21x ZUID-HOLLAND met kinderen (Gezinsuitjes!)

0

Op pad in Zuid-Holland met kinderen en op zoek naar de leukste gezinsuitjes? Je leest hier tips voor activiteiten, kindvriendelijke musea en andere leuke uitjes. Daarnaast tippen we hier leuke vakanties, zoals kindercampings en vakantieparken.

Zuid-Holland heeft bezienswaardigheden, natuurgebieden, duinen, stranden, steden, kustplaatsen en tal van kinderactiviteiten. Van een dagje uit of een weekendje weg tot een gezinsvakantie: er is voldoende te doen, en er zijn genoeg leuke accommodaties, om zeker een week door te brengen in deze provincie.

Uitjes ZUID-HOLLAND met kinderen

OnePlanet (eerder Omniversum)

#1 Het OnePlanet, eerder Omniversum en het Museon, is een museum/grootbeeld filmtheater in Den Haag. De films duren ongeveer een uur en zijn erg interessant. Blogger Amber was hier onlangs en zij schreef daarover: “Het Omniversum bestaat al super lang maar het blijft leuk. Je ligt achterover in een stoel en ziet de film letterlijk overal om je heen.”

Space Expo Noordwijk

#2 Met de kinderen waren we al een aantal keer bij het Space Expo Noordwijk! Dit uitje in Zuid-Holland is vooral leuk als je kinderen geïnteresseerd zijn in ruimtevaart. In de Space Expo Noordwijk staat een permanente ruimtevoorstelling. Deze expo gaat uiteraard over alles dat met de ruimte te maken heeft. Interactief, veel te ontdekken en leuk voor jong en oud. Wij waren in april 2017 en in de zomer van 2022 bij de Space expo. De kinderen vonden vooral de raketten heel erg mooi en daarnaast zijn ook de activiteiten leuk. Voor volwassenen zijn er veel dingen om te lezen. Daarnaast worden er lezingen en rondleidingen gehouden.

Madurodam

#3 Bij Madurodam zie je Nederland in het klein. Een hele leuke daguitstap! Blooger Anouk was hier onlangs met haar zoon en was enthousiast over de combinatie van zien en doen. Kan je je eigen stad terugvinden was natuurlijk het eerste wat zij deden. En ja, Zwolle is ook in Madurodam te vinden. Daarnaast zijn er een aantal leuke activiteiten en attracties.

Blijdorp

#5 Diergaarde Blijdorp in Rotterdam staat bekend om de mooie dierenverblijven. Er zijn veel bijzondere dieren te zien, waaronder de zwarte neushoorn, leeuwen, giraffen en apen. En daarnaast is het Oceanium met een prachtige tunnel fantastisch!

Corpus ‘reis door de mens’

#6 Een tof museum in Zuid-Holland met kinderen is het bijzondere Corpus ‘reis door de mens’. In het museum Corpus maak je een reis door de mens. Je bevindt je in het menselijk lichaam dat enorm vergroot is. Je krijgt inzichten in hoe ons lichaam nou precies werkt, wat de functies zijn van onze organen en nog veel meer. Kortom: je klimt in je eigen lijf. 

Familiepark Drievliet

#7 Het Familiepark Drievliet is een supergrote speeltuin voor jong en oud. Er zijn tal van attracties, waaronder achtbanen en bijvoorbeeld een spraypark. Kinderen van onze gastbloggers gaan hier regelmatig heen met schoolreisje en het is elke keer weer een groot succes.

Avonturenboerderij Molenwaard

#8 Al 5 jaar lang het leukste uitje van Zuid-Holland met kinderen! Bij de Avonturenboerderij Molenwaard ervaar je hoe het is om te leven op een boerderij. Maak een ponyritje, rijd op de trekker en bekijk de parkshows. Daarnaast is er onder meer een speelplein en blotevoetenpad.

Het boertje en boerinnetje, Fien en Teun nemen bezoekers mee en laten van alles zien over de boerderij. Maak een ponyritje, ga trekker rijden, knuffel met de liefste dieren of geniet van de parkshows! Jong en oud beleven een onvergetelijke dag midden in de Hollandse polder. Avonturenboerderijmolenwaard.nl is in 2019, 2020, 2021, 2022 én 2023 uitgeroepen tot het Leukste Uitje van Zuid-Holland door het Land van ANWB.

Er is hier trouwens ook een vakantiepark! Bij Vakantiepark Molenwaard verblijf je in een van de thematische accommodaties. Daarnaast is er de betoverende wereld van Fien en Teun. Samen met Fien en Teun en hun boerderijvriendjes worden talloze vakantieherinneringen gemaakt. De grote binnenspeeltuin zorgt voor eindeloos speelplezier. Jullie hebben gratis en onbeperkt toegang tot Avonturenboerderij Molenwaard, het bekendste uitje in de buurt!

 • Binnenspeeltuin en zwemvijver
 • Gratis toegang tot Avonturenboerderij Molenwaard bij een vakantie;
 • Uitgebreid aanbod van accommodaties van 2 tot 16 personen
 • Polderlodge en Safaritenten
Zuid-Holland met kinderen

Plaswijckpark

#9 Onze blogger ging met haar peuter naar het Plaswijckpark. Dit is een klein attractiepark met speeltuin en een dierenparkje. Naast de “gewone” speeltuinen staat Plaswijckpark ook bekend om de verkeerstuin. Dit is een nagebouwd dorpje met echte verkeersregels. Naast de Verkeerstuin ligt de havenspeeltuin. Een grote waterspeeltuin met verschillende glijbanen, sproeiers en bovenop de grote emmer met water die door het gewicht om de zoveel tijd omvalt.

Maritiem Museum

#10 Een ander leuk uitje in Rotterdam is het Maritiem Museum, uiteraard in het teken van water en scheepvaart. Buiten liggen oude boten, waar je ook op en in mag. En vooral leuk voor jonge kinderen hier is Professor Plons! Superleuk gemaakt, met schepen en zeedieren.

Siroopwafelfabriek

#11 Blogger Jolanda bezocht de Siroopwafelfabriek met kinderen in Gouda en dat uitje was veel leuker dan je misschien verwacht van een bezoek aan een fabriek. Tijdens je bezoek ontdek je hoe dit koekje wordt gemaakt, wat de juiste siroop is, je ziet een film en je mag natuurlijk heel veel proeven. Een leuk uitje voor jongere kinderen maar ook tof voor tieners! (tickets)

Duinrell en het Tikibad

#12 Het attractiepark Duinrell bij Den Haag en Leiden is voor groot en klein. Het Tikibad, waar wij het meest gebruik van maken, met veel glijbanen en een golfslagbad, is eigenlijk favoriet bij ons thuis. Ik heb echte waterratten en dit zwembad biedt voor elk wat wils. Daarnaast zijn er in Duinrell achtbanen en andere leuke attracties.

Zuid-Holland met kinderen

Science Centre Delft

#13 Het Science Centre geeft een kijkje in de keuken van de TU, de universiteit van Delft. Het is een wetenschaps- & techniekmuseum. Je vindt hier een selectie van onderzoeksopstellingen, proefjes en uitvindingen van studenten en onderzoekers van de Universiteit. Het leukste van in dit museum is dat je overal aan mag komen en heel veel zelf kan proberen en testen. Zo kun je even zelf piloot zijn in een simulator en al gauw blijkt dat het niet eenvoudig is om een vliegtuig te laten opstijgen.

De grootste hit is een experiment dat je in het BouwLab kunt doen: probeer een gebouw te bouwen dat bestand is tegen een aardbeving. Er ligt voldoende bouwmateriaal om een mooie toren te bouwen. Na een kwartier bouwen moet iedereen de ‘constructiekooi’ verlaten en mag de vloer zijn werk doen: het simuleren van een echte aardbeving. En dan wordt het spannend, welk gebouw blijft staan?

Nationaal Park de Biesbosch

#14 Dit natuurgebied is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en het is een wirwar van wilgenbossen, eilanden en kreken. Ga bijvoorbeeld naar het Museumeiland. Hier kan je mee met een rondvaartboot en in het museum is het heel kindvriendelijk. Ook heb je er de “Biesbosch Beleving”; de Biesbosch in het klein. Het is een schaalmodel met polders, dijken en water, waarin kinderen mogen spelen, spetteren en ontdekken. Ze kunnen er sluisjes open en dicht zetten en zo de realiteit nabootsen.

Verder heb je er een zwemvijver met avontuurlijke speeltuin (Recreatiegebied De Hollandse Biesbosch) en eten met speeltuin naast het terras kan bij Hotel De Brabantse Biesbosch.

Biesbosch Museumeiland

Historyland in Hellevoetsluis

#15 Blogger Marilyn bezocht museum Historyland met haar gezin in Hellevoetsluis. Dit is een historisch themapark/museum en tof om te ontdekken in Zuid-Holland met kinderen. Op het eerste zicht lijkt het op een groot wandelpark, waar leuke beelden en materialen neergepoot zijn. Zo vind je onder meer een dinopark met enge prehistorische dieren, oorlogsveld met allerlei legermateriaal, midgetgolf en het “Spiegelzee” gebouw. Hier ervaar je aan de lijve hoe hoog/laag de zeespiegel stond vanaf de IJstijd. Daarnaast is binnen een museum waar je met de kids het een en ander kan doen.

Kinderdijk molens

#16 Een bekende tip in Zuid-Holland is een bezoek aan Kinderdijk. Dit gebied met de vele molens is UNESCO Werelderfgoed. En deze molens staan er niet voor niets: met de draaiende wieken malen ze de poldergrond droog, zodat de dorpen en steden van Zuid-Holland niet in het water verdwijnen. 

Zuid-Holland met kinderen

Naturalis

#17 In de stad Leiden zijn tal van leuke uitjes, waaronder een bezoek aan Naturalis. Naturalis is absoluut een leuk museum om te bezoeken met kinderen van alle leeftijden. Er zijn 9 verdiepingen, met heel wat tentoonstellingen. Zo zie je heel veel dieren, ontdek je het leven tijdens de ijstijd, er zijn grote dino’s te bewonderen en er is een film over de evolutietheorie.

Keukenhof

#18 Iedereen kent natuurlijk Keukenhof, maar als ik in mijn omgeving rondvraag kom ik erachter dat veel Nederlanders er nog nooit geweest zijn. En dat is zonde, want het is ontzettend leuk om naar dit uitjes te gaan. Met veel bloemen, een speurtocht en:

 • Er is een speeltuin met toestellen voor alle leeftijden: van een Nijntje speeltuin voor de allerkleinsten tot een een gave kabelbaan voor de grotere kids.
 • Naast de speeltuin is een leuke kinderboerderij waar naar hartelust geaaid mag worden.
 • Dwalend door het doolhof kom je bij een uitkijktoren vanwaar er wijds uitzicht is over de bollenvelden rond Keukenhof

Adventure Valley Zoetermeer

Het klimpark Adventure Valley Zoetermeer heeft 4 klimroutes tot wel 12 meter hoogte met meer dan 20 verschillende obstakels. Van ziplines tot touwbruggen en van klimnetten tot evenwichtsbalken: er zijn allerlei leuke opties. Het klimpark is toegankelijk voor kinderen vanaf een lengte van 125 cm. Door de verschillende klimroutes en niveaus is het klimpark voor iedereen spannend en uitdagend.

 • 1,5 uur klimmen in het geheel vernieuwde klimpark
 • 4 klimroutes tot wel 12 meter hoogte met meer dan 20 verschillende obstakels
 • Inclusief helm en klimgordel
 • Koop je tickets

Gratis uitjes Zuid-Holland met kinderen

#19 Speelbos De Balij bij Zoetermeer met ook een Libelleweide en Stadsboerderij.

#20 Kinderboerderij Zegersloot in Alphen aan den Rijn.

#21 Buitenspeeltuin Het Apenbos aan de rand van Bosjes van Poot is een hele toffe speeltuin.

Uitjes Zuid-Holland met kinderen | Dreumes, peuter, kleuter

De uitjes hierboven waren met name gericht op oudere kinderen, vanaf een jaar of zes. Wat doe je met peuter, kleuter of dreumes in Zuid-Holland? Dit zijn een aantal tips!

#1 Villa Zebra is een leuk museum voor kleine kinderen. Villa Zebra bestaat uit twee tentoonstellingen, namelijk Zelf! en Diep in het bos. Zelf! is voor kinderen van 3 tot 7  jaar en vind je op de begane grond van Villa Zebra. Diep in het bos is voor kinderen van 7 tot 12 jaar en is te vinden op de eerste verdieping.

#2 Bezoek LEGO® en SeaLife in de leuke badplaats Scheveningen. Dit zijn twee indoor uitjes. De een staat in het teken van zeeleven, de ander staat in het teken van LEGO. Bij de Lego indoor experience is ook een grote binnenspeeltuin, er zijn attracties op kindermaat en natuurlijk kan je bouwen met de blokken.

#3 Indoor speeltuin Bungelland Rotterdam

#4 Peppa Pig World of Play is een indoor speeltuin in de de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam!

#5 Kinderboekenmuseum in Den Haag

#6 ’t Speeltuin, deze buitenspeeltuin ligt in de duinen van het Westduinpark bij Den Haag

#7 Natuurspeeltuin het Klauterwoud bij Vlaardingen

Vakanties Zuid-Holland met kinderen

Hotels met familiekamer

#1 Stayokay Hostel Dordrecht is een betaalbare accommodatie aan de rand van het nationaal park De Hollandse Biesbosch en in de buurt van de historische stad Dordrecht. Er zijn familiekamers en er is een speeltuin.

#2 Carlton Oasis Hotel is luxer, ligt in Spijkenisse en heeft een binnenzwembad.

#3 Hilton Garden Inn Leiden ligt naast het CORPUS Museum en naast de A4. Buiten zijn er speeltoestellen en binnen zijn er andere activiteiten mogelijk, waaronder een spelletjeshoek.

Vakantieparken Zuid-Holland met kinderen

#1 In de omgeving van Gouda kan je overnachten bij het Landal park Reeuwijkse Plassen, direct aan het water, vaak met een eigen aanlegplaat. Het is een nieuw park met 283 duurzaam gebouwde waterwoningen. Op het vakantiepark is er een natuurspeeleiland, overdekt zwembad en supermarkt.

 • Bootverhuur, fietsverhuur
 • Natuurspeeleiland
 • Overdekt zwembad

#2 Port Zelande is een vakantiepark van Center Parcs met veel watersport. Dit vakantiepark ligt aan het Grevelingenmeer, vlakbij Zeeland en het plaatsje Ouddorp. Op het vakantiepark is een groot subtropisch zwembad!

 •  Indoor speelhal
 •  Zandstrand
 •  Aqua Mundo met glijbanen, wildwaterbaan en waterspeeltuin

#3 Strand Resort Ouddorp Duin is je vakantie doorbrengen direct aan zee! Dit park ligt op loopafstand van de prachtige kustlijn van Goeree-Overflakkee, in een duinlandschap.

 • Zwemplezier in het overdekte zwembad of de Noordzee.
 • Pump track, indoorspeelplaats, minigolfbaan.

#4 Duinrell vakantiepark is een top vakantiebestemming vol actie met een onvergetelijk pretpark en een geweldig zwemparadijs! 

Kindercampings Zuid-Holland

#1 Camping Vakantiepark Kijkduin heeft het strand op loopafstand, een gezellig terras, heerlijke speeltuinen en een overdekt zwembad. Je kan verblijven op een kampeerplaats, in een glamping tent of bijvoorbeeld in een huisje op het strand!

 • Indoor speeltuin
 • Kids Club
 • Overdekt zwembad

#2 Molecaten Park Rondeweibos is een plek voor liefhebbers van duin, strand en zee in Zuid-Holland met kinderen. Het park ligt direct achter het Noordzeestrand in het prachtige Voornes Duin. Dit is een gezellige gezinscamping met ruim plaats voor vaste stacaravans/chalets en met een kampeergedeelte voor kampeerders met eigen caravan of tent.

 • Speeltuin met airtrampoline
 • Buitenzwembad
 • Chillplek voor tieners

#3 EuroParcs Noordwijkse Duinen ligt midden in de duinen van Noordwijk. Er is een buitenzwembad en kinderbad, sportveld en speelveld.

 • Vakantiepark aan zee
 • Verwarmd buitenzwembad

Dat waren onze tips voor uitjes en kinderactiviteiten in Zuid-Holland met kinderen! Lees ook de tips voor Noord-Holland en wat je doet in Noord-Brabant.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.