Leiden met kinderen | Kinderactiviteiten & tips

0

Een dag naar Leiden met het gezin, is dat leuk? Deze studentenstad en de stad van ontdekkingen, hoe geschikt is dat voor een gezinsuitstap? Wij namen de proef op de som en gingen naar Leiden met kinderen. Dit zijn onze indrukken van deze Zuid-Hollandse stad.

Op een mooie zaterdag in het najaar reden we naar Leiden met de kinderen, om deze stad in Zuid-Holland te gaan ontdekken. We hadden er heel veel zin in: Johan en ik waren al diverse keren in deze stad geweest, alleen nog nooit met de kinderen.

Leiden bezoeken met het gezin

Leiden ligt in Zuid-Holland, op slechts 12 kilometer afstand van de Noordzeekust. Een dagje Leiden kan je daarom perfect combineren met relaxen in een strandtent!

In 1593 werd in Leiden de eerste tulp in Nederland gepland, in de Hortus Botanicus. Rembrandt van Rijn werd geboren in Leiden, zijn geboortehuis staat er helaas niet meer.

stedentrip Leiden met kinderen

Wij vonden Leiden een hele leuke stad om met de kinderen te bezoeken. Het stadscentrum is overzichtelijk, waardoor je in een dag veel kunt zien. Er zijn veel mooie gebouwen, de stad is gevuld met kindvriendelijke musea en andere leuke activiteiten voor gezinnen en deze stad is heel aangenaam. Het is geen mega stad, maar een fijne, gezellige stad waar je graag verder wilt gaan met ontdekken.

Pieterskerk Leiden

Leiden met kinderen | Bezienswaardigheden

Als je naar Leiden gaat dan is het leuk om het historische centrum met de grachtengordel te ontdekken. Er staan meer dan 3000 monumenten in Leiden, er is 28 kilometer aan grachten en er zijn 88 bruggen.

Burcht

In het centrum van Leiden staat een Burcht, op een kunstmatige heuvel. Dit is een ringwalburcht, deels al gebouwd in de negende eeuw n. Chr. Sindsdien is de burcht geregeld uitgebreid, opnieuw gebouwd en gerenoveerd.

Inmiddels is de burcht een leuke, gratis bezienswaardigheid in het centrum van de stad. De kinderen vonden het leuk om naar boven te klimmen. Boven geniet je van een uitzicht over de stad. Je ziet de stad aan alle kanten, want je kan een rondje lopen.

Hortus Leiden met kinderen

Hortus Botanicus

Toen wij naar Leiden met kinderen gingen stond de Hortus Botanicus hoog op mijn lijst om te bezoeken. Tijdens onze wandeltocht op zoek naar de jonge Rembrandt, zie de tip hieronder, kwamen we langs de Hortus. Ik twijfelde geen moment en nam mijn gezin mee naar binnen.

In de Hortus kregen we een speurtocht mee voor de kinderen. Deze speurtocht is voor de kas. De kinderen gingen enthousiast op zoek naar de oplossingen, terwijl we trap op en trap af gingen.

Hortus Leiden
Hortus Leiden

Toen de speurtocht klaar was (je krijgt een klein cadeau mee) gingen we naar buiten. Tot onze verbazing is de Hortus in Leiden best groot. We kwamen een Chinese en een Japanse tuin tegen, we liepen door een andere kas en we wandelden langs een grote verzameling informatieborden voor kinderen. De jongste heeft de tijd genomen om alle borden voor te lezen.

De Hortus is prachtig en absoluut een aanrader als je een liefhebber bent van de natuur of van planten. Ook met de kinderen is dit een fijne plek om te zijn. Wij willen nog eens gaan, dan in de lente of de zomer. Dan staat de Hortus in Leiden er vast heel anders bij dan in de herfst.

Hortus Leiden met kinderen

Wandeltocht Young Rembrandt

Paardenpies, pastinaak en penselen: we gingen met dit speurboekje over het leven van de jonge Rembrandt door Leiden. We hadden geen idee dat Rembrandt van Rijn in Leiden geboren is en daarom was het heel leuk om het een en ander te weten te komen over zijn leven.

Deze kinderstadswandeling is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Onze kinderen zijn 5 en 7 jaar en vonden deze wandeling echter ook al erg leuk. We hebben de route gevolgd en in het café hebben we daarna het een en ander voorgelezen uit het boek. De informatie is zo opgeschreven dat de kinderen het echt leuk vonden om te horen.

Prijs: De kinderstadswandeling is verkrijgbaar voor € 2,95

Rembrandt kinderwandeling
Rembrandt kinderwandeling

Young Rembrandt Studio

Waar wij helaas geen tijd voor hadden was de Young Rembrandt Studio. Deze attractie/bezienswaardigheid in Leiden is geopend sinds 2018.

Het is gevestigd in een karakteristiek pand aan de Langebrug, waar Rembrandt schilderles heeft gehad van zijn meester, Jacob van Swanenburgh.

Wat leuk is, is dat hier een 7 minuten durende film te zien is die ook heel tof is voor kinderen. Je ziet het een en ander over het leven van Rembrandt, maar vooral zie je hoe hij leerde schilderen.

De Young Rembrandt Studio is dagelijks geopend en deze attractie is gratis toegankelijk.

Sterrewacht Leiden

De Sterrewacht in Leiden is de volgende bezienswaardigheid in de lijst. De Leidse Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld.

In het bezoekerscentrum is de tentoonstelling ‘Van aarde tot oerknal’ te zien. Het bezoekerscentrum, geopend in het weekend, ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de ingang van de Hortus. Instaprondleidingen zijn om 11.30, 13.30 en 15.30 uur. Bekijk de informatie.

Enkele jaren terug was ik met de opa van Johan bij de Sterrewacht, tijdens een kijkavond. Soms zijn er ook avonden voor kinderen. Bekijk de informatie via deze website.

Hofje, Leiden
Hofje, Leiden

Hofjes in Leiden

In de binnenstad van Leiden zijn er 35 hofjes. Deze hofjes zijn dichtbij elkaar staande huisjes, met een binnenplaats. De hofjes waren bedoeld voor arme, oudere mensen.

Tijdens onze dag in Leiden met kinderen kwamen we enkele hofjes tegen. Wil je ze allemaal zien? De hofjeswandeling is verkrijgbaar bij VVV Leiden, dit is een activiteit die Johan en ik zeker zouden doen op een mooie dag.

Molen de Put

Aan de rand van de binnenstad van Leiden staat Molen de Put. De molen is meestal op zaterdagen geopend. Als er voldoende wind staat dan draait de molen en dan kan je meel kopen!

Pieterskerk

Wij bezochten de Pieterskerk voor een kop koffie in café Pieters. Maar de Pieterskerk is meer, zo valt te lezen op de website: Bijna 900 jaar is de Pieterskerk hét ijkpunt van Leiden. De twee sleutels van Petrus zijn het symbool van Leiden en ontsluiten symbolisch de hemelpoort en die van de wereld.

Heb je oudere kinderen? Dan kan je wellicht de escape game spelen in de Pieterskerk!

Anatomie Museum Leiden
Anatomie Museum Leiden

Leiden met kinderen | Musea

Na de bezienswaardigheden in Leiden gaan we verder met de kindvriendelijke musea in de stad. Er zijn in Leiden 13 musea, die kan je natuurlijk niet allemaal op 1 dag ontdekken.

Daarom deel ik over de musea waar wij waren tijdens onze dag in Leiden met kinderen, en over de musea waar de bloggers van Reistipsmetkids eerder waren.

Naturalis met kinderen
Naturalis

Naturalis

We eindigden onze dag in Naturalis. Dit was voor onze jongste het hoogtepunt van de dag: hij wilde al twee jaar naar dit museum. Als grote dierenfan, en als grote Freek Vonk fan, kon hij niet wachten om dit museum te bezoeken.

Naturalis is absoluut een leuk museum om te bezoeken met kinderen van alle leeftijden. Er zijn 9 verdiepingen, met heel wat tentoonstellingen. Zo zie je heel veel dieren, ontdek je het leven tijdens de ijstijd, er zijn grote dino’s te bewonderen en er is een film over de evolutietheorie.

En dat is slechts een begin. Wij waren ruim twee uur in Naturalis. Op hoog tempo gingen we er doorheen, want de kinderen wilden alles zien. Als we nog twee uur hadden gehad, waren we waarschijnlijk weer opnieuw er doorheen gelopen, om de dingen beter en rustiger te zien.

Lees ook onze uitgebreide blog over een bezoek aan Naturalis met kinderen.

Rijksmuseum van Oudheden
Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden

Na het bezoek aan de Hortus liepen we door naar het Rijksmuseum van Oudheden.

In het Rijksmuseum van Oudheden ontmoet je de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen en je maakt kennis met de oudste bewoners van het Nabije Oosten en Nederland.

