Anne Frank Huis met kinderen | Review
Het Anne Frank Huis met kinderen bezoeken, kan dat? Bloggers Anouk en Nicole waren allebei in het Anne Frank Huis. Anouk bezocht het Anne Frank Huis met haar zoon van 9. Nicole was er met haar nichtje van 16 tijdens een dagje Amsterdam. Dit zijn hun indrukken!
Het kleine beeld van Anne Frank staat op de Westermarkt met haar rug naar de mooie Westerkerk toe. Je zou er bijna aan voorbij lopen als je niet weet dat het er staat.
Maar het staat er met een reden, hier om de hoek is het Achterhuis. Het verborgen huis waar Anne Frank samen met haar familie en nog vier onderduikers twee jaar afgesloten van de buitenwereld leefden. Tot ze op een dag alsnog ontdekt werden door de bezetters.
Anne Frank Huis
Dat Achterhuis is tegenwoordig een van de drukst bezochte musea van Amsterdam. Meer dan een miljoen bezoekers per jaar stappen voor even in de wereld achter het bekende dagboek van Anne Frank.
Bij het Anne Frank Huis dachten we aan lange rijden tot om de hoek, waardoor je lang moet wachten. Maar dat is verleden tijd: kaartjes koop je online, voor een bepaald tijdslot. Ook als je een museumkaart hebt! Wees er op tijd bij, de tickets worden 2 maanden van te voren vrijgegeven en zijn snel uitverkocht.
In het museum mag je overigens geen foto’s maken, om zo het bezoek niet te verstoren. En met alle mobieltjes is het bijzonder dat dat lukt.
Ons bezoek aan het Anne Frank Huis
Het oorspronkelijke pand ligt aan de Prinsengracht. Door een moderne aanbouw is de ingang nu aan de Westermarkt, achter de Westerkerk. Vanaf dit moderne deel van het museum stappen we met een audiotour het oude bedrijfspand van Otto Frank, de vader van Anne, binnen.
De zoon van Anouk vond deze audiotour erg prettig: een apparaat, een verhaal voor jezelf. En daarmee ook duidelijke aanwijzingen waar je in elke ruimte naar moet kijken: wat er van belang is. In het oude bedrijfspand wordt een korte film getoond die in hele grote lijnen vertelt over de Tweede Oorlog in Europa en de vervolging van de Joden in het bijzonder.
Dit is een zeer recente toevoeging aan het Anne Frank huis om tegemoet te komen aan de steeds grotere groep met name jongere toeristen die deze achtergrond niet goed kennen.
Het Achterhuis
De route gaat vanaf hier door de bedrijfsruimtes, de kantoren en het magazijn van het bedrijf dat tijdens de onderduikperiode gewoon door bleef draaien alsof er niets aan de hand was. Vlak voordat we daadwerkelijk langs de bekende boekenkast het achterhuis in stappen ontstaat er een bezoekers file.
Voetje voor voetje schuifelen we door, omhoog de trap op naar de kamers van het onderduik adres. We wandelen door de kamers van Anne’s ouders, de kamer van Anne zelf waar ze de muren versierd had met foto’s van beroemdheden. Het zijn beklemmend kleine ruimtes, het is niet moeilijk voor te stellen dat het heel zwaar geweest moet zijn om hier zo dicht op elkaar te leven, altijd binnen, in stilte en met continu de angst om ontdekt te worden.
De wisseling van het moderne museum naar het daadwerkelijke huis vond Anouks zoon indrukwekkend. Je loopt langs de boekenkast die als deur (en dekmantel) werkte, de smalle trap omhoog en je zag bijvoorbeeld wat de keuken was. Dat maakt het heel tastbaar. In zijn enthousiasme rauwst Anouks zoon normaal gesproken snel en soms lawaaiig een museum door. Maar daar was deze keer geen sprake van. Met volle aandacht volgt hij de tour en bekijkt hij elke ruimte.
De route door het museum eindigt weer in het moderne pand. Hier zijn de oorspronkelijke dagboeken die Anne bijhield tijdens haar tijd in het Achterhuis in te zien. Het is prachtig dat deze bewaard zijn gebleven en dat je ze ook kan bekijken.
Het museum
Het museum is heel ingetogen. De ruimtes zijn op een aantal kleine meubels na leeg. Nadat de onderduikers opgepakt zijn is het pand op last van de bezetters leeg gehaald. Op verzoek van Otto Frank, de enige van de onderduikers die de oorlog overleefd heeft, is het Achterhuis na de oorlog leeg gebleven.
In iedere ruimte is er achtergrondinformatie te vinden over de onderduikers, over de helpers, maar ook over de Jodenvervolging. Op foto’s is te zien hoe de kamers ingericht waren in de tijd dat de onderduikers hier leefden. Ook een maquette in het museum geeft een goed beeld van het voor- en achterhuis tijdens de onderduikperiode.
Indrukwekkend
Het museum is ontzettend indrukwekkend! Niet alleen het museum is ingetogen, ook de bezoekers zijn dat. Er wordt weinig tot niet gesproken en alleen op fluistertoon. Het verhaal van Anne maak duidelijk veel indruk op de bezoekers.
Nicole: Zo ook op ons, als we eenmaal buiten zijn praten we nog een tijd na over wat we gezien hebben. Hoe het geweest moet zijn voor Anne en haar zus Margot. Zeker omdat mijn nichtje dezelfde leeftijd heeft die Margot had toen ze ging onderduiken en Anne als ze sterft in Bergen Belsen, komt het wel dichtbij.
Anouk: Mijn zoon neemt de droevige afloop aan voor een feit. Waar ik met een brok in mijn keel het laatste stuk van de tentoonstelling door loop, ziet hij het veel feitelijker. En dat maakt het dus, voor hem in ieder geval, geen zwaar bezoek maar juist een interessant bezoek. En het bezoek geeft aanleiding voor 100 vragen. Deze gaan vooral over ‘waarom is dit zo gegaan, waarom gebeurde dit?’.
Anne Frank Huis met kinderen bezoeken
Als je het Anne Frank huis wilt bezoeken met kinderen is het goed om te beseffen dat het vooral een ”kijk” museum is. Neem echt de tijd om in alle rust en stilte door het museum te lopen. Het volgen van de audiotour duurt ongeveer een uur. Er waren meer kinderen aanwezig, ook die jonger waren dan 9. In de vakanties en weekenden is er ook een speciaal familieprogramma. Voordat je de route door het museum/huis loopt is er een toelichting van een half uur over de geschiedenis van Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens ons bezoek (Anouk) waren deze kaarten uitverkocht, dus we hebben de extra toelichting gemist. Maar ook zonder het familieprogramma is het zeer de moeite waard. Voor moeder en kind. Waarbij je extra dankbaar bent dat je daarna buiten in de zon en vrijheid een ijsje kan eten!
Bereid je bezoek aan het Anne Frank Huis met kinderen eventueel voor met het boek “Buiten is het oorlog” van Janny van der Molen.