Parijs met kinderen | 25+ kinderactiviteiten

Tips voor kinderactiviteiten in Parijs

1

Wat doe je in Parijs met kinderen? Bloggers Sigrid en Jessica waren allebei in deze stad met hun gezin. In deze blog delen zij tips voor bekende en minder bekende kinderactiviteiten in deze Franse stad.

Ben jij in de stad geweest en mis je tips? Laat het ons weten, dan zetten we ze erbij!

Parijs met kinderen bezoeken

Parijs, een stad met 2,25 miljoen inwoners, dient zich meer dan prima voor een citytrip met kinderen. Naast de geijkte bezienswaardigheden is er in de lichtstad zoveel meer te doen! Onlangs bezochten wij Parijs en daar hebben we alle tijd voor genomen. Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Parijs met kinderen.

De gemiddelde reisperiode voor een stedentrip Parijs is zo’n drie dagen, maar met kinderen haal je meer uit je verblijf als je kiest voor een langer verblijf.

Zo kan je naast het bezoeken van de welbekende plekken zoals de Eiffeltoren en de Sacre Coeur ook de tijd nemen voor activiteiten die zeker voor kinderen erg leuk zijn.

In de blog staan allerlei tips voor Parijs: met mooi weer, voor regenachtige dagen, buitenactiviteiten en binnenpret. Sommige tips zijn leuk voor tieners, andere zijn geschikter voor jonge kinderen.

Tip: laat de voorpret van je reis ook bij je kinderen beginnen. Leen bij de bibliotheek speciale kinderboeken over Parijs of geef een leuk doe-boek cadeau. Hier wat leuke en leerzame titels: Lonely Planet, verboden voor oudersDrawyourmap – Parijs.

Bekende kinderactiviteiten in Parijs

Eiffeltoren

De Eiffeltoren, die moet je echt gezien hebben! Vanaf boven geniet je van een geweldig uitzicht over de hele stad. Maar echt spectaculair zijn de glazen platen in de vloer. Mijn kids gingen er meteen op hun buik op liggen om naar beneden te kijken.

Witte taart

De bijnaam van de Sacre Coeur is ‘de witte taart’. Met zo’n naam krijg je de kids wel enthousiast voor een kerk! Maak er ook meteen een wedstrijdje van. Wie heeft als eerste alle traptreden geteld?

Picknicken

Doe net als de Fransen en ga voor een picknick in het park. Koop bij een boulangerie een paar verse baguettes en croissants. Of verwen je zelf met een croque monsieur, pain au chocolat, eclair, quiche of sandwiches.

Parijs met kinderen

Jardin du Luxembourg

Ons favoriete park in Parijs is Jardin du Luxembourg! Lunchen bij de grote vijver met uitzicht op de Eiffeltoren.

Daarna kunnen de kids op de vijver zeilbootjes laten varen met stokken. En van een coole kabelbaan gaan in de speeltuin: le Poussin vert. Ideaal als je in Parijs met kinderen bent.

Centre Pompidou

Wij waren in Malaga met kinderen bij het Centre Pompidou en dat vonden we erg leuk. Het is een kunstmuseum en in Parijs is er ook een vestiging. In Parijs zijn er geregeld tentoonstellingen voor kinderen, dus bekijk zeker welke opties er zijn als jij in de stad bent.

Jardin des Plantes

Een ander mooi park in Parijs is het Jardin des Plantes. Hier is een van de leuke kindermusea van de stad gevestigd: de Grande Galerie de l’Evolution van het natuurhistorisch museum. Daarnaast zijn er in het park allerlei speelplekken en een doolhof, er is een dierentuin, botanische kas en een museum met dinosaurusbotten.

Parc Zoologique

Een van de kinderactiviteiten die altijd goed in de smaak vallen is een bezoek aan de dierentuin. In Parijs kan je naar het Parc Zoologique. Dit dierenpark ligt wel wat buiten de stad.

Parc Rives de Seine

Op de kades van de Seine is van alles te beleven. Favoriet bij ons zijn de klimwanden. Er is ook een supergroot krijtbord, ganzenbord, drijvende tuin, dansen onder de brug. Bijna 2,5 kilometer fun langs de Seine.

Metro

Zelf de route met de metro uitzoeken naar de volgende ‘attractie’. Het lijkt wel een speurtocht met al die verschillende kleuren lijnen. En sta er niet gek van te kijken dat je kids sneller de route weten dan jij.

Cité des Enfants

Het museum Cité des Enfants is een wetenschapsmuseum, goed vergelijkbaar met onder andere NEMO in Amsterdam en Le Pass in België. Je kan allerlei experimenten doen. Anders dan bij de genoemde musea in Nederland en België kan je hier enkel tijdens een tijdslot van 1,5 uur naar binnen.

Champs-Élysée

Windowshoppen bij dure merken en leuke kidsshops. De Disney store natuurlijk. Maar ook Sehopra met een wand vol zeepjes in regenboogkleuren en je nagels zelf lakken. Of bij Renault de nieuwste gadgets bekijken.

Berthillon

De bekendste ijsjeswinkel van Parijs is Berthillon. Er zijn twee winkels, in de buurt van de Ile Saint-Louis.

Disneyland Parijs

We kunnen de blog over Parijs met kinderen niet schrijven zonder dat we Disneyland Parijs noemen. Het welbekende pretpark is wereldberoemd en voor veel mensen is dit een aparte vakantiebestemming. Je kan een bezoek natuurlijk combineren met je stedentrip.

Doen in Parijs met kinderen

Dan gaan we verder met de minder bekende kinderactiviteiten in Parijs, van de hand van Sigrid en haar dochter. Uiteraard hebben wij ook bovenop de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe gestaan en hebben we met open mond naar de prachtige glas in lood ramen staan kijken van de Notre Dame, maar Parijs is meer dan dat! 

Parijs is verdeeld in 20 arrondissementen, deze lopen als een spiraal om elkaar heen. Arrondissement één is het centrum en hoe verder je van het centrum raakt, hoe hoger het arrondissementsnummer.

Dit artikel heeft die arrondissementen als leidraad genomen, handig om precies te weten waar iets ligt. Niet ieder arrondissement zal genoemd worden. Alleen die waar iets leuks te doen is voor kinderen dat nog redelijk onbekend is.

Arrondissement 1: Louvre-Les Halles

Het Louvre is misschien niet een plek waarvan je direct denkt dat het interessant kan zijn tijdens je stedentrip Parijs met kinderen. 

Het staat bekend vanwege de Mona Lisa, maar als je kind de boeken van Dummie de Mummie heeft gelezen kan hij zijn hart ophalen op de Egyptische afdeling van het Louvre.

Een flinke collectie geeft goed weer hoe het nou precies zat met de mummies. Hoewel je je een hele aaneengesloten dag kan doorbrengen in het Louvre, een voordeel van het kaartje is dat je onbeperkt in en uit het museum op één dag kan gaan. En dat is misschien wel extra aantrekkelijk.

Tussendoor kan je bijvoorbeeld de beste warme chocolademelk van Parijs drinken bij Angelina aan Rue de Rivoli 226 dat om de hoek van het Louvre ligt. Je waant je hier in ergens in 1800. Het interieur en het bedienend personeel passen helemaal bij de victoriaans ogende toonbank vol prachtige gebakjes.

Arrondissement 2: Bourse-Bibliothèque

Mocht je je helemaal kunnen verliezen in stijl van het Victoriaanse tijdperk, ga dan ook eens tijdens je verblijf op zoek naar één of meerdere van de 20 overgebleven “shopping malls avant la lêtre”. Deze voorlopers van warenhuizen liggen redelijk verscholen, maar zijn te mooi om over te slaan.

De glazen daken, de charmes en de vele boetiekjes van deze diverse galerieën laten je de drukte van de stad echt vergeten. Galerie Vivienne is de mooiste. Maar Passage des Panoramas en Passage Joufrey mogen er ook zeker zijn. 

Ieder poppenmeisje kan haar hart ophalen bij “Pain d’épice” in Passage Joufrey(arrondissement 9). Alles wat je nodig hebt om een poppenhuis te maken kan je hier vinden. Van een ieniemienie appeltje tot een hippe bank.

Arrondissement 3: Temple

Rue de Montmorency 51 heeft een link met de Harry Potter boeken en films. In dit oudste huis van Parijs heeft  Flamel gewoond, een vriend van Perkamentus de oude tovernaar uit deze verhalen.

Parijs met kinderen

Arrondissement 4: Hôtel de Ville-Marcus

In dit arrondissement staat het stadhuis. Een indrukwekkend groot gebouw, maar er vlakbij staat de welbekende Notre Dame. Kijk voor je vertrek naar Parijs met kinderen samen naar de film “Klokkenluider van de Notre Dame”. Kinderen zien deze prachtige Kathedraal door heel andere ogen na het kijken van deze film.

Op het plein voor de Notre Dame ligt Point Zèro des routes de France. Het is even zoeken, maar deze speurtocht is voor kinderen erg leuk! Zo’n groot plein en ergens ligt er een ronde steen tussen de keien. Alle afstanden tussen Parijs en andere steden worden vanaf dit punt gemeten.

Na afloop ga je bij glacier Berthillon aan rue Saint-Louis 29-3 langs. Het is de oudste ijsmaker van Parijs. Ze verkopen er de lekkerste ijs- en sorbetbollen die je je maar kan voorstellen.

Arrondissement 5: Quartier Latin

Deze wijk staat bekend als een studentenwijk en de geuren van de vele bistros’s komt je tegemoet. Het bruist er en daarom is het zeker leuk om te bezoeken tijdens je verblijf in Parijs met kinderen.

Kinderen kunnen helemaal op gaan in één van de vele souvenirwinkels, op zoek naar een Eiffeltoren op slaapkamerformaat.

Breng zeker een bezoekje aan de boekhandel “Shakespeare & Co” tegenover de Notre Dam (Rue de la Bûcherie 37). Het is een stampvolle boekhandel uit 1919 in een eigenlijk veel te kleine ruimte, maar de geschiedenis druipt ervan af.

Laat kinderen op de eerste etage een briefje plakken op de muur met daarop een wens voor de andere lezers. En kunnen zij de levende poes vinden die haar plekje heeft tussen de boekenMaar wat mensen eigenlijk niet weten, is dat in deze wijk ook een amfitheater schuilt, Arènes de Lutèce aan Rue Monge 49.

In de eerste eeuw na Christus werd deze arena gebouwd om o.a. gladiatorengevechten en theatervoorstellingen in te houden. Deze arena is het oudste gebouw van Parijs.

Door de jaren heen heeft deze arena een hoop moeten doorstaan. Op dit moment is het een openbaar plein. Neem een picknick mee en geniet van je broodjes terwijl je in de zon zit op één van de tribunes en kijkt naar de spelende kinderen.

Arrondissement zes: Saint Germain-Luxembourg

Saint Germain staat bol van trendy winkeltjes en restaurantjes. Maar ook hier heeft er weer genoeg in de geschiedenis plaatsgevonden. Tijdens de Franse Revolutie vond er ook een metrische revolutie plaats. Aan Rue de Vaugirard 36 is hier nog een overblijfsel van. In de muur hangt nog een marmeren overblijfsel van één meter.

Tijdens deze revolutie definiërden weterschappers één meter als tien miljoenste deel van de afstand tussen de Noordpool en de evenaar. Deze marmeren meter betreft de enige juiste afstand ter wereld die wereldwijd nu in gebruik is. Leuk voor kinderen om te zien hoe zoiets nou eigenlijk is ontstaan.

Arrondissement 7: Eiffeltoren – Invalides

Iedereen wil de La Tour Eiffel op en dat moet je ook zeker doen, hoewel het uitzicht vanaf de Arc de Triomphe (arrondissement 8) veel mooier is. Je ziet dan immers de Eiffeltoren boven alles uit steken. Zodra de zon onder is zullen de vele lampen op de Eiffeltoren een lichtshow geven. Dit gebeurt elk hele uur 5 minuten lang.

Breng ook een bezoek aan de winkel Deyrolle, kinderen zullen hier hun ogen uitkijken. De winkel aan Re du Bac 46 is al eeuwenlang gespecialiseerd in dieren. De winkel heeft een enorme collectie aan opgezette dieren, zowel de grote exotische exemplaren als de iets kleinere. Zeker een aanrader voor je stedentrip Parijs met kinderen.

Arrondissement 14: Montparnasse-Alésia

De catacomben van Parijs mogen niet gemist worden. Wellicht niet aan te raden met zeer jonge kinderen, want in een gedeelte van de Parijse ondergrondse tunnels liggen aan de Avenue de colonel Henri Rol-Tanguy 1 liggen beenderen van zo’n zes miljoen Parijsenaren opgeslagen.

In de 18e en 19e eeuw werd een deel van deze tunnels gebruikt als depot omdat de kerkhoven overvol waren. Het is een vreemde gewaarwording als je een wandeling tussen de botten en schedels. Eng is het niet te noemen, bizar wel.

Parijs met kinderen

Arrondissement 15: Vaugirard-Tour Montparnasse

Altijd gedacht dat alleen New York een vrijheidsbeeld heeft om mee te pronken? New York kreeg het Statue of Liberty als geschenk van Parijs. Maar ter ere van de honderste verjaardag van de Franse revolutie schonk de Franse gemeenschap in de VS Lady Liberty aan Parijs, een miniatuur versie van 11,5 meter.

Lady Liberty staat op het puntje van Ile des Cygnes bij Pont Grenelle. Met mooi weer kan je vervolgens een prachtige wandeling maken over een dunne wandelstrook midden in de Seine richting Pont Bir Hakeim. Een bijzondere brug want hij bestaat uit twee delen: bovenlangs gaat de metro en onderlangs auto’s en voetgangers.

Meer Frankrijk? Bekijk Rouen, Nice en Bordeaux!

Tip: koop vanuit Nederland al toegangskaarten voor de bezienswaardigheden. Dit is goedkoper en scheelt je in  Parijs heel veel wachten. Met een gekochte kaart kom je in een fastrow en ben je sneller aan de beurt. Of overweeg een museumpas die je toegang geeft tot ongeveer 50 Parijse musea.

Parijs met kinderen – praktische info

Parijs bereiken vanuit Nederland en België

Deze Franse stad bereik je vanuit Nederland het gemakkelijkst door op tijd een ticket voor de Thalys te boeken. Vanaf Brussel gaat deze snelle trein op volle snelheid wat al een hele beleving op zich is. Bekijk direct de aanbiedingen!

Je kan Parijs ook eenvoudig bereiken met de auto. Met de kinderen is dit wel zo handig. Wel is het belangrijk om te weten dat er in Parijs een permanente milieuzone van kracht is. Om Parijs binnen te rijden heb je een sticker nodig. Als je die niet hebt riskeer je een boete van € 68, -.

Kindvriendelijk overnachten in Parijs

Parijs heeft een overschot aan hotels en er is altijd wel een kamer ergens te boeken. Wij kozen voor een iets wat simpel hotelletje vlakbij Gare du Nord, centraal gelegen in de stad en een goede plek om de stad vanuit te verkennen. Dit zijn betaalbare hotels in Parijs!

Als je wilt kan je ook een stedentrip Parijs boeken via TUI. Soms zijn dit losse accommodaties, soms zit de reis erbij in. Net wat jij prettig vindt! Bekijk de opties van TUI hier.

Een aantal tips voor prettige hotels en familiekamers in de stad zijn:

Tips voor het ontdekken van de stad tijdens een stedentrip Parijs met kinderen

Met de metro bereik je alles! Als je meerdere dingen op één dag wilt doen is er de metro. De kinderbeentjes moeten al heel wat kilometers afleggen en af en toe de metro pakken is dan echt een uitkomst.

Of je koopt een kaartje voor de Hop On Hop Off Boot of bus! Er zijn diverse aanbieders.

Een andere optie is om een stukje te rijden in het treintje Petit Train Touristique. De kinderen kunnen uitrusten en jij ziet ondertussen wat meer van de stad.

Gratis in Parijs

In Parijs zijn de meeste bezienswaardigheden voor EU inwoners onder de 25 jaar gratis te bezoeken. Hierdoor is het mede aantrekkelijk om de dure stad Parijs te bezoeken. Je legt hier zo 15 euro voor 2 cola neer, maar musea bezoeken kost hier vaak niets.

Tip: er zijn verschillende kaartjes voor het openbaar vervoer te koop. Hiervoor koop je losse kaartjes, een carnet (een bundel van 10 kaartjes) of een Paris Visite. Reken goed uit op welke manier je het voordeligste uit bent.

Dat was het, de blog met tips over Parijs met kinderen. Wil je meer lezen? Dan zijn deze blogs wellicht leuk:

1 reactie
  1. Denise zegt

    Hoi, je reageerde op instagram dat je net als ik een blog over Parijs had geschreven. Ik zie inderdaad weer heel andere tips dan ik in mijn blog heb gegeven en je hebt het leuk beschreven. Ik mis alleen foto’s. Iets meer (eigen) foto’s vind ik altijd leuk, dus die zou ik er als ik jou was in hebben gezet. Zelf heb ik er misschien iets te veel foto’s van de kinderen ingezet, maar dat vond ik nou juist wel zo leuk, juist omdat de kinderen zélf het ook zo leuk vonden. Maar leuke tips verder!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.