17x Müllerthal met kinderen | Uitjes, wandelroutes & vakanties

Ben je op zoek naar een verrassend leuke vakantiebestemming dichtbij? Judith tipt dan het Müllerthal met kinderen, in Luxemburg. Ze deelt vijf leuke tips voor deze omgeving. Ook blogger Karlien was met haar gezin een week in deze Luxemburgse regio. Zij heeft de blog aangevuld in oktober 2022.

Het Müllerthal ligt in het oosten van Luxemburg, ter hoogte van Trier. Het is een prachtig gebied waar veel uitstapjes mogelijk zijn. Een ideale plek voor een korte vakantie, of juist tijdens een rondreis door Europa. Wij combineerden het Müllerthal in Luxemburg onder andere met een vakantie in de Vogezen.

Daarom naar het Müllerthal met kinderen

Waarom het Müllerthal voor een gezinsvakantie? Je bent zo in Luxemburg en bent écht even in een andere omgeving, met heuvels, bossen, leuke dorpjes en een taal waar je vrijwel niks van snapt. Het is een heerlijke bestemming voor een vakantie met het gezin! Wij verbleven met onze bijna zesjarige in juli een week in het Müllerthal in Oost-Luxemburg, vlakbij de grens met Duitsland. Dit gebied wordt niet voor niets ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Het heeft prachtige heuvels en overal waar je kijkt is het groengroengroen.

Mullerthal met kinderen

Na een week in het Müllerthal met kinderen kwamen we tot de conclusie dat we echt nog eens terug moeten want er is nog zo veel meer te doen! En ook in Luxemburg stad en omgeving zijn er veel dingen te doen. Door het gebied lopen heel veel lange afstandsroutes maar je kunt delen ervan ook los lopen. Of vanuit een dorp een speciale rondwandeling doen, die vind je ook overal. Hou je juist van fietsen? Of kajakken? Allemaal mogelijk!

Vakanties Müllerthal met kinderen

Domaine La Sapinière (Roompot) ligt op 25 kilometer van het Müllerthal, met een buitentennisbaan, speeltuin, tafeltennistafel, buitenzwembad met apart kinderbad, jeu de boules-baan en ruimte om te beachvolleyballen.

Campingpark Prümtal heeft comfortabele bungalows. Het ligt ligt midden in het natuurpark Zuid-Eifel, net over de grens in Duitsland.

 • Speeltuin
 • Buitenbad
 • Bingo, minidisco, sportactiviteiten

Wandelen in het Müllerthal met kinderen

Karlien en haar gezin hebben veel gewandeld tijdens hun vakantie. Vanuit ieder dorpje/stadje waar zij waren, zijn wandelroutes uitgezet. Meestal starten deze op een centraal punt in het dorp. De rondwandelingen worden aangeduid met ‘circuit’ en de nummers hiervan delen wij zoveel mogelijk in dit artikel! Deze circuit wandelingen zijn allemaal bewegwijzerde wandelingen!

Kuelscheier kloof

De wandeling naar de Kuelscheier kloof bij Consdorf is geweldig als je in het Müllerthal met kinderen bent. Behalve veel klimmen en klauteren langs hele hoge rotsen, ‘felsen’ genaamd, kom je bij een aantal rotsspleten/kloven. Een daarvan is een 100 meter lange spleet in de zandstenen rotsen en je hebt écht een zaklamp nodig zo donker is het er! Deze wandeling was de eerste die wij deden en onze kleuter vroeg de rest van de week of we hem nog een keer konden doen.

Aanvulling: Ook blogger Karlien wandelde deze route. Dit is de Lokale wandelroute – C2, van ruim 4 kilometer. Het eerste stuk van de route is niet al te interessant, dit gaat door het dorp. Dan daal je af het bos in en daarmee wordt de route een stuk mooier. Daarna wandel je door het bos, langs rotsen en vervolgens door de smalle spleet. Meer uitdaging nodig? Je komt vervolgens bij de „Adventure-Kuelscheier (1 tot 6). Hier kan je allerlei routes door de rotsen wandelen, heel tof (en donker).

Luxemburg wandelen gezin

Berdorf – wandelen door een rovershol

Vlakbij het dorpje Berdorf is er een bijzondere wandeling. Je komt namelijk langs het Rovershol. Een heel spannende grot want je moet er kruipend in en via een hele steile ladder weer uit. En als je de ladder te eng vindt, zoals onze kleuter vond, dan kun je er uiteraard via de ingang ook weer uit kruipen. De route heeft naast weer veel geklauter ook mooie bospaden. En, een leuke bonus, het is populair gebied bij klimmers; je komt langs veel steile rotswanden waar klimmers druk bezig zijn naar boven te komen. Wij hebben daar even pauze gehouden om hun pogingen te bewonderen. En mee te juichen als het ze gelukt was.

Aanvulling Karlien: dit is de rondweg B2. Voor ons was dit de gaafste route van het Müllerthal met kinderen! We begonnen bij de camping, waar ook een leuk restaurant is. Daarachter is een grote speeltuin. Nietsvermoedend wandelden we de trap af, om daar direct tussen de rotsen en herfstige kleuren te staan. Dit stuk was al prachtig! Vervolgens wandel je over een lange loopbrug door het ravijn (niet al te hoog). Daarna kom je langs het rovershol, waar je ook doorheen kan, wurm je je door kloven en klauter je over trappen naar uitkijkpunten. Het werd al bijna donker, maar we wilden de laatste 2 kilometer ook nog lopen. Dit bleek over goed bewandelbare bospaden te gaan.

wandelen Luxemburg gezinnen

Boswandeling vanaf het dorpje Haller

Weer een wandeltip voor het Müllerthal met kinderen, alleen dit keer wat minder ‘spectaculair’ want je volgt hierbij vanaf het dorpje Haller een lieflijk beekje dwars door het bos. Je steekt de beek een paar keer over, dan weer met een bruggetje, dan weer liggen er dikke rotsen in het water waar je overheen moet. Wij waren er toen het al een poosje niet had geregend, waarschijnlijk is het best wat spectaculairder als er meer water stroomt want je kon al zien waar de watervalletjes zouden ontstaan.

Aanvulling Karlien: wij hebben deze route niet gelopen, het kan de lokale route w4 zijn van 5,8 kilometer.

Wandelen naar waterval Schiessentümpel

Karlien en haar gezin wandelden ook naar de waterval Schiessentümpel tijdens hun vakantie in Müllerthal. Dit is een kleine en schilderachtige waterval in de Zwarte Ernz. Boven de waterval is er een stenen brug en rondom zijn er rotsen en er is veel bos. Deze plek is sinds 1879 het symbool van de regio Mullerthal en Luxemburgs Klein Zwitserland.

Je kan hierheen wandelen vanaf het “Tourist Center Heringer Millen”. Bij dit centrum kan je gratis wandeluitrusting huren. Je wandelt naar de waterval via de wandelpaden (W6 & W7). Dit is een route van ongeveer een kilometer. Wij parkeerden bij de parkeerplaats langs de weg, vlakbij het dorp Müllerthal aan de straatweg CR121. Vanaf hier was het ongeveer 500 meter lopen.

kasteel Beaufort

Kastelen Müllerthal met kinderen

Kasteelruines van Beaufort

In dit kleine landje zijn nog aardig wat kastelen en burchten of de ruïnes ervan te vinden. Wij bezochten Beaufort, een kasteelruine die zeker voor onze kleuter indrukwekkend was qua grootte. Ook waren er tot de verbeelding sprekende ruimtes zoals een kerker, inclusief kettingen waar de gevangenen aan vast zaten.

Burcht van Larochette

Blogger Karlien verbleef in Larochette. Een leuk dorpje met gezellig dorpsplein. De burcht kan je bezoeken, met de Luxemburg Card is dit gratis. Wij vonden het een mooie plek om doorheen te dwalen, in sommige gebouwen kan je naar binnen en daarnaast kan je ook wat klimmen op de oude ruïnes en muren.

Langs de burcht is er een kleine rondwandeling van 2 km (lokale route L1, start bij de VVV). Je loopt eerst een stuk omhoog naar de burcht en dan langs de muur door het bos om vervolgens weer in het dorp te eindigen. Dit dorpje is -voor Luxemburgse begrippen- vrij toeristisch met nog langere rondwandelingen ook, plus er zitten een aantal leuke restaurantjes om even bij te komen na afloop!

Larochette

Wandelroutes Larochette

Blogger Karlien wandelde hier een langere route, die van ongeveer 6 kilometer. Uit mijn hoofd was dit de L5, maar op de website staat hierbij een route van 7 kilometer. Waarschijnlijk is het dezelfde. Wij vonden dit een leuke eerste route om te wandelen vanuit het dorp waar wij verbleven, maar wij raden deze niet direct aan als een ‘must do’. Ben je langer in het Müllerthal, wandel dan de route van 2 kilometer rondom het kasteel en ga daarnaast voor een van de andere routes die een stuk mooier zijn!

 • Vanaf de parkeerplaats boven de VVV wandel je naar een hoger gelegen punt, herkenbaar als een rots met een vlag. Vanaf hier kijk je op hoogte naar het kasteel van Larochette. De klim is zo’n 5 – 10 minuten, dus goed te doen met (kleine) kinderen!

Musea Müllerthal met kinderen

Karlien bezocht met haar gezin twee musea tijdens hun vakantie in het Müllerthal. Deze musea waren gratis toegankelijk met de Luxembourg Card. Met deze voordeelkaart krijgt je gratis of met korting toegang tot meer dan 90 bezienswaardigheden. Dit gaat om allerlei musea, kastelen, vlindertuin, klimmen bij Steinfort Adventure en zwembaden!

Aquatower – De watertoren in Berdorf

We bezochten de Aquatoren bij Berdorf, een hoge watertoren met een kleine expositie en een uitkijkpunt op de vijftiende verdieping. De kinderen wat vooral geïnteresseerd in de leuke waterspeeltuin voor de deur, hier hebben ze een tijd gespeeld. In de watertoren is er op de tiende verdieping een expositie, deze is niet al te groot. Je kan hier het een en ander ontdekken over drinkwater en hoe de watertoren werkt. Daarnaast heb je uitzicht over de omgeving.

Wij vonden dit een leuk uitje, vooral vanwege de mooie uitzichten. In het Nederlandstalige boekje dat ik bij de kassa kreeg stond interessante informatie over de werking van de toren. Voor de kinderen was vooral de waterspeeltuin (gratis) leuk. Dit uitje zou ik doen als je een Luxemburg Card hebt of als je erg geïnteresseerd bent in water en het zorgdragen voor voldoende drinkwater.

aquatower
Mullerthal met kinderen

Museum Tudor

Daarnaast bezochten wij Museum Tudor in Rosport, een museum dat in het teken staat van Tudor. Hij was een pionier op het gebied van de opslag van stroom. Een enthousiaste medewerkster ontving ons en zij legde ons uit wat er in het museum te doen was.

De start is op de vierde verdieping en vervolgens wandel je naar beneden. Onderweg is er een mix van interactieve stations en een traditioneel museum. Een van de kinderen kreeg een ‘batterij’ mee, waarmee je bepaalde installaties aan kon zetten. Onderweg konden de kinderen wat proefjes doen en stroom opwekken op de fiets. Onderin het museum mochten zij iets knutselen, dit onderdeel was het leukste voor de kinderen.

Het museum is niet zo intuïtief als sommige andere, wat grotere, wetenschappelijke musea. Johan heeft een studie elektrotechniek afgerond en kon regelmatig vertellen wat ze met een bepaalde opstelling wilden laten zien. Evengoed raad ik een bezoek aan dit museum wel aan, omdat het ook voor kinderen interessant is. Verwacht er echter niet zoveel van als bij het NEMO in Amsterdam of Le Pass in Henegouwen.

Echternach

Echternach is een plaatsje in het Müllerthal, in de vallei van de Sûre, direct aan de grens met Duitsland. Wij stopten hier voor een tussenstop bij Carli’s Coffee (aanrader, er zijn ook pancakes te bestellen voor 14:00). Toen we er waren bleek het een fantastische plek om te bezichtigen!

Het centrale plein Place du Marché is mooi om te bezichtigen, met fonteinen en mooie huizen rondom. Daarnaast is er de stadsmuur van Echternach, ooit was deze 2 kilometer lang. Wandel ook langs de abdij van Willibrordus en hier is het Abdijmuseum. Daarnaast is er het Musée de Préhistoire. In het dorp kan je ook naar de overblijfselen van de Romeinse villa gaan met daarbij een bezoekerscentrum en aan de overkant een speeltuin.

Bij het meer van Echternach mag je niet zwemmen, wel kan je er suppen, kanovaren en waterfietsen. Langs de oever zijn er diverse speeltuinen en trampolines te vinden. Ook kan je om het meer heen wandelen, dit is een afstand van zo’n 3 kilometer. Langs het meer ligt de Jeugdherberg Echternach, hier is een klimwand en een trampolinepark. Vraag wel vooraf naar de openingstijden!

 • Tip van mijn vriendin is de Wollefsschlucht, volg met kinderen de Lokale wandelroute E1. De route verbindt de oudste stad van Luxemburg met twee van de meest indrukwekkende geologische hoogtepunten van de regio: de Wollefsschlucht bij Echternach en de Huel Lee in Berdorf. Met kinderen is de hele route met 13,5 km wat lang, er kunnen dan ook secties (bijv. alleen Echternach – Berdorf of vice versa) worden bewandeld. Er zijn regelmatige busverbindingen tussen Berdorf en Echternach.
Mullerthal met kinderen

Speeltuinen Müllerthal voor kinderen

Het viel ons op dat er op veel plekken in Luxemburg grotere speeltuinen zijn. Dit land is rijk en dat blijkt ook uit de goed onderhouden speelplekken bij alle dorpen.

Bij Larochette

Wij vonden tegenover de Proxy in Larochette een speeltuin en ook achter de Proxy, de brug over en richting het dorp lopen, kwamen we een speelkasteel tegen.

Er is een nieuw speelterrein op “Deich”, deze ligt langs het fietspad richting Ernzen. De multi-functionele doelwand kan voor vele balspelen gebruikt worden. Camping Birkelt heeft een speeltuin en een trampoline, op camping Kengert is er ook een overdekte binnenspeeltuin en een doolhof van inheemse struiken.

Waterspeeltuinen

 • Waterspeeltuin bij de Aquatower.
 • Waterspeeltuin aan de Rue du Village in Junglinster
 • Avonturenspeeltuin met waterspelletjes aan de Rue du Barrage in Rosport

Indoor speeltuinen Müllerthal

 • Op camping Kengert in Larochette is er een.
 • Er is een indoor speeltuin en bowlingbaan in de jeugdherberg van Beaufort

Meer speeltuinen Müllerthal met kinderen

 • Leuke speeltuin tegenover de Romeinse villa in Echternach
 • Er is een grote speeltuin bij de camping en het centrum Martbusch in Berdorf
 • Vlakbij de school in Beaufort is een grotere speeltuin
 • Bij het voetbalveld in Lahr in Christnach
 • Bij het startpunt van de wandelroutes bij Consdorf is een speeltuin met onder andere een kabelbaan.

Zwemmen

Bij Rosport en Beaufort zijn buitenzwembaden. Op de Camping Nommerlayen is er een overdekt en buiten waterspeelplaats en zwembad!

Vakantie Müllerthal met kinderen | Tot slot

Deze regio is een fantastisch gebied voor een actieve vakantie met het gezin. Zijn je kinderen al wat ouder, dan kan je de langere routes goed wandelen. Ga je met kleuters en peuters, dan zijn er ook voldoende routes van 2 – 5 kilometer om te wandelen. In de regio zijn veel speeltuinen en daarnaast is er in de rest van Luxemburg ook veel te doen. Ga bijvoorbeeld, net als wij, naar het Kasteel van Vianden met de kabelbaan. Of ga, ook net als wij, een dagje op stedentrip naar Luxemburg Stad!

Er zijn nog veel meer uitstapjes en wandelingen te doen in het Müllerthal met kinderen, zoals langs watervallen wandelen. Loop vooral de plaatselijke tourist information binnen voor nog veel meer tips! En ook in de andere gebieden in Luxemburg vind je veel mooie bezienswaardigheden, leuke musea en veel wandelroutes.

Naar het Müllerthal met kinderen

Bereikbaarheid

Het Müllerthal ligt in het westen van Luxemburg. Je rijdt er in zo’n 4 uur heen vanaf Utrecht, en in zo’n 3 uur vanaf Antwerpen. Je kan erheen rijden met de eigen auto of je kiest voor een treinreis. Koop tickets via NS International. Ideaal is dat het openbaar vervoer in Luxemburg gratis is!

Reisgids

De ANWB Extra reisgids Luxemburg uit 2022 biedt naast veel praktische tips over campings, vakantiehuizen, hotels en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Overnachten Müllerthal met kinderen

Blogger Karlien verbleef met haar gezin in Larochette. Hier huurden zij een appartement met drie slaapkamers, dat is deze. Dit appartement ligt op de tweede verdieping en heeft zelf ook twee verdiepingen. Er is een keuken met een eettafel en een aparte woonkamer met een zithoek en nog een eettafel. De ruimte in de woning was erg prettig. De badkamer is wel erg smal en voor lange mensen (Johan is langer dan 1.90), kan het hier en daar wat laag zijn. Evengoed vond Johan dit ook een erg prettige optie om te verblijven met de kinderen. Vanuit de woning kijk je uit op het kasteel.

 • Een andere optie is Hotel Bon Repos, dit hotel ligt op 5 kilometer van Echternach. Er zijn familiekamers en er is een wellnesscentrum met een stoombad en sauna.
Domaine La Sapinière

Vakantiepark Müllerthal met kinderen

Ook zijn er vakantieparken van Landal, net over de grens in de Eifel in Duitsland. Voordeel hiervan is dat het verblijven en de kosten van boodschappen wat voordeliger is dan in Luxemburg.

 • Vakantiepark Wirfttal heeft allerlei bungalows, sommige met sauna. Op het park is er een overdekt zwembad met kinderbadje.

Combineren met een fijne plek in de omgeving kan bijvoorbeeld met een bezoek aan Saarbrücken of de Belgische Ardennen. Iets verder ligt Nord-pas-de-Calais.

Mullerthal met kinderen
Mullerthal met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Florence met kinderen | 23x Uitjes voor het gezin

Een stedentrip Florence met kinderen, is dat de moeite waard? Waarom ga je naar...

Categorieën