OOST-CANADA met kinderen | Onze camperreis

Kim ging met haar vriend en hun twee kinderen (5 en 7 jaar) op vakantie naar Canada. Ze deelt hun ervaringen en reisroute in deze blog over een rondreis door Oost-Canada met kinderen. Zij reizen met de camper door het oosten van Canada en zijn daarom vrij om hun eigen route uit te stippelen.

De voorpret voor onze rondreis door Oost-Canada met kinderen begint al maanden van tevoren door veel informatie te verzamelen via blogs, tijdschriften, reisgidsen en andere media. Wat zijn nou echt de mooie en bijzondere plekken van dit gedeelte van het land, wat past bij onze wensen en bij die van onze kinderen? We komen diverse rondreizen tegen, de ene combineert veel steden, de andere gaat vooral de natuurgebieden in.

Ook naar Oost-Canada? Travelnauts maakt reizen op maat voor gezinnen. In Oost-Canada zijn er twee voorbeeldreizen voor gezinnen, 1 met en 1 zonder camper. Je bezoekt grote natuurparken, uitgestrekte meren, mooie wandelingen en leuke watersportactiviteiten.

Rondreis Oost-Canada met kinderen

Wij besluiten om een camper te huren en om tijdens de vakantie in Oost-Canada vooral de natuur op te zoeken, niet te grote afstanden per dag afleggen, een enkele grote stad te bezoeken en veel activiteiten te ondernemen. Met wat ik allemaal lees over de mogelijkheden in Canada, moet dat zeker goed gaan komen.

In juli is het dan eindelijk zover. Vanaf Schiphol vliegen we in 7,5 uur naar Toronto. De reis is te prima te doen. Onze kinderen vermaken zich goed in het vliegtuig met hun eigen schermpje waar ze filmpjes op kunnen kijken en spelletjes op kunnen spelen. Een enkele keer worden ze onderbroken door een vriendelijke stewardess die ze een heerlijke kindermaaltijd aanbiedt met van alles erop en eraan. Die 7,5 vliegen dus voorbij waarbij wij er zelfs aan toekomen om een film te kijken of een boek te lezen.

Dag 1 en 2 | Toronto

We landen in Toronto. In deze stad blijven we 3 dagen. Alleen over deze stad zou ik al een blog kunnen schrijven. Om deze reden richt ik me voor nu vooral op de rondreis door Oost-Canada en niet op Toronto.

Toronto is een fantastische stad met hele vriendelijke mensen en er zijn voldoende activiteiten om te ondernemen met kinderen. Lees verder over wat je doet in Toronto met kinderen, hierin staan al mijn tips voor deze stad.

Dag 3 en 4: Met de camper naar Niagara

Op dag 3 nemen we de taxi vanaf ons hotel die ons naar het verhuurbedrijf van de camper brengt. De kinderen zijn helemaal enthousiast als ze de camper zien. Ze nemen plaats aan het tafeltje met wat boekjes en spelletjes en we vertrekken richting Niagara, onze eerste bestemming.

Hoewel de afstand maar 130 kilometer is (kleine 2 uur rijden), maken we gelijk kennis met de drukte van het verkeer rondom Toronto. Eén en al file! Later wordt ons verteld dat het beste tijdstip om te rijden rondom de drukke steden 05.00 of 10.00 uur is, zodat je de files een beetje kan ontwijken. Helaas hebben we hier de mogelijkheid niet voor dus sluiten we gewoon achteraan in de file. Bijna 4 uur later komen we aan op de camping in Niagara.

Campings in Oost-Canada

De camping bij Niagara ( Niagara Falls KOA Holiday in Niagara Falls) is de enige camping die we al geboekt hebben toen we in Toronto verbleven. Via een app op je telefoon (KOA) kan je eenvoudig campings zoeken in de regio waar je heen wilt en deze dan reserveren. Aangezien de Canadezen zelf ook vakantie hebben en het hoogseizoen is, krijgen we de tip om de campings wel alvast te reserveren omdat deze nu snel vol zitten.

camperreis Canada met kids

Waar wij denken dat we met ruim 7 meter lang en 3 meter breed een best grote camper hebben, valt deze totaal in het niet bij de grote campers, caravans, fifth wheels en bussen die hier allemaal staan en waar de Canadezen mee rondreizen. We hebben voor de camping in Niagara gekozen omdat we uiteraard een kijkje willen gaan nemen bij de Niagara watervallen. Deze wil je niet overslaan als je in Canada bent.

De kinderen duiken het zwembad in terwijl ik onze spullen uitpak en een plaatsje geef in de camper. Ook neem ik alle documentatie door die we kregen bij het verhuurbedrijf.

Niagara watervallen

Niagara watervallen met kinderen bezoeken

Op dag 4 vertrekken we vanaf de camping met het openbaar vervoer naar de Niagara watervallen. Wel zo handig want dan kan je de camper laten staan en het busticket is de hele dag geldig. Je kunt de watervallen op allerlei manieren bekijken. Wij kiezen ervoor om met de boot, de Hornblower, naar de watervallen te varen om ze van dichtbij te bekijken. De wandeling vanaf de bushalte naar de boot is al de moeite waard. Je hebt een mooi uitzicht op de watervallen.

Bij de boot krijgen we allemaal een rode poncho aan. Deze heb je ook echt wel nodig. Het is een klein stukje varen maar wat een geweld komt er van die watervallen! En wat word je nat! Maar de kids vinden dit echt een superleuke ervaring. Echt mooi om gezien te hebben!

Er is ook een observatiedek bij de Niagara Falls. Hier sta je achter de watervallen en dit is goedkoper dan een boottocht. Of stap in de lift van de Skylon Tower. Stap in een glazen lift en bekijk de watervallen vanaf boven!

Na de middag op de camping doorgebracht te hebben stappen we ´s avonds weer in de bus om naar het plaatsje Niagara te gaan. De watervallen liggen hier heel dicht bij maar ‘s avonds is het dorpje helemaal omgetoverd in een entertainment stadje. Een en al lichtjes, games, stripfiguren, eettentjes. Onze kinderen kijken hun ogen uit!

Dag 5 en 6: Bruce Peninsula National Park

Op dag 5 reizen we verder en vertrekken we richting Bruce Peninsula National Park, onze volgende stop tijdens de rondreis Oost-Canada met kinderen. We hebben een camping gevonden in Tobermory, we verblijven op de camping Tobermory Village Capground. De meeste toeristen reizen vanaf Niagara meer richting het oosten naar steden als Montreal en Quebec. Wij hebben besloten meer richting het noorden te gaan en de Nationale Parken op te zoeken. Halverwege de rit richting het Bruce Peninsula National Park zetten we de camper op een leuk plekje neer.

We lunchen en spelen wat spelletjes als tikkertje en verstoppertje om even de energie kwijt te kunnen. Dat is wel het handige aan het reizen met een de camper; koelkast en wc heb je altijd bij je! Onderweg doen we nog wat boodschappen. Dat is wel iets om rekening mee te houden voordat je naar de camping gaat.

’s Middags komen we aan op de camping. De kids spelen daar wat in het clubhuis met een tafeltennistafel, tafelvoetbal omdat het een beetje regenachtig is. Bijna alle campings hebben op de sta plek een picknickbank en een vuurkorf. Als je dan een rooster erop hebt, heb je altijd een barbecue en ook leuk om marshmallows op te roosteren.

Oost-Canada met kinderen
Zwemplek Bruce Peninsula NP

Bezoek aan Bruce Peninsula National Park

De volgende dag gaan we ’s ochtends eerst naar Tobermory. Dit is een heel leuk havenplaatsje. We wandelen rond en lunchen aan de haven. Daarna rijden we door naar Bruce Peninsula National Park. Het is een park dat bekend staat om ruige kliffen en zee(grotten). Dit park is omringd door meren dus je kan hier ook mooi snorkelen, duiken, varen en kanoën. Wij maken hier een hike van 5 km. Goed te doen met onze 2 kids. We lopen door smalle paden, over rotsen en langs het water. Echt een mooie wandeling. We komen bijna geen mensen tegen en genieten van de rust.

En dan ineens komen we bij een klein mooi zwemplekje uit, tussen de kliffen, en lijkt de hele plaatselijke bevolking daar zijn verkoeling te vinden. Het is zondag dus weekend voor de Canadezen. Blijkbaar zoeken zij deze plek op vanwege het heldere, koude water, om lekker af te koelen en te snorkelen. Er is geen strand bij. Iedereen zit en ligt op een stuk rots. Onze kids wagen zich ook een duik in het water terwijl wij vanaf een rots het gehele tafereel aanschouwen.

We eten onze meegebrachte broodjes daar op en na een uurtje vervolgen we onze wandeling waarnaar we terug keren naar de camping. We besteden de avond met het vastleggen van de rest van de route en het boeken van de campings. Dit geeft toch enigszins ook weer rust.

Dag 7 en 8: Manitoulin island

Op dag 7 moeten we al vroeg op omdat we om 07.00 uur met de ferry vertrekken naar Manitoulin island. Achteraf gezien hadden we wat langer in Tobermory willen blijven maar we hadden de ferry en de camping al geboekt. Alleen de overtocht op zo’n grote boot is al een belevenis op zich.

Op Manitoulin island verblijven we ook 2 nachten, op camping Batman’s Cottages and campground. Dit eiland staat bekend om de ongerepte, waterrijke natuur en het grote indianenreservaat. Met een omweg rijden we hier doorheen als we naar de camping rijden.

We hebben een camping uitgezocht met een strandje om twee dagen even lekker te relaxen. Dit doen we dan ook. We kopen ook een visnetje, aangezien je er ook goed visjes en andere waterbeestjes kan vangen. Onze kinderen vermaken zich daar prima mee, afgewisseld met zwemmen in het water en het bouwen van zandkastelen.

Oost-Canada met kinderen
Killarney NP

Dag 10: Killarney National Park

Onze volgende bestemming tijdens de rondreis door Oost-Canada met kinderen is Killarney National Park. Deze bestemming ligt op ongeveer 3 uur rijden. De laatste 60 kilometer van de rit rijden we echt de middle of nowhere in. We verblijven die nacht ook op een campsite midden in het Nationale Park, de Killarney National Park camping.

Aan het begin van de middag komen we daar aan en besluiten we een kano te huren. Dit park staat namelijk bekend om de ontzettend mooie natuur, meren en kano mogelijkheden. Daarnaast is het een park waar zwarte beren, elanden en andere dieren wonen dus wellicht spotten we nog iets. De hele middag zitten we in de kano. Wat een prachtige natuur, wat een stilte! We meren af en toe aan om met de voeten in het water te gaan en om even iets te eten en te drinken. Na terugkomst duiken de kids nog even het heldere water in.

De volgende dag besluiten we om weer een hike te maken. We kiezen een route van 4 kilometer maar daar schijn je wel 2 uur over te doen omdat je ook moet klimmen. We beginnen voorbarig aan de tocht, niet realiserend dat er zoveel muggen zitten! Om gek van te worden! Lange kleding zou nu niet verkeerd zijn, ook al is het 27 graden. We stappen dus flink door om zo snel mogelijk van de muggen af te zijn.

Heel af en toe stoppen we kort om ook van de mooie omgeving te genieten maar daarna lopen we snel weer verder. Na 1,5 uur en enkele muggenbeten verder, zijn we weer bij de camper. We duiken nog even het meer in voordat we weer een stuk gaan rijden. We kunnen hier namelijk maar een nacht blijven anders waren we beslist nog een nachtje gebleven. Helaas hebben we geen beren of elanden gespot. Wel hele kleine eekhoorntjes.

Dag 10 en 11: Algonquin National Park

Aan het einde van de dag (dag 10 van onze rondreis door Oost-Canada met kinderen) komen we aan in Huntsville. Hier staan we op camping Algonquin Trails camping resort in Dwight. Dit plaatsje is de uitvalbasis voor Algonquin National Park, het grootste Nationale Park van Toronto. Onderweg zijn we gestopt bij de Dollarama, wat lijkt op de Action, waar we voor weinig geld nog wat leuke dingen hebben gekocht waar de kids zich onderweg mee kunnen vermaken.

De kinderen spelen en zwemmen de rest van de dag lekker op de camping. Onze ‘buren’ hebben een hondje en al snel zijn ze met die mensen mee om de hond uit te laten. Contacten zijn op een camping snel gelegd en de Canadese bevolking is ontzettend vriendelijk.

Kanoën door het Nationaal Park

De volgende dag bezoeken we het Algonquin National Park. Omdat het kanoën zo goed was bevallen, huren we weer een kano. Deze keer spotten we wat vogels en een reuze schildpad. Dit vinden de kids toch wel echt fantastisch! Ook dit park is weer zeer mooi maar er zijn een stuk meer toeristen dan de vorige twee parken die we bezochten in Oost-Canada met kinderen.

Dag 12 en 13: Renfrew

Op dag 12 reizen we door naar Renfrew. Dit is een onbekend plaatsje dichtbij de Ottawa rivier, waar we gaan raften. Onderweg stoppen we nog voor een korte wandeling naar een look out point. De rest van de dag besteden we op de camping met spelletjes doen en zwemmen. We staan op Serenity Hills campground in Renfrew.

Raften

De volgende dag rijden we in 30 minuten naar Forrester Falls, waar het watersportcentrum is gevestigd. We krijgen een gids toegewezen en uitleg over het raften. We kiezen voor de familietocht: deze is met kinderen (vanaf 5 jaar) goed te doen. Met een ouderwetse schoolbus worden we naar de rivier gebracht. Daar krijgen we zwemvesten en peddels en wordt een laatste safety check gedaan. Het avontuur kan beginnen!

De gids legt duidelijk uit wat je moet doen. De eerste stroomversnelling is gelijk de pittigste van vandaag. Flinke golven komen over ons bootje heen maar wat is het gaaf. Ook de kinderen vinden het spannend maar vooral erg leuk. Zo volgen er nog meerdere stroomversnelling. Onderweg stoppen we ook nog om een duik te nemen en onze dochter waagt zich samen met haar vader nog drijvend van een stroomversnelling af.

Na het raften genieten we bij het watersportcentrum nog van een maaltijd en de ondergaande zon, met op de achtergrond live muziek van een Canadees bandje.

Dag 14 en 15: terug naar Toronto

Het einde van onze reis door Oost-Canada met kinderen komt al bijna in zicht. De aankomende twee nachten hebben we een camping, North Shore R.V. Park in Carrying Place, geboekt die op de route naar Toronto ligt. We maken onderweg nog wel even een stop bij een klein meertje. De visnetjes worden uit de camper gehaald en al snel zijn er, samen met nog een Canadees jongetjes, verschillende visjes en een kikker gevangen. De camping is van een Nederlands echtpaar en ligt aan een mooi meer.

Deze dagen gebruiken we vooral om te zwemmen, te spelen, kikkers te vangen (en weer vrij te laten) en lekker te relaxen. We ontmoeten daar nog een Nederlands gezin met 4 kinderen dus de kinderen vermaken zich prima. ’s Avonds roosteren we met z’n allen marshmallows rond de vuurkorf.

Dag 16 en 16

Op dag 16 rijden we naar een camping (Leisure Time Trailer Park in Caledon) dicht bij het inleveradres van de camper. Deze moet de volgende ochtend om 11.00 uur namelijk al ingeleverd worden en aangezien we nu de ervaring hebben van het verkeer rondom Toronto, lijkt het ons verstandig een camping te zoeken die op kleine afstand hiervan ligt.

Deze dag gebruiken we dan ook vooral om spullen in te pakken en uit te zoeken. Daarnaast een beetje wandelen en zwemmen en dan is de dag alweer voorbij.

Op dag 17 leveren we de camper weer in en brengt een taxi ons terug naar het vliegveld. Deze keer hebben we een nachtvlucht maar met een tijdsverschil van 6 uur is het toch een korte nacht. De jongste valt toch nog een paar uurtjes in slaap maar de oudste geniet nog even van de filmpjes en spelletjes in het vliegtuig. Ach ja, de aankomende dagen gelukkig nog tijd om bij te komen van deze mooie reis en ook van een jetlag ben ik bang!

Raften

Terugblik op Oost-Canada met kinderen

Op de laatste dag leveren we onze camper weer in. Toch wel een fijn idee om weer terug te gaan naar een beetje meer luxe. Maar het is ons erg goed bevallen. De vrijheid die je hebt van het reizen met een camper, het camping leven en het comfort van een camper. Ideaal met kinderen.

Canada is dan ook wel een uitermate geschikt land om dit te doen. De campings bieden prima faciliteiten. Als je in het voor- of naseizoen reist, is het niet eens nodig om de campings van tevoren te bespreken. In het hoogseizoen zou ik dit wel aanraden.

Ons is het ook goed bevallen om juist de natuurparken op te zoeken en niet, wat de meeste toeristen doen als ze op Toronto vliegen, richting het oosten naar de grote steden te rijden. Volgens de Canadezen hebben we zeker een mooi stukje Toronto gezien. In het totaal hebben we bijna 2000 kilometer gereden tijdens onze rondreis door Oost-Canada met kinderen. We zijn overal, op Killarney Park na, twee nachten gebleven. We raden Oost-Canada met kinderen absoluut aan voor een rondreis met een camper!

Verder lezen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën