11x Kindvriendelijke musea Amsterdam | Tips voor gezinnen!

1

Wat is nou een leuk museum in Amsterdam met kids? Op regenachtige dagen ga ik graag met mijn kinderen naar Amsterdam. Soms gaan we naar een schreeuwerige indoor speelhal of dierentuin Artis, andere keren duiken we een museum in. Ik deel mijn tips voor kindvriendelijke musea Amsterdam. 

Weet jij leuke musea voor gezinnen in Amsterdam die niet in dit overzicht staan? Deel ze met ons, dan zetten we jouw tip erbij!

Tip: ga je meerdere musea bezoeken, dan is de officiële I Amsterdam City Card misschien een gunstige aanschaf. Hierbij is er van alles inbegrepen: gratis toegang tot musea en attracties, maak onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Amsterdam en maak een gratis rondvaart door de grachten.

Kindvriendelijke musea Amsterdam

Nemo

In het Nemo kwam ik als kind (ik was vooral bij de voorloper Nint geweest en als puber kwam ik bij Nemo). En zodra mijn oudste een peuter was ging ik er weer heen. Nemo is gericht op het ontdekken van de wereld, waardoor er voor kids – en hun ouders – veel te doen is. Een heel actief museum dus. Voor peuters en kleuters zijn sommige dingen echt nog te lastig maar er is ook veel dat ze wel kunnen. In de zomermaanden is het dak geopend. Blogger Hilda was er onlangs en deelde haar indrukken van het Nemo met kinderen.

Scheepvaartmuseum

Naast Nemo ligt het Scheepvaartmuseum, waar blogger Maartje onlangs met haar zoon was. Ze hadden een hele leuke dag. Ze raadt dit museum aan voor alle leeftijden, maar vanaf een jaar of 5 is het heel erg interessant voor kids.

Van Gogh museum

Het Van Gogh museum is een van de populairste musea van het land en het is zeker ook een van de kindvriendelijke musea Amsterdam. Met kinderen vonden dit bezoek een erg leuk uitje. Zo kan je er met een speciale koffer rondlopen, en in het weekend zijn er workshops speciaal voor kinderen. Lees de blog van Nicole over het Van Gogh museum.

Moco Museum

Moderne kunst met kinderen, moet je dat nou wel willen? Wij gingen er op een mooie winterse zondag op uit, naar het Moco Museum. In tegenstelling tot wat je wellicht verwacht, vonden de kinderen dit museum erg leuk. We zijn er niet heel lang geweest, ze hadden een hoog tempo. Maar ze hebben het er nog steeds over.

Tropenmuseum

Anke was met haar kleuter naar het Tropenmuseum gegaan. Zij zijn hier heel lang geweest en ze vonden het een aanrader. Er zijn permanente tentoonstellingen en tijdelijke tentoonstellingen. In 2019 is het thema Cool Japan. Karlien en haar gezin waren bij deze tentoonstelling in Leiden, een jaar geleden. Dit was een heel tof bezoek en we raden deze tentoonstelling aan!

Onze lieve Heer op Solder

Met mijn zoon was ik in dit museum op de Amsterdamse grachten. Onze Lieve Heer op Solder is gevestigd in een grachtenpad, en voor mijn zoon was de speurtocht door het museum erg leuk. Ook werd hij blij van alle kleine gangen en trappen. Op zolder is een verborgen kerk, wat ik erg mooi vond. Zeker een aanrader voor een van de kindvriendelijke musea Amsterdam.

Verzetsmuseum Junior

In het Verzetsmuseum was ik wederom met mijn zoon van toen 2. Voor hem was het nog veel te ingewikkeld, voor kinderen vanaf een jaar of 9 is het echt een aanrader.

Ik was diep onder de indruk van het Junior gedeelte van dit museum en ga er zeker met mijn kids heen als ze oud genoeg zijn. Je treft er de verhalen van 4 mensen die de oorlog meemaakten, elk met een eigen rol. De verhalen van deze 4 mensen zijn prachtig weergegeven en je wordt echt meegesleurd in hun verhalen. Van de kindvriendelijke musea in Amsterdam is dit misschien wel mijn favoriet.

Eye Filmmuseum

Gelegen tegenover het Centraal Station, op een prachtige locatie. Het Eye Filmmuseum is deels gratis toegankelijk. Mijn oudste was ik kwijt, toen ik haar vond lag ze in een grote zaal op de grond naar de films te kijken.

Wat ook in de smaak viel was het filmscherm waar ze zelf een “show” konden opnemen.

Kindermuseum – Joods Cultureel Kwartier

Alyt was met haar kinderen bij het Kindermuseum, en zij waren erg enthousiast over het bezoek. Er is veel te ontdekken en te doen voor kinderen. Het is echt een leuk museum in Amsterdam met kids als je een combinatie zoekt van iets leren over de geschiedenis en actief bezig zijn.

Amsterdam Museum met kinderen

In de lijst met kindvriendelijke musea in Amsterdam mag het Amsterdam Museum niet ontbreken. Het gebouw van het Amsterdam Museum was vier eeuwen lang het Burgerweeshuis van de stad. En dat kunnen kinderen zelf ervaren in het Kleine Weeshuis. Dit aparte deel van het museum is er exclusief voor kinderen. Met een speciale armband mogen ze naar binnen en beleven ze hoe het is om in de 17e eeuw in een weeshuis te wonen. Wist je bijvoorbeeld dat de kwaliteit van het water zo slecht was dat zelfs kinderen toen bier dronken?

En ook fijn: kinderen mogen tot en met 17 jaar gratis naar binnen. Lees onze review over het Amsterdam Museum.

stedelijk museum
Stedelijk museum

Stedelijk Museum

Kunst met kinderen in de lijst met kindvriendelijke musea in Amsterdam? In het Stedelijk museum is dat zeker een aanrader! Dit grote museum heeft het Rabo lab, waarin altijd wat te doen is voor gezinnen. Tot en met augustus 2019 bijvoorbeeld allerlei pinball apparaten. Daarnaast is het museum speels, modern en interessant. Als je een beetje van kunst houdt, of het een kans wilt geven, is dit een mooi museum om mee te starten.

Overige kindvriendelijke musea Amsterdam

Nog meer tips nodig voor een bezoek aan een leuk museum in Amsterdam met kids? Dit zijn ze:

 • We waren al bij het Madame Tussauds, dat blijkbaar ook een museum is. Een wassenbeeldenmuseum om precies te zijn. Leuk als je kinderen oud genoeg zijn om beroemdheden te herkennen!
 • Fabrique des Lumières is het grootste digitale kunstcentrum van Nederland. Op het Westergasterrein in Amsterdam zie je de mooiste beelden tot leven komen.
 • Tof in Amsterdam is het Instagram museum Wondr. Dit is een heel interactief museum waarin je allerlei toffe foto’s kan maken. Een vergelijkbare optie is het Youseum.
 • Het Anne Frankhuis is interessant als je kinderen wat ouder zijn (met mijn peuter en kleuter heb ik niet het idee dat ze een bezoek echt waarderen). Nicole en Anouk waren hier onlangs met een puber en een kind van 9 en ze raden een bezoek enorm aan!
 • Mijn dochter was met school naar het Rijksmuseum en dat was een groot succes!
 • Het staat bij een overzicht van musea, dus daarom noemen we het: de Hortus in Amsterdam. Een prachtige botanische tuin, met speurtochten voor de kids.
 • Eerder waren we bij Micropia. Dit museum is gevestigd bij Artis en gaat over micropen. Leuk voor wat oudere kinderen die echte interesse hebben in wetenschap.

Deze kindvriendelijke musea Amsterdam gaan we nog testen

Een aantal kindvriendelijk museum die we nog willen testen in Amsterdam:

 • Museum het Grachtenhuis
 • De Nieuwe Kerk
 • Museum Het Rembrandthuis
 • Allard Pierson
 • Museum Het Schip
 • Bijbels Museum

Welk kindvriendelijk museum in Amsterdam raad jij aan?

Lees ook over de uitjes met kind in Nederland
En de kinderactiviteiten in Amsterdam
Deze uitjes in Amsterdam zijn gratis

1 reactie
 1. Niko zegt

  De Hermitage Amsterdam heeft bij iedere tentoonstelling een speurtocht speciaal voor kinderen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.