Delft met kinderen | 5x Uitjes

Heel onverwachts, en dus een beetje op de bonnefooi ga met mijn dochter een dagje naar Delft. Delft is natuurlijk de stad van Delfts blauw en Vermeer, maar er is daarnaast nog veel meer leuks te ontdekken. Ons doel voor vandaag, een bezoek aan het Science Centre en een bezoek aan het Vermeer Centrum. En verder laten we ons vooral verrassen door wat Delft te bieden heeft. Ik deel wat wij deden tijdens een dagje Delft met kinderen.

Delft is mede door het compacte centrum een ideale citytrip bestemming om met kinderen te bezoeken. Een volgende keer zouden wij denk ik nog een dagje Delft met kids aan ons bezoek vastplakken. Helemaal omdat er in Delft onlangs een Student Hotel geopend is. Een leuk hotel om een keer te overnachten met kinderen.

Dagje Delft met kinderen

We beginnen ons dagje Delft met een korte wandeling door de stad, een beetje tussen een paar flinke hoosbuien door. Wat ons direct opvalt is dat er op een aantal plekken hele mooie street-art terug te vinden is. Een mooi contrast met alle historisch geveltjes en gebouwen die je vindt in het oude centrum.

Het (oude) centrum van Delft is lekker compact en overzichtelijk. Een groot voordeel wanneer je een korte citytrip met kinderen maakt.

dagje Delft met kids

De verschillende kunstwerken die wij zijn tegengekomen tijdens onze wandeling verwijzen wel allemaal naar iets typisch Delfts. De favoriete van mijn dochter; op 1 de Bonte Ossteeg met een flinke muurschildering in Delfts Blauw. En nummer 2 is de Kloksteeg, waar je een enorme muurschildering vindt met Delftse figuren. Hierop staan onder andere het Melkmeisje en Hugo de Groot.

Verspreid over de stad vind je nog veel meer mooie street-art. Vanwege het typisch Nederlandse weer (ieder half uur een flinke hoosbui), moesten we onze wandeling een klein beetje in korten.

Science Centre Delft

Science Centre Delft

Aan het begin van de middag in Delft met kinderen gaan we richting het Science Centre Delft. Dit ligt net buiten het centrum ligt op het terrein van de Technische Universiteit Delft (TU). Het Science Centre geeft een kijkje in de keuken van de TU. Het is een wetenschaps- & techniekmuseum. Je vindt hier een selectie van onderzoeksopstellingen, proefjes en uitvindingen van studenten en onderzoekers van de Universiteit.

Het leukste van in dit museum tijdens een dagje Delft met kids? Je mag (bijna) overal aankomen en heel veel zelf proberen en testen. Zo kun je even zelf piloot zijn in een simulator en al gauw blijkt dat het niet eenvoudig is om een vliegtuig te laten opstijgen. Maar ook een spel met gekleurde ballen die uit de lucht vallen en waarmee je absoluut je reactievermogen op de proefstelt, is een mooie uitdaging.

Mijn dochter is 5 en we merken wel dat een deel van de proeven en experimenten voor haar nog te ingewikkeld zijn. Maar er blijven nog genoeg leuke testjes over.

De grootste hit is een experiment dat je in het BouwLab kunt doen: probeer een gebouw te bouwen dat bestand is tegen een aardbeving. Er ligt voldoende bouwmateriaal om een mooie toren te bouwen. En de aanwezige kids beginnen in teams aan hun uitdaging. De torens worden gebouwd op een zogenaamde schudvloer. Want na een kwartier bouwen moet iedereen de ‘constructiekooi’ verlaten en mag de vloer zijn werk doen: het simuleren van een echte aardbeving. En dan wordt het spannend, welk gebouw blijft staan?

dagje Delft met kids

Tijdens je bezoek aan dit uitje in Delft met kinderen kun je ook binnenlopen in een aantal speciale Lab-ruimtes, zoals het BioLab. Hier staat de demonstratieopstelling ‘De Biovergister’. Een student van de TU legt ons uit hoe deze opstelling werkt en hoe ze afvalwater kunnen reinigen en tegelijkertijd biogas kunnen produceren. En met uitleg in Jip en Janneke taal, is dit ook voor jongere kinderen heel goed te begrijpen.

Vanwege de huidige Corona maatregelen kun je binnen jouw tijdslot het museum maximaal 1,5 uur bezoeken. Maar je kunt daarna je bezoek nog wel uitbreiden met een workshop en dat is ook echt de moeite waard. Wij sluiten aan bij de workshop ‘Kriebelbeestjes’. Waarbij je met wat hulp en uitleg van een student een houten fopdoosje bouwt met daarin een Kriebelbeestje. Een leuk souvenir en vooral leuk om Papa bij thuiskomst even te laten schrikken. Zeker een aanrader om hierheen te gaan tijdens een dagje Delft met kids!

Science Centre Delft

Het Vermeer Centrum

Delft is natuurlijk de stad van Vermeer en zijn beroemde Melkmeisje. Dus eigenlijk is een bezoekje aanDelft met kinderen niet compleet zonder tenminste 1 van de kunstwerken van Vermeer gezien te hebben. Dus wij gaan na ons bezoek aan het Science Centre Delft door naar het Vermeer Centrum. Dit centrum ligt midden in het oude centrum.

Het museum heeft meerdere etages en gewapend met ieder onze eigen audiotour gaan we op pad. Je begint je bezoek in het souterrain, waar je onder andere een overzicht vindt van alle werken van Vermeer op ware grootte. En dan valt maar weer eens op dat 1 van de beroemdste werken ‘Het Melkmeisje’ eigenlijk maar een klein schilderijtje is. Helaas heeft het Vermeer Centrum nog niet een echte kids (audio)tour, zodat het even zoeken is, wat mijn dochter interessant vindt. Maar doordat je met de Toer eigenlijk je eigen route door het museum kunt bepalen, regelt zich dit vanzelf.

Ze is onder de indruk van de verschillende historische taferelen op de schilderijen en beluistert verschillende verhalen uit de audiotour aandachtig. Voor haar is de 1e etage eigenlijk het meest interessant. Een van de herkenbare elementen uit de schilderijen van Vermeer, is de manier waarop hij licht laat zien in zijn werken. En dit wordt op de 1e etage op een interactieve manier zichtbaar gemaakt. En daarnaast krijg je de kans om je eigen Vermeer tafereeltje te creëren en daar een mooie foto van te maken. Altijd een leuke uitdaging! Stap tijdens een dagje Delft met kids zeker even binnen bij het Vermeer centrum.

Vermeer museum

Meer tips voor een dagje Delft met kinderen

Rond etenstijd lopen we, per toeval, misschien wel de leukste pizzeria van Delft binnen: ‘De Pizzabakkers’. Deze vind je op de markt. Niet alleen zijn de pizza’s heel erg lekker, kinderen krijgen tijdens het wachten op hun pizza een bolletje Pizzadeeg, waar lekker meegespeeld kan worden. Dat is toch veel leuker dan de kleurplaat die je op veel plaatsen krijgt.

Wij vermaken ons prima in Delft en eigenlijk is een dagje te kort. Want er is nog genoeg leuks te ontdekken.

  • Zoals een klim in de toren van de Oude Kerk. Waarbij je als je bovenaan staat een heel mooi uitzicht over de stad hebt.
  • Ook een bezoek aan Royal Delft, om in de geschiedenis van het Delfts Blauw te duiken. En verder zouden wij ook nog wel een tijdje door de leuke straatjes van Delft kunnen struinen.
  • En je kan ook nog naar het museum Prinsenhof.
  • Bleekemolens Race Planet Delft is leuk met kinderen vanaf 8 jaar, hier kan je indoor karten.
  • Monkey Town Delft is een indoor speeltuin voor kinderen tot een jaar of 12. Voor peuters is er een aparte speelhoek.

Overnachten in Delft in kinderen

Hotel Bridges House Delft – hotel met familiekamers in het centrum van de stad. Het huist in het voormalige grachtenpand van de Nederlandse schilder Jan Steen.

Hotel Johannes Vermeer Delft – karakteristiek hotel, gevestigd in een oude sigarenfabriek in het centrum van Delft. Er zijn familiekamers.

Verder lezen?

stedentrip Nederland

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën