KERSTVAKANTIE uitjes in Nederland 2023

Musea, pretparken en meer

Hoera, het is kerstvakantie! Maar na een paar dagen uitslapen, pyjamadagen en koekjes bakken, wil je op pad. Ik deel leuke uitjes tijdens de kerstvakantie met kinderen in Nederland.

Heb jij tips voor kerstvakantie uitjes voor gezinnen laat het me weten. Dan zet ik ze erbij!

Kerstvakantie uitjes voor gezinnen door heel Nederland

Amsterdam met kids

In Amsterdam is het Amsterdam Light Festival van 29 november t/m 20 januari. In deze periode is de stad prachtig verlicht. Er gaan rondvaartboten, waardoor het ook met kleine kinderen leuk is om de stad te bewonderen. Combineer het festival met schaatsen bij het Rijksmuseum! Op deze grote rondvaart zien we onderweg maar liefst 20 verschillende lichtkunstwerken. We varen door smalle en brede grachten met feestelijk verlichte bruggetjes naar het Centraal Station en langs museum NEMO. Bij het Scheepvaartmuseum ligt de replica van VOC-schip De Amsterdam te pronken.

Amsterdam Light Festival

Het slijmmonster in de bomen maakt indruk op onze zoon, net als de lange lichtstrepen langs een kade: door geluid te maken slaat het licht uit, hoe harder hoe meer. Dit laten de kinderen aan boord zich geen twee keer zeggen: stampen en gillen mogen ze!

Al snel blijkt wat mijn zoon het leukst vindt. “We gingen onder heel veel bruggen door, maar de leukste was waar we onder lichtjes door gingen”, vertelt hij naderhand. De tunnel van verspringende lichten waarmee we onder een brug door gaan imponeert hem duidelijk het meest. Wij hebben erg genoten van deze rondvaart tijdens het Amsterdam Light Festival. De speciale familievaart van anderhalf uur is een leuke ervaring. De sfeer aan boord is gemoedelijk en niemand maakt er een punt van als het af en toe wat druk of lawaaiig is.

Walibi Holland

Nieuw in de kerstvakantie 2022 was Bright Nights; Rides & Lights, hét nieuwe winterevenement van Walibi Holland. En dat is er ook in 2023. Beleef de Walibi kerstsfeer en maak onvergetelijke herinneringen samen met je familie in de verlichte attracties, tijdens verrassende activiteiten en bijzonder entertainment. Alles natuurlijk ​onder het genot van winterse lekkernijen.

Zodra het gaat schemeren begint het park letterlijk te shinen! Laat je verwonderen door duizenden twinkelende lichtjes, verschillende spectaculaire licht- en lasershows op bekende hits en kom oog in oog te staan met winterse, wondere lichtgevende wezens.

Bright Nights vindt plaats tijdens de kerstvakantie van 26 december 2022 t/m 8 januari 2023. Op 31 december en 1 januari is het park gesloten. Tijdens Bright Nights is het park geopend van 12:00 – 20:00 uur. Tickets voor deze gave tip onder de kerstvakantie uitjes zijn verkrijgbaar via walibi.nl.

Bright nights kerstvakantie uitjes
Bright nights

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is erg leuk om met kinderen te bezoeken. In de kerstvakantie zijn er extra veel activiteiten. Kom je van 16 december 2023 t/m 7 januari 2024 verwonderen tijdens de vijfde editie van Zuiderzeelicht. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes van het buitenmuseum en laat je meeslepen door het ontroerende verhaal over hoop, liefde en verlies.

Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar

Het kasteel de Haar is een prachtig kasteel in de provincie Utrecht. Dit kasteel vormt deze kerstvakantie het unieke decor van een magische vertelling. Tijdens een wandeling door het kasteelpark nemen indrukwekkende projecties je mee terug in de tijd.

Light Nights Aqualuna

Tot en met 7 januari kan je naar de Light Nights Aqualuna in het Ouwehands Dierenpark op de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een lichtspektakel waardoor je wandelt door een magische waterwereld, vol met kleur en prachtige wezens.

lichtjes kerst
Walibi

IJsbeeldenfestival Zwolle

Op zoek naar een echt winters gevoel onder de kerstvakantie uitjes? Dat kan in Zwolle bij het Nederlands IJsbeelden Festival van van 16 december 2023 t/m 25 feb 2024. In de kerstvakantie is er de kinderattractie WinterWonderland.

Spoorwegmuseum – Utrecht

Ook kan je in de Kerstvakantie met kinderen naar het Winter Station in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het hele museum komt in een hele romantische sfeer vanwege alle lampjes en kerstdecoratie. Tussen de treinen kan er ook geschaatst worden!

Dit event is van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023 en erg leuk als kerstvakantie uitjes met kids van alle leeftijden. Er zijn ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel.

Winterstad Middelburg

De Middelburg winterstad is er van 29 november 2023 tot en met 13 januari 2024. Het middelpunt in Middelburg is de ijsbaan op de markt. De winkels en terrassen er omheen zijn ook in winterse sferen.

FuureLand herfst 2019
Foto Futureland

Futureland in Rotterdam

FutureLand is het informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 en ook zij hebben een aanbod voor kerstvakantie uitjes. Stap aan boord van de FutureLand Ferry en geniet van een lichtjestour door de Rotterdamse haven by night. Aan boord van de FutureLand Ferry vertelt een ervaren voorlichter over alles wat je ziet. Ook overdag is er tijdens de kerstvakantie wat te doen in FutureLand. Zoek naar fossielen in het opgespoten zand van Maasvlakte 2, stap aan boord van de FutureLand Express voor een rondrit of leer alles over de digitale haven. Voor kinderen is er meerdere keren per week een spannende kidsquiz of creatieve knutselworkshop, dit is gratis.

WILDnights bij Wildlands

Voor uitjes tijdens de kerstvakantie met kinderen in Drenthe kan je naar de WILDLANDS Adventure Zoo. In deze periode is dit park ook in de avonduren geopend. Hier kan je na zonsondergang in het donker een sfeervol verlicht dierenpark beleven.

Nieuw dit jaar is de schaatsbaan in Nortica. Daarnaast zijn er mooie (water)projecties in de Nijlpaardenpoel en in het olifantenverblijf buiten. Verder is er de fonteinshow Serenga Fountains vaar met de bootjes van Rimbula River door een donkere jungle. Op diverse plekken in het park zijn foodpleinen met foodtruck. De spectaculaire licht- en lasershow vindt meerdere keren per avond plaats.

WILDnights is van 26 december t/m 7 januari dagelijks van 16.00 tot 21.00 uur geopend, behalve op 31 december en 1 januari. Abonnementhouders van het park hebben gratis toegang tot WILDnights, bezoekers zonder abonnement betalen online 16,00 en aan de kassa 17,50 euro. Reguliere dagbezoekers kunnen deze hele periode aan het eind van de dag ook blijven om WILDnights mee te maken. Meer informatie en tickets vind je op de website!

Orchideeën hoeve

De Orchideeën hoeve is een indoor bloemen- en dierentuin en ook een aanrader voor de kerstvakantie uitjes. Dit is een ontzettend leuke plek te zijn voor een dagje uit. Met dieren, een mooie vlindertuin, veel planten en bloemen en een grote speeltuin is er genoeg te doen voor jong en oud.

Van 8 t/m 31 december 2023 barst het magische decemberspektakel in de Orchideeën Hoeve weer los en leiden talloze lichtjes jou langs alle highlights van het park. Stap overdag in een magisch verlichte winterwereld vol bijzondere bloemen, planten en dieren en laat jouw mooiste winterdromen tot leven komen.

WILDnights in WILDLANDS
WILDnights in WILDLANDS

Winters Noordwijk

Je kan naar Noordwijk gaan voor een fijne, winterse strandwandeling. Tot en met januari is Noordwijk omgetoverd tot een Winter Wonderland.

Combineer het wandelen met het gezin over het strand met schaatsen bij restaurant het Zuiderbad in Noordwijk. Daarnaast worden er ook allerlei oud Hollandse spellen georganiseerd. Goed voor een dagje uit! Lees alle info hier.

Madurodam

Ontdek de Winterweken (24 dec. t/m 8 jan.) in Madurodam! Twee weken lang is er in Madurodam nog meer te beleven en dit is een van de leuke kerstvakantie uitjes! Naast alle lichtjes en sfeervolle winterse taferelen vind je in het park gezellige vuurtjes waar je marshmallows kan roosteren.

Toverland

Een bezoek aan Toverland is extra sfeervol tijdens de Magische Winterweken. Het attractiepark is dan versierd met dennenbomen, kerstballen en lampjes. Ook is er winters entertainment met de nieuwe goochelshow A Magical Dream. Dit is De hele kerstvakantie + 14 en 15 januari 2023.

Wat zijn jouw tips voor kerstvakantie uitjes voor gezinnen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.