Vakantie Normandië met kinderen | Top 15 tips

0

Wat is er te doen tijdens een vakantie Normandië met kinderen? Heel erg veel! Wij waren hier al een aantal keer op vakantie en delen enkele tips.

Normandië ligt in Noord-Frankrijk, op een uur of 6 – 8 rijden van Nederland en België (hangt er vanaf waar je woont en waar je heen rijdt). Goed bereikbaar dus. Daarnaast is het een afwisselend gebied, met mooie stranden, badplaatsen, steden, hoge kliffen, boerenvalleien en mooie natuur. En rijd je van Le Havre naar Honfleur, dan ga je over Pont de Normandie. Dit is een van de meeste indrukwekkende bruggen ter wereld.

Daarnaast is Normandië een ideale streek voor een gezinsvakantie. Er zijn voldoende leuke uitstapjes mogelijk, je bent niet eindeloos onderweg naar je vakantieadres en vanaf het voorjaar tot en met de herfst is het klimaat aangenaam.

Bestel zeker eens een Crêpe Normande of een gewone Crêpe tijdens je vakantie in deze regio. Mijn favoriet was er een met karamel. Een oom van Johan gaf de tip om er de streekdrank cidre bij te drinken.

Vakantie Normandië met kinderen

En dan nu de tips voor een vakantie in Normandië met het gezin: welke daguitstappen raden wij aan? Hieronder 15 tips, met onder andere stranden, badplaatsen, aquaria, dierenparken en steden.

Parc Festyland

Zoek je een leuk pretpark om te bezoeken met de kinderen, dan is Parc Festyland een aanrader. Ben je er in juli of augustus Viking gevechten gehouden. Het park is niet al te groot en het is vooral leuk met kinderen tot een jaar of 10/12.

badplaatsen Normandië
Cabourg

Kindvriendelijke badplaatsen in Normandië

Ben je op een vakantie Normandië met kinderen, dan wil je waarschijnlijk wel een dagje naar het strand. Wij waren al in een aantal badplaatsen en dit zijn onze tips voor strand tijdens een vakantie Normandië met kinderen:

 • Le Tréport: noordelijkste badplaats van Normandië. Hier zijn de hoogste krijtrotsen van Europa. Neem de kabelbaan om naar de beroemde wijk “les Cordiers” te gaan. 
 • Dieppe wordt gezien als de eerste badplaats van Frankrijk. Met het kasteel van Dieppe, witte kliffen en een kiezelstrand.
 • Honfleur is een toeristische trekpleister met mooie straatjes en prachtige gevels.
 • Houlgate en Cabourg: wij verbleven in deze omgeving. Twee leuke badplaatsen, niet al te groot, met een langgerekt zandstrand.
 • Deauville met een promenade en vrolijk gekleurde parasols. Vlakbij ligt Trouville, met een fijn familiestrand.
 • Granville ligt op een hoge klif en heeft fijne zandstranden.
 • Barneville-Carteret heeft 10 kilometer aan fijn, wit zand. Dit is een familiestrand met strandwacht. Op het strand staan de kenmerkende blauw met witte houten badhuisjes. Bezoek ook de zandduinen van Hatainville, die tot wel 80 meter hoogte reiken.
vakantie Normandië met kinderen

Invasiestranden

Een blog over een vakantie Normandië met kinderen is niet compleet als we de Invasiestranden niet noemen. Zowel blogger Nicole als blogger Karlien is hier geweest met het gezin.

Op 6 juni 1944 landde de grootste strijdmacht in de geschiedenis op de stranden van Normandië. Duizenden soldaten kwamen aan op stranden met codenamen als Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach en Utah Beach. De invasie van Normandië was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Nu vind je op veel plaatsen langs de kust herinneringen aan deze invasie. Zo zijn er een aantal musea, begraafplaatsen, monumenten en landingsplaatsen die je kunt bezoeken. Of bekijk de kanonnen van Longues sur Mer. En bij Pointe du Hoc wandel je door een indrukwekkend krater landschap.

Invasiestranden met gezin bezoeken

Suisse Normande

Zoek je een mooi natuurgebied tijdens je vakantie in Normandië met kinderen? De Suisse Normande is echt een aanrader om te bezoeken. Dit gebied ligt op ongeveer 30 minuten rijden onder Caen en het dankt zijn naam aan de Alpen. Ook al dan 300 meter, niet echt bergachtig dus, maar toch doet het landschap hier onmiskenbaar denken aan de Alpen.

Het is een gebied met groene valleien, rivierkloven en schilderachtige dorpjes. Je kan er kanoën en kajakken, vissen en klimmen op de Rochers des Parcs in Clécy. Daarnaast is het een prachtig gebied voor wandelaars, ruiters en mtb’ers. Op deze website zie je wat er allemaal mogelijk is in dit gebied!

Suisse Normande
Suisse Normande

Natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin

Een ander mooi natuurgebied om te bezoeken tijdens je vakantie Normandië met kinderen is het natuurpark Marais du Cotentin et du Bessin. Het is een gebied dat zogezegd bestaat uit duizend landschappen. Draslanden, heggen, kust en heidevelden: een mooi gebied om te bezoeken voor vogelaars en wandelaars.

Wil je er meer over weten? In het Parkhuis van Les Ponts Douve is er allerlei informatie over te vinden. Lees hier verder over dit gebied.

Rouen

Rouen is de hoofdstad van Normandië en het is een hele leuke stad voor een stedentrip met kinderen. Ik kan het weten, want ik was hier drie dagen met de kinderen. Leuk aan de stad is dat er diverse wijken zijn en de rivier de Seine stroomt dwars door de stad.

Het is een compacte stad met een mix van kinderactiviteiten, historische gebieden en natuur. Leuk voor een dagtrip, tussenstop of stedentrip. Lees alle tips voor Rouen met kinderen!

Rouen

Bayeux

Dan gaan we verder met de tips voor een vakantie Normandië met kinderen met Bayeux. Dit was een verrassende tussenstop tijdens onze dagtrip naar de invasiestranden.

We kwamen hier vanwege de botanische tuin (klein maar fijn), gingen koffie drinken bij Le Café Cuillère (beste koffie in de regio) en we werden verrast door de architectuur en cultuur.

Het Tapijt van Bayeux is eigenlijk niet te missen. Dit enorme borduurwerk is 70 meter lang en 50 centimeter hoog. Het werd gemaakt in 1068 en vertekt het verhaal van de slag bij Hastings.

vakantie Normandië met kinderen
Bayeux

Caen

Deze stad werd gesticht door Willem de Veroveraar in de 11e eeuw en ligt op slechts 10 minuten van het strand! De stad kreeg het in 1944 zwaar te verduren. Tijdens het heropbouwen van de stad is er veel aandacht besteed aan “groen”, waardoor het een stad is met veel parken.

Het is een stad met een kasteel, twee kloosters en het museum Le Mémoral over de geallieerde landing in juni ’44.

Caen met kinderen
Caen

Le Havre

En dan de laatste grote stad in de rij met tips voor een vakantie Normandië met kinderen: Le Havre. Het centrum is na de Tweede Wereldoorlog herbouwd. In tegenstelling tot andere Franse steden werd er gekozen voor een moderne bouwstijl.

Tof om te bezoeken is het gratis toegankelijke museum “Muséum d’Histoire Naturelle”, met onder andere reptielen en dino’s.

Bijzonder om te bezoeken is de Saint-Joseph kerk. De toren is 107 meter hoog. Deze kerk is gebouwd als eerbetoon voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In de kerk is er een combinatie van beton en 12.000 gekleurde glazen tegels. Prachtig als de zon schijnt!

vakantie Normandië met gezin
Le Havre

Pont-Audemer, ‘Venetië van Frankrijk’

Het stadje Pont-Audemer wordt ook wel het Venetië van Normandië genoemd. Dit stadje ligt tussen twee zijrivieren van de rivier Risle. In het historische centrum zijn veel grachtig, vakwerkhuizen en bruggetjes.

De krijtrotsen van Étretat

De hele kust van Etretat staat bekend om de enorme krijtrotsen, waarvan de belangrijkste “L’aiguille” is. Dit is een gebogen krijtrots die op een olifant lijkt. Voor goed zicht op de rotsen loop je bij de boulevard de trap op. In het dorpje is de houten overdekte markt een aanrader om te bezoeken.

Etretat met kinderen bezoeken

Le Mont Saint Michel

Denk je aan een vakantie Normandië met kinderen, dan denk je misschien ook wel aan de Mont Saint Michel. Dit is een bijzonder, rotsachtig eiland en werelderfgoed. De abdij La Merveille wil je bezoeken. Doe dit het liefst vroeg op de ochtend of laat in de middag, wanneer het wat rustiger is.

Vanaf de parkeerplaats kan je de pendelbus nemen, of je wandelt via het pad (zo’n 2,5 kilometer). In de zomermaanden kan je (onder begeleiding) wadlopen.

Iedere 14 dagen is er springtij; de vloed komt dan extra spectaculair binnen. Op deze website lees je wanneer dat plaatsvindt.

Le Mont Saint Michel

Cité de la Mer museum in Cherbourg

Cherbourg is een stad met mooie stranden en twee opvallende tuinen. En waar je naar het museum Cité de la Mer gaat! Dit museum is ontzettend leuk, ook voor kinderen. Zijn je kinderen 5 jaar of ouder, dan mag je de onderzeeër Le Redoutable bezoeken.

Daarnaast is er “The Ocean of the Future”. Dit beslaat drie verdiepingen met aquaria. Er zijn in totaal 17 prachtige aquaria en een daarvan is wel 11 meter diep. Je ziet onder andere dolfijnen, haaien en walvissen.

Daarnaast is er een gedeelte over de Titanic, die op 10 april 1912 in Cherbourg aan heeft gelegd.

Spoorfietsen / Vélorail

Spoorfietsen, of Vélorail, houdt in dat je met een fietskar over een treinspoor fietst. Wij deden dit eens in de Antwerpse Kempen en dat bleek erg leuk te zijn. Tijdens je vakantie Normandië met kinderen kan je op meerdere plekken spoorfietsen met het gezin. Bijvoorbeeld het Toeristisch Treintje Etretat – Pays de Caux. Bekijk hier alle opties!

Dierenparken

In Normandië zijn er verschillende dierentuinen en dierenparken die je kan bezoeken met de kids.

 • Bijvoorbeeld Zoo de Jurques in Caen, met zo’n 600 dieren.
 • Of Reve de bisons farm in Muchedent. Hier leven bizons en wolven die je bezoekt aan boord van 4×4 legertrucks of tijdens een begeleide wandeling.
 • Parc de Clères ligt in Clères, op een kilometer of 20 van Rouen. Het ligt bij een 14e-eeuws kasteel in een bosrijk gebied. Er zijn zo’n 200 zoogdieren en 1.500 vogels.
 • Alligator Bay ligt in Beauvoir, op 5 minuten van Mont-Saint-Michel. Hier leeft de grootste groep alligators in Europa. Daarnaast is er een schildpadboerderij en er zijn onder andere hagedissen, slangen en krokodillen te zien.
vakantie Normandië met kinderen

Kasteel van Beaumesnil

Het Kasteel van Beaumesnil, ook wel klein Versailles genoemd, is gebouwd tussen 1633 en 1640. Bij dit kasteel zijn hele mooie tuinen.

Een ander kasteel in Normandië is Kasteel van Fontaine-Henry. Wij stonden aan de poort maar het was helaas gesloten. Vlakbij de ingang was een veld waar je allerlei spelletjes van vroeger kon spelen.

vakantie Normandië met kinderen
Kasteel van Fontaine-Henry

Vakantie Normandië met kinderen | Aanvullingen blogger Alyt

Ook blogger Alyt was op vakantie in Normandië met haar gezin geweest. Zij zat toen op camping Domaine La Baie de Veys bij St. Marie du Mont in een mobil home. Dit is een gemoedelijke camping met verwarmd zwembad en behulpzame eigenaren. Je verblijft vlakbij de invasiestranden (6 kilometer van Utah Beach) en het dorpje St. Mere Eglise. Hieronder deelt zij enkele tips!

We hebben veel plekken, monumenten en dergelijke bezocht uit de serie Band of Brothers: 506th parachute infantry regiment en 101th airbone divisio). Met name de route van de 101th hebben we nagelopen en bezocht. Dit zijn de plekken waar wij toen zijn geweest.

Memorial Pegasus Ranville

Bij deze brug landen in 1944 drie Horsa zeefvliegtuigen van de 6th Airbone Division. Binnen tien minuten werd de brug veroverd. Onder andere de brug en een landingsvliegtuig zijn te bezichtigen. 

Dead Man’s Corner Museum

Een van de mooiste WO2-museum dat wij ooit hebben gezien. Het is niet heel groot, maar heel indrukwekkend. Een origineel uniform van Major Dick Winters (101th) kan je hier zien.

Monument bij Brecourt Manor

Major Dick Winters kreeg de opdracht om vier 105 mm kanonnen uit te schakelen. Deze missie slaagde met slechts elf man.

Musée du Débarquement, Utah Beach

Landingsmuseum, op de plek waar Amerikaanse troepen op D-Day voet aan wal zetten. Ook weer een heel mooi museum. Onder andere een bommenwerper te zien, nagebouwde loopgraaf, en landingsvoertuig.

Musée de la Batterie de Merville

De vier bunkers zijn ingericht en je kunt een Dakota C47 bezichtigen die heeft meegedaan aan de Landing. Bunker no11 is ingericht naar de originele staat van de ochtend van 6 juni 1944. Je belandt in een oorlogssfeer waar geluiden, licht, rook en geuren wisselen van elkaar alsof je in een regen van kogels staat. Net zoals op die bewuste ochtend. We zijn hier afwisselend even in geweest (de kinderen niet), het viel ons echt tegen. Zo bijzonder was het niet helaas.

Dorpje Saint Mére Eglise

Parachutist John Steel beland in de nacht van 5 of 6 juni in de kerktoren. Nu hangt er een parachutist pop aan de kerk.’Middenin het dorp is het Airborne Museum, een herdenkingsmuseum. Daar zijn onder andere een tanks te zien.

Batterij van Crisbecq 

Hier hebben we een audiotour gedaan. Diverse kanonnen en 19 bunkers te bezichtigen.

Kerkje in Angoville-au-Pain

In dit kerkje werden gewonden verzorgd door de Amerikanen. Beetje lugube: op een van de kerkbanken zijn nog bloedvlekken te zien. Ter nagedachtenis aan twee Amerikaanse verplegers is voor hun hier een monument opgericht.

Barfleur

Barfleur is een prachtig vissersdorpje, bekend van de mosselen. Hier hebben we tussen de rotsen veel Jakobsschelpen gevonden.

Standbeeld van Iron Mike

Amerikaanse paratrooper, ter herinnering aan een sprong.

Monument voor de 507th PIR en 82nd Airbone Division

Ter herinnering aan vijf neergestorte dakota’s. 

Amerikaanse begraafplaats Colleville-sur-Mer

Dit was heel indrukwekkend. Ligt aan Omaha Beach. De 9387 grafstenen staan in keurige rijen. 

Point Du Hoc

Point du Hoc bezoeken os heel indrukwekkend. Al die kraterinslagen, bunkers, uitzichten en vooral steile rotsen. 

Vakantie Normandië met kinderen | Tot slot

Wil je op vakantie naar Normandië met kinderen en zoek je een fijne accommodatie? Kies dan net als wij voor een verblijf in een stacaravan Azure van Eurocamp. Wij stonden op camping La Vallee in Houlgate. Dit is een verblijf met drie slaapkamers, keuken, badkamer en toilet. Op het overdekte terras staat een barbecue. Dat is eersteklas kamperen in Normandië met het gezin!

Verder lezen?

vakantie Normandië met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.