Amsterdam-Noord met kinderen | 11x Kinderuitjes

Als je denkt aan een dagje Amsterdam of stedentrip in deze stad, dan denk je al snel aan de bezienswaardigheden in het centrum. Inmiddels behoort Amsterdam-Noord tot een van de hipste plekken van de stad, met allerlei leuke activiteiten en mogelijkheden. Wat er te doen is in Amsterdam-Noord met kinderen lees je hier!

Amsterdam-Noord werd niet al te lang geleden nog amper bezocht door toeristen. Dat is in rap tempo veranderd. Inmiddels is er veel te doen in dit stadsdeel. Daarom delen wij onze beste tips voor een bezoek.

Doen in Amsterdam-Noord met kinderen

Pontje over het IJ

Allereerst natuurlijk de tip over hoe je gratis in Amsterdam-Noord komt vanaf het station. Maar ook als je al in Noord bent is dit een leuke activiteit: met het pontje over het IJ. Je kan zowel naar “de overkant” als richting NDSM en IJplein. Deze tip staat trouwens ook in het overzicht van gratis kinderactiviteiten in Amsterdam.

Lookout

Direct bij het pontje vind je de Amsterdam Lookout. Hoe leuk is de Amsterdam Lookout met kinderen? Anouk bezocht deze leuke Amsterdamse attractie met haar zoon. Hier geniet je een prachtig uitzicht over de stad met een spectaculaire schommel maakt het een extra belevenis! Bovenop een kantoorpand, aan de overkant van het IJ, is de Amsterdam Lookout. Deze is makkelijk te bereiken: het gratis pontje brengt je van het Centraal Station naar Amsterdam-Noord met kinderen. Dan is het nog een paar minuten lopen.

Vanaf de kaartverkoop word je van punt naar punt geleid. Eerst maak je voor een ‘green screen’ een leuke foto waarbij het lijkt alsof je op een dwarsbalk hangt boven de stad (of er half vanaf valt natuurlijk!). Daarna stap je in de lift om naar boven te gaan. Dat is al een belevenis op zich. De lift brengt je in slechts 22 seconden honderd meter naar boven. In die tijd zie je op het plafond een lichtshow. Eenmaal boven geniet je natuurlijk van het mooie uitzicht over Amsterdam. Er is hier een panorama restaurant en rooftop bar.

Amsterdam Lookout
Credits: DennisBouman

Europa’s hoogste schommel

Als je dan bij de Amsterdam Lookout met kinderen bent, dan wil je natuurlijk ook de schommel testen. Mijn zoontje en ik waren snel aan de beurt. Je krijgt een gordel om en dan gaat de schommel een stukje omhoog. Daarna begint deze te schommelen. Ik vond het prachtig en op deze winderige dag was het tegelijkertijd ook extra spannend. Je hangt echt in de lucht boven het gebouw. Mijn zoontje vond het iets te spannend, zeker ook vanwege de hoogte. De schommeltijd is snel voorbij, ik denk al na een minuut.

Om te mogen schommelen moet een kind 1.30 meter zijn. De entreeprijzen vind ik wel aan de hoge kant, voor de schommel moet je extra betalen. Er zijn ook combi-tickets beschikbaar, bijvoorbeeld met ‘This is Holland’.

Amsterdam Lookout – Credits: DennisBouman

This is Holland

Ook in de buurt van de pont is This is Holland. Dit is een leuke vliegervaring in 5D. Bij deze experience lijkt het alsof je over Nederland vliegt. Toegankelijk voor kinderen die 102 centimeter of groter zijn.

This is Holland is een ervaring waarbij je Nederland in drie stappen ziet. De laatste stap is een fantastische ervaring: een 5D-film. De beelden die je tijdens de film ziet zijn op 22 plekken in Nederland gefilmd. Om dit materiaal te verzamelen is twee jaar lang gefilmd vanuit een helikopter. Hiervoor is toestemming gekregen van diverse organisaties, waaronder UNESCO.

Bezoek aan This is Holland

De tour door This is Holland start met het maken van een foto voor een ‘green screen’ (toerist in eigen land). Daarna wandel je over een balustrade waar je een aantal schermen tegenkomt met een quiz over Nederland. Vervolgens kom je bij de films. Allereerst wordt de geschiedenis van Nederland kort uitgelegd. Acteur Peter Lusse praat deze grappig gemaakte film aan elkaar. Daarna kom je in een ruimte waar je een uitleg voor de 5D-film krijgt, aan de hand van de kaart van Nederland die groot en verlicht midden in de zaal ligt. De route van de 5D-film wordt op deze kaart geprojecteerd.

This is Holland

5D-film kijken met mijn zoon

En dan is het tijd voor de 5D-film. Er staat een kermis-achtige bank. Gordels om en de film start. Dit is echt een ervaring die lastig te beschrijven is. Je zou er echt heen moeten gaan om het zelf te beleven. De bank schuift naar voren en beweegt heen en weer tijdens de film, waardoor het echt lijkt alsof je over Nederland vliegt. Door de speciale effecten wordt dit nog levendiger. Als de vlucht daalt en je bijna met je voeten in het water komt, voel je het water. En wanneer we over de bollenvelden vliegen, ruik je de bloemen. Ik vond dit erg leuk!

Mensen met hoogtevrees mogen met een medewerker mee om in een andere ruimte naar de film te kijken. Dat deed mijn zoon en hij was ook tevreden: hij heeft de film gezien, maar zag ons ook zitten terwijl de film draaide. En dat was voor hem extra grappig. Belangrijk bij een bezoek aan ‘This is Holland’ met kinderen is dat ze naar binnen mogen als ze 1 meter of groter zijn.

  • De foto’s zijn afkomstig van This is Holland. Zie de website voor de toegangsprijzen en openingstijden.

WONDR in Amsterdam-Noord met kinderen

En WONDR was de eerste artistieke speeltuin voor volwassenen in Amsterdam. Blogger Jessica ging er met haar pubers heen. “Daar moeten we echt heen!” riepen ze toen ze op Insta foto’s van Wondr zagen. De eerste foto die mijn dochtertjes me lieten was een glijbaan in een bad met spekjes. De plek om de perfecte instafoto’s te maken als ik de kids moet geloven. Tja, toen ik het spekjesbad zag was ik al vrijwel meteen om. Want wie wilt dat nou niet ‘van de glijbaan in een bad vol met spekjes’!

En roze is echt alles in Wondr, mierzoet roze! Van de muren tot de kleding die de medewerkers dragen. En ook het keycoard van de sleutel van je locker waar je jassen en tassen kan opbergen. Mijn lievelingskleur, dus echt geweldig dit!

Na het melden bij een mevrouw in een megafluffy roze bontjas, krijg ik via de mail een barcode gemaild. Daarmee kan je in een aantal ruimtes gebruik maken van de camera van Wondr. Zo kan je heel makkelijk een leuke foto maken van iedereen samen. Erg handig merken we later. En dan gaan we ‘eindelijk’ naar binnen.

Amsterdam-Noord gezin uitje

Instagram ruimtes

Bij iedere ruimte die we binnenlopen in Wondr met kinderen is de reactie steeds hetzelfde: “wow, supercool”. Manlief en ik zijn het daar helemaal mee eens. Elke ruimte heeft zijn eigen stijl en verrast je. Het zijn vijftien totaal verschillende ruimtes met elk de meest grappige, vrolijke scènes. Je kan er helemaal in op gaan door van alles wat er in de ruimte is gebruik te maken. Van pennen en karaokeboxen tot fluffy bontjassen en tropische schommels.

In elke ruimte kan je verschillende foto’s maken. En dat doen tieners dan dus ook, want die willen de leukste foto’s voor Instagram maken. Je leest het al: wij waren verkocht bij dit uitje in Amsterdam. We vonden Wondr nog zoveel leuker dan we hadden verwacht. De pubers waren namelijk al dagen in spanning aan het wachten op het bezoek aan Wondr. En als dan blijkt dat het nog leuker is dan verwacht, dan is het een dikke aanrader.

Plannen om er heen te gaan is wel nodig, want je kan kaarten met tijdslot alleen online bestellen. Ga je met jongere kinderen, dan zijn er speciale uren waarop je welkom bent. Bekijk de informatie op de website.

Musea in Amsterdam-Noord met kinderen

Toen mijn kinderen jong waren ben ik met ze naar het EYE Filmmuseum geweest. Het gratis toegankelijke gedeelte was al erg leuk, met allerlei films die ze zagen en een aantal dingen die ze konden doen. Op zondag draait er voor de kinderen een speciale film, waarna ze nog kunnen spelen.

Het STRAAT Museum vind je op NDSM. Dit museum brengt een eerbetoon aan de straatkunst. Er zijn ongeveer 150 kunstwerken van 140 kunstenaars te zien.

Speeltuin Volewijck

De Volewijck is een leuke speeltuin in Amsterdam-Noord, gratis toegankelijk maar er zijn wel openingstijden. Ook speeltuin De Speelvogel (Sijsjesstraat 21) is leuk voor alle leeftijden, deze speeltuin heeft ook openingstijden.

Kindvriendelijke cafés en restaurants in Amsterdam-Noord

Wat mij iedere keer weer opvalt als ik in Noord ben (wij woonden jarenlang vlakbij, in Monnickendam), is dat er zoveel leuke kindvriendelijke restaurants zijn. Ik noem een aantal waar wij graag komen: Pllek, Stroop, De Pont, Ceuvel, IJ-kantine, Lokaal Spaanders en Noorderlicht.

Meer tips Amsterdam-Noord met kinderen

  • Deze speeltuin is er sinds 2018. Er zijn allerlei natuurlijke speelobjecten, deze speeltuin is iedere dag geopend. Er is onder andere een waterbaan en een spetterplas met kleine watervalletjes, stapstenen en grote boomstammen.
  • Het Noorderparkbad is een mooi zwembad in het Noorderpark. Er is een binnenbad en er zijn drie buitenbaden met een grote glijbaan en een ligweide.
  • Het Diereneiland is een kinderboerderij en natuurspeeltuin in Molenwijk, een wijk in Amsterdam-Noord met kinderen. Op de woensdagmiddag kan je hutten bouwen en ook is er een moestuin.

Overnachten in Amsterdam-Noord met kinderen

Mercure Station ligt direct naast het metrostation, heeft kamers voor 4 personen, een fitnesscentrum, privéparkeergelegenheid, een gemeenschappelijke lounge en een bar. 

Het i hotel heeft kamers voor 4 personen.

Wat zijn jouw tips voor kinderactiviteiten in Amsterdam-Noord?

Botel

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën