Invasiestranden van Normandië met gezin bezoeken

Als je op vakantie gaat naar Normandië kun je eigenlijk niet om een bezoek aan de invasiestranden heen. Dit deel van Frankrijk staat vol met musea en monumenten die hier een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog herdenken. Maar is het ook leuk om deze regio te bezoeken met kinderen?

De D-Day stranden liggen verspreid aan de noordkust van het schiereiland le Cotentin in Normandië. Een streek met ruige kusten, mooie stranden en typische Franse dorpjes. Vanaf Nederland is het zo’n 7 uur rijden naar dit deel van Frankrijk.

Nicole bezocht Normandië met haar gezin en deelt haar tips voor een bezoek aan de invasiestranden met kinderen. Ook bloggers Alyt en Karlien waren hier met het gezin en zij hebben dit artikel in de loop van de tijd aangevuld. Voor ons bleek vooral dat er langs de Invasiestranden ontzettend veel te doen is!

Invasiestranden van Normandië bezoeken met kids

D-Day

Onder de naam Operatie Overlord landde op 6 juni 1944 de grootste strijdmacht in de geschiedenis op de stranden van Normandië. Duizenden soldaten uit Amerika, Canada en Engeland kwamen aan op stranden met codenamen als Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach en Utah Beach. De invasie van Normandië was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Op veel plaatsen langs de kust vind je herinneringen aan deze invasie, er zijn musea, begraafplaatsen, monumenten en landingsplaatsen die je kunt bezoeken. Dit zijn mijn tips voor activiteiten met kinderen aan de invasiestranden van Normandië.

Invasiestranden Normandië

De kanonnen van Longues sur Mer

Op de top van een klif bij Longues sur Mer vind je de best bewaarde geschutsbatterij van Frankrijk. Het is ook de enige plek waar de originele kanonnen nog staan. Je wandelt hier tussen de velden met geel koolzaad langs de Duitse bunkers half ingegraven in de grond. Veel van de bunkers kun je van binnen bekijken. Net als bij veel andere plaatsen langs de kust heb je hier een geweldig uitzicht over de helderblauwe zee. Ondanks de heftige geschiedenis is het een mooie plek om te bezoeken, kinderen kunnen hier de heuvels beklimmen en door de bunkers struinen.

Blogger Karlien was hier in 2020. Er was een kleine kiosk bij, voor koffie, thee, broodjes en een ijsje. Op een bord stond dat er plannen waren om er een bezoekerscentrum te bouwen.

Longues sur mer - invasiestranden

De kraters van Pointe du Hoc

Bij deze landingsplaats beklommen de geallieerden de hoge kliffen met eenvoudige touwladders. De verhalen van deze soldaten worden verteld in een klein museum bij de ingang van Pointe du Hoc.

De landingsplaats zelf ligt hoog boven op de rotsen direct aan zee en ziet er bizar uit. Door de vele bommen die hier gevallen zijn is er tussen de bunkers een soort maanlandschap van meters diepe kraters ontstaan. In die kraters groeit nu gras en wilde bloemen en bezoekers klimmen en klauteren er doorheen.

Ook blogger Karlien was hier tijdens een bezoek aan de invasiestranden, in 2020. Vanwege Corona was er een looproute gemaakt. Het is een prachtige en indrukwekkende plek om te bezoeken met het gezin.

Pointe du Hoc
Pointe du Hoc

Amerikaanse begraafplaats

In een poging om onze 8-jarige te laten zien wat het effect is van een oorlog bezoeken we de Amerikaanse begraafplaats in Colleville. De begraafplaats ligt op een prachtige mooie plek bij Omaha beach, niet toevallig het strand waar de meeste slachtoffers vielen.

Verspreid over het terrein staan duizenden wit marmeren kruizen en davidsterren in het gras. Het besef dat iedere steen staat voor een vader, zoon, broer of oom is misschien te veel voor een kind. Maar dat dit een plaats is vol verdriet lijkt wel aan te komen als ik zie hoe stil hij wordt. Ook ik word er stil van, wat een mooie plaats om te herdenken.

Amerikaanse begraafplaats in Colleville
Amerikaanse begraafplaats in Colleville

Overlord museum

Vlakbij Colleville en Omaha beach staat het Overlord museum. Zelfs als je het museum niet gaat bezoeken is het de moeite waard om hier even te stoppen als je de invasiestranden bezoekt. Voor het museum staan een aantal tanks die je van dichtbij mag bekijken en je kunt hier op een mobiele brug klimmen.

Tank voor museum Overlord
Tank voor museum Overlord

Utah Beach

Van de vele musea aan de kust hier kiezen wij voor het Utah Musée du Debarquement. Een modern en overzichtelijk museum dat heel beeldend is. Van de vliegtuigen en tanks die hier ingezet zijn tot de persoonlijk eigendommen die de soldaten bij zich droegen, alles is hier prachtig tentoongesteld. Er zijn een aantal interactieve onderdelen en er is veel geluid en beeldmateriaal. Naast het museum loop je zo door de duinen het schitterende strand op.

Tip: wandel even bij cafe le Roosevelt binnen, dit cafe in een bunker hangt vol met memorabilia uit de oorlog en er staat zelfs een Amerikaanse soldaat aan de bar.

Utah Musée du Debarquement
Utah Musée du Debarquement

Sainte Mère Eglise

Een korte stop in het dorpje Sainte Mère Eglise past waarschijnlijk in ieders schema als je de invasiestranden bezoekt. Dit dorp staat bekend als het eerste dorp dat bevrijd is tijdens WO-II.

In de nacht van 6 juni landen Amerikaanse parachutisten boven dit dorp, velen werden door de Duitsers uit de lucht geschoten. Een van hen had de pech om met zijn parachute aan de toren van de kerk te blijven hangen. Door zich uren lang dood te houden heeft hij de het weten te overleven.

Ter nagedachtenis aan deze nacht hangt er nu nog steeds een pop met parachute aan de kerk centraal in het dorp. In combinatie met het verhaal van de parachutisten een mooie plek om te bezoeken met kinderen.

Heb je meer tijd te besteden in Sainte Mère Eglise, dan kun je het Musée Airborne bezoeken. Dit museum bestaat uit drie gebouwen in de vorm van een grote parachute. Je ziet hier de vliegtuigen en wapens waar de geallieerden de strijd mee voerden. In het laatste deel van het museum ervaar je door middel van geluids- en lichteffecten zelf wat er zich die nacht heeft afgespeeld.

Sainte Mère Eglise invasiestranden
Sainte Mère Eglise

De invasiestranden met kinderen bezoeken | praktische tips

Als je de invasiestranden met kinderen bezoekt dan kan het geen kwaad om je een beetje voor te bereiden.

  • Bereid je voor door samen een film over D-Day te kijken of een boek te lezen over het onderwerp. Op Youtube zijn ook korte animatiefilms te zien.
  • Zorg voor wat afwisseling, combineer bijvoorbeeld een bezoek aan een museum met het strand.
  • Neem een picknick lunch mee. Er zijn niet veel restaurants te vinden die geopend zijn voor de lunch. Wel zijn er verspreid langs de kust verschillende picknick plaatsen. Sommige met mooi uitzicht op zee.
  • Neem gerust een bal of vlieger mee om ook even gewoon van het strand te genieten.

Met een beetje voorbereiding is het absoluut de moeite waard om deze stranden met kinderen te bezoeken. De invasiestranden zijn prachtig, de geschiedenis is tastbaar en je komt hier hoe dan ook onder de indruk vandaan.

Tips bezienswaardigheden Invasiestranden – Blogger Alyt

Ook blogger Alyt deelde nog een aantal tips voor de Invasiestranden, dat zijn deze:

Memorial Pegasus Ranville – Bij deze brug landen in 1944 drie Horsa zeefvliegtuigen van de 6th Airbone Division. Binnen tien minuten werd de brug veroverd. Onder andere de brug en een landingsvliegtuig zijn te bezichtigen. 

Dead Man’s Corner Museum – Een van de mooiste WO2-museum dat wij ooit hebben gezien is het Dead Man’s Corner Museum. Het is niet heel groot, maar heel indrukwekkend. Een origineel uniform van Major Dick Winters (101th) kan je hier zien.

Het Musée du Débarquement is een landingsmuseum op de plek waar Amerikaanse troepen op D-Day voet aan wal zetten. Ook weer een heel mooi museum. Onder andere een bommenwerper te zien, nagebouwde loopgraaf, en landingsvoertuig.

Dorpje Saint Mére Eglise – Parachutist John Steel beland in de nacht van 5 of 6 juni in de kerktoren. Nu hangt er een parachutist pop aan de kerk.’Middenin het dorp is het Airborne Museum, een herdenkingsmuseum. Daar zijn onder andere een tanks te zien.

Musée de la Batterie de Merville

Bij het Musée de la Batterie de Merville zie je de vier bunkers en je kunt een Dakota C47 bezichtigen die heeft meegedaan aan de Landing. Bunker no11 is ingericht naar de originele staat van de ochtend van 6 juni 1944. Je belandt in een oorlogssfeer waar geluiden, licht, rook en geuren wisselen van elkaar alsof je in een regen van kogels staat. Net zoals op die bewuste ochtend. We zijn hier afwisselend even in geweest (de kinderen niet), het viel ons echt tegen. Zo bijzonder was het niet helaas.

Lees ook:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën