Autovakantie Noorwegen met kinderen | Onze familiereis

Onvergetelijke zomervakantie in Noorwegen

Een autovakantie Noorwegen met kinderen: zou je dat wel doen?! Blijkbaar is Noorwegen een land dat vele gezinnen afschrikt wegens niet toeristisch en slecht weer. Wij namen de proef op de som en testten het. We maakten een rondreis door het zuiden van Noorwegen en delen in deze blog onze tips over de plaatsen waar wij logeerden.

Wij boekten onze reis via Pharos Reizen, dat is nu de ANWB Vakanties (deze reis). We hadden bewust gekozen voor een rondreis langs 3 huizen die verspreid lagen in de streek die we graag wilden verkennen. Zo konden we meer stukken van Noorwegen zien, maar wel in een wat trager tempo dan wanneer je dagelijks naar een volgende accommodatie rijdt!

Onze Autovakantie Noorwegen met kinderen | Route

Tijdens onze autovakantie Noorwegen met kinderen verbleven we in:

  • Hemsedal
  • Myrkdalen
  • Hovden

De super gezellige accommodaties lagen allemaal in een skigebied waar je veel kon ondernemen. Je kon er vissen, riviersnorkelen, kanoën, zwemmen, hiken, klimmen, diverse dagtochten maken, raften, paardrijden en nog zoveel meer. Neem de tijd om je dagen ter plaatse in te vullen want vaak moet je een activiteit reserveren.

Noorwegen met gezin

Onze autovakantie Noorwegen met kinderen

Kosten Noorwegen vakantie

Veel mensen vragen zich af of een autovakantie Noorwegen met kinderen echt zo duur is. Ik denk dat het qua logies wel meevalt, dus niet duurder dan bij ons in de lage landen. Maar het eten en drinken en de activiteiten vallen wel duur uit. Als je gaat winkelen in de supermarkt dan moet je ongeveer 2 à 3 euro bij rekenen bij onze prijzen. Op zich valt dat dan nog wel mee. Het zijn dan ook vooral de loonkosten die iets duur maken in Noorwegen. Wij zijn een gezin van 5 en voor een eenvoudig gerechtje in een doordeweeks restaurant betaalden we al gauw 150 euro.

En niet alleen de restaurantbezoekjes zijn duur maar ook de diverse activiteiten. Maar als je je reis wat plant en je activiteiten op voorhand uitstippelt dan weet je vooraf waar je aan toe bent. Je kan dan combineren met zaken die dan betaalbaar of gratis zijn zoals zwemmen, kanoën, hiken, vissen, in meren en bossen spelen.

Colorline met kinderen

Als je Noorse kronen (NOK) snel wil omrekenen naar euro’s (EUR) dan kan je delen door tien. 450 NOK komt dus ongeveer overeen met 45 EUR.

Overzet met Colorline – Overnachting in een kajuit

Deze rondreis startte met een overzet van Kiel (Duitsland) naar Oslo met de Colorline. Dit is een gigantische “hotel”boot van 12 verdiepingen waar je dan 20 uur in vertoeft. De tijd gaat snel voorbij want er is zo veel te beleven op de ferry. Er is een cinemazaal, theaterzaal, kinderanimatie, leuke winkeltjes, lekkere restaurants, noem maar op. Er is zelfs een zwembad. De ferry is een attractie op zich dus neem je tijd om de boot te verkennen.

We raden je ook aan om een buitenkajuit te nemen want dan kan je ook echt genieten van de zonsondergang. Onbeschrijfelijk mooi en ook erg leuk om met het ganse gezin in 1 kajuit te overnachten.

Colorline met kinderen
Colorline

Eerste stop autovakantie Noorwegen | Oslo met kinderen

We besloten om de eerste dag in de havenstad Oslo te blijven hangen, je bent er nu toch. We parkeerden de wagen aan de metrohalte Sognsvann en namen dan de metro richting het centrum. Twintig minuten later stap je dan binnen in een bruisende stad, heerlijk!

Wij hadden jammer genoeg maar een zestal uurtjes in Oslo omdat we die avond nog 200 km moesten rijden. Het eerste huisje situeerde zich in Hemsedal, 3 uur rijden vanuit Oslo. Mocht je een citytrip naar Oslo plannen, trek er dan minimum 2 dagen voor uit. – In Oslo kan je een Oslo Pass aanschaffen. Dit is inclusief toegang tot meer dan 30 attracties en musea, toegang tot rondleidingen en onbeperkt reizen met het openbaar vervoer in de stad.

Meer tips over Oslo vindt je terug in onze blog Oslo met kinderen.

Oslo met kinderen

Hemsedal met kinderen | Autovakantie Noorwegen

Onze eerste overnachtingen tijdens de autovakantie Noorwegen met kinderen was in het Hemsedal. Tijdens de rit naar Hemsedal waren we allemaal aan het genieten van het prachtige landschap. Je waande je in Canada: prachtige bossen, pittoreske huisjes, grote boerderijen, overal weerspiegelende meertjes waar niemand te bespeuren viel en een hoop watervallen.

Hoe meer kilometers je aflegde, hoe meer watervallen je zag. En eerlijk waar ze zagen er allemaal anders uit. Je hebt constant de drang om uit te stappen en de watervallen van dichtbij te bekijken.

In Hemsdal kregen we een groot mooi huis toegewezen op de flank van een berg. Tegen de avond kregen we er een hoop huisdieren bij, bergschapen die zich nestelden in je tuin, hilarisch.

Wandelen

De eerste dag van onze autovakantie Noorwegen met kinderen besloten we de skilift te nemen om te kijken wat voor moois er achter de berg verstopt zat. De kids trokken met veel plezier hun bergschoenen aan en met een rugzak vol proviand konden we er tegenaan! Wat heerlijk om vanuit de stoeltjeslift het landschap te zien veranderen. Boven kon je dan een hike doen naar het hoogste punt “Totten” 1497 meter.

De tocht was best pittig, maar gelukkig kom je onderweg de nodige afleiding tegen: zoals een mooi meer, schaapjes bovenop de rotsen, … De kids waren erg trots dat ze de top gehaald hadden, ze genoten zienderogen. Ze werden dan ook getrakteerd op een adembenemend uitzicht.

wandelen in Noorwegen met kind

De vreugde was wel van korte duur want één van onze dochters viel bij het afdalen hard op een scherpe steen en haar knie moest getapet worden. En over pech gesproken, de bar en de skilift waren net gesloten toen we daar aankwamen.

Na de nodige peptalks besloten we om via het mountainbikeparcours af te dalen, dat is toch net iets leuker dan via het gewone wandelpad, toch? Bloed, zweet en tranen heeft het hen gekost. Stiekem vonden ze de afdaling met de mooie fietsbruggen en smalle weggetjes helemaal geweldig. Mission complete!

Een wandelgebied met skiliften is perfect om met kids een grote afstand te overbruggen in een korte termijn. Op deze manier sparen ze hun kracht voor het echte klimwerk.

wandelen in Noorwegen met kind

Kanoën

De tweede dag van onze autovakantie Noorwegen met kinderen voelden we onze benen niet meer, dus tijd om de armspieren te gebruiken. Een dagje kanoën op een prachtig meer dat zagen we wel zitten. We huurden een kano bij het plaatselijk sportcentrum MOH en konden de dag erna de kano ophalen bij het meer iets verderop. Geladen met peddels en reddingsvesten vertrokken we richting Lykkja. De prijs voor een kano was 450 NOK (voor 24 uur) en dan had je echt een superdag op en aan het water.

In de stralende zon peddelden we de ganse dag rond op dit prachtige meer. Het water was kraakhelder en overal staken grote rotsen uit. De kinderen vonden het geweldig om in het water te springen. Het water voelde dan wel koud aan, maar éénmaal je er door was dan was het best aangenaam.

Overal zag je leuke eilandjes die een perfecte stopplaats waren voor een snack of picknick. Om het voor de kids ook leuk te houden laten we ze altijd doe-opdrachten doen in de kano. Zoals zwem of peddel naar de rots en doe de zeemeermin van Denemarken na. Of peddel naar de waterplanten en zoek de weg naar de rivier. Dat vonden ze alle 3 te gek.

Het zijn zo’n momenten die je echt bijblijven van de autovakantie Noorwegen met kinderen. Een dagje met z’n allen op, rond en in het water: echt de moeite waard!

varen in Noorwegen met gezin
varen in Noorwegen met gezin

Klim- en klauterpark

De volgende dag wilden de kinderen graag klauteren in het dorp bij Hemsedal Fjellsport. Een dagje klauteren kon je daar al vanaf 4 jaar en de prijs varieerde tussen de 315 NOK en 375 NOK voor iedereen boven de 110 cm. De allerkleinsten betaalden slechts 180 NOK voor een ganse dag.

Bij jongere kinderen werd aangeraden om als ouder mee te klimmen om ze door het parcours heen te helpen. Wij kregen per toeval een Nederlandse gids, maar je kon de uitleg ook perfect in het Engels volgen. Ze leggen eerst alles duidelijk uit op de begane grond en gebruiken hiervoor logo’s. De kids zijn er vliegensvlug mee weg en kunnen niet wachten om de aap uit te hangen.

De ouders (ook deze met hoogtevrees) werden meegezogen in het Tarzan-avontuur. Onze kids zijn tussen de 110 en 140 cm en zij mochten 3 verschillende parcours volgen. We begonnen met de kleinste piste en dat was al een hele uitdaging voor de ouders om de mini’s te volgen. Dan hadden we een parcours dat voor iedereen leuk is (lees: ook voor degenen met hoogtevrees).

Het laatste parcours was dan erg hoog en creepy. Laat ons zeggen dat ik het net overleefd heb en dat ik dit geen tweede keer wou doen. De kinderen en de papa vonden het laatste parcours te gek.

Strandje

Na ons klauteravontuur zijn we gaan afkoelen op het nabijgelegen strandje. De kids konden lekker zwemmen en spelen op het speelplein dat erbij hoorde. Het is allemaal zo mooi en gezellig ingericht in Noorwegen. Hier ook weer een hoop picknicktafels en veel schuilplekjes voor de brandende zon.

Watervallen Tuff

Daarna besloten we om de watervallen te bekijken in het nabijgelegen dorpje Tuff. Na een mini avondwandeling verschenen de Rjukandefossen. In 1 woord: PRACHTIG! Wat wij hier super leuk vonden, is dat je overal rond kon klauteren. Er was een hangbrug, diverse wandelpaden en de kids konden het begin van de waterval zoeken. Het was onze laatste avond in Hemsedal en we hebben tot op de laatste moment genoten.

Meer info over Hemsedal vind je hier op de website van Hemsedal.

klimmen in Noorwegen

Myrkdalen met kinderen | Autovakantie Noorwegen

Myrkdalen was onze tweede plek om te overnachten tijdens onze autovakantie Noorwegen met kinderen. De afstand tussen Hemsedal en Myrkdalen bedraagt 160 km, dat is ongeveer 1,5 uur. Wij opteerden voor de lange route van 252 km langs de “Panoramaveien”. Dit is een 50 km lange tolweg over de Golsfjellet langs de bergmeren Lykkja en Vaset. Deze route loopt door een prachtig stukje ongerepte natuur en dat wilden we absoluut ontdekken.

Tijdens deze rit konden we genieten van prachtige landschappen. Je kwam koeien en schapen tegen die het verkeer aan het regelen waren. We zagen zelfs zeldzame kraanvogels in het veld, ongewoon mooi. En de kinderen? Die verveelden zich geen seconde en zochten naarstig mee naar nog meer beestjes. De ommetoer was het meer dan waard.

Treinrit Flamsbana

De eerste dag in Myrkdalen planden we direct een activiteit, een topper in deze streek, de treinreis Flam-Myrdal. Het mooie kleine dorpje Myrdal wordt dan ook constant overspoeld door toeristen die de steilste treinrit ter wereld willen uitproberen.

De spoorlijn is zo’n 20 km lang en zou op deze afstand maar liefst 865 meter stijgen. Combineer dat met prachtige watervallen en magische landschappen en dan kan je niet anders dan een ticket boeken voor deze trip.

De prijzen zijn wel relatief hoog voor een ritje van 55 minuten (enkel) en variëren niet alleen per periode maar ook naargelang het tijdstip van vertrek. Wij betaalden 1540 NOK voor 2 volwassenen en 3 kids. Bestellen kan online via deze website.

Wil je met de Flamsbana de steilste treinreis ter wereld maken, boek dan ruim op voorhand je ticket.

Wij hebben met z’n allen genoten van deze mooie trip langs het prachtige Noorse landschap. Terwijl je luisterde naar de intercom die je meenam naar het verleden kon je door het raam het heden bewonderen.

Waterval Kjosfossen

Hoogtepunt was zeker de waterval Kjosfossen. Dit was het enige punt waar de trein 5 minuten halt hield om alle “gekke” toeristen een selfie te laten nemen. Om het extra speciaal te maken, zetten ze muziek op. Ook was er een danseres die naast de waterval stond te dansen. Voor ons echt té toeristisch en overbodig.

De Flamsbana lokt de toeristen met slogans als “werelds mooiste treinreis” en “steilste treinreis” en dan wil je daar wel wat geld aan spenderen. Uiteindelijk is het maar een minitrip van minder dan een uur waarbij je 1x kan uitstappen om het landschap te bewonderen. Voor de rest zit je gewoon in een wagon door het raam te turen. Je hebt dan niet het gevoel dat het een steile rit is.

Ik zag dat je de treinreis ook kan combineren met wandelen of fietsen. Dat lijkt me al een beter idee om het gebied te verkennen, maar met kinderen onder de 8 jaar is dat niet aan te raden wegens de zwaarte van het parcours.

Myrdal

Na onze treinrit bleven we nog even in het pittoreske dorpje Myrdal hangen. Je kon via leuke winkeltjes en lekkere eetgelegenheden wandelen van het treinstation naar de haven en dat creëerde een speciale sfeer zeker op een warme zomeravond.

We zagen dat er ook nog een klein gratis treinmuseum was waar je even een kijkje in kon nemen. Tevens is er een bezoekerscentrum waar je allerlei informatie kon verkrijgen, zelfs in het Nederlands.

Hiken en vissen

Ook in Myrkdalen konden we gebruik maken van een skilift om onze hike in te zetten. Deze keer was het een bewolkte dag en dat zorgde voor een speciale sfeer. Je kon er door de wolken lopen en dat voelt toch bijzonder. In het dal had je dan diverse mogelijkheden om te vissen.

Een visvergunning kon je in de toeristische dienst bekomen of online aanschaffen. Wij hadden ons eigen vismateriaal mee en waren altijd blij om een plaatselijk visje naar boven te toveren.

steilste trein Noorwegen

Citytrip Bergen | Autovakantie Noorwegen met kinderen

De volgende dag was onze tweeling jarig en ze mochten zelf een activiteit bedenken. Ze kozen voor paardrijden of zwemmen. Paardrijden zat er niet in want blijkbaar is dat onbetaalbaar in Noorwegen. We informeerden bij verschillende partijen in diverse dorpjes/ steden maar telkens moest je honderden euro’s neertellen.

Gelukkig voor ons was het een druilerige dag, dus geen paardrijden maar zwemmen. De keuze voor een citytrip Bergen was snel gemaakt want daar vond je een gaaf subtropisch zwembad. De trip van Myrkdalen naar Bergen duurde ongeveer 2 uur (130 km).

Meer weten over ons avontuur in Bergen lees dan onze blog Bergen met kinderen.

Noorwegen met kleuters

Hovden met kinderen | Laatste stop autovakantie Noorwegen

En dan was het alweer de laatste stop tijdens onze autovakantie Noorwegen met kinderen. De afstand tussen Myrkdalen en Hovden bedraagt 240 km, dat is ongeveer 4 uur rijden. Wederom klinkt dat veel maar laat je niet afschrikken. Wij hadden veel korte tussenstops ingepland (ongeveer 1 per uur), de kinderen konden dan telkens uitkijken naar iets.

Ook nu weer maakten wij een ommetoer omdat we nog langs het plaatsje Nordheimsund wilden gaan. Zo deden wij er uit eindelijk 6 uur over in plaats van 4 uur. De route naar Hovden is onbeschrijfelijk mooi, je rijdt langs de fjorden en komt langs prachtige watervallen. Het landschap verandert constant en brandt het ene na het andere prachtige plaatje op je netvlies. Na een tijdje stond je mond droog van constant oh, wauw, amaai, super, prachtig te roepen.

Tussenstops – Watervallen

  • Skjervsfossen – Binnen het uur kwamen we voorbij de eerste grote waterval. Je kan langs de weg parkeren en in 5 minuten sta je naast de waterval.
  • Steinsdalsfossen – Wij deden een ommetoer naar Nordheimsund omdat daar een erg speciale waterval te vinden is. Dit was een waterval waar je achter kan lopen. De fantasie van de kinderen sloeg op hol. Ze waren vastberaden om een eenhoorn achter de waterval te vinden. Echt prachtig om te zien.
  • Latefossen – Toen we de tweeling vertelden dat er een tweelingwaterval was in Noorwegen in de buurt van Odda, dan moesten we er gelijk heen. Ook hier weer een prachtige waterval, een duo-waterval, die je echt moet zien. Aan de overkant van de weg kon je het water in om wat af te koelen op een zomerse dag.
Noorwegen met kinderen vakantie

Ook in Hovden kom je in een verlaten skidorp terecht waar je veel wandelingen kan maken en overal kan vissen in de diverse stroompjes of meren. Wij logeerden naast een meer en dan was het supergezellig om bij zonsondergang nog even een visje te vangen of een eland in het wild te spotten.

Zwemmen in de openlucht

In ons skidorp lag ook een mooi badstrand. Een prachtig meer waar ze dan een snackbar en speeltoestellen bijgezet hadden en waar je voorzien van alle gemakken kon gaan zwemmen. Je kon er ook bootjes huren en waterfietsen en er lagen wat opblaastoestellen in het water. Echt zo’n trekpleister voor families in de zomer. Nu wij waren er in het topseizoen en laat ons zeggen dat we niet moesten vechten voor een mooi plekje.

Elandboerderij Elgtun in Bygland (Inmiddels gesloten)

Onze kinderen zijn verzot op dieren. Toen ik las dat er een kindvriendelijke elandenboederij was op anderhalf uur rijden van Hovden wilden we er natuurlijk heen. De boerderij is ontstaan uit de passie van een man voor zijn elanden. Zijn hobby groeide uit. Inmiddels is het al een grote kinderboerderij met tearoom, winkel en overnachtingsmogelijkheden. Je komt er alles te weten over de elanden en kan op vaste tijdstippen de dieren voederen met bananen.

Je kan ook een begeleid bezoek aanvragen. Dan wandel je mee met de gids door het verblijf van de elanden. Hele gemoedelijke en relaxte sfeer en echt super om de elanden up close and personal te zien.

Helikoptervlucht in Bygland

Nadat we lekker traditioneel gegeten hadden in een strandtent in Bygland zagen we dat ze op het terrein helikoptervluchten deden. We informeerden daar naar een doopvlucht voor de kinderen en 15 minuten later was het zover. Hun eerste helikopterervaring was een prachtige vlucht boven de bergen, het schilderachtige meer en dat bij de zonsondergang. Onvergetelijk!

helikopter Noorwegen
helikopter Noorwegen

 Lapskous is de naam van een traditioneel Noors gerecht. Een lekker aardappelstoofpotje met vlees dat vroeger vaak aan de zeelui voorgeschoteld werd.

Citytrip Stavanger met kinderen

Op een regenachtige dag besloten we om naar Stavanger te gaan. Dat is zo’n 225 km van Hovden. Stavanger is een erg mooie havenstad met heel veel faciliteiten. Wij genoten daar niet alleen van de stralende zon maar ook van de prachtige Tall Ships die dat weekend aangemeerd lagen.

Er bleken vele festiviteiten te zijn: diverse optredens, marktjes, ambachtenmarkt met workshops, zeilschepen die je kon bezichtigen. Geweldige sfeer! Jammer dat we niet meer tijd hadden want deze stad heeft duidelijk veel meer in zijn mars.

Daguitstap Sand

Met visliefhebbers in huis was het een must om naar de springende zalmen in Sand te gaan tijdens onze autovakantie Noorwegen met kinderen. Sand ligt op zo’n 155 km van Hovden. Dit is een leuke uitstap voor de ganse familie. Er is een zalmstudio waar je de vissen onder water kan observeren. Ze hebben een gebouw geplaatst in de stroming en door enkele ramen kan je de vissen zien springen. Buiten kan je met wat geluk de vissen stroomopwaarts zien springen, echt supercool om dat in het echt te zien.

Voor de echte visser kan je bij het nabijgelegen bezoekerscentrum een visvergunning kopen (houd er wel rekening mee dat deze erg gewild zijn en dat je best op voorhand boekt).

Tip: Bezoek ook de prachtige haven van Sand en spot kleurrijke vissen in het kristalheldere water.

Autovakantie Noorwegen met kinderen – terugblik

Een autovakantie Noorwegen met kinderen, is dat een aanrader?! Wij zeggen volmondig: ja! Zoek je een actieve vakantie op een prachtige rustige plaats dan is een vakantie in dit land echt iets voor jullie.

Wij reisden een deel van het land door en hebben op drie plaatsen overnachten. Voordeel daarvan is dat de kinderen rustig kunnen wennen op een plek. Ook kan je de omgeving beter ontdekken. Nadeel is wellicht dat je met meer overnachtingen nog een groter deel van het land kan zien. Eigenlijk net wat jij prettig vind.

Wij zouden dus zo nog eens op stap gaan voor een autovakantie Noorwegen met kinderen. De boeking deden wij via Pharos. Voordeel daarvan was dat de rondreis al goed geregeld was en de overnachtingen lagen vast. Zoals gezegd, in Oslo zouden wij in plaats van een middag eerder een dag of 2 willen uittrekken. En ook Stavanger vroeg echt om een langer bezoek dan de dagtrip die wij maakten.

Al met al kunnen wij enkel heel positief terugkijken op de autovakantie Noorwegen met kinderen: het land is zo mooi, onderweg kom je prachtige dingen tegen. Wij raden dit land aan iedereen die houdt van de natuur aan.

  • Wij maakten de rondreis via ANWB (deze reis).
  • Een andere optie is deze familiereis van Travelnauts, een 21-daagse reis door zuidelijk Noorwegen.

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.