Bij de kassa kan je een speurtocht kopen voor de kinderen, om het bezoek voor de kinderen een extra dimensie te geven.

Onze kinderen vonden het heel leuk om de tempel te zien. Deze staat bij de ingang, daarnaast kan je koffie drinken. Ook vonden ze het heel bijzonder om de mummies te zien: hier hadden ze op school over gehoord en ook in de Donald Duck komen mummies geregeld voor.

In de vakanties zijn er geregeld speciale kinderactiviteiten in het museum.

Rijksmuseum van Oudheden
Rijksmuseum van Oudheden

Volkenkunde

Johan bezocht het Museum Volkenkunde ongeveer twee jaar geleden met onze dochter. En om een mysterieuze reden is daar nooit een blog over verschenen op Reistipsmetkids. Mysterieus, want Johan vond dit museum erg leuk om te bezoeken.

Voor de reizigers is een museum over Volkenkunde natuurlijk heel erg leuk. In dit museum bewonder je meer dan 240.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele vanuit de hele wereld.

In het museum zijn geregeld speciale activiteiten voor kinderen, bekijk het programma. Daarnaast kunnen de kinderen een speurtocht volgen, op ontdekkingstocht of een in een fantasie voertuig de wereld over rijden. In het WereldLab is er een Superkrachtengame.

Museum Volkenkunde

Rijksmuseum Boerhaave

Bij het Rijksmuseum Boerhaave zijn we nog niet geweest, wel staat dit museum in Leiden hoog op onze lijst om te bezoeken met onze kinderen. We wachten echter tot ze iets ouder zijn (ze zijn nu 5 en 7 jaar).

Dit museum past perfect in Leiden, de Stad van de Ontdekkingen. Want in dit museum ontdek je wat de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis zijn. Je leert welke betekenis die ontdekken hebben op ons huidige leven.

In dit museum kan je ook op pad met de dokterstas, dit kost € 3,50 en de kinderen komen spelenderwijs te weten wat er in een dokterstas zit en waarvoor je de instrumenten gebruikt.

Bekijk alle activiteiten in Rijksmuseum Boerhaave.

Corpus – foto uit de blog over Corpus

Corpus – Reis door de Mens

Blogger Marleen bezocht het museum Corpus eens met haar dochter, ze schreef deze review daarover. En mijn dochter bracht een bezoek aan dit museum met opa en oma. Toen we terugreden na onze dag in Leiden met kinderen reageerde mijn dochter enthousiast toen ze het gebouw van Corpus zag.

In het museum Corpus ga je op een ‘spectaculaire’ reis door de mens. Tijdens het bezoek aan het museum ben je in een enorme versie van het menselijk lichaam. Je krijgt inzichten in hoe ons lichaam werkt, wat de functies zijn van onze organen.

Mijn dochter, en ook de dochter van Marleen, vond dit een fantastisch museum. Je bent er zo een uur of 4 zoet. Aantekening is wel dat het museum hier en daar wat te ingewikkeld is opgeschreven voor de kinderen. Ook opa (huisarts) had de indruk dat de informatie wat eenvoudiger weergegeven kan worden. Maar; dit mag de pret niet drukken want het museum is echt een bezoek waard.

Anatomisch Museum

Vlakbij Naturalis, in het LUMC, vind je het Anatomisch Museum. Dit museum is gratis toegankelijk en je ziet er ruim 800 anatomische preparaten en modellen.

De omschrijving van dit museum doet ons denken aan het Museum voor Dierkunde in Leuven, wat we van de zomer bezochten. Wij hadden helaas geen tijd om naar het Anatomisch Museum te gaan, maar we zouden er wel graag eens een bezoek aan brengen. De praktische informatie staat op deze website.

Museum De Lakenhal

Laatste kindvriendelijke museum in Leiden dat we delen in deze blog. De Lakenhal is een kunstmuseum, mijn kinderen gaan daar graag heen.

Speciaal voor gezinnen is er in Museum De Lakenhal een familiespoor ontwikkeld. In de collectie zijn dertien lades ontworpen, die zijn ingericht met interactieve opdrachten, geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6.

speeltuin Leiden

Kinderactiviteiten in Leiden

Van de bezienswaardigheden en de kindvriendelijke musea in Leiden, gaan we verder met de kinderactiviteiten in Leiden. Zoals parken en speeltuinen.

Singel park

Om de binnenstad van Leiden loopt de Singel. Langs de Singel werkt Leiden aan een lang, mooi en spannend stadspark: het Singelpark. De stad werkt aan het verbinden van de singelrand, zodat een wandelrondje Singelpark ontstaat.

In het park zijn diverse activiteiten voor kinderen en er worden speeltoestellen neergezet. Hier vind je de informatie daarover.

Rembrandt Leiden

Speeltuinen in Leiden met kinderen ontdekken

In Leiden kom je op diverse plekken speeltuinen tegen. Een bijzondere plek is de Tuin van de Smid. Dit is een theehuis met kinderboerderij en natuurspeeltuin. Je vindt deze plek in het Polderpark Cronesteyn.

Andere toffe speeltuinen in Leiden zijn:

 • Speeltuin Westerkwartier (Ten Katestraat 10-A)
 • Speeltuin Zuidwest (Berlagestraat 2)
 • Zonnestraaltje (Aaltje Noordewierlaan 56)
 • Ons eiland (Kortenaerstraat 61)
 • Speelschans (Van Vollenhovenkade 22)

Kinderboerderij Merenwijk

Ben je in Leiden met kinderen, dan is een bezoek aan de Kinderboerderij Merenwijk een aanrader. Op de kinderboerderij kom je allerlei dieren tegen, als pony’s en konijnen. Je mag de dieren aaien en je kan ze voeren.

Stoomtrein Katwijk – Leiden

De Stoomtrein Katwijk Leiden is een museum met een smalspoorlijn. Het lijkt hier alsof de tijd heeft stilgestaan. Voor kinderen is dit museum erg leuk. Ze mogen aan heel veel dingen zitten en ze kunnen veel doen. Zo mogen ze op de plek van de machinist zitten, modeltreinen in beweging zetten, spelen met de speelgoedtreinen en de speurtocht doen.

Daarnaast zijn er dagen waarop je een rit kan maken met de stoomtrein of de dieseltrein, bekijk de dienstregeling hier.

Leiden met kinderen

Uitjes rondom Leiden met kinderen

Ook rondom Leiden met kinderen zijn er veel leuke activiteiten. We delen daarom ook voor de omgeving wat tips voor uitjes.

Panbos

Een van onze bloggers verkende het Panbos met het gezin. Dit is een wandel- en speelbos voor alle leeftijden, in Katwijk. Je betaalt entree. Bij de ingang is een pannenkoekenhuis.

In het park zijn twee wandelroutes uitgezet en er zijn diverse speeltuinen. De langere route is 3 kilometer, de korte route is 1,5 kilometer. Deze wandelingen kan je uitbreiden richting de duinen.

Bowlen

Iets verderop, in Warmond, vind je Lucky’s Bowling. Deze bowlingbaan is anders dan andere banen, want het is een designbowlingbaan. Wat deze locatie vooral uniek maakt zijn de achtergronden bij de 20 bowlingbanen. Je bowlt en het lijkt bijvoorbeeld alsof je in San Francisco bent. Een heel bijzondere ervaring.

Koningsbos De Horsten

In de buurt van Voorschoten ligt Koningsbos De Horsten. In dit gebied zijn diverse wandelroutes, er is een theehuis en je kan de Seringenberg beklimmen.

Leiden met kinderen

Natuurspeeltuin Voorschoten

In Voorschoten is een Natuurspeeltuin, dit is een duurzaam en natuurlijk speelterrein. Deze speeltuin bestaat uit 5 delen, 4 daarvan zijn geschikt voor mindervaliden. Op het terrein is een aangepast toilet.

Space Expo Noordwijk

In Noordwijk vind Space Expo, een interactief museum dat over de ruimte. Dit museum is absoluut een aanrader voor ruimteliefhebbers. Wij waren er met jonge kinderen en we hadden de indruk dat het geschikter was voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Lees ook onze andere tips voor Noordwijk met kinderen.

Strandtenten Noordwijk en Katwijk

Ben je in Noordwijk of Katwijk, ga dan zeker naar het strand en bezoek daarna een fijne strandtent. Welke? Bekijk onze tips voor strandtenten in Noordwijk en Katwijk.

Vlinders aan de Vliet

Vlinders aan de Vliet, in Leidschendam, is een tropische vlindertuin. De tuin is geopend van eind februari tot en met oktober.

Voor de kinderen is er een vlinder-quiz, een speurtocht en kleurplaten. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel vlinders om te bewonderen!

Binnenspeeltuinen

Op een regenachtige dag is het nogal eens een leuke activiteit voor de kinderen om naar een binnenspeeltuin te gaan. Enkele aanraders bij Leiden:

 • Bubbeljungle is een overdekt kinderspeelparadijs in Leiderdorp.
 • KidsZoo in Noordwijkerhout, met een escaperoom voor kinderen (onder begeleiding van een volwassene).
 • Monkey Town in Warmond.

Stedentrip Leiden met kinderen | Praktische tips

Leiden met kinderen ontdekken

Als je naar Leiden gaat dan vraag je je waarschijnlijk af: wat is nou de beste manier om deze stad te ontdekken met de kinderen?

Wij wandelen graag en veel. Vijftien kilometer wandelen op een dag tijdens een stedentrip is voor onze kinderen geen uitzondering. In Leiden hebben we daarom ook alles te voet verkend. Waar je voor moet opletten is denk ik toch wel de fietsers, die schieten overal vandaan. Het zijn er lang niet zoveel als in Amsterdam. maar evengoed is het opletten.

Zijn je kinderen jonger, of wandel je niet zo graag, dan kan je natuurlijk ook een fiets huren. Op zomerse dagen kan je dan wellicht ook doorfietsen naar een van de strandtenten. Ik zie dat je op verschillende plekken in Leiden een fiets met kinderzitje kan huren.

Een andere optie om de stad te bekijken is vanuit een rondvaartboot. Op die manier zie je het centrum en je geeft de kinderbenen even wat rust.

Kindvriendelijke restaurants Leiden

 • Pakhuis. Wij hebben hier gegeten. In dit leuk ingerichte restaurant (wellicht was dit het Geldpakhuis van oom Dagobert, zei mijn dochter) eet je lekker voor een betaalbaar bedrag. Denk aan burgers, salades, tosti’s en dergelijke. Om de hoek bij de Hortus.
 • Lebkov. Onze dag in Leiden met kinderen begonnen we met koffie van Lebkov. Naast het station, met kinderstoelen.
 • Café Pieter vind je in de Pieterskerk.
 • Soetenso: hier kwamen we diverse keren langs. Met heel veel zoetigheden, koffie en huisgemaakt ijs. Een aanrader vonden wij.
 • IJscafé Danice: voor koffie, wafels, zoetigheden en natuurlijk ijs zit je hier goed.
 • Kleine Planeet: in het centrum van de stad vind je deze concept store. Het is een winkel en een café. De kinderen kunnen spelen terwijl jij bijkomt met een kop koffie.
Pakhuis Leiden
Pakhuis Leiden

Kindvriendelijke accommodatie in Leiden

Als je naar Leiden met kinderen gaat kan je er een dagje heengaan, net als wij. Maar een stedentrip is ook zeker mogelijk. Dit zijn enkele aanraders om te overnachten in of in de buurt van de stad:

 • Holiday INN Leiden: hier zijn wij eens geweest en het is echt een aanrader voor gezinnen. Absoluut kindvriendelijk, je kan er fietsen, kinderfietsen en kinderzitjes huren, er is een zwembad en een Jungle club.
 • Wil je overnachten in een hostel, dan is StayOkay Noordwijk een aanrader. Met ruime familiekamers en er is een speelkamer voor de kinderen.
 • Extra bijzonder overnachten kan bij Logeren aan Zee in Katwijk. Je overnacht namelijk in een strandbungalow! Deze zijn modern ingericht, met slaapplaats voor 2 volwassenen en 3 kinderen. 
 • Of bekijk alle mogelijkheden van appartementen, hotels en vakantiehuizen in Leiden.

Kidsproof winkeltjes

Wil je winkelen in Leiden voor de kinderen, dan zijn er een aantal hele leuke plekken waar je heen kan gaan.

 • Fladder en beer, voor handgemaakte kinderkleding.
 • Tokkelientje, ook voor kinderkleding.
 • Mama Nova, een babywinkel.
 • Jeugdboekhandel Silvester.
 • PLUUM, met allerlei leuke spulletjes.

Dit was het, mijn tips voor een bezoek aan Leiden met kinderen. Heb jij leuke tips voor in of om de stad? Deel ze met ons!

Als je wilt parkeren in Leiden: wij kozen ervoor om bij Naturalis te staan. Een dagkaart kost hier € 7,50. Wij stonden er al om 10.00, dus er was voldoende plek. Het kan zijn dat het later op de dag vol is.

Meer lezen?

Hortus Leiden
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.