Rondreis Scandinavië met kinderen + tips

Alyt maakte in de zomer van 2017 een rondreis door Scandinavië. Samen met haar man en hun twee dochters (toen 4 en 7) gingen ze op pad. In deze blog deelt Alyt hun ervaringen tijdens deze rondreis Scandinavië met kinderen.

De landen Denemarken, Zweden en Noorwegen zagen wij tijdens onze rondreis Scandinavië met kinderen. Het was een mooie en bijzondere reis was het waar wij met een goed gevoel op terugkijken.

Blogger Alyt deelt haar ervaringen met deze rondreis met haar gezin! Ze hebben de reis zelf geboekt & betaald, wel was dit in 2017.Dit was een rondreis van Pharos en is nu de 15- of 16-daagse familierondreis Scandinavië in een notendop van de ANWB.

Onze rondreis Scandinavië met kinderen

Dag 1: Een dag in Kopenhagen met kinderen (Denemarken)

In tien uur reden we van Nederland naar Kopenhagen. Nadat we waren ingecheckt in Danhostel Copenhagen Amager, gingen we het centrum in. De metro lag op ongeveer 500 meter van het hostel. We hoefden alleen voor onszelf te betalen, kinderen onder de 12 mogen gratis meereizen.

Van 16:00 tot 21:00 hebben wij ons vermaakt in Kopenhagen. Lees wat wij deden in de uitgebreide blog met onze tips voor Kopenhagen met kinderen.

Lees ook: met dit reisspel hield Alyt de kids bezig in de auto

Kopenhagen met kinderen

Dag 2: Van Kopenhagen naar Almhult en Habo (Denemarken, Zweden)

Vanaf Kopenhagen reden we in een paar uur naar het Ikea Museum in Almhult. Het museum is inclusief restaurant, waar wij de beroemde Zweedse gehaktballetjes hebben gegeten. Daarna hebben we een rondje door het museum gelopen.

Bij het museum zit ook een ontzettend leuke winkel waar spullen te koop zijn die alleen daar verkrijgbaar zijn. En het allerleukste is, je kunt op de cover van de IKEA catalogus! Je gaat in een setting zitten en na een druk op de knop, wordt er een foto gemaakt. De foto wordt ter plekke afgedrukt.

Na het bezoekje aan het IKEA museum reden we door naar camping Habo (in Habo, Zweden). Deze camping ligt tegen het Vanernmeer aan. Via de camping loop je er zo naar toe. De camping is van Nederlandse eigenaren en ziet er keurig uit. We hadden een blokhut (stuga) gereserveerd, die was dik in orde.

Lees ook: een rondreis door Noord-Scandinavië

Dag 3, 4 & 5: de omgeving van Habo met kinderen verkennen (Zweden)

Deze dagen zijn we de omgeving van Habo met kinderen gaan verkennen. Dit is wat wij gedaan hebben met de kinderen.

Granna is de zuurstokkenstad, want hier is de zuurstok ontstaan. Dat is uiteraard een toffe plek om met je kids te ontdekken. In de hoofdstraat staan heel veel zuurstokkenwinkeltjes. Je kan er demonstraties zien van hoe ze een zuurstok maken. Dat vonden wij heel leuk om te zien. Bijna elke winkel biedt demonstraties aan. En natuurlijk kan je lekkere zuurstokken in heel veel verschillende smaken kopen. Parkeren kan bijvoorbeeld bij de COOP.

Rendierparken

In de omgeving van Habo zijn heel veel rendierparken. Wij hebben gekozen voor Moose Park in Isaberg. (let op, er zijn wel 3 verschillende plaatsjes die Isaberg heten) Je loopt eerst via een pad. Hier zijn diverse infoborden geplaatst waarop je leest over wat er leeft in de bossen. Deze info staat ook in het Nederlands aangegeven.

Het pad brengt je naar de rendieren. Achter een afgebakend stuk stonden 4 rendieren. Via een verhoging heb je goed overzicht. Via hetzelfde pad loop je weer terug. Ik kan mij herinneren dat het niet zo duur was om het park te bezoeken, dacht zo’n 12 euro voor 4 personen. Dit rendierpark is een onderdeel van een groot vakantie/vertierpark. De kinderen konden daarom ook nog even in de speeltuin spelen.

Watervallen

Wij wilden natuurlijk een waterval bezoeken. Via een routebeschrijving van de campingeigenaar gingen wij naar waterval vlakbij Brandstorp. De waterval lag middenin de bossen. Wat een idyllische plek, zo mooi. Echt een aanrader!

  • De kerk van Habo schijnt de mooiste kerk van Zweden te zijn. Het is een prrachtige houten, rode kerk. We konden helaas niet naar binnen vanwege een bruiloft.
  • Het was ontzettend koud in het Vanernmeer. Na 5 minuten zijn wij er allemaal uitgegaan. Maar ja, het staat op de foto!

Themapark Astrid Lindgrens Varld in Vimmerby

Wij zijn ook naar het Themapark van Astrid Lindgren gegaan. Allereerst maar even de kosten. In totaal betaalden wij 140 euro (2 volwassen, 2 kinderen)! Dat vond ik eigenlijk te duur, maar we wilden er toch graag heen. We hebben wel geprobeerd om kortingsbonnen o.i.d. kon vinden, maar helaas is dat niet gelukt.

Er zijn in dit themapark allerlei openluchtvoorstellingen te zien van de diverse boeken van Lindgren. Wij kwamen speciaal voor Pippi Langkous en hebben daar 2 voorstellingen van gezien. Hoewel het in het Zweeds was, was het wel te volgen. En het was geweldig. Ik zag ook dat er een voorstelling was van Ronja de Roversdochter. De andere voorstellingen zeiden mij niet veel, omdat ik deze boeken niet ken.

Je kon nog veel meer beleven op het park. De meiden konden hele kleine huisjes bekijken, en in spelen, spelen in de verschillende speeltuinen. In het huis van Karl Nillson Pyssling stonden hele grote meubels waarop de kinderen mochten klimmen.

We hebben natuurlijk ook het huis van Pippi Langkous bezichtigd. Ook was er een lang, ik noem het maar, ‘voetje-van-de-vloer-pad’. Je mocht de grond niet raken. Via boomstronken, palen en dergelijke kon je een route volgen. Op het politiebureau mochten kinderen achter een bureau zitten (met pet en politiejas) en kon je een cel in.

Overal op het park waren picknickplekken, en ik zag ook vele Zweden met een trolleykar vol picknickspullen rondlopen. Wij vonden het themapark van Astrid Lindgren ontzettend leuk.

Astrid Lindgren themapark bezoeken

Dag 6: Via Drobak naar Oslo (Zweden – Noorwegen)

Vandaag rijden we naar Oslo en we maken een tussenstop in Drobak. In Drobak staat namelijk het huis van de Kerstman van Noorwegen. Rond kersttijd is hij hier ook aanwezig. Er is een permanente Kerstmarkt. Leuk, voor middenin de zomer!

In Oslo hadden wij een eenvoudige blokhut (hytte) gereserveerd voor 4 personen op stadscamping Bogstad. Twee stapelbedden en een tafel met 4 stoelen, voor 2 dagen vonden wij dat prima te doen. De gemeenschappelijke faciliteiten waren netjes.

En, zoals je vaker in Scandinavië ziet, is er een gemeenschappelijke keuken. Daarnaast was er ook een erg leuke speeltuin met allemaal kleine huisjes waar de kinderen in kunnen spelen!

Lees ook: dit doe je in Oslo met kinderen

waterval Noorwegen

Dag 7: Frozen kasteel en het het Vigelandspark

De bus stopt voor de camping en stopt o.a. bij een metrostation. Met de metro zijn we naar het centrum van Oslo gegaan (met een dagkaart voor het openbaar vervoer). Via de haven zijn we naar Akerhus Festning gelopen. Daar MOESTEN we naar toe, want dit kasteel is gebruikt ter inspiratie voor het kasteel in de film Frozen (Arendelle).

Naast het kasteel staat het Hjemmelfrontmuseet (verzetsmuseum). Hier ligt de interesse van mijn man en mij. Vervolgens zijn we naar het Vigelandspark gegaan, dit is een heel groot (blote) beeldenpark.

Leuk om gezien te hebben, maar we gingen juist hier speciaal naar toe  vanwege de leuke speeltuin. Vervolgens hebben we nog even bij het Koninklijk Paleis gekeken en toen zijn we weer terug naar de camping gegaan.

De Holmenkollen (skischans) is een van de topattracties van Noorwegen en ligt vlakbij de camping. Dit hebben wij overgeslagen, anders werd het wel wat teveel van het goede.

Noorwegen met kinderen

Dag 8: Onderweg naar Vangsnes (Noorwegen)

’s Ochtends om 07:00 vertrokken wij naar Vangsnes. We reden eerst richting Heddal. Hier staat de grootste staafkerk (een houten kathedraal) van Noorwegen. Van de buitenkant hebben we deze kerk bekeken en toen reden we door richting Vemork.

In het plaatsje Mael zijn we even gestopt. Mijn man en ik hebben grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van ‘The heroes of Telemark’ speelde zich hier en in de waterkrachtcentrale van Vemork af. Zie Wikipedia voor het hele verhaal. Daarom moesten we hier even gaan kijken.

We hebben de waterkrachtcentrale bezocht. Deze is alleen te bereiken via een brug over de kloof. De auto zet je voor de brug neer. Er is een pendelbus die je omhoog kan brengen. Wij kozen voor de heenweg om het lopend te doen. De terugweg hebben we wel het pendelbusje gepakt.

De meiden konden een speurtocht in het museum doen, dan konden wij ook alles rustig bekijken. In het restaurant hebben we wat gegeten, om daarna weer in de auto te stappen. Onderweg kwamen wij heel veel watervallen tegen. Aanrader is de hele grote waterval bij het plaatsje Odda.

Tegen 20:00 kwamen we op de camping Djuvik in Vangsnes aan, waar we voor een paar dagen een mooie hytte hadden gereserveerd. Deze hytte bood ons een prachtig uitzicht over het Sognefjord.

overnachten in kindvriendelijk Noorwegen

Dag 9, 10 en 11: de omgeving van Vangsnes ontdekken

Deze dagen verbleven wij op de camping Djuvik en hebben wij de omgeving van Vangsnes ontdekt. Dit is wat wij deden.

  • Vik(soyri) is een prachtige plek aan het Sognefjord. Hier wordt op zalm wordt gevist, leuk om te zien.
  • In Bergen hebben we de handelskade ‘de Bryggen’ en de vismarkt bezocht. Parkeren kan bij ByGarasjen, vandaar uit loop je in 15 min naar het centrum.

Lees ook: dit doe je in Bergen met kinderen

Ik wilde graag naareen iets onbekender fjord. We zijn naar het Arnafjord gereden. Ook weer een super mooie plek met prachtig blauw/groen water.

Balestrand

Vanuit Vangsnes voeren we met de boot over naar Balestrand. In dit plekje staat de St. Olaf kerk die ook weer in de film Frozen is terug te zien (kroning van Esla). Hoe leuk is dat! n ook Balestrand is weer een super mooie plek, je blijft maar foto’s maken.

We wilden ook dolgraag naar de gletsjer Jostdalbreen, maar qua afstand hadden wij daar een hele dag voor moeten uittrekken. Dat is dit keer niet gelukt, wellicht een volgende keer!

Dag 12: Onderweg naar Kristiansand (Noorwegen)

Onze rondreis Scandinavië met kinderen brengt ons vandaag naar Kristiansand. Op de heenweg had ik al een plek gezien waar trollen stonden, die foto ontbrak nog. Dus zijn wij alsnog in Kinsarvik even uit de auto gegaan om met de trollen op de foto te gaan.

Rond 18:00 kwamen wij aan op Bondegardsparken in Kristiansand. Een park waarop een boerderij en allerlei verhuuraccommodaties staan. Dit was goedkoper dan in het centrum van Kristiansand overnachten. Ook was er een grote trampoline, een schommel in een boom, en een boomhut, het Pippi Langkous gevoel dus. Ook liepen er wat beesten los rond.

Dag 13: Kristiansand met kinderen (Noorwegen)

Op weg naar het centrum zagen we de borden richting Arendal. Dit komt ook weer voor in de film Frozen (de naam Arendelle is hierop gebaseerd). In Kristiansand hebben we de vismarkt ‘Fiskebasaren’ bezocht. Ontzettend leuk. De vis lag uitgestald in het ijs, maar je kon levende kreeften, krabben en dergelijke kopen. Je kon daar ook eten, maar dat hebben wij niet gedaan.

Daarna gingen we naar het Odderoya museumhavn. Dit is eerder een doe-museum, echt een aanrader. Ontzettend leuke activiteiten gedaan met de meiden. Button maken, bootje vouwen, je naam in een soort “boot morse code’ schrijven, bootje van boomschors maken (Noorse traditie) en laten varen in een bad en een krabbenvanger gemaakt en uitgetest. De museummedewerker had een krab gevangen in een kooi. We mochten even meekijken.

En het allerleukste was dat je in een bootje mocht roeien in een stukje van de haven. Reddingvesten waren aanwezig en de meiden kregen een onderwaterkijker mee, waarmee ze visjes e.d. konden zien. Wij hebben ons de hele middag vermaakt.

Odderoya museumhavn
Odderoya museumhavn

Dag 14: Kristiansand – Folingbro (Noorwegen & Denemarken)

Onze rondreis Scandinavië met kinderen gaat verder. Om 08:00 zijn we per boot richting Hirthals gevaren (ColorLine). De oversteek duurde 3 uur. Daarna zijn we doorgereden naar Camping Folingbro in Folingbro waar we weer een blokhut hadden gereserveerd.

De blokhut zag er netjes uit. Deze had alleen geen douche. Het jammere van deze camping was dat het wat verouderd was. Ook de algemene douches/toiletten. En naast ons huisje stond een kippenhok met haan. En jawel, de haan begon 04:30 mij al wakker te maken. Deze camping is dus geen aanrader.

Dag 15: Legoland

Op naar Legoland. Ik had van te voren al kortingsvouchers geregeld. Wij zijn gratis geabonneerd op het LegoMagazine en in een magazine zat een voucher. Met een betalende volwassene kan een kind gratis het park in. Deze vouchers schijnen soms ook in grote legodozen te zitten. Ik heb er op marktplaats ook een gevonden, gekocht voor 2,50. Met deze 2 vouchers scheelde de entree 100 euro!!!

We hebben ons de hele dag vermaakt in Legoland. We hebben rond 17:00 ook even gegeten in het park. Vier pizza’s besteld (zonder drinken, anders ben je bijna het dubbele kwijt en we hadden drinken mee). Daarbij kon je nog stokbrood en salade pakken, de kosten waren 45 euro.

Het park ging 20:00 dicht, maar alle attracties al om 18:00. Het miniatuur gedeelte kan je dan in alle rust bekijken. En nog een tip: begin in de ochtend aan het einde van het park, daar vallen de rijen dan nog mee.

Legoland met kids Denemarken

Dag 16: Ribe

Dit is onze laatste dag in Denemarken, en bijna het einde van onze rondreis Scandinavië met kinderen. We zijn naar het oudste stadje van Denemarken gereden, Ribe. Hier hebben we wat rondgelopen en souvenirs gekocht.

Dag 17: einde rondreis Scandinavië met kinderen

Op naar huis, we hebben bijna 5000 km gereden deze vakantie. Wat is een rondreis Scandinavië met kinderen geweldig! We hebben enorm genoten van deze vakantie. De natuur is fantastisch en onderweg hebben we prachtige dingen gezien.

Wij willen zeker nog een keer op een rondreis Scandinavië met kinderen, omdat het zo’n mooie ervaring was. De landen zijn best duur, daarom maken wij soms keuzes als een overnachting zonder eigen douche, of enkel eten en geen drinken bestellen.

Dit is de 15- of 16-daagse familierondreis Scandinavië in een notendop, van de ANWB. Blogger Alyt deelt haar ervaringen!

Verder lezen?
Marilyn en gezin maakten een rondreis door Noorwegen
Dit gezin was in Noorwegen met baby
Deze ouders waren in IJsland met kinderen

rondreis Scandinavië met kinderen
rondreis Scandinavië met kinderen
rondreis Scandinavië met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën