Noord-Brabant met kinderen – 25x Leukste uitjes

Wat is er te doen in Noord-Brabant met kinderen tijdens een dagje uit? Wij komen geregeld in deze provincie in het zuiden van Nederland en hebben de leukste uitjes en activiteiten verzameld. Hier lees je de leukste tips voor kinderactiviteiten, kindvriendelijke restaurants en vakanties in kindvriendelijke accommodaties!

De bloggers van Reistipsmetkids gaan graag op pad in eigen land, en we komen daarom ook geregeld in Noord-Brabant. Het is een mooie provincie met leuke steden, dorpjes, natuurgebied en tal van activiteiten. Daarnaast zijn er ook leuke familiecampings en vakantieparken met zwembaden. Genoeg redenen dus voor een dagje uit of weekendje weg in Brabant. In dit artikel lees je over de leukste kinderuitjes in Brabant.

Uitjes Noord-Brabant met kinderen

Hieronder zie je hoeveel leuke uitjes er in Brabant zijn. Dit zijn over het algemeen activiteiten die het hele jaar door beschikbaar of geopend zijn. Zoek je naar tijdelijke activiteiten, events en voorstellingen? In de Kids Agenda van Visit Brabant staan alle tips voor uitjes en voorstellingen.

Indoor Skydiven

Dan een uitje dat onze dochter nog heel lang zal bijblijven: het Indoor Skydiven in de plaats Roosendaal. Het skydiven in een windtunnel is echt een unieke ervaring en je moet het doen om te weten waarom het zo leuk is. Met een instructeur ga je de windtunnel in en dan mag je een aantal keer een minuut vliegen. Dat klinkt kort en het gaat ook snel voorbij, maar het is heel intens.

Over deze ervaring schreven we onder meer: “Wij vonden de indoor skydive ervaring ontzettend leuk. Het is echt een uniek uitje dat je vooral moet beleven om te weten wat het is. Aan instructrice Fay hadden wij een goede: ze ging heel goed om met mijn dochter en ze legde de dingen goed uit. De tijd die je aan het vliegen bent is relatief kort ten opzichte van het wachten. Wij hebben 3x 1 minuut gedaan en daarna deed ik nog de VR-ervaring. Maar het wachten vonden wij niet erg: je gaat iets heel leuks doen. Wel is het een kostbaar uitje als je dit met je hele gezin zou doen.”

breda met kind
Indoor skydiven

Klim- en avonturenbos met kinderen in Goirle

Blogger Jessica mocht met haar kinderen het Klim- en avonturenbos testen en dat was een groot feest. Je start bij het oefenparcours voor kliminstructies en daarna mag je door voor het echte werk. In totaal mag je 2 uur klimmen. Er zijn drie parcoursen dus als je ze allemaal hebt gedaan kan je daarna de parcoursen die je het leukst vond nog eens doen. Kids vanaf 6 jaar kunnen funklimmen en voor de kleintjes is er het avonturenbos. De parcoursen zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9.

Zij schreef over de kinderuitje in Brabant: “Manlief en kids vonden het tweede parcours het leukst, dus zij klommen meteen weer omhoog naar de ziplines. Omdat er daarna nog genoeg tijd over was (je mag 2 uur klimmen), deden ze ook parcours 1 en 3 nog een keer. Maar nu dan wel met zelfbedachte extra uitdagingen: zonder handen, ogen dicht. Nadat we onze tuigjes uit hadden gedaan ploften we neer op het terras van de Roovertsche Leij. Het restaurant wat op hetzelfde terrein zit als Rocks ’n Rivers, ideaal! Na een drankje, ijsjes en wat lekkers stapten we weer op de fiets naar huis.”

 • Een ander leuk klimbos in Noord-Brabant is het Klimbos Brabantse Wal. Hier zijn er 8 verschillende routes, waarbij het niveau en de hoogtes verschillen per route. Je kunt al vanaf 7 jaar komen klimmen en starten met de 2 junior routes op 3 tot 4 meter hoogte.
Klim- en avonturenbos

TerSpegelt voor een dagje uit in Noord-Brabant met kinderen

Bij 5-sterren vakantiepark TerSpegelt kan je in Noord-Brabant met kinderen terecht voor een dagje uit of een weekend weg. Hier kan je bijvoorbeeld naar het SterrenStrand gaan, een uniek overdekt water- en zandspeelparadijs. Daarnaast is er een overdekt zwembad waar je kunt zwemmen, bubbelen of glijden, een klim- en klauterkasteel van 8 meter en een ondergronds labyrint. Daarnaast is er het Bloos tuintje voor dreumes en peuter, zij kunnen tijdens een dagje weg in Brabant spelen in het zicht van de ouders.

TerSpegelt
TerSpegelt

Duinoord (all-in speelpark)

Een leuk, veelzijdig uitje in Brabant is Speelparadijs Duinoord, een all-in speelparadijs voor kinderen van alle leeftijden. Dankzij de all-in-formule van Duinoord weet je vooraf precies wat je kwijt bent voor een dagje uit in Noord-Brabant. De toegangsprijs is namelijk inclusief hapjes, drankjes en veel activiteiten!

Zowel binnen als buiten zijn er leuke activiteiten. De kinderen kunnen gaan midgetgolfen, er is een klimbos met tokkelbaan, spring op de springkussens en rijd over de jeepbaan. Ook zijn er speeltoestellen als een graafmachine, familieschommel en een looprad. Voor kinderen van 4 tot 10 jaar is er een miniracebaan met elektrische jeeps, deze kan je zelf besturen en de kinderen mogen dus zelf gas geven.

Er is een race-klimbos voor kinderen vanaf 5 jaar. Het klimpark is geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar met een lengte van minimaal 1.30 meter. Er zijn 8 verschillende parcoursen, hoe groter en ouder je bent, hoe meer je mag klimmen. Je mag 2 routes klimmen per keer. Wanneer je nog een keer wilt klimmen moet je opnieuw in de rij aansluiten.

AquaFun zwembad

Een van de leukste zwembaden voor een dagje weg in Brabant is het AquaFun zwembad. Er zijn hier 5 glijbanen. Een is gelegen in het spray park, een gebied voor peuters en kleuters. Daarnaast zijn er glijbanen die leuk zijn voor oudere kinderen. De Tube 1200, vanaf 5 jaar, de Tube 800, vanaf 10 jaar, de Wildriver, vanaf 8 jaar en de Duo Racer, ook vanaf 8 jaar. Ook is er een golfslagbad en voor de peuters en kleuters is er een waterspeeltuin.

Gratis uitjes Noord-Brabant met kinderen

Hieronder staan nog tal van kinderactiviteiten in Brabant, van grote dierenparken tot indoor karten. Veel daarvan zijn activiteiten waar je voor moet betalen. Deze 7 leuke activiteiten zijn gratis toegankelijk!

 1. OERRR Speelnatuur Oisterwijk ligt in het hart van de Oisterwijkse Bossen. De kids kunnen hier hutten bouwen, met water spelen, het boomstammenpad trotseren. Het bezoekerscentrum is gratis toegankelijk. Kinderen vanaf twee jaar betalen € 1,50 voor de natuurspeeltuin.
 2. Kinderboerderij ‘t Veldje in Rosmalen
 3. Koning Kyrië Avonturenpad met 20 avonturenpunten met een uitkijktoren.
zwembad kinderuitje Brabant
AquaFun

Pretparken Noord-Brabant met kinderen

Efteling

Een van de bekendste uitjes van Nederland en wat mij betreft ook een van de leukste uitjes: de Efteling. Ik ben hier in mijn jeugd een aantal keer geweest en ruim een jaar geleden waren we er met de kinderen. Waarom ga je naar de Efteling tijdens een dagje uit in Brabant? Dit attractiepark is leuk voor jong en oud en daarbij is het een van de leukste kinderuitjes van ons land. Met een aantal achtbanen, andere spannende en minder spannende attracties en het Sprookjesbos. Aan een dag heb je eigenlijk niet genoeg in dit pretpark. De informatie staat op de website.

pretpark kinderuitje Noord-Brabant
Efteling

DippieDoe

Wil je naar een attractiepark in Noord-Brabant met kinderen maar vind je de Efteling te duur of te groot? Dan is het park DippieDoe misschien een goed alternatief. Het park is goed te vergelijken met een binnen- en buitenspeeltuin met enkele grotere attracties. Dit is vooral een aanrader voor gezinnen met kinderen in de leeftijd tot een jaar of 10. Zijn je kinderen onder de 6 jaar dan mogen ze nog niet in alle attracties maar het park is er dan niet minder leuk om. Blogger Veronique was er met kinderen van 10 en 6 jaar en zij hebben echt genoten van dit dagje uit in Brabant.

Bij dit pretpark is een recreatiemeer, een voetbalveld en een speciaal afgezet kinderbad. Leuk dus ook tijdens de warmere zomerdagen! Het buitendeel van DippieDoe is een heel overzichtelijk park met een stukje speeltuin (speeltoestellen in het zand, een groot springkussen) en enkele grotere attracties. Hier kunnen kinderen vanaf een jaar of zes zelfstandig rondlopen, spelen en attracties uittesten. Er zijn twee kleine achtbanen in het park: een mini achtbaan voor de kleintjes (in de vorm van een trein) en achteraan in het park nog eentje voor kinderen vanaf 125 cm. Ook zijn er indoor allerlei speeltoestellen.

DippieDoe Noord-Brabant
DippieDoe

BillyBird Park Hemelrijk

Wil je naar een overzichtelijk park gaan met het gezin? Dan is het BillyBird Park Hemelrijk in Volkel een goede optie. Het park heeft meerdere buitenspeelgebieden, een enorme binnenspeeltuin, een strandbad en enkele grote attracties. Zo is er een klimberg, speelcircus, achtbaantje voor kinderen vanaf 1,10 meter. Dagtickets zijn online goedkoper dan wanneer je bij de kassa betaalt.

In Zeeroversland, de binnenspeeltuin, ga je op ontdekkingstocht! Loop over wiebelbruggen, touwladders of glij naar beneden van een van de glijbanen. Voor de kleine kinderen is er een ballenbak en een kleuterkade. En buiten beklim je bijvoorbeeld de 15 meter hoge klimberg Hemelaya. Via de verschillende routes kun je naar de top klimmen. In de Hemelaya zitten drie glijbanen verstopt, zodat je snel weer beneden staat.

Speelgebied ruig is een touwenparcours zit op 1,5 meter boven de grond, waardoor je jouw kinderen goed kan begeleiden. In het midden van het speeltoestel gaan er kabelbanen langs elkaar. En klim ook naar boven naar het Bouncenet en neem de 5 meter hoge valglijbaan naar beneden.

Noord-brabant dierenpark

Dierentuinen Noord-Brabant met kinderen

Beekse Bergen

Afgelopen zomer waren wij met de kinderen bij het safaripark Beekse Bergen. Als je op zoekt bent naar een uitje in Noord-Brabant met kinderen met dieren, dan is dit echt een goede optie. Wij dachten hier een aantal uur heen te gaan, uiteindelijk bleven we de hele dag. Er zijn allerlei verschillende safari’s te doen:

 • Autosafari of bussafari
 • Wandelsafari
 • Bootsafari
 • Roofvogelsafari

De safari’s kan je goed afwisselen. Tijdens het wandelen zijn er op diverse plekken avonturenpaden: speciale weggetjes voor kinderen. Daarnaast zijn er allerlei speeltuinen. In dit dierenpark is vooral heel veel te doen en door die afwisseling ben je een hele dag zoet. Ook naar Beekse Bergen tijdens een dagje uit in Brabant? Koop je tickets online via de officiële website, met korting.

ZooParc

ZooParc

Een hele mooie dierentuin in deze zuidelijke provincie is ZooParc. Marilyn ging hierheen met haar gezin en ze genoten van hun dagje uit. Hierover schreef ze onder andere: “Het is een adembenemend mooi park dat erg natuurlijk aanvoelt. De dieren wonen in prachtige verblijven en zien er erg gelukkig uit.” Zeker op een zonnige park komt dit mooie park helemaal tot zijn recht: het ademt dan een vakantiesfeer uit.

Noord-Brabant met kids
Dierenrijk

Dierenrijk

Een andere leuke dierentuin om te bezoeken in Noord-Brabant met kinderen is Dierenrijk. Blogger Kim ging naar Mierlo met haar kinderen om dit park te testen. Het is een kleinschalig park met heel veel speelmogelijkheden. Niet massaal, maar goed overzichtelijk en daarom ook leuk als je slechts een dagdeel naar een dierenpark wilt gaan. Als je alle voederpresentaties wilt volgen, kan je je hier makkelijk een hele dag vermaken. Het park is mooi aangelegd.

Ter onderbreking van de hoofdroute door dit dierenpark zijn er voldoende speelmogelijkheden en eet- en drinkgelegenheden. Er staat zelfs een oude schoolbus opgesteld waar je in kan spelen. Daarnaast zijn er diverse geheime paadjes, bruggetjes, verborgen glijbanen en klimmogelijkheden waar de kinderen gedurende de route kunnen spelen.

Reptielenhuis De Aarde

Als je een dagje naar Breda gaat, of als je naar een indoor dierenparkje wilt, is Reptielenhuis De Aarde een toffe plek om te bezoeken. Blogger Anke was hier met haar kinderen en ze hadden het erg naar hun zin.

Op verschillende momenten van de dag krijgen de kinderen de kans om een python te aaien, of zelfs vast te houden. Andere dieren die ze mogen vasthouden zijn onder andere de baardagaam en de flappetak. Bij elk verblijf van de reptielen of insecten staat informatie over de dieren. De medewerkers geven graag meer uitleg.

Breda met kinderen
Reptielenhuis De Aarde in Breda

Leukste speeltuinen Noord-Brabant met kinderen

Zoek je naar uitjes en activiteiten in Noord-Brabant, dan vallen de speeltuinen en speelparken toch ook onder de kinderuitjes die niet mogen missen. Hier staan daarom enkele leuke speeltuinen, indoor speeltuinen en andere uitjes voor kinderen.

Kabonk, hoogste indoor speeltuin Noord-Brabant

Speeltuin Kabonk is niet de grootste binnenspeeltuin van Nederland, maar absoluut wel de grootste! Dit is een grote kleurrijke indoorspeeltuin bij Breda van 3.300 m2. Deze ruimte wordt verspreid over 7 verdiepingen met in totaal 200 meter aan glijbanen. Voor dreumes en peuter is er een aparte speelhoek.

De verschillende verdiepingen zijn op allerlei manieren met elkaar verbonden. Elke verdieping heeft een eigen speelterrein, met klimrekken, glijbanen en daarnaast trampolines, basketbalveld of bijvoorbeeld een obstakelparcours. Zo zijn er kinderen voor verschillende leeftijden leuke speelmogelijkheden.

Kabonk indoor speeltuin Brabant
Kabonk

Speelpark De Splinter

Het Speelpark De Splinter is een grote speeltuin in Eindhoven. En dit staat bekend als hét openluchtspeelparadijs van Eindhoven en omgeving, vanwege het oppervlak van zeven voetbalvelden. Er zijn speeltoestellen, een bouwhoek, peuterhoek en twee peuterzwembaden. Ook is er een kinderboerderij, een pirateneiland en een fort. In het voorjaar en de zomer is het zwembad elke dag open. Op de meeste dagen is dit park gratis toegankelijk, op zon- en feestdagen betaal je een kleine toegangsprijs.

Speelboerderij de Steenuil

In Oirschot kan je terecht bij de de speelboerderij De Steenuil. Dit is een speelboerderij en nog een echte boerderij. Hier kan je binnen en buiten spelen, dieren knuffelen en samen met de boer de dieren voeren. Er is een binnenspeeltuin, een zandbak, een bouwhoek, er staan skelters en fietsjes, een speelhuis, speeltoestellen. Hier valt heel veel te beleven!

De Belhamel

Bij de Belhamel zijn er zowel binnen als buiten leuke activiteiten. Er is een grote indoor speeltuin met een klimtoren van 3 verdiepingen. Daarnaast is er een draaimolen, airhockey, trampolines en hamertje tik. Voor de kinderen vanaf 6 jaar is er een Indoor klimpark parcours van 140 meter met 21 klimhindernissen. Dit is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar, min. lengte 1.35m, en het park bestaat uit 2 verdiepingen en je klimt tot wel 7 meter hoogte.

Vanaf ongeveer de voorjaarsvakantie tot eind oktober zijn er ook buiten allerlei activiteiten te doen. Denk aan een vaarvijver, lasergame, pijl en boog schieten en outdoor Paintball. Ook is er een buitenspeeltuin. Hier zijn verschillende zand-bakken, de airtrampoline, een parcours met elektrische karretjes en meer!

indoor klimpark Noord-Brabant
De Belhamel

Hooiberg

De Speelboerderij De Hooiberg in Bladel op de Brabantse Kempen is een speelparadijs voor kinderen t/m 10 jaar. Er is een binnenspeeltuin en een buitenspeeltuin. Binnen staat er een groot speeltoestel, grote glijbaan, je kan knutselen in de knutselruimte en kinderen tot 4 jaar spelen in de peuterzone. In de buitenspeeltuin zijn er skelters, trampolines en waterbedden. Voor kleine kinderen is er een peuterzone.

Voltage

De Voltage is ook in Tilburg. Er zijn hier wel 50 Activiteiten waaronder lasergamen en karten, restaurants en een indoor speeltuin. In het speelparadijs staat een groot klimkasteel met touwbrug parcoursen, een ballenbak, XXL-slides, kiddy race, een rodelbaan, bouwblokken en een spider tower. Verder is er de multi sport- en bounce area, arcade games en pamperland voor kinderen van 1, 2 en 3 jaar.

 • In de grootste gethematiseerde area kan je met kinderen vanaf 6 jaar gaan lasergamen. Of probeer een van de escape rooms, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.
Voltage Tilburg
Voltage Tilburg

Speeltuinen Noord-Brabant voor peuters en kleuters

 1. Indoor speeltuin Voltkids in Tilburg heeft ook leuke opties voor baby, dreumes, peuters en daarnaast voor oudere kinderen en tieners. Met 2000m² gethematiseerde indoor speelplezier kunnen de kinderen hier eindeloos spelen. In het speelparadijs staat een groot klimkasteel vol met touwbrug parcoursen, een ballenbak, XXL-slides, kiddy race, een rodelbaan, bouwblokken en een spider tower. Ook zijn er arcade games, draaimolen, het spiegeldoolhof, de vortex tunnel en knutselen! Verder kan je er lasergamen, karten en een escape room spelen.
 2. Monkey Town Mierlo is geschikt voor kids van 1 tot 12 jaar met een baby- en peuterhoek.
 3. Kinder- en Speelboerderij Pukkemuk in Dongen heeft een binnen- en buitenspeeltuin, kinderboerderij en het boerensprookjesbos.
 4. Speeltuin De Viking is een grote speeltuin op een omheind terrein van bijna 6000 m2. Deze ligt in Geldrop en er is een peuterhoek.

Natuurgebieden Noord-Brabant met kinderen

Loonse en Drunense duinen

Toen wij naar de Efteling gingen, combineerden wij dit bezoek met een avondwandeling bij de Loonse en Drunense duinen. Dit gebied is zo mooi dat we het wel in het overzicht van tips voor Noord-Brabant met kinderen moeten zetten.

Het is een groot stuifzandgebied waar de natuur vrij spel heeft. Het landschap verandert voortdurend en je mag vrij struinen door de natuur. Aan de buitenkant van het gebied is op verschillende plekken een restaurant met speeltuin.

Mastbos

Een van de mooie uitjes ten zuiden van Breda is een bezoek aan het Mastbos. Met onder andere een Kabouterpad en een Speelbos. Daarnaast zijn er drie thematische wandelroutes: Snuffelroute, natuurbelevingsroute met vlonderpad en de historische route. Trek gekregen? Ga dan naar pannenkoekenhuis Dennenlucht.

Loonse en Drunense duinen
Loonse en Drunense duinen

De Biesbosch

Als ik op de kaart kijk zie ik dat een klein deel van de Biesbosch in Zuid-Holland ligt en het grootste deel ligt in Noord-Brabant. Biesboschcentrum Dordrecht is één van de enteepoorten naar de Biesbosch. In dit natuurgebied heb je tal van mooie wandelroutes. Er is bijvoorbeeld de leuke Beverspeurtocht door het Beverbos.

Onze blogger was bij het Museumeiland en hier is de leuke “Biesbosch Beleving” in de openlucht. Dit is de Biesbosch in het klein: een schaalmodel met polders, dijken en water, waarin kinderen mogen spelen, spetteren en ontdekken. Ze kunnen er sluisjes open en dicht zetten en zo de realiteit nabootsen.

Biesbosch museumeiland
Biesbosch

Museum Noord Brabant met kinderen

Van Abbemuseum

Wil je naar een museum in Noord-Brabant met kinderen, dan is een van onze aanraders het Van Abbemuseum. Anouk bezocht dit museum toen ze op een stedentrip in Eindhoven was met haar zoon. In dit museum staat hedendaagse kunst centraal: in allerlei soorten, maten, en materialen. Voor kinderen is het leuk om door het museum te lopen en de verschillende kunstobjecten te ontdekken.

Tof is het om op zaterdagmiddag met je kinderen naar dit museum te gaan. Er is dan een Kinderkunstclub voor kinderen tussen de 6-12 jaar. Aan de hand van een thema gaan de kinderen zelf aan de slag.

museum Klok en Peel
Klok en Peel

Klok & Peel

Nog een kindvriendelijk museum: Klok & Peel. Blogger Iris was hier met haar dochter en samen hadden ze een hele leuke middag.

“Wij begonnen onze tocht door het museum bij het gedeelte over de Peel. Met een speurtocht in de hand gaan we op pad. We worden verwelkomt door de lokroep van de wulp, een bekende weidevogel die leeft in de Peel. Zodra we de deur doorlopen begint hij te roepen, we zien hoe hij eruit ziet en leren meer over zijn leven. Ook krijgen we een inkijkje in een vossenhol, bijzonder om de kleine babyvosjes te zien liggen in een hol dat normaal onder de grond verstopt is. Op verschillende plekken vind je meer interactieve presentaties met beeld en geluid, maar ook de vele opgezette of gereconstrueerde dieren zijn echt bijzonder om te zien.  

Nadat we onze ontdekkingsreis langs het dierenrijk van de Peel hebben gemaakt lopen we het tweede gedeelte binnen: Museum Klok. Het avontuur begint gelijk goed: de eerste klok mag geluid worden. Natuurlijk kost het wat kracht om zo’n enorme klok in beweging te krijgen, maar samen geven we een paar goede slingers aan het touw en de klok komt in beweging. Het is even schrikken het geluid dat zo’n enorme klok maakt, maar het is stiekem ook wel heel leuk.

Het echte hoogtepunt komen we tegen als we de laatste ruimte van Museum Klok binnenlopen. Hier zie je verschillende de beiaards (of carillons) en je mag er ook zelf een bespelen! Door plaats te nemen op de kruk van de Beiaardier kun je je eigen muziekstuk spelen op het enorme klokkenspel. Hoe gaaf is dat!

Kortom: het was een geslaagd bezoek aan een voor ons nog onbekend museum. En als ik mijn dochter vraag naar haar hoogtepunt dan is het toch het bespelen van de beiaard en het luiden van de klokken. Maar de haaien waren toch ook wel heel mooi. Een aanrader dus. Bekijk voor de openingstijden en de andere praktische info de website.

museum klok en peel

Philips Museum

En het derde kidsproof museum in Noord-Brabant met kinderen is het Philips Museum in – uiteraard – Eindhoven. Anouk was hier met haar zoon die houdt van knopjes, licht, dingen testen en techniek. Het museum is heel afwisselend. Zo is er een tentoonstelling gaat over huishoudelijke apparaten en er staan oude tv’s en radio’s. Maar er zijn ook speurtochten. In de lampjes speurtocht gaan kinderen (van ongeveer 4-8 jaar oud) met een speciale zaklamp met uv-licht op zoek naar opdrachten en aanwijzingen in het museum. En er is een speurtocht op de iPad voor wat oudere kinderen.

Uitvindfabriek
Uitvindfabriek

Uitvindfabriek Breda en Ontdekfabriek Tilburg

In Breda en Tilburg zijn twee “fabrieken” waar de kinderen met techniek aan de gang kunnen. In de Uitvindfabriek in Breda en de Ontdekfabriek in Eindhoven ga je zelf aan de slag met knutselen en techniek. Er zijn dingen te zien, te doen en er zijn creatieve workshops. Er is vooral heel veel speel- en knutselplezier verzekerd. Absoluut een aanrader als je actief aan de slag wilt met je handen en het een en ander bij wilt leren.

Noordbrabants Museum

Als je in Noord-Brabant naar een leuk museum wilt gaan met het gezin dan is het Noordbrabants Museum in Den Bosch een aanrader. Marilyn was hier tijdens een weekend op zoek naar Van Gogh in Brabant. De safarizektocht in het museum was een schot in de roos. Met een opdrachtenblad wandelden de kinderen door de zalen op zoek naar de diverse dieren in de schilderijen. Ze vonden het geweldig!

Na de zoektocht moesten ze snel door. Maar ze konden het niet laten om de Van Gogh Intimi tentoonstelling nog even in sneltempo te doorkruisen. We zagen dat ze onder andere een film afspeelden over het leven van Vincent Van Gogh. Dit was een leuke aanvulling op de andere musea omdat je de schilderijen nu ook echt kon zien.

museum Noord-Brabant

Oertijdmuseum

Nog zo’n tof museum om te bezoeken in Noord-Brabant met kinderen: het Oertijdmuseum in Boxtel. Blogger Esmeralda ging hierheen met haar kinderen om het museum te testen voor Reistipsmetkids. Behalve levensechte dinosaurussen van plastic, hebben ze ook veel skeletten van allerlei soorten dierenkoppen, mineralen, veel informatie over dieren en het echte skelet van een potvis.

Buiten is een grote plantentuin, die waarschijnlijk in het voorjaar en de zomer erg mooi is. Overal stonden kaartjes bij, zodat je alle plantennamen kon lezen. De kinderen vonden dit niet heel interessant. Zij waren meer geïnteresseerd in de oerbeesten die overal stonden. “Aaaawww, wat schattig” heb ik regelmatig gehoord, bij een lief uitziend diertje, totdat ze naar het bordje keken en flinke punttanden zagen. Zo schattig waren die diertjes vroeger niet!

De kinderen konden lekker rondrennen en tussendoor nog even op de foto in een haaienbek of dinobek. En natuurlijk was er ook een speeltuin! Niet groot, maar ze hebben zich nog even uitgeleefd! In de winkel hebben ze nog heel veel verschillende leuke dingen. Van harige beesten op sterk water tot opgezette schorpioenen, knuffels, puzzels en mineralen. Al met al een leuke dag, voor jong en oud.

preHistorisch dorp met kinderen
preHistorisch dorp

PreHistorisch dorp Eindhoven

Nog een kindvriendelijk uitje in Eindhoven in deze lijst: het PreHistorisch dorp. Hier krijg je een indruk van de geschiedenis: van 13.000 jaar geleden tot aan de Tachtigjarige oorlog. Hier leer je van alles over het leven van vroeger. Leuk zijn ook de verschillende historische workshops. Er is altijd hout te kloven, brood te bakken of een zwaard te smeden. Voor kinderen is er een speurtocht. Onze blogger bezocht dit kinderuitje in Noord-Brabant was echt onder de indruk van hoeveel er te doen en ontdekken is. Verrassend was dat er zoveel historische figuranten aanwezig waren in klederdracht van het desbetreffende tijdperk en dat maakt een bezoek unieker en levendiger. Je lijkt deel uit te maken van de geschiedenis.

 • Een ander interessant museum is het Oorlogsmuseum Overloon, aan te raden met kinderen vanaf ongeveer 8 – 10 jaar. Er zijn ruim 150 militaire topstukken in dit museum.

Museum Vincentre in Nuenen

Blogger Marilyn ging in Nuenen naar het Museum Vincentre, waar een enthousiaste gids de kinderen meenam op een heus Van Gogh avontuur. De kinderen doorkruisten het museum aan de hand van een vragenlijst en wisselden de vragen af met leuke doe-dingen zoals interactieve spelletjes. De gids maakte er een feestje van voor de kinderen en wij als ouders vonden het heerlijk om te zien.

Naast het bezoek aan het museum had onze gids nog meer in petto. Om het Van Gogh verhaal nog meer kleur te geven, kregen we de kans om echt in de voetsporen van de kunstenaar te treden. We kregen allemaal een fiets en gingen samen de Van Gogh-spots ontdekken. Echt geweldig! Meer details over deze fietstocht vind je in de volgende rubriek.

 • Het prachtige dorpje Nuenen ligt bezaaid met mooie plekjes. Plekjes die ook de jonge Vincent Van Gogh wisten te bekoren. Hij hield van de natuur en genoot volop van zijn periode in Nuenen. Hij woonde hier slechts 2 jaar, maar maakte hier een kwart van al zijn kunstwerken.

Eten in Noord-Brabant met kinderen

Waar in Noord-Brabant vind je leuke, kindvriendelijke restaurants? Op veel plekken uiteraard. Wij delen een aantal tips.

Restaurant Aap: Zuid-Afrikaans eten in Alphen en voor de kinderen is er een speeljungle met een klimtoestel, Playstation en loungehoek met dvd-speler.

Beachclub Sunrise in Best met omheinde speeltuin.

Koeckers in Den Hout heeft bijna 300 pannenkoeken op de kaart staan en er is zowel een binnen- als buitenspeeltuin!

 • T’of Koekie in Den Bosch is een ontbijt-, lunch- en borrelbar. Met speelhoek!
 • In den Bokkenreyder in Esbeek: eerst wandelen, dan relaxen bij dit restaurant.
 • De Gulle Brabander in Biest-Houtakker heeft een grote speeltuin.
 • Boscafe de Rode Lelie in Oisterwijk staat middenin de natuur en er is een speeltuin.
 • Bij d’n kleine dommel in Nuenen is een speeltuin en een kinderhoek.

Kindervakantie Brabant – 5 tips

 • HUP hotel is een van de leukste hotels met familiekamer van Nederland. Je kan in de omgeving van alles doen, maar waarschijnlijk kom je het hotel niet uit. Er is een zwembad, mini-golfbaan, sportschool, cinema en een glijbaan midden in de lobby. En de kids mogen gratis naar binnen in het naastgelegen Monkey Town.

Landal Vennenbos is ideaal voor een vakantie met kids. Er is een subtropisch zwemparadijs en indoorspeelparadijs.

De Kempervennen is een van de populairste vakantieparken van Center Parcs. Er is de aqua mundo met 4 glijbanen, waaronder de Aqua Loop, Aqua Racer en een wildwaterbaan. Verder is er een indoor skipiste, Waterskiën, Wakeboarden en je kan gaan duiken in het meer.

Bij het mooie dierenpark Beekse Bergen kan je overnachten tijdens een vakantie in Noord-Brabant met kinderen. Zo beleef je hier het ultieme safarigevoel en slaap je letterlijk tussen de dieren in Safari Resort Beekse Bergen. Inclusief onbeperkt toegang tot het Safaripark, Speelland, Dierenrijk en ZooParc. Inclusief een dagje zwemmen in het overdekte Junglebad en klimmen en klauteren op de speeltoestellen.

Landal Vennenbos

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën