DEN BOSCH met kinderen | 23x Uitjes

Een van de gezellige steden in het zuiden van Nederland is ‘s Hertogenbosch. Maar Den Bosch met kinderen bezoeken: is dat een goed idee? En wat is er te doen in deze stad, zijn er leuke kinderactiviteiten? Op deze vragen lees je hier ons antwoord!

Blogger Marilyn was in het najaar van 2019 met haar gezin op zoek naar Van Gogh en ontdekte toen Den-Bosch. En blogger Karlien was al enkele keren een middag of een dag in Den Bosch met haar gezin. Samen delen we onze tips voor deze stad in Noord-Brabant.

Den Bosch met kinderen: bezienswaardigheden

In het centrum van de stad ligt het plein De Markt. Dit is een prachtig plein, met allerlei historische gebouwen als het stadhuis van Den Bosch. Ook de VVV is gevestigd aan dit plein, in het oudste bakstenen woonhuis.

Zeker ook een aanrader om te bekijken als je in Den Bosch met kinderen bent is de Sint-Janskathedraal. Dit is een laatgotische kerk en deze kerk maakt indruk door de omvang. Leuk voor de kinderen is de 43 meter hoge toren te beklimmen!

Den Bosch bezienswaardigheden

Varen op de Binnendieze

Marilyn ging met haar gezin mee op een vaartocht op de Binnendieze. Het is volgens haar een ideale manier om het historisch stadscentrum van ‘s Hertogenbosch te verkennen. Neem plaats op één van de bootjes en geniet van een prachtige vaart in de schoot van de stad. Tijdens de tocht kom je veel te weten over de stad en beleef je als het ware de geschiedenis. De kinderen kunnen ook een klein cadeautje winnen als ze goed opletten en een speurtocht tot een goed einde brengen. Het is een superleuk uitje met kids.

Stadswandeling

Wij waren een dag in Den Bosch en haalden bij de VVV een stadswandeling waarbij je de gehele vesting rond liep. Deze ronde is 7,5 kilometer en daarmee is het waarschijnlijk wat aan de lange kant voor veel gezinnen met jongere kinderen. Maar deze route had zoveel verrassende elementen dat ik het toch noem. Zo kwamen we langs de parkeergarage Jan Bosch, vanwaar je loopt naar een loopbrug op het water. In het water liggen middeleeuwse Jeroen Bosch-figuren! Vervolgens kom je bij de vestingmuren. Ook op andere plekken kwamen we langs leuke elementen als een vlonderpad.

Speciaal voor kinderen koop je bij de VVV voor € 7,50 de speurtocht ‘Den Bosch Spionmissie’. Je bent dan zeker 2 uur zoet.

citadel
Citadel

Citadel en Bolwerk

We begonnen de stadswandeling aan het station en terug naar het station kwamen we aan het eind van de route het Bolwerk tegen. We wandelden omhoog, naar een toffe, kleine stadstuin. Hier was vroeger de stadsmuur de 14e eeuwse Koepoort. Ter verdediging werd het Bolwerk Sint-Jan aangelegd. Onder de stadstuin is er het informatiecentrum Bolwerk Sint Jan en restaurant brasserie het Bolwerk.

Tijdens de stadswandeling kwamen we ook langs de Citadel. Oorspronkelijk was dit een fort, maar dit werd uitgebreid tot een vijfhoekige schans met Bastions en een gracht eromheen. Wij wandelden hier doorheen en liepen over de lange brug over het water. Gratis te bezoeken als de deur open is.

Bolwerk
Bolwerk

Den Bosch met kinderen – Kinderactiviteiten

Gaan we verder met de leukste kinderactiviteiten in Den Bosch! Want daar zullen jouw kinderen wel oren naar hebben.

Noordbrabants Museum

Blogger Marilyn was met haar kinderen in het Noordbrabants Museum. In dit museum kan je werken terugvinden van diverse Brabantse kunstenaars waaronder Vincent Van Gogh. Met de kinderen besloten we om het wat luchtig te houden, gezien ze al heel wat uurtjes doorbrachten in musea dit weekend. De safarizoektocht was dan ook een schot in de roos. Met hun opdrachtenblad trokken ze door de zalen op zoek naar de diverse dieren in de schilderijen. Ze vonden het geweldig! En als ouder besef je plots dan er eigenlijk best veel verschillende dieren in de schilderijen voorkomen.

Na de zoektocht moesten wij jammer genoeg snel door naar de volgende locatie, maar we konden het niet laten om de Van Gogh Intimi tentoonstelling nog even in sneltempo te doorkruisen. We zagen dat ze onder andere een film afspeelden over het leven van Vincent Van Gogh en dat er heel wat schilderijen van Van Gogh aanwezig waren. Het is een leuke aanvulling op de andere musea omdat je de schilderijen nu ook echt kon zien.

Noordbrabants museum

Jheronymus Bosch Art Center

Dit is een kennis- en ervaringscentrum en tevens is het een unieke eerbetuiging aan de kunstenaar Jheronimus Bosch. In dit centrum zie je alle werken van de schilder Jheronimus Bosch. Het gaat om hoogwaardige fotoreproducties. Vanuit de bovenste verdieping van de toren geniet je van het uitzicht over de stad. (Website)

Subtropisch zwemparadijs AquaFun

Wil je je dagje Den Bosch met kinderen combineren met zwemmen? Dat kan perfect in het zwemparadijs AquaFun. Met onder andere twee glijbanen, golfslagbad en een wildwater rivier.

Den Bosch met kinderen

Kinderboerderij Oosterhoeve

Leuk om heen te gaan als je in Den Bosch met kinderen bent is kinderboerderij Oosterhoeve. Dit is veel meer dan enkel een kinderboerderij, want er is ook een vlindertuin, hertenpark, kabouterbos, speeltuin en theehuis. Bekijk de openingstijden hiervan voordat je erheen gaat: in de schoolvakanties zijn ze minder lang open dan in andere weken.

  • Vlakbij de Jan Bosch parkeergarage zagen we de dierenweide Zuiderpark, met een aantal dieren en een speeltuin.

Verkadefabriek

Vlakbij het station van Den Bosch ligt de voormalige koekjesfabriek van Verkade. Nu is het een cultureel centrum met restaurant. Tof voor gezinnen is de Kinderkunstfabriek. Hier zijn voorstellingen voor kinderen.

Kasteel Heeswijk

Net buiten Den Bosch ligt Kasteel Heeswijk. Iedere woensdag is er in de middag een rondleiding voor kinderen. Een gids deelt hoe men vroeger leefde in het kasteel. En natuurlijk zijn er speciale elementen voor kids: je kan je verkleden als ridder of prinses en je mag de torens beklimmen.

Rondom het kasteel zijn diverse wandelroutes, waarbij je langs de rivier de Aa komt.

IceFun

In de wintermaanden is het dan leuk om schaatsparadijs IceFun te bezoeken. Eerder waren er op deze ijsbaan allerlei bijzonderheden, zoals door grotten en via een schaatshelling schaatsen! Helaas is dat er niet meer.

Museum Hertogsgemaal

Het Museum Hertogsgemaal is een archeologisch en paleontologisch museum in Den Bosch. Voor kinderen is er een speurtocht, deze duurt ongeveer een half uur. Toegang is gratis. Geopend in de zomermaanden, bekijk de openingsuren op de website.

Bossche hoek
Bossche hoek

Natuur Den Bosch met kinderen

Aan de rand van Den Bosch ligt het natuurgebied Bossche Broek. Dit moerassige rivierklei- en veengrondgebied vormde vroeger een natuurlijk verdedigingswerk voor de stad. Nu is het een mooi recreatiegebied en als ik het goed heb zag ik op diverse plekken een knooppuntenkaart, waarmee je een eigen route kan samenstellen. Wij kwamen ook een pontje tegen, waarmee je jezelf naar de overkant krijgt.

