Dierentuinen Nederland | Top 10 dagje weg

Een dagje naar de dierentuin met de kinderen en wat is dan de leukste dierentuinen Nederland? Hier lees je welke dierentuinen leuk zijn om met het gezin te bezoeken! Met onze kinderen gaan we geregeld op pad en we hebben al veel dierenparken bezocht.

Een dagje dierentuin is een van de favoriete uitjes van mijn kinderen. Veel dierenparken lenen zich goed voor een dagje weg, omdat je er uren in kan ronddwalen. Ga je op stap naar de dierentuin met kids en wil je daarbij ook overnachten in de omgeving? Bij sommige dierenparken zijn er leuke opties, die hebben we er dan bijgezet!

Leukste dierentuinen Nederland – TOP 10

Beekse Bergen in Noord-Brabant

Eerste tip is gelijk een safaripark. Bij het Safaripark Beekse Bergen kan je op allemaal verschillende manieren op safari gaan met het gezin. Met de eigen auto, de bus of de boot onder andere en je kan een groot stuk van het park ook te voet bekijken. Bij de wandelsafari worden wandelpaden afgewisseld met avonturenpaden voor de kinderen, ook zijn er veel speeltuintjes op de route.

Met de wandelsafari wandel je door het park heen. Wij volgen de borden en we hebben het idee dat dit een hoofdroute is door het park. Op deze manier hebben we bijna het hele park ook wandelend gezien. De dieren hebben grote verblijven en het komt geregeld voor dat je de dieren vanaf een bepaalde plek niet ziet. Alleen maar positief vinden wij: op een echte safari is het ook maar afwachten of je dieren ziet.

dierentuinen Nederland overnachten
Safari Resort

Onderweg zijn er op diverse plekken avonturenpaden aangelegd naast de route: speciale weggetjes voor kinderen. De kinderen renden van route naar route. Ook kom je geregeld speeltuintjes tegen.

Wij waren een hele dag in dit Safaripark en we waren eigenlijk nog niet uitgekeken. Het is geen dierentuin die qua design eruit springt, zoals Zooparc Overloon. Dit is echt een dierenpark met de nadruk op safari.

Overnachten Beekse bergen

Je kan bij Beekse Bergen overnachten en dat kan zelfs in het safaripark! Overnachten op het Safari Resort is slapen tussen de wilde dieren. Je kan zelfs overnachten in een boomhut. En daarmee krijg je onbeperkt toegang tot o.a. het Safaripark, Speelland en de dierentuinen Dierenrijk en ZooParc. Je hebt toegang tot het overdekte zwembad met het peuter- en kleuterbad, waterglijbaan en uitzicht op de savanne vol wilde dieren. 

Dierentuinen Nederland en België
Beekse Bergen

GaiaZOO in Zuid-Limburg

Volgende tip voor een van de leukste dierentuinen van Nederland is GaiaZOO in Zuid-Limburg. Ok, voor de meeste Nederlanders is het een eindje rijden, maar het is wel de moeite waard. Dit park is ontzettend mooi vormgegeven is. Er is veel groen, de paden zijn afwisselend en op veel plekken zijn leuke doorkijkjes. Deze dierentuin werd al eens uitgeroepen tot leukste uitje van Nederland!

GaiaZOO is opgebouwd in vier gebieden, dit kan je ook duidelijk zien op de kaart. Wij vonden het prettig om gebied per gebied te verkennen. Je kan de natuurverblijven vanuit veel verschillende hoeken zien. Het is soms even zoeken waar de dieren staan, maar dat heeft zeker zijn charme. Gedurende de dag zijn er presentaties in deze dierentuin in Nederland. Wij waren bij de presentatie en het voedermoment van de gorilla’s. Dit is leerzaam en interessant. Na afloop neemt de verzorger ruim de tijd om alle vragen van kinderen en volwassenen te beantwoorden.

Er zijn verschillende grote speeltuinen. Bij de ingang is er een grote waterspeeltuin. Ook is er een indoor speeltuin: DinoDome. Buiten is er JungleTour, met loopbruggen. En daarnaast zijn er nog enkele speeltuintjes.

Gaia Zoo

Kindvriendelijk vakantiepark Gaia Zoo

Overnachten in de omgeving van de Gaia Zoo? Er zijn 2 leuke en kindvriendelijke vakantieparken die zeker geschikt zijn voor een weekendje weg.

Maak er een weekendje weg van en verblijf bij Dormio Resort Maastricht, om de hoek van de stad Maastricht en met een binnenzwembad.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

Volgende tip voor een van de leukste dierentuinen van Nederland is Diergaarde Blijdorp. Bezoek deze dierentuin tijdens een dagje uit of combineer het met een stedentrip Rotterdam. Dit is een oudere dierentuin die al zo’n 150 jaar bestaat. Heel tof in deze dierentuin is de grote onderwaterwereld Oceanium. Je wandelt door een tunnel en ziet de haaien, schildpadden en vissen zwemmen boven je.

Een van de redenen waarom wij deze dierentuin binnenkort willen bezoeken is de komodovaraan, die zie je bijna nergens in een dierentuin. Verder zie je er onder meer pinguïns en zeeleeuwen. Daarnaast leven er olifanten, giraffen en ook heel wat apen in het apenhuis.

Ga je met kinderen naar deze dierentuin? Je kinderen vanaf ongeveer 4 jaar spelen eindeloos in de binnenspeeltuin Biotopia, deze is gevestigd in de monumentale Rivièrahal. Hier kun je klauteren door de jungle en de oceaan inglijden over de vin van een bultrug. Daarnaast zijn er tal van opties voor buitenspelen. Er staat een enorme speeltoren van de Oewanja Kinderjungle, hier is een speciaal deel voor kleuters en peuters.

dierenpark Artis

Dierentuinen Nederland – Artis

Een andere stadsdierentuin in Nederland is de dierenpark Artis. Dit is een leuke dierentuin, zeker in combinatie met het bezoeken van Amsterdam. De dierentuin is wel een stuk kleiner dan de andere opties in deze lijst! In de afgelopen jaren komen er steeds meer speelse elementen voor bezoekers, bijvoorbeeld een rotsklimpad en het pad bij de olifanten, waarbij je tussen het water loopt.

De dierentuin Artis heeft buitenverblijven, een aantal binnenverblijven en een kinderboerderij. Deze zit rechts naast de ingang. Daarnaast zijn er restaurants, koffieplekken en een aantal speeltuinen. Mijn kinderen zijn gek op de leeuwen, zebra’s, het aquarium en het binnenverblijf waar onder andere de stokstaartjes verblijven. Ook erg mooi is het om langs de waterval te lopen. Op diverse tijden zijn er voedertijden, dat is een leuk moment om bij aanwezig te zijn. In het Planetarium worden meerdere keren per dag kindervoorstellingen vertoond.

Combineer je bezoek met het museum Micropia, dit is gevestigd aan het Artisplein. Op je hoofd, op je rug, in je buik, op je voeten: overal op je lichaam en om je heen barst het van de minuscule beestjes. En over die beestjes kom je heel wat te weten in museum Micropia in Amsterdam. 

  • Weekendje weg? In Amsterdam-Oost ligt het Q-Factory Hotel. Het is een mooi ingericht en hip hotel. De Superior Tweepersoonskamer is geschikt voor gezinnen met twee kinderen.
Burgers Zoo

Burgers’ Zoo | Veluwe dierentuin

Dierenpark Burgers’ Zoo is een van de dierentuinen op de Veluwe en ligt bij de stad Arnhem. Het is een mooie dierentuin met verschillende themagebieden. Vanwege de oppervlakte van ongeveer 45 hectare is dit een van de grotere dierentuinen in Nederland. Er zijn allerlei gedeeltes waarin de dieren leven in natuurlijke leefomgevingen.

Op de Safari zie je de dieren die daar ook in de natuurlijke omgeving leven, in de Ocean zie je zeedieren. Ook is er de woestijn. De unieke natuurgebieden zijn zo natuurlijk en nauwkeurig mogelijk nagebootst. Verder zijn er maar liefst vijf themarestaurants. En de kinderen spelen in de speeltuintjes of in een hele grote speeltuin van 1000 vierkante meter.

Volgens onze blogger was het mooiste van deze dierentuin de tropische Mangrove. In de Mangrove vliegen heel veel vlinders met mooie kleuren rond die zelfs op je komen zitten. De Mangrove heeft een oppervlakte van 3000 vierkante meter en naast vlinders zie je er zeekoeien, wenkkrabben, vlinders, vogels en vissen.

Verblijven bij Burgers’s Zoo?

Bij vakantiepark Berkenrhode kunt je verblijven in een van de vakantiehuizen voor 2 tot 8 personen. Kies voor een huisje met luxe voorzieningen als twee badkamers, open haard, privé sauna of jacuzzi. Met onder meer een verwarmd buitenbad, speeltuinen en Le Grand Café.

Ravotaapia (1)
Ouwehands dierenpark

Ouwehands Dierenpark

Een andere tip voor de dierentuinen Nederland is om naar het Ouwehands dierenpark te gaan. Deze dierentuin werd al ruim 100 jaar geleden opgericht, toen nog voor bijzondere kippenrassen. Inmiddels is het een heel mooi dierenpark met een berenbos. In dit grote bos leven bruine beren die vroeger mishandeld zijn. Ook heel bijzonder zijn de twee reuzenpanda’s. In het dierenpark zijn er uiteraard restaurants en speeltuinen. Leuk voor de kinderen is de RavotAapia, dit is Europa’s grootste indoor speeljungle. -> lees onze review

Vakantiepark! In Rhenen kan je verblijven bij vakantiepark De Thijmse Berg op de Utrechtse Heuvelrug. Het park is schitterend gelegen, aan de rand van de Grebbelinie en de Veluwe. Op het park zijn ontzettend veel faciliteiten voor de kinderen. Zo is er een buitenzwembad met apart peuterbad en een waterspray park. Je kan fietsen en skelters huren. Daarnaast is er een animatieteam voor de kids en een indoor kinderspeelparadijs.

  • Indoorspeelparadijs
  • Buitenzwembad & waterspraypark
  • Animatieteam & programma
dierentuinen

Dierenpark Amersfoort

Een van onze favoriete dierentuinen Nederland is het Dierenpark Amersfoort! Ontdek dit park via de Klim Alles-route. Via deze weg ga je onderdoor, bovenlangs en achterom de dierenverblijven via de paadjes, touwbruggen, tunnels en glijbanen. Naast deze avontuurlijke route heb je ook nog de Mis Niks-route. Op bordjes staat aangegeven wat de route is, en zo hoef je geen enkel dier te missen in het dierenpark.

Het Binnenverblijf De Nacht vonden wij een heel bijzonder verblijf in dierenpark Amersfoort. We hadden in eerste instantie niet in de gaten dat er een luiaard over ons heen kroop. Zo gaaf om mee te maken! Ook hebben we de titicaca kikkers gespot, met een speciale nachtcamera konden de meiden op zoek naar nachtdieren. Verder leven hier nachtaapjes en vliegende buidelmuizen.

In het Dinobos staan verschillende dinosaurussen op ware grote. Echt heel gaaf om er even naast te staan en een foto te maken! Op hele grote botten staat hun naam en andere informatie. Onderweg zijn er wat speelelementen voor kinderen, zoals een staan-schommel en kabelbanen. Naast het bekijken van de dieren zijn er ook een aantal attracties zoals de Berenboemel, de Carrousel, de Miniscooters of de Ooievaart. De fietsbotenexpeditie kost € 2,- per persoon.

Makkelijk tijdens je bezoek is het downloaden van de app. In de app staat een plattegrond van het park, weetjes over de aanwezige dieren, en wat er allemaal te doen en te beleven valt in het park. Wil je toch een plattegrond hebben, dan kun je deze voor € 0,50 kopen in de souvenirshop. De opbrengst van de plattegronden gaat naar een goed (natuur)doel. 

Overnachten bij dierenpark Amersfoort

Vakantiepark Ackersate is een vakantiepark met 5-sterren camping op de Veluwe. Je verblijft in een chalet, bungalow, stacaravan of ingerichte tent. Met een binnen- en buitenzwembad, trampolinepark, een dierenweide en een watervallei met klim- en speeltoestellen, waterpompen en waterstroompjes.

WILDLANDS Adventure Zoo

Een andere tip voor de leukste dierentuinen in Nederland is in Drenthe, WILDLANDS Adventure Zoo. Dierenpark Wildlands is een vrij groot park en bestaat uit drie gedeeltes: Jungola, Serenga en Nortica. In deze dierentuin is zoveel te doen, dat wij aan een dag eigenlijk niet genoeg hadden. Tijdens een dagje uit in Drenthe kan je hier veel ontdekken en zien!

In het gedeelte Serenga zijn wij het langs geweest. De nijlpaardenpoel was zo mooi, deze kan je vanaf beneden, door het glas, onder water bekijken. Het is een prachtig gezicht als een nijlpaard zwemt of omhoog springt. Via de wallabyheuvel kwamen we bij de XL-speelexpeditie, een gigantische binnenspeeltuin. Vervolgens wandelden wij via de leeuwen, zebra’s en giraffen door naar de Serenga Safari. De kinderen vonden deze safari fantastisch.

Je kan Jungola ontdekken via touwbruggen en het bamboedoolhof. Er is een gave achtbaan, de Nortica expeditie, het varen, de grote indoorspeeltuin en de safari. Daarnaast zijn er shows en ook is er de grote binnenspeeltuin XL-speelexpeditie.

Wildlands dierenpark

AquaZoo

Als je in Friesland naar een dierentuin wil is de AquaZoo in Leeuwarden een aanrader! En inderdaad, deze dierentuin staat grotendeels in het teken van water en dieren die in of bij het water leven. Er leven hier 88 verschillende diersoorten, waarvan het grootste gedeelte buiten. Binnen zie je onder meer vissen, krokodillen, schildpadden en gordeldieren.

Leuk hier is bijvoorbeeld het Pinguïnharinghap Festijn. De pinguïns lopen door het publiek naar de verzorgers toe. Ze krijgen eten en af en toe waggelt er een pinguïn van de ene kant naar de andere kant van het verblijf. Het zeeleeuwenverblijf is één van de grootste zeeleeuwenverblijven ter wereld. De zeeleeuwen vervullen de hoofdrol. Tanden controleren, visjes vangen, brullen, zwemmen en nog veel meer activiteiten komen aan bod tijdens de zeeleeuwenpresentatie. En ga ook naar de zeehondensafari.

In AquaZoo kunnen kinderen en avontuurlijke volwassenen tijdens de hele route lekker klimmen en klauteren via avonturenroutes en kleine speeltuintjes. Deze paden lopen langs de normale hoofdpaden. Wandel over een touwbrug, balanceer over balken en steek de rivieren over.

dierenparken Noord-Brabant

Dierenrijk

Een leuke dierentuin Nederland in Noord-Brabant is Dierenrijk. Ook hier kan je een hoofdroute door het park te volgen, deze wordt aangegeven door middel van voetstappen. Op sommige momenten loop je dwars door de verblijven heen, zoals bij de ringstaartmaki’s, geiten en vogels. Daarnaast zijn er diverse geheime paadjes, bruggetjes, verborgen glijbanen en klimmogelijkheden waar de kinderen gedurende de route kunnen spelen. En onderweg zijn er leuke speelmogelijkheden en eet- en drinkgelegenheden. Het is een kleinschalig park met heel veel speelmogelijkheden. Doordat het niet overdreven groot is, is het ook prima als je niet de hele dag de tijd hebt. 

  • Net als bij Beekse Bergen kan je overnachten in een van de vakantieparken. Je hebt dan toegang tot onder meer Dierenrijk en Beekse Bergen! verblijf bijvoorbeeld bij het Vakantiepark Dierenbos. Dit vakantiepark heeft meer dan 2400 m² aan speeltuinen, een zwemvijver en wordt gewaardeerd met een 8 op Zoover! De prijzen zijn altijd all-in.
dierentuin Nederland kinderen
ZooParc Overloon

ZooParc Overloon

En als laatste tip voor de top 10 dierentuinen van Nederland is er ZooParc Overloon. Het is een rustgevend park waar de dieren helemaal tot hun recht komen in hun natuurlijke habitat. In ZooParc Overloon vind je voornamelijk zoogdieren. Ze hebben zo’n 45 soorten waaronder de koning der dieren: de leeuw. Hij begroet iedere bezoeker vanop het dak van een jeep. Naast de zoogdieren zijn er ook een aantal reptielen en diverse soorten vogels. Na een bezoek zijn wij fan van ZooParc Overloon. Het is een adembenemend mooi park dat erg natuurlijk aanvoelt. De dieren wonen in prachtige verblijven en zien er erg gelukkig uit.

Voor de kinderen hebben ze trails aangelegd en zo kunnen de kinderen op acrobatische wijze meewandelen naast het gewone pad. Het park biedt naast de dierentuin ook nog andere activiteiten aan. Zo is er een leuke kinderboerderij waar je de dieren ook echt kan aaien. Er is een grote speeltuin met heel wat leuke toestellen. Verder is er ook een groot springkussen waar de kinderen het zand uit hun kleren kunnen springen.

kleine dierentuin Nederland
Artisklas in Haarlem

5x Leuke kleine dierentuinen Nederland

Artisklas Haarlem

Onlangs bezochten wij de officieel kleinste dierentuin van Nederland in Haarlem; we gingen op een zondagmiddag naar de Artisklas! Deze dierentuin is echt heel klein en ook weinig geopend. Wel is deze heel betaalbaar, want voor € 9,50 mogen we, 2 volwassenen en 1 kind, naar binnen. In de dierentuin zijn, gelet op de grootte, nog best wat dieren te zien. In het reptielenhuis zien we reptielen. Ook is er een huisje met opgezette dieren, dit is mooi gedaan. Buiten wandelen we dan verder door de dierentuin en zien verschillende dieren. Met onze dierenliefhebber zijn we hier ongeveer 1,5 uur geweest. Omdat het echt een kleine dierentuin is, zullen de meeste kunnen na een half uur tot een uur alles wel gezien hebben.

Blanckendael Park

Een andere dierentuin in Noord-Holland, blijkbaar zijn er in deze provincie nogal veel kleine dierentuinen, is Blanckendael Park. In dit overzichtelijke park is onder meer een savanne met twee giraffes, struisvogels en zebra’s, een speeltuin, museum en een molen. Verder leven er apen, papegaaien, damherten, kamelen, uilen, alpaca’s en otters. Met een uur of 2 ben je door dit dierenpark gelopen, er is een speeltuin die je onderweg tegenkomt.

Het museum heeft een vaste collectie oude landbouwwerktuigen uit de vorige eeuw, een complete washoek met wastobbe, een bedstede en een compleet ingerichte huiskamer. Al met al is een bezoek aan het Blanckendaell Park met kinderen een leuk uitje voor een halve dag. Er zijn veel verschillende dieren, cafetaria’s en drie speeltuintjes.

klein dierenpark Noord-Holland
Blanckendael Park

Landgoed Hoenderdaell

De volgende tip voor een van de kleine dierentuinen in Nederland is het Landgoed Hoenderdaell in de kop van Noord-Holland. Het dierenpark is gevestigd in de Anna Paulownapolder en ligt in een natuurgebied van 64 hectare. Voor de kinderen zijn er meerdere speeltuin, waaronder een kleine bij de ingang en een bij het horecapunt Spa Groen. Bij het restaurant Leeuw is een grote speeltuin.

Het opvangcentrum van Stichting Leeuw bevindt zich in het dierenpark en de medewerkers zijn altijd op zoek naar manieren om de dieren gezond te krijgen en te houden. De jaagsimulator is daarom bedacht: op deze manier verleren de leeuwen het jagen niet en ze zijn in beweging. Er zijn demonstaties en het is erg leuk om een van deze bij te wonen. Verder is er in het park onder meer een tropische kas, lori tuin, kinderboerderij en het Apeneiland. En ook kom je onderweg  kamelen, pelikanen, otters en kangoeroes tegen.

Na een bezoek aan het Dierenpark Hoenderdaell kunnen natuurliefhebbers ook genieten van een wandeling door het stiltegebied.

DoeZoo

En van Noord-Holland gaan we door naar Groningen voor de leukste dierentuinen van Nederland! In leens kan je naar de DoeZoo. Dit uitje is is gekozen door de ANWB tot het leukste uitje van Groningen 2023. Dit kleine dierenpark staat in het teken van de wereld van de insecten. De insecten zijn de grootste diergroep op aarde en toch zie je relatief weinig in musea of dierparken. Daarnaast ontmoet je er spinnen, neusberen, hagedissen, kikkers, uilen, eekhoorns, egels en een slang.

En in een DoeZoo kan je natuurlijk ook ontdekken! Tijdens de vakanties kan je bijvoorbeeld een sprinkhaan prepareren, een kaars van bijeenwas maken of een dierenbeeldje beschilderen. Verder is er een natuurtuin, Uilenpad met levende kerkuilen en oehoe’s, Rariteitenkabinet en een dino bos.

Regent het? Ook dan is er genoeg te doen en te zien, want meer dan 1000m2 is overdekt. En je kan hier een combiticket kopen voor een bezoek en de toegang tot het zeehondencentrum Pieterburen.

Dierenpark de Oliemeulen

De laatste tip voor een kleine dierentuin Nederland is het dierenpark De Oliemeulen in Tilburg. Ze noemen zichzelf het vreemdste dierenpark van Nederland. Dit park is gevestigd in een oude boerderij en begon als een reptielenhuis. Naast de reptielen zie je er insecten, stokstaartjes en steenuilen. Ook mag je soms een vogelspin of een slang vasthouden. In de loop der jaren groeide het uit tot een dierenpark. Er zijn inmiddels meer dan 150 verschillende diersoorten. Een deel van het park is binnen, een ander deel is buiten. Er is een restaurant met een speeltuin.

dierenpark

Bijzondere dierentuinen Nederland

Zeehondencentrum Pieterburen

Een van de bekendste uitjes van Nederland die te maken hebben met dieren is het Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen. Dit centrum helpt zeehonden en hun leefgebied, het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Zij proberen te voorkomen dat zeehonden in de problemen komen. Raakt een zeehond toch in nood? Dan krijgt deze verzorging, deels achter de schermen, deels zichtbaar voor bezoekers. 

Tijdens je bezoek krijg je een uniek kijkje achter de schermen van de zeehondenzorg. Loop rond en leer alles over hoe zeehonden worden opgevangen, verzorgd en weer worden vrijgelaten. En vergeet de VR experience niet! Met een bril op sta je midden tussen de zeehondenmoeders en –pups. Ervaar wat je eigen invloed op de natuur is en leer je wat je moet doen als je een pup op het strand ziet liggen.

Je kan ook meegaan om de zeehonden vrij te laten! Wanneer een zeehond volledig hersteld is, dan mogen ze weer vrij gaan zwemmen. Het uitzetten is een bijzonder moment en dat kan je hier van dichtbij meemaken!

zeehond

Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme (Zeeland)

In Zeeland bezocht onze blogger met haar peuter de Berkenhof Tropical Zoo. Dit is een kleine en bijzondere dierentuin. Hier leven onder meer krokodillen, slangen en schildpadden. Als je wandelt door de groene oase ga je op zoek naar de dieren als de kikker en de kameleon. Je kan de dieren zien natuurlijk en in de Natuurklas kan je ze vasthouden. In de fossielenmijn leer je over fossielen. Of houd een vogelspin vast. Gedurende het vlinderseizoen (begin april t/m november) fladderen prachtige tropische vlinders rond in het vlinderhuis.

Leuk tijdens een bezoek met jonge kinderen is de dino expo. Verschillende grote dinosaurussen staan hier opgesteld en is er veel informatie over de prehistorische tijdperk. Ontdek deze ruimte met een speurtocht. Daarnaast is er voor de kinderen onder andere de Kids jungle, een binnenspeeltuin van 1200 m2. De speeltuin bestaat uit twee ondiepe plassen die verbonden zijn met een beekje.

bijzondere dierentuinen Nederland

Orchideeën Hoeve

Een van de meer bijzondere uitjes vonden wij een dagje weg bij de Orchideeën Hoeve in Flevoland. Wij bezochten dit met onze kinderen en waren echt verrast. Dit is een indoor uitje met dieren, tuinen, veel soorten planten, watervallen, rotsen en loopbruggen. Of je nu in een rolstoel zit, of een kinderwagen mee hebt, je kan alles ontdekken.

Naast koikarpers voeren, kan je ook de lori’s (die komen op je hoofd zitten), schildpadden en meervallen voeren. Veel indruk maakten de Lorituin en de vlindertuin. De lori’s maakten indruk omdat ze best brutaal zijn. Je mag ze voeren en ze komen echt op je af gevlogen. De vlindertuin, die maakte indruk omdat er zulke mooie vlinders rondvlogen. Voorbij het jungletheater tref je de makituin aan. Dit gedeelte is deels buiten, hier kan je de prachtige roze flamingo’s bewonderen en de verschillende soorten eenden eten geven. Aan het einde is er een vrij grote speeltuin, die viel bij mijn kinderen goed in de smaak.

orchideeen hoeve
Orchideeën hoeve

Sea Life Scheveningen

Voor een bezoek aan een van de dierentuinen in Nederland kan je ook naar SEA LIFE Scheveningen gaan in Zuid-Holland. Hier ontdek je de onderwaterwereld en het leven in de Noordzee. Er zijn veel dieren te zien, wel 150 verschillende diersoorten. Je kan er ook door een onderwatertunnel lopen en dan zwemmen de haaien en schildpadden om je heen. Ook leven er pinguïns en otters en je kan bij diverse voermomenten aanwezig zijn.

SEA Life

Dolfinarium

Een van de bekendere dierentuinen in Nederland is het Dolfinarium. Hier ontdek je de waterwereld van dichtbij! Er zijn overdag allerlei shows met dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen. Door middel van dierenvoorstellingen op het park wil het Dolfinarium kennis over de dieren en de natuur overdragen aan de bezoekers. Verder kan je er vissen zien en dieren als krabben, kreeften en oesters. Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien. In het Roggenrif proef en ruik je de zee. Je leert er al spelend alles over de dieren die in onze eigen Noordzee leven.

Achter in het Roggenrif vind je de Haaibaai. Bekijk de eieren van verschillende haaien en roggen en ontdek de oudste haaiensoorten ter wereld! Als naar beneden daalt in de onderwaterruimte ‘Onder Odiezee’ van het Dolfinarium is het echt alsof je zelf diep in de zee duikt. Hier zie je de dieren van dichtbij.

In Waterpret, het waterpark van het Dolfinarium, glij jij van 7 verschillende, snelle waterglijbanen naar beneden. Dit is van 25 mei t/m 30 september geopend bij een temperatuur van 20 graden Celcius of hoger. En als je echt wilt zwemmen, loop je naar het strand en neem een heerlijke duik in het Veluwemeer. Er is hier een eigen strand. Verder zijn er vier speeltuinen op het park.

Apenheul

Een van de dierentuinen op de Veluwe is Apenheul. Dit is een van de meer speciale dierentuinen in Nederland, omdat de apen hier loslopen! In dit kleine en bijzondere dierenpark leven een aantal apenkolonies. Hier wandel je tussen loslopende apen in hun groene leefomgeving. Sommige gaan zelfs op je schouder zitten! Onderweg zie je onder meer rode brulapen, chimpansees, gorilla’s, orang-oetangs en gele doodshoofdaapjes. De grotere apen lopen niet los, die hebben hun grote verblijven.

Sanjes Safari

Een van de bijzondere dierentuinen in Nederland is Sanjes Safari, het leukste speel- en dierenparadijs van Friesland in Feanwâlden! Hier wonen meer dan 40 diersoorten, zoals de vogels, pony’s, stokstaartjes, geitjes en neusberen. Verder zie je er flamingo’s, zilvervossen, loopvogels en de Wallaby. In het caviadorp leven de cavia’s samen in echte huizen. Door het park heen zijn informatieborden en dierenweetjes verspreid en zo kom je langs alle dieren. In het natuurmuseum zie je een opgezette steur, die maar liefst 239 centimeter langs is en in het jaar 1860 gevangen werd.

En ook aan spelende kinderen is hier gedacht. Hier is de grootste apenkooi van Friesland. Dat betekent drie verdiepingen met verschillende thema’s waar je kunt spelen, springen, klimmen, klauteren, kruipen en glijden. Als je het durft stap je in de griezel-apenkooi. Binnen is het pikkedonker, compleet met vreemde geluiden en bijzondere lichteffecten. Ook is er het Piratenschip en blaas grote wolken met ballen over het dek. Kinderen tot en met 4 jaar hebben hun eigen speelwereld met een ballenbak, zitzakjes en loopfietsen. Of ze kunnen met de zachte blokken spelen in de softplayhoek.

Almere Jungle

En de laatste tip in deze lijst is om de Almere Jungle in Flevoland te bezoeken. Het is een combinatie van een dierenpark en een botanische tuin. De dieren hier zijn of afgestaan of gedumpt en op deze plek hebben ze een mooi en goed nieuw opvangadres. Er zijn onder andere wasberen, schildpadden en alpaca’s. In dit dierenpark zijn verschillende speurtochten uitgezet. En nu kunnen de kids ook klimmen, klauteren en springen bij Almere Jungle. De speeltuin buiten zorgt voor speelplezier terwijl de ouders heerlijk kunnen genieten op het Jungle Café terras.

bijzonder dierenpark

Veel gestelde vragen over de dierentuinen Nederland

Wat is het leukste dierenpark in Nederland met kinderen?

Een van de bijzondere dierenparken is Apenheul, waar de apen los rondlopen. Bij Diergaarde Blijdorp is er tijdens de ontdekkingsreis veel te zien en dit was volgens de ANWB het Leukste uitje van Nederland 2022. En ook de GAIA Zoo in Limburg is prachtig en is al meerdere keren verkozen tot leukste uitje van ons land. Daarnaast vonden wij Wildlands heel divers en leuk. En misschien was Beekse Bergen wel het leukst, ook omdat je er kan overnachten?

Waar kan je bijzonder overnachten in een van de dierentuinen Nederland?

De meest bijzondere overnachting in een dierentuin is bij Beekse Bergen! Verblijven op het Safari Resort betekent slapen in het dierenpark en tussen de wilde dieren. Door de overnachting krijg je onbeperkt toegang tot o.a. het Safaripark, Speelland en de dierentuinen Dierenrijk en ZooParc. Op het vakantiepark is er onder meer een grote speeltuin, een restaurant en het overdekte zwembad met het peuter- en kleuterbad, waterglijbaan en uitzicht op de savanne vol wilde dieren. 

Bij welke dierentuinen Nederland zit je goed voor een dagje weg met kind?

Wil je een hele dag uit met kind, dan zijn er meerdere dierentuinen die zich daar goed voor lenen. Bij Wildlands en het Safaripark Beekse Bergen zijn wij de hele dag gebleven en hebben we nog niet alles gezien. Dierentuin Blijdorp in Rotterdam heeft ook veel in huis voor een dagje weg met gezin.

Welke dierentuin in Nederland is goed bereikbaar met het OV?

Meerdere dierentuinen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ga bijvoorbeeld naar Artis in Amsterdam, de GaiaZOO, Diergaarde Blijdorp, Wildlands Adventure Zoo of Burgers’ Zoo. Ouwehands dierenpark Rhenen ligt op 800 meter afstand van een NS treinstation. Dierentuin Artis ligt vlakbij station Muiderpoort en naast een tramhalte.

Kan je een hond meenemen naar een dierentuin in Nederland?

In sommige dierentuinen mag de hond mee naar binnen! Bij het Dierenpark Amersfoort mogen honden aangelijnd mee. En in het Ouwehands Dierenpark Rhenen kan dat ook, maar je hebt wel een ticket van € 5, – nodig voor de hond. Daarnaast kan je de Aqua Zoo in Leerdam, dus niet die in Leeuwarden, en het Zeeaquarium in Bergen aan Zee in met de hond. De regels voor hulphonden zijn soms anders.

Dat waren onze tips voor de leukste dierentuinen! Verder lezen? Dit zijn tips voor dierenparken in Duitsland en tips voor leuke en grote binnenspeeltuinen.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën