Zwolle met kinderen | 15x Leukste uitjes

Bij een leuke en kindvriendelijke stedentrip in Nederland denk je waarschijnlijk niet heel snel aan Zwolle, aan die stad in het Oosten des Lands! Maar vergis je niet, deze stad is er zeker één om niet over te slaan. In Zwolle is er veel te doen voor gezinnen. Local Sigrid deelt daarom haar tips voor Zwolle met kinderen.

Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel en ook nog eens een Hanzestad, wat ervoor zorgt dat er hier voor zowel volwassen als kinderen meer dan genoeg te doen is. Het is ook een overzichtelijke stad, een stad waar je alles gemakkelijk met de fiets of lopend kan doen. In dit artikel neem ik je graag mee door de stad waar ik zo van houd! Ik deel de leukste tips voor Zwolle met kinderen en ik begin met de kindvriendelijke restaurants.

Zwolle met kinderen ontdekken

Stadswandeling 

Wat je doet in Zwolle met kind? Ontdek de stad! Om de stad en haar geschiedenis goed te leren kennen, was het eerder mogelijk om een wandeling te maken met de Poortwachter van de Sassenpoort. De Sassenpoort is als stadspoort onderdeel van de stadsmuur van Zwolle. Bij deze stadswandeling word je door de poortwachter in vol ornaat opgewacht bij het Zwols Balletjeshuis (Grote Kerkplein 13) in hartje centrum.

Je kan nu bijvoorbeeld de Zwolle stadswandeling van de ANWB lopen, dit is een route van 5,5 kilometer. Jullie wandelen door eeuwenoude straten en smalle stegen en komen langs winkels en terrasjes.

Anne-Minke wandelroute voor peuters en kleuters

Onna ontdekt Zwolle is een prentenboek over Zwolle. Hiermee wordt het het Zwolse erfgoed spelenderwijs doorgeven aan de allerkleinsten. Ga jij met Anne-Minke mee op ontdekkingstocht door de binnenstad van Zwolle? Haal dan jouw Onna-wandelkaart gratis op bij stadsmuseum ANNO. Deze wandelroute is 850 meter lang en duurt ongeveer 1,5 uur als je luistert naar alle audiofragmenten en het uitvoeren van de opdrachtjes.

Zwolle Toeristisch Informatiepunt

Loop langs bij Zwolle Toeristisch Informatiepunt (voorheen de VVV). Deze bevindt zich overigens in één van de mooiste boekenwinkels van Nederland, misschien wel van de wereld. Boekhandel Waanders (Grote Kerkplein 13) bevindt zich namelijk in een monumentaal kerkgebouw. De kinderafdeling is zó uitdagend dat de kinderen zich heerlijk kunnen nestelen op een bank en kunnen bladeren in de nieuwste boeken!

Per boot de stad verkennen

Bij Hiawatha Actief kan je allerlei boten huren. Je kan gewoon gaan varen, kies voor een spel onderweg, ga op de sup door de grachten en ook is er de optie van een barbecue op het water. De verhuurlocatie zit naast museum de Fundatie. Er zijn onder meer kano’s, supboards, sloepen, waterfietsen en de BBQ Donuts. Deze laatste zijn geschikt voor 10 personen en in het midden van de boot staat een barbecue.

Bezienswaardigheden Zwolle met kinderen

Zwols Balletjeshuis

Het Zwols Balletjeshuis stamt uit 1845 en was een stekenbakkerij. De “steek” is een ambachtelijk gemaakt snoepje en in dit Balletjeshuis waan je je jaren terug. De eigenares heeft de bakkerij/kruidenierswinkel nog altijd zo als vroeger, inclusief de snoepjes van vroeger én de Zwolse Balletjes (steeksnoepjes). Leuk om langs te gaan tijdens een dagje Zwolle met kinderen.

Sassenpoort

Na een bezoek aan deze winkel loop je via een korte stadswandeling naar de Sassenpoort (Sassenstraat 53). Hier krijg je een kijkje in de geschiedenis van de Sassenpoort, inclusief de gevangenis en de luiken die werden gebruikt om de vijand met pek en olie buiten de stad te houden.

Dinoland
Dinoland

De Peperbus

Van verre steekt Zwols trots al boven alles uit: De Peperbus (Ossenmarkt 40) . Deze 75 meter hoge toren is als de Dom voor Utrecht. Het is mogelijk om deze toren te beklimmen, de toren telt 236 treden en zal een leuke uitdaging zijn voor kinderbenen. Maar het uitzicht over de stad is geweldig!

ANNO Museum

Museum ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. Het is een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samen onder één dak zijn te vinden. Het museum in de maak is het (t)huis van, voor en door Zwollenaren en toeristen van de stad. Het is hét vertrekpunt als je Zwolle beter wilt leren kennen.

Zwolle met kinderen – leukste kinderactiviteiten

Uiteraard zijn er ook allerlei kinderactiviteiten te doen in Zwolle die je met gemak op één plek kan ondernemen en die wat meer rust bieden.

Doepark De Nooterhof

Ga op een zonnige dag langs bij Doepark De Nooterhof (Goertjesweg 1). Het is een verscholen park, speciaal voor kinderen, nét iets buiten het centrum van Zwolle. Kinderen kunnen de natuur ervaren door middel van het lopen van het blote voetenpad. Als de zon lekker schijnt, neem je als ouder een plaatsje op het terras bij het Earthship wat gebouwd is van 1000 autobanden, 6000 conservenblikjes en 7000 flessen.

Bestel iets van de menukaart waarop veel gerechten en drankjes staan vanuit de regio. Aan de kinderen heb je geen omkijken. Neem hun zwemkleding mee (of kleding die lekker vies mag worden) en laat hen hun gang gaan in de waterspeeltuin met o.a een waterrad en pompmogelijkheden. En voor de allerkleinsten is een heel laag water waar ze met hun grote duim zó de bodem kunnen raken en met steentjes torentjes kunnen bouwen.

Doepark De Nooterhof-Zwolle
Doepark De Nooterhof

Escaperoom

Een heel tof uitje in Zwolle, ook geschikt voor een kinderfeestje, is de Escaperoom voor kids. Blogger Anouk testte deze onlangs met haar zoon en zijn vriendjes en ze kwamen enthousiast – en op tijd – weer naar buiten!

Zij schreef onder meer: “Bij binnenkomst kregen de jongens een geheime brief en een ingepakt waardevol pakket, waar ik natuurlijk niet al teveel over ga vertellen. De brief gaf een aantal instructies en houvast om in de escaperoom aan de slag te gaan. e kinderen zijn de rechercheurs die samen het mysterie van het vermiste pakketje gaan oplossen. Als we het postkamertje binnen zijn, klikt de deur hoorbaar dicht, en wordt het dus letterlijk de vraag hoe we uit deze kamer kunnen gaan ontsnappen?

Voor ons was het bezoek aan de escaperoom voor kinderen van The Great Escape heel geslaagd. Je kunt dit doen als kinderfeestje, en ik denk dat het ook heel geschikt is om samen met je gezin of familie te doen. Ik vind deze escaperoom als volwassene ook leuk, dus juist leuk om samen met je kinderen te doen.” Meer informatie over de escaperoom is te vinden op de website.

Dinoland

Sinds ongeveer 8 jaar is er in Zwolle een Dinoland (Willemsvaart 19). Er staan meer dan 100 dinosaurussen verspreid over het park met informatie over hoe ze leefden. Er zijn zowel binnen als buiten activiteiten. Welke stoere dame of heer wilt kennismaken met deze dieren tijdens een bezoek aan Zwolle met kinderen?

Met de dino speurtocht kan je op zoek gaan naar de ruim 100 dino’s en er het een en ander over te weten komen. Daarnaast is er in Dinoland ontzettend veel meer te doen en dat maakt het een leuke plek voor een dagje weg met gezin.

Bij binnenkomst ontvang je een eigen Ranger Paspoort. Hierin staan alle activiteiten die je kunt doen en de meeste kan je vaker dan 1x doen. De activiteiten die je 1 keer kan doen zijn:

  • Hoogteparcours (min. 1.30m): dit is echt leuk en voor oudere kinderen ook echt leuk
  • Klimwand
  • Fossielen zoeken
  • Lasergamen
  • Minigolfen

Verder zijn er tal van activiteiten die je onbeperkt kan doen, dat is onder meer: het laagteparcours, spelen in de binnenspeeltuin en buitenspeeltuin en het zoeken naar edelstenen en goud in het paleolab. In het Paleolab kun je ook nog andere dingen doen zoals een Dino maken van klei, geodes kraken en knutselen. Voor een aantal van deze activiteiten betaal je een kleine bijdrage, maar het meeste in inbegrepen in de toegangsprijs.

Rebound Zwolle
Rebound Zwolle

Springen FunZone Zwolle

In Zwolle kan je je uitleven op de trampolines bij Rebound World, nu is dat de FunZone Zwolle. Ik was hier een ochtend met mijn dochter en we hadden het ontzettend leuk. Er zijn 6 “jump areas”. Bij de Free Jump spring je van de ene trampoline naar de andere trampoline. Leuk om samen te doen en je kan goed zien wie er nou het hoogste springt! De Airbag is een grote opblaasbare zak waar je salto’s kan oefenen. Een zachte landing is gegarandeerd!

Je kan er ook allerlei spellen spelen op de trampolines, zoals Aeroball, een combinatie tussen trampolinespringen, volleybal, basketbal en Dodgeball. Wil je alleen basketballen, dan kan dat ook! Bij Rebound World heet dit Slam Dunk. Basketballen met een trampoline blijkt toch echt moeilijker dan je denkt. Ben je met jonge kinderen? Ga dan naar de Peuter- en Kleuterjump voor kinderen tot 6 jaar.

Museum de Fundatie

Het Museum de Fundatie is gevestigd in een heel bijzonder gebouw, een paleis aan de Blijmarkt 20. Dit museum spreekt van buiten al tot de verbeelding. Een andere locatie van dit museum is het kasteel het Nijenhuis met beeldentuin in Heino/Wijhe. Verken dit museum aan de hand van een Doe-boekje, waarmee je spelenderwijs de kunst ontdekt. De kinderen mogen aan de hand van opdrachten speuren, tekenen en kleuren

bezienswaardigheden
Waanders

Recreatieplassen Zwolle

Bij mooi weer ga je bijvoorbeeld naar de Milligerplas. Deze ligt in de wijk Stadshagen waar veel gezinnen met kinderen wonen. Er is een horecapaviljoen aanwezig. In deze wijk is er trouwens een natuurspeeltuin met waterpomp aan de Broderiestraat.

Of ga naar de Wythmenerplas, deze ligt in een groen park op de weg naar Raalte. Er zijn zwemgedeeltes, zandstrand en ligweiden met beachvolleybalvelden en voetbalvelden. Er is een toiletgebouw en in de zomermaanden is de kiosk geopend. Bij de beachclub Lake Side is horeca en een waterskibaan.

De Agnietenplas ligt aan de Haersterveerweg en bij dit zwemmeer is er een zandstrand. Het zwemwater wordt door de provincie gecontroleerd. Aan deze plas ligt het vakantiepark Molecaten Park de Agnietenberg. Hier is onder meer een Panna- en basketbalveld, een speeltuin en airtrampoline. In de meeste vakantieperiodes is er een animatieprogramma.

Stadsbakker

Zwolle is omringd door een heuse stadsgracht en wat is nou leuker om met kinderen te doen dan een bootje of een kano te huren? Dat kan vanaf een steiger aan de Potgietersingel. Neem een picknickmand mee, laat deze vooral vullen bij De Stadbakker (Blijmarkt 4), deze ligt er vlak om de hoek! Zodra je binnen loopt komt de geur van vers brood je al tegemoet. Koop vooral het Zwolse Stadsbrood, een brood in de vorm van de Zwolse Grachten. Er is geen enkele andere bakker in Zwolle die zó vers en zó origineel haar brood verkoopt als de Zwolse Stadsbakker!

Openluchtbad

Je kan ook zwemmen in het Openluchtbad Zwolle, sinds 1994 is dit een rijksmonument en het ligt tegenover het stadion van PEC Zwolle. Je hebt een abonnement nodig voor de entree of je moet gast zijn bij een van de hotels in de omgeving. Er zijn zes baden, waaronder twee peuterbaden, ligweide en een kios.

IJsbeeldenfestival

Bijzonder is ook het IJsbeeldenfestival in Zwolle. Ieder jaar is er een ander thema en meestal is het geopend vanaf ongeveer half december tot en met februari! In een grote vrieshal gaan ijskunstenaars aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Daarmee bouwen zij een magische wereld van sneeuw- en ijssculpturen tot wel 6 meter hoog. Een van de gastbloggers van Reistipsmetkids bezocht dit festival in Zwolle met haar kind. Er was toen een kidsplaza met een draaimolen, een springkussen en je kan er gamen. Omdat je een stempel hebt gekregen bij de entree, kan je hier ook even opwarmen en de route nog een keer lopen.

IJsbeeldenfestival Zwolle
IJsbeeldenfestival Zwolle

Indoor uitjes in Zwolle met kinderen

Djambo Kidsplay – Nu ballorig

Regent het tijdens je bezoek aan Zwolle met kind of wil je kind een actief uitje? Ga dan naar Djambo Kidsplay, dit is een indoor speelparadijs voor kinderen tot en met 12 jaar. Je kunt hier klimmen, klauteren, glijden en rennen, sporten en springen. Er zijn 2 speelhoeken voor de peuters en er is een grote speelstructuur voor kinderen vanaf vier jaar. Ook kan je er met autootjes rijden, klauteren op de vulkaan en sporten op het sportveld.

Ook is er een Monkey Town in Zwolle. In dit indoor speelparadijs zijn er natuurlijk opties voor dreumes en peuter met ballenbakken en voor de oudere kinderen is er een grote ruimte met klimmen, trampolines en glijbanen.

Karten bij Kobalt Zwolle (gesloten tot 2025)

Een van de stoere kinderactiviteiten in Zwolle is om te gaan indoor karten bij Kobalt Zwolle over een 380 meter lange kartbaan. Het zijn volledig elektrische karts, waardoor dit uitje geschikt is met kinderen vanaf 7 jaar. Je rijdt zonder lawaai, geuren en uitstoot. Alle karts beginnen op dezelfde snelheid, maar leg jij de ronde af in een snelle tijd? Dan kun je al naar het volgende snelheidslevel!

GlowGolf Zwolle

Bij Bowlen en Zo kan je onder andere Glow Golf spelen met het gezin. Hier speel je golf in het thema van het koninkrijk van onze wilde dieren! Deze minigolfbaan bestaat uit 15 fraai gedecoreerde holes. Een potje duurt gemiddeld 45 minuten. Maak de ervaring extra speciaal door middel van het 3D effect met een 3D bril op je neus. Deze bril is verkrijgbaar bij de balie voor € 1,50.

vakantiepark Zwolle met kinderen

Overnachten in Zwolle

Wil je overnachten in Zwolle met kinderen? Dat kan natuurlijk! Er zijn legio mogelijkheden, maar het nieuwe Van der Valk hotel in Zwolle biedt ieder gezin de luxe om heerlijk bij te komen van een drukke intensieve dag. Neem een drankje bij de open haard en schuif daarna met kinderen aan bij Live and Cooking waar ze zelf hun bordjes kunnen vullen. Niets is leuker dan dat!

Vakantieparken bij Zwolle

  • Molecaten Park de Agnietenberg aan de gelijknamige zwemplas in Zwolle. Met een Panna- en basketbalveld, een speeltuin en airtrampoline. In de meeste vakantieperiodes is er een animatieprogramma.
  • Landgoed ’t Loo is een gaaf vakantiepark van Landal en ligt op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Zwolle. Er is een prachtig recreatiemeer op het vakantiepark en daarnaast zijn er allerlei activiteiten en faciliteiten. Met een bowlingbaan, een kinderboerderij en een indoorspeelplaats is er voor ieder wat wils.

Andere tips voor Nederland met kinderen:

Van der Valk Zwolle
Van der Valk

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën