Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam | 27 Tips

2

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam, er zijn hiervoor gelukkig veel opties. Niet ieder uitje hoeft geld te kosten. Ik deel daarom een aantal favoriete gratis uitjes in Amsterdam.

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam

Vliegtuigen

In welke bui mijn zoon ook is, wat hij ook aan het doen is, waar we ook zijn: alles houdt op als hij een vliegtuig ziet. Het vliegtuig wordt gevolgd totdat hij het niet meer kan zien en dan hervat hij zijn bezigheden. Driftbui, eten, spelen, alles alles alles.

Je kan vliegtuigen kijken op heel wat plekken. Langs een start- of landingsbaan, op Schiphol en ook bij kleinere vliegvelden. Toen we aan het kamperen waren, stond de tent op vijf minuten lopen van het vliegveld. Je zou hem de hele dag naast het vliegveld kunnen zetten.

Dieren

Gratis kinderactiviteiten in Amsterdam, daar hoort dieren kijken bij. Bijvoorbeeld de duiven op de Dam. 

In Amsterdam heb je heel wat keuze als het om kinderboerderijen gaat. Ik geef een aantal tips, op de website van Iamsterdam vind je er veel meer.

In het Amsterdamse bos is de geitenboerderij. In het Darwinpark en het Amstelpark zijn kinderboerderijen. De dierentuin kunnen kinderen tot drie jaar gratis in. En ook middenin het hippe stadsdeel De Pijp is een kinderboerderij!

Eye filmmuseum

Een goed voorbeeld van een Amsterdam gratis uitje is het filmmuseum. Dit museum is deels gratis toegankelijk. Mijn zoon vindt het prachtig. Er is van alles te doen en te zien. 

Schatkamer

Ook de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam is gratis toegankelijk.

Boot

In Amsterdam heb je meerdere pontjes. Deze zijn gratis. Als je zou willen kan je de hele dag heen en weer varen. Vanaf Centraal Station kan je met de pont Eye filmmuseum bereiken, ideaal uitstapje voor hem.

Bibliotheek

In de bibliotheek is voldoende ruimte om rond te lopen, te ontdekken en boeken te lezen. We komen vaak in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Deze is vlakbij Centraal Station en de kinderafdeling is erg groot. Er zijn in Amsterdam veel meer vestigingen van de bibliotheek.

Nemo dakterras

Het NEMO dakterras is gratis toegankelijk en biedt prachtig uitzicht op Amsterdam. Op zomerse dagen staan er vaak opblaasbadjes op het terras.

Nemo bezoeken met kinderen is ook erg leuk, maar helaas niet gratis.

Wandelen

Mijn zoon gaat graag mee in de wagen en af en toe loopt hij een stuk. Net buiten Amsterdam is de natuur prachtig. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft allerlei routes uitgezet. Wij liepen onder andere door Monnickendam, Marken en Holysloot.

Ook binnen Amsterdam zijn er wandelingen. De proloog van het Westerborkpad is een aanrader.

Parken

Er zijn veel parken in Amsterdam en een aantal is erg leuk om met kinderen te bezoeken. Hieronder noemen we onder andere het Amsterdamse bos, met de vele speeltuintjes, pierenbaden en speeleilanden.

Het Westerpark met natuurspeeltuin Het woeste westen is ook een toffe optie. Deze speeltuin is gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 13 jaar.

Het Amstelpark heeft een treintje, doolhof en grote speeltuin. En in het Flevopark is zelfs een zwembad!

In Amsterdam-Noord raden we dan het Noorderpark aan, dat niet lang geleden opgeknapt is.

Botanische Tuin Zuidas

De Botanische tuin aan de Zuidas is super mooi aangelegd. Je kan deze van maandag tot en met vrijdag gratis bezoeken!

Speeleilanden Amsterdamse bos

Vanaf de Botanische tuin wandel of fiets je zo naar het Amsterdamse bos. Erg leuk hier zijn de speeleilanden. Neem zwemkleding en handdoeken mee! In het Amsterdamse bos is voor de kleintjes ook een pierenbadje.

Ook in het bos: de geitenboerderij, zeker voor kleine kinderen is dat erg leuk. Bij het pannenkoekenhuis is een enorme speeltuin.

Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival bezoek je gratis! Als je met kinderen gaat, houd er dan rekening mee dat het erg druk kan zijn. Probeer vroeg op de avond te gaan bijvoorbeeld. 

Vondelpark Openluchttheater

Van mei tot en met september bezoek je in het Vondelpark het gratis Openluchttheater. Concerten, voorstellingen en cabaret: helemaal gratis! 

Struikelstenen

Blogger Nicole komt met deze tip: de struikelstenen liggen overal in Amsterdam. Voor zover er weet bestaat er geen plattegrond van alle struikelstenen in Amsterdam. Echter, als je goed op let, dan “struikel” je erover. Er liggen er inmiddels meer dan 500 stenen in de stad en het heeft te maken met de Jodenvervolging.

De poezenboot

Deze gratis kinderactiviteit in Amsterdam is superleuk voor kattenliefhebbers. De katten lopen gewoon los en je mag aaien zoveel je wil. Er zijn wel beperkte tijden voor bezoek, dus even goed plannen als je gaat Deze activiteit in Amsterdam is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt wel gewaardeerd.

Speeltuin in de UJ Klaren

Bij het Weteringplantsoen, achter het pannenkoeken huis, vind je de oudste speeltuin van Amsterdam. En deze is helemaal gratis toegankelijk. Karlien was hier na een bezoek aan MoCo Museum op het Museumplein. De kinderen hebben hier een hele tijd gespeeld.

Jeugdland

Jeugdland vind je aan de rand van het Flevopark. Hier is een natuurspeeltuin en een kinderboerderij.

Artisplein

Het Artisplein bezoek je gratis, hier is onder andere een leuke fontein. Zeker op mooie dagen een aanrader.

Speurtochten

Er zijn twee gratis speurtochten voor kinderen uitgezet, die kan je hier aanvragen. De ene gaat door de Jordaan, de andere door de Oude stad en de grachtengordel.

Gratis evenementen in Amsterdam

Bekijk in de culturele agenda van Amsterdam de gratis evenementen. 

Overige gratis kinderactiviteiten Amsterdam

Ook blogger Nicole heeft heel wat tips voor leuke budget activiteiten in Amsterdam.

 • Chinatown met de tempel: wandel door Chinatown en bezoek de grootste traditionele Chinese tempel in paleisstijl in Europa.
 • De tuin van het Rijksmuseum is sowieso prachtig maar in het voorjaar, als het geheel in bloei staat, wil je zeker een bezoek brengen.
 • De binnenplaats en de galerij van het Amsterdam museum zijn tof om te bezoeken met de kinderen.
 • Het Begijnhof bij het Spui heeft 2 mooie kerkjes, absoluut de moeite waard om eens te gaan bekijken.
 • Art Zuid is een spectaculaire beeldenroute door Berlages’ monumentale Plan Zuid. Het evenement vindt in 2019 plaats van 17 mei tot en met 15 september.
 • Iedere woensdagmiddag om 12:30 is er een gratis lunchconcert in het Concertgebouw. Je kind moet natuurlijk wel stil kunnen zitten.
 • Blogger Marilyn zat laatst bij de Skylounge van het DoubleTree bij Hilton: het uitzicht is geweldig.
2 Comments
 1. Monique | WritingMonique zegt

  Wat ontzettend leuk! Vliegtuigen en boten kijken met kleine kinderen vind ik altijd zo leuk! Net als de trein trouwens! 🙂

  1. Karlien zegt

   Goede tip! Treinen vinden ze inderdaad ook erg leuk.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.