21x EIFEL met kinderen | Bezienswaardigheden & Activiteiten

0

Wij waren in de meivakantie in de Eifel met kinderen. Dit is een prachtig gebied in Duitsland, op slechts een aantal uren rijden van Nederland en België. Wij delen onze tips voor de Eifel, voor alle regio’s.

Leuk om te delen is dat wij ons verblijf in de Eifel begonnen in de Hoge Venen. Dit is een natuurgebied in het oosten van België en het maakt deel uit van de Eifel. Het is zeker aan te raden om een stukje om te rijden als je naar je vakantieverblijf gaat, zodat je ook van het Belgische gedeelte een indruk krijgt.

De Eifel bezoek je omdat je houdt van een natuurvakantie, omdat je zoekt naar een fijne regio vlakbij huis op een paar uur rijden of omdat je leuke stadjes wilt bezoeken. In de Eifel is heel veel te doen, te zien en te wandelen. Daarnaast zijn er een aantal fijne bungalowparken waar voldoende faciliteiten zijn voor een gezinsvakantie. Genoeg redenen dus voor een vakantie in Nationaal Park Eifel met kinderen.

Naar de Eifel? Dormio Resort Eifeler Tor ligt vlakbij National Park Eifel. Het is een luxe vakantiepark midden in de Duitse Eifel en dit resort is meermaals door Zoover uitgeroepen tot Beste Duitse Vakantiepark!

Regio’s Eifel met kinderen

De Eifel is een groot gebied in Duitsland, met overloop in Luxemburg, Frankrijk en België, en het bestaat uit diverse regio’s:

 • Noord-Eifel: het noordelijkste gedeelte van de Eifel.
 • Hoge Eifel: onder het gebied de Ahr, met het hoogste punt (747 meter) van de Eifel.
 • Sneeuweifel: een laaggebergtelandschap, dit stuk grenst aan België met het natuurpark Hoge Venen-Eifel.
 • Vulkaan-Eifel: dit deel is gevormd door vulkanische activiteit. Het is een laaggebergte dat ook onder andere de Ardennen en het Sauerland omvat.
 • Zuid-Eifel: een lager gedeelte, het zuidelijkste gedeelte ook van de Eifel. Dit deel is goed te combineren met een vakantie in het Müllerthal, Luxemburg.
 • Voreifel: de Eifel eindigt in het zuiden met dit gedeelte.

In de Eifel met kinderen is zoveel te doen, het is eerder de vraag: waar begin je met tips over de kinderuitjes in de Eifel? Ik begin maar met de leuke dorpen, dan de wandelingen, vervolgens dierentuinen, musea, speeltuinen en pretparken. We eindigen met fijne kindvriendelijke accommodaties.

kunstmuseum Kronenburg
kunstmuseum Kronenburg

Bezienswaardigheden Eifel met kinderen

Kronenburg

Ons verblijf van Roompot lag tegen het stadje Kronenburg aan. En wat een leuke stad is Kronenburg. Het oude centrum van de stad stamt uit de middeleeuwen en het ligt op ongeveer 550 meter hoogte. Dit ligt in het Naturpark Nord Eifel. Qua bezienswaardigheden in Kronenburg is het leuk om het stuk oude vestingmuur te bekijken en om te dwalen door de straten.

Daarnaast zijn er in de zomer veel leuke restaurantjes geopend, in de overige maanden is veel dicht. Wij kwamen heel graag bij Villa Kronenburg, met een fijn terras en taart.

Bij Kronenburg is ook een klein kunstmuseum. Dit is gratis toegankelijk. Leuk voor kinderen is de koffer, waarin diverse opdrachten zitten. En bij Kronenburg ligt de Kronenburger See, een meer. Hier kan je in de zomer zwemmen en waterfietsen. Naast het meer ligt een grote speeltuin en bij het meer starten diverse wandelpaden.

Kronenburg met kinderen
Kronenburg

Monschau

Monschau is waarschijnlijk een van de bekendste plekken uit de Eifel. Door de ligging ten opzichte van Nederland, België en bijvoorbeeld Aken kan je Monschau ook prima tijdens een dagtrip verkennen. Je hoeft er niet speciaal op voor vakantie naar de Eifel met kinderen. Monschau zelf heeft heel wat bezienswaardigheden en in de omgeving kan je prachtig wandelen.

Ideaal als je met kinderen naar Monschau gaat is dat je met het stadstreintje een ritje kan maken door de stad. Op die manier zie je de bezienswaardigheden en de kinderen zeuren waarschijnlijk niet. In dit artikel van Eifel.info lees je heel wat leuke tips voor Monschau.

Cochem

Een andere mooie plek om te bezoeken tijdens je verblijf in de Eifel met kinderen is het stadje Cochem. Cochem ligt aan de Moezel, in het oosten van de Eifel. Vanwege de ligging aan de Moezel, de wijngebieden, de prachtige natuur en de bezienswaardigheden is Cochem echt een aanrader om te bezoeken.

Een aantal tips voor Cochem met kinderen zijn:

 • Ga in Cochem zeker naar de burcht Reichsburg, deze staat op een rots op 100 meter boven de stad.
 • Ook tof is het om met de Sesselbahn, een stoeltjeslift, naar Pinner Kreuz, op 155 meter boven de stad, te gaan.
 • In het stadje wil je zeker het historische marktplein zien.
 • Ook is er een ondergrondse atoombunker, de Bundesbank Bunker Cochem.
 • Als je wilt kan je een rondvaart maken over de rivier de Moezel.
 • De wijn uit de regio wil je wellicht ook wel proeven.
 • Ook leuk is het Wild- und Freizeitpark Klotten, vlakbij Cochem. Het is een attractiepark en een dierenpark, een leuke combi van de twee!
Gerolstein
Gerolstein

Gerolstein

Op de laatste dag van onze vakantie in de Eifel met kinderen gaan wij naar Gerolstein. Gerolstein ligt in het hart van de Vulkaneifel. Hier kom je om de dolomietrotsen en vroegere vulkanische activiteiten te bewonderen. Er zijn veel mooie routes uitgezet in het gebied om dit stadje.

In Gerolstein zijn een aantal musea, waaronder een Natuurkundemuseum. Dit museum was helaas gesloten toen wij er waren. Wij begonnen onze wandeling bij Café Hanebrink, bij een winkelcentrum. Prima koffie en gebak voor een goede prijs.

Eifel met kinderen

Wandelen in de Eifel met kinderen

Tijdens ons verblijf in de Eifel hebben we heel veel gewandeld, iedere dag liepen we wel een stuk. Onze ervaring is dat je in ieder gebied goed kan wandelen, en overal zijn ook kortere wandelingen voor gezinnen. Wel is het even zoeken waar je de juiste informatie vindt over wandelingen. Vaak zijn dat kleine, hobbymatige websites van een stad of dorp. Vraag het na bij de accommodatie of koop een goede wandelgids als je echt fanatiek op stap wilt.

#1 Vanaf ons bungalowpark startten meerdere routes, allemaal een andere kant op. Dus we hebben veel in het gebied rondom Kronenburg gelopen. Bij de receptie van het Kronenburger park kan je een aantal routes halen. Op deze website zie ik een hele korte beschrijving. De wandelwegen worden hernoemd en krijgen een naam in plaats van een nummer, houd daar rekening mee.

#2 In Gerolstein wandelden we het Gerolsteiner Keltenpad, met een uitkijktoren halverwege. De eerste helft was wat saai, de tweede helft was een stuk interessanter. Zeker ook de afdaling naar het dorp!

#3 Tijdens een latere vakantie in de Hünsruck, wandelden we het Römerpfad met de kinderen. Dit is een Premiumwandeling in het zuiden van het gebied. De route loopt tussen Kordel en Butzweiler en onderweg zie je allerlei Romeinse bezienswaardigheden. Normaal gesproken loopt het eerste deel van de route langs een waterval, vanwege een grote overstroming was dit deel afgesloten. Wij vonden dit echt een mooie en leuke route. Aan het eind kom je bij Burg Ramstein, met daarbij een café met uitzichten en een schommel.

#4 Op deze website staan veel wandelingen in de Eifel, je kan ze sorteren op naam of afstand.

#5 En bekijk op deze website de opties voor wandelingen voor gezinnen.

Eifel met kinderen

Dierenparken in de Eifel met kinderen

In de Eifel heb je heel veel verschillende dierenparken. Ben je in dit gebied dan is het leuk om er een te bezoeken. Wij delen een aantal opties:

 1. In Lünebach vind je de Eifel-Zoo, een dierentuin met een grote verscheidenheid aan dieren.
 2. Het Greifvogelstation en Wildfreigehege Hellenthal heeft veel vogels maar er zijn ook een aantal andere soorten dieren. Leuk is ook de speeltuin.
 3. Het dierenpark Wild en Erlebnispark Daun valt op vanwege de apenkloof waar Berberapen leven. Ook opvallend leuk is de lange bosweg die je mag rijden met de auto. Daarnaast is er een rodelbaan en een speeltuin in het park.
 4. In het Adler und Wolfspark Kasselburg zie je voornamelijk roofvogels en wolven.
 5. Een heel ander soort park is het Hochwildpark Rheinland, waar dieren leven die uit de omgeving komen. Dus koeien en herten onder andere. De kindjes mogen de dieren aaien en er is een speeltuin.
Eifel met kinderen

Pretparken in de Eifel met kinderen

Een andere leuke kinderactiviteit in de Eifel is het bezoeken van een pretpark. In de Eifel met kinderen zijn deze themaparken leuk om te bezoeken:

#1 We beginnen met het Eifelpark Gondorf, dat eigenlijk ook onder de dierentuinen in de Eifel had kunnen staan. In het park zijn allerlei attracties als een rodelbaan, botsauto’s en een wildwaterbaan, maar er zijn ook dieren en er is een kinderboerderij. Het is een groot en divers park, zeker aan te raden als je op zoek bent naar een kinderactiviteit in de Eifel.

#2 Phantasialand ligt net ten zuiden van Keulen en dit is een groot attractiepark. We hopen dit park binnenkort te testen en dan verschijnt de blog hier op Reistipsmetkids.nl. Het park ligt net buiten de Eifel maar vanwege de populariteit delen we het hier toch in het overzicht van de Eifel met kinderen. (Dit is een aanbieding van de ANWB naar Phantasialand)

#3 Ook leuk is het Dinopark Teufelsschlucht, wat een aanrader is voor iedereen die gek is op dinosaurussen. Naast veel info over dino’s is er een speeltuin.

Rodelbanen Eifel

#1 In het het Eifelpark Gondorf zijn er allerlei attracties, waaronder een rodelbaan. Daarnaast zijn er onder andere botsauto’s en een wildwaterbaan, dieren en er is een kinderboerderij.

#2 Het dierenpark Wild en Erlebnispark Daun heeft ook een rodelbaan.

Eifel met kinderen

Speeltuinen in de Eifel met kinderen

Als je met kinderen op stap gaat, of dat nou naar een stad of een natuurgebied is, dan komt de vraag “is er ook een speeltuin” zeker voorbij. In de Eifel met kinderen word je niet teleurgesteld, er zijn zeker speeltuinen. Bij de bungalowparken en soms ook bij de vakantiehuisjes, maar ook op andere plekken kom je ze tegen.

 1. Bijvoorbeeld naast de Kronenburger See, waar een wat grotere speeltuin ligt waar je gratis in kan. Vanaf hier starten ook diverse wandelingen, of bezoek het plaatsje Kronenburg.
 2. Aktivi Kinder Abenteuerland is een heel grote speeltuin voor kids.
 3. Het Tolli Park ligt in Mayen, dit is een binnenspeeltuin.
 4. De Erlebniswelt Eifeltor is met recht een belevenis. Zo is er een grote indoor speeltuin, een schaatsbaan en er is buiten mega veel ruimte. Met onder andere de mogelijkheid van quad rijden, ook voor kids. Wij deden dit eens in Frankrijk, in Charente-Maritime, en het is echt leuk om te doen.
Gerolstein
Kronenburg

Kindvriendelijke musea in de Eifel 

Onze kinderen zijn gek op musea en we gaan dan ook graag naar een museum toe als we op vakantie zijn. Ben je in de Eifel met kinderen, dan zijn er ook een aantal hele leuke musea om te bezoeken.

 1. Aan het begin van deze blog over kinderactiviteiten in de Eifel deelde ik al dat we in Kronenburg naar een kunstmuseum gingen. Dit is een klein, gratis toegankelijk museum. Nu ik op zoek ga naar de naam kom ik ook een kunstgalerie tegen in Kronenburg, maar dat is het niet. Wat het wel is is de Axe Stiftung, een heel klein museum met een koffer vol opdrachten voor de kinderen.
 2. Er zijn diverse musea over de Vulkaaneifel, over het vulkanisme onder andere. Wij waren op La Palma in zo’n soort museum de kids vonden dat fantastisch. Op deze pagina staat een overzicht van deze musea in de Eifel.
 3. Ook al eerder noemde ik het Naturkundemuseum Gerolstein dat helaas gesloten was toen wij in Gerolstein waren, anders waren we er zeker heengegaan. In dit museum leer je onder andere over geologie en vulkanisme in het gebied.
 4. Een Openluchtmuseum is vaak een aanrader om te bezoeken met kids. In de Eifel kan je naar het Rheinisches Freilichtmuseum, dat ligt in Kommern. Je komt er te weten hoe mensen vroeger leefden. Bijzonder is dat dit een van de best bezochte musea van Duitsland is!

Vakantieparken Eifel met kinderen

Dormio Resort Eifeler Tor

Als ik weer eens naar de Eifel met kinderen ga, dan staat het Dormio Resort Eifeler Tor hoog op mijn lijst om te verblijven. Je verblijft vlakbij National Park Eifel. Het is een luxe vakantiepark midden in de Duitse Eifel en dit resort is meermaals door Zoover uitgeroepen tot Beste Duitse Vakantiepark!

Er zijn diverse luxe appartementen, penthouses en vakantiewoningen. Er is een speeltuin en er is zowel een binnen- als een buitenzwembad en een apart kinderbad. 

Roompot Kronenburger See

Wij verbleven bij Roompot Kronenburger See. We hadden een heel mooi huisje (nummer 2) en vonden het park goed onderhouden. Als er een nadeel genoemd moet worden dan is dat dat het zwembad wat klein is. Voordelen zijn de rust op het park en de gunstige prijzen. Ook is de ligging van het park erg mooi. (onze review)

Kronenburger See

Ferienresort Cochem

Een ander park van Roompot ligt bij Cochem. Ferienresort Cochem in de Eifel ligt op 350 meter hoogte, op een kleine 200 meter boven het plaatsje Cochem. Je hebt er een overdekt zwembad, bowlingbanen en Koos Kids Club.

Onze buren waren op vakantie in dit vakantiepark met hun kinderen. Het was een heel fijn park, enige nadeel was het wat kleine zwembad.

CenterParcs Park Eifel

Heel populair is het CenterParcs Park Eifel, wat in de Vulkaaneifel ligt. Het park heeft mooie bungalows en er is een subtropisch zwembad met glijbanen en een kinderbad. Op die manier kan je het verkennen van de Eifel met kinderen combineren met relaxen op het park.

Landal Wirfttal

Het vakantieparkLandal Wirfttal is een vakantiepark met een aantal speeltuinen op het park. En in de zomer kan je waterfietsen op de vijver en er is een binnenzwembad. In 2015 is dit Landal park gerenoveerd.

 • Overdekt zwembad met kinderbadje
 • Studio en NXT LVL activiteitenhal
 • Recreatieplas met waterfietsen

Naar de Eifel met kinderen

Bereikbaarheid

De Eifel is makkelijk en snel aan te rijden met de eigen auto. Daarnaast kan je ook met de trein erheen reizen, tickets koop je via NS International:

 • Vanaf € 23 enkele reis met ICE International
 • Reistijd Amsterdam – De Eifel: 3.49 uur

Reisgids Eifel

ANWB extra – Eifel biedt naast veel praktische tips over campings, vakantiehuizen, hotels en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Overnachten in de Eifel met kinderen

Waar verblijf je als je in de Eifel met kinderen bent? Ik deel tips voor bungalowparken en andere kindvriendelijke accommodatie. We noemen hieronder een aantal bungalowparken, bekijk ook dit overzicht met een aantal fijne bungalowparken in de Eifel.

#1 Zoek je naar campings? Dit is het overzicht van de ANWB.

#2 Vakantiehuizen en hotelkamers boek je bij Booking.com. Hier vind je een overzicht van accommodaties in de Eifel. Waar ik vervolgens op selecteer is aantal volwassenen en kinderen, de periode, laagste prijs en eventueel hoeveelheid slaapkamers of andere faciliteiten.

Meer artikelen lezen?

Gerolstein
Gerolstein
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.