JUTLAND met kinderen | 31x Kinderuitjes + Kindervakanties!

Wat is er te doen in Jutland met kinderen? Heel erg veel! Een aantal bloggers van Reistipsmetkids waren op vakantie in dit deel van Denemarken. Daarom delen we onze tips voor kinderactiviteiten in Jutland.

Er zijn in Jutland ontzettend veel leuke uitjes voor gezinnen te bedenken, wij delen een aantal tips. Heb jij een ander kindvriendelijk uitje in Jutland getest en vond je het een aanrader? Laat het ons weten, dan zetten we jouw tip erbij!

Noorden van Jutland met kinderen bezoeken

We starten dan met het belichten van het noorden van Jutland: wat is hier te doen? Het noorden van Jutland ligt het verst af van Nederland. Dit gebied staat bekend als een heel kindvriendelijke regio. Er zijn veel grote stranden en er zijn veel leuke activiteiten. Daarnaast zijn er allerlei mooie natuurverschijnselen: er zijn twee zeeën die elkaar treffen en Rabjerg Mille is een wandelende zandduin. Hier lijkt het alsof je in een woestijn bent!

Aalborg is de hoofdstad van Noord-Jutland en het is ook de grootste stad van het gebied. Een bezoek aan deze stad is ook met kinderen leuk. Zo is er de Aalborg dierentuin, het grote speelcentrum Leo’s Legoland en het Marinemuseum.

Løkken is een mooie badplaats in het noorden van Jutland. Toeristen gaan hierheen vanwege de zee, duinen en stad met zand op de grond. Voor gezinnen is er ook het een en ander te doen, bekijk de tips hier.

Een van de aanraders om te verblijven met het gezin is verblijven in het Skallerup Seaside Resort. Dit ligt helemaal in het noordelijkste deel van Jutland. Hierheen ga je vanwege de rust en de ruimte en de lange zandstranden. En tegelijkertijd is het vakantieparken van veel gemakken voorzien, als een groot binnenzwembad met glijbanen.

Midden van Jutland met kinderen

Dan gaan we verder met het midden van Jutland met kinderen: wat is hier te doen en waar verblijf je in dit gebied? Midden-Jutland staat onder andere bekend om het merengebied (Søhøjlandet). Een gebied met veel groen en veel water. Daarnaast zijn er in Midden-Jutland allerlei leuke steden en dorpen als Ry, Gjern, Silkeborg en Truust.

Leuke activiteiten in deze regio zijn het Aquarium van Silkeborg, Safaripark Givskud Zoo, kalkgrotten van Daugbjerg en Labyrinthia. Of beklim de 147 meter hoge ‘Himmelbjerget’, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op het merengebied.

LEGOLAND

LEGOLAND® en Billund liggen in dit gebied, waarmee het voor gezinnen vaak direct al een aantrekkelijke keuze is voor een vakantie in Denemarken. Naast de LEGO zijn er meer dan 50 spannende attracties. Verblijf bijvoorbeeld in het vakantiepark Lalandia, om de hoek bij LEGOLAND en met een enorm waterpark.

Aarhus

Een van de leukste steden in dit gebied is Aarhus. Meerdere bloggers van Reistipsmetkids waren in Aarhus met kinderen en ze waren ontzettend enthousiast. Met een bezoek aan de kleurrijke cirkel van het ARoS kunstmuseum, openluchtmuseum ‘Den Gamble By’ en pretpark Tivoli Friheden zit je al snel goed! Ga ook langs bij het mooie straatje Mollestien.

West-Jutland met kinderen

Het westelijk deel van Jutland is er een met vissersdorpen, de stad Ribe, waddeneilanden en badplaatsen. Deze regio staat bekend om de lange zandstranden en het duinlandschap.

Je gaat in dit deel op vakantie omdat je op zoek bent naar een vakantie met strand. En tegelijkertijd zijn er veel leuke uitstapjes mogelijk.

 • Bijvoorbeeld naar het Ribe Vikingecentret, een openluchtmuseum dat in het teken staat van de Vikingen.
 • Daarnaast ligt het bekende LEGOLAND op ongeveer een uurtje rijden.
 • Andere leuke uitjes zijn bijvoorbeeld een bezoek aan Jyllands Akvariet, een klein aquarium en je kan op een zeehondensafari gaan!

Een van de opties om te verblijven is bij Landal Seawest. Landal Seawest is een modern vakantiepark met een grote indoorspeelplaats en een subtropisch waterparadijs.

Zuid-Jutland met kinderen

En dan Zuid-Jutland, het stuk van Denemarken dat het snelst aan te rijden is vanuit België en Nederland. Blogger Eva was hier op vakantie en schreef daar de uitgebreide blog over Zuid-Jutland met kinderen, die lees je hier. De regio Zuid-Jutland bestaat uit kusten, stranden, bossen, heuvels, fjorden en zeepolders. Het is een bestemming voor natuurliefhebbers.

 • Een van de leuke dingen in het zuiden van Jutland met kinderen om te doen is een bezoek aan het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Waddenzee. Of bezoek de badplaatsen Blåvand en Henne Strand met de brede zandstranden. En ook zijn er hier de waddeneilanden!
 • Of breng een bezoek aan de oudste stad van Denemarken: Ribe, met het leuke openluchtmuseum.

Tips voor kinderactiviteiten in Jutland

LEGO House

Blogger Eva was bij het LEGO House met haar gezin en zij vond dit een fantastisch uitje en raadt het aan iedereen aan die naar Denemarken op vakantie gaat. Het LEGO House in Billund is een interactief LEGO-beleveniscentrum. Je kan er spelen met en leren over LEGO. En niet alleen spelen met fysieke LEGO-stenen, maar ook digitaal. 

In tegenstelling tot veel andere attracties in Jutland is het in de winter geopend. Zorg ervoor dat je vroeg bent: er is zoveel te zien en te doen dat je aan een dag nauwelijks genoeg hebt. Het is niet het goedkoopste uitje (online boeken zorgt voor wat korting) maar volgens Eva is dit uitje wel het geld waard.

LEGOLAND Denemarken

En dan gaan we direct verder met LEGOLAND. Als je een blog schrijft over kinderactiviteiten in Jutland dan mag deze natuurlijk niet missen. Dit pretpark staat, uiteraard, in het teken van LEGO. Er zijn een aantal thema-gebieden. Natuurlijk zijn er attracties als een achtbaan en waterattracties. Maar daarnaast zijn er ook live shows, er is een aquarium, een 4-D theater en arcade games.

Dierentuinen en dierenparken in Jutland

Een van de activiteiten die mijn kinderen erg waarderen is een dierentuin bezoeken. In Jutland heb je een aantal hele mooie dierentuinen, daarom lichten we er een paar uit:

 • Aalborg Zoologiske: deze dierentuin staat bekend als een van de leukste attracties van de stad Aalborg. Er zijn dieren vanuit de hele wereld, waaronder flamingo’s en kangoeroes. Deze dierentuin is niet heel groot, wel zijn er veel verschillende dieren.
 • Givskud Zoo in Give is een combinatie van een safari- en een dierenpark en ook is er een grote dinosaurustentoonstelling. Dit is een van de populairste dierentuinen van Scandinavië.

Universe Science Park

Een van de kinderactiviteiten in Jutland die blogger Alyt testte met haar gezin is het Universe Science Park in Nordborg. Het is een doe- beleef- en experimenteerpark in Zuid- Jutland met attracties, belevenissen en experimenten. Met diverse shows, Virtual reality Ruimte met onder andere een VR-achtbaan, elektrische autootjes, in een echte kraan zitten en zand uitgraven met de grijper, een bubble lab, workshop raket bouwen en afschieten. En dat is slechts een greep uit de activiteiten.

Kortom: een heel divers en leuk museum met veel dingen die je kan doen. Alyt schreef erover: “Dit park vonden wij als gezin de leukste activiteit die wij in Jutland hebben ondernomen! Ik denk wel dat het pas leuk is als je kinderen 5 jaar of ouder zijn.”

Jutland met kinderen

Attractieparken in Jutland

Hierboven noemden we al LEGOLAND, een attractiepark waar mensen speciaal voor naar Denemarken rijden. In Jutland zijn er meer leuke attractieparken die genoemd mogen worden in de aanraders.

 1. Faarup Sommerland in Blokhus ligt in het noorden van Jutland. Dit pretpark heeft diverse achtbanen en een groot aquapark, dat is geopend op warme dagen.
 2. WOW PARK: boomklimpark in Skjern met kabelbanen, hangende bruggen, glijbanen en ondergrondse schuilplaatsen.
 3. Djurs Sommerland ligt in Nimtofte. Dit pretpark wordt goed beoordeeld door bezoekers. Qua thema’s en inrichting is het niet te vergelijken met de Efteling maar qua achtbanen en leuke attracties wel.
 4. Tivoli Friheden is een groot amusementspark voor openluchtconcerten en er is een attractiepark. Er zijn zowel attracties voor kleine kinderen als volwassenen. Alyt was hier en schrijft erover in de blog over Aarhus met kinderen.

Hjemsted Openluchtmuseum

Een van de andere uitjes die blogger Alyt testte in Jutland met kinderen is het Hjemsted Openluchtmuseum. In het museum zijn allerlei verschillende dingen te doen. Er is een nagebouwd dorpje uit de ijzertijd waar je doorheen kan lopen. Hier zijn vrijwilligers die je het een en andere laten zien en er zijn activiteiten te doen. Er is ook een ondergronds museum, je kan workshops volgen en je kan varen in een uitgeholde boomstam. Met de diverse activiteiten erbij ben je hier zo een aantal uur zoet.

Ribe Vikingecenter

Een ander Openluchtmuseum in Jutland is het Ribe Vikingecenter. In dit museum zijn er allerlei vrijwilligers die laten zien hoe de Vikings jaren geleden woonden en leefden. Een aantal van deze vrijwilligers komt uit Nederland, waardoor je ook in de eigen taal wat vragen kan stellen.

Het domein is redelijk uitgestrekt, waardoor je zeker een dagdeel nodig hebt om dit museum in Ribe met kinderen volledig te ontdekken. Kinderen kunnen zich onder andere uitleven in bepaalde oude ambachten zoals het slaan van houten spijkers en het maken van een speer of pijl.

Dit museum is niet het gehele jaar geopend, dus bekijk de openingstijden op de website voordat je erheen gaat.

Vadehavscentret

Een andere aanrader onder de kinderactiviteiten in Jutland is een bezoek aan het Vadehavscentret. Meerdere bloggers van Reistipsmetkids bezochten dit bezoekerscentrum tijdens hun vakantie in Denemarken.

Dit bezoekerscentrum gaat over het Nationaal Park de Waddenzee. Je komt er allerlei dingen te weten over de Waddenzee, de dieren die daarin leven en over trekvogels. Het is op een interactieve manier opgezet, waardoor het geschikt is voor heel het gezin.

Kids kunnen onder andere een eigen liedje mixen met vogelgeluiden en ze mogen met een microscoop aan de slag. Combineer je bezoek met een tochtje naar Mandø, het kleinste bewoonde eiland van Denemarken. Dit kan enkel bij eb!

Living history bij Den Gamle By – foto Eva uit de blog over Zuid-Jutland

Den Gamle By

Ook een openluchtmuseum dat de moeite waard is is Den Gamle By in Aarhus. In dit museum staan ongeveer 75 historische gebouwen uit verschillende gemeenten in Denemarken. Je ervaart het leven in Denemarken in drie verschillende tijden: in de negentiende eeuw, in 1927 en in 1974.

Tof om rond te lopen in de verschillende periodes en voor de ouders, opa’s en oma’s zijn de jaren zeventig natuurlijk nog heel herkenbaar. Er lopen diverse acteurs rond in het museum en er zijn een aantal activiteiten en workshops te doen.

Koldinghus

Een van de andere leuke kinderactiviteiten in Jutland is een bezoek aan het Koldinghus in Kolding. Dit was ooit een koninklijk kasteel, gebouwd in de dertiende eeuw. Nu is het een museum.

Voor de kinderen is er een speurtocht uitgezet in het kasteel. Deze speurtocht is niet heel ingewikkeld, maar het zorgt er wel voor dat je langs allerlei mooie kamers komt. Leukste deel van dit museum was de verkleedkamer.

grafheuvels in Jelling

Museum, grafheuvels, kerkje en runenstenen van Jelling

De twee grafheuvels in Jelling zijn de grootste uit de Vikingstijd en Alyt bezocht ze met haar gezin. Ze zijn zo’n 8 en 10 meter hoog. De twee runenstenen en het kerkje stammen uit het jaar 1100. De grafheuvels zijn koninklijke graven. Het kerkje, de grafheuvels en de runenstenen zijn Werelderfgoed van UNESCO. Je kunt de grafheuvels beklimmen en een kijkje nemen in het kerkje.

Het Kongernes Jelling Belevingsmuseum staat tegenover de kerk van Jelling en geeft inzicht in de geschiedenis van de Vikingen. En je kunt er dingen doen! Het museum is gratis te bezichtigen. We kregen bij binnenkomst een informatieblad in het Nederlands. Daarnaast heeft het museum een mooie giftshop met onder andere Vikingartikelen.

Adresgegevens:
Kongernes Jelling
Gormsgade 23
Jelling
Website

Jutland met kinderen gratis

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Een andere aanrader van blogger Eva voor je vakantie in Jutland met kinderen is het Fiskeri- og Søfartsmuseet in Esbjerg. Hier breng je met gemak een aantal uren door. Zo is er een Waddenzeepaviljoen en het Sealarium. In het Sealarium zijn vier zeehonden en twee keer per dag vertelt een medewerker van het museum over de zeehonden en worden ze gevoerd.

Daarnaast zijn er walvisskeletten en het Aquarium, er is een buitenmuseum met boten en een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die onderdeel uitmaakte van de Atlantikwall. Ook is er een speeltuin.

Eva deelt haar ervaringen in de uitgebreide blog over een vakantie in Jutland met gezin.

Moesgaard Museum

Het Moesgaard Museum, net buiten Aarhus, staat goed aangeschreven, ook voor gezinnen. Het gebouw is al heel bijzonder en je mag picknicken op het dak. Het museum zelf is zeker ook een bezoek waard.

In dit museum kom je op een leuke en interactieve manier meer te weten over de geschiedenis van Denemarken. In de omgeving van het museum is veel bos en het is een aanrader om daar te gaan wandelen.

Nordsøen Oceanarium

Een van de grootste attracties in het noorden van Jutland is het Nordsøen Oceanarium. Er zijn hier zo’n 7.000 vissen en natuurlijk zijn er ook een hoop andere zeedieren. Buiten zijn er twee leuke speeltuinen voor de kinderen. Ook kan je in de 12 meter lange onderwatertunnel de grijze zeehonden en de gewone zeehonden zien. Bij het The Whale Researcher’s Hut kom je het een en ander te weten over het leven en werk van een walvisonderzoeker.

Jutland met kinderen

Kystmuseet Skagen

Ook een aanrader in het noorden van Jutland met kinderen: het Kystmuseet Skagen. Dit is een combinatie van een openluchtmuseum en een tentoonstellingscentrum. Hier zie je het een en ander over vissen, de reddingsbootdienst en de scheepvaart en je leert wat over de geschiedenis van Skagen.

Lille Vildmose centre

Lille Vildmose centre ligt in het natuurgebied van Lille Vildmose. Dit is een van de kinderactiviteiten in Jutland die in het bijzonder geschikt is voor de natuurliefhebber. Dit gebied is het grootste natuurreservaat in Denemarken.

In het centrum zijn diverse tentoonstellingen te zien die over de natuur gaan. Daarnaast kan je de natuur natuurlijk zelf ervaren. Er leven in het gebied allerlei wilde dieren. Van elanden tot herten. Er zijn daarnaast veel vogelsoorten. Je kan het gebied wandelend verkennen of met een treintje. Er is nog meer te doen: er zijn vogeltorens in het bos van Høstemark, en uitkijktorens in het paringsgebied net ten noorden van Øster Hurup (de plek met het meest kindvriendelijke strand van Denemarken), in Tofte en Lille Sø.

Frøslev concentratiekamp

Frøslev concentratiekamp

Een indrukwekkend bezoek in Jutland met kinderen is een bezoek aan het Frøslev kamp. Alyt was hier met haar gezin. In januari 1944 werd het Frøslev gevangenkamp door de Duisters opgericht. Van augustus 1944 t/m mei 1945 werden hier communisten, politieke gevangenen en verzetsmensen opgesloten. Zo’n 1600 gevangenen werden overgebracht naar Duitse concentratiekampen, waarvan er 230 zijn overleden. In totaal hebben er ongeveer 12.000 gevangenen gezeten.

Nu is het kamp te bezoeken en zijn er diverse musea en tentoonstellingen in de barakken gehuisvest.  Zo is er een tentoonstelling te zien van de Tweede Wereldoorlog geschiedenis van Denemarken tot het huidige leven, de historie van het Frøslev kamp, een tentoonstelling over Amnesty International en een UN-museum. We zijn er zo’n twee uurtjes geweest. We zijn een aantal barakken binnengelopen en hebben een rondje over het terrein gelopen. Prima te doen, ook met kinderen.

Adres: Lejrvejen 105 te Padborg. Entree is gratis. Voor een aantal musea op het terrein moet worden betaald (t/m 18 jaar gratis). Gratis parkeren voor de ingang.

Vakantie in Jutland met kinderen

Waarom ga je op een gezinsvakantie naar Jutland? Dit Deense schiereiland biedt veel voor de actieve vakantieganger: lange zandstranden, mooie steden en dorpen, verschillende natuurgebieden en heel wat toffe kinderactiviteiten. Denemarken ligt niet al te ver weg van Nederland en België en leent zich daarom ook uitstekend voor een wat kortere gezinsvakantie.

Deze bestemming is makkelijk aan te rijden: vanaf Utrecht is het zo’n 600 kilometer, vanaf Antwerpen iets meer dan 700 kilometer. Een fijne tussenstop onderweg naar Denemarken is de stad Hamburg. Meerdere bloggers van Reistipsmetkids waren een nacht in Hamburg met kinderen als tussenstop naar Denemarken. Hier kwamen allerlei enthousiaste verhalen over.

Rondreis Jutland ANWB

Niet zelf je rondreis plannen? ANWB vakanties heeft een rondreis voor een familievakantie, met verblijf in vakantieparken. Bekijk die hier.

Accommodaties Jutland

Onderin dit artikel delen we vakantieparken in Jutland. Zoek je een hotel of appartement en let je meer op prijs, aantal kamers of ligging tijdens je vakantie in Jutland met kinderen? Dan raad ik aan om via Booking.com te zoeken in Jutland.

Overnachten in Jutland met kinderen

Interesse in al deze kinderactiviteiten in Jutland en wil je weten waar je kindvriendelijk kan overnachten? Dit zijn enkele aanraders voor een vakantie in Jutland met kinderen:

#1 Eerder in deze blog over Jutland met kinderen gaven we al aan dat Lalandia Billund een echte topper is voor gezinnen. Dit vakantiepark biedt mooie bungalows en een enorm enorm enorm waterpark. Daarnaast ligt het om de hoek bij LEGOLAND. Eigenlijk heb je hier alles wat je nodig hebt voor je vakantie binnen handbereik.

#2 SKALLERUP SEASIDE RESORT is een wat betaalbaarder, kindvriendelijk vakantiepark in Denemarken. Dit ligt in het noordelijkste puntje van Jutland en hier vind je ruimte en rust. Maar er is gelukkig ook een waterpark, kinderboerderij en een toffe activiteitenclub.

#3 LEGOLAND® CASTLE Hotel is geopend in 2019 en het is het nieuwste themahotel in Billund. Er zijn twee gebouwen en deze zijn gedecoreerd met honderden LEGO® bouwwerken. Het ligt op 200 meter van de hoofdingang van het LEGOLAND® park.

#4 BORK HAVN is een vakantiepark en het ligt in de buurt van het gelijknamige vissersplaatsje. Als je van watersporten houdt zit je hier goed want onder andere windsurfen is mogelijk. Je verblijft in een bungalow en er is een binnenzwembad.

Landal Jutland

Een andere optie van kindvriendelijk overnachten in Jutland is bij Landal. Voordeel is dat je de keten (waarschijnlijk) al kent en dat het vaak redelijk betaalbaar overnachten is, met voldoende aandacht voor kinderen. Dit zijn de vijf opties in Jutland:

 • Landal Ebeltoft ligt letterlijk in het water en het ligt bij het Nationaal Park Mols Bjerge. Er is een binnenzwembad.
 • Landal Grønhøj Strand ligt op 400 meter van het strand. Op het park is een overdekt- en openluchtzwembad.
 • Landal Rønbjerg ligt bij strandduinen, strand en rotsen. Op het park is er een indoorspeelparadijs en een zwemparadijs.
 • Landal Søhøjlandet ligt midden in Gjern Bakker. Het vakantiepark wordt omringd door bossen, heuvels en de meren van Silkeborg.
 • Landal Seawest, in het westen van Jutland, is een modern vakantiepark. Er is een grote indoorspeelplaats en een subtropisch waterparadijs.

Jutland met kinderen – tot slot

Dat waren ze, onze tips voor een vakantie in Jutland met kinderen. Natuurlijk valt er nog zoveel meer te delen qua uitjes en leuke steden en dorpen om te bezoeken. Ook in de rest van Denemarken uiteraard.

Nog meer lezen over Denemarken? Hieronder enkele blogs die we eerder schreven over Jutland met kinderen en de rest van Denemarken.

kinderactiviteiten in Jutland
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.