  • Een andere optie is het natuurgebied Oosterplas, met een natuurspeeltuin, strandbad en strandpaviljoen.

Andere natuurgebieden rondom Den Bosch:

  1. Natuurgebied De Overlaat
  2. Natuurgebied De Maashorst met een kabouterpad
  3. Natuurgebied Het Groene Woud

Stadspark Mariënburg

In het centrum van Den Bosch ligt het Stadspark Mariënburg. Dit park was ooit een kloostertuin. Het is een rustige plek om even op adem te komen van een dagje stad met de kids. De kinderen zijn hier wel even zoet: er staat een speeltoestel.

Den Bosch met kinderen

Restaurants Den Bosch met kinderen

Waar ga je eten als je in deze stad bent? We delen een aantal tips voor kindvriendelijke restaurants Den Bosch!

Het Warenhuis in Den Bosch

Marilyn en gezin tippen Het Warenhuis als kindvriendelijk restaurant in Den Bosch. Dit is een super gezellig restaurant met bovenverdieping, leuke bediening én een mooie kinderkaart. Ook geschikt als je lactose- en glutenvrij eet.

T’of Koekie in Den Bosch

Voor een snelle lunch of een fijn tussendoortje met de kids moet je eens naar T’of Koekie in Den Bosch gaat: dit is absoluut geschikt voor gezinnen. Zo is er een krijtmuur en er is een pleintje waarop kinderen kunnen rondrijden met hun fietsjes.

Den Bosch met kinderen
Bar 35

Bar35

Niet ver van het station van Den Bosch vind je Bar 35. Dit restaurant ligt in een mooi straatje en het is echt een aanrader om heen te gaan. Als je ervan houdt: voor de burgers en het bier. Maar op de menukaart staat nog veel meer, zo zijn er heel wat tosti’s waar je uit kan kiezen.

Waarom je hierheen gaat als je in Den Bosch met kinderen bent? Er liggen heel veel spelletjes klaar! Daarnaast zijn er kleurplaten en kleurtjes, dus je bent wel even zoet hier. Op het terras zit je ook in de winter fijn, naast de warme kachels.

Bossche bollen

Niet te missen in een artikel over Den Bosch zijn de Bossche bollen. Je koopt ze bij de bakkerij Jan de Groot ( Stationsweg 24 ), vlakbij het station. In de bakkerij kan je lunchen en daarnaast zijn er heel veel andere taartjes en bonbons.

Niet alleen in de bakkerij koop je Bossche bollen: in veel restaurants in de stad staat deze lekkernij op de kaart!

Meer tips restaurants

  • Niet direct geschikt voor de kinderen, wel ideaal voor de ouder die op zoek is naar goede koffie. Bij Drab Coffee krijg je goede cappuccino. Daarnaast zijn er huisgemaakte taarten.
  • Toen Karlien met Johan door Den Bosch wandelde, kwamen zij langs de watertoren (Hinthamereinde 73). Dit is de op een na de oudste watertoren van Noord-Brabant. Hierin is café Herman gevestigd. We liepen naar binnen om even te schuilen voor de regen en het bleek een verrassend leuke plek.
  • We kregen de tip voor café Oerwoud. Helaas zijn we hier niet terechtgekomen maar we delen dit pareltje wel. OERWOUD is een stadstuinwinkel & plantaardig health cafe. Het interieur, met de vele planten, ziet er fantastisch uit!
Den Bosch met kinderen

Overnachten in Den Bosch met kinderen

Wil je langer dan een dag in Den Bosch verblijven, dan zoek je er waarschijnlijk een kindvriendelijk hotel bij.

Marilyn verbleef met haar gezin in het Mövenpick Hotel, waar ze goed tot rust konden komen na een drukke dag. Het uitgebreide ontbijtbuffet viel ook goed in de smaak.

Meer tips?

Café Herman in de watertoren

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën