latin

Deze wijk staat bekend als een studentenwijk en de geuren van de vele bistros’s komt je tegemoet. Het bruist er!
Kinderen kunnen helemaal op gaan in één van de vele souvenirwinkels, op zoek naar een Eiffeltoren op slaapkamerformaat.

Breng zeker een bezoekje aan de boekhandel “Shakespeare & Co” tegenover de Notre Dam (Rue de la Bûcherie 37). Het is een stampvolle boekhandel uit 1919 in een eigenlijk veel te kleine ruimte, maar de geschiedenis druipt ervan af.

Laat kinderen op de eerste etage een briefje plakken op de muur met daarop een wens voor de andere lezers. En kunnen zij de levende poes vinden die haar plekje heeft tussen de boekenMaar wat mensen eigenlijk niet weten, is dat in deze wijk ook een amfitheater schuilt, Arènes de Lutèce aan Rue Monge 49.

In de eerste eeuw na Christus werd deze arena gebouwd om o.a. gladiatorengevechten en theatervoorstellingen in te houden. Deze arena is het oudste gebouw van Parijs.

Door de jaren heen heeft deze arena een hoop moeten doorstaan. Op dit moment is het een openbaar plein. Neem een picknick mee en geniet van je broodjes terwijl je in de zon zit op één van de tribunes en kijkt naar de spelende kinderen.

Arrondissement zes: Saint Germain-Luxembourg

Saint Germain staat bol van trendy winkeltjes en restaurantjes. Maar ook hier heeft er weer genoeg in de geschiedenis plaatsgevonden. Tijdens de Franse Revolutie vond er ook een metrische revolutie plaats. Aan Rue de Vaugirard 36 is hier nog een overblijfsel van. In de muur hangt nog een marmeren overblijfsel van één meter.

Tijdens deze revolutie definiërden weterschappers één meter als tien miljoenste deel van de afstand tussen de Noordpool en de evenaar. Deze marmeren meter betreft de enige juiste afstand ter wereld die wereldwijd nu in gebruik is. Leuk voor kinderen om te zien hoe zoiets nou eigenlijk is ontstaan.

Arrondissement 7: Eiffeltoren – Invalides

Iedereen wil de La Tour Eiffel op en dat moet je ook zeker doen, hoewel het uitzicht vanaf de Arc de Triomphe (arrondissement 8) veel mooier is. Je ziet dan immers de Eiffeltoren boven alles uit steken. Zodra de zon onder is zullen de vele lampen op de Eiffeltoren een lichtshow geven. Dit gebeurt elk hele uur 5 minuten lang.

Breng ook een bezoek aan de winkel Deyrolle, kinderen zullen hier hun ogen uitkijken. De winkel aan Re du Bac 46 is al eeuwen lang gespecialiseerd in dieren. De winkel heeft een enorme collectie aan opgezette dieren, zowel de grote exotische exemplaren als de iets kleinere.

Arrondissement 14: Montparnasse-Alésia

De catacomben van Parijs mogen niet gemist worden. Wellicht niet aan te raden met zeer jonge kinderen, want in een gedeelte van de Parijse ondergrondse tunnels liggen aan de Avenue de colonel Henri Rol-Tanguy 1 liggen beenderen van zo’n zes miljoen Parijsenaren opgeslagen.

In de 18e en 19e eeuw werd een deel van deze tunnels gebruikt als depot omdat de kerkhoven overvol waren. Het is een vreemde gewaarwording als je een wandeling tussen de botten en schedels. Eng is het niet te noemen, bizar wel.

Arrondissement 15: Vaugirard-Tour Montparnasse

Altijd gedacht dat alleen New York een vrijheidsbeeld heeft om mee te pronken? New York kreeg het Statue of Liberty als geschenk van Parijs. Maar ter ere van de honderste verjaardag van de Franse revolutie schonk de Franse gemeenschap in de VS Lady Liberty aan Parijs, een miniatuur versie van 11,5 meter.

Lady Liberty staat op het puntje van Ile des Cygnes bij Pont Grenelle. Met mooi weer kan je vervolgens een prachtige wandeling maken over een dunne wandelstrook midden in de Seine richting Pont Bir Hakeim. Een bijzondere brug want hij bestaat uit twee delen: bovenlangs gaat de metro en onderlangs auto’s en voetgangers.

Meer Frankrijk? Bekijk Rouen, Nice en Bordeaux!

Tip: koop vanuit Nederland al toegangskaarten voor de bezienswaardigheden. Dit is goedkoper en scheelt je in  Parijs heel veel wachten. Met een gekochte kaart kom je in een fastrow en ben je sneller aan de beurt. Of overweeg een museumpas die je toegang geeft tot ongeveer 50 Parijse musea.

1 reactie
  1. Denise zegt

    Hoi, je reageerde op instagram dat je net als ik een blog over Parijs had geschreven. Ik zie inderdaad weer heel andere tips dan ik in mijn blog heb gegeven en je hebt het leuk beschreven. Ik mis alleen foto’s. Iets meer (eigen) foto’s vind ik altijd leuk, dus die zou ik er als ik jou was in hebben gezet. Zelf heb ik er misschien iets te veel foto’s van de kinderen ingezet, maar dat vond ik nou juist wel zo leuk, juist omdat de kinderen zélf het ook zo leuk vonden. Maar leuke tips verder!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.