Ouwehands Dierenpark review 2023

Tijdens een zondag in de herfstvakantie ga ik samen met mijn zoon op uitje naar de dierentuin. Ouwehand is een dierenpark in de provincie Utrecht, goed bereikbaar dus vanuit veel locaties in Nederland. Dit park staat bekend om de reuzenpanda’s. Hoe leuk is de dierentuin om te bezoeken? Dit is onze Ouwehands Dierenpark review!

Dit dierenpark ligt op de historische Grebbeberg bij Rhenen en Veenendaal, op de Utrechtse Heuvelrug. Dat betekent veel groen en, voor Nederlandse begrippen, heuvels! Het dierenpark is het hele jaar door geopend en het is een uitje in Nederland waar honden welkom zijn.

Daarnaast leent deze dierentuin zich ook voor een dagje uit met het OV. De bushalte is voor de deur en het treinstation ligt op ongeveer 850 meter van de ingang. Goed, genoeg introductie, laten we doorgaan naar onze indrukken en review van dit dagje weg.

Review dagje Ouwehands Dierenpark

We kochten de tickets alvast online en kunnen bij de kassa direct doorlopen. Wat direct opvalt is dat er veel verschillende dieren zijn en, voor mij, ook heel veel leuke dieren. De panda’s natuurlijk, maar ook olifanten, giraffen, pinguïns en ijsberen. De ijsberen zie je soms zwemmen achter de grote, glazen wand van 12 meter breed en 4 meter hoog. 

Omdat dit ons eerste bezoek is besluiten we om de bordjes met hoofdroute door het park te volgen. Dit is goed aangegeven, pas aan het eind raken we de route kwijt omdat er veel gebouwen zijn waar we doorheen lopen. Dan gaan we de binnenspeeltuin RavotAapia in en vervolgens wandelen we nog eens door het park, maar dan via een eigen route omdat we bepaalde dieren nog willen zien.

De verblijven zijn groot en op diverse plekken zie je bordjes hangen waarop staat dat de dieren zelf kiezen aan welke kant van het verblijf ze zijn. Daarom zijn sommige verblijven soms leeg en dan mag je op zoek gaan naar het andere deel van het verblijf. Alleen maar positief als je het mij vraagt!

Pandasia
Pandasia

Pandasia

Een van de hoogtepunten tijdens een dagje uit in Ouwehands Dierenpark is natuurlijk het zien van de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya. Deze leven in het mooie Pandasia en dat bestaat uit twee delen die via een houten brug zijn verbonden. Naast de reuzenpanda’s leven hier koeskoes, kleine panda’s en muntjaks. De grootte van het gehele gebied is 9.000 m², waarvan 3.400 m² is  bestemd voor het reuzenpandaverblijf. In de pandashop kochten wij toepasselijke sokken en ook is hier een restaurant gevestigd.

Berenbos

Ook bijzonder is wandelen door het Berenbos, waar je ook wolven ziet. Dit bos start al net ervoor met een leuke doolhof, het dorp Karpatica met poffertjes en natuurlijk de wandeling door Het Berenbos. Hier leven bruine beren. Deze zijn helaas mishandeld en in dit bos kunnen ze gelukkig nu wel onbezorgd leven. Ze leven er samen met wolven op een twee hectare groot bosperceel. Je wandelt over een loopbrug en ziet onder meer een waterval en een vijver. Een uniek project en een bijzondere ervaring rondom de bruine beren. 

Leuk voor de kinderen is de speciale touwbrug door het Berenbos. Via touwen en wiebelige bruggetjes loop je over het verblijf. Dit was voor mijn zoon een reden om nog eens door dit gedeelte te lopen.

Berenbos Ouwehands dierenpark

Speeltuinen en RavotAapia

Net als de meeste dierenparken in Nederland heb je bij Ouwehands Dierenpark allerlei speeltuinen. Wij liepen de hoofdroute door het park en dan kom je aan het eind bij een groot plein met drie grote springkussens. Ook kom je dan bij RavotAapia, hier kom je ook als je bij de ingang direct naar links loopt. Langs de route kom je op verschillende plekken speeltuinen tegen, zoals een grote olifant met glijbaan.

RavotAapia is een overdekte speeljungle van 4000 m². Deze is 12 meter hoog en hier kunnen kinderen van 0 tot 12 jaar spelenderwijs van alles leren over het leven van dieren in het wild. Voor dreumes en peuter is er een speelgebied vlakbij het terras van het restaurant. Er is een vlot, zand, water, klimtoestellen, een enorm hoge glijbaan en een griezeldoolhof. En dat griezeldoolhof is ook leuk als je nog wat andere dieren wilt zien als de kalong, de grote vleermuis en de prairiehondjes. Zoon was op zoek naar de vleermuizen en na speuren door het park, achter de bordjes aan, bleek het een leuke verrassing dat deze in het griezeldoolhof leven.

aquarium Rhenen

Koalaverblijf

Tijdens ons bezoek was het koalaverblijf in aanbouw, de verwachting is dat dit in 2024 geopend wordt. Deze Experience krijgt een oppervlakte van ca. 1.800 m2. In eerste instantie komen hier drie koala’s en Parma wallaby’s en een binnentuin van 170 m2 met vlinders. Het gebied geeft de bezoeker een Australië beleving. De koala staat op de IUCN Red list genoteerd als ‘vulnerable’. Over heel de wereld worden koala’s in dierenparken gehouden om bij te dragen aan het genetisch gezond houden van de populatie en het behoud van de diersoort. Ouwehand is het enige dierenpark waar je koala’s kan zien.

giraf

Bonoboverblijf

Ook tof was het bezoek aan het vrij nieuwe bonoboverblijf. Helaas is zoon niet zo’n klimmer, want er zijn binnen allerlei touwladders waarmee je een verdieping naar boven kan klimmen. Aan het eind glijd je dan via een glijbaan naar beneden. Nu ik dit schrijf denk ik dat het dit verblijf was, als ik dat verkeerd heb: laat het me weten!

Het verblijf ‘Salonga is een gebied van 3700 m². De bonobo houdt niet van kou en nattigheid en daarom zijn er ruime binnenverblijven met klimtoestellen. Het buitengebied wordt omringd door metershoge rotsen, bomen, klimtoestellen en waterstroompjes. 

Ravotaapia
Ravotaapia

Ouwehands Game

Tijdens het schrijven van deze review over Ouwehands Dierenpark ontdek ik dat er een game is waarmee je het dierenpark nog beter kan ontdekken. Tijdens een bezoek zal je in de app allerlei soorten vragen beantwoorden en foto-opdrachten uitvoeren.  Je speelt de game in het park door in te loggen via  play.seppo.io. Kies voor ‘speler’ en voer de pin in A179CA. Heb jij dit geprobeerd? Laat ons weten in de reacties wat je van deze ervaring vond.

pinguïns Ouwehands dierenpark

Meer activiteiten in Ouwehands Dierenpark

In het dierenpark is veel meer te doen. Zo is er een leuk aquarium waar wij best wat tijd doorbrachten. Ook zijn er zeeleeuwen die je buiten kan zien zwemmen en er is een voorstelling. Verder is er een familievoorstelling op het moment dat wij er waren en je kan natuurlijk bij presentaties zijn. In het dagprogramma zie je wat er te doen is en om welke tijd!

reuzenpanda Ouwehands

Onze Ouwehands Dierenpark review

Wij vonden een dagje weg naar dit dierenpark een hele leuke ervaring! Er zijn veel dieren en daarbij ook bijzondere dieren zoals de panda’s. De verblijven van de dieren zijn groot en er zijn leuke doorloopjes, klimstukken en andere verrassingen onderweg. Tijdens ons dagje uit herhaalden we meerdere keren dat we hier nog wel een keer naartoe willen gaan.

De horeca in het park hebben we tijdens een dagbezoek natuurlijk niet allemaal kunnen testen. Wel haalden we geregeld koffie en thee en ook kochten we poffertjes naast het berenbos doolhof. Deze poffertjes smaakten veel beter dan die van het Pannekoekenhuis dat je naast de ingang vindt (hoort niet bij Ouwehand). Hier poffertjes eten raad ik zeker aan.

Willen je kinderen spelen in de grote indoor speeljungle, dan is het handig om oude kleding aan te trekken of om reservekleding mee te nemen. Er is veel zand en water en de kinderen kunnen dan lekker hun gang gaan.

Na deze review ook naar Ouwehands Dierenpark? Bekijk de informatie over openingstijden, parkeren en ticketprijzen op de website.

Zoo Rhenen avond

Light Nights Treasures of Time

De Light Nights Treasures of Time begon in 2023 in oktober en tijdens ons bezoek aan Ouwehands Dierenpark zagen we de prachtige versiering al staan. Je kan het dierenpark in een aantal maanden van het jaar ook in de avond bezoeken. Stap door de tijdstunnel en wandel in een zee van licht door het tijdperk van de dinosauriërs.

Er staan metershoge lichtkunstwerken van magische planten, vulkanen en bijzondere dieren. Maandenlang werkte het team van kunstenaars uit China aan de handgemaakte lichtobjecten. En dat ziet er overdag al fantastisch uit. Tijdens een avondbezoek is er entertainment, een familieshow en er zijn tal van horecaspecials. Je kan eventueel combitickets kopen waarbij je het dierenpark overdag en in de avond kan bezoeken.

Light Nights Treasures of Time
Light Nights Treasures of Time

Utrechtse Heuvelrug

Het Ouwehands Dierenpark ligt op de Utrechtse Heuvelrug, een mooie natuurregio tussen de steden Utrecht en Amersfoort. Rhenen is de zuidelijke poort naar het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Ga hier bijvoorbeeld wandelen bij de Vuursche bossen bij de Lage Vuursche. Hier wandel je langs kasteel Drakenstein. We begonnen onze wandelingen bij startpunt en grote parkeerplaats De Kuil van Drakensteyn. Vanaf hier wandelden we twee routes met de kids: Wandelroute Kasteeltuin en wandelroute de Stulp. Begin of eindig je route in het leuke en sfeervolle boscafé Buiten in de Kuil, met een kleine speeltuin.

In deze regio zijn een aantal paleizen en kastelen. Het Paleis Soestdijk is waarschijnlijk een van de bekendste. Onze blogger bezocht dit paleis en ging mee met een rondleiding voor kinderen en dat was echt heel leuk. In de kelders van het paleis kunnen de kinderen een speurtocht doen.

Vakantiepark Thijmse Berg

Op korte afstand van Ouwehands Dierenpark ligt het vakantiepark Thijmse Berg. Dit is een kindvriendelijk park met in de zomermaanden het buitenzwembad & waterspraypark. Vanaf de meivakantie zijn de verwarmde zwembaden geopend. Het grote zwembad is 130 cm diep en het peuterbad ongeveer 30 cm. In de vakanties is er een animatieteam en zij organiseren activiteiten als knutselen, spelletjes, sport, shows, theater, musicals, themaweken en meer. 

  • Indoorspeelparadijs
  • Speeltuinen buiten
  • Zwembad en peuterbad

Verder lezen na dit artikel met een review over Ouwehands Dierenpark? Lees over de dierentuinen in Nederland en wat je doet in de stad Amersfoort.

Ouwehands dierenpark reviews

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën