ODENSE met kinderen – 9x Leuke uitjes
Een dag naar Odense met kinderen of ga je erheen op stedentrip? Eva was er met haar gezin tijdens de zomervakantie en zij deelt al haar tips voor kinderactiviteiten, kindvriendelijke musea en bezienswaardigheden.
Odense in Denemarken is een stad met twee gezichten. Het stadscentrum van Odense is een heerlijk kluwen van kleine straatjes met kinderkopjes. Buiten de ring ontbruist een groter gedeelte met hoogbouw. Het is een stad in verandering, maar toch met de nodige aandacht voor het verleden. In deze stad breng je met gemak een dag door, er is heel veel te doen. En als je wilt is een stedentrip van 2 of wellicht zelfs 3 dagen zeker ook mogelijk!
- Leuk om te weten is dat Odense een echte fietsstad is: dit is zelfs de beste en vriendelijkste stad om doorheen te fietsen van Denemarken.
Odense met kinderen | Bezienswaardigheden
Binnen de stadsring van Odense ontdekken we met het gezin gezellige smalle straatjes en vakwerkhuizen. En alles leidt naar 1 man: Hans Christian Andersen. Ik deel wat je doet in Odense met kinderen, startend met de bezienswaardigheden.
Jullie kennen vast allemaal de Kleine Zeemeermin? Het meest gefotografeerde meerminnetje aan de rand van Kopenhagen? Zij is een hersenspinsel van Hans Christian Anderson. Wat dit met Odense te maken heeft is heel simpel. H.C. Andersen zag het levenslicht in een klein huisje in het oude centrum van Odense. Moeder was een wasvrouw, vader een klompenmaker.
Odense ademt Hans Christian: op de grond doorheen de straatjes zie je metalen markeringen. Zijn profiel loodst je doorheen de stad, langsheen zijn leven: zijn geboortehuis, het huis waar hij zijn kindertijd beleefde en het Andersen museum.
Geboortehuis en museum
Het geboortehuis en het museum zijn ook aan de binnenzijde te bezoeken. Het eerste geeft een mooi beeld hoe mensen in de 19de eeuw leefden (met veel samen in een kleine ruimte). Het museum geeft een mooie overview over zijn leven en is interactief opgevat. De sprookjes komen tot leven in 3D via de papercuts waar Andersen zo voor bekend stond. De informatieborden zijn opgesteld in Deens, Duits en Engels. Het is een fantastische start van de route doorheen de stad. Voor het bezoek aan het museum mag je zéker een uurtje rekenen. Daarna kan je op ontdekking doorheen de stad. (Website)
Doen in Odense met kinderen
Vanaf half juli tot half augustus treden kinderen (samen met een aantal volwassenen) op in het park. Dit is een echt sprookjestafereel. Hoewel het niet in het Nederlands is, voornamelijk gesproken in het Deens en af en toe doorspekt met Engels, genieten jong en oud van dit spektakel. Het spektakel duurt een half uurtje en nadien kan je op de foto met de acteurs.
- In Odense is er een dierentuin. Deze dierentuin is zelfs uitgeroepen tot de beste van Europa! In de dierentuin van Odense is een grote speeltuin. Wij hadden te weinig tijd om de dierentuin te bezoeken, ben jij er wel geweest? Laat vooral in de reacties weten hoe het was!
Elverhoj
Waar ons kinderen, en stiekem ook wij, het meest van genoten was de “Tondeldoos” of “Elverhoj”. Dit oude vakwerkhuisje is langs de binnenzijde een ware ontdekkingstocht naar de juiste verkleedkledij en de juiste omgeving. Of juist helemaal niet. Alles is toegestaan!
Iedereen mag alles aandoen, aanraken en ontdekken. Slechts één ding is verboden: iets van binnen meenemen naar buiten. Elfjes, trollen, koningen en prinsessen, zelfs kippen passeerden de revue. We speelden oude gezelschapsspelletjes en verstopten ons in de wortels van een oude boom. We dineerden aan de koninklijke tafel en kochten eten in het plaatselijke winkeltje. De fantasie sloeg bij momenten op hol. Maar wat een heerlijke tijd beleefden we daar. Eerlijk, hier verloren we de tijd volledig uit het oog!
Enig minpuntje: het enige toilet zit in een ander gedeelte van de site en we hebben toch even moeten zoeken. (Website)
Spoorwegmuseum
Verder bezochten we het Spoorwegmuseum aan de andere kant van het station: het Danmarks jernbanemuseum. Aan de verschillende perrons staan heel wat locomotieven en treinstellen. Meestal kan je doorheen de trein lopen en de sfeer van vroeger opsnuiven. Maar je kan ook van een rit in een stoomtrein genieten. Dit wordt door een klassieke omroeper op tijd aangekondigd. Reken voor een volledig bezoek toch op minstens 2,5 uur.
Kasteel Egeskov
Het kasteel Egeskov is ook een aanrader als je naar Odense met kinderen gaat. Het schijnt zelfs een van de mooiste plekken in Europa te zijn. Er zijn hier heel wat dingen te doen voor kinderen in de kasteeltuinen. Zo is er een klimpad, de Tree Top Walking. Dit is een afwisselend parcours, van 50 meter. Er is een 11 meter hoge klimpiramide, er is een speelbos, een grote speeltuin en je kan in mooncars rijden.
Ook is hier een doolhof, gemiddeld doe je er 15 minuten over om de uitgang te vinden. De kinderen zijn vaak sneller dan de volwassenen! In de speelplaats van Oldefar kan je allerlei spelletjes van vroeger doen. En naast deze tips is er nog veel meer te doen bij het kasteel, ga er dus zeker eens kijken!
Meer kinderactiviteiten in Odense
In Odense is er nog veel meer te doen voor het gezin. Dit zijn enkele leuke tips:
- Histotoriet is een kindermuseum in Odense, waar de kinderen op een interactieve manier leren over de geschiedenis.
- Is het slecht weer? Ga naar de binnenspeeltuin Leo’s Playland.
- Een ander idee voor slecht weer: springen in Jumping Fun Trampoline Park.
- Op zomerse dagen is het buitenbad Odense Friluftsbad een aanrader. Er zijn hier twee kinderbaden, er is een grote glijbanen en er zijn duikplanken op diverse hoogtes. Het beste: de toegang is gratis.
- Het Openluchtmuseum Den Funske Landsby laat een ouderwets Funen-dorp herleven. Je ziet hier hoe het leven op Funen vroeger was.
Odense met kinderen: Praktische tips
Wij sliepen 2 nachten in Cabinn Odense, dit ligt dichtbij het station van Odense. Het ontbijt verbruikten we op de zevende verdieping en dit bood ons een prachtig zicht op het stadscentrum. De kamers daarentegen waren behoorlijk krap en eigenlijk te klein om comfortabel met een gezin van 4 te vertoeven.
Verblijven net buiten Odense op een boerderij kan bij het Best Western Hotel Knudsens Gaard. Met 1,5 kilometer afstand naar het centrum is het wellicht te ver om te wandelen, maar fietsen staan gratis ter beschikking voor de gasten.
Restaurants
Op onze eerste avond in Odense met kinderen maakten we een avondwandeling en vonden we een Thais restaurantje: Jernbanegade – Wokshop Odense. Onze kinderen kregen onmiddellijk stiften aangeboden en het eten was heerlijk! Extra voordeel: in deze straat staan heel wat kinderklauterspullen.
Een tip die we bij een andere blogger lazen is Storms Pakhus, een foodcourt met allerlei street food. Je kan binnen en buiten zitten. Ook in Aarhus raadden we een dergelijke plek aan, want op die manier kan iedereen iets eten naar wens.
- Odense ligt in Denemarken, op het eiland Funen. Eva bezocht Odense tijdens een rondreis Denemarken met het gezin. Afhankelijk van waar je woont in Nederland of België, is de afstand ergens tussen de 750 – 950 kilometer.
Meer lezen?
- Dit zijn onze tips voor een stedentrip Kopenhagen met kinderen
- Eva deelde haar tips voor het zuiden van Jutland met gezin