Kinderactiviteiten in Antwerpen | 33 Ultieme tips!

Doen tijdens een stedentrip Antwerpen met kinderen

0

Lekker dichtbij en toch bijzonder, een stedentrip naar Antwerpen is altijd een goed idee. Nicole was hier onlangs met haar gezin en zij deelt haar tips tips voor de leukste kinderactiviteiten in Antwerpen.

Ook blogger Karlien was in Antwerpen met kinderen en deelt haar tips. Naast de kinderactiviteiten in Antwerpen delen we ook tips voor gratis uitjes in Antwerpen en de leukste uitstappen rondom Antwerpen.

Leukste kinderactiviteiten in Antwerpen

Comics Station

Aan het prachtige Centraal Station van Antwerpen vind je het geweldige Comics Station. In dit indoor pretpark stap je in de wereld van bekende Belgische striphelden zoals Kuifje, Suske en Wiske en de Smurfen. Wij hebben hier een ochtend lang de grootste lol gehad samen en dit is echt een aanrader voor een uitstap met het gezin! Lees het uitgebreide blog over Comics Station. – Let op: Comics Station is gesloten t/m het najaar van 2021.

Comics Station met kinderen
Comics Station

Zoo Antwerpen

De Zoo van Antwerpen is een van de oudste dierentuinen van de wereld en is gelukkig net als vele ander dierentuinen met z’n tijd mee gegaan met steeds mooiere verblijven met meer ruimte voor de dieren.

Het is nu een mooi vormgegeven park met bijna overal het fraaie uitzicht op de koepel van het Centraal Station. In het park zelf zijn ook de nodige mooie historische gebouwen te vinden, vooral de Egyptische tempel waar de zebra’s en giraffen tegenwoordig wonen is opvallend.

Erg leuk zijn ook vele mogelijkheden om hoger te klimmen en de dieren van bovenaf te bekijken. Zo kun je bij de olifanten via klimtouwen (maar ook gewoon via de trap) een verhoogd plateau opklauteren om de dieren goed te bekijken. Door een grote slurf glij je zo weer naar beneden.

Bij het mooie Savanne restaurant is een grote speeltuin, en daar kun je doen wat de meeste ouders doen: koffie drinken in het zonnetje terwijl de kinderen in de touwen klimmen.

Ben je toevallig Artis, Blijdorp of Plankendael jaarkaarthouder? Dan is entree tot de Zoo helemaal gratis.

kinderactiviteiten in Antwerpen
Zoo

Red Star Line museum

Helemaal achterin de wijk ’t Eilandje vind je het Red Star Line museum. Absoluut een aanrader onder de kinderactiviteiten in Antwerpen. Dit museum is vernoemd naar de rederij die aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw de overtochten van Antwerpen naar de nieuwe wereld Amerika verzorgde.

Het entree kaartje dat je hier koopt vertegenwoordigt een 3e klasse ticket aan boord van een van de schepen. En vanaf het moment dat je dat in handen hebt volg je de route die vele landverhuizers je voorgegaan zijn. Kinderen krijgen zelfs echt een koffer mee die vol zit met leuke opdrachten.

Wij speelden onderweg een potje memory en roken aan azijn en benzeen. Zoonlief ging helemaal op in zijn rol van strenge arts toen hij ons mocht ondervragen: waarom wilt u naar Amerika? En: heeft u last van luizen?

Red Star Line
Red Star Line

Maar niet alleen voor kinderen is dit museum de moeite waard, ook ik vond het een heel gaaf museum. Het is mooi vormgegeven met prachtige oude zwart wit beelden en fascinerende verhalen van Europeanen die op zoek gingen naar een betere toekomst elders.

Ook zonder entree kaartje kun je hier naar binnen om de uitkijktoren te beklimmen, maar eerlijk is eerlijk: het uitzicht vanaf het MAS is wel even wat indrukwekkender.

Zoals bij veel musea in België is ook hier de toegang voor kinderen onder de 12 jaar gratis. Als je ook van plan bent om het MAS te bezoeken, dan kun je voordeel halen uit een combi ticket dat bij beide musea te koop is.

MAS

Het Museum aan de Stroom vind je vlakbij het Red Star Line museum. Dit bijzondere gebouw is een van de nieuwste iconen van de stad, vanaf de ring om Antwerpen zie je het al staan. In het MAS is een mooi museum te vinden, daar was blogger Ilse eerder en die raadde het aan. In de link aan het begin van deze alinea vind je de review.

Maar je kunt ook gewoon net als wij dit keer gedaan hebben, alleen naar het dakterras gaan op 62 meter hoogte; helemaal gratis. En dat is al meer dan de moeite waard. Vergeet vooral niet om op de achtste verdieping het Admiraals koppel even gedag te zeggen.

MAS Antwerpen
MAS

Vogelenmarkt

Op zaterdag vind je op dit plein aan de Oudevaartplaats de vreemdelingen markt, waar bij veel kramen heerlijke hapjes en drankjes te koop zijn. Op zondag staan een deel van de kramen er nog, rond de Graanmarkt aangevuld met kramen met dieren.

Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit vooral vogeltjes. Wij zagen er eenden, papegaaien, kippen, kanaries en zelfs kalkoenen. Maar je kunt er ook terecht voor een lief klein konijntje en aaien mag.

Wil je even een rustmomentje inlassen, op dit plein vind je het Geluk. Een bijzonder kindvriendelijk cafe in het Paleis (waar ook weer heel veel te doen is voor kinderen).

Stripwinkel
Stripwinkel

Koop een stripboek

Suske en Wiske komen natuurlijk uit België en sinds ik in Comic Station ben geweest ken ik nog veel meer Belgische striphelden, zoals Jommeke en de Kiekeboes. Niet verwonderlijk dus dat je in deze stad ook heel veel stripwinkels vindt.

En wat is er nu leuker dan een grote bak stripboeken waar je er een paar van uit mag kiezen? Wij kozen voor de stripwinkel Beo naast de Vogelenmarkt. Hier vind je voor 1 euro al een leuk stripboek! En het fijne is: ze zijn gewoon op en op zondag.

De verhalen van de stad

Bij iedere stedentrip is het leuk om de verhalen van de stad te leren kennen en deze mee te nemen als je door de stad wandelt. In Antwerpen vertellen wij natuurlijk over de oorsprong van de naam Antwerpen.

Over de nare reus Druon Antigoon die iedere schipper die over de Schelde wilde varen dwong tol te betalen, weigerde men dit dan hakte hij de hand af en wierp die in de rivier. Er was één man die hier tegen in opstand durfde te komen: de romein Silvius Brabo. Hij vocht met de reus, hakte zijn hand af wierp die in de Schelde.

Een standbeeld van die dappere Brabo staat tegenwoordig met de reus zijn hand nog in de zijne op de grote markt voor het stadhuis. En die handen, die vind je overal in Antwerpen terug: op de Meir, in de chocolaterieën en op de gevel van het MAS. Ga zelf maar eens kijken hoeveel je er kunt vinden.

Ook de bekende schilder Rubens volgt ons door de stad, bij de stripwinkel kopen we de Raap van Rubens, daarna wandelen we langs zijn huis op de Wapper en door naar zijn standbeeld op de Groenplaats.

Huis van Rubens met kids

Huis van Rubens

Karlien was op een warme zomerdag in Antwerpen met kinderen en bezocht daar het museum Huis van Rubens. Dit is een van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.

Kunstenaar Peter Paul Rubens woonde jarenlang in dit huis met zijn gezin. In de zomermaanden was er een speciale Uit met Vlieg speurtocht, waarmee we op zoek konden naar de schat. Door de kleine kamers wandelen we door het museum. In iedere ruimte gaan de kinderen op zoek naar een schilderij of ander voorwerp en daar voeren ze een opdracht bij uit.

We eindigden de route door het museum (het Huis van Rubens) in de tuin. Wat een prachtige tuin is het! Zeker op zo’n mooie zomerdag is het een plek waar je even rustig op adem komt.

kinderactiviteiten in Antwerpen

Park Spoor Noord

Tot 2001 een rangeerstation en inmiddels is dit gebied omgebouwd tot een groot landschapspark. Park Spoor Noord is in korte tijd uitgegroeid tot een hele populaire plek in Antwerpen.

En wij snappen wel waarom! Het is een groot en overzichtelijk park met veel recreatieruimte. Wij hadden honger en haastten ons naar de Bar in Park Spoor Noord. Hier eet je pizza’s en hamburgers. Leuk voor de kinderen zijn zowel de grote speeltuin ernaast als de enorme fonteinen waar je in mag spelen. Je bent hier zo uren en uren zoet. Ideaal om je citytrip Antwerpen met kids mee af te sluiten.

Verderop in het park vind je een bmx- en skatebowl.

Kindvriendelijke restaurants Antwerpen

Of het nu een broodje smos is of een warm bord stoofvlees, lekker eten hoort bij Antwerpen. Dus ook wij hebben dit keer weer wat nieuw lokale lekkernijen geproefd.

 • Bij de ouderwetse tearoom Desire de Lille probeerden we de smoutebollen en de laquement, dat zijn heerlijke dunne wafels met siroop ertussen. Het wordt niet veel zoeter dan dat.
 • Daar vlakbij vind je de biologische lunchzaak Lombardia, vergaap je aan de muren vol met teksten en foto’s en drink er een kopje gemberthee bij.
 • Heerlijk en uitgebreid ontbijten of lunchen? Blogger Lynn was met haar gezin bij tearoom Lints, een absolute aanrader!
 • Ben je in een iets minder gezonde bui? Op de Groenplaats vind je een van de bekendste frietkotten van de stad: Fritkot Max. Je vindt hier zelfs een echt friet museum.
 • Voor in de avond is Sensunik een aanrader, een fijn restaurant met een giga zolder vol speelgoed waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Ze kunnen zelfs hier op zolder eten als je daarvoor kiest.
 • Hoog op de lijst om eens te bezoeken: de Burgerij bij het MAS. Met naar het schijnt goede hamburgers. Fijn voor als je in Antwerpen met kinderen bent is de speelgoed achter glas.
 • Voor Joyau reserveer je het best als je met kinderen erheen gaat. Want de kids van 5 tot 12 jaar kunnen in het weekend vertoeven op het tweede verdiep. Hier eten ze samen en er is veel speelruimte en deskundige begeleiding.
 • Ook leuk in Antwerpen zijn deze koffietentjes!

Kindvriendelijke musea Antwerpen

Eerder in deze blog noemde ik al twee uitgebreide musea tips voor Antwerpen met kinderen. Ik deelde over ons bezoek aan het Red Star Line museum en het MAS. Maar de stad heeft meer te bieden qua kindvriendelijke musea. Dit zijn onze tips:

 • Als het Steen klaar is met de renovatie willen we hier ook eens een keer naar binnen. (In juli 2019 waren ze nog bezig)
 • Een andere (gratis) tip is het Middelheimmuseum: dit is een gratis beeldentuin museum dat er geweldig uitziet. De combinatie van kunst en natuur spreekt ons ontzettend aan. Leuk detail is dat de medewerkers van het Middelheimmuseum het beeld van Brabo op de Grote Markt onderhouden.
 • Ook op de lijst om te bezoeken in Antwerpen met kinderen staat het MHKA: het museum van moderne kunst in Antwerpen. Als je Reistipsmetkids volgt (Instagram) weet je dat de dochter van Karlien gek is op moderne kunst. Deze tip wordt vervolgd dus.
 • Bij het huis en bedrijf van Plantin en de familie Moretus kan je als kind op zoek gaan naar de moordenaar. Als dat niet spannend is!
 • Het Museum Vleeshuis heeft wellicht een beetje een misleidende naam: het museum gaat over de geschiedenis van de muziek en dans in de stad Antwerpen.
 • Nieuw in de stad, en hoog op de lijst om te bezoeken, is het Chocolademuseum! Dit vind je in het Centraal Station.

Meer kinderactiviteiten in Antwerpen

Je kunt maar zoveel doen in een weekend, maar natuurlijk houdt de pret niet op bij deze toppers van kinderactiviteiten in Antwerpen. Daarom delen we er nog een aantal meer.

 • Antwerpen kan je ook vanaf het water ontdekken. Stap bij het Steenplein op een rondvaartboot! Het is een leuke manier om bij te komen van de kinderactiviteiten in Antwerpen.
 • Een aantal weken in het jaar is er de China Light Zoo, een prachtig licht festival in december.
 • Ook een van de gave kinderactiviteiten in Antwerpen is dat je er ook een (nog niet al te bekend) strandje hebt: het strandje van Sint Anna.
 • In de zomer heb je in de hele stad leuke zomerbars, vaak zijn deze ook geschikt voor gezinnen.

Gratis kinderactiviteiten in Antwerpen

Een bezoek aan een stad wordt al gauw duur, dus wij hebben ook de leuke gratis kinderactiviteiten in Antwerpen op een rij gezet.

MAS

Het Museum aan de Stroom is niet gratis, althans niet voor volwassenen die toch hun kind moeten begeleiden. Maar het uitzicht vanaf boven is wel gratis te bewonderen.

De weg omhoog is al heel leuk, met allerlei roltrappen ga je steeds een verdieping verder. En het uitzicht over de stad is schitterend. Vlakbij het MAS is een klein speeltuintje.

Provinciaal Domein Rivierenhof

Ook een van de leuke kinderactiviteiten in Antwerpen is het Provinciaal Domein Rivierenhof. Voorheen was dit een kasteelpark. Nu kom je er om (gratis) te genieten van de natuur en de rust. Je kan hier zoveel: van wandelen tot sporten, lekker spelen en cultuur beleven. In de zomer is het extra mooi hier vanwege de rozentuin.

Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een openluchtmuseum dat gratis toegankelijk is! Het museum bestaat uit 400 beelden en is zeker ook leuk om met het gezin te bezoeken. Als het regent kan je picknicken in één van de kunstwerken! Er zijn wandelroutes en je kan schat zoeken met GPS. Bekijk de info op de website.

Het Kerkschip

Het kerkschip in de haven is een religieuze en sociale ankerplaats, het schip vaart niet meer. De kapellen, het museum en de eetzaal kan je gratis bezoeken. Er is aan boord ook een eetcafé.

Park Spoor Noord

We noemden deze tip ook al hierboven, bij de kinderactiviteiten in Antwerpen. Dit is een grote weide waar je kan fietsen, wandelen, skaten en spelen in de speeltuinen. Ook zijn er barbecues die je gratis kan gebruiken, je moet natuurlijk wel zelf het voedsel meebrengen.

Vogelenmarkt

Op het plein aan de Oudevaartplaats is op zaterdag de vreemdelingen markt. Op zondag is deze markt er dan nog en rond de Graanmarkt zijn kramen met dieren. En dit zijn inderdaad vooral vogels: van kippen tot eenden en van kalkoenen tot kanaries.

Wel betaalt, maar mocht je een leuk café zoeken: op dit plein vind je Het Geluk. Zeer kindvriendelijk en er is voor de kinderen van alles te doen.

Stripmurenwandeling

Door de stad loopt een gratis speurtocht, en je gaat van de ene naar de andere buurt via muurtekeningen.

Plantentuin

In de Plantentuinaan de Leopoldstraat kom je even helemaal tot rust. Met 200 jaar geschiedenis is dit zeker ook een interessante plek om te bezoeken.

Kinderboerderij

De Kinderboerderij is een van de leuke kinderactiviteiten in Antwerpen en die in het Rivierenhof kan je gratis bezoeken tussen 13.00 en 17.00. Je kan er natuurlijk dieren zien en aaien, maar er zijn ook allerlei speelmogelijkheden.

Stadsstrand Sint Annastrand

Het stadsstrand Sint Anna is leuk om te bezoeken in de zomer en de winter. Je kan er spelen en genieten van de rust. Betaalde activiteiten zijn het openluchtzwembad en de cafés.

Ga je naar een café, dan is Plaasj Kaffee een echte aanrader voor gezinnen, inclusief hindernissenspeeltuin.

Kinderactiviteiten in de omgeving rondom Antwerpen

Arboretum Kalmthout

Naar dit mooie wandelgebied, vergelijkbaar met een botanische tuin, gaat Marilyn graag met haar gezin. Er zijn veel mooie wandelpaden, ook is er een bijenmuseum bij. De Taverne is ook een bezoek waard. Tevens is er een parcours ‘wandelen over bomen’, dit is een 50 meter land stammenpad. 

Arboretum Kalmthout ligt op wandelafstand van het station Kalmthout, en is bereikbaar vanaf Antwerpen Centraal. Lees over wat er nog meer te doen is in Kalmthout met kinderen en omgeving.

kindermuseum Kalmthout

Suske en Wiske Museum

Ook in Kalmthout vind je het leuke Suske en Wiske Museum, een heel leuk kindermuseum. Zeker een uitstap waard als je zoekt naar kinderactiviteiten in Antwerpen en omgeving. In dit museum voeren de kinderen allerlei opdrachten uit, in verschillende kamers. Het is heel interactief en je bent er ongeveer 2 uur zoet.

Kinderboerderij Rivierenhof

Een kleine kinderboerderij aan de Turnhoutsebaan in Deurne. Deze is gratis toegankelijk. Naast wat dieren bekijken kan je ook rondlopen in de moestuin en er is een klein speelbos! Open van zondag tot en met donderdag van 1 – 5.

Neem vanaf Antwerpen Centraal bij het tramstation tram 8 richting Zuid-Schotensesteenweg. Uitstappen bij Deurne Venneborg.

Binnenspeeltuin den Deugeniet

Binnenspeeltuin den Deugniet is een enorme speeltuin met zowel een binnen- als een buitengedeelte. Voor kinderen tot en met 3 jaar is er een apart gedeelte. Heel veel speelplezier voor de kinderen!

Vanaf Antwerpen Centraal per bus bereikbaar. Qua ligging is de binnenspeeltuin goed te combineren met het Spoorfietsen!

gezinsuitstap Antwerpen

Zilvermeer

Het Zilvermeer is een recreatiedomein waar je op mooie dagen de hele dag doorbrengt. Er is een zwemvijver met glijbanen. Maar ook is er een grote speeltuin en je kan er mooie wandelingen maken.

Het Zilvermeer bereik je vanuit Antwerpen als je de trein neemt naar Mol. Daar stap je over op bus 1 richting Rauw.

Melkerij Peerdsbos

Melkerij Peerdsbos is een favoriet bij blogger Marilyn. Dit is één van de historische cafés van Antwerpen, met een leuke speeltuin erbij. Het ligt vlakbij Antwerpen en is dus goed te combineren met de kinderactiviteiten in Antwerpen.

In de winter super gezellig met een jeneverhut, chocomel en vuurtjes. Ook speel je er minigolf en het ligt middenin een groot bos.

Spoorfietsen Kempens landschap
Spoorfietsen

Spoorfietsen

In het Kempens Landschap, direct boven Antwerpen, kan je over het spoor fietsen met je gezin of de hele familie. De start is bij het voormalige militaire kamp van Kapellen en je fietst naar Brasschaat. Hoe leuk dit is lees je in de blog van Anke over haar ervaringen met het Spoorfietsen bij Antwerpen.

Megaspeelstad – Kinderactiviteiten in Antwerpen

Marilyn was bij de Megaspeelstad met haar gezin en omschrijft het als een superleuk betaalbaar kinderpretpark. Zowel binnen als buiten is er enorm veel ruimte om te spelen.

Ideaal is dat deze speeltuin ook per OV vanuit Antwerpen te bereiken is, dus ook als je Antwerpen per trein bezoekt voor een weekend kan je hierheen. Lees de review over Megaspeelstad.

De Schorre

In de Rupelstreek, tussen Antwerpen en Mechelen in, ligt recreatiedomein De Schorre. Het is een groot park met volop sport- en speelmogelijkheden. Een speeltuin en brasserie is er, maar ook een binnenspeeltuin. Daarnaast is er een vijver waar je kan kajakken en waterfietsen.

Natuurlijk kan je hier ook goed wandelen en er is een aantal maanden per jaar een blotevoetenpad. 

Het station van Boom bereik je vanaf Antwerpen per trein. Neem dan bus 182 of 295 richting Antwerpen tot halte De Schorre.

Hidrodoe

Vorig jaar trok Marilyn naar Hidrodoe met haar gezin. Dit museum gaat geheel over water, binnen en buiten zijn er allerlei elementen. Leuk is ook dat je daarna direct het bos in kan wandelen. Bijvoorbeeld de waterwandeling van 4 kilometer.

Hidrodoe in Herentals is per trein te bereiken. Dan is het nog 2 kilometer wandelen, of reserveer op voorhand een belbus.

Stadsbrouwerij De Koninck – Kinderactiviteiten in Antwerpen

Gezinsuitstappen rondom Antwerpen die dan ook heel leuk voor ouders zijn? Stadsbrouwerij De Koninck is uiteraard fantastisch voor ouders die wel een Bolleke lusten.

Maar ook voor kinderen is het hier tof. De tour is interactief en audiovisueel, er zijn veel filmpjes te zien en ook aantal dingen te doen. Daarom is het vaak ook zeker leuk voor kinderen om de experience te bezoeken. Je bereikt de brouwerij zowel vanaf Centraal als station Berchem vlot.

Stampe & Vertongen Museum 

Vooral voor de luchtvaart fans is het Stampe & Vertongen Museum een aanrader. Het is een klein museum dat volledig is gewijd aan de luchtvaart. De enthousiaste vrijwilligers leggen je graag het een en ander uit. Op het terras zit je bij mooi weer heerlijk.

Gelegen bij de luchthaven van Deurne, waardoor ook een tour over achter de schermen bij luchthaven eraan toegevoegd kan worden.

Bobbejaanland

Wel even rijden vanuit Antwerpen, zo’n 45 minuten, maar het pretpark Bobbejaanland mag toch niet missen in dit overzicht. Met veel attracties, sommige voor de echte waaghalzen en een aantal geschikt voor jonge kinderen.

Kinderactiviteiten in Antwerpen -> Kindvriendelijke hotels

Ga ja naar Antwerpen met het gezin, dan bestaat de kans dat je er langer heen wilt gaan dan een dag (wij raden dat wel aan). Dit zijn fijne plekken om te overnachten!

 • B&B Hotel Antwerpen Zuid is een perfect overnachtingshotel als je op de weg terug naar huis toch nog even naar Antwerpen wilt.
 • In het centrum, met ondergrondse garage, ligt het hotel TripInn Eden Antwerp. Je overnacht in een moderne kamer met een flatscreen-tv en extra lange bedden.
 • Verblijven in een appartement met meerdere slaapkamers? Het Daily Apartments-Cathedral biedt uitzicht op de stad, WiFi en een volledig uitgeruste keuken.
 • Hotel Antwerp Inn Hotel is gelegen in het centrum van de stad, op 400 meter van de dierentuin ZOO Antwerpen. Het hotel heeft een eigen bar.

Lees verder over de omgeving van Antwerpen:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.