KOPENHAGEN met kinderen | 11x leuke uitjes

Wat je doet in Kopenhagen met kinderen? Blogger Alyt was er met haar gezin, tijdens hun rondreis door Scandinavië met de kids. Ook blogger Eva was in deze stad met haar kinderen tijdens een vakantie in Denemarken. In deze blog delen zij hun tips voor kinderactiviteiten in de Deense hoofdstad.

Kopenhagen is een hele leuke, gemoedelijke stad om te bezoeken. Echt wel een aanrader om te bezoeken tijdens een stedentrip of een rondreis door Denemarken of Scandinavië. Waar je wel op kan letten zijn de prijzen: in restaurants loopt het bedrag soms hard op. Een optie is om een appartement te huren, zodat je zelf kan koken.

Kopenhagen met kinderen ontdekken

Als je Kopenhagen wilt ontdekken, dan ben je waarschijnlijk benieuwd hoe je het makkelijkste door de stad heen komt. Zijn je kinderen jonger dan 12, dan reizen ze gratis met je mee met het OV. Per volwassene kunnen er op deze gratis manier 2 kids meereizen.

Wil je veel van de stad zien, dan is het handig om een fiets te huren. Deze stad is gebouwd voor fietsen en er zijn meer fietsers dan auto’s in het centrum van de stad. Er ligt voor maar liefst 350 kilometer aan fietspaden! Via Bajabikes boek je deze hier online, inclusief kinderfietsen v.a. 6 jaar en kinderzitjes voor kinderen tot 22 kilo.

Gemakkelijk de stap verkennen kan met de hop on, hop off-bus en -boot. Je kunt uitstappen bij 25 haltes in het stadscentrum, waaronder de Gefion-fontein, het Koninklijk Paleis Amalienborg, de dierentuin en de legendarische gemeente Freetown Christiania. Ook krijg je toegang tot een boottocht vanuit Nyhavn of Ved Stranden om de stad vanaf het water te zien.

Ok, genoeg introductie voor Kopenhagen, laten we de leuke kinderactiviteiten en bezienswaardigheden in de stad delen.

Bezienswaardigheden Kopenhagen met kinderen

We hebben gezellig rondgelopen in het prachtige centrum toen we in Kopenhagen waren, maar je kan dit centrum ook goed op de fiets ontdekken. In het centrum hebben we het Christiansborg paleis, Hojbro plein en Nyhavn gezien. Deze bezienswaardigheden in Kopenhagen zijn zeker de moeite waard.

In Nyhavn hebben wij gegeten. Schrik niet, want het is duur. Voor 4 pizza’s en 4x frisdrank waren wij 120 euro kwijt! Maar goed, we moesten toch iets eten. In Nyhavn kun je opstappen op een rondvaartvaartboot. Dat is niet zo duur, alleen hadden wij daar helaas geen tijd voor tijdens onze stedentrip Kopenhagen met kinderen.

Rundetaarn

Omdat wij de serie van Bassie en Adriaan in Kopenhagen hebben gezien, wilden wij heel graag de Rundetaarn bekijken. Voor een volwassene betaal je 25 DK (3,40), dat is niet duur dus. Voor kinderen betaal je iets minder. Via een mooie oplopende trap, zonder treden, beklim je de toren. Alleen het allerlaatste stukje heb je een smalle wenteltrap. Boven geniet je van een prachtig uitzicht over de stad. We hebben mooie foto’s gemaakt in de toren.

Paleis Amalienborg

Via Nyhavn zijn we richting de Kleine Zeemeermin gelopen. We liepen langs het paleis Amalienborg, met een prachtige fontein in het parkje. Het plein voor het paleis is fantastisch en natuurlijk een selfie met een wacht bij het paleis kon niet ontbreken.

stedenreis Denemarken

Kleine Zeemeermin en een speeltuintje

Op weg naar De Kleine Zeemeermin kwamen we een super mooi speeltuintje tegen. Rond 20:00 waren we bij De Kleine Zeemeermin. Tegen die tijd was het rustig dus konden we op de foto zonder andere toeristen. Nadien de terugweg aangevat en toch beetje teleurgesteld in het vroege sluitingsuur van de keukens van de horeca in deze wereldstad. Hou hiermee dus rekening als je geniet van een avondwandeling.

Ook blogger Eva bezocht de Kleine Zeemeermin tijdens een stedentrip Kopenhagen met kinderen. Hierover schrijft zij: “Onze eerste avond bezochten we de Kleine Zeemeermin. Een stevige wandeltocht bracht ons toch bij dat kleine beroemde beeldje. Door het avonduur viel het massatoerisme al bij al mee. We konden snel de obligatoire foto’s nemen.”

Pretpark Tivoli – Kopenhagen met kinderen

Pretpark Tivoli met kinderen bezoeken tijdens een stedentrip Kopenhagen, is dat een aanrader? Eva was met haar gezin in Tivoli en zij deelt hun indrukken.

Dat Kopenhagen meer te bieden heeft dan de Kleine Zeemeermin, is genoegzaam bekend. Maar dat je een pretpark in het midden van de hoofdstad vindt, dat wisten wij tot voor kort niet. Wat een openbaring! Pretpark Tivoli is een heerlijke stadslong met de nodige groene elementen en dromerige attracties die ‘s avonds feeëriek verlicht zijn. 

De stadstuin werd al in de 19de eeuw opgericht en het is één van de oudste attractieparken ter wereld. Tivoli gaat open om 11 uur en sluit op vrijdag en zaterdag om 24:00! De andere dagen kan je er terecht tot 23 uur. Tijdens de avonduren wordt het park hemels verlicht door talloze spaarlampen en krijgt daardoor een feeëriek kantje. 

pretpark Kopenhagen

Attracties

Anders dan andere pretparken dien je hier een toegangskaartje te kopen om de tuin binnen te gaan. Per attractie dien je dan nogmaals te betalen. Je kan ook kiezen voor een dagpas, waardoor je een armbandje krijgt en dan kan je onbeperkt op de attracties.

Je vindt er alles, en zeker ook als je Tivoli in Kopenhagen met kinderen bezoekt is er voldoende te doen! Van de klassieke paardjesmolen tot de spannende achtbaan. We genoten van de vliegertjes, de prachtige decoraties en de fantastisch uitgewerkte thema’s in het park. Ook hier was er inspiratie bij HC Andersen met de vliegende koffer als attractie. Leuk ook, omdat we Andersen tijdens onze dagen in Odense ook al tegenkwamen. Je zit in een gondel en passeert langs vele sprookjes van de schrijver. Achiel vond de Alpenhof zijn topattractie. Cyriel houdt meer van actie en verkoos de vliegtuigjes waar je best niet met een volle maag op gaat.

Tivoli met kinderen

Tivoli bezoeken – Een aanrader

Alles is tot in de details ingericht in dit pretpark in Kopenhagen met kinderen. De meneertjes die aanduiden hoe groot je moet zijn om in een bepaalde attractie te mogen, de strandstoelen die her en der verspreid staan om even tot rust te komen en de decoraties in zowel attracties als in de faciliteiten. Als laatste passeerden we nog langs de attractie van Pol (Rasmus Klumps).  Heerlijk jeugdsentiment voor mama en papa en Cyriel en Achiel zagen dat het goed was! Ze amuseerden zich rot op de speeltuin dat rond zijn personage werd uitgewerkt. 

Nadien aten we nog op een echt piratenschip die een kanonschot liet horen als er een gerecht klaar was. Boven ons hoofd hingen de (nep)vissen aan de masten. De avond viel en de lichtjes in het park gaven onze beleving nog extra cachet. En toen gingen we nog 1 keer op de alpenrit.  Het kriebelde snachts precies nog net dat tikkeltje meer. 

Het is zeker een aanrader om een dagticket te kopen en je bezoek aan Kopenhagen af te sluiten met deze zalige attractie-tuin. Let er wel op of het park geopend is: dat is helaas niet het hele jaar rond. Bekijk daarom eerst de website voor je naar Tivoli met kinderen gaat.

  • Naast Tivoli pretpark is er nog een pretpark net buiten de stad: Bakken. Dit is het oudste pretpark ter wereld.
stedenreis Denemarken

Kopenhagen met kinderen | Leukste kinderactiviteiten

De dierentuin van Kopenhagen

De dierentuin is natuurlijk altijd leuk om met de kids heen te gaan. De Copenhagen Zoo bezoeken kan je prima combineren met een aantal andere bezienswaardigheden. Wij gaan dan meestal ‘s ochtends naar een museum of we maken een wandeling en dan in de middag doen we iets voor de kids, als naar de dierentuin gaan.

Speelgoedwinkels

Sla de speelgoedwinkels niet over! Echt een aanrader om naar binnen te gaan, ze hebben in Denemarken zulk mooi speelgoed. We gingen ook naar de LEGO Winkel, want dat hadden wij de meiden beloofd. Ze mochten allebei ze een doosje LegoFriends kopen.

Kindvriendelijke musea Kopenhagen

Er is in Kopenhagen een kindermuseum, in het Nationaal Museum. Dit interactieve museum is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en de 10 jaar. Ontdek hier onder andere de nieuwe Viking-tentoonstelling “The Raid” en kom meer te weten over veroveren, plunderen en handelen. Kom daarnaast meer te weten over rendierjagers uit de ijstijd, Vikingen, bewonder religieuze kunstwerken uit de middeleeuwen en ontdek de geheimen van de Vikingen in het tijdperk van de invallen.

Het Experimentarium is een wetenschapsmuseum. Vergelijk het met NEMO in Amsterdam, alleen dit museum in Denemarken is een heel stuk groter.

  • Bezoek het openluchtmuseum Frilandsmuseet. Dit is een heel groot museum net buiten de stad.
  • Interesse in de ruimte? Breng dan een bezoek aan het Tycho Brahe Planetarium.
  • Op zaterdag en zondag zijn er in het SMK workshops speciaal voor kinderen.

CopenHill

De CopenHill zijn diverse hellingen, gebouwd op een energiecentrale in het midden van Kopenhagen! Het dak is 85 meter hoog en het hele jaar door kan je hier skiën. CopenHill is onderverdeeld in 3 niveaus, voor beginners tot gevorderd. Er is ook een slalombaan, freestyle park en natuurlijk een gedeelte voor kinderen. Er zijn diverse liften.

Meer uitjes in Kopenhagen

We lezen over het bijzondere uitje Six Forgotten Giants. De Deense kunstenaar Thomas Dambo heeft zes reuzen gemaakt van sloophout. Volg de voetstappen van de reuzen langs een mooie route door de natuur van Greater Copenhagen.

  • Een leuk uitje in Kopenhagen op een regenachtige dag is het bezoeken van het aquarium Blue Planet.
  • Hebben de kids genoeg van het bezoeken van een stad? Ze raken vast en zeker enthousiast van het Airtrix Trampoline Park, een van de grootste trampolineparken van Europa.
  • In Kopenhagen zijn er heel wat leuke speeltuinen, bekijk het overzicht van de leukste in dit artikel.
Tivoli met kinderen
Tivoli

Vikingschipmuseum Roskilde

Tijdens een rondreis Denemarken met gezin bezocht Eva het Vikingschipmuseum in Roskilde. Roskilde ligt in de Deense regio Seeland, op 35 kilometer vanaf de stad Kopenhagen. Er rijdt een aantal keer per dag een trein tussen de twee steden.

De stad Roskilde is bekend vanwege het muziekfestival, maar er is meer te doen voor een dagje uit vanuit Kopenhagen met kinderen. Bezoek bijvoorbeeld ook de Dom en het centrale plein met de terrasjes als je naar het Vikingschipmuseum gaat. Op het Marktplein zie je het Paleis van Roskilde, in een deel van dit paleis is nu een kunstmuseum gevestigd. Net buiten de stad ligt het openluchtmuseum Land of Legends.

Vikingen zijn sowieso een hit bij onze jongens. Een bezoek aan het Vikingschipmuseum was dus helemaal de max en eigenlijk ook een must! We boekten, naast een bezoek aan het museum, een zeiltocht in een echte Vikingboot op de fjord in Roskilde. Zo’n zeiltocht is mogelijk in de zomermaanden. Voor we deze tocht aanvatten staken we de armen uit de mouwen. Je kan je kinderen helpen met het bouwen van een eigen bootje. Zagen, hameren en decoreren en je bekomt een eigen drijfbare creatie om trots op te zijn.

Roskilde met kinderen

Er is in het Vikingschipmuseum ook een workshops houtsnijden waar we Achiels naam in runenschrift uitkerfden, terwijl Cyriel zijn boot afwerkte. Vervolgens stapten we op de zeilboot.

Meevaren op een zeilschip

Cyriel mocht de boot besturen en de papa hielp bij het hijsen en zakken van het zeil. En Achiel en ik? Wij waren deel van het roeiteam! De pracht van de zee, de kracht van de wind, het was een zalige boottocht. Cyriel kon nadien nog een kwalletje uit de zee vasthouden. Gelukkig zonder prikkelend gevoel nadien.

Roskilde is niet alleen interactief als museum aan de kleine haven. In het museumgebouw zagen we restanten van echte Vikingschepen. De grote troef van het museum is dat je naar de archeologische resten van de boten kijkt met het fjord op de achtergrond.

Het Vikingschipmuseum is zeker in de zomermaanden, in combinatie met een zeiltocht, een bezoek waard. Bekijk de info over zeiltochten en de openingsuren op de website van het museum.

Vikingschipmuseum

Naar Kopenhagen met kinderen | TIPS

  • Danhostel Copenhagen Amager is een betaalbare aanrader. Blogger Alyt sliep met haar gezin in een kamer met twee stapelbedden en een eenpersoonsbed. Er is een keuken zodat je zelf kunt koken en als je wilt kun je een ontbijt reserveren. Daarnaast is er een speeltuin en je kan bij dit hotel gratis parkeren. Vanaf de snelweg ben je zo bij het hostel. Ideaal dus als je met de auto onderweg bent.

Blogger Eva overnachtte met haar gezin (twee kinderen) in hotel DGI-Byen, zij raadt dit hotel zeker aan.

Kopenhagen met kinderen

Bereikbaarheid Kopenhagen

Je kan Kopenhagen bezoeken tijdens een rondreis Denemarken, zoals blogger Eva deed, of tijdens een rondreis door Scandinavië. Maar je kan ook voor een stedentrip Kopenhagen naar de stad reizen.

Wat zijn jouw tips voor Kopenhagen met kinderen? Lees ook over Denemarken:

Tips voor Aarhus met kinderen
Lees over uitjes in het zuiden van Jutland met gezin
Alle tips voor wat je doet in Jutland

kasteel Kopenhagen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën