33x GRATIS kinderactiviteiten in Amsterdam (TIP!)

2

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam, er zijn hiervoor gelukkig veel opties. Niet ieder uitje hoeft geld te kosten. Ik deel daarom een aantal favoriete gratis uitjes in Amsterdam.

Onderstaande uitjes zijn veelal gratis te doen tijdens een dagje Amsterdam. Heb jij nog andere leuke tips met ons voor gratis uitjes in Amsterdam met het gezin, deel ze vooral, dan zetten we ze bij de tips in dit overzicht! Naast gratis uitstapjes in Amsterdam delen we ook een aantal tips voor leuke uitjes in de omgeving van Amsterdam.

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam

Vliegtuigen

In welke bui mijn zoon ook is, wat hij ook aan het doen is, waar we ook zijn: alles houdt op als hij een vliegtuig ziet. Het vliegtuig wordt gevolgd totdat hij het niet meer kan zien en dan hervat hij zijn bezigheden. Driftbui, eten, spelen, alles alles alles.

Je kan vliegtuigen kijken op heel wat plekken. Langs een start- of landingsbaan, op Schiphol en ook bij kleinere vliegvelden. Toen we aan het kamperen waren, stond de tent op vijf minuten lopen van het vliegveld. Je zou hem de hele dag naast het vliegveld kunnen zetten.

Dieren

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam, daar hoort dieren kijken bij, bijvoorbeeld de duiven op de Dam. In Amsterdam heb je verder heel wat keuze als het om kinderboerderijen gaat. Ik geef een aantal tips, op de website van Iamsterdam vind je er veel meer.

 • In het Amsterdamse bos is de geitenboerderij.
 • In het Darwinpark en het Amstelpark zijn kinderboerderijen.
 • De dierentuin kunnen kinderen tot drie jaar gratis in.
 • En ook middenin het hippe stadsdeel De Pijp is een kinderboerderij!

Eye filmmuseum

Een goed voorbeeld van een Amsterdam gratis uitje is het filmmuseum. Dit museum is deels gratis toegankelijk. Mijn zoon vindt het prachtig. Er is van alles te doen en te zien. Vanaf het restaurant heb je een heel mooi uitzicht over het IJ!

Schatkamer

Ook de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam is gratis toegankelijk.

Boot

In Amsterdam heb je meerdere pontjes over het IJ, deze zijn gratis. Als je zou willen kan je de hele dag heen en weer varen. Vanaf Centraal Station kan je met de pont Eye filmmuseum bereiken, dat maakt het een dubbel gratis uitje met kids in Amsterdam want het Eye is deels gratis toegankelijk.

Bibliotheek

In de bibliotheek is voldoende ruimte om rond te lopen, te ontdekken en boeken te lezen. Bibliotheken zijn openbaar en daarom een perfecte plek om te noemen tussen de gratis kinderactiviteiten in Amsterdam.

We komen vaak in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Deze is vlakbij Centraal Station en de kinderafdeling is erg groot. Er zijn in Amsterdam veel meer vestigingen van de bibliotheek en in iedere vestiging is er een afdeling voor kinderen.

Overigens mogen kinderen tot 18 jaar gratis lid worden van de bibliotheek in veel gemeentes.

Nemo dakterras

Het NEMO dakterras is gratis toegankelijk en biedt prachtig uitzicht op Amsterdam. Op zomerse dagen staan er vaak opblaasbadjes op het terras. Nemo bezoeken met kinderen is ook erg leuk, maar helaas is dit kindvriendelijke museum niet gratis toegankelijk. Op zondagen zijn er soms lezingen in het NEMO voor kids over diverse, wetenschappelijke thema’s.

Wandelen

Mijn zoon gaat graag mee in de wagen en af en toe loopt hij een stuk. Net buiten Amsterdam is de natuur prachtig. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft allerlei routes uitgezet. Wij liepen onder andere door Monnickendam, Marken en Holysloot.

Ook binnen Amsterdam zijn er wandelingen. De proloog van het Westerborkpad is een aanrader. Deze gaat vanaf het Centraal Station naar het Muiderpoortstation. Onderweg kom je langs allerlei plekken waar dingen zijn gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld het Anne Frank Huis, het indrukwekkende Spiegelmonument en de Stadsschouwburg. Ook loop je door de bekende Negen straatjes.

Parken in Amsterdam

Er zijn veel parken in Amsterdam en een aantal is erg leuk om met kinderen te bezoeken. Het is een van de toegankelijke gratis kinderactiviteiten in Amsterdam.

 • Het Westerpark met natuurspeeltuin Het woeste westen is ook een toffe optie. Deze speeltuin is gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 13 jaar.
 • Het Amstelpark heeft een treintje, doolhof en grote speeltuin. En in het Flevopark is zelfs een zwembad, er is een natuurspeeltuin en er zijn nog veel meer faciliteiten!
 • In Amsterdam-Noord raden we dan het Noorderpark aan, dat niet lang geleden opgeknapt is.
 • Hieronder in de blog noemen we onder andere het Amsterdamse bos, met de vele speeltuintjes, pierenbaden en speeleilanden.

Diemerbos

Een gratis kinderactiviteit in Amsterdam, nou ja, net buiten Amsterdam, is het speelbos in het Diemerbos. Daarnaast zijn hier enkele wandelroutes, waaronder die over vogels speciaal voor kinderen. De route is 1,2 kilometer. Je kan een tasje kopen met de route en wat eten en drinken. Maar als je het gratis wilt houden dan kan je deze wandeling prima zonder wandelen. De start is tegenover House of Birds, bij het bruggetje.

Botanische Tuin Zuidas

De Botanische tuin aan de Zuidas is super mooi aangelegd. Je kan deze van maandag tot en met vrijdag gratis bezoeken! Wij komen graag in botanische tuinen met onze kinderen. Het is er rustig, vaak zijn er leuke kleine paadjes en stukjes om te ontdekken. Hierdoor vinden de kinderen dit leuke plekken om te zijn.

Speeleilanden Amsterdamse bos

Vanaf de Botanische tuin wandel of fiets je zo naar het Amsterdamse bos. Een heerlijke plek om heen te gaan, in ieder seizoen. Het is waarschijnlijk een van de fijnste uitjes onder de Amsterdammers en een aanrader onder de gratis kinderactiviteiten in Amsterdam.

Erg leuk hier zijn de speeleilanden. Neem zwemkleding en handdoeken mee! In het Amsterdamse bos is voor de kleintjes ook een pierenbadje.

Ook in het bos: de geitenboerderij, zeker voor kleine kinderen is dat erg leuk. Bij het pannenkoekenhuis is een enorme speeltuin.

Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival bezoek je gratis! Als je met kinderen gaat, houd er dan rekening mee dat het erg druk kan zijn. Probeer vroeg op de avond te gaan bijvoorbeeld. Dit festival is aan het eind van het jaar en het vindt plaats in de binnenstad van Amsterdam.

Vondelpark Openluchttheater

Van mei tot en met september bezoek je in het Vondelpark het gratis Openluchttheater. Concerten, voorstellingen en cabaret: helemaal gratis! 

Struikelstenen

Blogger Nicole komt met deze tip voor een van de gratis kinderactiviteiten in Amsterdam. De struikelstenen liggen overal in Amsterdam. Voor zover er weet bestaat er geen plattegrond van alle struikelstenen in Amsterdam. Echter, als je goed op let, dan “struikel” je erover. Er liggen er inmiddels meer dan 500 stenen in de stad en het heeft te maken met de Jodenvervolging.

De poezenboot

Deze gratis kinderactiviteit in Amsterdam is superleuk voor kattenliefhebbers. De katten lopen gewoon los en je mag aaien zoveel je wil. Er zijn wel beperkte tijden voor bezoek, dus even goed plannen als je gaat Deze activiteit in Amsterdam is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt wel gewaardeerd.

Speeltuin in de UJ Klaren

Bij het Weteringplantsoen, achter het pannenkoeken huis, vind je de oudste speeltuin van Amsterdam. En deze is helemaal gratis toegankelijk. Karlien was hier na een bezoek aan MoCo Museum op het Museumplein. De kinderen hebben hier een hele tijd gespeeld.

Jeugdland

Jeugdland vind je aan de rand van het Flevopark. Hier is een natuurspeeltuin en een kinderboerderij, zeker een aanrader onder de gratis kinderactiviteiten in Amsterdam.

Artisplein

Het Artisplein bezoek je gratis, hier is onder andere een leuke fontein. Zeker op mooie dagen een aanrader om hierheen te gaan met het gezin.

Speurtochten Amsterdam

Er zijn twee gratis speurtochten voor kinderen uitgezet door de Oude stad van Amsterdam, die kan je hier aanvragen. De ene gaat door de Jordaan, de andere door de Oude stad en de grachtengordel. – Update 2021: vanwege de corona maatregelen zijn deze speurtochten helaas niet meer gratis te verkrijgen.

Gratis evenementen in Amsterdam

Bekijk in de culturele agenda van Amsterdam meer tips voor gratis evenementen. 

Gratis kinderactiviteiten Amsterdam | Extra tips!

Ook blogger Nicole heeft heel wat tips voor leuke budget activiteiten in Amsterdam.

#1 Chinatown met de tempel: wandel door Chinatown en bezoek de grootste traditionele Chinese tempel in paleisstijl in Europa.

#2 De tuin van het Rijksmuseum is sowieso prachtig maar in het voorjaar, als het geheel in bloei staat, wil je zeker een bezoek brengen.

#3 De binnenplaats en de galerij van het Amsterdam museum zijn tof om te bezoeken met de kinderen.

#4 Het Begijnhof bij het Spui heeft 2 mooie kerkjes, absoluut de moeite waard om eens te gaan bekijken.

#5 Art Zuid is een spectaculaire beeldenroute door Berlages’ monumentale Plan Zuid. Het evenement vindt in 2019 plaats van 17 mei tot en met 15 september.

#6 Iedere woensdagmiddag om 12:30 is er een gratis lunchconcert in het Concertgebouw. Je kind moet natuurlijk wel stil kunnen zitten.

#7 Blogger Marilyn zat laatst bij de Skylounge van het DoubleTree bij Hilton: het uitzicht is geweldig.

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam | Omgeving

En dan gaan we verder met tips voor gratis dingen om te doen in de omgeving van Amsterdam met kinderen.

Hemmeland, Monnickendam

In de buurt van Amsterdam ligt Monnickendam. Het Hemmeland in Monnickendam is gratis toegankelijk. Dit is een recreatiestrand met enkele strandjes, een wandelgebied, speeltoestellen als een schommel en kabelbaan en twee restaurantjes, waarvan een leuke strandtent (StrandVier).

Twiske

Amsterdam-Noord is de poort naar het Twiske. Het Twiske is een groter gebied dan het Hemmeland. Er zijn zeven strandjes, er is een groot wandelgebied en je hebt er bijvoorbeeld De Speelsloot.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een uniek dorp in Nederland, met onder andere molens en houten huisjes. Hier rondwandelen is helemaal gratis! Er zijn ook allerlei activiteiten te doen die wel geld kosten, bijvoorbeeld het bezoeken van een van de musea, of eten bij het pannenkoekenhuis.

Kennemerduinen, Haarlem

Een van mijn favoriete gebieden in Nederland om heen te gaan om te wandelen is de Kennemerduinen bij Haarlem. Bij het bezoekerscentrum is er buiten een gratis waterspeeltuin. Wandel je iets door, dan kom je bij een recreatiestrandje met een meer. En vanaf daar starten er allerlei wandelingen door het duingebied.

Ontdek Volendam, Edam en Marken

Net boven Amsterdam liggen de toeristische plaatsjes Volendam en Marken. Hier doorheen wandelen is gratis. Sla Edam dan niet over. Wil je Volendam en Marken makkelijk combineren, dan kan je over met de boot. Dit is helaas niet gratis.

Verder lezen na deze tips voor gratis kinderactiviteiten in Amsterdam?

2 Comments
 1. Monique | WritingMonique zegt

  Wat ontzettend leuk! Vliegtuigen en boten kijken met kleine kinderen vind ik altijd zo leuk! Net als de trein trouwens! 🙂

  1. Karlien zegt

   Goede tip! Treinen vinden ze inderdaad ook erg leuk.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.