Dagje Amsterdam met kinderen (Tip!) | 31x UITJES!

0

Een dagje Amsterdam met kinderen en je zoekt naar wat te doen in Amsterdam? In Amsterdam is zo ontzettend veel te doen, dat je keuzes moet maken. Waar je in sommige kleine steden en dorpen moet zoeken naar leuke uitjes en activiteiten voor het gezin, is er in Amsterdam super veel te doen. Daarom staat er hier een overzicht. Je leest hier steeds een aantal tips voor doen in Amsterdam met kind, deze zijn verdeeld over thema’s en kinderleeftijden. Het zijn uitjes voor kinderen en tieners van alle leeftijden. Zo kan je makkelijk zien welke activiteiten bij jullie interesses passen!

Je kan voor een uitje naar Amsterdam gaan of je maakt er een stedentrip van: er is zoveel te doen dat je toch wel terug blijft komen! Wat je doet tijdens een dagje Amsterdam, weekendje weg of stedentrip? Hier lees je onze favoriete tips voor gezinnen.

Must do in Amsterdam met kinderen

Wat je zeker moet doen als je op uitstap gaat naar Amsterdam? Bezoek een van de bezienswaardigheden of bekijk de mooiste gebouwen tijdens een speciale fietstocht voor gezinnen van Bajabikes. Stap in een rondvaartboot en zie de stad vanaf het water! Daarnaast zijn er veel musea die leuk zijn om te bezoeken met kinderen in Amsterdam. Denk hierbij aan het Rijksmuseum, het Scheepvaartmuseum of het Nemo Science Museum. Leuk met wat oudere kinderen en tieners is een bezoek aan de zogenaamde Instagram musea als Wondr en Upside Down. Je wandelt van decor naar decor en steeds kan je weer andere leuke foto’s maken!

Onze favorieten in Amsterdam met kind:

 1. Taart eten bij De Drie Graefjes (Dam of Rokin)
 2. Wandelen door Artis met peuters en kleuters
 3. Schommelen boven het IJ met tieners
 4. Griezelen in de Dungeon
 5. Proefjes doen in NEMO
 6. Wandelen over de Grachtengordel
 7. Het indrukwekkende Anne Frank huis

7x Bezienswaardigheden Amsterdam met kinderen

Welke bezienswaardigheden in de stad moet je zien als je er een dagje of een weekend naartoe gaat? Dit zijn enkele bijzondere bezienswaardigheden! Deze liggen voor het grootste gedeelte in het centrum van de stad en zijn daarom gemakkelijk te combineren met kinderactiviteiten.

De Dam

#1 De Dam in het centrum, met het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. De Dam en Paleis liggen heel centraal in Amsterdam, vanaf het Centraal Station loop je er in een vrijwel rechte lijn naartoe. Je kan dit paleis bezoeken, maar of het open is hangt af van de activiteiten. Zijn er bepaalde staatsbezoeken, dan kan je er niet in. Houd de openingstijden dus goed in de gaten!

In het paleis kan je diverse kamers zien. Er is eventueel een audiotour voor kinderen, deze is met name geschikt voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Zijn je kinderen nog geen 18 jaar, dan mogen ze gratis naar binnen en jij kan ook gratis naar binnen als je een MJK hebt.

Rijksmuseum

#2 Rijksmuseum, het grootste museum van Nederland met ook de grootste collectie kunst. In het Rijksmuseum hangt ontzettend veel kunst en alles bekijken is niet te doen. Je kan sowieso met de kinderen in de Eregalerij gaan kijken. Hier zie je onder meer de Nachtwacht en het Melkmeisje. Daarnaast kan je bijvoorbeeld op pad gaan met een audiotour of het speciale familiespel. Je ontdekt het museum dan op een leuke manier.

dagje amsterdam met kind

Anne Frank Huis

#3 Anne Frank Huis en het Achterhuis, voor kinderen vanaf een jaar of 8. Het Anne Frankhuis is absoluut een aanrader en je zou er zelfs speciaal voor naar Amsterdam kunnen gaan. Wel is het enkel geschikt met oudere kinderen en hier is het bijna: hoe ouder, hoe beter. Hebben jouw kinderen of puber het dagboek van Anne Frank gelezen, dan maakt dit museum veel meer indruk! Je ziet hier hoe de familie Frank, samen met een ander gezin en een ander persoon, ondergedoken hebben gezeten. Boek de tickets vooraf.

Oude Kerk

#4 De Oude Kerk is het oudste gebouw van de stad. Sommige kerktorens kan je beklimmen. In de kerk drink je goede koffie bij de Koffieschenkerij, iedere dag geopend. Naast koffie zijn er verschillende warme en koude drankjes en cake!

Beurs van Berlage

#5 Bezoek de Beurs van Berlage op het Beursplein, hier kom je langs als je naar de Dam loopt. Leuk voor kinderen hier is de Tony’s Chocolonely super store. Je proeft er jouw favoriete repen uit de indrukwekkende Mega Monster Super Chocomaat! Verder organiseren ze in de Beurs van Berlage diverse tentoonstellingen en evenementen. Ook is er de spannende award-winnende escape room Sherlocked en vinden er meetings plaats in het sfeervolle ‘Meet Berlage’. 

A’DAM TOWER

#6 De A’DAM Toren biedt een prachtig uitzicht over de stad, en als je durft: je kan schommelen op hoogte! De Amsterdam Lookout is een toren van ongeveer 100 meter en staat aan het IJ. Hier kijk je prachtig uit over de stad en je kan schommelen op de hoogste schommel van Europa. Ben je in Amsterdam met kinderen die geen hoogtevrees hebben en 1.30 zijn of langer? Ga dan zeker schommelen, een unieke ervaring.

Ons’ Lieve Heer op Solder

#7 Het museum Ons’ Lieve Heer op Solder staat in het teken van het leven in de 16e eeuw. Mijn peuter vond dit erg leuk vanwege alle smalle gangen en trappen. Op de zolder is er een prachtige zaal. Dit museum ligt in hartje centrum van Amsterdam, aan een van de grachten. Het ligt dus in een grachtenpand, alleen daarom een bezoek waard. Na het Rijksmuseum is Ons Lieve Heer op Solder het oudste museum van de stad.

Op sommige objecten is een lieveheersbeestje geplakt, dat houdt in dat kinderen eraan mogen komen. De lieveheersbeestjes zijn zeker klein: op de foto hierboven zie je onderin op de trap recht een beestje. Voor kinderen van 5 tot 11 jaar is er een speurtocht (€ 1,00) en voor kids van 10 t/m 12 jaar is er een speciale audiotour. En de basis van het museum: alle trappen, dat is op zichzelf al voldoende vermaak.

Via smalle gangen en trappen kom je in historisch ingerichte kamers en keukens. Omdat ik met dreumes was heb ik lang niet alles kunnen zien en doen. En dan, voor mijn gevoel zomaar opeens, sta je op de zolder. Je loopt een kerk binnen die vanaf buiten niet zichtbaar is. Deze kerk is gebouwd in 1663, toen katholieke misvieringen verboden waren. Als je wenst kan je nog steeds een mis bijwonen op deze Solder.

Van Gogh museum

#8 Als er een museum is dat eigenlijk wel door iedere Nederlander bezocht moet worden, dan is het Van Gogh museum dat misschien wel. In dit museum zijn er honderden schilderijen, tekeningen en brieven te zien. Ga op ontdekkingstocht met de Koffer van Vincent, een ouderwetse koffer waar Vincent zelf nog mee gereisd zou kunnen hebben. Deze haal je af bij de informatiebalie. Met behulp van de kaarten uit de koffer ontdek je nog meer werken. Op de kaartjes staan vragen die je helpen anders naar schilderijen te kijken, zoals ’’wat zie je als je ondersteboven naar het schilderij kijkt?’’

Een goed alternatief voor de koffer is de speurtocht. Wandelend door het museum op zoek naar schilderijen doen de kinderen verschillende opdrachten. Aan het eind van het bezoek ligt er een leuk cadeautje klaar. Vinden je kinderen het leuk om zelf creatief bezig te zijn, dan is de kinderworkshop echt een geweldige activiteit.

Jordaan met een kinderspeurtocht

#9 Een prachtig stukje Amsterdam is de Jordaan, verken dit met een kinderspeurtocht. Via de organisatie Amsterdam Oude stad zijn er meerdere speurtochten te verkrijgen, zoals de historische speurtocht, de Jordaanspeurtocht en een kinderspeurtocht. 

Zo kom je wandelend en speurend onder andere langs een hofje. Bij de vraag stond een verhaaltje over wat een hofje precies is en door wie dit hofje was opgericht. We hebben natuurlijk even een kijkje genomen in het hofje. Dat mag, zolang je maar heel stil bent. Het is een prachtig hofje, een zeer rustgevende plek, zo middenin Amsterdam. We zaten hier even op een bankje om de volgende vraag alvast door te nemen. En de speeltuinen, de Muizenwinkel en het snoepwinkeltje waren volgens de kinderen van Alyt het allerleukst.

Drie Graefjes en het Begijnhof

#10 Een van mijn favoriete plekken voor een uitje in Amsterdam met kinderen is de Drie Graefjes, ik kom hier met name voor de taart en cupcakes. Daarnaast zijn er ook allerlei broodjes. Combineer dit met het bezoeken van het Begijnhof, een mooi plekje vlakbij de Drie Graefjes. Dit is het enige hofje binnen het Singel en echt een bezienswaardigheid in Amsterdam die je wilt ervaren. Ik vind het prettig om hier een paar minuten door te brengen en om midden in het centrum van Amsterdam even de rust te ervaren.

Vlakbij het Begijnhof kan je bij Van Stapele cookies de chocoladekoekjes kopen. Ze verkopen hier alleen dit koekje en die is het proberen waard!

Dagje Amsterdam met kinderen – de stad ontdekken

En wil je veel van Amsterdam ontdekken, dan loont het vaak om een stadspas aan te schaffen. Dit zijn een aantal opties:

#1 Openbaar vervoer, want je reist gemakkelijk door Amsterdam met de bus, metro en tram.

#2 Je kan de stad ook op de fiets ontdekken, dat kan bijvoorbeeld via Bajabikes. Er is deze fietstour, die is speciaal voor gezinnen met kinderen ontwikkeld. Daarnaast kan je er ook een fiets huren! Kinderfietsen en kinderzitjes zijn beschikbaar.

#3 Ga mee met een rondvaartboot, blogger Nicole stapte met haar zoon op de Pets cruise. Het bijzondere van een rondvaart vind ik dat de stad er vanaf het water toch weer zo anders uitziet. Daarnaast is het een ideale manier om even de benen te laten rusten, terwijl je toch allerlei bezienswaardigheden ziet.

This is Holland

Wat te doen in Amsterdam met tieners en pubers

Als je met tieners naar Amsterdam gaat dan is de kans groot dat ze willen winkelen in de Kalverstraat. Wij hebben daarom een aantal leuke activiteiten uitgekozen in het centrum van Amsterdam die geschikt zijn voor pubers.

#1 The Amsterdam Look out bied je een mooi uitzicht over Amsterdam. Om het wat spannender te maken stap je in de schommel. Je schommelt dan boven de stad!  Er zijn ook combi-tickets beschikbaar, bijvoorbeeld met ‘This is Holland’.

Vanaf de kaartverkoop word je van punt naar punt geleid. Eerst maak je voor een ‘green screen’ een leuke foto waarbij het lijkt alsof je op een dwarsbalk hangt boven de stad. Daarna stap je in de lift om naar boven te gaan. Dat is al een belevenis op zich. De lift brengt je in slechts 22 seconden honderd meter naar boven. In die tijd zie je op het plafond een lichtshow.

#2 This is Holland is een unieke 5D-ervaring. In 2 jaar tijd is er met een helikopter op 22 locaties in Nederland gefilmd. Dit is omgezet in een prachtige film, die je ziet op een speciale manier: in 5D! De beelden die je tijdens de film ziet zijn op 22 plekken in Nederland gefilmd. Om dit materiaal te verzamelen is twee jaar lang gefilmd vanuit een helikopter.

Dungeon

#3 De Amsterdam Dungeon is geschikt voor kinderen die tegen wat spanning kunnen! Dat is toch wat anders dan kijken naar een spannende film en tijdens dit dagje Amsterdam met kinderen ga je echt het avontuur aan. Ruimtes die echt zweethanden opleverden waren het mortuarium en de moord op de zeedijk. Steeds weer word je hier naar een andere ruimte geloodst door een acteur. Wandel door een spiegeldoolhof, door een donker bos, op een VOC-schip, langs de brandstapel. Het zijn in totaal 11 ruimtes. In elke ruimte betrok de acteur de groep goed bij het verhaal. Ook werd er elke keer iemand uitgepikt om mee te doen. Als heks, als crimineel, als verdachte in de beklaagdenbank.

In een aantal ruimtes waren er ook lichteffecten, geluid, water en bewegende banken. Echt alles werd er dus aan gedaan om je onverwachts te laten schrikken. De ruimtes die de kids echt spannend vonden waren het mortuarium en moord op de zeedijk. Je kan je vast wel iets voorstellen bij wat er voor spannends gedaan kan worden in het mortuarium! Spannend, maar ook leuk!

Meer van Amsterdam voor een dagje weg met pubers

#4 Klimmuur Amsterdam centraal is geschikt als je pubers iets actiefs willen doen in Amsterdam.

#5 Ripley’s believe it or not bestaat uit een aantal verdiepingen en is een van de raarste attracties van Amsterdam. Het is een grappig en bijzonder museum. De eerste drie verdiepingen staan vol met de gekste dingen. De langste man ter wereld, de dikste man, een kalfje met 2 koppen, een man met 4 ogen, lachspiegels, een koets gemaakt van maïzena en de Notre-Dame gemaakt van luciferstokjes. De bovenste verdieping met restaurant is een relaxte beloning na alle rare zaken die je ziet.

#6 Deze optie is buiten het centrum, bij restaurant Bij Storm op het Zeeburgereiland. Hiernaast kan je electrocross proberen. Ideaal, want zelf zit je op het grote terras in het zonnetje. Zijn er jongere kinderen mee? Er is een speeltuin en er ligt veel zand.

Amsterdam, thema Tweede Wereldoorlog

In Amsterdam zijn veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Wil je je kinderen hierover iets vertellen? Dan zijn dit goede opties tijdens een dagje Amsterdam.

#1 Als je kinderen wat ouder zijn, of je hebt een kleintje in de kinderwagen, dan is de Proloog van het Westerborkpad een goede optie om de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam te ontdekken. Deze route begint bij Centraal Station en eindigt bij station Muiderpoort. Onderweg kom je langs allerlei standbeelden, musea en monumenten. Daarnaast wandel je onder andere ook door de Negen Straatjes, met veel winkels en terrasjes.

#2 Het Junior Verzetsmuseum heeft veel indruk gemaakt op Karlien. Op een interactieve manier volg je de verhaallijnen van vier kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Deze kinderen maakten de oorlog allemaal op een andere manier mee. Aan het eind krijg je ook nog de rest van hun levensverhaal te weten.

#3 In het Wertheimpark vind je het Spiegelmonument. Dit Spiegelmonument is ontworpen door Jan Wolkers. Bijzonder is dat in het ontwerp een urn is geplaats met daarin as van slachtoffers die om het leven kwamen in het kamp Auschwitz-Birkenau.

#4 Het Anne Frank Huis mag je eigenlijk niet missen als je naar Amsterdam gaat om over de Tweede Wereldoorlog te leren. In dit museum lees, zie en hoor je alles over het leven van Anne Frank en haar naasten. Er is een online wachtrij voor een kaartje, boek daarom op tijd. Met een museumjaarkaart is een bezoek gratis maar je dient je evengoed aan te melden.

#5 Struikelstenen noemen we in dit overzicht meer als een terzijde want er bestaat voor zover wij kunnen vinden geen plattegrond van alle struikelstenen in Amsterdam. Maar er liggen er inmiddels meer dan 500 stenen in de stad.  

Dagje Amsterdam met kinderen | Thema Instagram

Je gaat voor een dagje Amsterdam met kinderen en jouw kinderen zijn gek op Instagram. Wij hebben een aantal plekken geselecteerd die zeer geschikt zijn voor leuke foto’s op Instagram.

#1 Museum of Ilusions is bij uitstek geschikt voor een bezoek met kinderen die foto’s willen maken voor Instagram. Je maakt hier allerlei grappige foto’s met 3D effect. Alle muren van het grachtenpand zijn beschilderd met muurschilderingen met 3D-effect. Veel van de muren zijn in de echte Hollandse sfeer. Denk aan grachten, klompen, tulpen, het kussende boertje en boerinnetje en Vincent van Gogh. Hiermee wil het museum toeristen wat leren over Nederland. Daarnaast zijn er schilderingen over een bankoverval, de Titanic en een kraan met waterdruppel. 

#2 Drie Graefjes is de plek waar je heen moet als je zin hebt in een stuk taart. Maar ook als je voor Insta op stap wilt, want ze hebben hier toch mooie cakes en taarten.

#3 Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds biedt je de mogelijkheid om op de foto te gaan met beroemdheden. Van zodra je binnenkomt bij Madame Tussaud tijdens een uitstap in Amsterdam, word je behandeld als een VIP. Glitter en glamour, een fotoshoot en speciale lift! De route loopt langs verschillende zalen en er is veel te doen en te bekijken onderweg: interactieve schermen, spelletjes, attributen en accessoires. Enkele hoogtepunten voor onze blogger en haar kinderen: Messi, de DJ-zaal, het uitzicht vanaf de bovenste verdieping, koffie drinken met George Clooney en last but not least de ontmoeting met Obama.

Meer thema Instagram tijdens een dagje Amsterdam

#4 De freak shakes van de Corner Bakery in Zuid en West zijn uitermate populair voor een foto op Instagram. In het weekend staat er geregeld een rij voor de deur.

#5 Ook de IJ-hallen, en dan liever nog NDSM, doen het goed op Instagram volgens deze lijst. Eens per maand is hier een weekend lang vlooienmarkt en dat is echt de moeite waard om heen te gaan. Je haalt er allerlei koopjes en vervolgens kan je ook nog eens perfecte foto’s schieten voor je Insta.

#6 De zevenlandenhuizen in de Roemer Visscherstraat zijn al een bezienswaardigheid om te bezoeken. Je vindt deze in Zuid, in de buurt van het Vondelpark. Je ziet hier een rij van zeven woonhuizen, en ieder huis vertegenwoordigt een bouwstijl uit een ander Europees land. Leuk om te bezoeken tijdens een dagje Amsterdam met kinderen als je al in de buurt bent.

#7 Het Moco Museum, op het Museumplein, staat ook goed bekend onder jongeren. Er zijn veel plekken in het museum waar je mooie foto’s kan schieten. Ik zou niet op zondag erheen gaan, dan is het veel te druk.

Moco Museum

Wat te doen in Amsterdam met peuters en kleuter

Naar Amsterdam met kinderen en je bent met kleuters of peuters op stap? Dan hebben we een aantal leuke tips zodat het voor het hele gezin leuk blijft!

Artis

#1 Veel peuters en kleuters zijn gek op dieren. De eerste opties waar je aan denkt is Artis, de dierentuin van Amsterdam. Artis is een stadsdierentuin en is daarom niet heel erg groot. Evengoed kunnen mijn kinderen hier uren doorbrengen. Artis heeft heel wat buitenverblijven en ook een aantal binnenverblijven. Ook is er een kinderboerderij, deze zit rechts naast de ingang, en een Planetarium. Daarnaast zijn er restaurants, koffieplekken en een aantal speeltuinen. De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de grootte en de inrichting van de verblijven. Ook komen er meer en meer speelse elementen voor bezoekers, bijvoorbeeld een rotsklimpad en het pad bij de olifanten, waarbij je tussen het water loopt. Iets achter de olifanten is een grote speeltuin en daarachter is een leuke waterval.

Geitenboerderij

#2 Een andere, goedkopere optie, is een bezoek aan de geitenboerderij in het Amsterdamse bos. In het Amsterdamse bos zijn vaak activiteiten voor peuters, denk aan het kabouterpad en peuters in het wild. In het Amsterdamse bos zijn er allerlei horecagelegenheden, wandelpaden en de Speeleilanden.

Speeltuinen in Amsterdam

#3 Bij mooi weer tijdens een dagje Amsterdam met kinderen is een speeltuin bezoeken altijd een goed idee. Overal in Amsterdam vind je leuke speeltuinen, kleinere en grote. De meeste speeltuinen zijn gratis toegankelijk, heel soms is er een buurtvereniging waardoor je toegang betaalt van bijvoorbeeld 1 euro. In het Vondelpark is een leuke speeltuin, speeltuin UJ Klaren is ook geschikt. Of ga naar het Amstelpark, waar heel wat te doen is voor kinderen.

Pierenbadjes

#4 Of ga zwemmen in een pierenbadje: dit kan bijvoorbeeld in het Amsterdamse bos of het Vondelpark. Ook bij restaurant Bij Storm staan op mooie dagen zwembadjes.

Scheepvaartmuseum

#5 Het Scheepvaartmuseum is ook leuk voor jongere kinderen. De Amsterdam is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum. Binnen in het schip krijg je een beeld, inclusief geluidsopnamen van snurkende zeelieden en krakende planken, van hoe het leven op een schip geweest moet zijn. Het Scheepvaartmuseum met kinderen bezoeken was altijd al leuk. Je kunt wandelen door het lichaam van een walvis, aan het roer staan van een levensecht schip of klauteren over kisten in het ruim en nog veel meer. De VR journey maakt het museum een mooie brug naar het heden. op een high tech manier kun je het verleden beleven door er echt middenin te stappen. Zeker voor wat grotere kinderen is dit een bijzonder aantrekkelijke manier om het museum nog leuker te maken.

Achter het Scheepvaart museum in Amsterdam ligt het schip de Amsterdam, een replica van een VOC schip uit de Gouden eeuw. In het voor ruim van dit indrukwekkende schip is een gloednieuwe kamer ingericht. Het contrast met de rest van het schip is groot, van een donker scheepsruim uit de 17e eeuw stappen we een kamer in de 21e eeuw binnen. Overal waar we kijken zijn spiegels, verspreid over de ruimte staan hoge stoelen waar een grote VR bril boven bungelt.

Indoor speeltuin

#6 Tijdens een dagje uit in Amsterdam met peuters en kleuters kan je binnen spelen bij Jimmy’s Speelparadijs. Deze indoor playground is ontzettend groot, met onder andere het klimkasteel, skelters, springkussen en je kan er rolschaatsen tijdens de roller disco.

Dagje Amsterdam met kinderen – Thema geschiedenis

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis (en je kind ook) dan zit je goed in Amsterdam. Tijdens een dagje Amsterdam met kinderen kan je bijvoorbeeld deze musea bezoeken.

#1 H’ART Museum (eerder Hermitage): dit museum staat hoog op de wensenlijst van Karlien om te bezoeken met haar gezin. Hier zijn diverse opties voor een bezoek met kinderen, waaronder familieateliers, cursussen en speurtochten.

#2 Amsterdam Museum is zeker in de vakanties, met het stadslab, erg leuk voor gezinnen. Ook Het Kleine Weeshuis is specifiek voor kinderen, dit bezoek je het hele jaar door.

#3 Het Torture museum is puur voor de liefhebber, voor degene die echt wil weten wat voor martelmethoden er werden gebruikt in de middeleeuwen. Karlien was hier, zonder kinderen, en vond het niet helemaal geschikt voor haar. Het museum is vrij klein en echt gericht op de geïnteresseerde.

#4 In museum Het Grachtenhuis leer je de geschiedenis van de grachtengordel kennen, van het begin tot nu en dat op een interactieve manier!

#5 In een overzicht van een dagje Amsterdam met kinderen mag het Rijksmuseum natuurlijk niet missen! Je kan in het museum een apparaat huren waarmee je een digitaal familiespel kan spelen.

Anne Frank

Dagje Amsterdam met kinderen – Thema Natuur

Ook in een grote stad als Amsterdam vind je op verschillende plekken natuur. In mooie stadsparken natuurlijk, maar ook kan je het een en ander leren over de natuur of je gaat naar een natuurspeeltuin. Dit zijn onze tips voor “groen” Amsterdam met kinderen.

 1. In het centrum van Amsterdam ligt de Hortus, dit is een grote botanische tuin. Voor de kinderen is er een speurtocht uitgezet en ik vond de botanische kas erg mooi.
 2. Het Amsterdamse bos is een groot natuurgebied in de stad. Naast wandelen en fietsen is hier veel meer mogelijk. Zo zijn er onder andere speeltuinen, er is een pierenbad, een geitenboerderij en een pannenkoekenhuis. Ook kan je naar de speeleilanden gaan en er is een klimpark (tegen betaling).
 3. Micropia is een wetenschapsmuseum, vlakbij Artis aan het gratis toegankelijke Artisplein. Je leert er heel veel over micro-organismen.
 4. Vanuit het centrum kan je met de pont naar Amsterdam-Noord. Huur een fiets en verken landelijk Noord met allerlei kleine dorpen als Ransdorp en Holysloot. In dit laatste dorp komt Karlien graag bij Het Schoolhuys.

Stadparken in Amsterdam – Kindvriendelijk

#1 Het Amstelpark is erg leuk met kinderen. De speeltuin is erg tof, inclusief kabelbaan en een houten speeltuin. Daarnaast rijdt er een treintje rond, er is een leuke doolhof en je kan naar het verlaten land. Ook vinden er een aantal keer per jaar diverse activiteiten plaats, waaronder de Pure markt. Hier kun je onder andere biologische producten kopen. Leuk om met je kleintje wat te eten en te shoppen, echt een voorbeeld van kidsproof Amsterdam.

#2 In het Vondelpark, centraal in de stad, zijn veel opties voor gezinnen. Er is een waterspeeltuin met klimtoestellen en een zandbak. Het badje van de waterspeeltuin is in de lente en zomer gevuld met water. Bij restaurant de Vondeltuin staan hoge torens met glijbaanbuizen, er is een klimkoepel Iglo, duikelhekken en een grote zandbak. Bij het restaurant Groot Melkhuis is er een speeltuin met speeltoestellen zoals schommels, draaimolens en een glijbaan.

#3 Het Flevopark is een mooi en rustig park, inclusief zwembad. Ook is er een leuke speeltuin.

#4 Het Amsterdamse bos is zeker een aanrader. Met onder andere wandelroutes, een pierenbadje, speeltuinen, geitenboerderij, pannenkoekenhuis en kanoverhuur.

Dagje Amsterdam met kinderen – Winkelen

Zin om tijdens je dagje Amsterdam met kinderen een aantal bijzondere winkels te bezoeken? Blogger Nicole zette deze tips op een rij:

#1 De Tony Chocolony winkel vind je in het Beursgebouw. Dit is een must voor iedere chocolade liefhebber. Naast “gewoon” chocola kopen kan je er chocolade proeven, in de Photo Booth en stel je eigen chocoladereep samen (en dat is echt leuk!).

#2 De Muizenhuis winkel met een werkplaats is heel erg leuk. Deze vind je in de Jordaan.

#3 Ook in de Jordaan vind je het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje.

#4 Gek op chocoladekoekjes? Ga naar Van Stapele – het is een winkel waar ze maar een soort koekje verkopen, die is dan wel enorm de moeite waard. Inclusief een grabbel-la voor kids. Spuistraat/Singel

#5 Kerstwinkel – op de Bloemenmarkt is het het hele jaar kerst. 

#6 De Kinderboekenwinkel op de Rozengracht en Casperle in de Pijp

#7 Schaak en Go winkel het Paard – dit is een winkel die tot aan de nok toe is gevuld met spellen en legpuzzels. Je vindt deze op de Haarlemmerdijk.

Kunst tijdens een uitje in Amsterdam

Daarnaast is er veel kunst te bewonderen in Amsterdam met kinderen! Wil je wat kunst toevoegen aan je dagje Amsterdam met kinderen, dan zijn dit onze favoriete plekken om te bezoeken met het gezin:

#1 Het Rembrandthuis in de Jodenbreestraat: hier woonde Rembrandt van Rijn een tijd. Je kan dit huis bezoeken. Ze geven demonstraties in verf mengen en etsen.

#2 Het Van Gogh museum is zeker een bezoek waard, het is ontzettend leuk voor kinderen. Nicole deelde laatst wat je doet in het Van Gogh museum met kinderen. En bij de Hermitage zijn er ook familieworkshops waarbij kids zelf kunst kunnen maken. 

#3 Voor street art zit je goed in Noord bij de NDSM-werf. Hier ligt de kunst op straat. Daarnaast is er het Street Art Museum Amsterdam (SAMA, Immanuel Kanthof 1). Hier zijn er zo’n 300 straatkunstwerken te zien, variërend van kleine kunstwerken tot monumentale muurschilderingen.

#4 Karlien was onlangs bij het Stedelijk museum, dat is een museum voor moderne kunst. Waar ze een kort bezoek had verwacht van een uurtje, bleek 4 uur niet genoeg om het hele museum te zien. Haar kinderen waren ontzettend enthousiast en ze willen er binnenkort weer heen. Wij vonden het bezoek aan het Stedelijk museum inspirerend en ook wel vermakelijk. Na de 4 uur waren we nog niet uitgekeken en we hebben er lange tijd over nagepraat.

#5 Nieuw in 2023 is RTXP (Art Experience) Amsterdam. In het midden van de Amsterdamse Pijp is een oud schoolgebouw omgetoverd tot een Art Experience. De top 50 beroemdste schilderijen ter wereld zijn nageschilderd door kunstenaars van nu. Daarnaast zijn er door het hele pand ”easter eggs” verstopt die aan de hand van een speurkaart te vinden zijn.

Amsterdam met kinderen
Stedelijk museum

Gratis uitjes in Amsterdam

Al die activiteiten kosten geld en dan loopt het hard op als je met het gezin naar Amsterdam gaat. Daarom delen wij een aantal leuke betaalbare activiteiten in de stad tijdens een dagje Amsterdam met kinderen.

#1 Het dak bij NEMO is gratis toegankelijk: vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Het NEMO is erg leuk met kinderen maar het is helaas geen budget activiteit.

#2 En de Fontein De Watertafel bij het Artisplein is leuk op mooie dagen.

#3 De meeste speeltuinen zijn gratis toegankelijk, soms betaal je een paar euro entree. Er zijn heel veel speeltuinen in Amsterdam, hier is een uitgebreid overzicht. Je kan bij “locatie” het stadsdeel aangeven waarin je wilt zoeken.

Alle gratis activiteiten in de stad? Lees dan ons overzicht van gratis kinderactiviteiten in de stad. En dit zijn tips voor de omgeving van de stad!

Dagje Amsterdam met kinderen | Restaurants

#1 The Corner Bakery met de freakshakes is populair! Zoet en over-the-top, wel heel leuk om eens te bezoeken.

#2 Carré heeft een terras dat drijft op de Amstel, ideaal voor in de zomer.

#3 Pannenkoekenboerderij Meerzicht in het Amsterdamse bos met een leuke speeltuin.

#4 La Fucina is een Italiaans restaurant in Oost. Ik was hier toevallig met mijn peuter en het bleek een ontzettend leuke plek. Want: heerlijk en betaalbaar eten. En daarnaast een enorme kinderhoek.

#5 Wijs West is een restaurant, café, winkel in Amsterdam-West incusief kinderhoek met een hek er omheen. 

#6 In het Vondelpark kan je goed terecht met je kinderen bij Het Groot Melkhuis, dit is een restaurant met speeltuin en een terras aan het water.

#7 SkateCafe in Amsterdam-Noord.

#8 Bij mooi weer kan je terecht op het dakplein van NEMO, met een groot buitenterras en een restaurant.

#9 Pancake Bakery bij de Westerkerk.

Doen in Amsterdam met kinderen als het regent

Regent het tijdens je uitstap in Amsterdam? Er zijn dan gelukkig nog tal van leuke indoor activiteiten mogelijk. In deze lijst met tips voor een dagje Amsterdam met kinderen staan al heel veel tips. Hieronder proberen we daarom nog een aantal unieke tips te delen. Het is natuurlijk logisch dat je een museum in kan duiken als het regent.

#1 Clip ’n Climb zit aan de IJdoornlaan in Amsterdam. Hier kan je op een leuke manier indoor klimmen, met uitdagende klimtorens en wanden. Je hebt geen klimervaring of klimpartner nodig dankzij de automatische bekeringstechnologie. Klimmen is mogelijk voor kinderen vanaf 6 jaar, 1 meter en minstens 20 kilo.

Ook aan de IJdoornlaan: de I-Jump! Hier kan je springen met kids vanaf 6 jaar. Er zijn allerlei trampolinezones en onder andere een sports area met dodgeball, een free-jump area, walk-on-walls, BigAirBags en foam pit.

#2 Bij het VR Gamehouse Amsterdam kan je tegelijkertijd met je gezelschap, in hetzelfde spel, spelen. En ook voor de liefhebbers van racen zit je hier goed, want er zijn race simulatoren en je kan er natuurlijk tegen elkaar spelen.

Verder doen als het regent in Amsterdam

#3 Of ga zwemmen in het Sloterparkbad! Er is een doelgroepenbad, 50-meter wedstrijdbad, springbassin en recreatiebad met peuterbad. Daarnaast is er buiten het natuurbad, maar daar ga je waarschijnlijk niet naartoe als het regent. Op dit terrein is er verder een speeltuin, ligweide en twee eilanden.

#4 Raceplanet biedt opties voor peuters en pubers. Je kan hier namelijk niet alleen karten, lasergamen, bowlen en rollerskaten. Hier kan je ook spelen in Jimmy’s speelparadijs!

#5 Fun Center Amstelveen biedt 1,5 uur plezier! Er is een 450 m2 grote indoor Game Arena. Daarnaast kan je springen op de 30 trampolines met schuine wanden en er is een basket zone, foampit en tumblingbaan. Verder is er onder meer karaoke en je kan games spelen.

Jumpsquare met Mini jump

Vermaak je op alle attracties die je bij Jumpsquare Amsterdam kan vinden. Tijdens de openingstijden kun je jumpen in de Jump Arena en alle attracties uitproberen! Spring hoger en vlieg verder vanaf de Waterfall Trampoline. Deze trampoline is speciaal ontworpen om je gemakkelijk richting de Foam Pit of de BigAirBag® te leiden. Door de speciale vering van deze High Performance MaxAir Trampolines jump je nog hoger dan op de reguliere trampolines! Hier maak je nog gemakkelijker salto’s en backflips. Een sprong in het diepe wagen, zonder je zorgen te maken over je landing? Dat kan met de Airbag! Dit is hét ultieme landingskussen.

Tijdens de Mini Jump is deJump Arena speciaal gereserveerd voor alle kids van 2 t/m 5 jaar. Samen met de ouders of begeleiders kunnen ze springen, rollen en vallen zonder dat de grote jumpers ze in de weg staan.

Dagje Amsterdam met kinderen | Familiehotels

#1 In Amsterdam-Oost ligt het Q-Factory Hotel. Het is een mooi ingericht en hip hotel. De Superior Tweepersoonskamer is geschikt voor gezinnen met twee kinderen.

#2 Bij het Mercure Hotel Amsterdam City South (een hele mond vol) verblijf je in een Classic Familiekamer, geschikt voor vier personen. Het is een modern 4-sterrenhotel, en het ligt aan de rivier de Amstel. In het hotel is er een sauna en een Turks stoombad.

#3 Het Holiday Inn Amsterdam ligt in Amsterdam-Zuid, het centrum bereik je per metro, tram of taxi in vijftien minuten. In dit hotel zit een loungebar, een restaurant en een fitnesscentrum. In de Open Lobby Bar haal je Starbucks koffie. Met een of twee kinderen verblijf je in de standaardkamer met twee tweepersoonsbedden.

#4 Zoek je een kindvriendelijk hotel Amsterdam voor een echt super-de-luxe verblijf, dan kies je voor het Hotel Okura Amsterdam.

#5 Ook deelden we eerder leuke tips voor kindvriendelijk overnachten in Amsterdam! Het vakantiepark EuroParcs Het Amsterdamse Bos ligt in het zuiden van Amsterdam. Hier verblijf je midden in de natuur en je staat ook zo in het bruisende centrum van de stad. Er zijn vakantiehuisjes te huur en er is een speeltuin.

Wat voor thema’s wil jij nog meer uitgewerkt zien voor een dagje Amsterdam met kinderen? Lees ook onze tips voor kindvriendelijke restaurants in Amsterdam

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.