21x ROTTERDAM met kinderen – Kinderuitjes (Tip!)

Kindvriendelijke activiteiten in Rotterdam

0

Wat doe je in Rotterdam met kinderen? De bloggers van Reistipsmetkids.nl delen hun tips met jou. Zij zijn erg enthousiast over deze stad waar veel leuke kinderactiviteiten en bezienswaardigheden zijn! Van de dierentuin en varen tot leuke, kindvriendelijke musea en slapen op een boot. In Rotterdam is er veel te doen!

De stad Rotterdam is qua oppervlakte de grootste stad van Nederland en heeft veel te bieden. Je gaat hierheen voor een dagje naar een museum, dierentuin of een van de bezienswaardigheden of kinderactiviteiten. Wat je er precies kan doen met het gezin lees je hier!

Tip! Blogger Alyt was onlangs een weekend in Rotterdam met haar dochters en zij kocht de Rotterdam Welcome kaart. Je reist 1, 2 of 3 aaneengesloten dagen onbeperkt met bus, tram of metro van stadsvervoerder RET. Die kost 7 euro (prijspeil 2023). Ook krijg je bij veel musea korting, waardoor je de kosten van de kaart er zo uithaalt.

Wat doen in Rotterdam met kinderen

Euromast

Kenmerkend voor Rotterdam is de Euromast. Op een hoogte van 100 meter kijk je uit over de stad. Geen last van hoogtes? Ga dan met de Euroscoop naar 185 meter hoogte of ga abseilen! De Euromast biedt een spectaculair 360-gradenuitzicht over Rotterdam en de grootste haven van Europa.

Kindvriendelijk Rotterdam

Miniworld

Miniworld Rotterdam is een grote, overdekte miniatuurwereld. Een dag duurt 24 minuten, vervolgens wordt het donker en gaan de lampjes aan. Als de nacht valt, kijk dan naar beneden als duizenden kleine lichtjes fonkelen in het donker. Bij dageraad worden de 27.000 piepkleine inwoners wakker en komt de stad tot leven.

Kleine Kapitein (winkel)

De Kleine Kapitein (Botersloot 173, vlakbij de Markthal) is een gave boek-, spelletjes- en cadeautjeswinkel waar je ook koffie kunt drinken. Het is de grootste kinderboekhandel van de Benelux en naast boeken koop je er educatief speelgoed, spellen, knuffels, babyspullen en kindermeubels & accessoires.

Plaswijckpark

Een super tof uitje in Rotterdam met kinderen is het familiepark Plaswijckpark. Dit is te vergelijken met de combinatie van een grote speeltuin en dierenpark. En groot is het: je bent er zo een dag bezig. Er zijn diverse speeltuinen, als het verkeersplein en de havenspeeltuin. Daarnaast is er een dierenpark, er rijdt een trein en er is een binnenspeeltuin. Zeker een aanrader!

Blogger Jolanda bezocht dit uitje en schreef onder meer: “Het leuke van Plaswijckpark is de combinatie tussen wandelen, dieren kijken en spelen. Alles komt aan bod en dat maakt dit afwisselend. De ideale leeftijd voor een bezoek is vanaf 4 jaar, omdat kinderen vanaf deze leeftijd aan de meeste van de activiteiten mee kunnen doen.”

Kids Marina

Rotterdam, de stad van de enorme haven en het water. De kinderen kunnen in deze stad zelf varen! Er zijn bij Kids Marina bootjes die je zelf kan besturen. Er passen vier personen op een boot en je kan er vijftien minuten mee varen. De boten zijn in diverse thema’s: zo is er onder andere een politieboot.

De modelbootjes kunnen gemakkelijk bestuurd worden door de kinderen en deze bootjes worden aangedreven door elektromotoren. Een vaartocht duurt vijftien minuten van wegvaren tot aanleggen.

Rotterdam met kinderen | Natuur, groen en dieren

Blijdorp

Ga je graag naar de dierentuin? Sla Blijdorp dan niet over, deze staat in de top tien van dierentuinen op het gebied van populatiemanagement programma’s voor bedreigde diersoorten. Deze dierentuin is een van de mooiste dierentuinen van Europa. Hier ben je al snel een dagdeel of een hele dag zoet met de kids! Ga onder andere naar het Oceanium, hier ontdek je de bodem van de zee, vissen (van haring tot haai), papegaaiduikers, slangen en een grote groep koningspinguïns. Ook is er een vlinderparadijs Amazonica.

Kralingse bos

Toe aan wat natuur? Ga naar het Kralingse bos. Blogger Chantal loopt hier graag met haar zoontje op haar vrije dagen. Een rondje hertenkamp, via de speeltuin langs de plas en dan naar het klimbos. Vervolgens nog even langs de kinderboerderij en terug richting het pannenkoekenhuis. Dit is by far haar favoriete mamadag uitje. Het is ook nog eens helemaal gratis.

Kindvriendelijk Rotterdam

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Dit is een botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van centrum Rotterdam in de wijk Kralingen. Voor kinderen zijn er in de vakanties speurtochten.

Belevenisboerderij

Mary-Lou kwam met de tip voor de belevenisboerderij in Schieveen. Je kan hier de lammetjes melk geven, ze laten zien hoe schapen bij elkaar worden gedreven, geschoren worden, je kan er spinnen op het spinnewiel, spelen in het hooi en koffie drinken. Echt een hele leuke plek!

Zorgboerderij

In Rhoon is de Zorgboerderij de Buytenhof in Rhoon, net onder Rotterdam. Een groot terrein met onder andere een speelweide, heerlijk om even buiten te zijn tijdens een stedentrip Rotterdam met kinderen.

Ook in Rhoon vind je een Kabouterpad. Wij liepen dit met de kinderen en ze vonden het heel erg tof. Bij het restaurant, aan de start en het einde, is een speeltuin. Onderin het restaurant is een grote speelruimte waar ze het nog steeds over hebben.

Kinderdijk

In de omgeving van de stad kan je naar Kinderdijk, met de bekende en fotogenieke molens in de provincie Zuid-Holland. Dit is sinds 1997 erkend als werelderfgoed door UNESCO. Twee molens (Nederwaard en Blokweer) zijn het hele jaar door geopend, hier zie je hoe de molenaarsgezinnen er leefden. Ga ook mee op de rondvaartboot en vaar langs de molens, gemalen, dijken en boezems.

Vanaf Rotterdam reis je in ongeveer een half uur met Waterbuslijn 21 of 22 naar Kinderdijk. Hiermee vaar je ook naar Dordrecht en de Biesbosch.

Rotterdam met kinderen | Wat te doen met peuters?

 1. Blogger Ilse ontdekte museum Villa Zebra met haar peuter en kleuter. Zij kwam enthousiast terug en raadt het museum aan aan gezinnen met kinderen van 2 – 7 jaar.
 2. Binnenspeeltuin Bungelland Kinderparadijs met een aparte peuterzone
 3. Maritiem Museum met een gave speelhoek voor peuters en kleuters
 4. Miniworld Rotterdam is een grote, overdekte miniatuurwereld.
 5. Dierentuin Blijdorp – Tickets
 6. Familiepark Plaswijckpark is een grote speeltuin en dierenpark
 7. Het Kralingse Bos met speeltuin en Hertenkamp
 8. Adventure playground Pietje Bell
 9. Kinderboerderij De Blijde Wei  

Rotterdam met kinderen | Meer kinderactiviteiten

Ontdekhoek

In de Ontdekhoek, voor kinderen van 4 – 14 jaar, kan je proefjes doen. Er is zoveel te doen dat je kind waarschijnlijk nog eens wil komen!

Vlaggenparade

De Vlaggenparade, met 230 vlaggen naast elkaar, bij de Boompjes-boulevard wil je niet missen. In de avond is dit extra mooi verlicht.

“Remastered”

Remastered” is een multimediaspektakel die je kan zien, horen en voelen. Het is een unieke digitale, audiovisuele kunstervaring. Ervaar de oude Hollandse meesters opnieuw, maak je eigen digitale 3D-kunst door je afbeelding te tekenen en te scannen en duik zonder duikuitrusting.

Kindermuseum Rotterdam | 9x Tips

In Rotterdam heb je heel erg veel kindvriendelijke musea. Hieronder een aantal aanraders voor een bezoek aan Rotterdam met kinderen!

Maritiem Museum

Een van mijn bloggers is naar het Maritiem museum geweest. Zij hadden hier een hele leuke middag en raden dit museum aan! Hier ontdek je de grootste haven ter wereld. Er zijn interactieve tentoonstellingen, activiteiten voor alle leeftijden en je kan de schepen en kranen in de haven bekijken. Ook voor jonge kinderen is hier veel te doen.

Belasting en Douane Museum

In tegenstelling tot wat je verwacht van iets dat met belastingen te maken heeft, is dit museum echt interessant! Voor de kinderen is er onder andere een speurtocht en ze kunnen het museum natuurlijk gaan ontdekken.

Huis Sonneveld

Blogger Eva was met haar gezin naar huis Sonneveld gegaan toen ze in Rotterdam met kinderen was.  Dit is een van de best bewaard gebleven woonhuizen uit 1933 in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Er was een speciale audiotour voor kinderen, maar de klank ervan liet nogal te wensen over.  Superleuk was dat je in heel veel kasten en kamers een kijkje mocht nemen. Als er al eens een alarm afging, was dit geen enkel probleem voor de mensen die er werkten. 

In het kader van de tour voor kinderen kregen ons jongens een koffertje mee met een aantal attributen die tijdens de speurtocht in het huis van pas konden komen.  De verrekijker gebruikten ze op het dak om de buitenomgeving te bekijken. Het autootje werd gebruikt om de werking van de waskoker uit te proberen. En wat een rare wasmachine was dat! Een grote gootsteen met een manuele uitwringpers. 

Het autootje kwam trouwens helemaal van de 2e verdieping in de wasmand in de kelder terecht! Hoe praktisch is dat: dat zouden ons jongens thuis ook wel willen.

Natuurhistorisch museum

Esmeralda was met haar kinderen in het Natuurhistorisch museum. Een museum dat helemaal gaat over de natuur. Haar kinderen zijn hier gek op en brachten drie uur door in het museum. De laatste zaal is speciaal ingericht op kinderen.

Wereldmuseum met kindermuseum

In het Wereldmuseum zijn er 80.000 voorwerpen die 127 verschillende culturen vertegenwoordigen. Daarnaast is er het onlangs heropende kindermuseum. Daar is onder andere Superstraat, geopend op woensdagmiddag, zaterdag en zondag.

Kunsthallen

Ook leuk in Rotterdam is het museum Kunsthallen, waar regelmatig nieuwe tentoonstellingen te zien zijn. Blogger Anouk ontdekt dit museum begin 2018, de review volgt binnenkort.

Dutch Pinball Museum

Mark was onlangs bij het Dutch Pinball Museum. Een aanrader volgens hem en zijn kinderen als je in Rotterdam met kinderen bent. Voor een tientje kan je drie uur lang spelen op de flipperkasten.

Futureland

Ook was Mark bij Futureland, een interactief museum. Dit museum is erg leuk, maar wel geschikt voor oudere kinderen (10+).

Euromast met kinderen

Kindvriendelijke restaurants in Rotterdam

Anouk ging met haar zoontje per watertaxi naar hotel New York om te lunchen. Dit was een groot succes!

 1. Sla de Markthal niet over, hier zijn allemaal dingen proeven en ook is het een mooi gebouw!
 2. Vergeet de pannenkoekenboot niet. Je vaart rond en eet ondertussen pannenkoeken.
 3. Vlakbij De SS Rotterdam vind je de Fenix food factory. Dit lijkt op een foodcourt en is inclusief een bierbrouwerij. Hier kun je heerlijk zitten en happen.
 4. Blogger Eva at tijdens een dag in Rotterdam met kinderen in het Nieuwe Instituut (meer specifiek de horecazaak in het Nieuwe Instituut: Het nieuwe café) een snelle hap. De nagenoeg volledig vegetarische kaart deed ons kiezen voor een heerlijke soep en tosti’s (of voor de Belgen onder ons: croque monsieurs). De kinderen kozen de meer klassieke versie, mama ging echter voor een tosti met geroosterde bloemkool en papa voor de harirasoep. 
 5. Eva en Marilyn testten de Hudson Bar en Kitchen (Schiedamse Vest 28). Er zijn uiteraard de bekende Amerikaanse burgers, maar ook visgerechten en andere vleesgerechten. Hier eet je ook lactose- en glutenvrij!
 6. Bekijk ook deze drie leuke kindvriendelijke restaurants in Rotterdam.

Rotterdam met kinderen verkennen

Als je in Rotterdam met kinderen bent, dan wil je de stad zien en ervaren. Je kan dan natuurlijk gaan wandelen of fietsen, maar er zijn in Rotterdam meer manieren waarop je de stad kan ontdekken.

 1. Andere opties om de stad te ontdekken zijn per museumtram of snerttram van de RET.
 2. Daarnaast rijdt er een Hop on Hop off bus door de stad.

Ook zijn er tal van opties om Rotterdam vanaf het water te verkennen:

Anouk noemt de Splashtour (dat is een bus die ook kan varen) een groot succes. De Splashtour is heel gaaf, maar ook vrij kostbaar.

Wandelend

#1 Er is een stadswandeltour van de ANWB, deze is 6,5 kilometer, hier zie je alle info.

#2 Ook is er de stadstour Dynamisch Rotterdam, van 4,7 kilometer, hier staat de info.

#3 Verhaalvontuur is een familie speurtocht en een rondleiding in één, leuk met kids tot een jaar of 8. Met een echte speurkaart in de hand, loop je langs de Willemsbrug, ga je op vlaggenjacht en op de markt leer je Rotterdams praten en wat gebeurde er eigenlijk allemaal in het Witte Huis?

Fietstour Rotterdam met kinderen

Er is een fietstour op kindermaat, deze boek je bij Bajabikes. De ervaring leert dat een ontspannen fietstour ook voor jonge stedentrippers dé manier is om deze wereldstad te ontdekken. Lekker actief zijn zonder moe te worden

 • Fietsen met de hele familie
 • Ideaal voor kids v.a. 8 jaar
 • Kinderzitje gratis
 • Gratis kinder-doe-boek

Naar Rotterdam met kinderen

Parkeren

Op deze kaart van de gemeente staat waar je betaald moet parken, waar het gratis kan en wat de andere mogelijkheden zoals een P+R zijn.

City Card

In Rotterdam is er natuurlijk heel veel te doen. Ben je van plan om veel te gaan ontdekken, kies dan voor de aanschaf van de City Card met openbaar vervoerspas. Hiermee reis je gratis met het OV en je krijgt 50% korting op alle grote musea, tours, attracties en enkele bars en eetgelegenheden.

Familiehotels

#1 Een van de bloggers heeft met haar zoontje geslapen op de SS Rotterdam. Dit is een voormalig cruiseschip waar ze ook rondleidingen geven. Een aanrader volgens haar!

#2 Bij het ART Hotel Rotterdam heb je uitzicht op de rivier de Maas en op de stad. Je verblijft in een vierpersoonskamer.

#3 Het hostel Stayokay Rotterdam is gevestigd in een van de kubuswoningen! Voordeel van deze keten is dat je een eigen kamer met badkamer hebt, er is een bar en er is een speelruimte voor de kinderen.

Wat zijn jouw tips voor Rotterdam met kinderen?

Ook leuk in de omgeving:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.