Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied en ook een gastblogger is hier geweest. Wij delen een aantal leuke uitjes in deze regio en geven een aantal tips voor leuke vakantieparken om te verblijven.

De Sallandse Heuvelrug ligt prachtig in Overijssel, tussen de steden Deventer en Zwolle in en aan de andere kant ligt de regio Twente! Dit betekent dat je hier in de natuur kan wandelen, de steden kan opzoeken en er zijn tal van andere leuke kinderuitjes. Het is een heerlijk gebied voor een weekendje weg of gezinsvakantie in Nederland. Wij delen onze tips. 

Doen op de Sallandse Heuvelrug met kinderen

Hellendoorn

Het familiepark Hellendoorn is een leuk pretpark voor een dagje uit met de kids. Op ongeveer een half uur rijden van Zwolle ligt dit gezellige park in een bosachtige omgeving. Het park is schoon, opgeruimd en alle attracties en eethuisjes zagen er volgens blogger Anouk net geverfd uit. 

Hellendoorn waterpark
Hellendoorn waterpark

Het park is met recht een avonturenpark: er zijn verschillende attracties en speeltuinen waar van alles te ontdekken is. Zo zijn er verspreid over het park een aantal speeltuinen om te klimmen en klauteren, maar ook met waterspuiten uit de stoep die af en aan water spuiten. Resultaat: kletsnat!

Avonturenpark Hellendoorn heeft vaak aanbiedingen om goedkoper entreekaarten te kopen, dus het is slim om vooraf hier even naar te kijken. 

Deventer met kinderen

Deventer

Wij begonnen ons weekend Salland met kinderen in de stad Deventer, een Hanzestad aan de IJssel. We hebben door de oude stad gewandeld met allerlei bezienswaardigheden als de Proosdij en het oudste stenen woonhuis van Nederland. De Lebuinuskerk zie je al van ver. Of zoals wij vanaf de veerpont waarmee we van de parkeerplaats naar de stad voeren. Dit is een elektrische boot die de hele dag door heen- en weer vaart. Wij parkeerden gratis naast Parkeerplaats Worp en dan kost een retour net geen € 2, – per persoon. Wat je verder doet:

  • Patat eten bij de Frietmeester.
  • Coffee Together heeft goede koffie, lekkere taart en betere hotdogs dan zoon in New York at. Daarnaast is er veel speelgoed.
  • Momentum Espresso voor de ijskoffie.
Deventer met kinderen

De Scheg in Deventer

In het sportcentrum De Scheg in Deventer kan je gaan zwemmen en schaatsen! Het zwembad van de Scheg is een biedt veel mogelijkheden voor verschillende leeftijden. Er zijn verschillende zwembaden, glijbanen en water-speeltoestellen. Daarnaast is er een stroomversnelling die buiten doorloopt, een bubbelbad en er zijn welnessmogelijkheden. Ook is er een wildwaterbaan die heel hard gaat.

Pal naast het zwembad ligt de ijsbaan. Er is een 400-meter-baan en een ijsplein voor de beginners. Je kan een combinatieticket kopen.

Scheg
Scheg

Natuurmuseum Holterberg – Museum Salland met kinderen

Het Natuurmuseum Holterberg is een natuurmuseum en informatiecentrum over het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Dit museum staat bekend om de diarama’s. Op de website staat zelfs een pagina voor kinderen, dat belooft wat voor het aanbod in dit museum op de Sallandse Heuvelrug met kinderen.

Natuurmuseum Holterberg
Natuurmuseum Holterberg

Tijdens ons weekend in Salland met kinderen regende het helaas veel en hard. Daarom besloten we om naar dit museum te gaan. De kinderen met een speurtocht op pad in het museum, waar je echt van alles kan ontdekken over de natuur. Er zijn speurtochten voor kinderen van alle leeftijden. Vanwege de speurtocht waren de kinderen actief aan het zoeken en kijken. Langer dan een uur ben je waarschijnlijk niet binnen, behalve als je echt veel interesse hebt in dieren.

Ook is er het Bos van Daantje Das, een educatief speel- en leerbos dat hoort bij Natuurmuseum Holterberg. In het Bos van Daantje Das zijn er toffe natuuropdrachten voor kinderen te doen. Dit ligt aan de overkant van de weg. Wij zijn er snel doorheen gewandeld, tussen de buiten door.

  • Vanaf de Holterberg starten veel wandelroutes, tussen de 2 en 9 kilometer. Vlakbij de ingang van het museum staat informatie over deze routes. Ook zijn er fietsroutes.
  • Wij hebben gelunched bij Buitengewoon Holten, tegenover het museum. Een prima lunchcafé.
Bos van Daantje Das

Speel- en Recreatieboerderij de Flierefluiter

De Speel- en Recreatieboerderij de Flierefluiter ligt in Raalte en heeft heel veel speel-mogelijkheden voor kinderen op de Sallandse Heuvelrug. Zij zijn zelfs drie jaar achtereen tot allerleukste uitje van Overijssel verkozen door de ANWB.

Met een entreekaartje heb je toegang tot alle opties: de kinderboerderij, buitenspeeltuin, waterpret en het indoorspeelparadijs. Binnen zijn er onder andere Augmented Reality trampolines, luchtkussens, speelstructuur en van de ultralange of steile glijbanen. Ook kan je onder andere knuffelen met dieren, pony rijden en skelteren.

Sallandse Heuvelrug met kinderen
Sallandse Heuvelrug-1-Ellen van den Doel

Dinoland in Zwolle

Een van de toffe uitjes in Zwolle is een bezoek aan Dinoland, dat kan van ongeveer april tot en met oktober. Niet alle activiteiten hebben een directe link met de dino’s, maar de meeste activiteiten zijn vooral heel erg leuk! Iedereen krijgt bij binnenkomst een rangerpaspoort waarop staat wat er allemaal te doen is.

De favoriete activiteiten van de kinderen van onze blogger:

  • Het hoogteparcours voor kinderen groter dan 1.30 m. De kinderen gaan met helm en gezekerd over een parcours met hindernissen.
  • Minigolf
  • Lasergamen
  • Een klimwand: gezekerd en met helm kunnen de kinderen een flinke klimwand beklimmen!
  • De binnenspeeltuin

Daarnaast kan je in Zwolle nog veel meer doen, die tips staan in het artikel over Zwolle.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug + Speelbos

Bij het Buitencentrum krijg je informatie over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Er is horeca, een sterrenwacht en dit centrum vormt het startpunt voor activiteiten en wandelroutes. Vlakbij het Buitencentrum is er een speelbos voor de kinderen.

Er starten diverse routes vanaf dit centrum. Ben je met jonge kinderen op pad, dan is het Kabouterpad altijd leuk. Ook is er een dierenvriendjespad.

Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem

Van verschillende bloggers die in de omgeving van Zwolle wonen hoorde ik dat het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem echt een aanrader is om te bezoeken! Helaas zijn wij er nog niet geweest.

In het museum kom je het een en ander te weten over bakkers, er is een theater en op zaterdagen kunnen de kinderen onder begeleiding van onze bakker een eigen speculaaspop maken. 

Speelboerderij Dondertman

In Espelo, bij het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, is er de Speelboerderij Dondertman. Deze speelplek is al meerdere keren in de prijzen gevallen in de ANWB-verkiezing ‘Leukste uitje van Overijssel. Naast de dieren die je veel ziet op de kinderboerderij, heb je hier ook wallaby’s, alpaca’s, schildpadden en een blauwe gele ara. En in het Knuffelhuis kan je jonge konijnen en cavia’s aaien.

Daarnaast kan je op de speelweide spelen in de speeltuin. Er is een skelterparcours, glijbanen, klimtoestellen en een draaimolen. Leuk bij mooi weer is de zand- en waterspeeltoestel. Daarnaast kan je in de speelkelder spelen met bouwblokken. Verder heb je hier een schaduwrijk terras en je kan vanaf hier ook wandelen en fietsen, er zijn verschillende routes die hier starten.

De Pannekoekenbakker

Hoog op mijn lijstje stond ook een bezoek aan De Pannekoekenbakker in Holten, hier kwam het helaas niet van (Smidsbelt 7, 7451 BL Holten). Ideaal hier is de jungle gym, een leuke speelplaats van 100m².

Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Ben je op pad met peuters en kleuters? Ga dan het Kabouterpad Sallandse Heuvelrug wandelen. Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer kan je de route van 500 tot 1500 meter wandelen. Schaf de set bij het centrum aan. Onderweg voeren jullie Kabouteropdrachten uit en zoeken jullie naar de route.

Mölke Camping Sallandse Heuvelrug
Mölke

Kindvriendelijk Overnachten – Sallandse Heuvelrug met kinderen

Vakantiepark Mölke

Wij verbleven bij het Vakantiepark Mölke op de Sallandse Heuvelrug. Dit park ligt op een schitterende plek aan het riviertje de Regge. Je kan hier op verschillende manieren overnachten. Kamperen in een eigen tent of caravan, en daarnaast kan je kiezen voor glamping of huur een mobile home, chalet, Reggehooiberg met privésauna of een boomhut!

Op de park heb je op ieder kampeerveld een speeltuintje en daarnaast is er bij de receptie een grote speeltuin aan het restaurant. Bij het restaurant is er een binnenspeeltuin, afgeschermd van het zitgedeelte. Ook heb je een klein overdekt zwembad.

Wij verbleven in een klein, Zweeds huisje. Dat was een leuk aanzicht met een eigen terras. Binnen heb je 2 slaapkamers. De ene heeft een stapelbed, de ander is een bedstee. Ook is er een keukentje en badkamer. Het is niet ruim, maar je hebt alles. Het huisje heeft wel wat onderhoud nodig. Ideaal was wel dat er zoveel faciliteiten zijn. De kinderen waren veel op pad, bij de speeltuintjes en in de binnenspeeltuin. Ook is er er goed restaurant op het park.

Mölke Camping Sallandse Heuvelrug
Mölke

Andere tips vakantie Sallandse Heuvelrug met kinderen

Hof van Salland

Vakantiepark Hof van Salland ligt in Hellendoorn, op de grens van Salland en Twente. Dit vakantiepark is volgens Zoover het beste vakantiepark van Nederland! Dit is een luxer park met veel faciliteiten. Je komt hier voor de rust, ruimte en privacy.

Hier kan je een vakantiehuis huren voor 2, 4 of 6 personen. Er is ook een variant met wellness! Op het park is er een openlucht zwembad, peuterbad en ligweide. Er is een tennisbaan en een speeltuin met airtrampoline.

kindvriendelijk overnachten op de Sallandse Heuvelrug
gezin aan de IJssel – copyright Salland Marketing

Vakantiepark Sallandse Heuvelrug

Vakantiepark Sallandse Heuvelrug (website) is een park van de bekende aanbieder Landal. De accommodaties liggen rondom een recreatievijver in een duinachtig landschap. Daarmee verblijf je echt midden in de natuur. Tijdens je verblijf maak je gratis gebruik van de faciliteiten op het naastgelegen bungalowpark Hoge Hexel. Hier is onder andere een indoorspeelparadijs, zwembad en restaurant. Ook is er buiten een speeltuin met klimtoren.

Er zijn verschillende soorten accommodaties. Deze zijn geschikt voor 2 tot en met 8 personen.

Dat waren ze, onze tips voor de Sallandse Heuvelrug met kinderen! Een heerlijk gebied voor een weekendje weg of dagje uit. Lees ook wat je doet in de Achterhoek.

Vakantiepark Sallandse Heuvelrug

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën