Normandië met kinderen | 15x Uitjes + campings

Een kindervakantie Normandië is voor ons een van de leukste vakanties in Frankrijk. De streek is mooi, het is niet al te ver rijden en er zijn fijne zandstranden. Wat is er te doen tijdens een vakantie Normandië met kinderen? Heel erg veel! Hier lees je onze beste tips voor uitjes, activiteiten en campings.

Normandië ligt in Noord-Frankrijk, op een uur of 6 – 8 rijden van Nederland en België (hangt er vanaf waar je woont en waar je heen rijdt). Goed bereikbaar dus. Daarnaast is het een afwisselend gebied, met mooie stranden, badplaatsen, steden, hoge kliffen, boerenvalleien en mooie natuur. En rijd je van Le Havre naar Honfleur, dan ga je over Pont de Normandie. Dit is een van de meeste indrukwekkende bruggen ter wereld.

Daarom een kindervakantie Normandië!

Normandië is volgens ons een ideale streek voor een gezinsvakantie. Er zijn voldoende leuke uitstapjes mogelijk, je bent niet eindeloos onderweg naar je vakantieadres en vanaf het voorjaar tot en met de herfst is het klimaat aangenaam. Inmiddels, het is nu de zomervakantie van 2023, zijn wij al meerdere keren in Normandië geweest. Een lang weekend voor een stedentrip, tijdens een campingvakantie, daguitstappen naar de kustplaatsen en voor een verlengde tussenstop vanuit de Vendee.

En na deze laatste tussenstop in Frankrijk weten we: wij zijn gek op dit gebied. Het is waarschijnlijk de combinatie van het mooie landschap, de leuke dorpjes, vele kinderactiviteiten, cultuur en steden. We vinden een vakantie in Normandië zo’n aanrader, dat we van plan zijn om eens een rondreis te maken binnen dit gebied. Zodat we zoveel mogelijk mooie plekken kunnen bezoeken!

Bestel zeker eens een Crêpe Normande of een gewone Crêpe tijdens je vakantie in deze regio. Mijn favoriet was er een met karamel. Mijn oom gaf de tip om er de streekdrank cidre bij te drinken.

Vakantie Normandië met kinderen | Steden

En dan nu de tips voor een vakantie in Normandië met het gezin: welke daguitstappen raden wij aan? Hieronder 15 tips, met onder andere stranden, badplaatsen, aquaria, dierenparken en steden.

Rouen

Rouen is de hoofdstad van Normandië en het is een hele leuke stad voor een stedentrip met kinderen. Ik kan het weten, want ik was hier drie dagen met de kinderen. Leuk aan de stad is dat er diverse wijken zijn en de rivier de Seine stroomt dwars door de stad.

Het is een compacte stad met een mix van kinderactiviteiten, historische gebieden en natuur. Leuk voor een dagtrip, tussenstop of stedentrip. Lees alle tips voor Rouen met kinderen!

Rouen

Bayeux

Dan gaan we verder met de tips voor een vakantie Normandië met kinderen met Bayeux. Dit was een verrassende tussenstop tijdens onze dagtrip naar de invasiestranden. We kwamen hier vanwege de botanische tuin (klein maar fijn), gingen koffie drinken bij Le Café Cuillère (beste koffie in de regio) en we werden verrast door de architectuur en cultuur.

Het Tapijt van Bayeux is eigenlijk niet te missen. Dit enorme borduurwerk is 70 meter lang en 50 centimeter hoog. Het werd gemaakt in 1068 en vertelt het verhaal van de slag bij Hastings.

vakantie Normandië met kinderen
Bayeux

Caen

Deze stad werd gesticht door Willem de Veroveraar in de 11e eeuw en ligt op slechts 10 minuten van het strand! De stad kreeg het in 1944 zwaar te verduren. Tijdens het heropbouwen van de stad is er veel aandacht besteed aan “groen”, waardoor het een stad is met veel parken.

Het is een stad met een kasteel, twee kloosters en het museum Le Mémoral over de geallieerde landing in juni ’44. Lees onze tips voor Caen met kinderen!

Caen met kinderen
Caen

Le Havre

En tijdens een vakantie Normandië met kinderen kan je ook Le Havre bezoeken. Het centrum is na de Tweede Wereldoorlog herbouwd. In tegenstelling tot andere Franse steden werd er gekozen voor een moderne bouwstijl. Tof om te bezoeken is het gratis toegankelijke museum “Muséum d’Histoire Naturelle”, met onder andere reptielen en dino’s.

Bijzonder om te bezoeken is de Saint-Joseph kerk. De toren is 107 meter hoog. Deze kerk is gebouwd als eerbetoon voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In de kerk is er een combinatie van beton en 12.000 gekleurde glazen tegels. Prachtig als de zon schijnt!

vakantie Normandië met gezin
Le Havre

Cité de la Mer museum in Cherbourg

Cherbourg is een stad met mooie stranden en twee opvallende tuinen. En waar je naar het museum Cité de la Mer gaat! Dit museum is ontzettend leuk, ook voor kinderen. Zijn je kinderen 5 jaar of ouder, dan mag je de onderzeeër Le Redoutable bezoeken.

Daarnaast is er “The Ocean of the Future”. Dit beslaat drie verdiepingen met aquaria. Er zijn in totaal 17 prachtige aquaria en een daarvan is wel 11 meter diep. Je ziet onder andere dolfijnen, haaien en walvissen. Daarnaast is er een gedeelte over de Titanic, die op 10 april 1912 in Cherbourg aan heeft gelegd.

 • Het stadje Pont-Audemer wordt ook wel het Venetië van Normandië genoemd. Dit stadje ligt tussen twee zijrivieren van de rivier Risle. In het historische centrum zijn veel grachtig, vakwerkhuizen en bruggetjes.

Bezienswaardigheden en activiteiten | Normandië met kinderen

Parc Festyland

Zoek je een leuk pretpark om te bezoeken met de kinderen, dan is Parc Festyland een aanrader. Ben je er in juli of augustus dan zie je de Viking gevechten. Het park is niet al te groot en het is vooral leuk met kinderen tot een jaar of 10/12.

In dit park zijn allerlei attracties, zoals botsauto’s, een schommelschip, draaimolen en achtbaan. Zoals gezegd is het een park voor de hele familie, maar het is geen pretpark als Disney of de Efteling.

badplaatsen Normandië
Cabourg

Suisse Normande

Zoek je een mooi natuurgebied tijdens je vakantie in Normandië met kinderen? De Suisse Normande is echt een aanrader om te bezoeken. Dit gebied ligt op ongeveer 30 minuten rijden onder Caen en het dankt zijn naam aan de Alpen. Ook al dan 300 meter, niet echt bergachtig dus, maar toch doet het landschap hier onmiskenbaar denken aan de Alpen.

Het is een gebied met groene valleien, rivierkloven en schilderachtige dorpjes. Je kan er kanoën en kajakken, vissen en klimmen op de Rochers des Parcs in Clécy. Daarnaast is het een prachtig gebied voor wandelaars, ruiters en mtb’ers. Op deze website zie je wat er allemaal mogelijk is in dit gebied!

Invasiestranden met gezin bezoeken

Natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin

Een ander mooi natuurgebied om te bezoeken tijdens je vakantie Normandië met kinderen is het natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin. Het is een gebied dat zogezegd bestaat uit duizend landschappen. Draslanden, heggen, kust en heidevelden: een mooi gebied om te bezoeken voor vogelaars en wandelaars.

Wil je er meer over weten? In het Parkhuis van Les Ponts Douve is er allerlei informatie over te vinden. Lees hier verder over dit gebied.

Suisse Normande
Suisse Normande

De krijtrotsen van Étretat

De hele kust van Etretat staat bekend om de enorme krijtrotsen, waarvan de belangrijkste “L’aiguille” is. Dit is een gebogen krijtrots die op een olifant lijkt. Voor goed zicht op de rotsen loop je bij de boulevard de trap op. In het dorpje is de houten overdekte markt een aanrader om te bezoeken.

Etretat met kinderen bezoeken

Le Mont Saint Michel

Denk je aan een vakantie Normandië met kinderen, dan denk je misschien ook wel aan de Mont Saint Michel. Dit is een bijzonder, rotsachtig eiland en werelderfgoed. De abdij La Merveille wil je bezoeken. Doe dit het liefst vroeg op de ochtend of laat in de middag, wanneer het wat rustiger is.

Vanaf de parkeerplaats kan je de pendelbus nemen, of je wandelt via het pad (zo’n 2,5 kilometer). In de zomermaanden kan je (onder begeleiding) wadlopen.

Iedere 14 dagen is er springtij; de vloed komt dan extra spectaculair binnen. Op deze website lees je wanneer dat plaatsvindt.

Le Mont Saint Michel

Spoorfietsen / Vélorail

Spoorfietsen, of Vélorail, houdt in dat je met een fietskar over een treinspoor fietst. Wij deden dit eens in de Antwerpse Kempen en dat bleek erg leuk te zijn. Tijdens je vakantie Normandië met kinderen kan je op meerdere plekken spoorfietsen met het gezin. Bijvoorbeeld het Toeristisch Treintje Etretat – Pays de Caux. Bekijk hier alle opties!

vakantie Normandië met kinderen

Kasteel van Beaumesnil

Het Kasteel van Beaumesnil, ook wel klein Versailles genoemd, is gebouwd tussen 1633 en 1640. Bij dit kasteel zijn hele mooie tuinen.

Een ander kasteel in Normandië is Kasteel van Fontaine-Henry. Wij stonden aan de poort maar het was helaas gesloten. Vlakbij de ingang was een veld waar je allerlei spelletjes van vroeger kon spelen.

vakantie Normandië met kinderen
Kasteel van Fontaine-Henry

Dierenparken in Normandië met kinderen

In Normandië zijn er verschillende dierentuinen en dierenparken die je kan bezoeken met de kids.

 1. Bijvoorbeeld Zoo de Jurques in Caen, met zo’n 600 dieren.
 2. Of Reve de bisons farm in Muchedent. Hier leven bizons en wolven die je bezoekt aan boord van 4×4 legertrucks of tijdens een begeleide wandeling.
 3. Parc de Clères ligt in Clères, op een kilometer of 20 van Rouen. Het ligt bij een 14e-eeuws kasteel in een bosrijk gebied. Er zijn zo’n 200 zoogdieren en 1.500 vogels.
 4. Alligator Bay ligt in Beauvoir, op 5 minuten van Mont-Saint-Michel. Hier leeft de grootste groep alligators in Europa. Daarnaast is er een schildpadboerderij en er zijn onder andere hagedissen, slangen en krokodillen te zien.

Biotropica

Als we terugrijden vanaf een campingvakantie in de Vendee, maken we een verlengde tussenstop in de buurt van Rouen. De reden voor het kiezen van deze plek is omdat onze jongste heel graag naar Biotropica wil gaan. Op een toeristenkaartje zag hij dat er een komodovaraan in deze dierentuin leeft, zijn lievelingsdier!

Biotropica werd in 2012 door de oprichters van Cerza opgericht en heeft een van de grootste zoölogische kassen van Frankrijk! Naast de grote kas is er ook buiten veel te zien. We gaan zonder al teveel verwachtingen op pad door deze dierentuin en worden zeer aangenaam verrast. De dierentuin doet heel prettig, overzichtelijk en groen aan. Er leven zo’n honderdtal diersoorten die even onbekend als bedreigd zijn!

We starten bij de pinguïns, die super grappig door het water bewegen. Daarna zijn ook de stokstaartjes een grote hit. En zoon laat een paar tranen bij de komodovaraan. Echt een aanrader dit dierenpark! Buiten is er trouwens een groot en mooi recreatieterrein, met zwemstranden, speeltuinen en waterpark onder meer. Je kan er ook bootjes huren.

Biotropica
Biotropica

Dierenpark Cerza

Onderweg naar onze vakantie in de Vendee, ten zuiden van Normandië, kwamen we langs een safaripark. Bij het dierenpark Cerza leven meer dan 1500 wilde dieren in semi-vrijheid op 78 hectare, in de bossen en valleien. Tijdens een bezoek ontdek je 120 soorten dieren, die leven op 5 continenten. Dit gaat via 2 wandeltochten en de safaritrein. Tijdens het ritje met de trein kom je bruine beren, gelada’s, wilde honden, giraffen, neushoorns en andere bijzondere dieren tegen. Je kan trouwens ook overnachten bij het park.

Cabourg in Normandië met kinderen

Tijdens de zomervakantie van 2020 waren wij op vakantie in Normandië in de omgeving van Cabourg en Houlgate. Cabourg is een elegante badplaats met een autovrije en de Marcel Proustpromenade. Daarbij een lang zandstrand en een vrij lange winkelstraat: een heerlijke plek om te vertoeven. Dit stadje heeft de charme van de Belle Epoque behouden: dat zie je terug in de prestigieuze architectuur, de verschillende tuinen en er is een van de langste voetgangers promenades van Europa. Deze is bijna vier kilometer lang. Wandel je over de hele Marcel Proust Promenade, dan kom je langs maar liefst 18.000 planten!

Cabourg restaurantje

Wij wandelden met de kinderen door de Avenue de la Mer, in de richting van het strand. Aan de rechterkant was er een klein steegje, met daarin een soort hofje. Op een bord erboven stond “Biergarten”. Hier zit je erg leuk en de crêpes smaken goed. Mocht je de naam van dit restaurantje achterhalen, wil je die met me delen?

Leuk in Cabourg met kinderen is het Parc Aquilon. Hier vind je een amfitheater en een speeltuin geschikt voor kids van 2 tot 12 jaar. En wil je minigolfen, dan kan dat bij Golf miniature.

 • Hebben de kinderen geen zin om te wandelen? Stap dan in de Le Petit Train de Cabourg, dan ga je met het treintje door deze badplaats heen.
Cabourg

Dives-sur-Mer met kinderen

Na de tips voor Cabourg met kinderen gaan we verder met het aangrenzende Dives-sur-Mer. We reden langs het historische centrum als we naar de supermarkt gingen en ik raakte steeds nieuwsgieriger naar dit plaatsje. Na een aantal dagen besloten we daarom om even te stoppen en daar kregen we geen spijt van.

We begonnen ons bezoek aan het mooie Village D’art Guillaume-Le-Conquerant. Het is een kunstzinnige plek met allerlei vakwerkhuizen. Echt prachtig om doorheen te lopen. Vanwege Corona was het stil en leeg, dus een totaal ander bezoek dan op een ander moment.

Ook bezochten we de kerk kerk van Dives-sur-Mer, de Eglise Notre Dame. Dit is een van de meest bezochte historische monumenten van de stad. Een deel ervan stamt uit de 11e eeuw. Voor de kerk start trouwens een wandelroute van 10 kilometer.

 • Les Halles Medievales is een overdekte markt. Vanwege de maatregelen rondom corona was deze helaas gesloten. Een ander mooie bezienswaardigheid is het herenhuis van Bois-Hibou.
 • La Maison Bleue de Da Costa, het blauwe huis van Da Costa, is een tuin vol mozaïeken die gemaakt zijn van gerecycled afval. Het ziet er prachtig uit. Wij waren er niet dus ik kan niet zeggen of het een aanrader is om met kids te bezoeken.
Dives-sur-Mer
Dives-sur-Mer

Houlgate met kinderen

En dan na Dives-sur-Mer en Cabourg met kinderen verder met de tips voor de badplaats Houlgate. Wij verbleven een week op de camping La Vallée in deze plaats, op ongeveer een kilometer lopen van het centrum. In Houlgate is de charme van La Belle Epoque behouden en het is daarom een hele leuke badplaats om doorheen te wandelen. Er zijn zo’n 300 villa’s in dit dorp, in eclectische en neo-Normandische stijl gebouwd. 

Aan te raden om te bezoeken is allereerst het strand. Dit is een breed zandstrand met voldoende plek voor de kinderen om te spelen. Wij keken graag naar de kitesurfers en werd het eb, dan speelden de kids in zee. Langs het strand is een lange boulevard. Op het strand zijn speeltoestellen (leek onderdeel van een kidsclub) en een aantal kermisattracties voor kinderen, zoals een draaimolen.

Cabourg met kinderen

Daarnaast is er in Houlgate een toffe, korte wandeling over de trappen mogelijk. Wij begonnen onderaan, bij het strand naast de ingang van Camping de la Plage. Vanaf daar wandel je heel wat trappen op, voor een mooi uitzicht over de omgeving.

Wij zaten in Houlgate graag bij L’Arbre à Pin, met terras met uitzicht op zee. Aan de zijkant bestel je pizza’s die je dan eet op het strand. Dit hebben wij een aantal keer gedaan. Zeker een aanrader om eens te doen!

 • Leuk nog om te doen in Villers-sur-Mer is Falaise des Vaches Noires bezichtigen. Hier zoek je naar fossielen en schelpen.

Kindvriendelijke badplaatsen in Normandië

Ben je op een vakantie Normandië met kinderen, dan wil je waarschijnlijk wel een dagje naar het strand. Wij waren al in een aantal badplaatsen en dit zijn onze tips voor strand tijdens een vakantie Normandië met kinderen:

 1. Le Tréport: noordelijkste badplaats van Normandië. Hier zijn de hoogste krijtrotsen van Europa. Neem de kabelbaan om naar de beroemde wijk “les Cordiers” te gaan. 
 2. Dieppe wordt gezien als de eerste badplaats van Frankrijk. Met het kasteel van Dieppe, witte kliffen en een kiezelstrand.
 3. Honfleur is een toeristische trekpleister met mooie straatjes en prachtige gevels.
 4. Houlgate en Cabourg: wij verbleven in deze omgeving. Twee leuke badplaatsen, niet al te groot, met een langgerekt zandstrand.
 5. Deauville met een promenade en vrolijk gekleurde parasols. Vlakbij ligt Trouville, met een fijn familiestrand.
 6. Granville ligt op een hoge klif en heeft fijne zandstranden.
 7. Barneville-Carteret heeft 10 kilometer aan fijn, wit zand. Dit is een familiestrand met strandwacht. Op het strand staan de kenmerkende blauw met witte houten badhuisjes. Bezoek ook de zandduinen van Hatainville, die tot wel 80 meter hoogte reiken.
invasiestranden Normandië met kinderen

Vakantie Normandië met kinderen | Invasiestranden

Een blog over een vakantie Normandië met kinderen is niet compleet als we de Invasiestranden niet noemen. Op 6 juni 1944 landde de grootste strijdmacht in de geschiedenis op de stranden van Normandië. Duizenden soldaten kwamen aan op stranden met codenamen als Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach en Utah Beach. De invasie van Normandië was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Nu vind je op veel plaatsen langs de kust herinneringen aan deze invasie. Zo zijn er een aantal musea, begraafplaatsen, monumenten en landingsplaatsen die je kunt bezoeken. Of bekijk de kanonnen van Longues sur Mer. En bij Pointe du Hoc wandel je door een indrukwekkend krater landschap.

Ook blogger Alyt was op vakantie in Normandië met haar gezin geweest. Zij hebben veel plekken, monumenten en dergelijke bezocht uit de serie Band of Brothers: 506th parachute infantry regiment en 101th airbone divisio). Met name de route van de 101th hebben ze nagelopen en bezocht.

Airborne museum in saint mere eglise

Deze tip kregen we via Facebook van Chantal, die net na ons in Normandië was. Zij geeft aan: het Airborne museum in Saint Mere Eglise is super voor kinderen. Naast dat je de zweefvliegtuigen in kunt waar de parachutisten in vervoerd werden en kunt ervaren hoe het was in zo’n vliegtuig, krijg je een soort iPad mee. Die is inclusief bij de entree.

Er zijn her en der QR-codes geplaatst in het museum, die je kunt scannen. Vervolgens kan je in virtual reality zien hoe het was tijdens de oorlog en krijg je uitleg. Heel interactief. Deze is zelfs in het Nederlands. Helaas kon mijn zes-jarige nog niet lezen maar die vond het al super gaaf om ermee aan de slag te gaan.

Camping Côte de Nacre

Camping Normandië met kinderen & vakantieparken

Côte de Nacre heeft een uitgebreid Aquapark, klimparcours, speeltuin en kidsclub. Dit park ligt in Saint-Aubin-Sur-Mer, vlakbij de kust met zandstranden.

 • Zee en strand
 • Zwemparadijs
 • Beauty & Wellness

De Camping La Vallée ligt in Houlgate. Dit is een 5-sterrencamping met zwembad, glijbanen en een waterspeeltuin.

 • Zwembad met glijbanen en nieuwe waterspeeltuin
 • Regelmatig dansavonden en live shows
 • Diverse leuke stadjes in de nabije omgeving

Camping Riva Bella is een 4 sterren camping in Ouistreham, aan de Côte Fleurie in Normandië. Met kinderboerderij en zwembad.

 • Havenstadje Ouistreham
 • Zwembad met glijbaan
 • Speeltuin
Normandië met kinderen camping
Camping Riva Bella

Verder lezen?

bayeux

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën