Kinderactiviteiten in Hamburg – 11x Tips

Wat is er te doen in Hamburg met kinderen? Dat vroeg blogger Alyt zich ook af toen ze een weekendje naar Hamburg ging met haar gezin. In deze stad blijken er veel leuke bezienswaardigheden en kinderactiviteiten te zijn. Hier lees je wat volgens Alyt de leukste kinderactiviteiten in Hamburg zijn.

We hadden een weekendje weg met het gezin naar Hamburg in het noorden van Duitsland gewonnen. Helemaal te gek natuurlijk! Ik begon gelijk allerlei informatie te verzamelen via internet. Dus toen we naar Hamburg gingen voor een stedentrip, was ik goed voorbereid. Al snel had ik een lijstje gemaakt wat ik allemaal wilde gaan zien en doen met mijn gezin (man en twee meiden van vijf en acht jaar).

Hamburg met kinderen ontdekken

Voor het verkennen van Hamburg met kinderen is een openbaar vervoerspas een aanrader. Wij hadden de Hamburgcard (group ticket) voor drie dagen (kosten 44,90 euro). Deze kaart is geldig voor vijf personen. Kinderen onder de zes jaar reizen gratis. Hiermee kun je gebruik maken van het openbaar vervoer in de hele stad (incl. verschillende watertaxi’s) en je krijgt korting op vele bezienswaardigheden.

concentratiekamp Hamburg

Kinderactiviteiten in Hamburg

Kamp Neuengamme

We vertrokken begin maart, op een vrijdagochtend. In vier uurtjes reden we naar Hamburg. Allereerst reden we naar kamp Neuengamme. Mijn man en ik zijn geïnteresseerd in de WO2 en ook omdat hier destijds 13 stadsgenoten in dit kamp zijn omgebracht, wilden we dit kamp bezoeken.

Ik had van tevoren wel eerst een inschatting gemaakt of we dit kamp i.v.m. de meiden wel/niet gingen bezoeken. We hadden besloten om de exposities links te laten liggen en alleen het terrein en de werkgebouwen te bezoeken. Het terrein is vrij toegankelijk.

concentratiekamp Hamburg

Het had gesneeuwd en alles lag onder een dikke laag sneeuw. De meiden vonden dit prachtig. We liepen langs de wachttoren het terrein op. De barakken zijn destijds gesloopt en voor in de plaats zijn de plekken opgevuld met stenen. Het is een ontzettend groot terrein. Een van de toenmalige werkgebouwen hebben we bekeken. Daar lag gereedschap uitgestald en je kon er diverse verhalen lezen. Na een rondje over het terrein te zijn gelopen reden we in een halfuur richting het centrum van Hamburg.

Rollercoaster Restaurant (gesloten)

Een ding wilde ik zeker weten doen tijdens onze stedentrip Hamburg met kids, en dat was eten in het Rollercoaster restaurant. Ze noemen het restaurant ook wel Schwerelos. Via een achtbaan, die door het hele restaurant loopt, wordt je eten met een karretje bij je tafel gebracht. Ik had via de website een tafel gereserveerd.

Vanaf het station (Hauptbahnhof) was het 20 minuten met de metro en daarna nog ongeveer 20 minuten lopen. Maar de meiden klaagden niet, er lag sneeuw en ze wisten waar we naar toe gingen en hadden er enorm veel zin in! Het werd een grote belevenis, deze kinderactiviteit in Hamburg.

restaurant rollercoaster

We keken onze ogen uit, al die karretjes op de achtbaan, zo gaaf. Voor 50 cent kun je sterretjes kopen die ze op het karretje zetten. Zo’n spektakel! Dit type concept restaurant is op meerdere plekken te bezoeken (o.a. Europa-Park), op de website staan ze beschreven. Hoewel het restaurant buiten het centrum lag, was dit zo’n gave belevenis dat ik elk gezin dit restaurant kan aanbevelen. Mijn meiden hebben het er nog over.

Adres: Harburger Schlossstr. 22

kinderactiviteiten in Hamburg
Miniatur Wonderland

Miniatur Wunderland

Met de metro gingen we richting Miniatur Wunderland, dit ligt in pakhuizencomplex Speicherstadt. Miniatur Wunderland is de nummer 1 attractie van Duitsland. Hier ligt de grootste modelspoorbaan ter wereld. Wij hadden tickets gekregen, en konden de rij voor de kassa ontwijken en direct doorlopen. Ik raad het je aan om online tickets te bestellen als je kiest voor deze kinderactiviteit in Hamburg, want het kan op sommige dagen behoorlijk druk zijn. Toen wij er waren viel het qua drukte gelukkig erg mee.

In Miniarur Wonderland zijn verschillende landen en steden miniatuur nagebouwd. Zoals Zwitserland, Scandinavië, Amerika, Italië. Af en toe dimt het licht even en zie je steden en landen in het donker.

De uitbarsting van de Vesuvius vonden de meiden het allermooist. Ik vond Venetië prachtig. Ook Hamburg was nagebouwd. En natuurlijk rijden er overal treintjes. Het is echt een walhalla voor treintjesliefhebbers. De meiden vonden het leuk dat er op knoppen gedrukt kon worden, zodat er bijvoorbeeld een lift in werking werd gezet.

Wij konden alles goed bekijken en overal langslopen. In twee uurtjes hadden we alles bekeken, en vonden we het tijd om Speicherstadt in te gaan. Ik kan mij heel goed voorstellen dat andere bezoekers een hele dag nodig hebben.

Speicherstadt

Speicherstadt

Vanuit het Miniatur Wunderland liepen direct al langs de pakhuizen en bruggetjes. Het Miniatur Wunderland zit in 1 van deze pakhuizen gevestigd. Het was prachtig om door dit gedeelte van Hamburg te wandelen. We hebben een klein gedeelte bekeken. Speicherstadt staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wil je meer weten over Speicherstadt, dan is het Speicherstadtmuseum een aanrader.

Er zijn ook rondvaarten door Speicherstadt, ook in combinatie met het bezichtigen van de haven. Nu zijn hier veel pakhuizen (van de buitenkant) te bezichtigen, maar wij kozen ervoor om weer naar de volgende bezienswaardigheid te gaan. Dit keer hebben we de bus gepakt, richting de U-boot.

Uboot

U-boot 434

U-boot 434 is een Russische onderzeeboot uit 1979 en het is ook een leuke tip voor kinderactiviteiten in Hamburg. De boot ligt in de Elbe, vlakbij de haven van Hamburg en om de hoek van de Fischmarkt. Deze U-boot diende o.a. als spionageboot voor de Oostkust van Amerika.

Entree voor 2 volwassenen en 1 kind boven de 6 jaar was 20 euro. Wat we niet wisten is dat wanneer je de commandopost wilde bezoeken, je extra entree moest betalen. Dat was jammer daar kwamen we pas in de boot achter toen een groep voor ons (met gids) er wel naar toe mocht gaan.

Het was een kruip- en sluipdoorroute in de onderzeeboot. Goed opletten waar je liep, vooral je hoofd niet stoten en door ronde poortjes/deurtjes/trappetjes naar een volgende vertrek gaan. Het was een hele onderneming. Slaapvertrekken, keuken: alles was ingericht zoals het ooit eens eruit zag. Met een halfuur stonden we weer buiten, aan de andere kant van de onderzeeboot. (Website)

Fischmarkt

We hebben het gebouw van de Fischmarkt van de buitenkant bekeken. Het ziet er prachtig uit, ook hebben we even naar binnen getuurd. De Fischmarkt is alleen zondagochtend open van 05:00 – 09:30.

Voor de Fischmarkt is een watertaxihalte. Hiermee kun je richting de haven, maar wij gingen richting centrum. Met de Hamburgcard kun je ‘gratis’ een rondvaart door de haven maken.

Restaurant Otto’s Burger

We wilden natuurlijk nog een echte hamburger eten en kozen daarvoor voor het restaurant Otto’s Burger. Deze keten heeft vestigingen op verschillende plekken in de stad. We hebben een heerlijke hamburger gegeten, de meiden kozen voor een bordje patat.

Heide Park Resort

Heide Park Resort is het grootste pretpark van Noord-Duitsland en zeker geschikt tussen de kinderactiviteiten in Hamburg. Er zijn hier meer dan 40 attracties, shows en andere avonturen. En meer dan 30 attracties zijn speciaal geschikt voor kinderen onder de 10 jaar.

Achtbaanfans hebben de keuze uit zeven grote attracties. Hier staat de enige Wing Coaster van Duitsland, de ‘Flight of the Demons’. En achtbaan “Colossos – Battle of the Giants” is de snelste houten achtbaan van Europa.

Emigratiemuseum BallinStadt

Emigratiemuseum BallinStadt gaat over de de cruciale rol die Hamburg speelde voor miljoenen emigranten in de tijd dat zij Europa verlieten voor de ‘Nieuwe Wereld’. In de interactieve tentoonstelling Port of Dreams hoor je het verhaal van de mensen die Europa wilden verlaten en het verhaal van de persoon die dit mogelijk maakte. Dat was Albert Ballin, de naamgever van het museum. De andere vaste tentoonstelling is World in Transit. Dit is een multi-visuele tentoonstelling die emigratie en immigratie in de afgelopen 5 eeuwen belicht. Daarnaast is er een regelmatig wisselende tentoonstelling.

Dungeon

Leuk om te bezoeken in Hamburg met tieners is de Dungeon. Er wacht hier 600 jaar duistere geschiedenis op jullie en dat betekent griezelen! Dit is een unieke en opwindende attractie die je meeneemt naar het duistere verleden van Hamburg. Waargebeurde verhalen en duistere karakters brengen de slechte oude tijd tot leven. En jij zit er middenin.

  • Liveshows met echte acteurs, de enige overdekte vrijevaltoren van Hamburg en een waterattractie
  • Waargebeurde verhalen over de stad (zonder de saaie delen)
  • Maak kennis met duistere figuren uit het griezelige verleden van Hamburg, zoals de geest van Maria Katharina Wächtler. Zij heeft haar man in handige pakjes verpakt.
  • Geschikt voor gezinnen met kids vanaf 10 jaar.

SEA LIFE Timmendorfer Strand

Een mogelijkheid in Hamburg met peuters en kleuters is dan om naar de SEA LIFE Timmendorfer Strand. Dit is een indoor uitje met veel zeedieren. Hier leven ongeveer 2.500 dieren uit verschillende delen van de wereld. Ga hier bijvoorbeeld op ontdekking door het regenwoud. Wandel over zachte bosgrond, sta oog in oog met een boa constrictor en steek je hoofd in een bassin vol piranha’s. Ook leven er tropische zeedieren. Bekijk deze door het panoramische raam of de spectaculaire oceaantunnel!

Overige kinderactiviteiten in Hamburg

We hebben een ontzettend leuk weekend gehad met de kinderen in Hamburg. Maar in een weekend kan je natuurlijk lang niet alles zien en doen. Dit zijn extra tips voor kinderactiviteiten in Hamburg:

  1. Er is een dierentuin in Hamburg: Tierparck Hagenbeck.
  2. Daarnaast is er het Zoologische Museum.
  3. Gek op chocola? Dan kan je het Chocoversum haast niet missen.
  4. Ook is er een binnenspeeltuin: Rabatzz.
  5. Bezoek museumschip Cap San Diego

Praktische info Hamburg

Je kan Hamburg gemakkelijk met de auto bereiken, lees eventueel de tips voor tussenstops in Duitsland. Veel gezinnen kiezen ervoor om een autovakantie Noorwegen of Denemarken te combineren met een tussenstop in Hamburg!

Denk wel aan de milieusticker! In steeds meer steden in Duitsland ben je verplicht om een milieusticker op je autoruit te hebben. Alleen dan mag je de zogenaamde Umweltzones inrijden. Koop deze online voor je vakantie!

Overnachten in Hamburg met kinderen

Na al die kinderactiviteiten in Hamburg zoek je waarschijnlijk ook een fijne plek om te overnachten.

We verbleven in het Reichshof hotel. Dit is een prachtig mooi hotel, vlakbij de Hauptbahnhof. We sliepen met z’n vieren op een kamer en ontbijt was inbegrepen. Achter het hotel zat een parkeergarage (indoor parking Hauptbahnhof, adres Borgesch 1). We parkeerden er 2,5 dag en waren 20 euro kwijt. Het is 15 euro per dag, maar als je vooruit betaald is het 10 euro per dag. Overal in de stad zijn parkeergarages te vinden, parkeren is geen probleem.

Meer leuke stedentrips in het noorden van Duitsland zijn Bremen en Bremerhaven!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën