ZUID-HOLLAND met kinderen | 21x Gezinsuitjes

Op pad in Zuid-Holland met kinderen en op zoek naar de leukste gezinsuitjes? Je leest hier tips voor activiteiten, kindvriendelijke musea en andere leuke uitjes. Daarnaast tippen we hier leuke vakanties, zoals kindercampings en vakantieparken.

Zuid-Holland heeft bezienswaardigheden, natuurgebieden, duinen, stranden, steden, kustplaatsen en tal van kinderactiviteiten. Van een dagje uit of een weekendje weg tot een gezinsvakantie: er is voldoende te doen, en er zijn genoeg leuke accommodaties, om zeker een week door te brengen in deze provincie.

Uitjes ZUID-HOLLAND met kinderen

OnePlanet (eerder Omniversum)

Het OnePlanet, eerder bekend als het Omniversum en het Museon, is een museum/grootbeeld filmtheater in Den Haag. De films duren ongeveer een uur en zijn erg interessant. Blogger Amber was hier onlangs en zij schreef daarover: “Het Omniversum bestaat al super lang maar het blijft leuk. Je ligt achterover in een stoel en ziet de film letterlijk overal om je heen.”

Space Expo Noordwijk

Met de kinderen waren we al een aantal keer bij het Space Expo Noordwijk! Dit uitje in Zuid-Holland is vooral leuk als je kinderen geïnteresseerd zijn in ruimtevaart. In de Space Expo Noordwijk staat een permanente ruimtevoorstelling. Deze expo gaat uiteraard over alles dat met de ruimte te maken heeft. Interactief, veel te ontdekken en leuk voor jong en oud.

Wij waren in april 2017 en in de zomer van 2022 bij de Space expo. De kinderen vonden vooral de raketten heel erg mooi en daarnaast zijn ook de activiteiten leuk. Voor volwassenen zijn er veel dingen om te lezen. Daarnaast worden er lezingen en rondleidingen gehouden.

Space Expo

Madurodam

Bij Madurodam zie je Nederland in het klein. Een hele leuke daguitstap! Blooger Anouk was hier onlangs met haar zoon en was enthousiast over de combinatie van zien en doen. Kan je je eigen stad terugvinden was natuurlijk het eerste wat zij deden. En ja, ook onze stad Zwolle is in Madurodam te vinden. Daarnaast zijn er een aantal leuke activiteiten en attracties.

Blijdorp

De diergaarde Blijdorp in Rotterdam staat bekend om de mooie dierenverblijven. Er zijn veel bijzondere dieren te zien, waaronder de zwarte neushoorn, leeuwen, giraffen en apen. En daarnaast is het Oceanium met een prachtige tunnel fantastisch!

Corpus
Corpus

Corpus ‘reis door de mens’

Een tof museum in Zuid-Holland met kinderen is het bijzondere Corpus ‘reis door de mens’. In het museum Corpus maak je een reis door de mens. Je bevindt je in het menselijk lichaam dat enorm vergroot is. Je krijgt inzichten in hoe ons lichaam nou precies werkt, wat de functies zijn van onze organen en nog veel meer. Kortom: je klimt in je eigen lijf in dit museum in Leiden

Familiepark Drievliet

Het Familiepark Drievliet is een supergrote speeltuin voor jong en oud. Er zijn tal van attracties, waaronder achtbanen en bijvoorbeeld een spraypark. Kinderen van onze gastbloggers gaan hier regelmatig heen met schoolreisje en het is elke keer weer een groot succes.

Avonturenboerderij Molenwaard

Al 5 jaar lang het leukste uitje van Zuid-Holland met kinderen! Bij de Avonturenboerderij Molenwaard ervaar je hoe het is om te leven op een boerderij. Maak een ponyritje, rijd op de trekker en bekijk de parkshows. Daarnaast is er onder meer een speelplein en blotevoetenpad.

Het boertje en boerinnetje, Fien en Teun nemen bezoekers mee en laten van alles zien over de boerderij. Maak een ponyritje, ga trekker rijden, knuffel met de liefste dieren of geniet van de parkshows! Jong en oud beleven een onvergetelijke dag midden in de Hollandse polder. Avonturenboerderijmolenwaard.nl is in 2019, 2020, 2021, 2022 én 2023 uitgeroepen tot het Leukste Uitje van Zuid-Holland door het Land van ANWB.

Zuid-Holland met kinderen

Plaswijckpark

Onze blogger ging met haar peuter naar het Plaswijckpark, een heel leuke plek voor een dagje uit in Zuid-Holland met kinderen. Dit is een klein attractiepark met speeltuin en een dierenparkje. Naast de “gewone” speeltuinen staat Plaswijckpark ook bekend om de verkeerstuin. Dit is een nagebouwd dorpje met echte verkeersregels. Naast de Verkeerstuin ligt de havenspeeltuin. Een grote waterspeeltuin met verschillende glijbanen, sproeiers en bovenop de grote emmer met water die door het gewicht om de zoveel tijd omvalt.

Maritiem Museum

Een ander leuk uitje in Rotterdam is het Maritiem Museum, dit staat uiteraard in het teken van water en scheepvaart. Buiten liggen oude boten, waar je ook op en in mag. En vooral leuk voor jonge kinderen hier is Professor Plons! Superleuk gemaakt, met schepen en zeedieren. De uitgebreide review lees je in het artikel over musea in Rotterdam.

Zuid-Holland dagje weg
Plaswijckpark

Siroopwafelfabriek

Blogger Jolanda bezocht de Siroopwafelfabriek met kinderen in Gouda en dat uitje was veel leuker dan je misschien verwacht van een bezoek aan een fabriek. Tijdens je bezoek ontdek je hoe dit koekje wordt gemaakt, wat de juiste siroop is, je ziet een film en je mag natuurlijk heel veel proeven. Een leuk uitje voor jongere kinderen maar ook tof voor tieners!

Duinrell en het Tikibad

Het attractiepark Duinrell bij Den Haag en Leiden is voor groot en klein. Het Tikibad, waar wij het meest gebruik van maken, met veel glijbanen en een golfslagbad, is eigenlijk favoriet bij ons thuis. Ik heb echte waterratten en dit zwembad biedt voor elk wat wils. Daarnaast zijn er in Duinrell achtbanen en andere leuke attracties.

Zuid-Holland met kinderen

Science Centre Delft

Het Science Centre geeft een kijkje in de keuken van de TU, de universiteit van Delft. Het is een wetenschaps- & techniekmuseum en tof om te bezoeken tijdens een dagje weg in Zuid-Holland met kinderen. Je vindt hier een selectie van onderzoeksopstellingen, proefjes en uitvindingen van studenten en onderzoekers van de Universiteit. Het leukste van in dit museum is dat je overal aan mag komen en heel veel zelf kan proberen en testen. Zo kun je even zelf piloot zijn in een simulator en al gauw blijkt dat het niet eenvoudig is om een vliegtuig te laten opstijgen.

De grootste hit is een experiment dat je in het BouwLab kunt doen: probeer een gebouw te bouwen dat bestand is tegen een aardbeving. Er ligt voldoende bouwmateriaal om een mooie toren te bouwen. Na een kwartier bouwen moet iedereen de ‘constructiekooi’ verlaten en mag de vloer zijn werk doen: het simuleren van een echte aardbeving. En dan wordt het spannend, welk gebouw blijft staan?

Nationaal Park de Biesbosch

Dit natuurgebied is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en het is een wirwar van wilgenbossen, eilanden en kreken. Ga bijvoorbeeld naar het Museumeiland. Hier kan je mee met een rondvaartboot en in het museum is het heel kindvriendelijk. Ook heb je er de “Biesbosch Beleving”; de Biesbosch in het klein. Het is een schaalmodel met polders, dijken en water, waarin kinderen mogen spelen, spetteren en ontdekken. Ze kunnen er sluisjes open en dicht zetten en zo de realiteit nabootsen.

Verder heb je er een zwemvijver met avontuurlijke speeltuin (Recreatiegebied De Hollandse Biesbosch) en eten met speeltuin naast het terras kan bij Hotel De Brabantse Biesbosch. Op deze website staan tips voor activiteiten.

Biesbosch Museumeiland

Kinderdijk molens

Een bekende tip in Zuid-Holland is een bezoek aan Kinderdijk. Dit gebied met de vele molens is UNESCO Werelderfgoed. En deze molens staan er niet voor niets: met de draaiende wieken malen ze de poldergrond droog, zodat de dorpen en steden van Zuid-Holland niet in het water verdwijnen. 

Zuid-Holland met kinderen

Naturalis

In de stad Leiden zijn tal van leuke uitjes, waaronder een bezoek aan Naturalis. Naturalis is absoluut een leuk museum om te bezoeken met kinderen van alle leeftijden. Er zijn 9 verdiepingen, met heel wat tentoonstellingen. Zo zie je heel veel dieren, ontdek je het leven tijdens de ijstijd, er zijn grote dino’s te bewonderen en er is een film over de evolutietheorie.

Keukenhof

Iedereen kent natuurlijk Keukenhof, maar als ik in mijn omgeving rondvraag kom ik erachter dat veel Nederlanders er nog nooit geweest zijn. En dat is zonde, want het is ontzettend leuk om naar dit uitjes te gaan. Met veel bloemen, een speurtocht en:

 • Er is een speeltuin met toestellen voor alle leeftijden: van een Nijntje speeltuin voor de allerkleinsten tot een een gave kabelbaan voor de grotere kids.
 • Naast de speeltuin is een leuke kinderboerderij waar naar hartelust geaaid mag worden.
 • Dwalend door het doolhof kom je bij een uitkijktoren vanwaar er wijds uitzicht is over de bollenvelden rond Keukenhof

Adventure Valley Zoetermeer

Het klimpark Adventure Valley Zoetermeer heeft 4 klimroutes tot wel 12 meter hoogte met meer dan 20 verschillende obstakels. Dit uitje in Zuid-Holland met kinderen biedt allerlei avontuurlijke mogelijkheden, van ziplines tot touwbruggen en van klimnetten tot evenwichtsbalken: er zijn allerlei leuke opties. Het klimpark is toegankelijk voor kinderen vanaf een lengte van 125 cm. Door de verschillende klimroutes en niveaus is het klimpark voor iedereen spannend en uitdagend.

 • 1,5 uur klimmen in het geheel vernieuwde klimpark
 • 4 klimroutes tot wel 12 meter hoogte met meer dan 20 verschillende obstakels
 • Inclusief helm en klimgordel

Archeon – Review Uitjes Zuid-Holland

Een leuk openluchtmuseum in Alphen aan de Rijn is het Archeon. Het park is opgedeeld in drie periodes: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. En dat betekent dus letterlijk van een hunebed tot aan stallen en huizen van allerlei ambachten zoals de bakker en de wever. Bij elk gebouw of bezienswaardigheid staat een bordje met een korte toelichting.

De jongens hebben de bordjes überhaupt niet gezien, en dus ook weinig van de historie meegekregen. Dat kwam ook vanwege de leuke dingen die er te zien en doen waren. Een vlot naar de overkant van het meertje, vuurtjes overal vanwege de kou en een halfopen Romeins vrachtschip waar schilden en zwaarden klaarlagen voor een echt gevecht. Maar iets meer toelichting op waar je naar keek was wel fijn geweest, misschien in de vorm van een ‘dorpsomroeper’ die een verhaal vertelt?

Archeon met kinderen

Ook hebben we de roofvogelshow en de goochelshow ‘geheim in het klooster’ bekeken. De jongens vonden beide shows een groot succes. De roofvogelshow was indrukwekkend door de mooie vogels die vlak langs onze hoofden heen scheerden, en hun verzorger die grapjes uithaalde met de vogels en het publiek!

Onze ervaringen in het Archeon met kinderen

Een bonus van een bezoek aan Archeon in Zuid-Holland met kinderen in de winter was de ijsbaan! Deze had een mooi formaat voor het aantal mensen wat er was, en leuk om tussendoor even lekker te schaatsen. Aan het einde van de dag belandde we bij toeval nog in een huisje vol met oude ridder helmen, schilden en andere attributen. Die zijn uitgebreid getest door de jongens, die dit echt geweldig vonden.

De conclusie van de jongens was dat het park erg leuk was! De kinderen hebben de hele dag gespeeld en hadden echt een hele leuke tijd in dit kindvriendelijke museum. Dat vonden de moeders ook, maar we hadden wel 2 opmerkingen. Ten eerste over de informatie van wat je ziet. De jongens hebben het denk ik meer als een speelpark ervaren, dan echt als een museum.

Al met al zijn we wel heel erg positief over dit openluchtmuseum, het is echt de moeite waard om erheen te gaan. Wij hebben een superleuke dag gehad in het Archeon, en dan vergeet ik bijvoorbeeld nog de mooie speeltuin te noemen die we vanwege de kou hebben overgeslagen. Dus een aanrader, zeker met kortingsbonnen voor de entree bijvoorbeeld! Of met een museumjaarkaart, dan is de toegang gratis.

Zuid-Holland met kinderen
Archeon

Historyland – Uitjes Zuid-Holland Review

Dit is een historisch themapark/museum in Zuid-Holland dat op 26 mei 2016 zijn deuren opende voor het grote publiek. Bij aankomst stormden de kinderen af op de namaakdieren bij de ingang. Als het van hen afhing dan bleven ze daar lekker spelen. Na het nemen van enkele foto’s waren ze klaar om mee te gaan naar binnen.

We kregen direct uitleg van een vriendelijke dame aan de balie. Ze vertelde kort wat we allemaal konden doen en wat we mochten verwachten. We besloten om eerst het outdoor gedeelte te doen gecombineerd met midgetgolf en daarna het museumbezoek. Gewapend met onze clubs en felgekleurde balletjes trokken we het park in.

Historyland met kids

Op het eerste zicht lijkt het op een groot wandelpark, van maar liefst 9 voetbalvelden groot. De goed aangelegde paden tussen het groen creëren een oase van rust. En de watertjes die aangelegd zijn in het midgetgolfpark versterken dat gevoel. En telkens als je denkt dat je alle hoekjes en kantjes gezien hebt, dan ontdek je weer iets nieuws. Zo vind je onder meer bij dit museumpark onder de gezinsuitjes in Zuid-Holland met kinderen:

 • Het dinopark met enge prehistorische dieren.
 • Het oorlogsveld met allerlei legermateriaal. Van een oude helikopter tot een MIG 21, een hit bij de kids én de papa’s.
 • Het “Spiegelzee” gebouw. Hier ervaar je aan de lijve hoe hoog/laag de zeespiegel stond vanaf de IJstijd.)
 • Een moestuin en een schuurtje waar je namaakgeiten en koeien kan melken.
dinopark Historyland met kinderen
Dinopark
Oorlogsveld Historyland met kinderen

Leuke extra’s

Voor 2 euro kan je in het goudzoekersdorp op zoek gaan naar goud. Kinderen moeten dan met een zeef en water goud tevoorschijn toveren. Echt magisch! Er is ook een zandbak waar de kinderen fossielen kunnen opgraven. En wat nog cooler is: finders keepers!

Historygolf op het prachtig aangelegd terrein. Zo reis je in 12 games van de prehistorie naar het heden. Om het voor de kids interessanter te maken, hebben ze leuke extra’s bedacht zoals 2 overzetbootjes met trekkoorden om je van de ene naar de andere hole te trekken bij ondiepe watertjes.

De kinderen mochten met behulp van oud gereedschap een eigen sieraad maken. Ze kregen een schelp, touwtje en een oude boor en dan mochten ze lekker zelf proberen om een gaatje te boren. Er liep een vrijwilliger rond en die vond het super om de kinderen te helpen en te informeren.

Er staat ook een weefgetouw waar je kan aan meewerken en je kan de tanden poetsen van een mammoet. Verder is er ook een ijshut waar je gewapend met een dierenvachtje kan ervaren hoe koud onze voorouders het hadden.

Is Historyland met kinderen een aanrader

Wij hebben dit park in Zuid-Holland met kinderen getest met onze meisjes van 5 en bijna 7 jaar en zij vonden het super! Het is een park waar je van alles kan ontdekken en uitproberen. Dit museum is een beetje een mix van dingen, maar dat is ook de opzet. Het is een park waar de kinderen zich mogen uitleven. Wij hebben er 3 uur doorgebracht en konden echt nog langer blijven. Mocht je op een regendag gaan dan kan je enkel het museum doen en dan ben je maximum anderhalf uur kwijt. Volgens ons is dit kindvriendelijke museum echt een aanrader voor een uitje met het gezin.

Verder kan je bij Historyland terecht voor leuke kinderfeestjes, huiswerkbegeleiding en wekelijkse historische lezingen. Reden genoeg om jouw bezoek aan Historyland in te plannen! Alle info is terug te vinden op de website van Historyland.

Uitjes Zuid-Holland voor peuter en kleuter

De uitjes hierboven waren met name gericht op oudere kinderen, vanaf een jaar of zes. Wat doe je met peuter, kleuter of dreumes tijdens een dagje weg of weekendje weg in Zuid-Holland met kinderen? Dit zijn een aantal tips!

De Villa Zebra is een leuk museum voor kleine kinderen. Dit kindermuseum bestaat wisselende tentoonstellingen, gericht op kinderen vanaf ongeveer 2 tot en met 7 jaar. Kids kunnen hier actief aan de slag gaan en spelenderwijs ontdekken.

Bezoek LEGO® en SeaLife in de leuke badplaats Scheveningen. Dit zijn twee indoor uitjes. De een staat in het teken van zeeleven, de ander staat in het teken van LEGO. Bij de Lego indoor experience is ook een grote binnenspeeltuin, er zijn attracties op kindermaat en natuurlijk kan je bouwen met de blokken.

 • Indoor speeltuin Bungelland Rotterdam
 • Peppa Pig World of Play is een indoor speeltuin in de de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam!
 • Kinderboekenmuseum in Den Haag met een hele gave tentoonstelling op kindermaat, waaronder een huisje van Nijntje en allerlei andere leuke speelobjecten.
Reeuwijkse Plassen

Vakanties Zuid-Holland met kinderen

 • Stayokay Hostel Dordrecht is een betaalbare accommodatie aan de rand van het nationaal park De Hollandse Biesbosch en in de buurt van de historische stad Dordrecht. Er zijn familiekamers en er is een speeltuin.

1. Op zoek naar een leuk vakantiepark in Zuid-Holland met kinderen? In de omgeving van Gouda kan je overnachten bij het Landal park Reeuwijkse Plassen, direct aan het water, vaak met een eigen aanlegplaat. Het is een nieuw park met 283 duurzaam gebouwde waterwoningen. Op het vakantiepark is er een natuurspeeleiland, overdekt zwembad en supermarkt.

 • Bootverhuur, fietsverhuur
 • Natuurspeeleiland
 • Overdekt zwembad

2. Het Port Zelande is een vakantiepark van Center Parcs met veel watersport. Dit vakantiepark ligt aan het Grevelingenmeer, vlakbij Zeeland en het plaatsje Ouddorp. Op het vakantiepark is een groot subtropisch zwembad!

 •  Indoor speelhal
 •  Zandstrand
 •  Aqua Mundo met glijbanen, wildwaterbaan en waterspeeltuin

Dat waren onze tips voor uitjes en kinderactiviteiten in Zuid-Holland met kinderen! Lees ook de tips voor Noord-Holland en wat je doet in Noord-Brabant.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën