Van Gogh museum met kinderen | Onze review

Een museum met alleen maar schilderijen en dan ook nog eens bijna alleen van één schilder, dat klinkt misschien niet gelijk als het leukste uitje met kinderen. Maar die uitdaging zijn ze bij het Van Gogh museum aangegaan, en hoe! Er is bijzonder veel te doen in het Van Gogh museum met kinderen. Wij komen er graag, in dit blog deel ik waarom.

Het Van Gogh museum in Amsterdam heeft de grootste collectie kunstwerken van Vincent van Gogh ter wereld. Dat zijn niet minder dan 200 schilderijen en nog eens ruim dubbel zo veel tekeningen. Naast de werken van Van Gogh zelf zijn er ook werken van andere kunstenaars te bewonderen, kunstenaars waar hij mee bevriend was of waar hij door geïnspireerd werd.

Er is ook veel ruimte voor het verhaal van zijn leven, dat vooral bekend is geworden door de briefwisseling met zijn broer Theo. Het was zijn zoon die er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat de hele wereld nu nog de kunst van Vincent van Gogh kan bewonderen.

van Gogh museum

Van Gogh Museum met kinderen bezoeken

De koffer van Vincent

Een van de eerste keren dat Robin en ik naar het Van Gogh museum gaan, verkennen we het museum met de koffer van Vincent. Dat is een ouderwetse koffer, een waar Vincent zelf nog mee gereisd zou kunnen hebben. Deze halen we af bij de informatie balie.

We bekijken eerst de inhoud. Er zit een gouden boekje in: Vincent en Camille, een houten tekendoos met potloden, papier, kaarten, oude foto’s en nog veel meer.

We beginnen met het boekje dat ik zachtjes voorlees op een bankje in het museum. Daarna gaan we op zoek naar het portret van Camille. Ik merk nu al dat de kunst zo veel meer gaat leven voor Robin. Hij kiest ook zelf een schilderij uit dat hij na gaat tekenen.

Met behulp van de kaarten uit de koffer ontdekken we nog meer werken. Op de kaartjes staan vragen die je helpen anders naar schilderijen te kijken, zoals ’’wat zie je als je ondersteboven naar het schilderij kijkt?’’

We trekken best wel wat bekijks met de koffer, je ziet veel bezoekers zich afvragen waarom wij toch zo’n ouderwetse koffer door het museum slepen. Misschien had ik ze moeten vertellen hoe leuk het is om op deze manier het museum met kinderen te verkennen.

koffer van Vincent
Koffer van Vincent

Speurtocht Van Gogh museum

Een goed alternatief voor de koffer is de speurtocht. Wandelend door het museum op zoek naar schilderijen doen de kinderen verschillende opdrachten. Aan het eind van het bezoek ligt er een leuk cadeautje klaar.

Kinderworkshop

Niet alleen kunnen kinderen kijken naar de kunstwerken, ze krijgen ook de gelegenheid om zelf kunst te maken. Wij hebben dit onlangs uitgeprobeerd.

Op de afgesproken tijd breng ik de jongens naar het atelier van het museum waar ze hartelijk ontvangen worden. Ze krijgen een echt schilder schort om en nemen dan afscheid van ouders en grootouders. Het is namelijk echt een kinderworkshop; zonder ouders!

Kinderworkshop Van Gogh
Kinderworkshop

Nadat wij vertrokken zijn gaan de kinderen het museum in gewapend met papier en potlood. Er wordt bij een aantal bekende en minder bekende kunstwerken stilgestaan en gesproken over wat men ziet.

Dan mogen de kids zelf aan de slag, tussen alle bezoekers in gaan zitten en tekenen wat ze zien. Terug in het atelier gebruiken ze deze schets om hun eigen schilderij te maken, op een echt doek op een echte schildersezel. Er worden kleuren gemengd, er wordt met kwasten gewerkt en met sponzen.

Als de ouders weer terug in het atelier gelaten worden krijgen we de schilderijen gepresenteerd. De jongens zijn razend enthousiast en natuurlijk supertrots op hun eigen kunstwerk dat ze ook nog eens mee naar huis mogen nemen. Dit is voor herhaling vatbaar!

Van Gogh museum met kinderen bezoeken

Familie rondleiding en tour

Tijdens de familierondleiding ga je met een rondleider door het museum langs een aantal beroemde schilderijen van Vincent van Gogh. Bij de familietour ga je met een multimedia tour speciaal voor families op stap door het museum.

Ga zeker op zoek naar het Van Gogh op gevoel. Hier kun je een replica van de Zonnebloemen aanraken, je kunt er naar luisteren en het is zelfs mogelijk om het schilderij te ruiken!

Van Gogh museum met kinderen

Het Van Gogh museum is er goed in geslaagd om het museum aantrekkelijk te maken voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Als je samen met je kinderen het museum wilt verkennen dan is er genoeg keuze: de koffer, de speurtocht, de rondleidingen.

Vinden je kinderen het leuk om zelf creatief bezig te zijn, dan is de workshop echt een geweldige activiteit. En, voor wie ook een beetje aan zichzelf denkt: tijdens de workshop kun je zelf op je gemak door het museum wandelen (en dat vond ik eigenlijk best fijn voor een keertje).

Praktisch

  • Het Van Gogh museum is een van de meest bezochte musea van Nederland. Wil je op bezoek, zorg dan dat je online kaarten reserveert, ook als je een museumkaart hebt! De wachtrij voor de ingang is echt erg lang.
  • Entree voor kinderen onder 18 jaar is gratis, ook de speurtocht en koffer kun je kosteloos afhalen. Voor de familie rondleiding, de multimedia tour en de workshops worden kosten gerekend. Check de website voor de prijzen en om te reserveren.
  • De website van het Van Gogh is een van de meest uitgebreide museumwebsites die ik ken. Hier kan de voorpret al beginnen: je kunt er kleurplaten en materiaal voor een kijkdoos downloaden of je maakt een online kijkdoos.

Ook leuk: tips voor kindvriendelijke musea in Amsterdam

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën