Oslo met kinderen | 7x Leukste uitjes

Marilyn was met haar gezin in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Het bezoek aan Noorwegen was een van de stops tijdens hun rondreis door dit mooie land. Wat je doet in Oslo met kinderen deelt ze in deze blog.

Plan je een reis naar de Scandinavische landen, dan zit een tussenstop in het centraal gelegen Oslo er waarschijnlijk wel bij. En je wilt Oslo met kinderen niet missen, wij delen waarom niet en wat je er doet. Oslo is een bruisende stad met prachtige architectuur, tientallen musea en de stad heeft nog zoveel meer te bieden. Wil je Oslo verkennen met kinderen, dan moet je zeker deze tips eens lezen.

Wil je veel van Oslo zien, koop dat eventueel de Oslo City Card. Met de Oslo Pass krijg je gratis toegang tot een groot aantal musea, gratis openbaar vervoer en, als het warm genoeg is, gratis toegang tot de buitenzwembaden!

Stedentrip Oslo met kinderen

Naast het feit dat Oslo een centraal gelegen havenstad is (met dagelijkse bootverbindingen naar Denemarken en Duitsland), kan je Oslo ook gemakkelijk bereiken via de vluchthaven. De stad ligt 50 kilometer ten noorden van de stad.

Verder vind je er ook een heel goed spoor- en metronetwerk en investeert de stad meer en meer in hun fietsnetwerk. In 2019 willen ze Oslo bovendien autoluw maken en in ruil zou men 60 km extra fietsroutes aanleggen. Ideaal voor je stedentrip Oslo met kinderen.

Wij kwamen Oslo binnen via de haven met de ferry, voor een autovakantie door Noorwegen. Na het lezen van diverse reisgidsen leek het ons slim om de auto in de buitenrand te parkeren en met de metro terug de binnenstad in te gaan. In Noorwegen hebben ze een automatisch tolsysteem en dat kan wel eens duur uitvallen. Zeker als je wat verloren rijdt in de hoofdstad en zo constant langs de camera’s passeert.

Oslo met kind

Oslo met kinderen verkennen

Wij parkeerden vlakbij de metrohalte “Sognsvann” en namen dan de metro naar het centrum. Een ritje duurde 20 minuten en kostte ons ongeveer 13,50 euro voor ons vijfjes. Het kaartje bleef 1 uur geldig dus je kon er eventueel meerdere malen gebruik van maken. Er waren vast wel dagkaarten te koop, maar onze vertaalmachine (lees: oude man die ons hielp aangezien het toestel alleen Noors kende) bakte er niet zo veel van.

Rondvaart

Wij hebben vooral veel door de stad gewandeld. Wil je de stad vanaf het water zien, boek dan een rondvaart door de fjorden van Oslo. Tijdens deze boottocht zie je de eilanden en kleurrijke huizen van de Oslofjord. Ook geniet je van de geweldige uitzichten over de stad en de prachtige heuvels rondom Oslo.

Oslo met kind

Doen in Oslo met kinderen

In het centrum zie, voel, ruik en proef je hoe mooi Oslo is. Je wandelt van het ene ingenieuze gebouw naar het andere via kraaknette straten vol leuke pleintjes met de en gezelligste eettentjes. De standbeelden, fonteinen en bloemenpracht maakten het helemaal af. De sfeer die er hing was geweldig.

Cultuur in Oslo – Munch museum

Toen wij in juli 2018 in Oslo waren was het er bloedheet! Om wat af te koelen zijn wij met de kinderen naar het Munch museum gegaan. De kinderen leerden op school al over Munch en zijn beroemde schilderij “de Schreeuw”. Een bezoekje aan dit museum moest hun wel bekoren en dat deed het! Ze vonden het leuk om naar alle kunstwerken te kijken en om gelijkenissen te zoeken met “de Schreeuw”. Op het einde van de rondleiding was er een crea-atelier waar je nog meer info kreeg via tablets en waar de kleine (en grote) kunstenaars hun gang konden gaan.

Terwijl de oudere kinderen echt hun best deden om een echte Munch na te bootsen, waren de kleinsten geconcentreerd bezig om een mooie tekening van hun gezin te maken. Zalig! Na dit bezoek namen we terug de metro en doken we het centrum in.

Oslo met kinderen

Stadhuis Rådhus

Ik ben wel een liefhebber van prachtige architectuur, dus een bezoekje aan het stadhuis en de architecturale parel Astrup Fearnley Museum wou ik niet overslaan in Oslo met kinderen. Het stadhuis ligt pal in het centrum bij de haven. Het is een imposant gebouw met twee grote klokkentorens. Het is een plaats waar vele mensen samenkomen om te genieten van de verfrissende fonteinen rond het gebouw, maar vooral om de binnenkant te bewonderen.

Ik dacht dat ons stadhuis een mooi gebouw was, maar als je dit gebouw binnenwandelt dan valt je mond wijd open! Niet alleen van het feit dat je gratis binnen mag (want Noorwegen is erg duur), maar wat een pracht en praal! De hoge plafonds en eindeloze trappen leiden je naar prachtige kamers. De muren spreken boekdelen en vertellen verhalen met de prachtige tekeningen die erop afgebeeld staan. Er zijn ook diverse grote schilderijen van Munch te bewonderen.

Oslo met kind

Weetje: De Nobelprijs van de Vrede wordt jaarlijks uitgereikt in dit prachtige Rådhus.

Astrup Fearnley Museum

Om het Astrup Fearnley Museum te vinden moet je wel even zoeken. Helemaal achterin de haven op het einde van de pier, achter de zee van toeristen verschijnt dit prominente gebouw. Het is een gebouw dat moeilijk te beschrijven is. Van op een afstandje lijkt het 1 groot gebouw, maar van dichtbij zie je dat het diverse functies heeft. Het is een combinatie van woongelegenheden en kantoren gemixt met pleintjes, groen en waterstroompjes.

Aan de havenkant vind je dan het museum terug en tot onze verbazing zagen we dat achter dit pand een badstrand lag waar de mensen het kraakheldere water insprongen. Wat een mooie locatie om de Oslofjord in te gaan. Jammer dat we door moesten gaan want anders wou ik hier wel de zonsondergang zien. Echt iets voor op je bucketlist: sunset bij het Astrup Fearnley Museum in Oslo met kinderen.

Oslo met kind

Nog meer doen in Oslo met kinderen

Er is in Oslo natuurlijk nog veel meer te doen. Wij hebben helaas in een dag niet alles kunnen doen, dit zijn nog een aantal tips.

  1. Vigelandpark: een groot (blote) beeldenpark met speeltuin.
  2. Akerhus Festning. Blogger Alyt maakte vorig jaar een rondreis door Scandinavië en bezocht dit kasteel dat de inspiratie vormde voor het kasteel uit de film Frozen.
  3. Hjemmelfrontmuseet (verzetsmuseum). Alyt en haar gezin waren hier.  
  4. Koninklijk Paleis
  5. Het interactieve Science & Technology Museum is zeker een aanrader!
  6. De Holmenkollen (skischans) is een van de topattracties in Noorwegen.
  7. TusenFryd: een amusementspark net buiten de stad.

Oslo met kinderen – onze ervaring

Ja, wij raden deze stad zeker aan. Je vindt er alles wat je nodig hebt: gezellige restaurantjes, eetkraampjes, badstrand, overal plaatsjes waar je even kunt rusten in de schaduw, veel musea en een uitstekend mobiliteitsnetwerk. Oslo is echt een super citytrip! Wij raden een bezoek aan Oslo met gezin absoluut aan, trek er dan zeker twee dagen voor uit.

Oslo – overnachten met kids

  • Anker Hotel – hotel met een bar in de foyer, een kleine tuin, gratis WiFi en kleurrijke kamers met flatscreen-tv’s. Er zijn familiekamers.
  • Anker Hostel – op 800 meter van het centraal station van Oslo, er zijn familiestudio’s voor vier personen. Er is een café-bar met een snackbar.

Verder lezen? Dit gezin ging kamperen in Noorwegen met baby en lees wat je doet in Bergen met kinderen!

Oslo met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën