Dalarna met kinderen | Uitjes in Zweden

Een rondreis in Zweden met kinderen, hoe leuk is dat? In deze reisblog deelt een gastblogger hun ervaringen met een vakantie in de Zweedse regio Dalarna met kinderen.

Onze gezinsvakantie ging naar het prachtige Zweden. We maakten in veertien dagen tijd een rondreis door het Dalarna gebied. Zweden was voor ons echt een ‘out of the box’ vakantie. Normaal gesproken blijven we op één plek voor twee weken en kiezen we voor een zonnige bestemming. Dit was een uitdaging en daar houden we van.

Ook naar Dalarna met kinderen? Dit is de rondreis van de ANWB die de gastbloggers reden en waar je in dit artikel over leest.

De kinderen vonden het landschap van Zweden geweldig en zaten hele uren naar buiten te kijken op zoek naar rendieren en elanden.

Dalarna met kinderen – onze autovakantie

De reis was met de auto. We reden als eerste naar Kiel, Duitsland om vanaf daar met de Stenaline Ferry naar Göteborg te varen. Vanaf daar reden we naar onze eerste overnachting in Fredriksberg, zo’n 340 kilometer verderop.

Elke vier dagen reden we een kleine 300 kilometer verder omhoog om via Noorwegen naar beneden te rijden naar Oslo. Vanaf daar zijn wij met de Ferry boot naar Denemarken gevaren en vervolgens naar huis gereden.

De reis op zich was een geweldige ervaring. De kinderen vonden het landschap van Zweden geweldig en zaten hele uren naar buiten te kijken op zoek naar rendieren en elanden. Ook de overtocht met de Stenaline was geweldig. We hadden een mooie hut en prima bedden.

Dalarna met kinderen

Dalarna met kinderen | Uitjes en activiteiten

In de regio Dalarna zijn ontzettend veel leuke activiteiten te doen. Wel is het gebied vrij groot, dus als je veel activiteiten wil doen is het goed om vooraf te plannen waar je verblijft en welke activiteiten daar te doen zijn.

Aqua Nov

Aqua Nova is een van de grootste waterparken van het land, met drie waterglijbanen, een lazy rivier, golfslagbad en een buitenzwembad met whirlpool en massagebank. Er is ook een groot, warm bad met bubbels en een uitdagende klimwand. Voor kleine kinderen is er een piratenschip in ondiep water, met kleine glijbanen en andere leuke speelplekken.

Avonturenmijn 

De Avonturenmijn biedt 2 opties. Een gewone wandeltocht en een avontuurlijke route! Tijdens de wandeling ga je met een gids de mijn in via een 110 meter lange trap. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.

De avontuurlijke tocht gaat naar de diepste delen van de mijn, zo’n 80 meter onder de grond. Onderweg mag je klimmen op de mijn en abseilen. De hele beleving afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de groepsleden. 

Santaworld / Tomteland

Wonderland Santaworld ligt diep in de bossen, aan de voet van Gesundaberget. In dit koninkrijk leven trollen. Tijdens een bezoek ontdek je het sprookjesgebied, het elfendorp en vele andere mysterieuze plaatsen uit sprookjes. Tijdens de zomermaanden kan je zwemmen en varen in het meer van Aurora, de dieren bezoeken en bloemen planten met de bosfeeën.

Klimpark Lindvallen

Het klätterpark Lindvallen is een klimpark met 9 verschillende routes, met diverse moeilijkheidsgraden. Ook zijn er 11 ziplines, waarvan er 3 over het Zwanenmeer gaan. Er is een minimale leeftijd van 3 jaar en deelnemers moeten minimaal 80 cm lang zijn. Hoe ouder en/of langer je bent, hoe meer routes geschikt zijn voor jou.

Avesta Bisonpark

Een ander leuk uitje in Dalarna met kinderen is een bezoek aan het bizonpark in Avesta. De bedreigde Europese bizons lopen hier rond en je kan wat eten en drinken in het Bizon Café.

Rodelen in Rättvik

In Rättvik kan je in de wintermaanden gaan wintersporten en in de zomermaanden is de rodelbaan geopend. De afdaling is ongeveer 700 meter langs. Iets verderop kan je trouwens naar Styggforsen waar een mooie waterval is!

Fulufjället N.P.

Het Fulufjället Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het noordwesten van Dalarna. Er zijn dichte naaldbossen, mossen en de hoogste berg is net wat hoger dan 1000 meter. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Vanaf het Bezoekerscentrum Naturum is er een route van zo’n 2 kilometer naar de hoogste waterval van Zweden.

Leksand Sommarland

Het avonturenpark Leksand Sommarland in Dalarna is een paradijs voor gezinnen met kinderen tijdens de zomermaanden. Er is de wipeout-baan in Siljan, lasergame, en een ​​waterpark met zwembaden en waterglijbanen. 

En op het resort, dat naast het avonturenpark ligt, is onder andere een zandstrand, restaurant, adventuregolf, minidisco en avondshows.

Dalarna met kinderen | Onze rondreis en Accommodaties

Tijdens de reis verbleven we de eerste nacht op de Stenaline, we hadden met z’n allen een buitenhut. Zo konden we de reis vanaf het water zien. Daarna reden we naar Frederiksberg waar we een stuga (vakantiehuisje) hadden in het bos. Ons tweede vakantiehuis was een enorm huis voor elf personen in Orsa. De derde overnachting was we in Idre Fjall in een appartement op een skiresort.

Alle drie de vakantieadressen waren geweldig en voorzien van alle gemakken. Elk huisje had zijn eigen voordelen. Zo lag het eerste in een rustig gebied en hadden de kinderen veel ruimte om te spelen. In het tweede en derde huisje hadden we onze eigen sauna. Het derde park lag zo afgelegen dat de rendieren over het park liepen. Geweldig. In alle huizen zouden we zo weer willen logeren.

Prachtig Zweden

We verbleven op op voorhand gereserveerde vakantieparken. De parken zelf hadden geen luxe mogelijkheden als zwembaden of overdekte speelruimtes. Het was heel veel natuur en je zelf vermaken. Ideaal voor mijn kinderen.

De route door Dalarna met kinderen lag vast en zo konden we ons qua tijd houden aan de 14 dagen die we hadden. Hadden we de route niet op voorhand vastgelegd dan waren we overal veel langer blijven hangen. Zo mooi was het. Het was wel handig dat we een plattegrond hadden van het gebied waar we rondreden.

De omgeving in Zweden was vooral heel veel bomen. Heel veel rust en heel veel dieren. De kinderen vonden het heerlijk om met takken het bos in te gaan. Blueberries te plukken en elanden te spotten. Zeker toen er rendieren langs ons huisje liepen waren ze een en al enthousiasme.

Dalarna met kinderen – vakantieparken

Het eerste park, Safsen – Fredriksberg, heeft een prachtig meer om in te zwemmen en er was een heerlijk restaurant op het park waar kinderen zelf hun menu konden samenstellen uit potten en pannen. Je er kanoën, vissen en mountainbiken. Ook dit park is een skiresort in de winter. Dan zijn er heel veel activiteiten voor kinderen. Aanrader is een elandensafari.

Het tweede park in Orsa heeft een openlucht zwembad en een visvijver. Het restaurant was gezellig en het eten was lekker. Dit park ligt direct aan het berenpark Orsa. Een prachtig park dat je echt gezien moet hebben. In de omgeving is het super leuk om naar het Sijan meer te gaan en de diverse dorpjes te bezoeken. Zo vind je hier het beroemde Dalarna paardje het nationale symbool van Zweden.

Het derde park was een skiresort in Idre Fjäll, een park vlakbij de Noorse grens. Hier wordt heel veel gesport en iedereen rijd op mountainbikes. De stoeltjeslift brengt je naar een prachtig restaurant op de berg met een waanzinnig uitzicht. Hier is een overdekt zwembad waar je een keer gratis mag zwemmen – met bandje. Je hebt er tevens een klein winkeltje waar je etenswaren kan kopen. In het dorp Idre vind je een VVV waar je tips krijgt wat je kan doen met kinderen. Wij hebben een waterval bezocht in een prachtig natuurgebied en de magische weg bezocht. Het mooiste is toch om de rendieren te zien rondlopen op de openbare weg.

Vakantie Zweden met kinderen, een fantastische ervaring

De Zweden rondreis die wij door Dalarna met kinderen gemaakt hebben was een fantastische ervaring. De tijd vloog om en we wilden alle vijf nog helemaal niet naar huis. Hoewel we eerst echt moesten afkicken van de snelheid van Zuid-Holland en de vele prikkels die we hier krijgen, vonden we uiteindelijk de rust en de geweldige natuur een verademing. We hebben geen winkel of shoppingmall gezien en we hebben ze niet gemist. De volgende keer willen we nogmaals een rondreis maken, maar dan wel met meer tijd per plek.

We waren nu net te kort op elke plek om je echt thuis te gaan voelen en een dagje ‘niks’ te doen. Het land is geweldig. De omgeving is geweldig en een rondreis met kinderen was ook geweldig.

Tips voor een rondreis met kinderen

Tijdens deze roadtrip Zweden zaten we veel in de auto. Hou er met een rondreis rekening mee dat je voldoende boeken, tijdschriften, spelletjes en eten in de auto hebt. Je moet vaak lange tijd rijden om ergens te komen.

En geef je kinderen taken om tijdens de reis te doen. Zo hadden mijn oudste twee de kaart om te kijken wat er in de buurt te doen was en waar we konden stoppen.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën