Dagje Amsterdam met kinderen | 31x TIPS voor alle leeftijden

0

Dagje Amsterdam met kinderen en je zoekt naar leuke ideeën om te gaan doen? Wij delen een aantal tips en die hebben we verdeeld in thema’s!

Wil je een uitgebreid overzicht van de leukste activiteiten in Amsterdam per stadsdeel lezen? Dat lees je in dit artikel over de kinderactiviteiten in onze hoofdstad. Wil je veel van Amsterdam ontdekken, dan loont het vaak om een stadspas aan te schaffen. Dit zijn een aantal opties:

 • Ticket voor het openbaar vervoer: maak 1 tot 7 dagen lang dag en nacht onbeperkt gebruik van de metro, de trams en de bussen. De veerponten over het IJ zijn voor iedereen gratis toegankelijk. De pas kost € 8,50 voor een dag, koop hem hier.
 • Officiële I Amsterdam City Card: met gratis musea en attracties, maak onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Amsterdam en maak een gratis rondvaart door de grachten.

Dagje Amsterdam met kinderen

Spanning / voor tieners

Als je met tieners naar Amsterdam gaat dan is de kans groot dat ze willen winkelen in de Kalverstraat. Wij hebben daarom een aantal leuke activiteiten uitgekozen in het centrum van Amsterdam die geschikt zijn voor pubers.

This is Holland
 1. The Amsterdam Look out bied je een mooi uitzicht over Amsterdam. Om het wat spannender te maken stap je in de schommel. Je schommelt dan boven de stad!
 2. This is Holland is een unieke 5D-ervaring. In 2 jaar tijd is er met een helikopter op 22 locaties in Nederland gefilmd. Dit is omgezet in een prachtige film, die je ziet op een speciale manier: in 5D! (tickets)
 3. Amsterdam Dungeon is geschikt voor kinderen die tegen wat spanning kunnen! Dat is toch wat anders dan kijken naar een spannende film. Ruimtes die echt zweethanden opleverden waren het mortuarium en de moord op de zeedijk. (tickets kopen)
 4. Klimmuur Amsterdam centraal is geschikt als je pubers iets actiefs willen doen in Amsterdam.
 5. Ripley’s believe it or not bestaat uit een aantal verdiepingen en is een van de raarste attracties van Amsterdam. Het is een grappig en bijzonder museum. // Tickets
 6. Deze optie is buiten het centrum, bij restaurant Bij Storm op het Zeeburgereiland. Hiernaast kan je electrocross proberen. Ideaal, want zelf zit je op het grote terras in het zonnetje. Zijn er jongere kinderen mee? Er is een speeltuin en er ligt veel zand.
Spiegelmonument Amsterdam

Tweede Wereldoorlog

In Amsterdam zijn veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Wil je je kinderen hierover iets vertellen? Dan zijn dit goede opties.

 1. Als je kinderen wat ouder zijn, of je hebt een kleintje in de kinderwagen, dan is de Proloog van het Westerborkpad een goede optie om de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam te ontdekken. Deze route begint bij Centraal Station en eindigt bij station Muiderpoort. Onderweg kom je langs allerlei standbeelden, musea en monumenten.
 2. Het Junior Verzetsmuseum heeft veel indruk gemaakt op Karlien. Op een interactieve manier volg je de verhaallijnen van vier kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Deze kinderen maakten de oorlog allemaal op een andere manier mee. Aan het eind krijg je ook nog de rest van hun levensverhaal te weten.
 3. In het Wertheimpark vind je het Spiegelmonument. Dit Spiegelmonument is ontworpen door Jan Wolkers. Bijzonder is dat in het ontwerp een urn is geplaats met daarin as van slachtoffers die om het leven kwamen in het kamp Auschwitz-Birkenau.
 4. Het Anne Frank Huis mag je eigenlijk niet missen als je naar Amsterdam gaat om over de Tweede Wereldoorlog te leren. In dit museum lees, zie en hoor je alles over het leven van Anne Frank en haar naasten. Er is een online wachtrij voor een kaartje, boek daarom op tijd. Met een museumjaarkaart is een bezoek gratis maar je dient je evengoed aan te melden.
 5. Nationaal Holocaust museum tegenover de Stadschouwburg. Dit was vroeger de Kweekschool, vanuit hier zijn veel Joodse kinderen veilig weg gesmokkeld. Hier is blogger Nicole pas geweest, voor de expositie over de struikelstenen. Het maakt samen met de Stadsschouwburg, de Synagoge en het Joods Historisch Museum deel uit van het Joods Cultureel kwartier waar je met een kaartje binnen een maand alle vier de locaties kunt bezoeken. Het is voornamelijk interessant voor oudere kinderen (net als Anne Frank en het Verzetsmuseum). – koop tickets
 6. Struikelstenen noemen we in dit overzicht meer als een terzijde want er bestaat voor zover wij kunnen vinden geen plattegrond van alle struikelstenen in Amsterdam. Maar er liggen er inmiddels meer dan 500 stenen in de stad.  

Instagram 

Je gaat voor een dagje Amsterdam met kinderen en jouw kinderen zijn gek op Instagram (ze kunnen ons hier volgen). Wij hebben een aantal plekken geselecteerd die zeer geschikt zijn voor Insta.

Museum of Amsterdam Illusions
 1. Museum of Ilusions is bij uitstek geschikt voor een bezoek met kinderen die foto’s willen maken voor Instagram. Je maakt hier allerlei grappige foto’s met 3D effect.
 2. Drie Graefjes is de plek waar je heen moet als je zin hebt in een stuk taart. Maar ook als je voor Insta op stap wilt, want ze hebben hier toch mooie cakes en taarten.
 3. Madame Tussauds biedt je de mogelijkheid om op de foto te gaan met beroemdheden.
 4. De freak shakes van de Corner Bakery in Zuid en West zijn uitermate populair voor een foto op Instagram. In het weekend staat er geregeld een rij voor de deur.
 5. Ook de IJ-hallen, en dan liever nog NDSM, doen het goed op Instagram volgens deze lijst. Eens per maand is hier een weekend lang vlooienmarkt en dat is echt de moeite waard om heen te gaan. Je haalt er allerlei koopjes en vervolgens kan je ook nog eens perfecte foto’s schieten voor je Insta.
 6. De zevenlandenhuizen in de Roemer Visscherstraat, zijn al een bezienswaardigheid om te bezoeken. Je vindt deze in zuid, in de buurt van het Vondelpark. Je ziet hier een rij van zeven woonhuizen, en ieder huis vertegenwoordigt een bouwstijl uit een ander Europees land. 
 7. Het Moco Museum, op het Museumplein, staat ook goed bekend onder jongeren. Er zijn veel plekken in het museum waar je mooie foto’s kan schieten. Ik zou niet op zondag erheen gaan, dan is het veel te druk. – Tickets bestel je hier
Moco Museum

Amsterdam met peuters en kleuter

Dagje Amsterdam met kinderen en je bent met kleuters of peuters op stap? Dan hebben we een aantal leuke tips zodat het voor het hele gezin leuk blijft!

 1. Veel peuters en kleuters zijn gek op dieren. De eerste opties waar je aan denkt is Artis, de dierentuin van Amsterdam. (tickets koop je hier)
 2. Een andere, goedkopere optie, is de geitenboerderij in het Amsterdamse bos.
 3. Als het een regenachtige dag is, dan is binnenspeeltuin TunFun een optie. Hier is een apart gedeelte voor jonge kinderen. Als je vroeg op de dag gaat dan is de entree lager.
 4. Bij mooi weer is een speeltuin altijd een goed idee. Overal in Amsterdam vind je leuke speeltuinen, kleinere en grote. In het Vondelpark is een leuke speeltuin, speeltuin UJ Klaren is ook geschikt. Of ga naar het Amstelpark, waar heel wat te doen is voor kinderen.
 5. Bij mooi weer is zwemmen in een pierenbadje een leuk idee: dit kan bijvoorbeeld in het Amsterdamse bos of het Vondelpark. Ook bij restaurant Bij Storm staan op mooie dagen zwembadjes.
 6. In het Amsterdamse bos zijn vaak activiteiten voor peuters, denk aan het kabouterpad en peuters in het wild.
 7. Het Scheepvaartmuseum is ook leuk voor jongere kinderen.
 8. Karlien was met haar peuter bij museum ons lieve heer op solder. Hij vond alle trappen en de smalle gangen fantastisch.

Geschiedenis

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis (en je kind ook) dan zit je goed in Amsterdam. Tijdens een dagje Amsterdam met kinderen kan je bijvoorbeeld deze musea bezoeken.

 1. Hermitage: deze staat hoog op de wensenlijst van Karlien om te bezoeken met haar gezin. Hier zijn diverse opties voor een bezoek met kinderen, waaronder familieateliers, cursussen en speurtochten.
 2. Amsterdam Museum is zeker in de vakanties, met het stadslab, erg leuk voor gezinnen. Ook Het Kleine Weeshuis is specifiek voor kinderen, dit bezoek je het hele jaar door.
 3. Torture museum is puur voor de liefhebber, voor degene die echt wil weten wat voor martelmethoden er werden gebruikt in de middeleeuwen. Karlien was hier, zonder kinderen, en vond het niet helemaal geschikt voor haar. Het museum is vrij klein en echt gericht op de geïnteresseerde.
 4. In museum Het Grachtenhuis leer je de geschiedenis van de grachtengordel kennen, van het begin tot nu en dat op een interactieve manier!
 5. In een overzicht van een dagje Amsterdam met kinderen mag het Rijksmuseum natuurlijk niet missen! Je kan in het museum een apparaat huren waarmee je een digitaal familiespel kan spelen. (tickets)
 6. Een speurtocht door de Jordaan laat je de stad op een andere manier zien.
Anne Frank

Natuur

Ook in een grote stad als Amsterdam vind je op verschillende plekken natuur. In mooie stadsparken natuurlijk, maar ook kan je het een en ander leren over de natuur of je gaat naar een natuurspeeltuin. Dit zijn onze tips voor “groen” Amsterdam met kinderen.

 1. In het centrum van Amsterdam ligt de Hortus, dit is een grote botanische tuin.
 2. Het Amsterdamse bos is een groot natuurgebied in de stad. Naast wandelen en fietsen is hier veel meer mogelijk. Zo zijn er onder andere speeltuinen, er is een pierenbad, een geitenboerderij en een pannenkoekenhuis.
 3. Micropia is een wetenschapsmuseum, vlakbij Artis aan het gratis toegankelijke Artisplein. Je leert er heel veel over micro-organismen. (tickets)
 4. Vanuit het centrum kan je met de pont naar Amsterdam-Noord. Huur een fiets en verken landelijk Noord met allerlei kleine dorpen als Ransdorp en Holysloot. In dit laatste dorp komt Karlien graag bij Het Schoolhuys.
 5. Bekijk alle natuurtips voor parken in Amsterdam die I Amsterdam op een rij heeft gezet.

Leuke winkels voor gezinnen

Zin om tijdens je dagje Amsterdam met kinderen een aantal bijzondere winkels te bezoeken? Blogger Nicole zette deze tips op een rij:

 1. De Tony Chocolony winkel vind je in het Beursgebouw. Dit is een must voor iedere chocolade liefhebber. Naast “gewoon” chocola kopen kan je er  chocolade proeven, in de Photo Booth en stel je eigen chocoladereep samen (en dat is echt leuk!).
 2. De Muizenhuis winkel met een werkplaats is heel erg leuk. Deze vind je in de Jordaan
 3. Ook in de Jordaan vind je het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje.
 4. Gek op chocoladekoekjes? Ga naar Van Stapele – het is een winkel waar ze maar een soort koekje verkopen, die is dan wel enorm de moeite waard. Inclusief een grabbel-la voor kids. Spuistraat/Singel
 5. Kerstwinkel – op de Bloemenmarkt is het het hele jaar kerst. 
 6. Kinderboekenwinkel op de Rozengracht en Casperle in de Pijp
 7. Schaak en Go winkel het Paard – dit is een winkel die tot aan de nok toe is gevuld met spellen en legpuzzels. Je vindt deze op de Haarlemmerdijk.
street art Amsterdam met kind

Kunst

 1. Het Rembrandthuis in de Jodenbreestraat: hier woonde Rembrandt van Rijn een tijd. Je kan dit huis bezoeken. Ze geven demonstraties in verf mengen en etsen. (Entreetickets)
 2. Het Van Gogh museum is zeker een bezoek waard, het is ontzettend leuk voor kinderen. Nicole deelde laatst wat je doet in het Van Gogh museum met kinderen. (koop je tickets)
 3. Bij de Hermitage zijn er ook familieworkshops waarbij kids zelf kunst kunnen maken. 
 4. Voor street art zit je goed in Noord bij de NDSM-werf. Hier ligt de kunst op straat. Nicole wacht met smart tot het street art museum daar wordt geopend, maar dat is uitgesteld.
 5. Karlien was onlangs bij het Stedelijk museum, dat is een museum voor moderne kunst. Waar ze een kort bezoek had verwacht van een uurtje, bleek 4 uur niet genoeg om het hele museum te zien. Haar kinderen waren ontzettend enthousiast en ze willen er binnenkort weer heen. (tickets)
Amsterdam met kinderen
Stedelijk museum

Amsterdam met kinderen on a Budget

Al die activiteiten, dan loopt het hard op als je met het gezin naar Amsterdam met kinderen gaat. Daarom delen wij een aantal leuke betaalbare activiteiten in de stad.

 1. Het dak bij NEMO is gratis toegankelijk: vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Het NEMO is erg leuk met kinderen maar het is helaas geen budget activiteit. – kaartjes bestellen
 2. De meeste speeltuinen zijn gratis toegankelijk, soms betaal je een paar euro entree. Er zijn heel veel speeltuinen in Amsterdam, hier is een uitgebreid overzicht. Je kan bij “locatie” het stadsdeel aangeven waarin je wilt zoeken.
 3. Fontein De Watertafel bij het Artisplein is leuk op mooie dagen.
 4. Alle gratis activiteiten? Lees dan ons overzicht van gratis kinderactiviteiten in de stad.
 5. En dit zijn tips voor de omgeving van de stad!

Wat voor thema’s wil jij nog meer uitgewerkt zien voor een dagje Amsterdam met kinderen? Wil je Amsterdam op een leuke manier ontdekken, ga dan mee met de pets cruise.

Lees ook onze tips voor kindvriendelijke restaurants in Amsterdam

Amsterdam met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.