Noordwijk met kinderen | 11x leuke kinderactiviteiten

Afgelopen zomer was ik een middag in Noordwijk met de kinderen. We kwam erachter dat Noordwijk met kinderen bezoeken ontzettend leuk is. Daarom lees je hier al onze tips voor een dagje Noordwijk met gezin. Of weekendje weg of vakantie natuurlijk, want ook in de omgeving zijn veel leuke activiteiten te doen!

In deze blog deel ik daarom tips voor activiteiten, strandtenten, speeltuinen en musea voor als je in Noordwijk bent met de kids. Daarnaast geef ik ook tips voor kindvriendelijke accommodaties in Noordwijk en omgeving. Want deze kustplaats is zeker geschikt voor een vakantie met kinderen.

Noordwijk met kinderen

Kindvriendelijke strandtenten Noordwijk

In Noordwijk, en ook het dichtbij zijnde Katwijk, zijn er allerlei leuke strandtenten. In de afgelopen jaren hebben we er verschillende getest. Helaas sluiten sommige strandtenten of ze worden overgenomen. Heb jij een leuke tip voor een strandtent, laat het ons weten!

De eerste kindvriendelijke strandtent die ik noem is Buitengewoon. Hier zijn wij een middag geweest en de sfeer was zo relaxed! Het is een leuke strandtent, veel ruimte en kidsproof. Perfect voor jouw dag op het strand met de kids. (Deze lijkt inmiddels helaas gesloten)

Space Expo Noordwijk

Space expo Noordwijk

In Noordwijk wilden mijn kinderen zo graag een keer heen, de Space Expo. Deze expo gaat uiteraard over alles dat met de ruimte te maken heeft. Het is interactief, er valt veel te ontdekken en het is leuk voor jong en oud. Wij waren in april 2017 bij de Space expo en in 2022 nog een keer. De kinderen vonden vooral de raketten heel erg mooi en daarnaast zijn er enkele leuke proefjes te doen. Voor volwassenen zijn er veel dingen om te lezen. Daarnaast worden er lezingen en rondleidingen gehouden.

Review Space expo Noordwijk

Ook Blogger Alyt was hier met haar meiden, zij gaf de volgende recentie: In de Space Expo Noordwijk staat een permanente ruimtevoorstelling, vanwege de coronamaatregelen is een bezoek aan Space Expo aangepast. Allereerst moet je een tijdslot reserveren. Eenmaal binnen loop je een vaste route die een uur duurt.

Het nadeel van deze “missie” is, is dat je geen tijd hebt om alle info te lezen en een aantal (interactieve) activiteiten zijn niet in de route zijn opgenomen. Tegelijkertijd is het bewonderingswaardig hoe goed deze route in elkaar zit en zowel voor ouders als kinderen interessant en te begrijpen is. Hopelijk kunnen we de coronamaatregelen snel achter ons laten en kan een bezoek weer op de ‘normale’ manier.

Space Expo Noordwijk
André Kuipers

Astronaut André Kuipers en schrijver Sander Koenen nemen je mee op een bijzondere en interessante ruimtereis tijdens een bezoek in Noordwijk met kinderen. Deze missie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Bij binnenkomst ga je in twee groepjes op missie door het museum. Er is een groepje rood en een groepje blauw. Op de grond in het museum staat een blauwe en rode cirkel voor elk beeldscherm waar een filmpje op wordt vertoond. Er is dus genoeg ‘ruimte’. Zo loop je van filmpje naar filmpje, van missie naar de volgende missie. Elk filmpje telt ook eerst af en zo weet je precies hoeveel tijd je nog hebt om eventueel om je heen te kijken / informatie te lezen. Andre Kuipers speelt een hoofdrol in alle filmpjes.

Zoals een echte ruimtereis begint begin jezelf ook in de ruimte waar het allemaal begint, de ‘cleanroom’. In de cleanroom worden ruimtevaarttuigen en satellieten in elkaar gezet en getest. We zagen een lanceertest, aan het plafond hingen diverse satellieten en verderop in het museum konden we een levensgrote maquette zien van de eerste maanlanding. Dat was heel indrukwekkend.

Hoe verder je in de missie bent, hoe dichterbij je uiteindelijk bij de originele Sojoez capsule komt waarin Andre Kuipers mee naar ruimtestation ISS is gevlogen en is teruggekeerd op aarde. Dit vonden we zo gaaf om te zien!

museum Noordwijk

Raket bouwen bij Space Expo Noordwijk

De meiden konden zelf ook aan de slag in deze Expo in Noordwijk met kinderen. In de envelop (toolkit) die we kregen bij binnenkomst bevatte onder andere een rietje en stroken papier. Ze mochten van dit materiaal zelf een raket bouwen. Na het instructiefilmpje gingen ze aan de slag. Daarna hadden ze de gelegenheid om de raket te lanceren in een pilaar, waar ze verschillende bestemmingen in hadden gemaakt (maan, mars en heelal).

Even later hadden we de envelop weer nodig. Met twee blaadjes werd uitgelegd hoe zwaartekracht/luchtdruk werkt. De meiden moesten een prop papier en een vel papier tegelijkertijd laten vallen. Elk vel is even zwaar, maar valt niet even snel naar beneden. Ook konden we een kijkje nemen in het nagebouwde ISS ruimtestation. We zagen iemand staand slapen, het toilet en allerlei knopjes en computers.

Na afloop van de missie moesten de meiden een puzzel oplossen, deze zat ook in de toolkit. Met het codewoord konden ze bij de balie een astronautendiploma én een unieke Space Academy astronautenpatch ophalen.

Vanwege de coronamaatregelen kon ons bezoek bij Space Expo Noordwijk niet heel uitgebreid zijn. In een uur tijd gingen we door de belangrijkste onderdelen van het museum heen. Wat we zagen was wel heel interessant en we zijn blij dat we er geweest zijn. Een bezoek met kinderen die geïnteresseerd zijn in ruimtevaart is zeker aan te raden.

Space Expo
Space Expo

Adventure Park De Rollygolf

Adventure Park De Rollygolf is een parcours voor kinder-auto’s, trampolines en minigolf. Perfect om een dag door te brengen met kinderen is Adventure Park De Rollygolf. Toegang tot het park is gratis, je betaalt voor de activiteiten die je wilt doen.

Binnenspeeltuin

Op mooie dagen ben ik het liefst op het strand en dat gaat in Noordwijk met kinderen heel makkelijk. Als het te warm is of als het regent, dan is een binnenspeeltuin een goed idee. KidsZoo is een grote speeltuin voor kids van 1 t/m 12 jaar. Voor de kids is er heel veel ruimte (2000 m2) om te spelen, ouders relaxen in de loungehoek. Ok, als je kind oud genoeg is om te spelen zonder dat je ernaast moet zitten.

 • Naast een binnenspeeltuin is er in Noordwijk met kinderen nog een leuke andere indoor activiteit te doen. Je kan uitgebreid, eindeloos, trampolinespringen bij JUMPIN’ Noordwijk.

Duinkabouterpad

Een Kabouterpad wandelen, mijn kinderen vinden dat nog steeds erg leuk. Zo testten we onlangs het pad in Rhoon. Ook in Noordwijk is er een leuk pad, het Duinkabouterpad. Het start- en eindpunt is bij restaurant Langs Berg en Dal.

Wandelen in Noordwijk met kinderen

Hollands Duin is een duingebied langs de kust tussen Scheveningen en Noordwijk. Dit wordt op korte termijn een officieel Nationaal Park. Je wandelt over kronkelende paden door het ongerepte duinlandschap. Er zijn hier allerlei verschillende routes. Veel van deze wandelroutes zijn maar een paar kilometer lang, dus dat is perfect te doen met de kinderen.

Vanaf Parkeerplaats Duindamseslag zijn er allerlei wandelroutes.

Museum voor Stripkunst

Het Museum voor Stripkunst staat in het teken van Donald Duck. Dit jaar viert de Nederlandse Donald Duck zijn zeventigste verjaardag. Ter ere van Het Grappigste Weekblad van Nederland toont het Museum voor Stripkunst een overzicht van meer dan 30 illustratoren die in die zeventig jaar voor Donald Duck hebben gewerkt. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum uitgezet.

Meer tips Noordwijk met kinderen

 • Wat mijn kinderen ook erg leuk vinden om te doen is schaatsen. In Noordwijk kan je daarvoor terecht op de ijsbaan Gevers.
 • De zorg- en kinderboerderij de Dierenhoeve bezoek je om naar de dieren te kijken, of ze te aaien, of om plaats te nemen op het terras. Er zijn enkele speeltoestellen.
 • Het Museum Engelandvaarders ligt in Noordwijk. Je leert hier over het bijzondere verhaal over de “Engelandvaarders”: mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten. Dit is een interactief museum.
 • Atlantikwall: in de duinen tussen Katwijk en Wassenaar zijn de restanten te zien van een batterij die deel uitmaakte van de Atlantikwall.

Doen in de omgeving van Noordwijk met kinderen

In de omgeving van Noordwijk zijn ook veel leuke activiteiten te doen voor gezinnen. Bijvoorbeeld deze:

 1. Ga naar het Archeon.
 2. Bezoek de stad Leiden met de Hortus.
 3. De waterrijke speeltuin de Speelakker in Noordwijkerhout is leuk.
 4. Ga naar de Keukenhof!
 5. Bezoek Europa’s grootste speeltuin, de Linnaeushof.
 6. Leuk uitje is het pretpark Duinrell, met het grote zwembad.
 7. We verzamelden eerder veel tips voor Den Haag en leuke uitjes in Zuid-Holland!
Duinresorts Dunimar

Overnachten in Noordwijk met kinderen

Soms is een dagje niet genoeg en wil je graag een weekend of langer doorbrengen aan de kust. In Noordwijk zijn er diverse mogelijkheden, dit zijn mijn tips:

Recreatiepark Noordwijkse Duinen ligt in de duinen van Noordwijk. Met een verwarmd buitenzwembad en een speeltuin.

Parc Du Soleil is een vakantiepark bomvol faciliteiten. Vlakbij de duinen en met speeltuinen, binnenzwembad en indoor speeltuin.

Liever in een hotel verblijven? Dan is Hotel Golden Tulip Noordwijk een aanrader. Het binnenzwembad valt bij de kinderen vast goed in de smaak.

Lees ook:

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën